-
Ο χρήστης citastak έγραψε:
Στα κυλικεία του αεροδρομίου, ναι. Και μάλιστα πολύ. Στους υπόλοιπους χώρους, όχι.
Δε θα μπορούσαν να υπάρχουν δυο ειδών κυλικεία. Για καπνιστές και μη καπνιστές;
Tα των μη καπνιστων θα βαραγαν πτωχευση.
μα υπαρχουν στο ελ και απο τα δυο
κανενα δε βαραει πτωχευση -
Στα κυλικεία του αεροδρομίου, ναι. Και μάλιστα πολύ. Στους υπόλοιπους χώρους, όχι.
Ας υπήρχε η επιλογή κι αν γινόταν αυτό που λές τότε θα ήταν επιλογή του κόσμου.
Προσωπικά θα πήγαινα για να μην ενοχλούμαι και να μη γκρινιάζω στους γύρω μου που καπνίζουν. -
Και μόνο το ότι μου προτείνεις να πηγαίνω σε άλλα κυλικεία, Σπύρο, δεν είναι μια μορφή ρατσισμού; Ουσιαστικά μου λες ότι αν θέλω να αναπνέω καθαρό αέρα (που είναι ανάγκη, και όχι προτίμηση), δεν μπορώ να το κάνω στους συγκεκριμένους χώρους. Αντίθετα η απόφαση των Γάλλων, των Ιταλών -και ουσιαστικά όλων των ανεπτυγμένων χωρών- λέει ότι και οι δύο μας έχουμε το ίδιο δικαίωμα να απολαμβάνουμε οπουδήποτε τον καφέ μας. Απλώς, όταν κάποιος είναι σε δημόσιους χώρους δεν επιτρέπεται να ασκεί μια συνήθεια που βλάπτει τους γύρω του.
Επίσης, εντύπωση μου έκανε το εξής:
...Opinion polls in France - often considered a nation of smokers - suggest 70% of the people support the ban, says the BBC's Valerie Jones in Paris...
Παρόλο που οι Γάλλοι είναι από τους μεγαλύτερους καπνιστές της Ευρώπης, έχουν την ωριμότητα να αναγνωρίσουν ότι δεν είναι σωστό να επιβάλουν τον καπνό τους σε αυτούς που δεν το επιθυμούν.
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Και μόνο το ότι μου προτείνεις να πηγαίνω σε άλλα κυλικεία, Σπύρο, δεν είναι μια μορφή ρατσισμού; Ουσιαστικά μου λες ότι αν θέλω να αναπνέω καθαρό αέρα (που είναι ανάγκη, και όχι προτίμηση), δεν μπορώ να το κάνω στους συγκεκριμένους χώρους.Όχι βέβαια!!! Ρατσισμός το ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ κυλικεία ΧΩΡΙΣ καπνό όπου μπορείς να πηγαίνεις χωρίς να βλάπτεσαι και να ενοχλείσαι???
Όπως εγώ δεν μπορώ να πηγαίνω στα άκαπνα κυλικεία, έτσι κι εσύ δεν μπορείς (προφανώς) να πας στα κανονικά.
Κανένας ρατσισμός. Αν θες να το πεις 'χωρισμένα τσανάκια', κανένα πρόβλημα
-
Και μόνο το ότι μου προτείνεις να πηγαίνω σε άλλα κυλικεία, Σπύρο, δεν είναι μια μορφή ρατσισμού;Και το αντίστροφο όμως δεν είναι μια μορφή ρατσισμού;
-
Και γιατί παρακαλώ δεν μπορείς να πας σε 'άκαπνο' κυλικείο, Σπύρο;
Ειλικρινά, αρνούμαι να πιστέψω ότι είσαι τόσο εθισμένος στη νικοτίνη ώστε η ανάγκη για τσιγάρο σε έχει καταστήσει ανίκανο να απολαύσεις ορισμένα πράγματα στην ζωή χωρίς τσιγάρο.
-
Και γιατί παρακαλώ δεν μπορείς να πας σε 'άκαπνο' κυλικείο, Σπύρο;Ειλικρινά, αρνούμαι να πιστέψω ότι είσαι τόσο εθισμένος στη νικοτίνη ώστε η ανάγκη για τσιγάρο σε έχει καταστήσει ανίκανο να απολαύσεις ορισμένα πράγματα στην ζωή χωρίς τσιγάρο.
Δεν μπορώ να πάω, γιατί μετά από 3 ώρες στο αεροπλάνο, και με δεδομένες άλλες τόσες που θα ακολουθήσουν στην transit πτήση μου, ΘΕΛΩ (πόσο κακό είναι αυτό στις μέρες μας? ) να πιω καφέ. Και, για τον δικό μου τρόπο ζωής, καφές και τσιγάρο πάνε μαζί.
Ποτό και τσιγάρο, ομοίως. Τσιγάρο μετά το φαγητό, ομοίως. Θεωρώ ότι, εφόσον μπορώ να έχω τη δυνατότητα να ζω έτσι ΧΩΡΙΣ να σε ενοχλώ, ΠΡΕΠΕΙ να την έχω.
-
Ειλικρινά, αρνούμαι να πιστέψω ότι είσαι τόσο εθισμένος στη νικοτίνη ώστε η ανάγκη για τσιγάρο σε έχει καταστήσει ανίκανο να απολαύσεις ορισμένα πράγματα στην ζωή χωρίς τσιγάρο.Να το πιστέψεις, όχι τόσο στο θέμα του εθισμού, όσο στο θέμα της απόλαυσης.
Πρόκειται για όμορφη αίσθηση που μου λείπει κάποιες φορές γιατί δένει όμορφα με τον καφέ ή το τέλος ενός γεύματος. Όσον αφορά το κακό που κάνει, νομίζω ότι η 1-1,5 ώρα στην κίνηση καθημερινά και η παραμονή επί 8ωρο στο κέντρο της Αθήνας γεμίζει τους πνεύμονές μου με πολύ περισσότερους ρύπους από αυτούς που παράγουν μερικά τσιγάρα. -
Είναι ουσιαστικά αδύνατο να περιορίσεις τον καπνό σε ανοιχτούς χώρους.
Ο μόνος πραγματικά αποτελεσματικός τρόπος είναι η δημιουργία κλειστών χώρων για καπνιστές.Αν πρέπει να σταθμίσουμε από την μια την ανάγκη των μη καπνιστών να αναπνέουν καθαρό αέρα, με το δικαίωμα των καπνιστών να ασκούν μια συνήθεια που τους προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση, αλλά βλάπτει τους γύρω τους, τότε θα κατανοήσουμε γιατί όλες οι χώρες στρέφονται στην απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.
-
Γιατί ρε γμτ δε μπρούμε να βρούμε μια μέση λύση και πρέπει να είμαστε πάντα στα άκρα; Γιατί πρέπει πάντα ο άλλος να υποχωρεί και ποτέ εμείς; Γιατί να είναι πάντα ο άλλος ρατσιστής και ποτέ εμείς; Γιατί να θέλουμε το καλό του αλλά με τον δικό μας τρόπο;
Αν όλη αυτή η συζήτηση γίνεται μόνο και μόνο για να γίνει και να προσθέτουμε δημοσιεύσεις τότε το καταλαβαίνω, διαφορετικά. -
ΟΚ, πάω πάσο. Όλοι οι Ευρωπαίοι είναι ρατσιστές ενώ εμείς οι Έλληνες έχουμε πιάσει το νόημα της ευτυχίας.
-
καλα επειδη το κουρασαμε με τις πολιτισμενες χωρες..
ας κοιταξουν οι πολιτισμενες αυτες χωρες που επικαλειτε να μειωσουν τον αλκοολισμο λιγο και το συζηταμε μετα για το τσιγαρο..
-
Ένας μεθυσμένος στην διπλανή καρέκλα από εμένα δεν βλάπτει την δική μου υγεία, μόνο την δική του, και αυτό είναι δικαίωμα του, εφόσον δεν οδηγήσει.
-
http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.p ... m=N49&aa=3
-
Απλά εννούσα ότι ο αριθμός των καπνιστών στην Ελλάδα είναι....τεράστιος.
Εγώ πάντως θα γινόμουν τακτικός πελάτης σε κυλικεία-καφετέριες μη-καπνιστών! Έχω την τύχη στην παρέα μου να μην καπνίζει κανένας, οπότε συνήθως δε θα αντιμετώπιζα πρόβλημα.
Να προσθέσω άλλον έναν παράγοντα που καθιστά τον καπνό ανυπόφορο σε εμένα πέρα από την υγεία και τη μυρωδιά: φοράω φακούς επαφής, οπότε, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα παραμονής σε κλειστό χώρο που καπνίζουν, τα μάτια μου ερεθίζονται και με ενοχλούν! -
ΟΚ, πάω πάσο. Όλοι οι Ευρωπαίοι είναι ρατσιστές ενώ εμείς οι Έλληνες έχουμε πιάσει το νόημα της ευτυχίας.Εσύ ανέφερες τη λέξη ρατσισμό και μάλιστα σε ρώτησα αν το αντίστροφο αυτού που αναφέρεις είναι ρατσιστικό.
Το νόημα της ζωής το έχουν πιάσει οι Μόντυ παϊθονς εδώ και 25 χρόνια.ΑΝ μπορούμε να είμαστε σε μια κοινωνία όλοι μαζί χωρίς ο ένας να επιβάλει και να υποχρεώνει κανένα με απαγορεύσεις και ακρότητες, γιατί να μη το κάνουμε. Δική μας επιλογή είναι. Τι θα με κουράσει να κάνω τριάντα βήματα παραπάνω στο όποιο αεροδρόμιο και να πάω σε μια καφετέρια μη καπνιστών. Το ίσιο ισχύει και για τον καπνιστή. Δε νομίζω να έχει πρόβλημα να κάνει κι αυτός τα βήματα αυτά και να πάει σε μια καφετέρια καπνιστών.
Από το να είναι σε ένα γυάλινο κλουβί να καπνίζει και να νοιώθει (Να είναι ουσιαστικά) κάτι σαν αξιοπερίεργο ζώο από τους περαστικούς που τον βλέπουν απ΄έξω, καλύτερα να υπάρχει ο χώρος του και ο χώρος μου.Ένας μεθυσμένος στην διπλανή καρέκλα από εμένα δεν βλάπτει την δική μου υγεία, μόνο την δική του, και αυτό είναι δικαίωμα του, εφόσον δεν οδηγήσει.
Ο τρελός είδε τον μεθυσμένο και φοβήθηκε.
Οι παροιμίες λένε μεγάλες αλήθειες μη το ξεχνάμε. -
Ο χρήστης lokatzis έγραψε:
Εγώ πάντως θα γινόμουν τακτικός πελάτης σε κυλικεία-καφετέριες μη-καπνιστών! Έχω την τύχη στην παρέα μου να μην καπνίζει κανένας, οπότε συνήθως δε θα αντιμετώπιζα πρόβλημα.Ρατσιστή, θέλεις να επαναφέρεις τη χούντα και όλα τα κακά!
Τι θα πει 'έχω την τύχη'; Δηλαδή όλοι εμείς που καπνίζουμε και εμείς που έχουμε φίλους που καπνίζουν είμαστε γκαντέμηδες και άτυχοι; Έχεις μυρίσει ρε ποτέ τα ρούχα σου μετά από ένα χειμωνιάτικο καφέ σε μαγαζί χωρίς καλό εξαερισμό - τύπου ηλεκτρική ρουφήχτρα; Πάω στοίχημα ότι τα ρούχα και τα μαλλιά σου μυρίζουν Soupline και Ultrex αντίστοιχα! Και είσαι εσύ άνθρωπος για να μιλάς και να λες 'έχω την τύχη'; Αντί να παρακαλάς να έχεις φίλους καπνιστές για να συνδιαλέγεσαι μαζί τους και να φουμάρεις τον καπνό τους σε όλα τα θέματα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, λες 'έχω την τύχη';
Άμα πια!!! Ρατσιστές αντικαπνιστές, δεν σας πειράζουν άλλα και άλλα, και σας ενοχλεί το τσιγαράκι μας!!!
...φυσικά και κάνω πλάκα, δεν καπνίζω και σκέφτομαι το πώς θα ντουμανιάζω πάλι αυτόν τον χειμώνα...καλά ήταν όλο το καλοκαίρι...
-
Ένας μεθυσμένος στην διπλανή καρέκλα από εμένα δεν βλάπτει την δική μου υγεία, μόνο την δική του, και αυτό είναι δικαίωμα του, εφόσον δεν οδηγήσει.τι λες ρε Χρηστο
σοβαρα να μιλαμε..για ελα απο'δω (UK) καμια βολτα και το συζηταμε
εγω δεν εχω δει ποτε καπνιστες να σφαζονται επειδη εχουν καπνισει..
ουτε θα σου επιτεθει επειδη εχει καπνισει κανεις (τσιγαρο εννοω κανονικο εννοω, δεν εννοω κρακ ξερω'γω)
αντιθετως, εχω δει πολλους μεθυσμενους να απειλουν, να τσακωνονται κλπ κλπ
εγω σε προσκαλω να ερθεις απλα ενα π/σ/κ εδω να δεις απλα.
ετσι, να κανεις μια βολτα το βραδυ εξω στους δρομους.
μονο αυτο.
και μετα συζηταμε οσο θες -
@funkyreverend
Έχω και γω την τύχη να μην καπνίζει ΚΑΝΕΙΣ από την παρέα μου (τουλάχιστον αυτή στην Πάτρα όπου σπουδάζω).
Έχει τύχει μάλιστα να είμαστε σε μεζεδοπωλείο παρέα 20 ατόμων και να ακολουθεί ο εξής διάλογος μεταξύ ατόμου από διπλανή παρέα και κάποιου από εμάς:
Άλλος: 'Μήπως θα μπορούσατε να μου δώσετε έναν αναπτήρα;'
Εμείς: 'Δεν έχουμε, ξέρεις δεν καπνίζει κανείς'
Άλλος: 'Μα καλά πλάκα μου κάνετε; Είστε 20 άτομα και δεν καπνίζει κανείς;'
Εμείς: 'Και όμως ναι'
Άλλος: 'Θα τρελαθώ σήμερα...'και έφυγε...
Σε ανοιχτό χώρο δε με ενοχλεί να καπνίζουν, όπως επίσης και σε κλειστό χώρο με πολύ καλό εξαερισμό/κλιματισμό. Απ' την άλλη όμως σε κλειστούς χώρους με κακή κυκλοφορία αέρα απλά υποφέρω από τον καπνό. Κλασσικό παράδειγμα οι συνελεύσεις φοιτητών όπου χρειάζεσαι αντιασφυξιογόνα μάσκα για να επιβιώσεις. Να μη σχολιάσω το ότι όταν γυρίζω σπίτι μυρίζω σαν τασάκι...
-
-
Τις αναφορές σε αλκοολικούς δεν τις άρχισα εγώ. Παρόλα αυτά, θα τονίσω ότι ένας μεθυσμένος που κάθεται στο διπλανό τραπέζι είναι μόνο εν δυνάμει επικίνδυνος, ενώ ένας καπνιστής μας υποχρεώνει να αναπνέουμε μαζί του καρκινογόνες ουσίες από το πρώτο λεπτό που θα ανάψει τσιγάρο.
-
Δεν υπάρχει οικονομικά ρεαλιστικός τρόπος απομόνωσης του καπνού σε κλειστούς χώρους. Τα συστήματα εξαερισμού που απαιτούνται για να καθαρίζουν 100% τον αέρα ενός κλειστού χώρου από τους καπνούς είναι πανάκριβα τόσο στην αγορά, όσο και στην χρήση τους. Ως αποτέλεσμα αυτού έχουμε χώρες με πλημμελή επιβολή του νόμου στις οποίες οι διάφοροι μαγαζάτορες τυπικά μεν πληρούν τα προβλεπόμενα, αλλά ουσιαστικά δεν εξασφαλίζουν στους πελάτες τους το αυτονόητο: Καθαρό αέρα.
-
επιχειρήματα του στυλ «ας κοιτάξουν πρώτα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του αλκοολισμού», ή «στην Αθήνα αναπνέω περισσότερο καρκίνο από τα καυσαέρια παρά από το τσιγάρο» έχουν σημαντικά σφάλματα λογικής. Δεν συγκρίνω το κάπνισμα με κάποια άλλη βλαβερή κατάσταση για να διαλέξω το μη χείρον. Εξετάζω το πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από το κάπνισμα και προσπαθώ να βρω λύση, τουλάχιστον για αυτούς που δεν καπνίζουν. Αυτοί δεν χρωστούν τίποτα να υποστούν τις συνέπειες επειδή κάποιοι άλλοι δηλώνουν αδυναμία να απολαύσουν το καφεδάκι (ή να εργαστούν το οκτάωρο τους) χωρίς τσιγάρο.
-
Σε περιπτώσεις όπου η χρήση μιας ουσίας απειλεί την δημόσια υγεία, είναι αδιανόητο να συζητάμε για συμβιβασμούς, κατανόηση και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Όταν ανακαλύφτηκε ότι ο αμίαντος ήταν καρκινογόνος απαιτήσαμε όλοι να αφαιρεθεί από τα κτήρια στα οποία δραστηριοποιούμαστε. Από την στιγμή που αποδείχτηκε ότι το τσιγάρο βλάπτει σοβαρά και τους παθητικούς καπνιστές, όλες σχεδόν οι ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο ακολούθησαν παρόμοια πολιτική, δηλαδή πλήρη απαγόρευση σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Παζάρια με την υγεία των άλλων είναι ανεπίτρεπτα.
Αλήθεια, πως θα σας φαινόταν αν κάποιος σας έλεγε ότι ορισμένα κυλικεία του Ελευθέριος Βενιζέλος θα κατασκευαζόντουσαν από αμίαντο*; Θα συμφωνούσατε να περνάτε δίπλα από αυτά τα μέρη κρατώντας στο ένα χέρι την χειραποσκευή και στο άλλο το παιδί σας ικανοποιημένοι με την ιδέα ότι υπάρχουν και άλλα κυλικεία απαλλαγμένα από την επικίνδυνη ουσία;
*ας πούμε για λόγους οικονομίας, την οποία ο καταστηματάρχης είναι πρόθυμος να περάσει στους πελάτες με την μορφή φθηνότερων υπηρεσιών.
-
ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ