-
Αγαπητοί φίλοι , όσοι είστε μηχανικοί και ιδιαίτερα νέοι , μην ξεχνάτε , ότι γιά τα χάλια και την κοινωνική απαξίωση του μηχανικού , υπάρχει υπεύθυνος και λέγεται τεχνικό επιμελητήριο Ελλάδος . Είναι αποκλειστικά υπεύθυνο ότι 35 χρόνια τώρα ενδιαφέρεται γιά προσωπικές στρατηγικές της ηγεσίας του, αναλώνει την δυναμική του στο να μην επιλύει τα θέματα επαγγελματικών δικαιωμάτων του τεχνικού κόσμου είτε αυτά αφορούν πτυχιούχους ΤΕΙ , είτε νέων ειδικοτήτων Πολυτεχνείων και τα αφήνει στο θεσμικό πλαίσιο του 1930. Από την άλλη μεριά δεν επιβάλλει την δημιουργία μητρώου κατασκευαστών και τεχνιτών και δέχεται χωρίς καμμία αντίδραση την ποινικοποίηση του επαγγέλματος του μηχανικού σε μιά χώρα , που τα υλικά ΔΕΝ έχουν πιστοποίηση , οι εργαζόμενοι στις κατασκευές το ίδιο και ο μηχανικός έχει τις ευθύνες του πλοιάρχου του πλοίου χωρίς όμως να έχει και τα δικαιώματα του . Ετσι σήμερα κατά παράβαση της υπάρχουσας νομοθεσίας οι ιδιώτες διαλέγουν εργολάβους μπετατζήδες , ενώ γιά ποσότητα πάνω από 150 μ3 την κατασκευή του σκυροδέματος την αναλαμβάνει υποχρεωτικά μηχανικός η ΕΔΕ . Φτάσαμε λοιπόν στο αποτέλεσμα η κάθε κυρά-Κατίνα και ο κάθε μπάρμπα-Γιώργος να θεωρεί ότι ο μηχανικός δεν κάνει μελέτη της οικοδομής τους , αλλά απλά βγάζει μιά άδεια , κυνηγίου η αλιείας προφανώς . Μην απορείτε γιά αυτά που συμβαίνουν , όλοι οι μηχανικοί είναι συνυπεύθυνοι και γιά τα χάλια του τεε και γιά τα χάλια του τσμεδε . Επίτηδες τα γράφω με μικρά γιατί μικρή είναι και η αξίο τους και η προσφορά τους στους μηχανικούς .
-
Ο χρήστης italakias έγραψε:
Εκεί (πρέπει να) είναι αλλά ο** εργολάβος** είναι ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ του μηχανικού και μπορεί να διαλέξει άλλον.
ο κατασκευαστης θες να πεις αφου μιλαμε για οικοδομες.
τι θα πει ειναι εργοδοτης του μηχανικου;
σε θεματα ασφαλειας το απολυτο κουμαντο το κανει ο μηχανικος,και στο ξαναλεω αυτο με τα σιδερα δεν γινεται πλεον.
εχει σταματησει εδω και πολλα χρονια,ουτε οι ιδιοι οι κατασκευαστες δεν τολμανε να το σκεφτουν.
με λιγα λογια ΔΕΝ υπαρχει μηχανικος που θε δεχτει να βαλει λιγοτερα σιδερα.όταν και εφόσον ο ιδιοκτήτης αποφασίζει να ενημερώσει ότι την μεθεπόμενη ρίχνουν μπετά..
επίσης, τα δοκίμια απαραίτητα λαμβάνονται και για να ισχύουν στο δικαστήριο αν κάτι πάει στραβά, πρέπει να είναι παρών και μηχανικός της εταιρίας...Στο Βόλο μόνο μία εταιρία στέλνει μηχανικό...Στη συνέχεια έχει βρομίσει η αγορά του σιδήρου από τούρκικο σίδερο που σφραγίζεται σαν ελληνικό..το σίδερο υποτίθεται ότι είναι κατηγορίας S500 κάτι το οποίο δεν το πιστοποιεί κανένας. Δοκιμές γίνονται επιλεκτικά στις χαλυβουργίες αλλά την ελαττωματική παρτίδα δεν πρόκειται να την πετύχει κανένας. Αν οι μηχανικοί αποφασίσουν να εφαρμόσουν τη μελέτη και να αρχίζουν να μετράνε αποστάσεις συνδετήρων, επικαλύψεις οπλισμού κτλ δεν πρόκειται το έργο να τελειώσει ποτέ...Πολλοί εργάτες δεν δονούν σωστά με αποτέλεσμα την αποκόλληση των αδρανών. Κανένας δεν καλύπτει τα μπετά με υγρές κουβέρτες..Οι εργάτες που βρέχουν το μπετόν, το σκίζουν κανονικά καθώς δεν γνωρίζουν πώς γίνεται αυτό...Όταν λες ότι η μάτιση του οπλισμού πρέπει να γίνεται τουλάχιστον ένα μέτρο από τον κόμβο σε κοιτούν στα μάτια. όταν λές στον ιδιοκτήτη να αγοράσει αποστάτες που κοστίζουν πχ σε όλο το έργο 300€ σε κοιτάει λες και του είπες να πηδήξει από τον 3ο...Παραλαμβάνεις οπλισμό κανονικά και το βράδυ πάνε με φώτα και αφαιρούν σίδερα (μου έχει τύχει)...Τους λες ότι πάνω από 32 βαθμούς δε σκυροδετούμε, και περνάς βόλτα και βλέπει τη πρέσα να στήνει...τσακώνεσαι με τον ιδιοκτήτη που τον έχει ήδη ντουμπλάρει ο εργολάβος με ερωτήσεις του στυλ 'που τον βρήκες αυτόν, όλο προβλήματα δημιουργεί, τόσα χρόνια εμείς ξέρουμε καλύτερα τι κάνουμε 'κτλ', τσακώνεσαι με το εργοστάσιο, τσακώνεσαι με όλους...για να μη φτάσω στις ομηρικές μάχες για το νερό στο σκυρόδεμα...
και μετά έρχεται και ο γείτονας και σου τραβάει και μία μήνυση γιατί ο χασάν δούλευε μετά τις 230 ή γιατί πήρε πέτρες από τη μάντρα του...
Για όοοοολα τα παραπάνω και για άλλα τόσα υπεύθυνος εφ΄όρου ζωής είναι ο Μηχανικός...
και για τον φίλο μας πιο πάνω (criuser)...σαφέστατα έχεις δίκιο...
-
μην τρελενεσαι ενταξει .ολοι προσπαθουμε για το καλυτερο.
-
Γιά τα προβλήματα του σιδερώματος φταίνε αυτοί που βγάζουν κανονισμούς ανεφάρμοστους στην πράξη , Μόνοι τους απαξιώνουν τους μηχανικούς με τις αλληλοσυγκρουόμενες αλλαγές στους κανονισμούς . Αλλά τι περιμένεις από ανθρώπους που δεν έχουν πάει ποτέ στην οικοδομή αλλά μόνο στα κομματικά γραφεία .
-
Ο χρήστης italakias έγραψε:
μην τρελενεσαι ενταξει .ολοι προσπαθουμε για το καλυτερο.καθόλου δε τρελαίνομαι....(βασικά μόνο όταν παίρνω χαμπάρι όταν έχουν αφαιρέσει οπλισμό εκ των υστέρων)
όοοολα τα παραπάνω θα λήξουν για το καλό όλων μόνο αν λήξει η αυτεπιστασία για κατοικίες και τεθεί σε ισχύ το μητρώο κατασκευαστών που θα αποτελείται μόνο από μηχανικούς.
criuser συνεχίζεις να έχεις δίκιο...
-
Γιατί, με το σκυρόδεμα δεν υπάρχει πρόβλημα; (ευτυχώς δεν υπογράφω τέτοιες μελέτες)
Ο κανονισμός ορίζει μια ποσότητα τσιμέντου για να προστατεύεται ο οπλισμός από ενανθράκωση. Ο έλεγχος αντοχής των δοκιμίων όμως επιτυγχάνεται και με λιγότερο τσιμέντο. Σε 30 χρόνια που θα σκουριάσει ο οπλισμός σε κάποιο κτίριο, θα έρθουν και θα βγάλουν το σπίτι του μηχανικού σε πλειστηριασμό για να πληρωθούν τα έξοδα αποκατάστασης του παλιού κτιρίου.
-
Γι' αυτό οι παλιοί μηχανικοί έλεγαν 'το μπετόν έχει φιλότιμο' .
Το μητρώο εμπειρίας κατασκευαστών συζητιέται εδώ και 32 χρόνια , αλλά και τώρα πάνε να βολέψουνε τους ΕΔΕ και τις μεγάλες εταιρείες , αλλά εκεί δεν είναι δημόσιο να καθαρίζεις με μίζες , γι' αυτό και όσες εταιρείες μεγάλες πήγαν να μπούν στην οικοδομή , έφαγαν τα μούτρα τους . Αυτοί μπορούν να δουλέψουν μόνο με ιδιωτική πολεοδόμηση μακρυά από τις πόλεις , με καλές υποδομές και πολύυυυυ φτηνότερες τιμές που σημαίνει ότι πρέπει να βρούν τζάμπα γη , αλλά βλέπεις η φεουδαρχία δεν ευδοκίμησε στην Ελλάδα . -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Ο γελοίος κρατικός μηχανισμός και οι άχρηστοι κυβερνώντες έχουν ορίσει τον ταλαίπωρο μηχανικό υπεύθυνο για οτιδήποτε συμβαίνει στο έργο ώστε ο ιδιοκτήτης του έργου να κοιμάται ήσυχος.Ένα παράδειγμα που δείχνει τις παράλογες ευθύνες των μηχανικών. Φτιάχνει κάποιος εργολάβος ένα κτίριο και σε ένα μπαλκόνι βάζει λιγότερα σίδερα και κακής ποιότητας μπετόν προφανώς για δικό του οικονομικό όφελος και όχι του μηχανικού. Το μπαλκόνι αντέχει ΣΑΡΑΝΤΑ χρόνια χωρίς συντήρηση, ξεφτάει το μπετόν, σκουριάζει ο οπλισμός και κάποια στιγμή πέφτει και σκοτώνει ένα περαστικό.
Το αδίκημα του εργολάβου (που είχε οικονομικό όφελος) έχει παραγραφεί αλλά ο μηχανικός μπορεί να συρθεί στα δικαστήρια διότι είναι ΙΣΟΒΙΩΣ υπεύθυνος. Οι μηχανικοί δεν είναι άνθρωποι και τα αδικήματά τους δεν παραγράφονται ΠΟΤΕ.
Ακόμα, ο μηχανικός μπορεί να συρθεί στα δικαστήρια για την κακή συντήρηση του εξώστη. Είναι ΙΣΟΒΙΩΣ υποχρεωμένος και ΧΩΡΙΣ ΑΜΟΙΒΗ να φροντίζει για την συντήρηση των κτιρίων - έτσι ορίζει ο νόμος και μόνο αν ο δικαστής δεχθεί σαν υπεύθυνους τους ιδιοκτήτες για την κακή συντήρηση μετά από σαράντα χρόνια, απαλλάσσεται ο μηχανικός.
Αγαπητε leonp εχεις δει ποτε ομως καποιο μηχανικο να καταδικαζεται για κατι τετοιο?
Τιμωρηθηκε κανεις για το εργστασιο της Ρικομεξ, το ξενοδοχειο στο Αιγιο, τις πολυκατοικιες που επεσαν το 86 στην Καλαματα, κλπ??
Και απαντηση υπαρχει γι αυτο, αν και οχι του παροντος θεματος.... -
Ο χρήστης face έγραψε:
όοοολα τα παραπάνω θα λήξουν για το καλό όλων μόνο αν λήξει η αυτεπιστασία για κατοικίες και τεθεί σε ισχύ το μητρώο κατασκευαστών που θα αποτελείται μόνο από μηχανικούς.
criuser συνεχίζεις να έχεις δίκιο...
Αμην και ποτε...
-
και ποιος σου ειπε οτι τα κτιρια στην καλαματα πεσανε επειδη δεν ειχαν σωστη κατασκευη.
μπορει απλως να μην αντεξανε τον σεισμο. -
κοιτα ιταλακια, θα μου επιτρεψεις να γνωριζω καποια πραγματα περισσοτερα για τοτε σαν μηχανιοκος και σαν καλαματιανος.
-
Ο χρήστης face έγραψε:
@thymios..υπάρχει πλέον πρόβλημα σε πολλούς συναδέλφους. Τα μηνύματα που παίρνω είναι τραγικά..Μιλάω με συναδέλφους που είναι στα πρόθυρα να την κάνουν για Dubai. Σκοτώνουν όσο όσο τα διαμερίσματα-μονοκατοικίες, και μιλάω για μείωση πάνω από 25-30% .
Όσοι κατέφυγαν σε δανειοδότηση έστω και μικρό ποσό, έχουν μεγάλο πρόβλημα. Αυτοί τα σκοτώνουν!
Τα συνεργεία δε,ακόμα και αυτά που λίγο καιρό πριν τα κυνηγούσες, μπαίνουν τώρα και ρωτάνε αν υπάρχει κάποια άδεια, κάποια κατασκευή. Το κακό είναι ότι ούτε νέες άδειες βγαίνουν, ούτε νέες κατασκευές ξεκινάνε. Ίσως τα πράγματα να είναι αλλιώς Αθήνα. Πάντως στη περιφέρεια η οικοδομή ΥΠΟΦΕΡΕΙ και μαζί με αυτή πολλές οικογένειες που έχουν ανοίγματα.
Ε τι να κάνουμε!
Ρόδα είναι και γυρίζει... Όταν έτρωγαν με χρυσά κουτάλια ήταν ωραία η ζωή, ας φάνε λίγα ζαρζαβατικά (αγγούρια) τώρα να δούν και την άλλη μεριά!
-
Ο πρόεδρος του τεε σήμερα αφού μας είπε οτι χρησιμοποιώντας το κληρονομικό του χάρισμα , είχε προβλέψει από το 2005 την 'φούσκα' των ακινήτων , μάζεψε τους μπετατζήδες , μονωτές , αλουμινάδες (τα εργοστάσια βέβαια) και τις εταιρείες των δημοσίων έργων και αφού κλάψανε παρέα γιά το κακό κράτος , που δεν τους δίνει λεφτά με ΠΔΕ , συλλυπήθηκαν ο ένας τον άλλον και φύγανε . Γιά τις μαυραγορίτικες αυξήσεις από 20-75 % που κάνανε μέσα σε ένα μήνα το 2006 δεν είπανε κουβέντα βέβαια .
Από τους κατασκευαστές ζητάνε βέβαια να μειώσουν τις τιμές και να δουλέψουν με ζημία , γιά να ξαναέχουνε αυτοί δουλειά και να ξανακάνουνε τα ίδια . Αλλά όλα εδώ πληρώνονται . Οσο γιά την διοίκηση του τεε είναι γνωστό χρόνια τώρα γιά ποιούς αγωνίζεται . -
Έχω μια τεράστια στεναχώρια που δεν περιγράφεται. Έχω μια αρκετά μεγάλη έκταση κάπου 14 στρέματα. Εδώ και πολύ καιρό μου είχε μπεί η ιδέα να χτίσω κάτι για επαγγελματική χρήση. Χωρίς να υπερβάλω, γνώρησα και ρώτησα τους καλύτερους ανθρώπους της αγοράς - αρχιτέκτονα, γεωλόγος, σύμβουλο επιχειρήσεων κλπ. Το πήρα απόφαση που λέμε και ξεκίνησα τις συζητήσεις. Το τοπογραφικό έγινε και όλα πήγαιναν καλά μέχρι που πήγε ο γεωλόγος. ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ το έδαφος είπε και έπεσα απο τα σύνεφα. Υπάρχουν στοιχεία ότι το έδαφος δεν είναι σταθερό λογω υπόγειων υδάτων στο υπέδαφος. Στην καλύτερη περίπτωση θα φέρουμε τρυπάνια για να δούμε ακριβώς τί γίνεται αλλά ακόμα και τότε θα ξέρουμε μονο τοπικά. Αφήστε το κόστος. Απο 2500-5000 χιλιάδες. Και καλά αν είναι να προχωρήσω δε με νοιάζει αλλά αν δεν προχωρήσω θα μου μείνει το χρέος. Τέτοια ατυχία. Η τελευταία μου ευκαιρία θα είναι μεθαύριο. Ο αρχιτέκτονας, ο γεωλόγος κι εγώ θα πάμε απο κοινού να το δούμε - ο αρχιτέκτονας δεν το έχει δει ακόμα. Μου είπε απλά ότι μίλησε απο το τηλέφωνο με το γεωλόγο για πολλή ώρα, ο οποιός του είπε λίγο πολύ ότι είναι επίφοβο.
Αν πεί και ο αρχιτέκτονας τα ίδια μεθαύριο θα είναι ότι χειρότερο για μένα. -
μη στενοχωριεσαι βρε!
Εδω κάποιοι κτίζουν παλάτια σε αμμο-και όχι μόνο- και συ για ενα μαγαζι-αποθηκη-κτιριο γραφειων κάνεις έτσι?
Με μερικους πασαλομπήχτες θα είσαι οκ! -
Ο χρήστης Megane98hp έγραψε:
Έχω μια τεράστια στεναχώρια που δεν περιγράφεται. Έχω μια αρκετά μεγάλη έκταση κάπου 14 στρέματα. Εδώ και πολύ καιρό μου είχε μπεί η ιδέα να χτίσω κάτι για επαγγελματική χρήση. Χωρίς να υπερβάλω, γνώρησα και ρώτησα τους καλύτερους ανθρώπους της αγοράς - αρχιτέκτονα, γεωλόγος, σύμβουλο επιχειρήσεων κλπ. Το πήρα απόφαση που λέμε και ξεκίνησα τις συζητήσεις. Το τοπογραφικό έγινε και όλα πήγαιναν καλά μέχρι που πήγε ο γεωλόγος. ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ το έδαφος είπε και έπεσα απο τα σύνεφα. Υπάρχουν στοιχεία ότι το έδαφος δεν είναι σταθερό λογω υπόγειων υδάτων στο υπέδαφος. Στην καλύτερη περίπτωση θα φέρουμε τρυπάνια για να δούμε ακριβώς τί γίνεται αλλά ακόμα και τότε θα ξέρουμε μονο τοπικά. Αφήστε το κόστος. Απο 2500-5000 χιλιάδες. Και καλά αν είναι να προχωρήσω δε με νοιάζει αλλά αν δεν προχωρήσω θα μου μείνει το χρέος. Τέτοια ατυχία. Η τελευταία μου ευκαιρία θα είναι μεθαύριο. Ο αρχιτέκτονας, ο γεωλόγος κι εγώ θα πάμε απο κοινού να το δούμε - ο αρχιτέκτονας δεν το έχει δει ακόμα. Μου είπε απλά ότι μίλησε απο το τηλέφωνο με το γεωλόγο για πολλή ώρα, ο οποιός του είπε λίγο πολύ ότι είναι επίφοβο.
Αν πεί και ο αρχιτέκτονας τα ίδια μεθαύριο θα είναι ότι χειρότερο για μένα.Καλά πόσο νερό έχει??
Πάντως να ξέρεις ότι παντού χτίζεις αν γίνει η σωστή μελέτη και θεμελίωση δεν θα έχεις πρόβλημα.Και εννοώ χτίζεις με ασφάλεια.
Το πρόβλημα θα είναι το οικονομικό αφού αν είναι το έδαφος σε άσχημη κατάσταση είτε λόγω υπόγειας υδροφορίας είτε λόγω άλλων παραγόντων το κόστος της θεμελίωσης θα είναι πολύ αυξημένο...Λέγοντας θα φέρουμε τρυπάνια εννοείς γεωτρύπανα με τα οποία θα παρετε 'καρότα'.
Εκεί θα φανεί τι γίνεται στο υπέδαφος και αναλόγως πράττεις.
Καλή τύχη -
Είμαστε σε πορεία αγοράς σπιτιού, και έχουνε προκύψει μερικές απορίες, βασικά για το σπίτι το οποίο είναι προς το παρόν φαβορί. Οποιαδήποτε βοήθεια από πιο έμπειρους, καλοδεχούμενη!
α) Το σπίτι είναι προσημειωμένο. Είναι καινούργιο, αλλά ο (ιδιώτης) κατασκευαστής το έχει προσημειώσει στην Alpha. Ρωτώντας έμαθα πως αυτό είναι αποτρεπτικό όταν θέλεις να πάρεις δάνειο από το Παρακαταθηκών ή μέσω του ΟΕΚ ως πολύτεκνος. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει για εμάς. Θα έχει ιδιαίτερη σημασία όμως για τις τράπεζες στις οποίες θα πάμε να πάρουμε δάνειο;
β) Το σπίτι έχει κεντρική θέρμανση/κλιματισμό με ρεύμα, με γυψοσανίδες ψηλά στους τοίχους και γρίλιες σε κάθε δωμάτιο. Είναι μεζονέτα 5ου/6ου, με 75τμ ο 5ος (δωμάτια/κουζίνα) και 40τμ ο 6ος (σαλόνι/wc) και χωριστό ρυθμιστή για κάθε όροφο. Πόσο καλό ή κακό θα είναι για την τσέπη μας αυτό; Οχι υποθέσεις σας παρακαλώ, αν ξέρει κάποιος συγκεκριμένα. Σήμερα για 75τμ στην Ηλιούπολη δίνουμε περίπου 170ε το δίμηνο + 120ε το χειμώνα για πετρέλαιο. Ο κατασκευαστής σκίζεται πως δεν θα μας πηγαίνει πάνω από 200ε το δίμηνο όλη η κατανάλωση ρεύματος.
γ) Στην σχεδόν απέναντι ταράτσα, έχει κεραία κινητής τηλεφωνίας. Η κεραία επισήμως, απ'ότι λέει που το έχει ψάξει ο ίδιος και μπορεί να μας το φέρει εγγράφως, δεν δουλεύει. Εγώ πήγα μια βόλτα από'κει σήμερα, ρώτησα 2-3 στη γειτονιά και δεν ξέρανε λεπτομέρειες. Ενας που είχε όμως μαγαζί με ηλεκτρικά, προσφέρθηκε να το μετρήσει με κάποιο μηχάνημα που είχε και μου είπε με βεβαιότητα πως δουλεύει. Στο καπάκι πήρα (και είδα από κοντά) τον κατασκευαστή και μου είπε πως δεν μπορεί να δουλεύει, και αν δούμε με κυάλια θα διαπιστώσουμε πως δεν υπάρχουν και καλώδια. Επίσης ισχυρίστηκε πως το είχε κοιτάξει πριν αγοράσει το οικόπεδο και όντως δεν δουλεύει, και πως μέχρι τέλη του χρόνου είναι υποχρεωμένος ο απέναντι να την ξηλώσει. Αυτό που έχω κάνει προς το παρόν, είναι να στείλω ερώτημα επισήμως στην ΕΕΤΤ με τα στοιχεία της διεύθυνσης της κεραίας, και να μου πει αν τουλάχιστον λειτουργεί κανονικά και νόμιμα. Τι μου προτείνετε να κάνω;
-
Γιά το θέμα της προσημείωσης είναι κάτι που γιά σένα δεν έχει σημασία γιατί θα γίνει άρση της γιά να το αγοράσεις . Αυτό από εδώ και μπρός θα γίνεται σε πολλά καινούργια σπίτια γιατί λόγω του ΦΠΑ , έχει αλλάξει η φορολογική διαδικασία των κατασκευστικών εταιρειών .
Γιά το θέμα της ψύξης θέρμανσης με ρεύμα , σήμερα το ρεύμα είναι φθηνότερο και από το πετρέλαιο και από το φυσικό αέριο , αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον . Κάποες εταιρείες ετοιμάζουν και την εγκατάσταση του φυσικού αερίου ώστε να υπάρχουν και εναλλακτικές . υπ' όψη το ρεύμα δεν έχει ρύπους στην κατανάλωση του . -
Η προσημειωση πρεπει να αρθει αλλιως δεν γινεται αγορα,αυτο συνηθως κανονιζεται.
Το ρευμα ειναι πραγματι φτηνοτερο σημερα και προσωπικα πιστευω οτι ειδικα στην Ελλαδα θα συνεχισει να ειναι,αλλα για να σου υπολογισει ετσι απλα καποιος την καταναλωση και τι θα πληρωνεις δεν πολυπαιζει γιατι εξαρταται απο παρα πολλα πραγματα,θελει μελετη απο μηχανικο ο οποιος θα πρεπει να εχει τα τεχνικα χαρακτηριστικα του συστηματος (ποσο ενεργοβορο ειναι,τι απωλειες εχει),να ξερει τι μονωσεις εχουν μπει στο κτιριο κ.ο.κ.,αν παντως μιλαμε για καινουριες κατασκευες ειναι καλο σημαδι και ειναι και ωραιο να μην ασχολεισαι με λεβητες,δεξαμενες και κλεφτες βυτιαδες.
H κεραια ακομα και αν ειναι σε πληρη λειτουργια δεν εγκυμονει κανενα κινδυνο.
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
H κεραια ακομα και αν ειναι σε πληρη λειτουργια δεν εγκυμονει κανενα κινδυνο.
Εγώ γι' αυτό δεν είμαι καθόλου σίγουρος...
Αν η κεραία ήταν στην ταράτσα μου, δεν θα ανησυχούσα καθόλου. Αν είναι στην ταράτσα του απέναντι, σίγουρα είσαι μέσα στον 'κώνο' που δημιουργεί η κατευθυντικότητά της, άρα, σίγουρα θα σου έρχεται κάμποσο από το σήμα εκπομπής πάνω σου...Το πόσο αυτό είναι επικίνδυνο, κανείς δεν μπορεί να το πει ΣΗΜΕΡΑ με σιγουριά, αφού πραγματικές μελέτες δεν υπάρχουν... Πάντως, δεν μπορείς να αγνοήσεις ένα τόσο δυνατό σήμα, όταν είναι τόσο κοντά σου!
Τώρα, σε ό,τι αφορά το σπίτι, μου κάνει εντύπωση που δεν υπάρχει η εναλλακτική της θέρμανσης ΚΑΙ με 'κλασικό' τρόπο... Για οικονομία; Περιέργο μου φαίνεται!
Το σίγουρο είναι πως η θέρμανση με συμβατικό τρόπο (καλοριφέρ) θα είναι οικονομικότερη. Γιατί τα σώματα κρατάνε ζέστη λόγω του τρόπου λειτουργίας τους. Δηλαδή, δεν χρειάζεται να δουλεύει διαρκώς ένας καυστήρας για να είναι ζεστά.Ο τρόπος θέρμανσης με αέρα, ΔΕΝ το κάνει αυτό. Επιπλέον, πιθανόν να 'ξεραίνει' κάπως τον αέρα του χώρου, αν και στις σύγχρονες εγκαταστάσεις, αυτό μάλλον έχει λυθεί. Βέβαια, δεν ξέρουμε τι εξοπλισμό έχει χρησιμοποιήσει ο κατασκευαστής... Θα κοιτούσα με προσοχή τι έχει βάλει. Αν έβλεπα καμιά μάρκα άσχετη, θα καταλάβαινα πως το όλο κόλπο έγινε για οικονομία (του κατασκευαστή... ) και μάλλον δεν θα έχει λάβει υπόψη του τον...ιδιοκτήτη!
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ