-
Μήπως επειδή πρακτικά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της εισρόφησης ξένων αντικειμένων από τους κινητήρες (Foreign Object Damage - FOD); Μήπως λόγω της μικρότερης μάζας και ταχύτητάς τους να αυξάνεται η επιβιωσιμότητα των επιβατών σε περίπτωση αναγκαστικής προσγείωσης ή προσθαλάσσωσης;
Το σίγουρο πάντως είναι οτι τα ελικοφόρα είναι πολύ πιο ασφαλή από τα μεγάλα τζετ όταν απαιτείται προσγείωση σε αεροδρόμιο που διαθέτει μικρό αεροδιάδρομο (όπως π.χ. το αεροδρόμιο της Κέρκυρας). Επειδή φέτος το καλοκαίρι όταν ήμουν στην Κέρκυρα αναγκάστικα μια μέρα να επιστρέψω Αθήνα και να ξαναφύγω αυθημερόν για Κέρκυρα (έφυγα τα ξημερώματα με ΟΑ και επέστρεψα το απόγευμα με Aegean), παρατήρησα οτι κατά την προσγείωση στο 'Ιωάννης Καποδίστριας', ο πιλότος αναγκάστηκε να θέσει σε λειτουργία τους αναστροφείς ώσης... To πρόβλημα είναι οτι αν για κάποιο λόγο αυτοί δεν λειτουργούσαν θα είχαμε κυριολεκτικά διασχίσει τον δρόμο της παραπάνω φωτογραφίας.
Μιλώντας πάντως για την πιο πάνω φωτογραφία, έχω μερικές αμφιβολίες για το κατά πόσο αυτή είναι πραγματική... Όντως στην Κέρκυρα ο αεροδιάδρομος είναι ακριβώς δίπλα από τον δρόμο και κάθετος σ'αυτόν. Μάλιστα, όταν ένα τζετ κάνει line up για απογείωση, ανάβει κόκκινο φανάρι στον δρόμο για ευνόητους λόγους. Το πρόβλημα είναι οτι κατά την προσγείωση τα αεροπλάνα προσεγγίζουν τον διάδρομο από την θάλασσα (δηλ. την αντίθετη πλευρά) και όχι από την πλευρά της φωτογραφίας. Τουλάχιστον εγώ όσα χρόνια είμαι εκεί δεν έχω παρατηρήσει ποτέ το αντίθετο. Βέβαια μπορεί να κάνω και λάθος!
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
οπως εχουν πει πολλακις και εδω μεσα στο φορουμ, τα ελικοφορα αεροπλανα ειναι ποιο ασφαλη απο αυτα με τουρμπινα.
Γιατί τα ελικοφόρα είνια πιο ασφαλή????
Μπορώ να φανταστώ έναν λόγο: οι τουρμπίνες μπορεί να ρουφήξουν κανένα κοπάδι πουλιών. Επίσης πρέπει να είναι πιο ελαφρά και ευέλικτα από τα τουρμπινάτα.
Edit: Με πρόλαβε ο παραπάνω.
-
Αν φυσαει ομως νοτιας, και οχι ο επικρατουντας ΒΔ, τοτε θα πρεπει να προσεγγισει απο την πολη.
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Αν φυσαει ομως νοτιας, και οχι ο επικρατουντας ΒΔ, τοτε θα πρεπει να προσεγγισει απο την πολη.Ναι έχεις δίκιο! Μάλιστα τώρα που το ξανασκέφτομαι και στην άλλη άκρη του διαδρόμου (προς τη θάλασσα) υπάρχει μια διαπλάτυνση οπότε τα αεροπλάνα θα γυρίζουν εκεί για να απογειωθούν προς τη μεριά της πόλης.
-
Εγώ έπαθα πλάκα με το αεροδρόμιο στο Γιβραλταρ....... πήγαμε εκεί με αμάξι μολλις περνάς το τελωνείο και ετοιμάζεσαι να μπεις στην πόλη-κράτος, ανάβει κόκκινο το φανάρι......., λοιπόν σταματάς και.......... τσουπ κατεβαίνει από μπροστά σου ένα C-130 ............ μετά ανάβει ξανά πράσινο και περνας.......
Ο δρόμος περνάει μέσα από το στρατιωτικό αεροδρόμιο και μάλιστα στον διάδρομο προσγέιωσης της RAF!!!!!!!
Φαντάσου να περάσεις με κόκκινο....
-
Πήγα με αεροπλάνο της ΟΑ σήμερα γιάννενα (ATR κάτι) και γύρισα με αεροπλάνο της denimair (που το χε νοικιάσει η ΟΑ) τύπου Fokker 50. Και τα 2 ελικοφόρα, και τα δύο ταξίδια ήταν μια χαρά, ούτε κούναγε, ούτε τίποτα.
-
Ο χρήστης Kid έγραψε:
Πήγα με αεροπλάνο της ΟΑ σήμερα γιάννενα (ATR κάτι) και γύρισα με αεροπλάνο της denimair (που το χε νοικιάσει η ΟΑ) τύπου Fokker 50. Και τα 2 ελικοφόρα, και τα δύο ταξίδια ήταν μια χαρά, ούτε κούναγε, ούτε τίποτα.Με ATR72 είχα πάει Χίο πριν 6 χρόνια. Καθόμουν δίπλα στον έλικα και το απόλαυσα (εκτός από τον θόρυβο). Πολύ άνετο ταξίδι χωρίς κανένα πρόβλημα. Ευτυχώς κούνησε λίγο στην προσγείωση ώστε να έχει και λίγο ενδιαφέρον παραπάνω
-
'**Στην «αντεπίθεση» η διοίκηση της Ολυμπιακής για τις ελλείψεις προσωπικού **
*Προηγούμενο άρθρο: Νέες καθυστερήσεις σε πτήσεις εξωτερικού των Ολυμπιακών Αερογραμμών (29/8/2005) *Στην «αντεπίθεση» περνάει η διοίκηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών, σχετικά με τη σημαντική έλλειψη πληρωμάτων Ιπταμένων Συνοδών Φροντιστών, που οδήγησε σε ματαιώσεις, αλλά και πολύωρες καθυστερήσεις πτήσεων το τελευταίο διάστημα.
Συγκεκριμένα, η διοίκηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών συγκρότησε επιτροπή προκειμένου να ερευνήσει τις ασθένειες προσωπικού Ιπταμένων Συνοδών Φροντιστών για το διάστημα από 15 Ιουνίου έως 29 Αυγούστου.Η εταιρεία σημειώνει ότι **στο διάστημα 1/6/2005 - 26/8/2005 **δηλώθηκαν συνολικά **4.120 **ημέρες ασθένειας από 378 Ιπτάμενους Συνοδούς Φροντιστές ( ), αριθμός αναλογικά πολλαπλάσιος αυτού που απαντάται σε άλλες αεροπορικές εταιρίες.
Αυτό, σύμφωνα με τη διοίκηση της Ολυμπιακής, έχει ως αποτέλεσμα το 50% του συνολικού αριθμού Ιπταμένων Συνοδών Φροντιστών που απασχολείται στην εταιρία να εκτελεί τα 2/3 του πτητικού έργου.
news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ'Οι ίδιοι υπάλληλοι θα βγαίνουν σύντομα στους δρόμους (ώς άνεργοι) και θα φωνάζουν 'οτι το κράτος τους αδίκησε' .
Αλλά δεν φταίνε μόνο αυτοί - φταίνε κάποιοι εργατοπατέρες (πάλι)...
-
Για την Ολυμπιακη θα αναφερθώ μόνον στο παρακάτω γεγονός.
1994 Σεπτεμβρίος. Πτήση από Μιλάνο με ώρα αναχώρησης 22.45 τοπική.
21.00 Άφιξη στο Linate.
22.00 Check in.
22.30 Ανακοίνωση όλοι οι επιβάτες της συγκεκριμένης πτήσης να παρουσιαστούν στην έξοδο.
22.35 19 άτομα (όλοι όσοι έκαναν check in) παρουσιάζονται στην έξοδο. 2 κυρίες μετρούν κεφάλια. Εκείνη τη στιγμή ο υπεύθυνος μας ενημερώνει (μία μέρα όπου οι πτήσεις στο αεροδρόμιο του Linate δεν παρουσιάζαν παραπάνω από 5 λεπτά καθυστέρηση) ότι το αεροσκάφος δεν έχει ακόμα ξεκινήσει από την Αθήνα διότι έχουν απεργία οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Να μην ανησυχούμε το αεροσκάφος θα είναι εκεί σε 2 ώρες.
23.00 Σε ένα αεροδρόμιο κλειστό οι υπάλληλοι της ΟΑ μας φέρνουν πορτοκαλάδα και στην ερώτηση μας για μεταφορά σε ξενοδοχείο μας απαντούν ότι η πολιτική της ΟΑ δεν είναι αυτή αλλώστε για 2 με 3 ώρες δεν αξίζει το κόπο.
Το αεροσκάφος της ΟΑ προσγιώθηκε στο κλειστό Linate στις 03.30. Στη συνέχεια μετά από 1 ώρα και 30 λεπτά, καθώς μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες από το προσωπικό ασφαλείας του αεροδρομίου και ξημερώματα μπαίνουμε στο αεροσκάφος.
Κοινώς οι 3 ώρες της ΟΑ είναι πρακτικά 6 ώρες για τον πολιτισμένο κόσμο. Περί αποζημιώσεων ούτε λόγος να γίνεται. Περί ξενοδοχείο θα αστιεύεστε βέβαια.....
Στο Ελληνικό φτάσαμε στις 09.00 τοπική και όχι στις 2.45 όπως προβλεπόταν. Τουλάχιστον με μόνον 19 επιβάτες οι βαλίτσες δεν καθυστέρησαν πάνω από 20 λεπτά....
Μετά από αυτό προσωπικά θα ήθελα την ΟΑ να κλείσει και αύριο. Από το μακρινό 1994 ο Ελληνικός Λαός πλήρωσε 1.5 τρις δραχμές για τους καρεκλοκενταυρούς της ΟΑ.
Κατά τα άλλα στην τραγωδία του Helios κάποιοι της ΟΑ έβγαιναν και μιλούσαν περί ασφάλειας. Τουλάχιστον να ήταν και ασφαλής η ΟΑ....
(σύμφωνα με την http://www.airsafe.com/events/regions/europe.htm
η ΟΑ έχει να επιδείξει τον υψηλότερο δείκτη ατυχημάτων μετά την Aeroflot και τους φίλους και 'σύμμαχους' της ΤΗΥ.....).Αυτά
-
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
Τουλάχιστον να ήταν και ασφαλής η ΟΑ....
(σύμφωνα με την http://www.airsafe.com/events/regions/europe.htm
η ΟΑ έχει να επιδείξει τον υψηλότερο δείκτη ατυχημάτων μετά την Aeroflot και τους φίλους και 'σύμμαχους' της ΤΗΥ.....).Αυτά
απο τον συνδεσμο που εδωσες, παραθετω το τελευταιο ατυχημα:
'January 1998; Olympic Airways 747; over Atlantic Ocean:
Prior to the flight from Athens to New York, a passenger who had asthma and a history of sensitivity to secondhand smoke requested seating in the non-smoking area of the aircraft. Once onboard, the passenger's family discovered that their assigned seats were three rows ahead of the economy class smoking section. This smoking section was not partitioned off from the non-smoking section. Prior to takeoff and during the flight, one of the passenger's family members made three requests of the cabin crew to switch seats, but the cabin crew did not arrange for a switch into one of the 11 available unoccupied seats on the aircraft. Several hours into the flight, the passenger suffered a reaction to the ambient smoke and died.A U.S. District Court determined that exposure to ambient second-hand smoke was the primary cause of the passenger's death. The U.S. Supreme Court, in a decision made on 24 February 2004, held that this event constituted an accident under Article 17 of the Warsaw Convention, an international treaty that among other things defines an accident as something that is an “unexpected or unusual event or happening that is external to the passenger.” There were 411 passengers on the flight. '
εχω μεινει αναυδος με τον αντικτυπο της (τυπικης για ΟΑ) αναισθησιας των ιπταμενων φροντιστων...
-
Ο χρήστης Af9pk έγραψε:
...
εχω μεινει αναυδος με τον αντικτυπο της (τυπικης για ΟΑ) αναισθησιας των ιπταμενων φροντιστων...Εγώ γνωρίζω μαγαζί αθλητικών ειδών, ιδιοκτησίας αρχι-φροντιστή - ο οποίος κατάφερνε (με συνδυασμό ασθενειών σε κατάλληλες ημέρες, απεργιών, κτλ.) να κρατάει το μαγαζί μόνος του.
Και - το πιο εξοργιστικό - μαντέψτε με ποιό μεταφορικό μέσο έφερνε αθλητικά είδη απο το εξωτερικό δωρεάν.
ΥΓ Οι πολυήμερες διακοπές του μετα οικογενείας σε εξωτικούς προορισμούς - με έξοδα ΟΑ - νομίζω δεν εκπλήσσουν κανέναν οπότε δεν αναφέρω λεπτομέρειες...
-
Ο χρήστης xsara16v έγραψε:
Εγώ έπαθα πλάκα με το αεροδρόμιο στο Γιβραλταρ....... πήγαμε εκεί με αμάξι μολλις περνάς το τελωνείο και ετοιμάζεσαι να μπεις στην πόλη-κράτος, ανάβει κόκκινο το φανάρι......., λοιπόν σταματάς και.......... τσουπ κατεβαίνει από μπροστά σου ένα C-130 ............ μετά ανάβει ξανά πράσινο και περνας.......Ψάξτε να βρείτε φωτογραφίες ή video από το παλιό αεροδρόμιο του Hong Kong (Kai Tak). Ο,τι εντυπωσιακότερο έχω δει (δεν έχω προσγειωθεί εκεί -καλύτερα )
http://library.thinkquest.org/18802/hkair.htm
Sorry για το off-topic
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Εγώ έπαθα πλάκα με το αεροδρόμιο στο Γιβραλταρ....... πήγαμε εκεί με αμάξι μολλις περνάς το τελωνείο και ετοιμάζεσαι να μπεις στην πόλη-κράτος, ανάβει κόκκινο το φανάρι......., λοιπόν σταματάς και.......... τσουπ κατεβαίνει από μπροστά σου ένα C-130 ............ μετά ανάβει ξανά πράσινο και περνας.......
Ψάξτε να βρείτε φωτογραφίες ή video από το παλιό αεροδρόμιο του Hong Kong (Kai Tak). Ο,τι εντυπωσιακότερο έχω δει (δεν έχω προσγειωθεί εκεί -καλύτερα )
Sorry για το off-topic
sorry για το off-topic κι απο μένα αλλά για ποιο Γιβραλτάρ και ποιό Hong Kong μιλάτε;
-
ehehhe.... θα θεελα να δω τι θα κανει ο τυπας στο ATR αν καμια μερα τον πιασει κοκκινο στην διασταυρωση.... να δω πως θα το σταματησει ετσι που παει τελικιασμενος....
-
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
Ψάξτε να βρείτε φωτογραφίες ή video από το παλιό αεροδρόμιο του Hong Kong (Kai Tak). Ο,τι εντυπωσιακότερο έχω δει (δεν έχω προσγειωθεί εκεί -καλύτερα )
Sorry για το off-topic
sorry για το off-topic κι απο μένα αλλά για ποιο Γιβραλτάρ και ποιό Hong Kong μιλάτε;
Την έχω βάλει στην σελίδα 10
-
Στραβομάρα!!
-
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=646736&lngDtrID=251Κρίμα!Απ' ότι φαίνεται οι ΟΑ δεν θα αποφύγουν το κλείσιμο.Αφού πουληθούν τα κερδοφόρα 'φιλέτα'...
Οι ημέρες ασθένειας των φροντιστών παραμένουν εντυπωσιακό γεγονός!Προφανώς θα έπρεπε να είχε απολυθεί πολύς κόσμος,αλλά με τον τρόπο που προσλήφθηκαν άντε να τους κουνήσει κανείς απ' την θέση του...
-
Αν έχεις μια επιχείρηση με ιδιόκτητο μεγάλο γκαράζ και κυλικείο και μόνο αυτά είναι κερδοφόρα, όμως στο σύνολο έχεις ζημιές εκατομμυρίων, αυτή είναι η μοναδική λογική λύση. Να πουλήσεις δηλαδή γκαράζ και κυλικείο και να κλείσεις την επιχείρηση.
-
Τα περί κερδοφορίας κλπ είναι εφευρέσεις των χαρτογιακάδων της ΕΕ!
τρίχες!
ΟΛΕΣ οι αεροπορικές εταιρείες των διαφόρων χωρών (όχι οι πετάτε γενικά με τζάμπα εισιτήριο και άμα πέσει έπεσε!) είναι μέσα από πλευράς οικονομικής!Απλά τα δικά μας τζιμάνια είναι βασιλικότεροι του βασιλέως!
Η Ολυμπιακή ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κλείσει!!!
ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜMΕΣ