-
Με την ίδια λογική, κάποιος που αγόρασε σπίτι με δάνειο πριν 5 χρόνια, σήμερα αισθάνεται καλύτερα βλέποντας τις τιμές των ακινήτων 20-30% πάνω (σε αναπτυσσόμενες περιοχές ως και 50+%).
-
Ο χρήστης tasosdev έγραψε:
Τι σημαίνει 'αναντίστοιχη τιμή' ρε σύ; Τότε ήταν αντίστοιχη. ΣΗΜΕΡΑ είναι αναντίστοιχη η τότε τιμή επειδή σήμερα πέσανε(υποθετικά πάντα).Μάλλον εννοεί ότι και τότε ακριβά ήταν αλλά λόγω:
α) των φτηνών στεγαστικών δανείων
β) του ότι πολλοί γνωστοί/συγγενείς/φίλοι πήραν σπίτι
παρασύρθηκε και θεώρησε ότι μπορεί να κάνει την υπέρβαση..._
-
Ακριβώς Μάνε
-
Για να ορίσουμε το κλάμα λίγο γιατί αλλιώς δε γίνεται δουλειά
Σύμφωνα με την άποψή μου το μόνο που μπορώ να διαπιστώσω εμπειρικά και με μετρήσεις - μελέτες είναι η κατανάλωση των νοικοκυριών...Δεν μπορώ ποτέ να ξέρω πόσο πραγματικά 'κλαίει' ο ιδιοκτήτης τα βράδια...Αν η κατανάλωση των νοικοκυριών πέσει έντονα για μένα αυτό σημαίνει ΚΛΑΜΑ...Ως προς αυτό λοιπόν είναι παρατηρημένο και υπάρχουν μελέτες επ'αυτού ότι μία σοβαρή πτώση στις τιμές των ακινήτων επηρεάζει την κατανάλωση πολύ και κυρίως περισσότερο από μια πτώση αντίστοιχη στα χρηματιστήρια...
Φυσικά ισχύει και το αντίστροφο : σε περιόδους έντονης ανόδου της αγοράς ακινήτων τα νοικοκυριά αισθάνονται πλουσιότερα και καταναλώνουν πολύ περισσότερο...Πάλι θα μπορούσε να πει κάποιος : 'Μα για ποιό λόγο, αφού δεν έπιασαν χρήματα στα χέρια τους, ούτε σκοπεύουν να πουλήσουν και να καρπωθούν υπεραξία' Έτσι συμβαίνει όμως, ο ψυχολογικός παράγοντας είναι πολύ σημαντικός και η άνοδος του wealth effect οδηγεί σε αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες και το ανάποδο...
Το ίδιο θα μπορούσε επίσης να ισχυριστεί κάποιος και με το χαρτοφυλάκιο μετοχών του...Το έζησα εγώ ο ίδιος πέρυσι το καλοκαίρι σε σχέση με σήμερα...Πέρυσι τον Ιούλιο το χαρτοφυλάκιό μου είχε κορυφώσει σε αξία και είχε φουσκώσει...Αυτό θα έπρεπε να μου είναι αδιάφορο γιατί αυτά τα λεφτά τα έχω μονίμως τοποθετημένα στο χρηματιστήριο, δεν τα αγγίζω δεν τα φέρνω ποτέ στην κατανάλωση εδώ και 10 χρόνια : στέκονται εκεί κυριολεκτικά σαν ακίνητο...Όμως δεδομένης της μεγάλης αύξησης τους άρχισα να σκέφτομαι να αλλάξω αυτοκίνητο!, πράγμα αδιανόητο για τις αντιλήψεις μου σε σχέση με την αξία που πρέπει να έχει ένα αυτοκίνητο ως προς την περιουσία κάποιου. Γιατί συνέβη αυτό ? Δεν χρειαζόμουν ούτε 1 ευρώ από τις χρηματιστηριακές μου τοποθετήσεις για να αγοράσω όποιο αυτοκίνητο και να ήθελα, ούτε σκόπευα να τις αγγίξω, ούτε τώρα το σκοπεύω..Κι όμως ψυχολογικά ένιωθα πολύ πιο άνετα και αμέσως μόλις άρχισε το χαρτοφυλάκιο μου να μειώνεται παράτησα αμέσως κάθε σκέψη για αυτοκίνητο...Ε όλο αυτό που περιγράφω παραπάνω είναι διαπιστωμένο ότι συμβαίνει ακόμα εντονότερα σε περιόδους πτώσεις των τιμών των ακινήτων...Σκέψου πόσο πιο έντονο θα είναι κιόλας σε ένα 'τυπικό' νοικοκυριό με παιδιά και υποχρεώσεις σε σχέση με ένα κοπρίτη σαν κι εμένα που δεν έχει καμία υποχρέωση...
Άλλωστε όταν ο πλούτος ενός νοικοκυριού είναι τοποθετημένος κατά 80% σε ακίνητα και μόλις 15% σε καταθέσεις πότε θα επηρεαστεί παραπάνω η κατανάλωση όταν μειωθούν οι καταθέσεις στο μισό ή όταν μειωθεί η αξία των ακινήτων στο μισό ? Είναι σχεδόν νομοτελιακό
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Με την ίδια λογική, κάποιος που αγόρασε σπίτι με δάνειο πριν 5 χρόνια, σήμερα αισθάνεται καλύτερα βλέποντας τις τιμές των ακινήτων 20-30% πάνω (σε αναπτυσσόμενες περιοχές ως και 50+%).Φυσικά, πολύ καλύτερα και κυρίως αισθάνεται πλουσιότερος...Και αυτό είναι μετρήσιμο και αισθητό, τα γράφω παραπάνω...
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Κι όμως ψυχολογικά ένιωθα πολύ πιο άνετα και αμέσως μόλις άρχισε το χαρτοφυλάκιο μου να μειώνεται παράτησα αμέσως κάθε σκέψη για αυτοκίνητο...Ωραία, θα καθήσουμε και οι δύο τσιγκούνηδες και μαγκούφηδες με αυτά που έχουμε! Θα έχω και παρέα στην τσιγκουνιά μου!
-
Aυτές τις ψυχολογικές αντιδράσεις που περιγράφεις koutsan αδυνατούν να καταλάβουν πολλές φορές οι οικονομολόγοι και οι 'τζογαδόροι' της οικονομικής σκηνής. Θεωρούν ότι όλα μπορούν να ερμηνευτούν με εξισώσεις...
Έλα μου όμως που ο ανθρώπινος παράγοντας είναι τόσο αστάθμιτος...
Εκεί ποντάρουμε και για την επανάσταση -
Τελικα ειμαστε περισσοτεροι απ' αυτους που υπολογιζα
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Εκεί ποντάρουμε και για την επανάσταση
Κάντε καμιά λαλακία, να τρέχουμε...
-
Απο δω και πέρα
Επιτοκίο Δανείου = 3m Euribor + Μεγαλύτερο περιθώριο που θέλει πλέον η Τράπεζα + ποντάκια που σου είχε χαρίσει στην χαμηλή εκκίνηση + ασφάλεια σπιτιού + ασφάλεια δανειολήπτη + εισφορά = 7% τσε βάλεΣτα €100,000 δάνειο χρειάζεσαι τουλαχιστον 580 euro το μήνα μόνο για τόκους χωρίς κεφάλαιο.
Αρκετοί δεν έχουν πάρει ακόμα χαμπάρι πως θα εκτοξευθούν οι δόσεις και θα το καταλάβουν από τα σημειώματα των τραπεζών το προσεχες διάστημα.
Όποιου τα εισοδήματα δεν αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς καταλαβαίνετε ότι θα ζοριστεί.
Το feedback που έχω για Σεπτέμβρη είναι τα μαγαζιά είναι -30% και η παραγωγή στις ελληνικές βιομηχανίες στο -15%. Ήδη όλες οι τράπεζες αρχίζουν να κοινοποιούν σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες τις αυξήσεις περιθωρίων και επιτοκίων βάσης
-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
Τελικα ειμαστε περισσοτεροι απ' αυτους που υπολογιζαΜη το λες παραέξω και τους τρομάξουμε. Ήδη λάκισε ο ένας
-
Στον καπιταλισμό δεν μπορούν να πάνε όλοι στον Παράδεισο, κάποιοι πρέπει να πάνε στην κόλαση.
-
Επανάσταση είναι όταν ανεβαίνουν κάποιοι στα SUV κουνώντας μαύρες σημαίες; Ή όταν ταμπουρώνονται με συγγενείς έως 8ου βαθμού στις αυθαίρετες βίλες για να μην πλησιάσει η μπουλντόζα ή ο δικαστικός επιμελητής; Ή όταν αγοράζεις μετοχές εταιρειών κάποιου που βρίζεις ολημερίς ως λαμόγιο και στη συνέχεια τις πουλάς με χασούρα για να αντικαστήσεις το παλιό (5ετίας) αυτοκίνητο;
-
Πάντως μια παγκόσμια οικονομική κατάρρευση δεν θα με ξαφνιάσει καθόλου!
Ήδη η Αμερική καταρρέει... και θα συμπαρασύρει και τον υπόλοιπο κόσμο (επιπτώσεις έχουμε και στην Ευρώπη ήδη).
Οι αγορές της Ασίας πνίγηκαν στον υπερβολικό δυτικό δανεισμό πράγμα που σημαίνει το $ θα μείνει για πολύ ακόμη φθηνό, γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι Ασία θα γίνει ζάπλουτη άμεσα.Επί της ουσίας τώρα οι τιμές στην Ελλάδα ναι μεν δεν πέφτουν ακόμη πολύ (αν και παίρνουν πολύ παζάρι), λόγω του ότι οι κατασκευαστές έχουν τεράστια περιθώρια αναμονής χωρίς σοβαρές εις βάρος τους απώλειες... αλλά θα πέσουν λόγω της συνεχόμενης ανόδου επιτοκίων, πολύ χαμηλής ζήτησης και ενδιαφέροντος αγοραστών, υπερχρέωσης νοικοκυριών και έλλειψης μετρητών.
Δεν είναι καιρός ούτε για αγορές από κατασκευαστές αλλά ούτε και για πωλήσεις… μάλλον είναι καιρός αναμονής.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Επανάσταση είναι όταν ανεβαίνουν κάποιοι στα SUV κουνώντας μαύρες σημαίες; Ή όταν ταμπουρώνονται με συγγενείς έως 8ου βαθμού στις αυθαίρετες βίλες για να μην πλησιάσει η μπουλντόζα ή ο δικαστικός επιμελητής; Ή όταν αγοράζεις μετοχές εταιρειών κάποιου που βρίζεις ολημερίς ως λαμόγιο και στη συνέχεια τις πουλάς με χασούρα για να αντικαστήσεις το παλιό (5ετίας) αυτοκίνητο;Μάνο, Μάνο θα σε μαλώσω, παρέλειψες το πιο σημαντικό : τα πανάκριβα γκατζετάκια
viewtopic.php?f=13&t=14818&start=765' target='_blank'
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Μη το λες παραέξω και τους τρομάξουμε. Ήδη λάκισε ο ένας
Μην ανησυχεις, θα τον (επανα)φερει στον ισιο δρομο ο koutsan
Τωρα που ειπα koutsan: Ρε συντροφοι , εκεινον τον καφε θα τον πιουμε; -
Επανάσταση είναι όταν ανεβαίνουν κάποιοι στα SUV κουνώντας μαύρες σημαίες; Ή όταν ταμπουρώνονται με συγγενείς έως 8ου βαθμού στις αυθαίρετες βίλες για να μην πλησιάσει η μπουλντόζα ή ο δικαστικός επιμελητής; Ή όταν αγοράζεις μετοχές εταιρειών κάποιου που βρίζεις ολημερίς ως λαμόγιο και στη συνέχεια τις πουλάς με χασούρα για να αντικαστήσεις το παλιό (5ετίας) αυτοκίνητο;
Μάνο, Μάνο θα σε μαλώσω, παρέλειψες το πιο σημαντικό : τα πανάκριβα γκατζετάκια
viewtopic.php?f=13&t=14818&start=765' target='_blank' target='_blank'
Δεν μιλάμε για την τεχνολογική επανάσταση εδώ.
-
Μάνο, Μάνο θα σε μαλώσω, παρέλειψες το πιο σημαντικό : τα πανάκριβα γκατζετάκια
viewtopic.php?f=13&t=14818&start=765' target='_blank' target='_blank'
Απίστευτη γκαμήλα είσαι
-
Ο χρήστης tasosdev έγραψε:
Τι σημαίνει 'αναντίστοιχη τιμή' ρε σύ; Τότε ήταν αντίστοιχη. ΣΗΜΕΡΑ είναι αναντίστοιχη η τότε τιμή επειδή σήμερα πέσανε(υποθετικά πάντα).
αντιστοιχία=γραμμικότητα
τιμή αγοράς=σπίτι *Α
αν Α ο λόγος τιμή που αγόρασαν άλλοι προς το σπίτι που αγόρασαν, τότε προφανώς οι περισσότεροι αγοράζαν αντίστοιχα. τότε το Α είναι ένα δείκτης πόσο κορόιδο ή όχι σε πιάσαν τη δεδομένη χρονική στιγμή. άρα είναι Α=A(t) όταν ψάχνεις τιμή αγοράς(ευρώ,t)
αν Α ο λόγος πόσα βγάζω σε σχέση με το ΜΟ και άρα τη ζωή μπορώ να κάνω σε σχέση με το ΜΟ τότε έχεις απαλοιφή του χρόνου. μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα χρονικά δεδομένα για να βγάλεις συμπεράσματα αν ένα αγαθό είναι υπερτιμημένο ή όχι ανά πάσα χρονική στιγμή.
αυτό είναι χονδρικά ένα κριτήριο που χρησιμοποιώ.
ένα άλλο είναι τα ίδια πόσο στοιχίζουν αλλού. (επαρχία, εξωτερικό) -
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
Μη το λες παραέξω και τους τρομάξουμε. Ήδη λάκισε ο ένας
Μην ανησυχεις, θα τον (επανα)φερει στον ισιο δρομο ο koutsan
Τωρα που ειπα koutsan: Ρε συντροφοι , εκεινον τον καφε θα τον πιουμε;Δεν μπορώ τώρα : κάνω απογραφή και κοστολόγηση από τα γκατζετάκια μου (δε με λες ρε Μάνο τα έπιπλα μετράνε ? )
Ο μπάρμπα-koutsan είναι σπίτι του και κερνάει καφέ από ένα από τα πανάκριβα γκατζετάκια του
Να σε περιμένω ή θα πέσει παντόφλα ?
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!