-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Παιδιά μιλάω για οικόπεδο 500 τμ κάτω από 200.000. Νομίζω ότι είναι υπερβολικά χαμηλή η τιμή... Εντός σχεδίου πάντα.Να ρωτήσεις βέβαια και το συντελεστή δόμησης,γιατί σ' αυτές τις περιοχές νομίζω κυμαίνεται 0,2-0,4.
-
Το πρόβλημα είναι ότι τα τελευταία χρόνια , είχε χαθεί το μέτρο και η λογική και πολλοί είχαν μπεί στο τρυπάκι των πολλών τμ και της μονοκατοικίας .
Ετσι αγόραζαν όσο-όσο οικόπεδα σε περιοχές με μηδενικές η ελάχιστες από τις αναγκαίες υποδομές , όπως ρεύμα , νερό , αποχέτευση , συγκοινωνία , σχολείο , πλατεία , περίπτερο , αλλά και με δύσκολο ανάγλυφο λόγω των μεγάλων κλίσεων του εδάφους , που απαγορεύει το περπάτημα , εκτός αν είσαι αλπινιστής .Από την άλλη μεριά όμως ο ΣΔ που ήταν 0,4-0,5-0,6 , λόγω αυτής ακριβώς της κλίσης και των ημιυπαίθριων διπλασιαζόταν και έτσι το 500άρι εξ΄ αδιαιρέτου έχτιζε όχι 250 τμ , αλλά 500 και 600 , μιά και έβγαζαν 50 τμ ημιυπαίθριους και 200+ τμ υπόγεια-ισόγεια και σοφίτες . Τώρα όμως αυτά θέλουν λεφτά να νομιμοποιηθούν , είναι τεκμήριο και χρειάζονται ενεργειακά πιστοποιητικά γιά να νοικιαστούν η να πουληθούν , ενώ τα καινούργια δεν μπορούν να κτίσουν εύκολα πάνω από το νόμιμο .
Αρα όταν το 500άρι κτίζει 250 τμ σε 2 ορόφους ήτοι 2 Χ 110 τμ καθαρά χωρίς κλιμακοστάσιο , το να κάνει πάνω από 900 €/τμ η δομήσιμη αξία της γης είναι υπερβολικό , αφού θα κοστίσει τελικά κοντά στα 2500 €/τμ τελειωμένη , μαζί με φόρους μεταβίβασης , άδειες και σκαψίματα στα βράχια .
-
Ερώτηση προς τους μηχανικούς του Forum:
Η σοφίτα στις μαιζονέτες, πώς πρέπει να 'καταγράφεται' - 'απεικονίζεται' κλπ στις κατόψεις των ορόφων, ώστε να είναι εξ΄αρχής νόμιμη ως υ/δ-γραφείο κλπ χρήσεις, ή να δύναται να νομιμοποηθεί στη συνέχεια???
Εν κατακλείδει, εμπίπτει στις ρυθμίσεις για νομιμοποίηση Η/Υ , ή όποιος την κατασκεύασε-την αγόρασε, περαστικά του???.... -
Η σοφίτα κατά 99 % δεν είναι νόμιμη , οπότε σαν σχέδιο είναι η κάτοψη της στέγης που δείχνει τα κεραμίδια .
Γιά να εμπίπτει στην νομιμοποίηση , πρέπει να είναι μέσα στον εγκεκριμμένο όγκο της οικοδομής , να μην έχουμε υπέρβαση του ύψους , η άδεια να είναι πριν τις 2/7/09 και η αλλαγή χρήσης να δηλώθηκε ότι έγινε πριν τις 20/4/2010 . -
Αν και ΔΕΝ είμαι μηχανικός
Η απάντηση είναι ναι εφόσον το πατάρι ή η σοφίτα βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου όγκου της αδείας. Αυτή η περίπτωση όμως είναι σαφώς μειοψηφική καθώς οι περισσότεροι είναι εκτός εγκεκριμένου όγκου αδείας γιατί για να κάνουν σοφίτα συνήθως 'σήκωσαν' τη στέγη.
Δες και την εγκύκλιο όπου αναφέρεται πως μπορούν να τακτοποιηθούν και σοφίτες με ύψος μικρότερο από 2,2 μ 'Ως εμβαδόν δαπέδου (δεν συμπεριλαμβάνονται οι τοιχοποιίες βάσει της Οικοδομικής αδείας) θεωρείται το άθροισμα όλων των χώρων (Ημιυπαίθριοι, πατάρια, υπόγεια, Ηλεκτρομηχανολογικός όροφος, Pilotis, σοφίτες κλπ) ακόμα και εάν το ελεύθερο ύψος τους είναι μικρότερο του 2.20 μ.'
http://www.imi.gr/law.htmlΤο κρίσιμο ερώτημα όμως είναι αν πας να τακτοποιήσεις σοφίτα η οποία ΔΕΝ εμπίπτει στις περιπτώσεις που κανονικά καλύπτεται από το νόμο θα γίνει ουσιαστικός έλεγχος του φακέλου ή θα περάσει άνετα χωρίς πολλά πολλά ;
Εδώ θα μας πουν οι μηχανικοί τί συμβαίνει στην πράξη, κατά τη γνώμη μου μάλλον θα περνάνε οι περισσότερες ίσα για να τσιμπήσουν τα λεφτά της τακτοποίησης.
Και το δευτερο έστω ότι μπορείς να περάσεις περίπτωση 'μη τακτοποιήσιμης σοφίτας' πρέπει να το κάνεις ή φοβάσαι ότι κάποτε μπορεί να γίνει αυτοψία και να βρεθεί λάθος τακτοποίηση ; (παρανομία πάνω στην παρανομία δηλ. ) -
Στην τακτοποίηση δεν δηλώνεις ύψος στέγης , άρα δεν έχεις θέμα με την δήλωση . Εκεί περνάς με την λογική ότι είναι εντός του εγκεκριμμένου όγκου .
Τώρα αν στην περιοχή έχει περιρισμό ύψους στέγης , δηλαδή 1,5 η 2 μ , ναι μεν το περνάς αν και μικρότερο του 2,20 , αλλά έχεις θεματάκι σε τυχόν έλεγχο .
Αν δεν υπάρχει περιορισμός και έχεις δηλώσει στα σχέδια , ότι το μέγιστο ύψος είναι 2,60 και έχει γίνει 2,80 , είναι δύσκολο να μετρηθεί .
Γενικά στην τακτοποίηση ισχύει ότι δηλώσει ο ιδιοκτήτης , με την υπεύθυνη δήλωση , ο οποίος έχει και την ευθύνη .Αρα σε κάθε περίπτωση , μιά συμβουλή μηχανικού πριν την αγορά , είναι χρήσιμη .
-
@ criuser Ευχαριστώ για την απάντηση και βέβαια,
@ koutsan Ευχαριστώ επίσης. Και σαφώς η άποψή σου με ενδιαφέρει, αφού περιπτώσεις σαν αυτές στο τέλος καταλήγουν σε νομικούς και δικηγόρους.
Και αν δυσκολέψουν, ενδεχομένως να στείλουν τον ιδιοκτήτη-ενδιαφερόμενο και στους γιατρούς.... .
Μάλλον, πρίν πλερώσουμε ρωτάμε μηχανικό, ώστε να μην 'καταλήξουμε' σε δικηγόρο ή ... 'γιατρό-καρδιολόγο'Edit:Πως τα κάνατε έτσι ρε παιδιά (κατασκευαστές-μηχανικοί -αρχιτέκτονες κλπ)...
Και να θέλει τώρα κάποιος να κάνει σωστή κατά νόμο αγορά, δεν μπορεί να ..... 'αγιάσει' -
Από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι . Οταν έχεις δεκάδες νόμους , εγκυκλίους , αποφάσεις του στε και 100 υπηρεσίες να ανακατεύονται , όταν αλλάζουν οι ΣΔ και οι όροι δόμησης κάθε λίγο και ανά 300 μέτρα , όταν υπάρχει διαφθορά και κανένας έλεγχος , είναι αναμενόμενο αυτό που συμβαίνει .
-
Αντιληπτόν.
Αρκεί ο νόμος να μη θελήσει να εφαρμοστεί επάνω μου, για 'να μάθω και εγώ άλλη φορά να ασχολούμαι μαζί του' ... -
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι . Οταν έχεις δεκάδες νόμους , εγκυκλίους , αποφάσεις του στε και 100 υπηρεσίες να ανακατεύονται , όταν αλλάζουν οι ΣΔ και οι όροι δόμησης κάθε λίγο και ανά 300 μέτρα , όταν υπάρχει διαφθορά και κανένας έλεγχος , είναι αναμενόμενο αυτό που συμβαίνει .Συμφωνώ απόλυτα. Όλοι έχουμε τις ευθύνες μας, αλλά όλα ξεκινούν από τις αποφάσεις, εκεί πάνω...
Και μόνο το γεγονός οτι μια φυσικός με μεταπτυχιακό/διατριβή πάνω στο περιβάλλον είναι υπουργός 'πάνω' από κάθε μηχανικό κάθε ιδιότητας και αποφασίζει για το μέλλον τους δείχνει την κατάντια μας. Την ίδια ώρα μια μηχανικός είναι υπουργός παιδείας...
-
Ο χρήστης dbekos έγραψε:
Αντιληπτόν.
Αρκεί ο νόμος να μη θελήσει να εφαρμοστεί επάνω μου, για 'να μάθω και εγώ άλλη φορά να ασχολούμαι μαζί του' ...Φιλε βαλε μηχανικους και οτι αλλο μπορεις. Μην την πατησεις σαν και μενα και τρεχεις μετα.
Υ.Γ Εγω τα ελεγα στο μπουφο τον πατερα μου να χτιζαμε την αυθαιρετη μας μονοκατοικια στην Κερατεα που ειναι και 100.000 φορες καλυτερη περιοχη απο το Κορωπι ,αλλα κοτευσε. Ε καλα να παθει τωρα! Δωσαμε 190.000ε για ενα διαμερισμα 95τμ το οποιο μαλλον ειναι και αυθαιρετο
-
Για την τακτοποιηση της σοφιτας (αλλα και ολων των υπολοιπων χωρων) δεν απαιτειται τομη ,παρα μονο κατοψεις.Και μονο απο την τομη μπορεις να ελεγξεις υψομετρα
Στην πραγματικοτητα ενα απειροελαχιστο ποσοστο απο τις υπαρχουσες σοφιτες ειναι στο εγκεκριμενο υψος
Εφ οσον ο νομος απαιτει μονο κατοψη και δεν αναφερει πουθενα διασταυρωση συνολικου υψομετρου,σου ανοιγει το παραθυρο να την ρυθμισεις ,εστω και αν εχει υψομετρικη παραβαση.
Σε περιπτωση ελεγχου μια ρυθμισμενη σοφιτα με υπερβασεις υψους σιγουρα θα εχει καλυτερη τυχη απο μια αλλη που ειναι τελειως στον αερα.Με την ρυθμιση απαλλασεσαι απο προστιμα ΙΚΑ και προηγουμενα πολεοδομικα προστιμα
Ο Ν 3843/10 ετσι και αλλιως ρυθμιζει την χρηση,και τα ρυθμισμενα υπογεια που εχουν ξεμπαζωθει και αυτα μπορει να εχουν προβλημα σε ελεγχο,δεν ειναι μονο οι σοφιτες επισφαλεις
Η ιστορια σε αυτες τις περιπτωσεις εχει δειξει οτι μπορεις να το ρυθμισεις,ρυθμισε το,παντα σε καλο του ιδιοκτητη βγαινει -
Για οποιονδήποτε μπορεί να αφορά (kon5;):
Το ΣτΕ για την εισφορά στις εξοχικές κατοικίες της Χαλκιδικής
1/2/2011 10:31:45 πμ
Ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χαλκιδικής, με την οποία επιβλήθηκε πρόσθετη εισφορά σε όσους διατηρούν εξοχική κατοικία στον νομό. Το 2000 η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση της Χαλκιδικής επέβελε εισφορά 44 ευρώ στους ιδιοκτήτες εξοχικής κατοικίας έως 50 τ.μ. και επιπλέον εισφορά 0,88 ευρώ ανα τ.μ. για ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών που ξεπερνούν τα 50 τ.μ, προκειμένου τα χρήματα που θα συγκεντρώνονταν να χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, για τη συντήρηση δρόμων, τον καθαρισμό κατοικιών και άλλα έργα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην περιοχή. Ο Κώδικας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ορίζει ότι οι εισφορές είναι νόμιμες εφόσον έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, ωστόσο, έκρινε ότι 'η ωφέλεια από τα χρηματοδοτούμενα με την εισφορά έργα και υπηρεσίες δεν περιορίζεται στους κατόχους δεύτερης κατοικία που βαρύνονται αποκλειστικώς με την εισφορά αλλα καταλαμβάνει αόριστο περαιτέρω κύκλο προσώπων, όπως τους μόνιμους κατοίκους στους οποίους δεν επιβάλλεται εισφορά'. Με βάση το συγκεκριμένο επιχείρημα, το Δικαστήριο απεφάνθη ότι η συγκεκριμένη εισφορά στερείται ανταποδοτικού χαρακτήρα. -
Αρκετά παλιό ζήτημα, πιθανότατα να έχει κριθεί δικαστικά και στο παρελθόν. Ήταν πραγματικά μια πολύ αστεία έμπνευση για την ενίσχυση των εισπράξεων του Νομού Χαλκιδικής...!
-
ερωτηση για γνωστες παρακαλω..
εχω μια θεση παρκινγκ στα συμβολαια η οποια οριζεται ως ανοιχτη.
με τον κατασκευαστη συμφωνησα να βαλει σιδεροκατασκευη απο πανω και στο πλαι απο σιδερο με κενα μεταξυ τους...
στο επανω μερος για να μην μπαινουν νερα εβαλα πλεξι γκλας,με σκοπο να μην μπαινουν νερα,και μετα να εβαζα σε στυλ κεραμοσκεπης απο λαμαρινα..
προφανως ειναι παρανομη σαν κατασκευη,εφ οσον στο συμβολαιο οριζεται ανοιχτη θεση σταθμευσης ..
ομως μπορω να το νομιμοποιησω ως κατασκευη..?
αν οχι τι προστιμο οριζεται απο πολεοδομια?
βασικα θελω αν γινεται να το νομιμοποιησω και οχι να το γκρεμισω...
-
Δεν μπορεί να δωθεί απάντηση στην ερώτησή σου μόνο με αυτά τα δεδομένα. Υπάρχουν πολλά που παίζουν ρόλο, όπως πχ αν έχει εξαντληθεί ο ΣΔ, αν τηρούνται οι πλάγιες αποστάσεις, αν έχεις δικαίωμα υπόλοιπου σδ βάσει του ποσοστού που σου αντιστοιχεί κτλ...
Πάντως αν αναφέρεσαι στον περιβόητο νόμο των ημιυπαιθρίων, εφόσον μιλάμε για ανοικτή θέση στάθμευσης, δεν υπάγεται στο νόμο αυτό (είναι εκτός του νόμιμου όγκου του κτηρίου).
-
στον νομο περι ημ/ων δεν υπαγεται διοτι ειναι εκτος του σωματος της πολυκατοικιας.
δεν θελω να το παω εκει...
απλα εκτος πολυκατοικιας και μεσα απο το πεζοδρομιο που υπαρχει εχω μια ανοιστη θεση σταθμευσης την οποια εχω περικυκλωσει με σιδερα και πλεξιγκλας..
δεν βγαινω εκτος των οριων της θεσης σταθμευσης..ναι στο υψος προφανως ειμαι παρανομος...μιλαμε για ανοιχτη θεση την οποια εχω κλεισει.
-
Στη πρασιά είναι;
-
ναι αν εννουμε το ιδιο.πρασια ειναι το κενο αναμεσα στο πεζοδρομιο και το κυριο σωμα της πολυκατοικιας?
αν ναι εκει ειμαι.
-
Δλδ η κατασκευή είναι μεταξύ του κτηρίου και του δρόμου;;;
Υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα να έχεις υπερβεί την οικοδομική γραμμή. Σε αυτή την περίπτωση δε γίνεται τίποτα. Δε νομιμοποιείται
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ