-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Επειδή το θέμα είναι σοβαρό μήπως θα έπρεπε να μην κάνουμε χαβαλέ?Το ότι είναι σοβαρό, πίστεψέ με, ως μη καπνιστής το ξέρω πολύ καλά. Ακριβώς γι αυτό κάνουμε και λίγο χαβαλέ γιατί αν πάρουμε στα σοβαρά ορισμένα πράγματα που ακούγονται είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο πως θα φάμε τα μουστάκια μας (καπνιστές και μη).
-
Ο χρήστης Joe Bar Team έγραψε:
Γενικά, δεν έχω πειστεί σχετικά με τους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος. Αλλά, δεν έχει σημασία. Για κάποιον που θεωρεί αληθεια, είναι σοβαρό.
σοβαρά μιλας τωρα?
εχεις συζητήσει ποτέ με γιατρούς κ σου έχουν πει το αντίθετο?
(αν προκειται να αναφέρεις σάιτς που λένε το αντίθετο, σε παρακαλώ θερμά μην το κάνεις).Ελπίζω ότι καταλαβαίνεις πότε μιλάω σοβαρά και πότε όχι.
Ναι, έχω μιλήσει με γιατρούς. Περισσότερο με αυτόν που φρόντιζε τον πατέρα μου, που πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα. Και, ναι, μου είπε, και αυτός και 2-3 άλλοι, ότι ενοχοποιούμε το τσιγάρο αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα τον μηχανισμό που δημιουργεί τις μεταλλάξεις στα καρκινικά κύτταρα.
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Όσο για τα ποσοστά νεων που καπνίζουν, μάλλον δεν είνια τόσο ενθαρρυντικά. Τα αγόρια το έχουν μειώσει, εν αντιθέσει με τα κοριτσια που το έχουν αυξήσει δραματικά, και πλέον νομίζω έχουν φτάσει σε ποσοστά το αντίθετο φύλο
χωρις να ξερω στατιστικα αλλα εμπειρικα τα θηλυκα φουγαρα γινονται ολο και περισσοτερα...μιλαμε ομως για φουγαρα, οχι αστεια...
και παντα παιζει μια κλασικη ιστορια οπου ο πατερας δε ξερει περι καπνισματος κτλ κτλ...και θεωρειται εξουσιαστης...η αληθεια ειναι οτι και γω δε θα θελα να βλεπα παιδι μου να καπνιζει οπως καπνιζουν πολλοι πλεον...
για αυτο που ειπε ο skye περι λουζερ μαλλον κατι αλλο θα εννοουσε...αλλιως ειναι ατυχης χαρακτηρισμος...
-
Εγώ πάντως στην Γαλλία βλέπω πολλοί λιγότερους νέους να καπνίζουν σε σχέση με Ελλάδα με κάπως περισσότερα κορίτσια από αγορία. Γενικά καπνίζουν λιγότερο από μάς και σε συνδυασμό με την πλήρη απαγόρευση παντού και πάντα, ακόμα λιγότερο, ειδικά το χειμώνα...
-
Θα ζητούσατε με την ίδια ευκολία να απαγορευτούν δια παντός κινητήρες φερ' ειπείν μεγαλύτεροι από 1.000κ.εκ για κάθε ιδιωτική χρήση;
Ή π.χ.να απαγορευτούν όλα τα σπορ/σποτρίφ αυτοκίνητα.
Προκαλούν σαφέστατα πολύ μεγαλύτερες και εκτενέστερες βλάβες στους 'παθητικούς οδηγούς' που πρέπει να υπομένουν με το στανιό τα καυσαέρια των υπολοίπων. Και στο κάτω κάτω μια απόλαυση είναι η σπορ οδήγηση, οι μεγάλες ιπποδυνάμεις κ.ο.κ., δεν πρέπει να είμαστε δέσμιοι ε;
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Γενικά, δεν έχω πειστεί σχετικά με τους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος. Αλλά, δεν έχει σημασία. Για κάποιον που θεωρεί αληθεια, είναι σοβαρό.
σοβαρά μιλας τωρα?
εχεις συζητήσει ποτέ με γιατρούς κ σου έχουν πει το αντίθετο?
(αν προκειται να αναφέρεις σάιτς που λένε το αντίθετο, σε παρακαλώ θερμά μην το κάνεις).Ελπίζω ότι καταλαβαίνεις πότε μιλάω σοβαρά και πότε όχι.
Ναι, έχω μιλήσει με γιατρούς. Περισσότερο με αυτόν που φρόντιζε τον πατέρα μου, που πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα. Και, ναι, μου είπε, και αυτός και 2-3 άλλοι, ότι ενοχοποιούμε το τσιγάρο αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα τον μηχανισμό που δημιουργεί τις μεταλλάξεις στα καρκινικά κύτταρα.
με αυτό το είπες μονος σου.
εκτός των άλλων βεβαια ειναι και λάθος (πόσο χρονών ειναι οι γιατροί που ρώτησες? να ξερεις οτι οι πιο μεγάλοι εχουν μείνει πίσω σε ορισμένες εξελίξεις, οχι και άδικα εδω που τα λέμε).
τέλος, μαλλον δε θα κατάλαβες καλά: το πιο πιθανό είανι να σου πουν οτι ο παθητικός κανπνιστής δεν τρέχει σημαντικότερους παράγοντες απο εναν που δεν εχει καμια σχέση με τον καπνό να αναπτύξει καρκίνο.
δλδ εαν εγώ πχ ειμαι στο 0.1% να αναπτύξω καρκινο (σε καποιο τυπικό μερος που χτυπάει το κάπνισμα) τότε εαν ειμαι παθητικος καπνιστής αυτό να γίνει 0.9%.
(τυχαία ειναι τα νούμερα)όλα αυτά βεβαια βασίζονται σε στατιστικά στοιχεία.
σημερα τελείως τυχαία διάβασα σε ένα άρθρο οτι ποτό+κάπνισμα ειναι ο τρόμος και ο φόβος του στόματος διότι το τσιγάρο διαλύει το σάλιο κ έτσι οταν το ποτό επισέρχεται, κανει περισσότερη ζημιά μιας και εχει χάσει το σάλιο της ιδιοτήτες του.
το οτι το παθητικό κάπνισμα βλάπτει δεν τίθεται κανένα θέμα, το ΠΟΣΟ ειναι θέμα συζήτησης.
τελεία και παύλα.
-
Κοιτα, αμα σε βαζαμε σε κλειστο χωρο με μια Dodge Viper να κανει γκαζιές μέχρι κόφτη, θα σου'δινα 3 λεπτά μέχρι να άρχισεις να σκέφτεσαι 'τι καλά που θα΄ταν αν το αυτοκίνητο ήταν κάτω απο 1000κ.εκ.'.
Συγκρινεις τη καπνα σε κλειστο χωρο που δεν ανακυκλωνεται αρκετα ο αερας με τους ρύπους που βγάζει ένα αυτοκίνητο σε ανοιχτό χώρο που αερίζεται, έχει ριπές αέρα και συνήθως το όχημα κινείται τόσο ώστε να μη συγκεντώνονται για πολλή ώρα οι ρύποι του σε ένα σημείο;
Συγκρίνεις την ανάγκη μεταφοράς των ανθρώπων, με τις όποιες συνέπειες της, με την ανάγκη τους να διασκεδάσουν σε ένα καθαρό και άνετο περιβάλλον; -
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Και, ναι, μου είπε, και αυτός και 2-3 άλλοι, ότι ενοχοποιούμε το τσιγάρο αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα τον μηχανισμό που δημιουργεί τις μεταλλάξεις στα καρκινικά κύτταρα.Τα καρκινικά κύτταρα είναι εξ ορισμού μεταλλαγμένα υγιή κύτταρα διαφόρων ιστών τα οποία χάρη στις μεταλλάξεις που έχει υποστεί το γενετικό τους υλικό καταφέρνουν να διαφεύγουν των μηχανισμών καταστροφής τους, που ο οργανισμός διαθέτει. Όσο για το μηχανισμό με τον οποίο γίνονται αυτές οι μεταλλάξεις, μπορεί να μην είναι γνωστά τα επιμέρους βήματα, αλλά σίγουρα υπάρχει σωρεία επιστημονικών μελετών ανά τον κόσμο που καταδεικνύει την εμπλοκή του νικοτινικού υποδοχέα (ο οποίος 'χάρη' στην νικοτίνη του τσιγάρου είναι διαρκώς ενεργός ευοδώνοντας έτσι μηχανισμούς έκρυθμου κυτταρικού πολλαπλασιασμού, τη γνωστή ογκογένεση). Επιπλέον οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες που εκλύονται και εν συνεχεία εισπνέονται (ενεργητικά ή παθητικά) κατά την καύση του τσιγάρου, είναι γνωστό τις πάσι ότι έχουν συσχετισθεί με εμφάνιση όγκων ή ακόμα και τερατογέννεση σε περίπτωση που κατά την κύηση εκτεθεί το έμβρυο σε αυτούς. Αυτά νομίζω είναι αρκετά για να μας κάνουν να μην θέλουμε να είμαστε πειραματόζωα στο πείραμα του καπνίσματος και των ενδεχόμενων επιπτώσεων του.
-
ΟΚ.
-
Ο χρήστης Scotch έγραψε:
Και, ναι, μου είπε, και αυτός και 2-3 άλλοι, ότι ενοχοποιούμε το τσιγάρο αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα τον μηχανισμό που δημιουργεί τις μεταλλάξεις στα καρκινικά κύτταρα.
Τα καρκινικά κύτταρα είναι εξ ορισμού μεταλλαγμένα υγιή κύτταρα διαφόρων ιστών τα οποία χάρη στις μεταλλάξεις που έχει υποστεί το γενετικό τους υλικό καταφέρνουν να διαφεύγουν των μηχανισμών καταστροφής τους, που ο οργανισμός διαθέτει. Όσο για το μηχανισμό με τον οποίο γίνονται αυτές οι μεταλλάξεις, μπορεί να μην είναι γνωστά τα επιμέρους βήματα, αλλά σίγουρα υπάρχει σωρεία επιστημονικών μελετών ανά τον κόσμο που καταδεικνύει την εμπλοκή του νικοτινικού υποδοχέα (ο οποίος 'χάρη' στην νικοτίνη του τσιγάρου είναι διαρκώς ενεργός ευοδώνοντας έτσι μηχανισμούς έκρυθμου κυτταρικού πολλαπλασιασμού, τη γνωστή ογκογένεση). Επιπλέον οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες που εκλύονται και εν συνεχεία εισπνέονται (ενεργητικά ή παθητικά) κατά την καύση του τσιγάρου, είναι γνωστό τις πάσι ότι έχουν συσχετισθεί με εμφάνιση όγκων ή ακόμα και τερατογέννεση σε περίπτωση που κατά την κύηση εκτεθεί το έμβρυο σε αυτούς. Αυτά νομίζω είναι αρκετά για να μας κάνουν να μην θέλουμε να είμαστε πειραματόζωα στο πείραμα του καπνίσματος και των ενδεχόμενων επιπτώσεων του.
ακριβώς. δεν υπάρχει καλύτερο δείγμα απο αυτο των εμβρύων ( ) μιας κ εκει η επιβάρυνση θα φανεί άμεσα και σιγουρα.
οσο μεγαλώνει ο ανθρωπος ας πουμε γινεται κ πιο ανθεκτικός.
-
Η γυναίκα του φίλου μου κάπνιζε συνέχεια κατά την εγκυμοσύνη της. Κάπνιζε και στο μαιευτήριο, κάπνιζε και μετά τη γέννα.
Ευτυχώς το παιδί είναι μια χαρά. Προσπαθεί να κόψει το τσιγάρο και δεν μπορεί.
-
Το θεμα ειναι επισης τις αλλες παρενεργειες που εχει στον οργανισμο. Καρκινος ειναι μονο μια αρρωστια. Η επιρροη των συστατικων ειναι απο τις πνευμονιολογικες παθησεις μεχρι παθησεις που αφορουν την καρδια το δερμα και πολλα αλλα. Επισης το χειροτερο ειναι τις επιδρασεις που εχει σε μη καπνιστες. Που στην πραγματικοτητα εκτειθενται στα ιδια φαινομενα χωρις καν να καπνιζουν. (φανταστειτε μια οικογενεια με γονεις καπνιστες ποσο επηρεαζει τα παιδια που εκτειθενται). Επισης η παρουσια παραπλησιων ασθενειων κοστιζει δις με τις νοσοκομιακες περιθαλψεις, φαρμακολογια, απωλεια παραγωγικοτητας οταν δεν ειναι στην δουλεια. Δεν υπαρχει οριο ποσο επηρεαζει τη ολη κοινωνια.
Νικος
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Η γυναίκα του φίλου μου κάπνιζε συνέχεια κατά την εγκυμοσύνη της. Κάπνιζε και στο μαιευτήριο, κάπνιζε και μετά τη γέννα.
Ευτυχώς το παιδί είναι μια χαρά. Προσπαθεί να κόψει το τσιγάρο και δεν μπορεί.Δυστυχώς η βιολογική ικανότητα για τεκνοποίηση δεν εξασφαλίζει τη διανοητική
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Η γυναίκα του φίλου μου κάπνιζε συνέχεια κατά την εγκυμοσύνη της. Κάπνιζε και στο μαιευτήριο, κάπνιζε και μετά τη γέννα.Ευτυχώς το παιδί είναι μια χαρά. Προσπαθεί να κόψει το τσιγάρο και δεν μπορεί.
Και εγω εβλεπα την γυναικα του ξαρδερφου μου οταν ηταν εγκυος να αναβει τσιγαρο και τραβαγα τα μαλλια μου.
Δεν υπαρχει τετοια δικαιολογια 'δεν μπορει' ειναι δεν θελει γιατι δεν εχει συνειδητοποιησει τι αποτελεσματα εχει στον οργανισμο και επισης τι εχει κανει στο εμβρυο και στο νεο παιδι. Συνηθως ολοι μας θελουμε ενα γερο κουνημα μια κατασταση που να ειναι τραγικη αρκετα για να δουμε το θεμα με αλλο ματι.
Νικος
-
Το μπρόκολο και άλλα φυλλώδη λαχανικά έχουν προστατευτικές ιδιότητες κατά του καρκίνου, που φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικές ιδιαίτερα στους καπνιστές.
Στην πρώτη εκτενή έρευνα αυτού του είδους, ερευνητές του Roswell Park Cancer Institute,στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, ανέλυσαν περιστατικά καρκίνου και ομάδες ελέγχου καπνιστών. Η έρευνα περιελάμβανε όλα τα συνήθη φυλλώδη λαχανικά λαμβάνοντας υπόψη την ωμή ή μαγειρεμένη εκδοχή τους.
Στους καπνιστές, το προστατευτικό αποτέλεσμα της πρόσληψης λαχανικών κυμαινόταν από μείωση του κινδύνου κατά 20% για καρκίνο στον πνεύμονα έως 55%.
Το μπρόκολο δεν είναι θεραπευτικό φάρμακο, αλλά για τους καπνιστές που πιστεύουν ότι δεν μπορούν να διακόψουν ούτε να κάνουν κάτι για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν, αποτελεί κάτι θετικό, σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας, Li Tang.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η σημαντικότερη μείωση του κινδύνου φάνηκε σε ασθενείς με φολιδωτό και μικρών κυττάρων καρκίνωμα, δυο μορφές καρκίνου που σχετίζονται στενά με το κάπνισμα.
Ομως: (απο αλλη ερευνα)
Το κάπνισμα: Είναι απολύτως τεκμηριωμένο ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει 4.000 χημικές ουσίες, 55 από τις οποίες είναι δυνητικά* καρκινογόνες. Το κάπνισμα ευθύνεται για το 80-90% των χρόνιων αναπνευστικών νοσημάτων, 23-40% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου και είναι ο κύριος αιτιολογικός παράγοντας ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα. Συγκεκριμένα το 80-85% των ασθενών με καρκίνο πνεύμονα είναι καπνιστές και οι καπνιστές έχουν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου πνεύμονα από ότι οι μη καπνιστές. Έχει υπολογιστεί ότι 9 στους 10 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα ήταν καπνιστές.
Το παθητικό κάπνισμα: Η έκθεση των μη-καπνιστών στον καπνό του τσιγάρου των καπνιστών ονομάζεται «παθητικό κάπνισμα». Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι ενήλικες που συζούν με καπνιστές έχουν 15% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα και να καταλήξουν από αυτές, σε σύγκριση με ενήλικες που κατοικούν σε σπίτι όπου δεν υπάρχουν καπνιστές. Όσον αφορά στον καρκίνο του πνεύμονα, αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης του κατά 20-30%
*δυνητικός -ή -ό [δinitikós] E1 : 1. για κτ. που έχει όλα τα στοιχεία ή τις ιδιότητες που του επιτρέπουν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να πραγματοποιηθεί· που υπάρχει δυνάμει: H (τάδε) διάταξη του τάδε νόμου είναι δυνητική. 2. (γραμμ.) που εκφράζει την έννοια αυτού που μπορεί ή που μπορούσε να γίνει
Αρα, συμφωνα με τη λογικη:
Απο το 100% των καρκινοπαθων, το 85% ειναι καπνιστες....
- 55% (στην ιδανικη περιπτωση) απο την καταναλωση μπροκολου...
Μας μενει 30%...
Για τους παθητικους καπνιστες δε, η βρωση μπροκολων, εκμηδενιζει (συμφωνα με τα ποσοστα) την πιθανοτητα εμφανισης καρκινου.
Βεβαια, η ερευνα αναφερει πως απο το 100% των καρκινοπαθων, οι 85% ειναι καπνιστες.
Απο το 100% των καπνιστων ομως, ποσοι ειναι καρκινοπαθεις? - 55% (στην ιδανικη περιπτωση) απο την καταναλωση μπροκολου...
-
Για να πούμε μερικά πραγματάκια για το γνωστό θέμα...
Έχω το 'προνόμιο' να έχω περάσει και από τους 2 κόσμους, και από αυτό των 'βαρέων και ανθυγιεινών' με πολλά 'ένσημα' θεριακλή επάνω μου, αλλά και από τον κόσμο των 'καθαρών' (όπου και ελπίζω να παραμεινω..) τον τελευταίο 1.5 χρόνο
Γιατί το λέω αυτό και 'δηλώνομαι'?
Διότι μπορώ να κατανόήσω τα πράγματα και τις συνθήκες των 2 πλευρών, εφ'όσον έχω επιχειρηματολογήσει αντιδιαμετρικά σε αυτό το θέμα,κατά καιρούς...
Ωστόσο, αυτό το παραπάνω δεν με εμποδίζει να γράψω μερικές αλήθειες
Κατ'αρχάς, πέραν πάσης αμφιβολίας, το τσιγάρο βλάπτει-τέλος-νομος-θέσφατο.
Όποιος λέει το αντίθετο απλώς αναμασά ανοησίες
Το κάπνισμα και ο καρκίνος έχουν 100% συνεπαγωγή?
Όχι βέβαια, αλλά έχουν άμεση συνάφεια. Όποιος καπνίζει **έχει δραματικά αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο πνεύμονος.**Όποιος δεν αναπτύξει καρκίνο (κ@λοφαρδία απλώς, καθώς δεν υπάρχουν κληρονομικοί παράγοντες που να καταδεικνύουν την αποτροπή του καρκίνου του πνεύμονος, δεν ισχύει δηλαδή το επιχείρημα 'ο πατέρας μου κάπνιζε και έζησε μέχρι τα 100'), θα αναπτύξει λειτουργικές διαταραχές στους πνεύμονες, πού πιστέψτε με, έχουν τρομακτικές, κάποιες φορές, επιδράσεις στην ποιότητα ζωής.
Σίγουρα δεν ειναι ότι καλυτερο να μην μπορείς να κάνεις βήμα χωρίς φιάλη οξυγόνου δίπλα σου, ούτε το αίσθημα της μονίμου δυσπνοίας και της ατελούς πλήρωσης με αέρα ('δεν χορταίνω αέρα' ) είναι τα πλέον ευχάριστα στον κόσμο τούτο...
Η καταστροφή του πνεύμονος, λοιπόν, σε άλλοτε άλλο βαθμό, έχει 100% συνεπαγωγή με το τσιγάρο. Καπνίζεις καιρό? Έχεις 100% καταστρέψει μέρος της λειτουργικότητας του πνεύμονά σου, και δεν έχουμε πει τίποτε ακόμη για τα καρδιαγγειακά προβλήματα και τα παράγωγά τους..Το παθητικό κάπνισμα βλάπτει επίσης, αυτό τουλάχιστον τεκμαίρεται από τη διεθνή βιβλιογραφία, και η λογική μου δεν με αφήνει να το αμφισβητήσω.
Δεν είναι εύλογο όταν βάζουμε το κεφάλι κοντά στην εξάτμιση ενός αυτοκινήτου, ο αέρας που αναπνέουμε να είναι βλαπτικός?
Καπως ανάλογα θεωρήστε και τον παθητικό καπνιστή.
Ωμως,και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν διαβαθμίσεις.
Περιστασιακός παθητικός καπνιστής, καθημερινός, ο άλλος καπνίζει σε τί απόσταση και ποσα τσιγάρα, είναι ένας, είναι πολλοί αυτοί που καπνίζουν, σε πόσα τετραγωνικά, για πόση ώρα εκτέθηκες και πόσες φορές /έτος, κ.ά τέτοιοι παράγοντες
Νομίζω ότι είναι υπερβολή να μιλάμε για ουσιώδεις επιδράσεις στην υγεία των μή καπνιζόντων, με βάση το ' κοινωνικό' παθητικό κάπνισμα 1 φορά την εβδομάδα, και για τα περιορισμένα διαστήματα που είναι σε σχετικά στενη επαφή με το τσιγάρο του καπνίζοντος.
Αν ασφαλώς αφορά την ενόχληση καθ'εαυτή, ως αίσθημα οσφρητικής ενοχλησης και οφθαλμικού ερεθισμού, τότε κατανοητόν και δικαιολογημένα εγείρεται θέμα
Αν βέβαια, ακόμη και στις ανωτέρω 'light' συνθήκες ζητήσουμε συγκριτική μελέτη μεταξύ των 'παθητικών' και των 'ακάπνων', σε βάθος χρόνου οι παθητικοί ίσως να ανπτύξουν βλάβες, ενώ οι άκαπνοι ποτέΌμως πάλι, δεν πρέπει να ξεχνά ο μή καπνιστης ότι το τσιγάρο είναι μια λίαν απολαυστική συνήθεια, και λίαν εθιστική θα έλεγα, σωματικά και ψυχολογικά. Ο καπνιστής δεν είναι 'ανάγωγος', 'γαιδούρι', 'κακός' φίλος κλπ, είναι ένας εθισμένος άνθρωπος, με μειωμένα τα οσφρητικά αντανακλαστικά του, ο οποίος απολαμβάνει τις στιγμές που περνάτε και τις 'βελτιώνει' καπνίζοντας, μή αντιλαμβανόμενος απολύτως το βαθμό της διαμαρτυρίας σου. Δεν έχετε τις ίδιες προσλαμβάνουσες και επίσης αυτος, πραγματικά έχει ανάγκη το τσιγάρο για να περάσει καλά.
Κατανοήστε το αυτό οι μή καπνιστές, και προσπαθήστε να είστε διαλλακτικότεροι όσον αφορά τον κοινωνικό σας περίγυρο (ο/η σύντροφος είναι άλλη ιστορία...) ή αλλάξτε τον περίγυρό σας. Η τακτική της αυστηρής νουθεσίας σε καπνίζοντες εν τη ώρα της νυχτερινής εξόδου, μονο σαν 'σπαστικό/ή' μπορεί να σας φέρει στα μάτια του εθισμένου. Αντιθέτως, επιμείνατε στην άποψή σας περί καπνίσματος με ήπιο τρόπο...ειπαμε, άλλες προσλαμβάνουσες, άλλες ανάγκες.Νίκο, δεν θα χρειαστεί διαχωρισμός....η απαγόρευση σε κλειστούς χώρους θα επιφερει την ομογενοποίηση εντός αυτών, ενώ θα μειώσει και τους καπνιστές γενικώς
Υ.Γ Έγραψα τα παραπάνω για 2 πολύ αγαπημένους φίλους από το φόρουμ, τον Προεδρούκο-Κουκ και τον βΑΣΙΛΗ, τους οποίους συχνά φέρω στο μυαλό μου όταν σκέπτομαι ότι εγώ το έκοψα, ενώ αυτοί όχι.
ΚΟΨΤΕ ΤΟ (και οι δύο enough,) αφού μπόρεσα εγώ, ο θεριακλότερος των θεριακλήδων, μπορείτε και εσείς...
Ακόμη, θα ήθελα να σημειώσω στον συμπαθεστατο ΧΡΗΣΤΟ ΛΑΠΠΑ ότι λείπει απο την προσέγγισή του, ο ψυχολογικός παράγοντας του εθισμού. Χρήστο, ενώ είσαι τόσο κατηρτισμένος (καλύτερα των ιατρών- πλην πνευμονολόγων) δε καταννοείς, ίσως διότι δεν υπήρξες συστηματικός καπνιστής στο παρελθόν, την αδυναμία τού απέναντί σου καπνιστή να ακολουθήσει την προτροπή σου. Οδηγείσαι σε διαλεκτική επιθετικού συναισθηματισμού,που δεν φέρνει αποτέλεσμα.
Στην παρούσα φάση, και μέχρι να αλλάξουν ουσιαστικά οι καπνιστικές συνήθειες των Ελλήνων, δια Νομου ή πράξεως, εσύ πρέπει να προσαρμοστείς στα δεδομένα...για τον απέναντί σου καπνιστή ειναι απείρως δυσκολότερο, αν και το ξέρει ότι ενοχλεί, ενδεχομένως, ενώ κοινωνικώς, ασκεί μια πλήρως αποδεκτή συνήθειαΚαι γενικώς κατεβάστε τους επιθετικούς τόνους
Οι εξαρτήσεις είναι μια δύσκολη ιστορία με πολλά παρακλάδια,πολλές φορές ο εαυτός δεν μπορεί...άλλος είναι εξαρτημένος από τα τσιγάρα,άλλος στην πααβατική συμπεριφορά, άλλος από τη μητέρα του, άλλος απο τις τσοντες στο ίντερνετ, ένας τρίτος απο συνδυασμό των ανωτέρω και ούτω καθ'εξης.Το πρωτο στάδιο είναι η συνειδητοποίηση του προβλήματος (στο οποίο η επιθετική διαλεκτική δεν βοηθά), και κατόπιν η αναζητηση εξειδικευμένης βοηθείας, αν και εφ'όσον δεν δύναται να κόψει την 'βλαπτική έξη' μόνος/η του.
Ο αναμαρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω, αλλά με προσοχή γιατί μπορεί να γυρίσει μπόυμεραγκ -
Respect!
(και ταυτόχρονα . Δεν είχα συνειδητοποιήσει το πόση επιθετικότητα βγάζουν τα μηνύματα μου όταν 'παθιάζομαι' με ένα θέμα). Το μήνυμα ελήφθη πάντως.
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Δεν είχα συνειδητοποιήσει το πόση επιθετικότητα βγάζουν τα μηνύματα μου όταν 'παθιάζομαι' με ένα θέμα. Το μήνυμα ελήφθη πάντως.Δε θα το ελεγα ακριβως επιθετικοτητα, αλλα ρατσισμο.
-
Ο χρήστης FestoNero έγραψε:
[...]Συγκρινεις τη καπνα σε κλειστο χωρο που δεν ανακυκλωνεται αρκετα ο αερας με τους ρύπους που βγάζει ένα αυτοκίνητο σε ανοιχτό χώρο που αερίζεται, έχει ριπές αέρα και συνήθως το όχημα κινείται τόσο ώστε να μη συγκεντώνονται για πολλή ώρα οι ρύποι του σε ένα σημείο;Σαφέστατα και τα συγκρίνω. Δλδ κατά τη γνώμη σου η ατμοσφαιρική ρύπανση σε μια μεγαλούπολη εξαιτίας των αυτοκινήτων είναι αμελητέα δλδ; Δεν μιλάμε για το τι κάνει 1 όχημα, αλλά για τα εκατοντάδες χιλιάδες. Αλλιώς και σε έναν κλειστό χώρο ένα μόνο τσιγάρο δεν κάνει και τπτ. Γι' αυτά τα εκατοντάδες χιλιάδες, όχι δεν ανακυκλώνεται ο αέρας και ο ανοιχτός χώρος δεν επαρκεί όπως στο τσιγάρο.
Θα είσαι ο πρώτος πάντως που θα αμφισβητήσει την επίδραση των βενζινοβόρων οχημάτων στην ατμόσφαιρα.Συγκρίνεις την ανάγκη μεταφοράς των ανθρώπων, με τις όποιες συνέπειες της, με την ανάγκη τους να διασκεδάσουν σε ένα καθαρό και άνετο περιβάλλον;
Έγραψα πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Μεγάλες ιπποδυνάμεις, σπορ κατασκευές. Αυτά δεν εξυπηρετούν καμία ανάγκη μεταφοράς. Είναι ξεκάθαρα για λόγους ευχαρίστησης. Όσο για το δεύτερο, αυτό βλάπτεται ΠΟΛΥ περισσότερο από τα αυτοκίνητα, παρά από το τσιγάρο.
Εγώ αυτό που καταλαβαίνω πάντως είναι ότι μας ενδιαφέρει να απαγορεύσουμε ό,τι είναι βλαβερό ΚΑΙ δεν μας ευχαριστεί. Γιατί ό,τι μας ευχαριστεί τελικά δεν πειράζει.
Το ίδιο υποστηρίζουν και οι καπνιστές, το ίδιο και οι αυτοκινητο-λάτρεις (σε ένα 4τforum μάλλον η πλειοψηφία). Μία ή άλλη. -
Καταρχάς μιλαμε για την επίδραση των ρύπων στον άνθρωπο και όχι στην ατμόσφαιρα.
Σε καμια περιπτωση δεν ειπα οτι 'αμφισβητώ την επίδραση των βενζινοβόρων οχημάτων στην ατμόσφαιρα', αυτά τα λέει ο Κλάρκσον και γελάμε.
Το αντεπιχείρημα μου περιορίζεται στο οτι το τσιγάρο το τρώμε στη μάπα σε κλειστούς χώρους με κακο εξαερισμό, ενώ τους ρύπους απο τα οχήματα τα οποία γενικά χρησιμοποιούνται για κάποιες ανάγκες τους αντιμετωπίζουμε σε ανοιχτό περιβάλλον το οποίο έχει κάποιες αυξημένες δυνατότητες να 'φιλοξενήσει' αυτούς τους ρύπους και να τους απλώσει σε μεγάλη επιφάνεια.
Σε ανοιχτούς χώρους προφανώς και δεν με ενδιαφέρει για το αν καπνίζει ο άλλος, αρκεί να μη φυσά το καπνό κατά πάνω μου.
Πρόσεχε, δεν μιλάω για τις βλάβες που πιθανώς προκαλεί το παθητικό κάπνισμα, μιλάω για τη μείωση της ποιότητας ζωής που μου προκαλεί αυτός ο εθισμός.
@tsilis:
Εγώ τουλάχιστον δεν θεωρώ το σύνολο των καπνιστών ανάγωγους, γαϊδούρια κλπ.
Έχω φίλους που θα ζητήσουν την άδεια, που θα βγούν στο μπαλκόνι να καπνίσουν, που θα αλλάξουν θέση για να πάνε κοντά σε παράθυρο, που θα κρατηθούν αν είναι σε αμάξι κλπ. Ξέρω όμως και άλλους οι οποίοι θα απαντήσουν σε παρατήρηση 'Ωχου, πως κάνεις έτσι, ένα τσιγάρο είναι μυγιάγγιχτε/μίζερε κλπ'.
Το κατανοώ αυτό που λες 'πραγματικά έχει ανάγκη το τσιγάρο για να περάσει καλά', το έχω σκεφτεί και το έχω αντιμετωπίσει και σε παρόμοια κλίμακα στην κατανάλωση αλκοολ φιλων στα όρια του αλκοολισμού. Άμα πας όμως να πείς κάτι θα σου πουν κάτι του είδους 'δε θέλω να ζήσω ξενέρωτη ζωή κλπ'..
Πωπω, μου'χει παρει τρελή ώρα να το γράψω, με τους καταραμένους τόνους..
ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ