-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Βέβαια η μονοκατοικία έχει και μεγάλο κόστος συντήρησης , πράγμα που δεν υπολογίζουν πολλοί , γι' αυτό και βλέπουμε πολλές πωλήσεις μονοκατοικιών κάτω της πενταετίας .
Για πες λίγο περισσότερα για αυτό!
Εννοείς νερό/κηπουρό και γενικά φροντίδα εξωτερικών χώρων ή διπλάσια έξοδα θέρμανσης σε σχέση με το αντίστοιχο διαμέρισμα... ή και τα δύο?Τα πάντα, όλα τα τρέχοντα έξοδα είναι πολλαπλάσια...Σκέψου ότι όλα τα πληρώνεις μόνος σου, δε μοιράζεσαι τίποτα : κηπουρό, νερό, ρεύμα, συντηρήσεις - επισκευές...Η μονοκατοικία είναι εκτεθειμένη επίσης περισσότερο, άρα μεγαλύτερες απώλειες θερμότητας = περισσότερο πετρέλαιο + ανάγκη συντήρησης...Αν πρόκειται και για καμιά σχετικώς παλιά μονοκατοικία με όχι καλή μόνωση + απώλειες από τα ανοίγματα τότε μιλάμε για αδηφάγο τέρας
Η μάνα μου καίει 2,5-3 τόνους πετρέλαιο το χρόνο για να ζεστάνει 160 τμ και το καλοκαίρι τα κλιματιστικά της λειτουργούν όλη μέρα... -
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Tί φωνασκείς, νομίζεις ότι θα σε ακούσει
Λείπουν οι σωστοί γονείς τη σήμερον ημέρα...Ειλικρινά δεν ξέρω πού πάμε ώς έθνος και ως κοινωνία
Μα δεν έχεις ήδη και τα αποτελέσματα με τα μάτια σου
Σαν τον Μόγλη έχει ανατραφεί το παιδάκι, σε κάτι πόρτες σκαρφαλώνειΝαι ρε, τώρα έχω αρχίσει να του πετάω μπανάνες και φυστίκια και να τ αρπάζει στον αέρα πηδωντας απο φωτιστικό σε φωτιστικό
-
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Για να χτίσεις μια καλή οικοδομή ώστε να πιάνεις τα στάνταρ της περιοχής θα έλεγα ότι θες 1000-1200 το τμ (πολύ χοντρά τα λέω αλλά κουβέντα να γίνεται : αν είσαι της δουλειά θα συμπιέσεις το κόστος, αν θες να βάζεις ψηφίδες, πισίνες, γρανίτες, ενδοδαπέδιες κλπ θα πας αρκετά πάνω)...
Γιά το κόστος μονοκατοικίας σε οικόπεδο με χαμηλό Συντελεστή Δόμησης θα υπολογίζεις πάνω από 1500 € το τμ γιατί έχεις πολύ περιβάλλοντα χώρο ο οποίος έχει μεγάλο κόστος κατασκευής (μάντρες , διαμορφώσεις , φύτευση κλπ ) . Βέβαια η μονοκατοικία έχει και μεγάλο κόστος συντήρησης , πράγμα που δεν υπολογίζουν πολλοί , γι' αυτό και βλέπουμε πολλές πωλήσεις μονοκατοικιών κάτω της πενταετίας .
Πολύ σωστό και άλλωστε σε μικρές οικοδομές έχεις μεγαλύτερο κόστος ανά τμ απ'ότι σε μια μεγάλη οικοδομή...
-
Ο χρήστης tasosdev έγραψε:
Λείπουν οι σωστοί γονείς τη σήμερον ημέρα...Ειλικρινά δεν ξέρω πού πάμε ώς έθνος και ως κοινωνία
Σαν τον Μόγλη έχει ανατραφεί το παιδάκι, σε κάτι πόρτες σκαρφαλώνειΝαι ρε, τώρα έχω αρχίσει να του πετάω μπανάνες και φυστίκια και να τ αρπάζει στον αέρα πηδωντας απο φωτιστικό σε φωτιστικό
Πες κι άλλα, πες κι άλλα και ο Μάνος θα καλέσει την Πρόνοια (το 'χει δει σε ταινίες που παίρνουν τα παιδιά από ανάξιους γονείς σαν την αφεντιά σου και γελάει χαιρέκακα σαν τον Αρτέμη Μάτσα )
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Πες κι άλλα, πες κι άλλα και ο Μάνος θα καλέσει την Πρόνοια (το 'χει δει σε ταινίες που παίρνουν τα παιδιά από ανάξιους γονείς σαν την αφεντιά σου και γελάει χαιρέκακα σαν τον Αρτέμη Μάτσα )
Γιατί δηλαδή; Πόσα παιδιά μπορούν να πηδάνε από φωτιστικό σε φωτιστικό; Εγώ πιστεύω πως αν τον δώσει ο Μάνος, θα είναι επειδή ζηλεύει...
(καλά, περιττό να πω πως φαντάζομαι τώρα ένα koutsanάκι να έχει πιαστεί από το Artemide του koutsan )
-
Ώρες-ώρες νομίζω ότι η 'Ντένη Μαρκορά' κι ο -τελείως παραμελημένος- γιος της ήταν υπαρκτά πρόσωπα.
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Πλακα πλακα πάντως ο πατερας μου όντως έχει το σκεπτικο, 'αγορασε σπιτι-οικοπεδο κλπ' και δεν θα χάσεις. Εγώ πάλι πιστευω στα πισωκινητα 2θεσια κάμπριο
Εγώ πάλι προτιμώ να μου τα τρώνε οι γυναίκες.
Δεν βγάζω και πολλά, οπότε, τι είχαμε τι χάσαμε!α) δεν υπάρχει σαλιο για να μου φανε...αλλα και να υπηρχε ειμαι τοσο οργιο που απλα θα μου τα τρωγανε χωρις ν μου καθονται
β) Με το να σου φανε μερικες χιλιαδες € θα εχεις καποιες δεκαδες ωρες απολαυσης...με το αμαξι που λεω θα εχεις 100δες ωρες απολαυσης....και χωρις να κινδυνευεις να κολησεις και τπτ
-
http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=35270548
http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=49460500
Απ ότι φαίνεται χοντραίνει σιγά σιγά ο πράγμα
αλλά και στη Μαλακάσα τα ίδια γίνονται
-
Ο χρήστης ratanplan έγραψε:
β) Με το να σου φανε μερικες χιλιαδες € θα εχεις καποιες δεκαδες ωρες απολαυσης...με το αμαξι που λεω θα εχεις 100δες ωρες απολαυσης....και χωρις να κινδυνευεις να κολησεις και τπτ
κι εγω το ιδιο λεω για το ΧΒΟΧ αλλα ουσιαστικα προσπαθω να δικαιολογησω τη βαρεμαρα και τις αγαμιες μου
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Απ ότι φαίνεται χοντραίνει σιγά σιγά ο πράγμααλλά και στη Μαλακάσα τα ίδια γίνονται
Τελικά συνεχίζετε να δίνετε σημασία στο λόγια των αμαθών δημοσιογράφων .
Τι σχέση έχουν τα αυτοκίνητα με τα ακίνητα . Τα σπίτια ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ , δεν γερνάνε , δεν έχουν μόδα , μπορείς να μείνεις μέσα και μπορείς να τα νοικιάσεις . Χωρίς αυτοκίνητο ζείς , ως άστεγος ζείς ? Σας έχω αναλύσει πολλές φορές , ότι όσο είναι ακριβή η γή τα σπίτια θα είναι ακριβά και θα ακριβαίνουν όσο ακριβαίνει και αυτή και η γη θα ακριβαίνει συνέχεια γιατί είναι δυσεύρετη . Στην Ελλάδα η οικοδομήσιμη γη που είναι στα αστικά κέντρα είναι ελάχιστη . Στο εξωτερικό λόγω έλλειψης βουνών τα όρια των πόλεων μπορούν νσ επεκτείνονται , προσφέροντας έτσι φτηνή γή . Στην Αθήνα , τη Θεσσαλονίκη , την Πάτρα ,που να επεκταθείς ? Είπαμε όσοι έχουν μετρητό χρήμα να βγούν να βρούν κάποιο ακίνητο που τους αρέσει , να το εκτιμήσουν σωστά , να το διαπραγματευτούν και να το αγοράσουν , γιατί αν η λύση στην οικονομική κρίση είναι ο πληθωρισμός , όπως ετοιμάζονται να κάνουν στην Αγγλία και στην Αμερική , τότε τα ακίνητα και ο χρυσός θα ακριβήνουν , ενώ τα λεφτά θα χάσουν την αξία τους. Οσο γιά αυτούς που περιμένουν με δανεικά να αγοράσουν τα φτηνά σπίτια , απλά ας αλλάξουν πλευρό . -
.Δεν επιδρα στα σπίτια ο νόμος προσφοράς / ζήτησης;
.Το εξοχικό (που είναι σπίτι) είναι πιο απαραίτητο απο το αυτοκίνητο;
.Η ενοικίαση δεν αποτελεί εναλλακτική της αγοράς;
.Δεν βρίσκεις πως σήμερα τα σπίτια είναι υπερτιμημένα και υπάρχει αρκετό περιθώριο να πέσουν;
.Γιατι δεν γερνάνε τα σπίτια; -
Είδες το άρθρο να μιλάει μόνο για εμπόρους αυτοκινήτων?
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Είδες το άρθρο να μιλάει μόνο για εμπόρους αυτοκινήτων?Ρε Ολλανδέ, τον criuser ρώτησα που βλέπει τα σπίτια σαν την σίγουρη επένδυση που δεν πέφτει.
-
Ρε Μόγλη κι εγώ σε αυτόν αναφέρομαι προφ, απλά βαρέθηκα να κάνω quote
-
Το σπίτι είναι περιουσία, αλλά αν ξεμείνεις από ρευστό, είναι ένα μάτσο τούβλα...
Ο εργολάβος που έχει απούλητα μερικές 10άδες ή 100άδες σπίτια, το ξέρει πως έχει περιουσία στα χέρια του... Αλλά η τράπεζα και οι υπάλληλοί του, θέλουν λεφτά και μάλιστα μετρητά σε τέτοιους δύσκολους καιρούς... Τι θα κάνει, θα τους πληρώσει με ...είδη υγιεινής ή ντουλάπια;Στην Ελλάδα, σημαντική διόρθωση στις τιμές των ακινήτων δεν θα γίνει λογικά.. Ειδικά εντός αστικών κέντρων και σε καλές περιοχές, μόνον αν βρεις τον άλλο στην μεγάλη ανάγκη ν' αγοράσεις φτηνά...
Αλλά σε κάτι εξοχικούλια, ή σε κάτι προάστια ξεχασμένα κι από το θεό, γιατί όχι; Πχ, ποτέ δεν κατάλαβα για ποιο λόγο να αγοράσει κάποιος σπίτι στον Αγ. Στέφανο... Να είσαι μακριά από οτιδήποτε και να πληρώνεις και 2500€ το τετραγωνικό; Και να μην έχεις δρόμους ή υποδομές; Ή για να βρεις περίπτερο να θέλεις αυτοκίνητο;Τα ίδια και σε πολλές επαρχιακές πόλεις... Επειδή στο κέντρο ήταν ακριβά, χτίσαν όλοι οι εργολάβοι εκτός '15 λεπτά με το αμάξι' , αλλά γύρω σου δεν υπάρχει τίποτε, ο δρόμος είναι χωματόδρομος, αποχετεύσεις στο μέλλον και αν, ενώ σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν ούτε...σχολεία! Πρέπει να γίνεις και...σωφέρ των παιδιών, γιατί κι αυτά δεν θα τ' αφήσεις αμόρφωτα...
Κι όσο για τις εναλλακτικές, υπάρχουν και είναι το νοίκι... Κι αν δεν σου αρέσει κάποια στιγμή το σπίτι, πας αλλού... Πληρώνεις το 1/3 σε σχέση με αυτόν που έχει αγοράσει το ίδιο και δεν δεσμεύεις κανένα κεφάλαιο...Αυτό που δεν έχουν καταλάβει κάποιοι στην Ελλάδα, είναι πως αν δεν έχεις περιουσία, ΔΕΝ συμφέρει ν'αρχίσεις ν'αγοράζεις, με το να...χρεώνεσαι στις τράπεζες... Γιατί, κάποιοι δεν κατάλαβαν, πως τα επιτόκια δεν θα είναι πάντα χαμηλά πχ... Ποιο το νόημα, να καταχρεωθώ για να αφήσω στα παιδιά μου 1 διαμέρισμα, μετά από 40 χρόνια στερήσεων; Τι θα το κάνουν; Θα το πουλήσουν; Πώς θα το μοιράσουν; Τι θα κοστίσει σε επισκευές;
Αν μου περισσεύουν, βεβαίως να επενδύσω σε ακίνητα.... Αν δεν μου περισσεύουν, θα μείνω στο νοίκι. Κανείς δεν έπαθε κάτι, καλά να είμαστε, τα νοίκια πάντα θα είναι πιο κοντά στις πραγματικές τιμές της αγοράς... Δεν πρόκειται ο άλλος να ζητήσει χρήματα για νοίκι, που δεν θα μπορείς να πληρώσεις...
-
Το σπίτι είναι περιουσία, αλλά αν ξεμείνεις από ρευστό, είναι ένα μάτσο τούβλα...Αυτο δυστυχως πολλοι αργουν να το κατανοησουν...και βλεπουν τελικα το σπιτι τους να βγαινει στο σφυρι για πενταροδεκαρες...καλυτερα να πουληθει σε καποιον γνωστο με την ελπιδα καποτε να το επαναγορασεις, παρα να στο παρουν κοψοχρονια γιατι αρνεισαι να δεις την κατασταση ως εχει....
-
Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους . Λοιπόν απαντήσεις .
- Ο νόμος προσφοράς και ζήτησης βεβαίως και ισχύει αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα ισχύει περισσότερο ο νόμος του συναισθήματος . Δηλαδή είτε αγοράζουμε όλοι μαζί τα πάντα , είτε δεν αγοράζουμε τίποτα . Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν αξιολογούμε τις αγορές μας αλλά επηρεαζόμαστε από τρίτους , είτε είναι γνωστοί , είτε άγνωστοι , είτε δημοσιογράφοι . Εγώ σας είπα αξιολογήστε ψυχρά την προσφορά , αξιολογήστε την οικονομική σας κατάσταση διαπραγματευτείτε και προχωρήστε . Μην περιμένετε την συντέλεια του κόσμου γιατί σε αυτόν ζήτε και εσείς .
- Το εξοχικό στην Ελλάδα ακόμη δεν γίνεται από εταιρείες , εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων . Αρα δεν αφορά τον πολύ κόσμο .
3.Το ενοίκιο ΔΕΝ είναι εναλλακτική λύση γιατί τα λεφτά που δίνεις κάθε μήνα χάνονται , ενώ στην αγορά πληρώνουν μέρος του δανείου . Οσοι είναι πάνω από 35 πιθανώς θα έχουν ζήσει την εποχή του ενοικιοστασίου (1980-1990) . Τότε τα σπίτια δεν έβγαιναν προς ενοικίαση και όσα έβγαιναν , είχαν τρομακτικά ενοίκια . Γιά να πάρετε μιά ιδέα οι νεώτεροι σπίτια σε μεσαίες περιοχές της Αθήνας (Ν. Σμύρνη , Χολαργός ) , νοικιάζονταν σε σημερινές τιμές τα τριάρια 1500-2000 € , ενώ τα πεντάρια 2500-3000 € το μήνα . - Τα σπίτια σήμερα ΔΕΝ είναι υπερτιμημένα . Μιλάμε γενικά πάντα , Μπορεί σε ορισμένες περιοχές να υπάρχουν ακρότητες αλλά αυτό δεν είναι γενικός κανόνας . Σε προηγούμενο σχόλιο μου σας έχω αναλύσει τους λόγους καθώς και τι συμβαίνει μετά από κάθε κρίση την τελευταία 25ετία . Οπως είπα και πιό πάνω μπορείται και μόνοι σας να αξιολογήσετε το κάθε σπίτι χρησιμοποιώντας τα δικά σας κριτήρια .
- Γερνάνε τα σπίτια ? Πόσο κάνει ένα σπίτι 80-100 ετών στο Κολωνάκι , η στην Ακρόπολη ? Οσο κάνει καινούργιο μείον το 50-60 % του κόστους επισκευής (500-800 €/τμ). Αυτό το θεωρείς γήρας ? Βέβαια στην Κυψέλη ένα σπίτι 40 ετών έχει μικρή αξία , αλλά αυτό συμβαίνει λόγω της μικρής ζήτησης που έχουν και τα καινούργια στην περιοχή . Γενικά επαναλαμβάνω , την αξία του ακινήτου την δημιουργεί η αξία της γής όπου είναι κτισμένο .
-
Το σπίτι είναι περιουσία, αλλά αν ξεμείνεις από ρευστό, είναι ένα μάτσο τούβλα...
Ο εργολάβος που έχει απούλητα μερικές 10άδες ή 100άδες σπίτια, το ξέρει πως έχει περιουσία στα χέρια του... Αλλά η τράπεζα και οι υπάλληλοί του, θέλουν λεφτά και μάλιστα μετρητά σε τέτοιους δύσκολους καιρούς... Τι θα κάνει, θα τους πληρώσει με ...είδη υγιεινής ή ντουλάπια;Στην Ελλάδα, σημαντική διόρθωση στις τιμές των ακινήτων δεν θα γίνει λογικά.. Ειδικά εντός αστικών κέντρων και σε καλές περιοχές, μόνον αν βρεις τον άλλο στην μεγάλη ανάγκη ν' αγοράσεις φτηνά...
Αλλά σε κάτι εξοχικούλια, ή σε κάτι προάστια ξεχασμένα κι από το θεό, γιατί όχι; Πχ, ποτέ δεν κατάλαβα για ποιο λόγο να αγοράσει κάποιος σπίτι στον Αγ. Στέφανο... Να είσαι μακριά από οτιδήποτε και να πληρώνεις και 2500€ το τετραγωνικό; Και να μην έχεις δρόμους ή υποδομές; Ή για να βρεις περίπτερο να θέλεις αυτοκίνητο;Και κάτι συμπληρωματικό 10άδες και 100άδες σπίτια έχουν έλάχιστοι . Αυτοί είναι πολλά χρόνια στη δουλειά 50-60 , δεύτερης ή και τρίτης γενιάς και αυτοί είναι ΤΡΑΠΕΖΕΣ , πραγματικές και όχι με τα λεφτά των άλλων , όπως αυτές που ξέρουμε όλοι μας . Επίφοβοι κατασκευαστές είναι οι ευκαιριακοί που ξεκίνησαν να κάνουν οικοδομές μετά το 2000 . Κάτι τραπεζικοί , καθηγητές , χρηματιστές κλπ αναξιοπαθούντες , ακόμη και οικονομικοί μετανάστες , όπως είδαμε και στην τηλεόραση . Αυτοί πήγαν πήραν ένα οικόπεδο , δανείστικαν από την τράπεζα και 'εμπλεξαν . Ορισμένοι άλλοι δώσαν τεράστιες αντιπαροχές σε μειονεκτικά οικόπεδα , που δεν τα έπαιρνε κανείς άλλος και βέβαια δεν μπορούν να πουλήσουν . Ο σωστός επαγγελματίας δεν κτίζει σε οικόπεδο , που δεν θα έμενε αυτός , ανάλογα με την κάθε περιοχή βέβαια . Τώρα ήρθε ο κάθε αλεξιπτωτιστής , ευκαιριακός και πήγε να γίνει κατασκευαστής . Το ερώτημα είναι με ποιά εγγύηση ποιότητος , κάποιος θα αγοράσει από αυτούς .
Ο high fidelity πολύ σωστά βάζει τα κριτήρια του και κάνει τις επιλογές του . Το θέμα είναι ότι αυτά τα κριτήρια είναι υποκειμενικά και γι΄αυτό υπάρχει τόση ποικιλία . Αλλος θέλει να μείνει στην Βασιλίσσης Σοφίας σε πολυκατοικία 80 ετών και πληρώνει 5000 και άνω το μέτρο και άλλος θέλει να μείνει στο Κρυονέρι , η στο Ντράφι με τους λύκους και τον βοθρατζή . Περί ορέξεως ουδείς λόγος . Απλά ξαναλέω ότι εμπιστευτείτε τα κριτήρια σας και όχι των άλλων . -
Οι εφημερίδες έγραψαν πως μεγάλος κατασκευαστής, ειδικευμένος σε κατοικίες και εξοχικά, έχει περίπου 500 σπίτια απούλητα μόνον στην Αθήνα και αυτήν την στιγμή βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους πιστωτές του για να μην βαρέσει κανόνι...
Δεν άκουσα κουβέντα επίσης για τα επιτόκια και το πόσο μπορούν ν' ανεβάσουν το κόστος το 'δικού μας' σπιτιού...
Αν τα νοίκια ακριβύνουν, μπορώ κι εγώ ν' αγοράσω, σωστά;
Ξαναλέω: το νοίκι, είναι σαφώς πιο ευέλικτη υπόθεση... Αν δεν έχεις κεφάλαιο, δεν έχεις λόγο να δανειστείς υπέρογκα. Και όχι, όσο χαμένα είναι τα λεφτά του ενοικίου, άλλο τόσο είναι χαμένα και τα λεφτά των τόκων για ένα δάνειο 200Κ ή και 300Κ που έχουν πάρει ΠΑΡΑ πολλοί συμπολίτες μας..
-
μπορεις να μου στειλεις την πηγη που το διαβασες αυτο;
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!