-
αν δεν απατώμαι τα Boeing της Aegean είναι τα παλιά της Cronus Airlines την οποία και εξαγόρασε 3-5 χρόνια πρίν...
-
Ο χρήστης kamil έγραψε:
αν δεν απατώμαι τα Boeing της Aegean είναι τα παλιά της Cronus Airlines την οποία και εξαγόρασε 3-5 χρόνια πρίν...Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Πάντως για τους τύπους είμαι βέβαιος.
-
Τα οποία η Cronus είχε πάρει καινούργια, οπότε ο στόλος είναι μικρής σχετικά ηλικίας.
-
Ρε παιδιά μηπως μπορείται να πείτε για της άλλες εταιρίες?
Όλο για υποπτα διαβάζω και ιδέα δεν έχω.
Για πέστε κάτι για εμάσ που ταξιδέυουμε συχνά.
-
Καμια εταιρεία δεν εχει νέα αεροπλάνα,βέβαια δεν ειναι το χάλι που υπαρχει στον ναυτιλιακό τόμεα αλλά ολες ειχαν αγορασει ελαφρως μεταχειρισμένα.
Αλλες εταιρείες δεν υπαρχουν πλέον στο Ελλαδιστάν νομιζω ,μονο ΟΑ και Aegean εχουν μείνει, και οι δύο full ζημιογόνες. -
πετάω αρκετα τα τελευταια χρονια με διαφορες εταιρεις και οι διαφορες ειναι οριακες τουλαχιστον στην δικη μου εμπηρεία (μια αεροσυνοδος να αντιμιλησει σε επιβατη μια φορα, ενας μικροχαμός στις υπερατλαντικες πτησεις), τιποτα το ιδιαιτερο...κατα την γνωμη μου η εμπηρεια στο αεροπλανο ειναι ανώτερη απο τις αμερικανικες εταιρειες και αναλογη της Ιμπερια π.χ.
το προβλημα της Ολυμπιακης ειναι απλο: υπερβολικα πολλοί εργαζομενοι σε σχεση με αριθμο αεροπλανων και πτησεων
-
Δεν έχει σημασία η ηλικία του στόλου στην αξιοπιστία αλλά η σωστή συντήρηση.
Γνωρίζω από προσωπική εμπειρία πως λειτουργούν/σαν οι ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες και εδώ και στο εξωτερικό που στέλνουν τα αεροπλάνα τους για συντήρηση. Είναι ένα θέμα όμως που δεν επιτρέπεται να αναλύεται σε ένα φόρουμagisd ... δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα υπεράριθμου προσωπικού
-
Όμως Βασίλη μπαίνουν στη μέση κι ένα σωρό άλλα πράγματα. Δηλαδή μιλώ για την παρουσίαση του προϊόντος και την όλη αντιμετώπιση εκ μέρους του προσωπικού.
Δεν ήταν λίγες οι φορές που η αντιμετώπιση που είχα από τις υπαλλήλους της Ολυμπιακής ήταν εντελώς δημοσιοϋπαλληλική. Να μη σου πω ότι θύμιζε τις καταστάσεις που περιγράφονταν σε βιντεοταινίες της δεκαετίας του '80. Επίσης, έχω σοβαρά παράπονα από την καθαριότητα των αεροσκαφών της Ολυμπιακής. Όπως και να'χει, το να βρίσκω τσίχλες κολλημένες στα τασάκια των καθισμάτων, σχισμένες ταπετσαρίες στα - μισοδιαλυμένα - καθίσματα, επενδύσεις στα τοιχώματα της καμπίνας έτοιμες να φύγουν, βρώμικο και κακοφωτισμένο χώρο επιβατών ΔΕΝ με προϊδεάζει θετικά. Ούτε είναι πολύ έξυπνο να έχει έξω 40 βαθμούς υπό σκιάν και, κατά την επιβίβαση, να μη λειτουργεί ο κλιματισμός. Τα δε γραφεία στις διάφορες πόλεις είναι απαράδεκτα: έχουν τον ίδιο διάκοσμο εδώ και 20 και βάλε χρόνια (π.χ. στα Χανιά) και δεν υπάρχει καμία φροντίδα για την αναβάθμιση της εικόνας της εταιρείας, η οποία έχει ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΑ υποβαθμιστεί σε ΚΤΕΛ κωμοπόλεως.
Επίσης, έχω την εντύπωση ότι από την Ολυμπιακή έχουν φύγει πολλοί εξαιρετικοί πιλότοι, με τους οποίους δεν καταλάβαινες αν το αεροπλάνο πάτησε στο έδαφος κατά την προσγείωση, την οποίαν έφερναν σε πέρας με τόσο απίστευτα επιδέξιο τρόπο, ώστε ακόμα και ζόρικοι αλλοδαποί ξεσπούσαν σε χειροκροτήματα. Οι πιο πρόσφατες εμπειρίες μου σε προσγείωση με την Ολυμπιακή δεν ήταν σε τίποτα καλύτερες από την Air France (της οποίας οι πιλότοι, σε σχέση με εκείνους που θυμάμαι 5, 6, 7, 8 και 10 χρόνια πριν στην Ολυμπιακή, είναι ΚΟΥΛΑΔΙΑ με όλη την έννοια της λέξεως) ή την Alitalia.
Και, σύμφωνα με φίλους μου που ταξίδεψαν πρόσφατα με την Ολυμπιακή σε διεθνείς πτήσεις, έχει χαλάσει πολύ και το φαγητό. Βρε παιδιά, αυτά είναι ντροπής πράγματα! Δεν ξέρω ποιος είναι αρμόδιος να αποφασίσει για όλα αυτά, αλλά θα πρέπει όλοι εκεί μέσα, από την τελευταία καθαρίστρια μέχρι τον πρόεδρο, να καταλάβουν ότι:
- Είναι Έλληνες και έχουν κάποιο χρέος απέναντι σ'αυτήν τη χώρα και στο λαό της.
- Αποτελούν μέρος του ΕΘΝΙΚΟΥ Αερομεταφορέα, άρα είναι πρεσβευτές της χώρας μας στους ξένους.
Δε γίνεται να μιλάμε για... ελληνική φιλοξενία όταν αντιμετωπίζουμε τον ξένο που θα'ρθει στα γραφεία της Νέας Υόρκης (για παράδειγμα) σαν σκουπίδι. Η ελληνική φιλοξενία ορίζει άλλα πράγματα: απόλυτο σεβασμό στον επιβάτη (που είναι φιλοξενούμενος της χώρας μας), φιλική εξυπηρέτηση, ετοιμότητα και ικανότητα του προσωπικού να βοηθήσει ανά πάσα ώρα και στιγμή, ΑΡΙΣΤΕΣ συνθήκες διαβίωσης στο αεροπλάνο (ευκολίες, χώροι, καθαριότητα) και ΑΡΙΣΤΗ κουζίνα.
Πόσο δύσκολο είναι να τα καταλάβουν αυτά ορισμένοι; Στα λέω αυτά Βασίλη όπως τα νιώθω κι όπως τα'χω ζήσει, χωρίς να παίρνω αφορμή ούτε απ'τον Μάργαρη (τον οποίον δεν υπολογίζω άλλωστε), ούτε από κανέναν.
Υ.Γ. Η ηλικία του στόλου μπορεί να μην παίζει άμεσο ρόλο στην αξιοπιστία, αλλά ένα παλιό αεροσκάφος, με δυσεύρετα ανταλλακτικά, είναι πιο ακριβό και δύσκολο στη συντήρηση. Άσε που δεν κάνει και καλό στην εικόνα της εταιρείας (χώρια το ζήτημα της χωροταξίας)... Δεν θα θέλαμε να πετάμε με διασκευασμένα B-24 Liberator νομίζω.
-
Επειδή κάτι αναφέρθηκε πιο πάνω για το φθηνό εισητήριο. Το πραγματικό κόστος ανά επιβάτη (με το αεροπλάνο γεμάτο) είναι πολύ μικρό! Το θέμα όμως είναι ότι σπάνια το αεροπλάνο είναι γεμάτο! Άρα για να υπολογιστεί το κόστος κοιτάς τη μέση πληρότητα και υπολογίζεις. Αν κοστίζει 10 με 100% πληρότητα και κατά μέσο όρο έχεις 50%, τότε το κόστος σου για όλες τις πτήσεις είναι 20! Απλά!
Οι εταιρείες χαμηλού κόστους φροντίζουν να έχουν γεμάτα τα αεροπλάνα τους και φυσικά να κόβουν και απ' όπου μπορούν (αεροσυνοδούς, αεροδρόμια, κτλ...) , γι' αυτό και μπορούν να έχουν και χαμηλές τιμές και κέρδη!
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Δεν ήταν λίγες οι φορές που η αντιμετώπιση που είχα από τις υπαλλήλους της Ολυμπιακής ήταν εντελώς δημοσιοϋπαλληλική. Να μη σου πω ότι θύμιζε τις καταστάσεις που περιγράφονταν σε βιντεοταινίες της δεκαετίας του '80. Επίσης, έχω σοβαρά παράπονα από την καθαριότητα των αεροσκαφών της Ολυμπιακής. Όπως και να'χει, το να βρίσκω τσίχλες κολλημένες στα τασάκια των καθισμάτων, σχισμένες ταπετσαρίες στα - μισοδιαλυμένα - καθίσματα, επενδύσεις στα τοιχώματα της καμπίνας έτοιμες να φύγουν, βρώμικο και κακοφωτισμένο χώρο επιβατών ΔΕΝ με προϊδεάζει θετικά. Ούτε είναι πολύ έξυπνο να έχει έξω 40 βαθμούς υπό σκιάν και, κατά την επιβίβαση, να μη λειτουργεί ο κλιματισμός. Τα δε γραφεία στις διάφορες πόλεις είναι απαράδεκτα: έχουν τον ίδιο διάκοσμο εδώ και 20 και βάλε χρόνια (π.χ. στα Χανιά) και δεν υπάρχει καμία φροντίδα για την αναβάθμιση της εικόνας της εταιρείας, η οποία έχει ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΑ υποβαθμιστεί σε ΚΤΕΛ κωμοπόλεως.ΣΩΣΤΟΤΑΤΟ
Ντρέπομαι εγώ γι'αυτούςΕπίσης, έχω την εντύπωση ότι από την Ολυμπιακή έχουν φύγει πολλοί εξαιρετικοί πιλότοι, με τους οποίους δεν καταλάβαινες αν το αεροπλάνο πάτησε στο έδαφος κατά την προσγείωση, την οποίαν έφερναν σε πέρας με τόσο απίστευτα επιδέξιο τρόπο, ώστε ακόμα και ζόρικοι αλλοδαποί ξεσπούσαν σε χειροκροτήματα. Οι πιο πρόσφατες εμπειρίες μου σε προσγείωση με την Ολυμπιακή δεν ήταν σε τίποτα καλύτερες από την Air France (της οποίας οι πιλότοι, σε σχέση με εκείνους που θυμάμαι 5, 6, 7, 8 και 10 χρόνια πριν στην Ολυμπιακή, είναι ΚΟΥΛΑΔΙΑ με όλη την έννοια της λέξεως) ή την Alitalia.
Αυτό είναι λάθος ... μη κάνεις τέτοιες συγκρίσεις , ούτε για τις ξένες εταιρείες ισχύει αυτό.
Υ.Γ. Η ηλικία του στόλου μπορεί να μην παίζει άμεσο ρόλο στην αξιοπιστία, αλλά ένα παλιό αεροσκάφος, με δυσεύρετα ανταλλακτικά, είναι πιο ακριβό και δύσκολο στη συντήρηση. Άσε που δεν κάνει και καλό στην εικόνα της εταιρείας (χώρια το ζήτημα της χωροταξίας)... Δεν θα θέλαμε να πετάμε με διασκευασμένα B-24 Liberator νομίζω.
Το αεροπλάνο δεν είναι σαν το αυτοκίνητο στη συντήρηση .... απλώς καμία σχέση !! (Καλά δε λέμε και για Ντακότες )
Ενα αεροπλάνο 10 -15 ετών κατά βάση είναι πιο αξιόπιστο και με λιγότερες βλάβες από ένα καινούργιο. -
Βασίλη, τον ψιλοπαρακολουθούσα παλιά το χώρο της αεροπορίας και ξέρω πως ένα αεροπλάνο που, ως τύπος, βρίσκεται 10 χρόνια στο κουρμπέτι, είναι πλέον ώριμο και έχει αποδείξει την αξία του. Δεν έχω πρόβλημα να πετάξω με αεροπλάνω 10ετίας και 15ετίας. Άλλωστε, αυτά τα οχήματα το ξέρουμε ότι ζουν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως άντε να βρεις ανταλλακτικά για σκαρί 35-40 ετών που έχει πάψει να παράγεται και να εξελίσσεται... Και σε τι τιμές θα στα δίνουν, ειδικά αν είσαι πλέον ο μόνος χρήστης του τύπου. Θυμάσαι τι γινόταν με τα Α-7 που έγιναν πανάκριβα στη συντήρηση γι'αυτον και μόνον το λόγο.
Έτσι, νομίζω ότι άξιζε να αποσυρθούν τα 727 από την ενεργό υπηρεσία, αν και θα έπρεπε κάποια δείγματα ιστορικών αεροσκαφών της Ολυμπιακής να ακινητοποιηθούν και να μετατραπούν σε επισκέψιμα μουσεία. Να δω ΠΟΤΕ θα γίνει αυτό... Δε σεβόμαστε την ιστορία μας...
-
Κάτι ακόμα: οι μπαταξήδες εθνοπατέρες μας πότε θα πληρώσουν τα χρέη τους προς την Ολυμπιακή; Ξέρετε, μιλώ για την ηλιθιότητα με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων και τα τζαμπέ εισιτήρια των βουλευτών. Εγώ, αν ήμουν Ολυμπιακή, θα τους έκοβα την πίστωση οριστικά και αμετάκλητα: ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΜΕΤΡΗΤΑ ΚΥΡΙΟΙ. ΤΩΡΑ. Ο ΤΖΑΜΠΑΜΑΝ ΠΕΘΑΝΕ.
Βασίλη, σε ό,τι αφορά τους πιλότους, θυμάμαι χειριστές της Ολυμπιακής που δεν καταλαβαίνανε ΤΙΠΟΤΑ και τον ταξιδεύανε τον επιβάτη καταπληκτικά. Και την ίδια εποχή, οι συνάδελφοί τους σε Air France, Alitalia, LOT, Malev, Air Malta (ειδικά αυτοί...) σε κάνανε ΟΜΕΛΕΤΑ.
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Επειδή κάτι αναφέρθηκε πιο πάνω για το φθηνό εισητήριο. Το πραγματικό κόστος ανά επιβάτη (με το αεροπλάνο γεμάτο) είναι πολύ μικρό! Το θέμα όμως είναι ότι σπάνια το αεροπλάνο είναι γεμάτο! Άρα για να υπολογιστεί το κόστος κοιτάς τη μέση πληρότητα και υπολογίζεις. Αν κοστίζει 10 με 100% πληρότητα και κατά μέσο όρο έχεις 50%, τότε το κόστος σου για όλες τις πτήσεις είναι 20! Απλά!Όχι ακριβώς. Γενικά, οι εταιρείες θέλουν 66% πληρότητα για να είναι break-even. Σε ένα δρομολόγιο, οι τιμές διαφοροποιούνται πολύ. Μπορεί ένας επιβάτης να έχει πληρώσει 250 ευρώ, ένας άλλος 150 και ένας τρίτος 300.
Όταν ακούμε προσφορές από αεροπορικές, οι θέσεις με τις τιμές αυτές είναι περιορισμένες.
Το yield management, η προσπάθεια δηλαδή αύξησης του χιλιομετρικού εσόδου ανά επιβάτη, είναι ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι του αεροπορικού management, και αυτό που στην τελική κάνει τη διαφορά αν ένα δρομολόγιο είναι κερδοφόρο ή όχι.
-
Απορώ που λίγοι έχουν αναφερθεί στην απίστευτη αγένεια και αντιεπαγγελματισμό του προσωπικού της ΟΑ. Για αρκετά χρόνια πετάω με ΟΑ και φαίνεται πως πια κανείς τους δεν ενδιαφέρεται ούτε καν για την εικόνα που δίνουν στο εξωτερικό. Έτσι θα σώσουν την εταιρία περιμένοντας τα πάντα από άλλους; Κάνοντας απεργείες; Κοστίζει τίποτα λίγη προσωπική προσπάθεια, ας είναι υποκριτικό το χαμόγελο δεν έχει σημασία, ή έχουν πια τόσο καταταλαιπωρηθεί στη ζωή τους από την σκληρή και απάνθρωπη αυτή δουλειά;
-Περιμένοντας να περάσουμε για το λεωφορείο που θα μας πάει στο αεροπλάνο: 'Άντε πέρνα επιτέλους κύριε', η αεροσυνοδός σε ηλικιωμένο, με ύφος εκατό καρδιναλλίων. Σα να μιλούσε σε σκουπίδι... Έλεος...
-Φρανκφούρτη-Αθήνα πέρυσι: Πάει η αεροσυνοδός στο κόκπιτ, αφήνει την πόρτα ανοιχτή και κάθεται με τους πιλότους. Ανάβει τσιγαράκι (έχει απαγορευτεί το κάπνισμα πλέον πλήρως), βέβαια οι πιλότοι φουγάρουν κι αυτοί, σε λίγο διακρίνει κανείς ένα σύννεφο καπνού μέσα στο πιλοτήριο.
Καλά εγώ τους ξέρω, αλλά ποιοι ξένοι που τα βλέπουν αυτά θα ξαναπετάξουν με ΟΑ; Οι σε ποιούς δικούς τους θα συστήσουν να πετάξουν με ΟΑ; Μάλλον επαναπαύονται στο ότι 'έχουν σίγουρη' πελατεία, τους Έλληνες εσωτερικού και εξωτερικού. Αλλά αν ρίξει κανένα αεροδρόμιο τους φόρους και αρχίσει καμιά Ryanair να έρχετε Ελλάδα, θα μείνουν μόνο οι του εσωτερικού.
Μα καλά δεν έχουν εκπαιδευτεί καθόλου αυτοί οι άνθρωποι; Εκτός των άλλων, σεμινάρια ανθρώπινης και πολιτισμένης συμπεριφοράς είναι σίγουρα αναγκαία για τα συγκεκριμένα πιθηκοειδή. Γιατί αν δε σταματήσουν να τα έχουν γραμμένα όλα, δε πρόκειται να σωθεί η εταιρία και τον κ@λο τους κάτω να βαράνε. Και μετά θα βγαίνουν να κλαψουρίζουν πάλι...Μου έκανε εντύπωση αυτό που ανέφερε ο skullone για τις προσγειώσεις, νόμιζα πως ήταν η ιδέα μου, ότι παλιά σχεδόν δε καταλάβαινε κανείς πότε 'πατούσε' το αεροπλάνο, ενώ τώρα τα τραντάγματα είναι όλο και πιο έντονα. Οφείλεται άραγε μόνο στους πιλότους;
Όσο για τις καθυστερήσεις άστα να πάνε, από την προσωπική μου εμπειρία θα έλεγα το 80% των πτήσεων είναι.. καθυστερημένες.
Για να πούμε και κανένα θετικό.. Το φαγητό είναι από τα καλύτερα. Δεν έχω χάσει αποσκευές ποτέ. Οι χώροι (άνεση) δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από άλλες εταιρίες. Για όσους ερχόμαστε από εξωτερικό πατάμε ήδη σε ελληνικό έδαφος. Η συμπεριφορά του προσωπικού σε επαναφέρει αμέσως στην ελληνική πραγματικότητα και είσαι προετοιμασμένος για τον ταξιτζή στα Σπάτα ή στο Μακεδονία.
-
τι να πω
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Κάτι ακόμα: οι μπαταξήδες εθνοπατέρες μας πότε θα πληρώσουν τα χρέη τους προς την Ολυμπιακή; Ξέρετε, μιλώ για την ηλιθιότητα με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων και τα τζαμπέ εισιτήρια των βουλευτών. Εγώ, αν ήμουν Ολυμπιακή, θα τους έκοβα την πίστωση οριστικά και αμετάκλητα: ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΜΕΤΡΗΤΑ ΚΥΡΙΟΙ. ΤΩΡΑ. Ο ΤΖΑΜΠΑΜΑΝ ΠΕΘΑΝΕ.Οι εθνοπατέρες ομως ηταν αυτοι που ειχαν διορισει πιλοτους,υπαλληλους κτλ,οποτε ποιος να τους κράξει;
Επισης κάτι κομματόσκυλα με ταξιδωτικα γραφεία που ποτέ δεν πλήρωσαν την ΟΑ για χιλιάδες εισιτήρια,περιττό να σας πω ότι ουδείς τα κυνήγησε.
Στην Ελλάδα όποιος κλέψει πανω απο ένα μύριο € έχει ασυλία,όποιος δεν πληρώσει κανα χαρτόσημο πάει τρεις ισόβια γιατι δεν ειναι καλος κλέφτης. -
Ο χρήστης DimitrisDS έγραψε:
Μου έκανε εντύπωση αυτό που ανέφερε ο skullone για τις προσγειώσεις, νόμιζα πως ήταν η ιδέα μου, ότι παλιά σχεδόν δε καταλάβαινε κανείς πότε 'πατούσε' το αεροπλάνο, ενώ τώρα τα τραντάγματα είναι όλο και πιο έντονα. Οφείλεται άραγε μόνο στους πιλότους;
[...]Εγώ νομίζω ότι αυτό που αναφέρεις είναι αποτέλεσμα
α) της βιασύνης
β) της αυξημένης αντοχής των σκελών των α/φ και
γ) του thrust inverterΈχει τύχει να έρχομαι από Αθήνα για Ηράκλειο και παρατήρησα ότι όπως το α/φ κατέβαινε από Μήλο, καθώς πλησίαζε Ηράκλειο, έστριψε απλά δεξιά και προσγειώθηκε κυριολεκτικά με 'όσα'. Φυσικά νοιώσαμε ότι πέσαμε σε χωράφι, αλλά δεν τρέχει και τίποτα, γιατί πολύ απλά οι αναστροφείς ώσης σταματάνε ένα αεροπλάνο σε ελάχιστη απόσταση, ακόμα και με 170-180 κόμβους και φυσικά τα σκέλη τους είναι εξαιρετικά ανθεκτικά! Παλιότεροι τύποι δεν έχουν inverters οπότε πρέπει να αεροπλάνο να κόψει ταχύτητα πριν ακουμπήσει στο έδαφος. Και να μη συζητήσουμε για spoilers, flaps κτλ που κάνουν ένα αεροπλάνο να μπορεί να προσγειωθεί σχεδόν με οποιαδήποτε ταχύτητα. Βάλτε σ΄αυτό και τη βιασύνη ATC και χειριστών και έχετε νομίζω την απάντησή σας.
-
Ο χρήστης agisd έγραψε:
το προβλημα της Ολυμπιακης ειναι απλο: υπερβολικα πολλοί εργαζομενοι σε σχεση με αριθμο αεροπλανων και πτησεωνμε την θέση τους δεδομένη/εδρεωμένη εξού και η αχαρακτήριστη συνήθως συμπεριφορά τους
αν δούλευαν όμως για τον ιδιωτικό τομέα και περνούσαν και απο evaluation κάθε 3-6 μήνες θα σου έλεγα εγώ πόσο ευγενικοί και εξυπηρετικοί θα ήταν όλοι τους. -
Ο χρήστης nasos79 έγραψε:
Έχει τύχει να έρχομαι από Αθήνα για Ηράκλειο και παρατήρησα ότι όπως το α/φ κατέβαινε από Μήλο, καθώς πλησίαζε Ηράκλειο, έστριψε απλά δεξιά και προσγειώθηκε κυριολεκτικά με 'όσα'. Φυσικά νοιώσαμε ότι πέσαμε σε χωράφι, αλλά δεν τρέχει και τίποτα, γιατί πολύ απλά οι αναστροφείς ώσης σταματάνε ένα αεροπλάνο σε ελάχιστη απόσταση, ακόμα και με 170-180 κόμβους και φυσικά τα σκέλη τους είναι εξαιρετικά ανθεκτικά! Παλιότεροι τύποι δεν έχουν inverters οπότε πρέπει να αεροπλάνο να κόψει ταχύτητα πριν ακουμπήσει στο έδαφος. Και να μη συζητήσουμε για spoilers, flaps κτλ που κάνουν ένα αεροπλάνο να μπορεί να προσγειωθεί σχεδόν με οποιαδήποτε ταχύτητα. Βάλτε σ΄αυτό και τη βιασύνη ATC και χειριστών και έχετε νομίζω την απάντησή σας.Νομίζω πως σε αεροδρόμια με μικρούς διαδρόμους χρησιμοποιείται η τεχνική της 'βαριάς προσγείωσης', δηλαδή το αεροσκάφος πατά με όλους τους τροχούς του ταυτόχρονα στο διάδρομο (αντί πρώτα με τους πίσω και μετά με τον ριναίο) ώστε να μπορέσει να φρενάρει και να αναστρέψει την ώθηση των κινητήρων του αμέσως μόλις ακουμπήσει.
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Έχει τύχει να έρχομαι από Αθήνα για Ηράκλειο και παρατήρησα ότι όπως το α/φ κατέβαινε από Μήλο, καθώς πλησίαζε Ηράκλειο, έστριψε απλά δεξιά και προσγειώθηκε κυριολεκτικά με 'όσα'. Φυσικά νοιώσαμε ότι πέσαμε σε χωράφι, αλλά δεν τρέχει και τίποτα, γιατί πολύ απλά οι αναστροφείς ώσης σταματάνε ένα αεροπλάνο σε ελάχιστη απόσταση, ακόμα και με 170-180 κόμβους και φυσικά τα σκέλη τους είναι εξαιρετικά ανθεκτικά! Παλιότεροι τύποι δεν έχουν inverters οπότε πρέπει να αεροπλάνο να κόψει ταχύτητα πριν ακουμπήσει στο έδαφος. Και να μη συζητήσουμε για spoilers, flaps κτλ που κάνουν ένα αεροπλάνο να μπορεί να προσγειωθεί σχεδόν με οποιαδήποτε ταχύτητα. Βάλτε σ΄αυτό και τη βιασύνη ATC και χειριστών και έχετε νομίζω την απάντησή σας.
Νομίζω πως σε αεροδρόμια με μικρούς διαδρόμους χρησιμοποιείται η τεχνική της 'βαριάς προσγείωσης', δηλαδή το αεροσκάφος πατά με όλους τους τροχούς του ταυτόχρονα στο διάδρομο (αντί πρώτα με τους πίσω και μετά με τον ριναίο) ώστε να μπορέσει να φρενάρει και να αναστρέψει την ώθηση των κινητήρων του αμέσως μόλις ακουμπήσει.
No, no, no... Δεν υπάρχει τέτοια προσγείωση στο Manual φίλε kyan. Οι αναστροφείς ώσης ενεργοποιούνται ανά πάσα στιγμή αν αυτό καταστεί αναγκαίο (βέβαια δεν γίνεται στον αέρα, για ευνόητους λόγους). Επίσης, σε όλα τα σύγχρονα α/φ, αμέσως μόλις έρθουν σε επαφή οι κυρίως τροχοί με το έδαφος εκτείνονται τα spoilers αυτόματα (μεγάλες επιφάνειες στο πάνω μέρος των πτερύγων, είναι οι ίδιες επιφάνειες που χρησιμοποιούνται ως αερόφρενα, απλά ως spoilers εκτείνονται 100% με αποτέλεσμα να δίνουν τεράστια κάθετη δύναμη) οπότε η επαφή του ρηνιαίου σκέλους είναι το αμέσως επόμενο στάδιο.
Επίσης, να σου θυμίσω ότι το Ν. Καζαντζάκης ΔΕΝ θεωρείται μικρό αεροδρόμιο!Τέλος, στο Manual του 737 ας πούμε που γνωρίζω κάπως, το φρενάρισμα των τροχών επιτρέπεται κάτω απ' τους 80 αν δεν κάνω λάθος κόμβους, ταχύτητα που έτσι κι αλλιώς δεν επιτρέπει 'σούζες'... Άρα, από τα 158 που είναι η ταχύτητα που btb πιάνει διάδρομο το 737 μέχρι τα 80 παίζουν μόνο αναστροφείς και spoilers και μετά τα δισκόφρενα πιάνουν δουλειά. Στους 40 κόμβους περίπου η ώση επανέρχεται στο idle και το α/φ τροχοδρομεί με περίπου 24 στο Apron. Όσοι γνωρίζουν καλύτερα τη διαδικασία, παρακαλούνται να βοηθήσουν. Εγώ ξεχνάω σιγά-σιγά, πάνε κάποια χρόνια που έχω να το κάνω... (Στο flight simulator, μην τρελαίνεστε... )
ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜMΕΣ