-
την παρασκευή θα φύγω για Ισπανια και δεν ξέρω αν μπορώ να χρησιμοποιήσω το διπλωμα μου για να νοικιάσω μηχανή εκεί ή αν χρειάζεται να παρω καποιο χαρτί απο την ΕΛΠΑ.Τι ισχυει ρε παιδιά;
-
την παρασκευή θα φύγω για Ισπανια και δεν ξέρω αν μπορώ να χρησιμοποιήσω το διπλωμα μου για να νοικιάσω μηχανή εκεί ή αν χρειάζεται να παρω καποιο χαρτί απο την ΕΛΠΑ.Τι ισχυει ρε παιδιά;
-
-
Σε όλη την ΕΕ ισχύουν τα Ελληνικά διπλώματα αν είναι 'ροζ'. Αυτό διότι έχουν όλα τις ίδιες κατηγορίες και τις ίδιες σφραγίδες. Εχω νοικιάσει αυτοκίνητο σε Γαλλία, Μ. Βρετανία αλλά και Ελβετία χωρίς πρόβλημα.
Ομως: για τις ΗΠΑ τυπικά θέλει 'διεθνές' δίπλωμα, αυτό που παίρνεις από ΕΛΠΑ (αν και δοκίμασα με το Ευρωπαϊκό δίπλωμα και το δέχτηκαν, ίσως εξαρτάται από το γραφείο ενοικίασης).
-
Στην Αγγλία η Europcar και AVIS ή άλλες εταιρίες όπου νοίκιασα Ferrari δεν σου νοικιάζουν αμάξι αν δεν έχεις 'διεθνές' δίπλωμα.
To 'διεθνές' δίπλωμα θα το πάρεις στο Hondos Center στην ομόνοια στον 6ο όροφο μαζί με €50 περίπου και 1ή2 φωτογραφίες. -
Στην Αγγλία δεν νοικιαζάν με τίποτα! Μέχρι που το αντάλλαξα με 'Αγγλικό' και το έχω....ακόμη....
-
Στη Γαλλία (Παρίσι) επίσης που έχω δοκιμάσει ουκ ολίγες φορές να νοικιάσω (7 χρόνια ήμουνα) τεράστιο πρόβλημα...Το 90 % των εταιριών αρνούνταν να μου νοικιάσουν αυτοκίνητο...Και δεν ήμουνα καθόλου πράος : τι απειλές, τι τσαμπουκάδες, εξηγούσα ότι αυτό είναι αντίθετο στο κοινοτικό δίκαιο μπλα μπλα, τι αγωγές απείλησα...Τίποτα, ανένδοτοι...Βιαζόμουνα όμως πάντα και δεν μπορούσα να το τραβήξω πάρα πολύ... Εν τέλει πάντως έβρισκα κάποια λύση...Δεν θυμάμαι τώρα ποια μου νοίκιαζε σχεδόν πάντα, μια μεγάλη, η AVIS ίσως...
Α, νομίζω εξαρτάτο επίσης και από το υποκατάστημα, μερικές φορές δηλ της ίδιας εταιρίας υπάλληλος σου έδινε και άλλος όχι!!!
Πάντως μεγάλο πρόβλημα γενικά... -
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
Στην Αγγλία δεν νοικιαζάν με τίποτα! Μέχρι που το αντάλλαξα με 'Αγγλικό' και το έχω....ακόμη....Εχω νοικιασει πολλες φορες με το Ελληνικο διπλωμα. Κανενα προβλημα, αν και ειχε τυχει 1-2 φορες να επιμεινω, αλλα αυτο πολυ παλια, 1994-5.
Το γραφει σε ολες τις γλωσσες, και ειναι υποχρεωμενοι, ιδιως οταν συνοδευεται και απο διαβατηριο. Επεμεινε και εν αναγκη εχε μαζι σου και τον τηλεφωνικο αριθμο της ΕΕ, για συμβουλες και οδηγιες.
Μιλανε και Ελληνικα, και ειναι κοινος ο αριθμος, για ολες τις χωρες.
Ισπανια, ειχα νοικιασει το 1997, κανενα προβλημα.
-
Προσωπικά δεν είχα κανένα πρόβλημα στην Καλιφόρνια με την Avis αν και το κοίταξε λίγο παραπάνω η κοπέλλα. (ποιός ξέρει μπορεί να με συμπάθησε κιόλας )
Στην Ευρώπη κανένα πρόβλημα σε Γερμανία...
Στο Ντουμπάι είναι 50-50, συνήθως τα μεγάλα γραφεία δεν έχουν πρόβλημα αν έχεις και μια καλή πιστωτική μαζί σου.
-
Ο χρήστης dpolal έγραψε:
Προσωπικά δεν είχα κανένα πρόβλημα στην Καλιφόρνια με την Avis αν και το κοίταξε λίγο παραπάνω η κοπέλλα. (ποιός ξέρει μπορεί να με συμπάθησε κιόλας )Πρέπει να είσαι ομορφάντρας!..
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Στη Γαλλία (Παρίσι) επίσης που έχω δοκιμάσει ουκ ολίγες φορές να νοικιάσω (7 χρόνια ήμουνα) τεράστιο πρόβλημα...Το 90 % των εταιριών αρνούνταν να μου νοικιάσουν αυτοκίνητο...Και δεν ήμουνα καθόλου πράος : τι απειλές, τι τσαμπουκάδες, εξηγούσα ότι αυτό είναι αντίθετο στο κοινοτικό δίκαιο μπλα μπλα, τι αγωγές απείλησα...Τίποτα, ανένδοτοι...Βιαζόμουνα όμως πάντα και δεν μπορούσα να το τραβήξω πάρα πολύ... Εν τέλει πάντως έβρισκα κάποια λύση...Δεν θυμάμαι τώρα ποια μου νοίκιαζε σχεδόν πάντα, μια μεγάλη, η AVIS ίσως...
Α, νομίζω εξαρτάτο επίσης και από το υποκατάστημα, μερικές φορές δηλ της ίδιας εταιρίας υπάλληλος σου έδινε και άλλος όχι!!!
Πάντως μεγάλο πρόβλημα γενικά...Τελευταία φορά τον Ιούλιο του 2003 τόσο στο Παρίσι όσο κ στην Λυών νοίκιασα κανονικότατα αυτοκίνητο κ το μόνο που μου ζητήθηκε ήταν το διαβατήριο ώστε να διασταυρώσουν τα στοιχεία που στο δίπλωμα μου είναι στα... Ελληνικά (ροζ όμως το δίπλωμα )
Κατόπιν τούτου όλα καλά αρκεί να έχεις κ να πληρώνεις με πιστωτική!Εκεί βέβαια έφαγα μία ήτα αφού την πιστωτική που είχα μαζί για κάποιο λόγο που δεν κατάλαβα δεν την δέχτηκαν, οπότε χρησιμοποιήσαμε της κοπέλας μου κ για να μπορώ να οδηγήσω κ εγώ μας πήραν 50 ευρώ παραπάνω......
Το μόνο κακό που δεν δέχονταν να μου κάνουν μικτή ασφάλεια... κ σε περίπτωση φθοράς δεν υπήρχε κάλυψη (ούτε με πίεση για να πληρώσω γιαυτήν!!!) οπότε αναγκάστηκα να πληρώσω κ ... παρκινγκ!
Ας είναι καλά που τα ξενοδοχεία τα χρέωναν μέσα στην τιμή του δωματίου κ έτσι...... τα πήρα πίσω -
http://europa.eu.int/europedirect/index_en.htm
Εδω βρισκεται ο τηλεφωνικος αριθμος που ανεφερα προηγουμενος, ισως φανει χρησιμος στις μετακινησεις εντος ΕΕ.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ.....Παντα πιστωτικη για την ενοικιαση αυτοκινητου. 9.5/10 φορες, την απαιτουν τα γραφεια.
Καλο ταξιδι, στο φιλο μας.
-
ευχαριστώ για τις απαντήσεις παιδια.
όταν λετε ροζ δίπλωμα τι εννοείται όλα ροζ δεν είναι ;:oops:
εμένα είναι αυτο το ροζ τριπλότυπο που έχει πανω το σήμα της ΕΕ. -
εγώ φίλε μου δεν μπορώ να σε βοηθήσω στην ερώτηση σου μιας και είμαι μικρός και δεν μπορώ να νοικιάσω αυτοκίνητο ακόμη.
Κλεισμένα 23 πρέπει να είναι κάποιος για να νοικιάσει έτσι?Να ρωτήσω κάτι άλλο.Αν κλείνω τα 23 στις 13 Ιουλίου μπορώ να νοικιάσω αυτοκίνητο από τις 10?
Υπάρχει κάποια εταιρεία στην Γερμανία ή Αγγλία που θα μου δώσει αυτοκίνητο?¨Εστω και αν πληρώσω εξτρα για ασφάλεια.Μπορεί καποιος να μου πει αν γίνεται να νοικιάσω αυτοκίνητο στη Γερμανία και να κάνω γύρω στα 2000 χλμ σε μια εβδομάδα?Υπάρχει έξτρα χρέωση?
Το πρόβλημα μου είναι ότι θέλω να κατεβάσω το αυτοκίνητο νωρίς φέτος αλλα χρειάζομαι αυτοκίνητο για λίγες μέρες μέσα στον Ιούλιο που θα ξανανέβω.
Ευχαριστώ προκαταβολικά όσους απαντήσουν. -
Ο χρήστης akis akis έγραψε:
την παρασκευή θα φύγω για Ισπανια και δεν ξέρω αν μπορώ να χρησιμοποιήσω το διπλωμα μου για να νοικιάσω μηχανή εκεί ή αν χρειάζεται να παρω καποιο χαρτί απο την ΕΛΠΑ.Τι ισχυει ρε παιδιά;Κανένα πρόβλημα εγω στην Ισπανία για αυτοκίνητο. Για μηχανή...δεν ξέρω.
Που θα πας?
-
Τα ευρωπαϊκά ροζ διπλώματα πρέπει να γίνονται δεκτά σε όλη την ΕΕ, ακόμα και αυτά με μόνο ελληνικά. Προσωπικά με ροζ με ελληνικά έχω κάνει test drives αλλά και έχω νοικιάσει χωρίς πρόβλημα στην Αγγλία.
Έπρεπε πριν αλλάξεις το ελληνικό με αγγλικό να 'χάσεις' το ελληνικό! Θα άλλαζες το καινούργιο ελληνικό με το αγγλικό. Στην Αγγλία δείχνεις το παλιό ελληνικό, συγνώμη ρε παιδιά τουρίστας είμαι και τη γλυτώνεις με warning και στην Ελλάδα το αγγλικό, συγνώμη ρε παιδιά εγώ είμαι Έλληνας της διασποράς και ήρθα λίγο να δω την πατρίδα....
Νομίζω ότι και στην Αμερική νοικιάζεις χωρίς πρόβλημα σαν τουρίστας αλλά έχει κάποιο χρονικό περιθώριο (πχ μέχρι 4 εβδομάδες...)
Αν θες να κάνεις πολλά χλμ (2000χλμ) με νοικιασμένο ψάξε το καλά, κανονικά υπάρχει ένα μέγιστο όριο που επιτρέπεται ανα ημέρα (πχ 100χλμ) και τα επιπλέον χρεώνονται με ταρίφα ανά χλμ που μπορεί να διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία. Οπότε καλό είναι να το έχεις προκανονίσει ή και να έχεις προπληρώσει τα επιπλέον χλμ, μπορεί να σε συμφέρει έτσι και καλό είναι να σου δώσουν αυτοκίνητο που να μην χρειαστεί σέρβις ενδιαμέσως! -
Σε Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Λιχτενστάιν, Ελβετία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Μονακό, Σαν Μαρίνο δεν είχα ποτέ πρόβλημα οδηγώντας είτε το αυτοκίνητό μου με ελληνικές πινακίδες, ελβετικές πινακίδες, ή γερμανικές τελωνείου.
Διευκρινίζω πως το δίπλωμά μου είναι ροζ με ελληνικούς χαρακτήρες ΜΟΝΟ.
Τώρα για ενοικίαση, ποτέ δε νοίκιασα, αλλά μου έδωσαν όχημα αντικατάστασης και δεν είχα ποτέ πρόβλημα στην Ελβετία, ακόμα και αν το ήθελα για να πάω και στο εξωτερικό (όπως προχθές με ένα Μερίβα της Έιβις που πήγα Ιταλία).
Επίσης έχω πάρει αυτοκίνητα τεστ ντράιβ ακόμα και μόνος μου, χωρίς πωλητή ή κάποιον άλλον, πάλι κανένα πρόβλημα.
Αν θυμάμαι καλά δεν μου ζήτησαν καν να δούνε διαβατήριο μιας και δεν μπορούσαν να διαβάσουν τα ελληνικά στο δίπλωμα.
Αυτά μου έχουν τύχει. Παραπάνω ή το νομικό πλαίσιο δεν ξέρω.
-
Συμφωνα με το κοινοτικο δικαιο, ολα τα διπλωματα της ΕΕ ειναι ισοδυναμα απο καθε αποψη, οποτε αμα σας δυσκολευει ο οποιοσδηποτε για οποιονδηποτε λογο επειδη εχετε ελληνικο διπλωμα, μπορειτε να του κανετε μεγαλη ζημια. Η απλα αν θελετε (και μπορειτε), να κανετε την δουλεια σας σε καποιον αλλον που δεν θα ειναι καραγκιοζης
-
Ο χρήστης dpolal έγραψε:
Προσωπικά δεν είχα κανένα πρόβλημα στην Καλιφόρνια με την Avis αν και το κοίταξε λίγο παραπάνω η κοπέλλα. (ποιός ξέρει μπορεί να με συμπάθησε κιόλας )Στην Ευρώπη κανένα πρόβλημα σε Γερμανία...
Στο Ντουμπάι είναι 50-50, συνήθως τα μεγάλα γραφεία δεν έχουν πρόβλημα αν έχεις και μια καλή πιστωτική μαζί σου.
H πιστωτικη και πιθανοτατα οτι ειχε ξαναδει ευρωπαικες αδειες.
Δεν θα το πιστεψεις ποσο διευκολυνει τα πραγματα μια πλατινενια Visa η Mastercard.Εγω παντως εχω νοικασει στην Ελλαδα με το Αμερικανικο διπλωμα.
Δεν ειπαν τιποτα. Επισης αλλαξα το αμερικανικο με ελληνικο πριν καμμια 10αρια χρονια. Στην Αμερικη θα το σκεφτομουνα να δειξω το Ελληνικο μια και εχω και Αμερικανικο. Παιρνει μερικα δευτερολεπτα να βαλει το ονομα στο laptop που εχουν σε ολα τα αστυνομικα αυτοκινητα και να βγει οτι εχεις και παραεχεις τοπικο διπλωμα.Νικος
-
[quote='sado']Στην Αγγλία η Europcar και AVIS ή άλλες εταιρίες όπου νοίκιασα Ferrari δεν σου νοικιάζουν αμάξι αν δεν έχεις 'διεθνές' δίπλωμα.
To 'διεθνές' δίπλωμα θα το πάρεις στο Hondos Center στην ομόνοια στον 6ο όροφο μαζί με
Χρήση ελληνικού διπλώματος στο εξωτερικό