-
Φτάσαμε τα 5 χρόνια από την αρχική σκέψη του ιδρυτή του συγκεκριμμένου θέματος .
Διαβάστε γιά την σημερινή κατάσταση όπως αναγράφεται σε 2 άρθρα της Καθημερινής , επ' ευκαιρία ενός συνεδρίου που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο :
Ευθυγραμμισμένη με τα πρόσφατα συμπεράσματα της έκθεσης της Τραπέζης της Ελλάδος για την πορεία των τιμών των κατοικιών ήταν η σχετική έρευνα του δικτύου μεσιτικών γραφείων της Aspis Real Estate για το 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τις 1.600 αγοραπωλησίες που πραγματοποίησαν τα γραφεία στο λεκανοπέδιο Αττικής, οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν με ρυθμό της τάξεως του 5,2% κατά μέσο όρο, με το κόστος απόκτησης νεόδμητου ακινήτου να περιορίζεται κατά 5,1% έναντι του 2008, ενώ οι τιμές στις παλαιότερες κατασκευές κυμάνθηκαν 5,3% χαμηλότερα κατά μέσο όρο από το προηγούμενο έτος. Ασφαλώς, οι διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή ποικίλλουν και αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες που προκύπτουν, πάντοτε σε συνάρτηση με το υφιστάμενο απόθεμα απούλητων κατοικιών (νεόδμητων), αλλά και τις αντοχές των κατά τόπους κατασκευαστών.
Ενώ λοιπόν θα περίμενε κανείς να εμφανίζεται σημαντική υποχώρηση των τιμών των νεόδμητων κατοικιών σε επιλεγμένες περιοχές των βορείων προαστίων, όπως το Μαρούσι, όπου οι νέες κατασκευές αφθονούν, εν τούτοις, οι μειώσεις κυμαίνονται από 3% (Παράδεισος) έως και 5,7% (Ανάβρυτα). Συνολικά μάλιστα στα βόρεια προάστια, η πτώση των νεόδμητων δεν ξεπέρασε το 3,7% κατά μέσο όρο.
Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα στοιχεία των τιμών προκύπτουν από πωλήσεις ενός και μόνο δικτύου μεσιτών, κάτι που σημαίνει ότι τα χαρακτηριστικά των ακινήτων που πωλήθηκαν τη μία χρονιά, ενδέχεται να διαφέρουν από τα αντίστοιχα της επόμενης χρόνιας. Σε κάθε περίπτωση όμως, παρέχουν μια αρκετά σαφή τάση της πορείας των τιμών.
Γεγονός παραμένει ότι το 2009 αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολο έτος για την κτηματαγορά, με το νέο έτος να προμηνύεται εξίσου, αν όχι ακόμα δυσκολότερο. Οπως αναφέρει η Aspis Real Estate, «παρά την ένταση των προβλημάτων της κτηματαγοράς λόγω και της ευρύτερης οικονομικής κρίσης, η αγορά κατοικίας στην Αττική δεν έχει εμφανίσει σημάδια απότομης πτώσης των τιμών, συνεχίζοντας μια πορεία ήπιας διόρθωσης και σταδιακού εξορθολογισμού, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει από τα μέσα του 2007 και έλαβε πιο έντονα χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια του 2008 και του 2009.
Αν συνυπολογιστεί και ο συνολικός πληθωρισμός του ίδιου χρονικού διαστήματος, τότε σε επίπεδο αποπληθωρισμένων τιμών καταγράφεται σημαντική για τα δεδομένα πτώση της τάξεως του 16-18% κατά μέσο όρο στην Αττική
Πτώση πωλήσεων της τάξεως του 40% έναντι του προηγούμενου έτους και αναλογικά μικρή κάμψη των τιμών κατά 5% μέσο όρο χαρακτήρισαν την αγορά κατοικίας κατά το 2009, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Alpha Aστικά Ακίνητα, Αντώνης Λεούσης, στο πρόσφατο συνέδριο Real Estate της Helexpo. Την ίδια στιγμή, τονίστηκε ότι το απόθεμα των απούλητων νεόδμητων κατοικιών μειώθηκε κατά τη διάρκεια του 2009, από τις περίπου 155.000 - 160.000 που υπολογίζονταν στις αρχές του έτους, σε 135.000 - 140.000 στα τέλη Δεκεμβρίου. Η μείωση αυτή αποδίδεται περισσότερο στο ότι δεν κατασκευάστηκαν πολλές νέες κατοικίες, μιας και η πλειονότητα των κατασκευαστών επέλεξε να απέχει από νέες επενδύσεις στην αγορά, τη στιγμή που το κλίμα μόνο ευνοϊκό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Αυτό άλλωστε αποδείχθηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο από τη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε με τηλεφωνική συνέντευξη σε δείγμα 1.046 ατόμων (περίοδος 29 Δεκεμβρίου έως 14 Ιανουαρίου) το τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό τον κ. Επαμεινώνδα Πανά. Ενα από τα κεντρικά συμπεράσματα της δημοσκόπησης ήταν ότι ποσοστό 67% των ερωτηθέντων, δηλαδή σχεδόν 7 στους 10, δήλωσε ότι δεν προτίθεται να αποκτήσει κατοικία τα επόμενα δύο χρόνια (2010-2011). Μάλιστα, το εν λόγω ποσοστό αυξάνεται ακόμα περισσότερο σε 77%, όταν το ερώτημα αφορά την απόκτηση εξοχικής κατοικίας.
Αν το δει κανείς αντίστροφα, προκύπτει ότι μόλις το 11,7% σχεδιάζει να αποκτήσει κύρια κατοικία την επόμενη διετία, ενώ αντίστοιχα μόλις το 8,3% τρέφει ανάλογες φιλοδοξίες ως προς την αγορά εξοχικού έως τα τέλη του 2011.
Οι κατασκευαστές που διαθέτουν αρκετά απούλητα διαμερίσματα καλούνται να βρουν τρόπους να προσελκύσουν περισσότερους αγοραστές, σε μια περίοδο που οι τελευταίοι εμφανίζονται μάλλον απρόθυμοι να ακολουθήσουν τα «κελεύσματα». Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αιτίες της αναβολής αγοράς κατοικίας, μιας και σε ποσοστό 40% οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι η μη απόκτηση ακινήτου από την πλευρά τους έγκειται στο ότι «η πολιτεία βάζει χέρι στα ακίνητα». Ωστόσο, το 64% δεν πιστεύει ότι θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ένα στεγαστικό δάνειο.
Αναφορικά με την πορεία των τιμών, το 45% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι οι τιμές των ακινήτων θα αυξηθούν, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 60% στις ηλικίες κάτω των 29 ετών. Ωστόσο, όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο εκπαίδευσης των ερωτηθέντων, τόσο πιθανότερο είναι να θεωρούν ότι οι τιμές των ακινήτων θα μειωθούν.
Σε βάθος χρόνου πάντως και συγκεκριμένα στη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών, το 47% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι τιμές των ακινήτων θα αυξηθούν, ενώ στις ηλικίες άνω των 60 ετών, το αντίστοιχο ποσοστό αυξάνεται στο 56%. Από την άλλη, μόλις το 29% των ερωτηθέντων σε άνετη οικονομική κατάσταση πιστεύει ότι οι τιμές θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία. Αντίστοιχα, το 48% απαντά αρνητικά στο ότι οι τιμές πώλησης των κατοικιών θα είναι η επόμενη μεγάλη φούσκα.
Το ζητούμενο πλέον για την αγορά ακινήτων είναι η πορεία που θα ακολουθήσει στο εγγύς μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, το 40% των συμμετεχόντων στην έρευνα εκτιμά ότι η γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι εκείνη που θα καθορίσει την πορεία της κτηματαγοράς. Αντίστοιχα, ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας θα είναι η κατάσταση της αγοράς εργασίας. Ωστόσο, οι γυναίκες αξιολογούν την αγορά εργασίας ως τον υπ' αριθμόν ένα καθοριστικό παράγοντα. Σε κάθε περίπτωση, δύσκολα μπορεί κανείς να εκτιμήσει το πότε θα ανακάμψει η αγορά, δεδομένου ότι προς το παρόν το 50% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι σήμερα δεν είναι καλή περίοδος για αγορά ακινήτου, κάτι που επιβεβαιώνεται κι από το ότι το 66% θεωρεί ότι δεν τους συμφέρει να λάβουν στεγαστικό δάνειο υπό τις παρούσες συνθήκες.
Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει, λοιπόν, από τη δημοσκόπηση του καταναλωτικού κοινού είναι ότι τόσο η φετινή χρονιά, όσο και η επόμενη αναμένεται να αποδειχθούν ίσως ακόμα πιο δύσκολες απ' ό,τι το 2009. Αυτό σημαίνει ότι οι πιέσεις προς τους κατασκευαστές, αλλά και τους μεσίτες που επίσης πλήττονται από τις χαμηλές πωλήσεις, θα συνεχιστούν, οδηγώντας αρκετούς επαγγελματίες εκτός αγοράς. Διόλου τυχαία συζητούνται ήδη λύσεις συνενώσεων και συγχωνεύσεων.
-
Επιβεβαιώνεται ότι οι κατασκευαστές διαθέτουν ακόμα αρκετό μαύρο χρήμα...Κάτσε να κάτσουν (=καταρρεύσουν ή περίπου αυτό) και 2-3 ελληνικές τράπεζες σε συνδυασμό με άλματα επιτοκίων και έλα να μιλήσουμε σε 1-1,5 χρόνο για τα ακίνητα. Σχετικό και το παρακάτω σενάριο:
http://www.antinews.gr/?p=32613
Ένα (πιθανότατο πλέον) σενάριο καταστροφής
Τουλάχιστον μια φορά την ημέρα λέω μέσα μου: «αυτό ήταν, σήκωσαν τα χέρια ψηλά», και ομολογώ απορώ ποια θα είναι η εξέλιξη, αφού αυτήν την εμπειρία που ζούμε στην Ελλάδα σήμερα δεν την έχω ξαναδεί. Η Αργεντινή ήταν διαφορετική… Είχε παραγωγή, ήταν μόνη της, ήταν αυτάρκης σε βασικά αγαθά. Τούτο εδώ που ζούμε είναι διαφορετικό. Δεν είμαστε ανεξάρτητη οντότητα, αλλά ούτε είμαστε εξαρτημένη πολιτεία μιας ισχυρής ομοσπονδίας. Δεν είμαστε αυτάρκεις ούτε σε τρόφιμα… Και το πρόβλημά μας είναι δικό μας, κατάδικό μας, αλλά είναι και σε ένα πρωτόγνωρο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.
Ψάχνοντας να καταλάβω την λογική εξέλιξη των πραγμάτων, πιστεύω ότι η λογική εξέλιξη θα έρθει από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Υποψιάζομαι δηλαδή, ότι όσο θα κοιτάμε τα spreads και τους …Κινέζους, μία, δύο, τρεις τράπεζες θα αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερη δυσκολία να αναχρηματοδοτηθούν. Παράλληλα, το κόστος της αναχρηματοδότησής του θα ανεβαίνει.
Η εύκολη ρευστότητα από τραπεζικές καταθέσεις θα μειώνεται τόσο από την συνεχιζόμενη εκροή ιδιωτικών καταθέσεων και την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, όσο και από την ΕΚΤ. Μέχρι τώρα, η ΕΚΤ χρηματοδοτούσε ιδιωτικές ευρωπαϊκές τράπεζες με εγγυήσεις στοιχεία ενεργητικού αυτών των τραπεζών. Αυτό μάλλον θα μειώνεται και σίγουρα δεν θα προτιμώνται οι Ελληνικές τράπεζες, η πιστοληπτική ικανότητα των οποίων καταρρέει τόσο από την τάση της Ελληνικής Δημοκρατίας, όσο και από την για διάφορους λόγους μείωση στοιχείων ενεργητικού και ρευστότητάς τους. Δηλαδή φαύλος κύκλος…
Που σημαίνει αν σήμερα υπάρχω με €1 εκατομμύριο ίδια κεφάλαια και άλλα τόσα δανειακά, και από τα δανειακά τα μισά είναι για κεφάλαιο κίνησης (δηλαδή αποθέματα και απαιτήσεις από πελάτες), σε 3 μήνες θα συμβαίνουν τα εξής:
-
θα έχουν ανέβει τα επιτόκια που πληρώνω και , ταυτόχρονα,
-
θα μου έχουν μειωθεί τα πιστωτικά όρια. Που σημαίνει θα αναγκαστώ να μειώσω πωλήσεις σε ένα ήδη πτωτικό περιβάλλον, και θα μεγαλώνω της ζημιές μου, χάνοντας πελάτες που και οι ίδιοι είναι ήδη στο όριο.
Που σημαίνει ή θα κλείσω, ή θα χρεοκοπήσω, ή και τα δύο.
Αυτό, σε πανελλαδική κλίμακα, πάλι παραπέμπει σε πρωτόγνωρες καταστάσεις…
Τα γράφω αυτά και αναρωτιέμαι… Βρε μπας και τα έβλεπε αυτά ο ΚΚ ο β’ και για αυτό την έκανε «αντίο γεια σας χάρηκα»… Βρε μπας και το έχει καταλάβει και το επιτελείο του ΓΑΠ και για αυτό ασχολούνται με οτιδήποτε πλην της Οικονομίας;
Δεν πιστεύω ούτε σε κακούς κερδοσκόπους, ούτε σε κακούς ή καλούς Goldman Sachs, ούτε σε αγγλικές ή γερμανικές συνομωσίες. Τα spreads των λεγόμενων PIGS πήραν την ανηφόρα την άνοιξη του 2008. Η Ελλάδα πήρε την ανηφόρα σε σχέση με τα PIGS τον Νοέμβριο του 2009. Μόλις οι αγορές μυρίστηκαν ότι ο ΓΑΠ δεν μπορεί ή δεν θέλει να ασχοληθεί με την Οικονομία.
Το να δανειστεί κι άλλο, ή όχι η Ελλάδα, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι όσο και να δανειστεί δεν είναι σαφές ότι μπορεί να πληρώσει. Τι ασημικά έχουν μείνει για πούλημα; Η Εθνική, η ΔΕΗ, οι ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ. Αυτά, χωρίς πελάτες και καταναλωτές δεν έχουν και μεγάλη αξία… Άρα μένουν οι παραλίες, τα βουνά και τα χωράφια. Εμείς που θα πάμε, δεν το ξέρω.
-
-
Κατασκευές καινούργιες γίνοντσι πλέον ελάχιστες .
Σε ολόκληρες γειτονιές και μικρούς Δήμους αυτές μετριώνται στα δάκτυλα του ενός η το πολύ των δύο χεριών .Αν διαιρεσουμε τα τμ των νέων αδειών με τον αριθμό τους μας βγάζει νούμερο κάτω από 200 τμ / αδεια , δηλαδή ουσιαστικά νέες πολυκατοικίες τέλος .
Οσοι έχουν μετρητό χρήμα αυτή την περίοδο αγοράζουν τα καλά ακίνητα σε λογικές τιμές , ετσι σε περιοχές που έχουν αντικειμενική αξία , υπάρχουν από 0-5 ακίνητα γιά πώληση .
Οσες πήραν ψηλά τον αμανέ τα τελευταία χρόνια , με αυθαίρετες αυξήσεις τιμών οικοπέδων και σπιτιών εκεί θα συνεχίσει να υπάρχει πρόβλημα . Αναφέρομαι κυρίως στα Μεσόγεια , Δυτική Αθήνα και προάστεια του Πειραιά .
Το μεγάλο πρόβλημα όμως που έρχεται είναι η ανεργία .
Μπορεί στις οικοδομές να περνάνε 3-4 υποψήφιοι αγοραστές την εβδομάδα , αλλά έρχονται 5-6 οικοδόμοι την ημέρα ψάχνοντας γιά δουλειά .
Δυστυχώς η κατάσταση αυτή θα κορυφωθεί μέσα στο έτος και θα περάσει σε όλες τις φάσεις του χώρου , ενώ από το τέλος του 10 και μετά αν συνεχιστεί η κατάσταση θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα εγκληματικότητας σαν χώρα .Οι τιμές των ακινήτων θα καταρρεύσουν ταυτόχρονα η 1-2 μέρες νωρίτερα από την ίδια την χώρα .
Και αυτό γιατί όλες οι εξασφαλίσεις των τραπεζών βασίζονται σε αυτά .Ετσι τυχόν κατάρρευση των τιμών των ακινήτων θα επιφέρει πλήρη επισφάλεια των δανείων και κατάρρευση των τραπεζών και του χρηματιστηρίου και της χώρας ολόκληρης .
-
Εχει επιλεχθει το παγωμα ως λυση...αντι να κινειται η οικονομια ολοι (κατασκευαστες,τραπεζες) εχουν την λογικη 'να μην γραψω ουτε ενα ευρω ζημια'..ετσι η αγορα εχει γινει σαν την Ανταρκτική...
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Εχει επιλεχθει το παγωμα ως λυση...αντι να κινειται η οικονομια ολοι (κατασκευαστες,τραπεζες) εχουν την λογικη 'να μην γραψω ουτε ενα ευρω ζημια'..ετσι η αγορα εχει γινει σαν την Ανταρκτική...πολύ με έχει προβληματίσει αυτή η τακτική.
την βλέπω σε πολλές εκφράσεις σε πολλά κ διαφορετικά θέματα.
είναι μια εκβιαστική αυτοκτονική προσέγγιση που εξασφαλίζει την επιτυχία ή πρώτη θέση στη doom day, ισχυρή ένδειξη παλιάς κοινωνίας στα μάτια μου.
η μόνη λύση ΕΙΝΑΙ η καταστροφή όπως το βλέπω (ή να βρεθεί νέο κορόϊδο) -
Δεν υπάρχει εκβιαστικά και αυτοκτονικά...Από που και ως που θα 'υποχρεωθεί' ο οιοσδήποτε να πουλήσει σε 1 συγκεκριμένη τιμή Τι θα πει εκβιαστικά ; Πουλάω σε αυτή την τιμή, τέλος.
Το αυτοκτονικό δε είναι τουλάχιστον υπερβολή : αν κάποιος πεινάει, καταστρέφεται, έχει χρέη που τον ζώνουν, πάει φυλακή κλπ κλπ πουλάει όσο όσο σε διαβεβαιώ, δεν υφίστανται 'ξεροκέφαλοι' ενώπιον σοβαρού κινδύνου...Αν τίποτα από αυτά δεν του συμβαίνει κάνει 1 επιλογή παίρνοντας ένα ρίσκο : ή θα πιάσει την τιμή που θέλει ή ίσως θα πουλήσει εν τέλει ακόμα πιο φθηνά από τη σημερινή τιμή που του προσφέρει ο αγοραστής παθαίνοντας κάποια ζημιά ή δεν θα πουλήσει ποτέ και θα κάνει κάτι άλλο. Όλα αυτά ζυγίζονται καθημερινά στο πορτοφόλι χιλιάδων κατασκευαστών - πωλητών και διαμορφώνουν τιμές...
Δεν υπάρχουν δίκαιες τιμές.Έχω ακούσει (βλακο)- μεσίτες να με 'πιέζουν' πολύ έντονα να δώσω ακίνητο σε συγκεκριμένη τιμή, γιατί θα χάσω πολλά, θα καταστραφώ, γιατί είμαι παράλογος, είναι εξωπραγματικά αυτά που ζητάω μπλα μπλα...
Τι σε κόφτει φιλαράκο ; Είμαι ένας βλάκας και θα πάθω ζημιά, τόση πρεμούρα μήπως καταστραφώ ; Ακόμα καλύτερα για σένα : όπου να 'ναι θα έρθω και θα σε ικετεύω να το δώσεις όσο όσο, άραξε και, αν έχεις δίκιο, εντός ολίγου καιρού θα το πάρεις στα χέρια σου σαν ώριμο φρούτο. -
ως πυραμίδα λοιπόν πλέον, το κράτος είναι έτοιμο να πέσει ως ώριμο φρούτο.
και μόνη λύση είναι το επόμενο επίπεδο (βλ ΕΕ) να σώσει τη δομή.λογοκρισία και αυτολογοκρισία είναι και οι δύο δυσάρεστες, η διαφορά έγκειται στο ποιος έχει τον έλεγχο.
ομοίως θα πω και για εκπτώσεις κ ξεπούλημα. -
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Δεν υπάρχει εκβιαστικά και αυτοκτονικά...Από που και ως που θα 'υποχρεωθεί' ο οιοσδήποτε να πουλήσει σε 1 συγκεκριμένη τιμή Τι θα πει εκβιαστικά ; Πουλάω σε αυτή την τιμή, τέλος.
Το αυτοκτονικό δε είναι τουλάχιστον υπερβολή : αν κάποιος πεινάει, καταστρέφεται, έχει χρέη που τον ζώνουν, πάει φυλακή κλπ κλπ πουλάει όσο όσο σε διαβεβαιώ, δεν υφίστανται 'ξεροκέφαλοι' ενώπιον σοβαρού κινδύνου...Αν τίποτα από αυτά δεν του συμβαίνει κάνει 1 επιλογή παίρνοντας ένα ρίσκο : ή θα πιάσει την τιμή που θέλει ή ίσως θα πουλήσει εν τέλει ακόμα πιο φθηνά από τη σημερινή τιμή που του προσφέρει ο αγοραστής παθαίνοντας κάποια ζημιά ή δεν θα πουλήσει ποτέ και θα κάνει κάτι άλλο. Όλα αυτά ζυγίζονται καθημερινά στο πορτοφόλι χιλιάδων κατασκευαστών - πωλητών και διαμορφώνουν τιμές...
Δεν υπάρχουν δίκαιες τιμές.Έχω ακούσει (βλακο)- μεσίτες να με 'πιέζουν' πολύ έντονα να δώσω ακίνητο σε συγκεκριμένη τιμή, γιατί θα χάσω πολλά, θα καταστραφώ, γιατί είμαι παράλογος, είναι εξωπραγματικά αυτά που ζητάω μπλα μπλα...
Τι σε κόφτει φιλαράκο ; Είμαι ένας βλάκας και θα πάθω ζημιά, τόση πρεμούρα μήπως καταστραφώ ; Ακόμα καλύτερα για σένα : όπου να 'ναι θα έρθω και θα σε ικετεύω να το δώσεις όσο όσο, άραξε και, αν έχεις δίκιο, εντός ολίγου καιρού θα το πάρεις στα χέρια σου σαν ώριμο φρούτο.Aν δεν γινονται αγοραπωλησιες τα εσοδα του κρατους θα ειναι ακομα μικροτερα οπως και το ΑΕΠ και αρα η κριση ακομα εντονοτερη. Εγω ειχα προσφορα πριν 2-3 χρονια να πουλησω ενα ακινητο που ειχα αλλα δεν το εκανα, σημερα θα το εκανα γιατι δεν θελω να το κρατησω για ακομα 10 χρονια. Αν το σκεφτεις εστω και να χασεις 10% καλυτερα να βοηθησεις την κατασταση ωστε να μην ερθει καταρευση και χασεις 50%. Καθε μερα που περναει το σεναριο χρεωκοπιας ερχετε και πιο κοντα.
-
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
και μόνη λύση είναι το επόμενο επίπεδο (βλ ΕΕ) να σώσει τη δομή.λογοκρισία και αυτολογοκρισία είναι και οι δύο δυσάρεστες, η διαφορά έγκειται στο ποιος έχει τον έλεγχο.
ομοίως θα πω και για εκπτώσεις κ ξεπούλημα.Ομολογώ ότι έχω σοβαρά προβλήματα να καταλάβω τί λες και δεν είναι η πρώτη φορά
Πάντως επί του θέματος πράγματι όλα δείχνουν άσχημα για τα ακίνητα και το 2010...Τι θα μπορούσε να τους δώσει μια ώθηση ; Τίποτα, μόνο δεινά έρχονται. Αυξήσεις αντικειμνικών, ΦΜΑΠ, γενικώς θα αρμεχτούν ανελέητα ακριβώς επειδή είναι ακίνητα και δεν μπορούν φύγουν όπως οι καταθέσεις και οι μετοχές, ζόρικα τα παράγματα στο δανεισμό, τα επιτόκια δεν μπορούν παρά να πάνε προς τα πάνω, κακή ψυχολογία καθώς ουδείς ανοίγει το πορτοφόλι του ακόμα κι αν έχει κλπ κλπ...Τι συμπεραίνουμε από αυτά λοιπόν ; Ότι είναι καλή εποχή για αγορές ακινήτων , αν σε ενδιαφέρει και έχεις όλο τον καιρό να ψάξεις και να βρεις αυτό που θες χωρίς βιασύνες
Τώρα αν θα καταρρεύσουν τα ακίνητα, αν θα καταρρεύσει το κράτος και οι τράπεζες διατηρώ κάποιες αμφιβολίες και αυτό το στηρίζω με πράξεις εκτός από το post στο forum!! : έχω μετοχές (όσο ποτέ άλλοτε στη ζωή μου), διατηρώ τις καταθέσεις μου εδώ και μάλιστα σε πολύ μικρές τράπεζες, δεν αγοράζω χρυσό και δεν πουλάω ακίνητα...Πουλήθηκε προχτές 80 τμ, Α ΄όροφος, 30ετίας στην Αγ. Παρασκευή (Αιγαίου Πελάγους) χωρίς πάρκινγκ και αποθήκη (αλλά με μεγάλη πυλωτή και συμφωνία μεταξύ ιδιοκτητών ότι η τάδε θέση 'ανήκει' σε αυτό το διαμέρισμα), οικόπεδο 2,3 στρέμματα με πράσινο ήσυχη και ωραία γειτονιά, 130.000€...
Από τις τιμές που προσωπικά θεωρώ πλεόν καλή (για τον αγοραστή) , αν και το διαμέρισμα έχει το ελάττωμα ότι έχει μόνο 1 υπνοδωμάτιο...
Επίσης ΠΡΩΤΗ φορά στη ζωή μου γνώρισα εντάξει και κύριο μεσίτη -
Ο χρήστης wantone έγραψε:
Τι σε κόφτει φιλαράκο ; Είμαι ένας βλάκας και θα πάθω ζημιά, τόση πρεμούρα μήπως καταστραφώ ; Ακόμα καλύτερα για σένα : όπου να 'ναι θα έρθω και θα σε ικετεύω να το δώσεις όσο όσο, άραξε και, αν έχεις δίκιο, εντός ολίγου καιρού θα το πάρεις στα χέρια σου σαν ώριμο φρούτο.Aν δεν γινονται αγοραπωλησιες τα εσοδα του κρατους θα ειναι ακομα μικροτερα οπως και το ΑΕΠ και αρα η κριση ακομα εντονοτερη. Εγω ειχα προσφορα πριν 2-3 χρονια να πουλησω ενα ακινητο που ειχα αλλα δεν το εκανα, σημερα θα το εκανα γιατι δεν θελω να το κρατησω για ακομα 10 χρονια. Αν το σκεφτεις εστω και να χασεις 10% καλυτερα να βοηθησεις την κατασταση ωστε να μην ερθει καταρευση και χασεις 50%. Καθε μερα που περναει το σεναριο χρεωκοπιας ερχετε και πιο κοντα.
Προτείνεις δηλ. να αρχίσουν όλοι να πωλούν ακίνητα όσο όσο προκειμένου να αναθερμανθεί η οικονομία ; Αν το κράτος θεωρεί ότι έχει πολύ μικρά έσοδα από τις αγοραπωλησίες των ακινήτων ίσως θα πρέπει να σκεφτεί να αλλάξει στάση και πολιτική απέναντι σε αυτό...Δεν είναι 'πρόταση' γιατί δεν έχω ιδέα τί είναι το βέλτιστο αλλά είναι κοινή λογική ότι υπάρχει μία λεπτή γραμμή την οποία αν περάσεις τα πράγματα αρχίζουν να μετράνε ανάποδα ή αλλιώς αν σκοτώσεις την αγελάδα δεν θα την ξανααρμέξεις...
Αν σκοπεύεις να 'σκοτώσεις' το ακίνητό σου είμαι βέβαιος ότι θα βρεις αγοραστή, αλλά για να μη βρίσκεις σημαίνει ότι ζητάς κάτι που δε δίνουν....Άρχισε να κατεβαίνεις -10% το μήνα και θα το πουλήσεις πολύ σύντομα και έτσι θα βοηθήσεις και την Ελλάδα και θα γλυτώσεις το -50%...
-
Αυτο ακριβως προτεινω για τις περιοχες που ακομα υπαρχει μια ζητηση. Εγω το δικο μου ειναι σε περιοχη που δεν εχει πια ζητηση οποτε οσο και να κατεβασω την τιμη (σε λογικα επιπεδα) δεν θα εχω αποτελεσμα.
Αλλα οπως εγραψα και πιο πανω αυξανοντας τις συναλλαγες αυξανετε το ΑΕΠ. Αυτο που κανεις εσυ ειναι το αντιθετο. Οσο για μετοχες το χρηματιστηριο θα ανεβει μονο αν ξεπεραστει η κριση, αρα αναμενετε να πεσει αρκετα στους επομενους μηνες οπου η κριση θα κορυφωθει.
-
Το χρηματιστήριο θα ανέβει πολύ προτού ξεπεραστεί η κρίση, δεν ξέρω χρονικά πότε θα είναι αυτό, αλλά θα είναι σίγουρα πολύ πριν...Η κρίση θα θερίζει εκεί έξω και το χρηματιστήριο θα ανεβαίνει και ο κόσμος θα αναρωτιέται και θα λέει 'δε γίνονται αυτά τα πράγματα, η πραγματική οικονομία καταρρέει, η ανεργία είναι στα ύψη και το χρηματιστήριο ανεβαίνει, αυτό δεν είναι φυσιολογικό, θα βουλιάξουμε κλπ κλπ'.
Ε εκ των υστέρων θα δουν όλοι γιατί ανέβαινε τόοοτε αλλά ελάχιστοι θα έχουν αγοράσει -
Ενταξει, το ξερουμε αυτο. Το χρηματιστηριο αντικατοπτριζει μελλοντικες αποδοσεις. Δεν μας λες τιποτα νεο. Αλλα μεχρι να φτασουμε σε αυτο το σημειο ολα δειχνουν οτι ειμαστε με το ενα ποδι στην χρεωκοπια οποτε παιζει αν επιζησουν οι μισες εταιρειες απο αυτες που εχεις στο χαρτοφυλακιο σου.
-
Ο χρήστης wantone έγραψε:
Ενταξει, το ξερουμε αυτο. Το χρηματιστηριο αντικατοπτριζει μελλοντικες αποδοσεις. Δεν μας λες τιποτα νεο. Αλλα μεχρι να φτασουμε σε αυτο το σημειο ολα δειχνουν οτι ειμαστε με το ενα ποδι στην χρεωκοπια οποτε παιζει αν επιζησουν οι μισες εταιρειες απο αυτες που εχεις στο χαρτοφυλακιο σου.Είναι ολίγον φαιδρή η δήλωση, δεδομένου ότι γνωρίζεις απειροελάχιστα πράγματα για το χαρτοφυλάκιό μου
-
Aπο οτι καταλαβα αγοραζεις απο το ΧΑΑ, οχι; Αν ναι τοτε σε περιπτωση χρεωκοπειας του κρατους και ιδιωτικες εταιρειες θα επιρεαστουν οποτε μερικες απο αυτες θα χρεωκοπησουν. Αν αγοραζεις σε αλλα χρηματιστηρια τοτε δεν θα εχεις προβλημα απο την κατασταση στην Ελλαδα προφανως. Γιατι δεν μας λες τις εταιρειες που εχεις ωστε να μην κανουμε,κατα την αποψη σου, φαιδρες δηλωσεις.
-
ομοίως θα πω και για εκπτώσεις κ ξεπούλημα.Ομολογώ ότι έχω σοβαρά προβλήματα να καταλάβω τί λες και δεν είναι η πρώτη φορά
Πάντως επί του θέματος πράγματι όλα δείχνουν άσχημα για τα ακίνητα και το 2010...Τι θα μπορούσε να τους δώσει μια ώθηση ; Τίποτα, μόνο δεινά έρχονται. Αυξήσεις αντικειμνικών, ΦΜΑΠ, γενικώς θα αρμεχτούν ανελέητα ακριβώς επειδή είναι ακίνητα και δεν μπορούν φύγουν όπως οι καταθέσεις και οι μετοχές, ζόρικα τα παράγματα στο δανεισμό, τα επιτόκια δεν μπορούν παρά να πάνε προς τα πάνω, κακή ψυχολογία καθώς ουδείς ανοίγει το πορτοφόλι του ακόμα κι αν έχει κλπ κλπ...Τι συμπεραίνουμε από αυτά λοιπόν ; Ότι είναι καλή εποχή για αγορές ακινήτων , αν σε ενδιαφέρει και έχεις όλο τον καιρό να ψάξεις και να βρεις αυτό που θες χωρίς βιασύνες
Τώρα αν θα καταρρεύσουν τα ακίνητα, αν θα καταρρεύσει το κράτος και οι τράπεζες διατηρώ κάποιες αμφιβολίες και αυτό το στηρίζω με πράξεις εκτός από το post στο forum!! : έχω μετοχές (όσο ποτέ άλλοτε στη ζωή μου), διατηρώ τις καταθέσεις μου εδώ και μάλιστα σε πολύ μικρές τράπεζες, δεν αγοράζω χρυσό και δεν πουλάω ακίνητα...να πω την αλήθεια και εγώ βρίσκω μια δυσκολία να σε καταλάβω.
δεν πειράζει ενίοτε συμβαίνει και αυτό.θεωρώ καλύτερη αντιμετώπιση να μείνουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο θέμα του τόπικ.
οπότε συνοψίζω συμπεράσματα.
α)ο ΟΡ cpp θεωρώ οτι έχει δικαιωθεί.
είτε το κράτος καταρρεύσει είτε συνεχίσει με μηχανική υποστήριξη (για πόσο άραγε?) τα πράγματα είναι πολύ χλωμά πλέον για όσους επιθυμούν ή αναγκάζονται να πουλήσουν. Ομοίως χλωμά είναι και για όσους σχεδίαζαν να αγοράσουν με λήψη δανείου για μεγάλο ποσοστό της αξίας του ακινήτου (υπο αυτήν την έννοια αυτοί δεν έχασαν κάτι βέβαια).καλύτερα είναι τα πράγματα για τους αγοραστές με ρευστότητα, αν και δεν ξέρω κατά πόσο η αγορά άμεσα είναι και η βέλτιστη επιλογή για τα χρήματά τους.β)νομίζω οτι η κρίση που βιώνουμε θα προκαλέσει και μια αλλαγή στο μοντέλο οικοδόμησης.
το σκεπτικό τα πάντα μπορούν να χτιστούν και σχεδόν τα πάντα μπορούν να παραβλεφθούν όταν πρόκειται για την οικοδομή θα εγκαταλειφθεί είτε οικειοθελώς είτε καθιστώντας το ασύμφορο.
τα μέτρα περί πράσινου πιστοποιητικού, απο τη μεριά της χαρασόμενης πολιτικής, και η άνιση πτώση στις τιμές, απο τη μεριά της αγοράς, δείχνουν μια στροφή προς ποιοτικότερες κατασκευές. τόσο στην οικοδόμηση όσο και στη χωροθέτηση.
ΙΜΗΟ πάντα. -
....Ε εκ των υστέρων θα δουν όλοι γιατί ανέβαινε τόοοτε αλλά ελάχιστοι θα έχουν αγοράσει -
Αυτό το τελευταίο που είπες μου φαίνεται ότι είναι ό,τι σωστότερο.Σε συνάρτηση με το απειρο μαύρο χρήμα που με χαρά δίνουμε στους κατασκευαστές...
-
Μπράβο στον ένα και μοναδικό που μίλησε με νουμερα για την αγορά συγκεκριμένης κατοικίας.Εδώ και κάποιο καιρό ψάχνουμε με τη γυναίκα μου για αγορά σε Χαλάνδρι,Αγ. Παρασκευή και κανείς δε μιλάει για το πόσο κλέινουν οι αγοραπωλησίες...όσες γίνονται.
-
Τώρα αν θα καταρρεύσουν τα ακίνητα, αν θα καταρρεύσει το κράτος και οι τράπεζες διατηρώ κάποιες αμφιβολίες και αυτό το στηρίζω με πράξεις εκτός από το post στο forum!! : έχω μετοχές (όσο ποτέ άλλοτε στη ζωή μου), διατηρώ τις καταθέσεις μου εδώ και μάλιστα σε πολύ μικρές τράπεζες, δεν αγοράζω χρυσό και δεν πουλάω ακίνητα...Πουλήθηκε προχτές 80 τμ, Α ΄όροφος, 30ετίας στην Αγ. Παρασκευή (Αιγαίου Πελάγους) χωρίς πάρκινγκ και αποθήκη (αλλά με μεγάλη πυλωτή και συμφωνία μεταξύ ιδιοκτητών ότι η τάδε θέση 'ανήκει' σε αυτό το διαμέρισμα), οικόπεδο 2,3 στρέμματα με πράσινο ήσυχη και ωραία γειτονιά, 130.000€...
Από τις τιμές που προσωπικά θεωρώ πλεόν καλή (για τον αγοραστή) , αν και το διαμέρισμα έχει το ελάττωμα ότι έχει μόνο 1 υπνοδωμάτιο...
Επίσης ΠΡΩΤΗ φορά στη ζωή μου γνώρισα εντάξει και κύριο μεσίτηΜπράβο στον ένα και μοναδικό που μίλησε με νουμερα για την αγορά συγκεκριμένης κατοικίας.Εδώ και κάποιο καιρό ψάχνουμε με τη γυναίκα μου για αγορά σε Χαλάνδρι,Αγ. Παρασκευή και κανείς δε μιλάει για το πόσο κλέινουν οι αγοραπωλησίες...όσες γίνονται.
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!