-
Αυτογνωσία; Αυτοσαρκασμός;
Εγώ πάντως θα τη ρώταγα τι εννοεί από περιέργεια.
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Που θέλω να καταλήξω: είμαι σίγουρος ότι αυτή η γυναίκα είναι πεπεισμένη ότι και η μυρωδιά (όχι ο καπνός) του τσιγάρου σε έναν καλά αεριζόμενο χώρο βλάπτει την υγεία της. Και είμαι σίγουρος ότι οφείλεται στην υπερβολική πλύση εγκεφάλου που τρώνε εκεί που ζει. Εν τέλει, γενικώς τα άκρα κάνουν κακό.
Εγώ ήμουν στο φανάρι και στο μπροστινό αυτοκίνητο η οδηγός κάπνιζε και ο καπνός έφτανε πίσω και με ενοχλούσε.. Είναι και αυτό υπερβολή;Βέβαια εννοείται ότι δεν είπα τίποτα και ούτε στην δική σου περίπτωση θα έλεγα αλλά πολλές φορές ο καπνός μπορεί να ενοχλεί ενώ δεν το φαντάζεσαι..
-
Και η μυρωδιά του σώματος μερικών ανθρώπων ενοχλεί κι ας κάνουν μπάνιο κάθε μέρα. Τι να κάνουμε, να τους απαγορέψουμε να βγαίνουν απ'το σπίτι τους;
-
'...Ι'm American...'
'Solly, I am Chinese'
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Και η μυρωδιά του σώματος μερικών ανθρώπων ενοχλεί κι ας κάνουν μπάνιο κάθε μέρα. Τι να κάνουμε, να τους απαγορέψουμε να βγαίνουν απ'το σπίτι τους;Αυτοί δεν ενοχλούν επίτηδες..
Ενώ ο καπνιστής που καπνίζει σε δημόσιους χώρους βάζει την ευχαρίστηση του πάνω από την ενόχληση του άλλου. -
http://www.xarka.com/download/QuitCounter.12.exe
Εγκαταστήστε το πρόγραμμα, πηγαίνετε στις επιλογές και βάλτε τις προσωπικές σας παραμέτρους και έχετε τρέχοντας το πρόγραμμα καθημερινά μια παρακίνηση (ηθική, οικονομική) για να κόψετε το κάπνισμα μαχαίρι.
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Επρεπε να της απαντήσεις 'άι εμ ε φρεντ οφ ΓκαβριίλΟυάν μωρή. Ντου γιού μάιντ;'
Δεν το σκέφτηκα αυτό ρε
-
Ο χρήστης PG220 έγραψε:
Και η μυρωδιά του σώματος μερικών ανθρώπων ενοχλεί κι ας κάνουν μπάνιο κάθε μέρα. Τι να κάνουμε, να τους απαγορέψουμε να βγαίνουν απ'το σπίτι τους;
Αυτοί δεν ενοχλούν επίτηδες..
Ενώ ο καπνιστής που καπνίζει σε δημόσιους χώρους βάζει την ευχαρίστηση του πάνω από την ενόχληση του άλλου.Να το ξαναπούμε? Ας το ξαναπούμε!
Σε κλειστό δημόσιο χώρο, το σωστό και πρέπον είναι να μην καπνίζουμε. Για να μην ενοχλούμε τους γύρω μας.
Το ενοχλητικό είναι όταν το κάπνισμα αρχίζει και γίνεται σημείο κακής αναφοράς με αστείες αφορμές. Αυτό, ας πούμε, το ότι σου μύριζε το τσίγαρο του άλλου, δύο αυτοκίνητα μπροστά, και σε ενόχλησε, είναι υπερβολή!
Με την ίδια λογική, μυρίζουν διάφορα γύρω μας! Τι να κάνουμε?
-
Ο χρήστης PG220 έγραψε:
Ενώ ο καπνιστής που καπνίζει σε δημόσιους χώρους βάζει την ευχαρίστηση του πάνω από την ενόχληση του άλλου.ΟΚ, να το θέσω αλλιώς τότε.
Οι ινδοί/πακιστανοί μετανάστες τρώνε πολύ πικάντικα φαγητά. Ως αποτέλεσμα το σώμα τους διαποτίζεται από τα καρυκεύματα και αναδίδει κακοσμία. Να τους απαγορεύσουμε τα πικάντικα φαγητά μήπως;
Εμένα με ενοχλεί πάρα πολύ η μυρωδιά της φέτας, σε σημείο να βγω έξω από το εστιατόριο και να κάνω εμετό. Και δεν είμαι ο μόνος, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν πρόβλημα με τη φέτα, λένε ότι τους λείπει κάποιο ένζυμο. Παρόλα αυτά δεν διανοήθηκα ποτέ να απαιτήσω να μην παραγγείλει κανείς φέτα στο τραπέζι που κάθομαι, πόσο μάλλον στα διπλανά τραπέζια, τους ζητώ μόνο να μην τη βάλουν μπροστά στη μύτη μου και να με αφήσουν να πάρω ό,τι θέλω από τα κοινά πιάτα πριν τα αγγίξουν με πηρούνια που έχουν φέτα επάνω. Φορουμάδες που έχουν βρεθεί σε συνάντηση μαζί μου θα στο βεβαιώσουν. Βέβαια έχω εισπράξει και αντιδράσεις του τύπου 'αν δε σου αρέσει η φέτα δεν είσαι έλληνας', όχι από το 4ΤΦ πάντως.
Κατ'αντιστοιχία μπορείς να κάτσεις διακριτικά μακρυά από τους καπνιστές της παρέας, να ζητήσεις να προσέχουν πού φυσάνε τον καπνό τους (εγώ τον φυσάω πάντα προς τα πάνω από συνήθεια) και πού ακουμπούν το τσιγάρο τους, στην τελική να επιλέξεις να μη βγαίνεις με καπνιστές και να μην πηγαίνεις σε μέρη με κακό εξαερισμό ή να κάθεσαι σε χώρο μη καπνιστών αλλά μέχρι εκεί. Οποιαδήποτε άλλη απαίτηση είναι εγωιστική γιατί απαιτείς από τον άλλο να ευχαριστηθεί λιγότερο επειδή εσύ 'ενοχλείσαι'. Από μένα προσωπικά θα εισπράξεις απάντηση του τύπου 'λυπάμαι για σένα (ΤΜ Μπούμπης) αλλά εδώ επιτρέπεται το κάπνισμα'.
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Ενώ ο καπνιστής που καπνίζει σε δημόσιους χώρους βάζει την ευχαρίστηση του πάνω από την ενόχληση του άλλου.Να το ξαναπούμε? Ας το ξαναπούμε!
Σε κλειστό δημόσιο χώρο, το σωστό και πρέπον είναι να μην καπνίζουμε. Για να μην ενοχλούμε τους γύρω μας.
Το ενοχλητικό είναι όταν το κάπνισμα αρχίζει και γίνεται σημείο κακής αναφοράς με αστείες αφορμές. Αυτό, ας πούμε, το ότι σου μύριζε το τσίγαρο του άλλου, δύο αυτοκίνητα μπροστά, και σε ενόχλησε, είναι υπερβολή!
ειναι τυπικο θεμα 'πολιτικης ορθοτητας'
ποτε κανεις δεν θα παραπονεθει για το καυσαεριο που βγαζει ο μπροστινος του, ακομα και αν τον ενοχλει, γιατι εχει κ αυτος αυτοκινητο. επισης καμια γυναικα δεν θα παραπονεθει επειδη καποια αλλη γυναικα εχει βαλει 3 λιτρα κολονια πρωι πρωι με αποτελεσμα η προσβαση στο ασανσερ να ειναι αδυνατη. το 2ο παραδειγμα ειναι μονο ενοχλητικο. το πρωτο ομως, ειναι επιβλαβες και στην υγεια, για οσους σπευσουν να μου πουν 'η κολονια ειναι ενοχλητικη, αλλα το τσιγαρο σαν παθητικο καπνιστη με βλαπτει'
και οχι, αντιθετως με το τι πιστευουμε, οι περισσοτεροι ανθρωποι στον κοσμο ΔΕΝ εχουν αυτοκινητο (για οποιον επισης μου πει οτι ολοι εχουν αυτοκινητο ενω οι καπνιστες ειναι απλα μια μειοψηφια)
..
ο καπνιστης ομως για καποιον μη καπνιστη ειναι ενας ευκολος στοχος να κατηγορησεικατα τ'αλλα, οπως εχω ξαναγραψει, συμφωνω οτι το καπνισμα πρεπει να απαγορευτει σε κλειστους δημοσιους χωρους. αλλα σε ανοιχτους, με τιποτα..
-
Στη δουλειά μου έχει απαγορευτεί το κάπνισμα στους κοινούς χώρους (έχουμε 'open space' αρχιτεκτονική - μη χέσω ) αλλά στο κλειστό δωμάτιο που είμαι εγώ είμαστε μόνο καπνιστές και καπνίζαμε με μέτρο για να μη ντουμανιάζει. Παρόλα αυτά από το διπλανό χώρο παραπονέθηκε κάποιος επειδή του μύριζε ο καπνός που βγαίνει από την πόρτα κι έτσι την είχαμε κλειστή. Αλλά επειδή όταν την άνοιγε κάποιος για να μπει/βγει τους ενοχλούσε ο θόρυβος απαίτησαν να σταματήσουμε να καπνίζουμε εντελώς.
Στον ίδιο γειτονικό χώρο υπάρχει ένα meeting room, στα οποία επισήμως επιτρέπεται το κάπνισμα και πού και πού πηγαίναμε εκεί και καπνίζαμε με ανοιχτό παράθυρο. Δυστυχώς όμως, επειδή ακόμα δεν έχει πόρτα σε ένα meeting (όχι με άτομα από το δικό μας χώρο) άρχισαν να καπνίζουν αρειμανίως. Κάποιοι ενοχλήθηκαν από τη μυρωδιά και γκρίνιαξαν στην τοπική διευθύντρια (μη καπνίστρια) η οποία εισέβαλλε στο meeting και απαίτησε με αγένεια να μην καπνίζουν ππαρόλο που επιτρέπεται. Φυσικά την γράψανε κανονικά και συνέχισαν να καπνίζουν όντας καλυμμένοι από το company policy. Αλλά μετά το meeting αυτό η διευθύντρια απαγόρευσε στους υφισταμένους της να καπνίζουν στο meeting room παρόλο που κάπνιζαν με ανοιχτό παράθυρο και πρόσεχαν και κάνει το ίδιο με παρόμοια αγένεια και σε μη-υφιστάμενούς της που πήγαιναν να καπνίσουν όπως εγώ.
Συγγνώμη αλλά προσωπικά μ'αυτά και μ'αυτά εγώ αισθάνομαι σαν μάγισσα του Σάλεμ. Όσο ενοχλητική είναι για κάποιους η μυρωδιά του καπνού άλλο τόσο και πολύ περισσότερο είναι για μένα να καπνίζω όρθιος έξω από το κτίριο ή σε κάποιο ανήλιαγο μπουντρούμι 2mx1m που συνήθως χρησιμοποιούνται σαν καπνιστήρια σα να είμαι τιμωρημένος. Είναι εγωιστικό να απαιτείς να ικανοποιείσαι πλήρως εις βάρος άλλων ανθρώπων που ξεβολεύονται εντελώς. Ας προσπαθήσουμε να βρούμε συμβιβαστική λύση που να μην είναι μονόπλευρη αντί να απαιτούμε μόνο την απόλυτη ικανοποίησή μας.
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Είναι εγωιστικό να απαιτείς να ικανοποιείσαι πλήρως εις βάρος άλλων ανθρώπων που ξεβολεύονται εντελώς. Ας προσπαθήσουμε να βρούμε συμβιβαστική λύση που να μην είναι μονόπλευρη αντί να απαιτούμε μόνο την απόλυτη ικανοποίησή μας.Οσο κι αν υπάρχει μια αντικειμενική ανισότητα στο 'δίκιο' των δύο 'πλευρών'* θα συμφωνούσα με την παραπάνω θέση, στα πλαίσια της γενικότερης ανεκτικότητας που πρέπει να μας διακρίνει όταν συμβιώνουμε (πολλές φορές αναγκαστικά) με άλλους ανθρώπους. Ανεκτικότητα από όλους προς όλους...
*=οι μεν υπερασπίζονται μια βλαβερή και για άλλους αηδιαστική συνήθεια που δεν έχει καμια απολύτως χρησιμότητα παρα μόνο την ικανοποίηση αυτών που την ασκούν ενώ για τους δε είναι, υπό προϋποθέσεις, από απλώς ενοχλητική έως και επιβλαβής
-
Βλαβερή ναι, 'αηδιαστική' μόνο για τους αντικαπνιστές και όχι όλους τους μη-καπνιστές (υπάρχει διαφορά). Λίγη προσοχή με τις ετικέτες παρακαλώ.
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Βλαβερή ναι, 'αηδιαστική' μόνο για τους αντικαπνιστές και όχι όλους τους μη-καπνιστές (υπάρχει διαφορά). Λίγη προσοχή με τις ετικέτες παρακαλώ.οι μεν υπερασπίζονται μια βλαβερή και **για άλλους **αηδιαστική συνήθεια
προσεκτικός ήμουν
σημμείωση: Δεν θεωρώ τον εαυτό μου αντικαπνιστή, με την έννοια οτι προσπαθώ να είμαι ανεκτικός και δεν προβαίνω σε κανενός είδους αντικαπνιστική σταυροφορία ή έστω κήρυγμα, δεν σπεύδω να υπενθυμίσω σε κάποιον δημόσιο ή τραπεζικό υπάλληλο οτι κακώς καπνίζει, στις εξόδους μου (αν και πραγματικά με ενοχλεί) δεν θα κάνω παρατήρηση σε κανέναν επειδή καπνίζει, παρόλα αυτά ναι, μου φαίνεται αηδιαστική συνήθεια
Επλίζω ομως οτι το 'πρόβλημα' στη συμβίωση καπνιστών και μη-καπνιστών είναι οι πρακτικές και όχι οι πεποιθήσεις
εδιτ: εξαιρείται το σπίτι μου και το γραφείο μου που πιστεύω οτι ως ελεύθερος επαγγελματίας έχω κάθε δικαίωμα να θέτω εγώ τους κανόνες
-
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
προσεκτικός ήμουνΣωστά, σόρι δεν το είδα.
Επλίζω ομως οτι το 'πρόβλημα' στη συμβίωση καπνιστών και μη-καπνιστών είναι οι πρακτικές και όχι οι πεποιθήσεις
Δεν ξέρω αν το να προσπαθείς να επιβάλλες τις συνθήκες που θέλεις στους γύρω σου (είτε αυτές είναι το ντουμάνι είτε ο αέρας νοσοκομείου) είναι πρακτική ή πεποίθηση αλλά το κάνει πολύς κόσμος και γι'αυτό η αντικαπνιστική εκστρατεία έχει ξεφύγει εντελώς σε κάποια μέρη του κόσμου, βλέπε Αμερική, Σουηδία κτλ. όπως και στην Ελλάδα υπάρχουν καπνιστές που δεν σέβονται ούτε τις νόμιμες απαγορεύσεις.
εδιτ: εξαιρείται το σπίτι μου και το γραφείο μου που πιστεύω οτι ως ελεύθερος επαγγελματίας έχω κάθε δικαίωμα να θέτω εγώ τους κανόνες
Προφανώς, όπως και στο αυτοκίνητό μου όπου δεν καπνίζω και απαγορεύω το κάπνισμα -και δεν καπνίζω και σε άλλα αυτοκίνητα κι ας καπνίζει ο οδηγός.
Όμως αν έχεις καπνιστή υπάλληλο πρέπει να του δώσεις κάποιο χώρο να καπνίζει χωρίς να αισθάνεται βρωμιάρης, κοινωνικά απορριπτέος και άνθρωπος Β' κατηγορίας. Εμένα αυτή είναι η βασική μου αντίρρηση στις αντικαπνιστικές πρακτικές. Θεωρώ ας πούμε απαράδεκτο το ότι στην εταιρεία μου μέχρι πρότινος μας έβαζαν να καπνίζουμε στο κλιμακοστάσιο και μετά από πάρα πολλή γκρίνια και καταστρατήγηση έφτιαξαν ένα δωματιάκι που προέκυψε από ανωμαλία στην αρχιτεκτονική του κτιρίου, χωράει με το ζόρι 5-6 όρθιους και δεν έχει ούτε μια καρέκλα να κάτσεις (πού να χωρέσει άλλωστε). Ελπίζω να μην απαγορεύσουν ποτέ το κάπνισμα στα meeting rooms γιατί μετά τα πράγματα θα είναι εντελώς ανυπόφορα.
Α, και κάτι που ξέχασα: υπήρχε μια έξοδος που έβγαζε στη σκάλα κινδύνου στο γειτονικό χώρο που ανέφερα πριν, και προτιμούσα να βγαίνω έξω από εκεί να καπνίζω παρά να πηγαίνω στο μπουντρούμι. Μέχρι που μια μέρα οι 'ευαίσθητοι' γείτονες μας 'απαγόρευσαν' να τη χρησιμοποιιούμε γιατί τους ενοχλούσε η διέλευση μέσα από το χώρο τους. Βέβαια το γεγονός ότι σε όλη την υπόλοιπη εταιρεία οι άνθρωποι είναι πατείς με/πατώ σε (οι συνθήκες εργασίας αξίζουν ένα τόπικ από μόνες τους ) και υπάρχει μια μόνιμη οχλαγωγή λες και είσαι σε αίθουσα χρηματιστηρίου δεν επηρεάζει τους συγκεκριμένους που έχουν φτιάξει τη γωνίτσα τους και γκρινιάζουν με το παραμικρό.
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Δεν ξέρω αν το να προσπαθείς να επιβάλλες τις συνθήκες που θέλεις στους γύρω σου (είτε αυτές είναι το ντουμάνι είτε ο αέρας νοσοκομείου) είναι πρακτική ή πεποίθηση
Προφανώς και είναι πρακτική, γι'αυτό και είναι (σωστά) αντικείμενο συζήτησης. Από 'κει και πέρα το τι **γνώμη **έχει καθένας ξεχωριστά για το κάπνισμα και τους καπνιστές ή τους αντικαπνιστές έχει ελάχιστη σημασία
Όμως αν έχεις καπνιστή υπάλληλο πρέπει να του δώσεις κάποιο χώρο να καπνίζει χωρίς να αισθάνεται βρωμιάρης, κοινωνικά απορριπτέος και άνθρωπος Β' κατηγορίας.
Υπάλληλο μεχρι τώρα δεν είχα, αν θελήσω να προσλάβω δεν θα αποτελεί κριτήριο το αν είναι καπνιστής ή όχι και αν τελικά προσλάβω κάποιον καπνιστή πιστεύω οτι θα βρούμε κάποια χρυσή τομή ωστε και εγώ να ενοχλούμαι όσο το δυνατόν λιγότερο αλλά κι αυτός να 'βολεύεται' κάπως.
Σε καμία περίπτωση πάντως δεν θα ήθελα να δημιουργώ τέτοια αισθήματα όπως αυτά που περιγράφεις πιο πάνω στον υπάλληλό μου, όχι γιατί είμαι καλό άντρωπο, αλλά γιατί θα ήθελα ο υπάλληλός μου να αισθάνεται καλά και με τη δουλειά του και με εμένα ωστε να είναι πιο παραγωγικός και συνεργάσιμος. -
Σωστός. Ελπίζω να γίνουν και άλλοι μη-καπνιστές έτσι και όχι αντικαπνιστές.
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
ειναι τυπικο θεμα 'πολιτικης ορθοτητας'
ποτε κανεις δεν θα παραπονεθει για το καυσαεριο που βγαζει ο μπροστινος του, ακομα και αν τον ενοχλει, γιατι εχει κ αυτος αυτοκινητο. επισης καμια γυναικα δεν θα παραπονεθει επειδη καποια αλλη γυναικα εχει βαλει 3 λιτρα κολονια πρωι πρωι με αποτελεσμα η προσβαση στο ασανσερ να ειναι αδυνατη. το 2ο παραδειγμα ειναι μονο ενοχλητικο. το πρωτο ομως, ειναι επιβλαβες και στην υγεια, για οσους σπευσουν να μου πουν 'η κολονια ειναι ενοχλητικη, αλλα το τσιγαρο σαν παθητικο καπνιστη με βλαπτει'
και οχι, αντιθετως με το τι πιστευουμε, οι περισσοτεροι ανθρωποι στον κοσμο ΔΕΝ εχουν αυτοκινητο (για οποιον επισης μου πει οτι ολοι εχουν αυτοκινητο ενω οι καπνιστες ειναι απλα μια μειοψηφια)
..Πείτε με υπερβολικό αλλά εμένα με ενόχλησε πολύ ο καπνός που ερχότανε απο το αυτοκίνητο,με αποτέλεσμα να κλείσω τα παράθυρα..Το αν θα ήταν σωστό να απαγορευτεί το κάπνισμα σε ανοιχτούς χώρους δεν το ξέρω και ούτε το έχω σκεφτεί..
Και ποιος είπε οτι δε με ενοχλεί το καυσαέριο;Μόλις δω φορτηγό να βγάζει βρωμιά κλείνω τα παράθυρα και βάζω την ανακύκλωση,εάν προλάβω βέβαια..
Όπως σιχαίνομαι και την πολλή κολόνια που λέτε.. Έχω μια γνωστή που ρίχνει με τους τόνους..Και βέβαια για όλα αυτά δεν κάνω τίποτα ούτε αντιδρώ απλά σας λέω ειλικρινά ότι με ενοχλούν..Παρ'ολα αυτά καλώς ή κακώς τα ανέχομαι..
-
η απαγόρευση καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους είναι παράνοια δικτατορία κανονική.
είμαι μη καπνιστής και φανατικός πολέμιος της συνήθειας αλλά όχι της επιλογής. μπορώ να σου πω ανα πάσα ώρα ένα κάρο λόγους να μην αρχίσεις ή να κόψεις το τσιγάρο αλλά δεν αρχίζω το κήρυγμα άμα δεν έχουμε σχετική κουβέντα.
όλοι οι άλλοι στην οικογένεια καπνίζουν. αλλά μέσα στο σπίτι κανείς. ούτε σε αυτοκίνητο. -
Ο χρήστης PG220 έγραψε:
Που θέλω να καταλήξω: είμαι σίγουρος ότι αυτή η γυναίκα είναι πεπεισμένη ότι και η μυρωδιά (όχι ο καπνός) του τσιγάρου σε έναν καλά αεριζόμενο χώρο βλάπτει την υγεία της. Και είμαι σίγουρος ότι οφείλεται στην υπερβολική πλύση εγκεφάλου που τρώνε εκεί που ζει. Εν τέλει, γενικώς τα άκρα κάνουν κακό.
Εγώ ήμουν στο φανάρι και στο μπροστινό αυτοκίνητο η οδηγός κάπνιζε και ο καπνός έφτανε πίσω και με ενοχλούσε.. Είναι και αυτό υπερβολή;
Κατά τη δική μου γνώμη ναι, είναι υπερβολή. Ωστόσο, εσένα σε ενόχλησε ο καπνός, και μπορώ να το δεχθώ. Την τύπισσα την ενόχλησε η μυρωδιά, όχι ο καπνός himself.
ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ