-
Ο χρήστης dirtoulios έγραψε:
Ολοκληρώθηκε και η πρώτη ανάγνωση του 'Σκοτεινή Ήπειρος - Ο Ευρωπαϊκός Εικοστός Αιώνας', του M. Mazower.
Εχοντας πολύ μικρή ιστορική παιδεία, δεν έχω τις γνώσεις για να κρίνω επί της ουσίας τα γραφόμενα του βιβλίου. Ωστόσο, μπορώ να κάνω μερικές παρατηρήσεις.
Ξεκινώντας από τα 'βασικά': Το βιβλίο απευθύνεται σε άτομα που έχουν τουλάχιστον στοιχειώδεις γνώσεις ευρωπαϊκής (και όχι μόνο) πολιτικής ιστορίας, έχει 'προαπαιτούμενα', με άλλα λόγια (λ.χ. ο αναγνώστης θα πρέπει να είναι εξοικειωμένος με έννοιες όπως ο μονεταρισμός ή ο φεντεραλισμός, ή το τι ήταν το 'Βισύ'). Ξεφεύγει από την απλή καταγραφή, περιγραφή και ευθεία σύγκριση γεγονότων και καταστάσεων και προχωρεί στη διατύπωση απόψεων που απαιτούν πλατιά και βαθιά γνώση και κατανόηση της ιστορίας. Και νομίζω ότι ο Mazower έχει τα εχέγγυα για κάτι τέτοιο.
Πηγαίνει παραπέρα από την την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ιστορία sensu stricto και καταπιάνεται και με θέματα περιβάλλοντος, χειραφέτησης των γυναικών, ιατρικής ηθικής και πρακτικής, κ.α.
Τον χαρακτηρίζει ένα εύστοχο, δηκτικό, συχνά ιδιαίτερα δηλητηριώδες χιούμορ (σαρκασμός, μάλλον), διατυπωμένο σε άψογο βρετανικό στυλ (ΕΕΠ, η μετάφραση είναι εξαιρετική, δεδομένου μάλιστα του πυκνού και όχι ιδιαίτερα απλού τρόπου γραφής του).
Πιστεύω πάντως πως παρουσιάζει τη σύγχρονη Ευρώπη (τόσο ως γεωγραφική όσο και ως κοινωνικο-πολιτική οντότητα) στις διαστάσεις που της αρμόζουν, απογυμνωμένη από ιδεοληψίες ή εξιδανικεύσεις, χωρίς ωστόσο να κατακρίνει συλλήβδην τις όποιες πρακτικές, πολιτικές ή απόψεις επικράτησαν κατά καιρούς μέσα στον εικοστό αιώνα.Υ.Γ. *Διαβάζοντας τον 'βιβλιογραφικό οδηγό' στο τέλος του βιβλίου, είδα και το μυθιστόρημα με τίτλο 'Things: a story of the sixties', του G. Perec, το οποίο προτείνει ανεπιφύλακτα ο MM. Το έχει κανείς *υπόψη?
Πολύ με στενοχώρησες τώρα!!!
Θέλω πολύ να το πάρω αλλά το τελευταίο διάστημα με έχει πιάσει μια ΜΑΝΙΑ και αγοράζω βιβλία με 10πλάσιους ρυθμούς από ό,τι συνήθως με αποτέλεσμα να έχω σωρρεύσει πάνω από 30 αδιάβαστα τους τελευταίους 3 μήνες και να έχω υποσχεθεί να μην πάρω άλλα προτού τα τελειώσω (πήγα και μια βόλτα Παρίσι και εκεί με πιάνει ένα αμόκ στα βιβλιοπωλεία, αλλά ευτυχώς συγκρατήθηκα και δεν ξεπέρασα τα 10, των σκακιστικών συμπεριλαμβανομένων)...Δε με βλέπω να αντέχω εν τέλει...
Πάω 2-3 φορές τη βδομάδα στο FNAC που έχει ανοίξει από το καλοκαίρι στη Γλυφάδα και όλο το χαζεύω του Mazower αλλά δεν το παίρνω...Νιώθω σαν κάτι γκόμενες που ξερογλείφονται μπροστά στις βιτρίνες
-
Koutsan, αγοράζεις βιβλία απο πολυκαταστήματα
(ή μήπως σε παρασέρνει το γαλλικό του πράγματος )
-
Η σωστή ερώτηση είναι 'βγαίνεις κι από το σπίτι, koutsan?'
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Koutsan, αγοράζεις βιβλία απο πολυκαταστήματα(ή μήπως σε παρασέρνει το γαλλικό του πράγματος )
Η δεύτερη παρατήρηση είναι ΟΡΘΟΤΑΤΗ : έχω περάσει τη ζωή μου μέσα στα FNAC, το Gibert Joseph και το PUF (το έκλεισαν ρε πούστη τώρα που πήγα, αυτό που ήταν στην πλατεία της Σορβόννης ). Άρα υπάρχει κάποια υποψία συναισθηματικού δεσμού
Η πρώτη παρατήρηση, αν είναι στα σοβαρά, είναι μάλλον αφελής : έχουν άλλη μυρωδιά τα βιβλία στα πολυκαταστήματα ? Βιβλία αγοράζω παντού και πάντα
Οπότε τώρα συνδυάζω τις βόλτες μου στη Γλυφάδα με καμια ωρίτσα τουλάχιστον χάζι στο FNAC και μπόλικο διαβασματάκι στα όρθια (ή και καθιστός )...Το ξεφύλλισμα βιβλίων με τις ώρες στα βιβλιοπωλεία μπαίνει στο TOP 5 μου των απόλυτων ηδονών -
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Η σωστή ερώτηση είναι 'βγαίνεις κι από το σπίτι, koutsan?'Λόγω FNAC ΠΟΛΥ παραπάνω πλέον : είναι σα να με περιμένει σταθερά εκεί η Catherine Zeta-Jones για να της σφυρίξω κανένα...Ε δεν αντέχω και πολύ, βγαίνω και πάω
-
-
Ψεμματα-ψέμματα, το FNAC(*) είναι από τα πιο cozy βιβλιοπωλεία να την αράξεις ξεφυλλίζοντας (ή και διαβάζοντας, βεβαιως-βεβαίως). (Και ο Ιανός καλός θα ήταν, αν δεν μάζευε τόσες wannabe ψωνάρες ).
Έχει και βολική, για μένα ταξινόμηση των βιβλίων: μου επιτρέπει να χαζέψω με το πάαασο μου. Αλλο ένα 'τοπικό' που με έχει βολέψει είναι η Έκφραση, στην Αργυρούπολη -εκεί σου πιάνει και κουβέντα ο 'πυροβολημένος' Georges, που έχει μεγάλη αγάπη στον Barico.
Χωρίς να έχω πάει Παρίσι (οπότε δεν μπορώ να εκφράσω άποψη), θα ήθελα να υπάρχει μια βιβλιοπιάτσα, όπως αυτή του Λονδίνου, με τα βιβλιοπωλεία να μένουν αργα ανοιχτά και άπειρο κόσμο να είναι χύμα στους διαδρόμους διαβάζοντας.(*) της Γλυφάδας, στο άλλο δεν έχω πάει: τα βόρεια με τρομάζουν
-
Μεταφέρω διάλογο μέσω mail με φίλη μου για το 'Ταξίδι στην άκρη της νύχτας' του Σελίν (Voyage au bout de la nuit)
Φίλη :
Καλησπέρα Εχεις διαβάσει το 'Ταξίδι στην ακρη της νύχτας' του Σελίν; Παλιότερα στα γαλλικά ή πρόσφατα στα ελληνικά;; Νομίζω θα σου αρέσει πολύΔεν απάντησα
Φίλη εκ νέου :
το χεις διαβάσει το βιβλίο;;;Μήπως τρέχεις να το πάρεις και πασχίζεις να το τελειώσεις για να μου την πεις;;; (μα να με έχει για τέτοιο άνθρωπο!! )η απλώς βαριέσαι διαβολεμένα να μου απαντήσεις;
πάντως έιναι εκλπηκτικό (όπως ίσως θα γνωρίζεις ήδη), Μισάνθρωπο όσο επιβάλει η ευφυιαkoutsan :
*Είμαι Παρίσι και σου γράφω από ένα cafe στη Βαστίλλη
Α. Επειδή έγραψες : 'Εχεις διαβάσει το 'Ταξίδι στην ακρη της νύχτας' του Σελίν;Παλιότερα στα γαλλικά ή πρόσφατα στα ελληνικά;;', υπονοείς ότι πρόσφατα δεν θα μπορούσα να το διαβάσω στα γαλλικά?!! Να προσέχεις τα εκφραστικά σου μέσα!!
Β. Το αγόρασα προχθές εδώ στο Παρίσι, χάριν της προτροπής σου...Οι 'ομοιότητές' μου με τον Σελίν έχουν γίνει επανειλημμένα αντικείμενο συζήτησης με φίλους κυρίως λόγω του μισανθρωπισμού του αλλά και του ότι θεωρείται εκπρόσωπος ενός ιδιότυπου δεξιού αναρχισμού...Υπάρχουν και πολλές άλλες αρκετά ενδιαφέρουσες ομοιότητες που έχω βρει και - αν και δεν έχω διαβάσει κάτι δικό του - υποψιάζομαι κι εγώ ότι θα μου αρέσει, αλλά ρίχνοντας μια ματιά στο κείμενο στα γαλλικά διαπίστωσα ότι δεν είναι και τόσο 'αστείο' το διάβασμά του στα γαλλικά και θα με δυσκολέψει, επανερχόμενος έτσι στο πιθανώς σωστό της αρχικής σου παρατήρησης!!!*Φίλη :
Κάτι τέτοιο είχα στο νου μου όταν σε ρώτησα για τον Σελίν. Απότι έχω ακούσει μεταφράστηκε μόλις πέρσι λόγω της γλωσσικής του δυσκολίας. Ωστόσο επειδή τα γαλλικά σου τα έχω περί πολλού φανταζόμουν ότι μπορεί να το έχεις ήδη διαβάσει. Αν όχι, μπορεί να ήταν λόγω γλώσσας, οπότε να το είχες διαβάσει αφού μεταφράστηκε (άλλωστε έχει γίνει κάπως της μόδας, το διαβάζουν και το δωρίζουν πολλοί).Αυτός ο Σελίν με έχει στοιχειώσει εδώ και χρόνια και ακόμα να αξιωθώ να διαβάσω κάτι...Άντε να δούμε αν θα το διαβάσω τώρα
-
Ο χρήστης dirtoulios έγραψε:
Ψεμματα-ψέμματα, το FNAC(*) είναι από τα πιο cozy βιβλιοπωλεία να την αράξεις ξεφυλλίζοντας (ή και διαβάζοντας, βεβαιως-βεβαίως). (Και ο Ιανός καλός θα ήταν, αν δεν μάζευε τόσες wannabe ψωνάρες ).
Έχει και βολική, για μένα ταξινόμηση των βιβλίων: μου επιτρέπει να χαζέψω με το πάαασο μου. Αλλο ένα 'τοπικό' που με έχει βολέψει είναι η Έκφραση, στην Αργυρούπολη -εκεί σου πιάνει και κουβέντα ο 'πυροβολημένος' Georges, που έχει μεγάλη αγάπη στον Barico.
Χωρίς να έχω πάει Παρίσι (οπότε δεν μπορώ να εκφράσω άποψη), θα ήθελα να υπάρχει μια βιβλιοπιάτσα, όπως αυτή του Λονδίνου, με τα βιβλιοπωλεία να μένουν αργα ανοιχτά και άπειρο κόσμο να είναι χύμα στους διαδρόμους διαβάζοντας.(*) της Γλυφάδας, στο άλλο δεν έχω πάει: τα βόρεια με τρομάζουν
Άλλη κ@@@@@β ....
-
Δεν ξέρω, αλλά δε μου κάνει αίσθηση ένα βιβλιοπωλείο-πολυκατάστημα. Μου φαίνονται πολύ κρύα, και συνηθως έχουν μόνο best seller ή 'τρεντυ' βιβλία (oχι άλλο Ψοελο).
Προφανώς στη Γλυφάδα δεν έχω πάει, ίσως αυτά που έχω πάει να είναι τα κακά παραδείγματα.
Δυστυχώς εδω ένα μεγάλο που έχουμε, στο αγγλικό τμήμα έχει μπαρούφες(αν και είμαι απαράδεκτος, καθώς στη δημοτική βιβλιοθήκη έμαθα ότι έχει τεράστια ποικιλία)
Παρίσι όμως...
εδιτ
*Ο χρήστης *Φίλη εκ νέου ** έγραψε:
το χεις διαβάσει το βιβλίο;;;Μήπως τρέχεις να το πάρεις και πασχίζεις να το τελειώσεις για να μου την πεις;;; (μα να με έχει για τέτοιο άνθρωπο!! )η απλώς βαριέσαι διαβολεμένα να μου απαντήσεις;
πάντως έιναι εκλπηκτικό (όπως ίσως θα γνωρίζεις ήδη), Μισάνθρωπο όσο επιβάλει η ευφυιαΠόσο καιρό έχω να ακούσω αυτή την έκφραση !
Πάνω απο 40 η φίλη, koutsan
-
Δεν ξέρω, αλλά δε μου κάνει αίσθηση ένα βιβλιοπωλείο-πολυκατάστημα. Μου φαίνονται πολύ κρύα, και συνηθως έχουν μόνο best seller ή 'τρεντυ' βιβλία (oχι άλλο Ψοελο).
Προφανώς στη Γλυφάδα δεν έχω πάει, ίσως αυτά που έχω πάει να είναι τα κακά παραδείγματα.
Δυστυχώς εδω ένα μεγάλο που έχουμε, στο αγγλικό τμήμα έχει μπαρούφες(αν και είμαι απαράδεκτος, καθώς στη δημοτική βιβλιοθήκη έμαθα ότι έχει τεράστια ποικιλία)
Παρίσι όμως...
Ο Φιλήμονας Πατσάκης (μέλος της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης) είναι υπεύθυνος του ορόφου με τα βιβλία στο FNAC
Δες εδώ την εκπομπή που τον είχε καλεσμένο ο Θοδωράκης στους Πρωταγωνιστές : μια συζήτηση για την κρίση (ξεκίνα με το πρώτο μέρος)
http://www.casttv.com/search/tags:επεισόδια/1 -
Παρίσι όμως...
εδιτ
πάντως έιναι εκλπηκτικό (όπως ίσως θα γνωρίζεις ήδη), Μισάνθρωπο όσο επιβάλει η ευφυιαΠόσο καιρό έχω να ακούσω αυτή την έκφραση !
31 είναι
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Ο Φιλήμονας Πατσάκης (μέλος της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης) είναι υπεύθυνος του ορόφου με τα βιβλία στο FNAC
Όλοι ξεπουλιούνται στο κεφάλαιο
(ή μήπως η άλωση θα έρθει εκ των έσω)
31 είναι
dégueulasse
Στα 40 δλδ τί θα λέει
-
Δεν ξέρω, αλλά δε μου κάνει αίσθηση ένα βιβλιοπωλείο-πολυκατάστημα. Μου φαίνονται πολύ κρύα, και συνηθως έχουν μόνο best seller ή 'τρεντυ' βιβλία (oχι άλλο Ψοελο).Στο Public στο Σύνταγμα που βολτάρισα τα χριστούγεννα είχε απίστευτα μεγάλη ποικιλία. Καμία σχέση με αυτό που περιγράφεις (καλά, οι κοέλοι είναι όντως στις βιτρίνες )
-
http://www.greekbooks.gr/BookDetails.aspx?id=126931
Μιλάμε για πολύ \
-
Ο χρήστης G60 έγραψε:
http://www.greekbooks.gr/BookDetails.aspx?id=126931Μιλάμε για πολύ \
Ένα αντίστοιχου θέματος κόμικ που είχε κυκλοφορήσει το 2002 νομίζω, δε το είχαν απαγορέψει και μάλιστα είχαν κάνει μήνυση στο δημιουργό για προσβολή της θείας;
-
Ετσι είναι,κατά τα άλλα απ την πλευρά της εκκλησίας υπάρχει πλήρης ελευθερία του λόγου της σκέψης και της......επιλογής του θρησκεύματος
Ασε που δεν έχουν καμία α'ισθηση του χιούμορ οι ανοργασμικοί @γ@μητοι και βαρετά σκυθρωποί και μίζεροι θρησκευτικοι εμπορικοηγέτες -
'Οι αληθειες των αλλων' του Νικου Θεμελη.
Και προ παντος για οσους εχουν ριζες απο την Ανατολικη ακτη του Αιγαιου. -
Συνέντευξη ενός απ τους πιό γνωστούς εκπροσώπους της beat λογοτεχνίας στο tvxs.
Όσοι είστε φαν του Κέρουακ και των λοιπών τρελών, επιβάλλεται να τη δείτε
-
Ο χρήστης G60 έγραψε:
http://www.greekbooks.gr/BookDetails.aspx?id=126931Μιλάμε για πολύ
Μπορείς να σκανάρεις καμιά καλή σελίδα και να την ανεβάσεις; Να δω αν αξίζει τον κόπο.
Προτάσεις βιβλίων. Διάβασα...