-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Αν θέλετε κάνουμε καμια τσάρκα στο Σειχ Σου προς το Σεπτέμβριο που θα φέρω το ποδήλατο στη Θεσσαλονίκη.
Σεπτέμβριο για εμένα δεν παίζει (μαμά πατρίδα... ). Μέχρι Αύγουστο ότι κάνουμε...
Στην παραλία της Θεσσαλονίκης συνήθως στο πηγαιμό για Καλαμαριά έχεις πάντα θετικό άνεμο
Εκεί, μία μέρα με δυνατό αέρα τερμάτισα ένα παλιό κοντέρ που είχα (και τερμάτιζε στα 80... ). Μιλάμε όμως για πολύ αέρα... Δεν λέω πως πήγα... Με τα χίλια ζόρια, αλλά άξιζε για την επιστροφή...
ε να δούμε ίσως το φέρω κατα τις 20 Αυγούστου.Πτυχίο πότε παίρνεις?
Παραλία πάνω από 55 πραγματικά χιλιόμετρα δεν έχω δει στο κοντερ,βέβαια έχω πολύ κοντό σασμαν.Η τριπλέτα μου ειναι 22-32-42. -
Στο δικό μου επειδή το θέλω πιο 'σκληροτράχηλο' δεν του έχω βάλει κοντέρ.
Πάντως παρόλο που κάνω πολύ ποδήλατο δεν ασχολήθηκα ποτέ πραγματικά με τα 'μηχανικά' του μέρη (το πήγαινα στον ποδηλατά) και ως εκτούτου με τις ορολογίες δεν τα πάω και πολύ καλά.
Το σασμάν τι είναι ή η τριπλέτα που αναφέρεις με τις διαστάσεις?
Πάντως κ το δικό μου το ποδήλατο (που ακόμα δεν έχει κλείσει χρόνο) στο πετάλι είναι πιο αργό από το παλιό.
-
Ο χρήστης Raikkonen έγραψε:
Στο δικό μου επειδή το θέλω πιο 'σκληροτράχηλο' δεν του έχω βάλει κοντέρ.Πάντως παρόλο που κάνω πολύ ποδήλατο δεν ασχολήθηκα ποτέ πραγματικά με τα 'μηχανικά' του μέρη (το πήγαινα στον ποδηλατά) και ως εκτούτου με τις ορολογίες δεν τα πάω και πολύ καλά.
Το σασμάν τι είναι ή η τριπλέτα που αναφέρεις με τις διαστάσεις?
Πάντως κ το δικό μου το ποδήλατο (που ακόμα δεν έχει κλείσει χρόνο) στο πετάλι είναι πιο αργό από το παλιό.
τα ΜΤΒ εχουν δυο σασμαν.ενα πισω για να αλλάζεις ταχύτητες στην οχταπλετα (τα οχτω γρανάζια αν πχ εχεις οχτω, εφταπλέτα αν εχεις εφτα,κοκ) και το μπροστινο για να αλλαζεις στην τριπλετα- τα τρία γραναζια εκει που κανεις πεντάλ.
το 22-32-42 υποδηλώνει τον αριθμό των δοντιών των γραναζιών της τριπλέτας.
η πιο βασική λειτουργία του κοντέρ για μένα είναι αυτή του χιλιομετρητή για να μην χάνομαι στα μονοπάτια κτλ....
από εκει και πέρα υπάρχουν και αλλα γκατζετάκια πχ να μετρας χτύπους καρδιάς κτλ αλλά στην δική μου περίπτωση τα θεωρώ περιττά.οτι απορίες εχεις ρώτα.εγώ άρχισα να ασχολούμαι με τα ποδήλατα επειδή όταν τα χαλούσα ο πατέρας μου εριχνε καντήλια οπότε εκατσα και εμαθα να τα φτιάχνω μόνος μου.Πλέον είμαι ευχαριστημένος που έχω ένα ποδήλατο το οποίο δεν θα χαλάσει ποτέ με τη χρήση που του κάνω.
-
Υποθέτω ΜΤΒ = Mountain Bike.
Οπότε λοιπόν τα σασμάν είναι οι μηχανισμοι που μετακινούν την αλυσίδα για να αλλάξεις ταχύτητα. Τα πλήθος των δοντιών το γράφει κάπου ( ή τα μέτρησες )?
Πάντως έχω την άισθηση ( όταν πήγαινα για αγορά ποδηλάτου) ότι όλα τα Mountain Bike με αναρτήσεις (το δικό μου έχει μπροστινή ρυθμιζόμενη) έχουν μικρή τριπλέτα. Αυτό είναι κάτι που το πρόσεχα γιατί το παλιό μου δυσκίνητο - βαρύ - σε σχήμα ΜΤΒ ποδήλατο είχε μεγάλη. Τελικά το καινούργιο μου στο μόνο που υστερεί είναι η μικρή τριπλέτα. Από κει και πέρα είναι πανάλαφρο και ευκολοδογήτο και εξαιρετικό σύστημα ταχυτήτων.
Το ρουλεμάν τι είναι?
-
Υποθέτω ΜΤΒ = Mountain Bike.Οπότε λοιπόν τα σασμάν είναι οι μηχανισμοι που μετακινούν την αλυσίδα για να αλλάξεις ταχύτητα. Τα πλήθος των δοντιών το γράφει κάπου ( ή τα μέτρησες )?
Πάντως έχω την άισθηση ( όταν πήγαινα για αγορά ποδηλάτου) ότι όλα τα Mountain Bike με αναρτήσεις (το δικό μου έχει μπροστινή ρυθμιζόμενη) έχουν μικρή τριπλέτα. Αυτό είναι κάτι που το πρόσεχα γιατί το παλιό μου δυσκίνητο - βαρύ - σε σχήμα ΜΤΒ ποδήλατο είχε μεγάλη. Τελικά το καινούργιο μου στο μόνο που υστερεί είναι η μικρή τριπλέτα. Από κει και πέρα είναι πανάλαφρο και ευκολοδογήτο και εξαιρετικό σύστημα ταχυτήτων.
Το ρουλεμάν τι είναι?
Φυσικά δεν το μέτρησα-το γράφει επάνω η δισκομανιβέλα συνήθως ή στα συνοδευτικά χαρτιά.Δισκομανιβέλα=η τριπλέτα με τα πετάλια.
Το μήκος των μπράτσων παίζει κι αυτό ρόλο.Μεγαλύτερο μήκος=περισσοτερη ροπή.Σε γενικές γραμμές για ποδήλατο χωρίς ανάρτηση το κατώτατο όριο ειναι 300 ευρώ,με μπροστινή ανάρτηση 600 ευρώ, full suspension 1500 ευρώ.
Βεβαια το full suspension χρειάζεται μόνο για καταβάσεις.Τώρα αυτά τα ποδήλατα που πουλάνε με μπρος-πίσω ανάρτηση με 180 ευρώ και δεν ξέρω εγώ είναι για να παίζεις.Χώρια που είναι θεόβαρα,είναι επικίνδυνα και απορροφούν πολύ ενέργεια καθώς κάνεις πετάλι.Δεν χρειάζεται ανάρτηση για να πας στο βούνό,με σωστές πιέσεις και σωστά λάστιχα το βγάζεις άνετα.Λοιπον το ρουλεμαν είναι ένας μηχανισμός- εδρανο κύλισης- το οποίο εχει σφαιρικό σχήμα και αποτελείται από πολλά τμήματα τα οποία μπορούν να περιστραφούν το ένα μέσα στο άλλο. Το χρησιμοποιούμε για να επιτύχουνε την ολίσθηση ενός component μέσα σε έναν άλλο.Πχ έχεις κάνει μια τρύπα σε ένα component και θέλεις μέσα σε αυτή την τρύπα να μπορεί να περιστραφεί και να στηριχτει ένας άξονας.Τότε βάζεις ενα ρουλεμαν.Η εξωτερική διάμετρος του ρουλεμαν εφάπτεται στη περιφέρεια της τρύπας και η εξωτερική διάμετρος του άξονα στην εσωτερική του ρουλεμαν.Υπάρχουν πολλά είδη ρουλεμάν για όλες τις περιπτώσεις.Ισως καλύτερα να διαβάσεις κάπου αλλού γιατί δεν νομίζω να στο εξήγησα καλά.ίσως στο howstuffworks.com να το δεις καλύτερα.
Τωρα αν εννοείς με ρουλεμάν, τα ποτήρια (ρουλεμαν στα οποία περιστρέφονται ο αξονας του πηρουνιού) ή τη μεσαία τριβή (εκεί που περιστρέφεται ο άξονας της δισκομανιβέλας) αυτό είναι άλλο πράμα.
-
Ο χρήστης dimitrios έγραψε:
Σε γενικές γραμμές για ποδήλατο χωρίς ανάρτηση το κατώτατο όριο ειναι 300 ευρώ,με μπροστινή ανάρτηση 600 ευρώ, full suspension 1500 ευρώ.
Βεβαια το full suspension χρειάζεται μόνο για καταβάσεις.Τώρα αυτά τα ποδήλατα που πουλάνε με μπρος-πίσω ανάρτηση με 180 ευρώ και δεν ξέρω εγώ είναι για να παίζεις.Χώρια που είναι θεόβαρα,είναι επικίνδυνα και απορροφούν πολύ ενέργεια καθώς κάνεις πετάλι.Δεν χρειάζεται ανάρτηση για να πας στο βούνό,με σωστές πιέσεις και σωστά λάστιχα το βγάζεις άνετα.Ευχαριστώ! Το δικό μου με μπροστινή ρυθμιζόμενη ανάρτηση και μπροστινό δισκόφρενο το πήρα 320 (στα ίδια λεφτά είχα δυνατότητα για μπρος πίσω ανάρτηση/δισκόφρενο - αλλά δεν το πήρα επειδή δεν το ήθελα για κατάβαση και ήθελα και καλύτερη ποιότητα) και μου φαίνεται μια χαρά! Εννοώ σε ποιότητα, βάρος(πανάλαφρο).
-
Σε γενικές γραμμές για ποδήλατο χωρίς ανάρτηση το κατώτατο όριο ειναι 300 ευρώ,με μπροστινή ανάρτηση 600 ευρώ, full suspension 1500 ευρώ.
Βεβαια το full suspension χρειάζεται μόνο για καταβάσεις.Τώρα αυτά τα ποδήλατα που πουλάνε με μπρος-πίσω ανάρτηση με 180 ευρώ και δεν ξέρω εγώ είναι για να παίζεις.Χώρια που είναι θεόβαρα,είναι επικίνδυνα και απορροφούν πολύ ενέργεια καθώς κάνεις πετάλι.Δεν χρειάζεται ανάρτηση για να πας στο βούνό,με σωστές πιέσεις και σωστά λάστιχα το βγάζεις άνετα.Ευχαριστώ! Το δικό μου με μπροστινή ρυθμιζόμενη ανάρτηση και μπροστινό δισκόφρενο το πήρα 320 (στα ίδια λεφτά είχα δυνατότητα για μπρος πίσω ανάρτηση/δισκόφρενο - αλλά δεν το πήρα επειδή δεν το ήθελα για κατάβαση και ήθελα και καλύτερη ποιότητα) και μου φαίνεται μια χαρά! Εννοώ σε ποιότητα, βάρος(πανάλαφρο).
δισκόφρενο μηχανικό έτσι?(με ντίζα εννοώ)
εχεις φρενάρει ποτέ από τα 70+?
ανάρτηση μοντέλο? -
δισκόφρενο μηχανικό έτσι?(με ντίζα εννοώ) **Τι είναι ντίζα **
εχεις φρενάρει ποτέ από τα 70+? Μάλλον όχι (δεν έχω και κοντέρ). Και όταν λες φρενάρισμα εννοείς οριακό?
ανάρτηση μοντέλο?Όταν πάω χωριό και το θυμηθώ θα σου πω.
-
εχεις φρενάρει ποτέ από τα 70+? Μάλλον όχι (δεν έχω και κοντέρ). Και όταν λες φρενάρισμα εννοείς οριακό?
Τι είναι ντίζα?????!
Εκείνο το συρμάτινο καλώδιο που φεύγει από τη μανέτα και προστατεύεται από εξωτερικό μαύρο πλαστικό καλώδιο.
Εκεί που πιάνει στο δισκόφρενο θα δεις το σύρμα.Οταν λέω φρενάρισμα εννοώ να πέσεις από τα 70 στα 10 χλμ/ώρα.
-
Τι είναι ντίζα?????!
Εκείνο το συρμάτινο καλώδιο που φεύγει από τη μανέτα και προστατεύεται από εξωτερικό μαύρο πλαστικό καλώδιο.
Εκεί που πιάνει στο δισκόφρενο θα δεις το σύρμα.Οταν λέω φρενάρισμα εννοώ να πέσεις από τα 70 στα 10 χλμ/ώρα.
Ναι με ντίζα τότε. Γιατί υπάρχουν και άλλα?
Στο φρενάρισμα τώρα έχει χρειστεί να φρενάρω από υψηλή ταχύτητα (μάλλον χαμηλότερη από 70) σε πολύ χαμηλή. Τότε αυτό που θα συμβεί είναι το μπροστινό (που έχει το δισκόφρενο) να φρενάρει ομαλά και το πίσω να μπλοκάρει. -
τα υδραυλικά δισκόφρενα....
τα δισκόφρενα με ντίζα είναι καινούρια μόδα....
-
Και ποια είναι πιο αποτελεσματικά?
-
Και ποια είναι πιο αποτελεσματικά?τα υδραυλικα φυσικά.αλλά αν δεν κάνεις καταβάσεις δεν σου χρειάζονται.
κατι σε V-brake Shimano Deore μάλλον θα ήταν το ιδανικό στην περιπτωσή σου. -
Όλα αυτά τα έμαθες μόνος σου, από κάποιο περιοδικό/ site κλπ.
Εγώ λόγο τοποθεσίας οι διαδρομές που κάνω είναι μικτές (χωματόδρομος/δρόμος) και σπάνια έχω ευθεία. Μόνο ανηφόρες(κάποιες σκληρές) και κατηφόρες(κάποιες προφανώς εξαιρετικά γρήγορες).
-
Όλα αυτά τα έμαθες μόνος σου, από κάποιο περιοδικό/ site κλπ.Εγώ λόγο τοποθεσίας οι διαδρομές που κάνω είναι μικτές (χωματόδρομος/δρόμος) και σπάνια έχω ευθεία. Μόνο ανηφόρες(κάποιες σκληρές) και κατηφόρες(κάποιες προφανώς εξαιρετικά γρήγορες).
οταν αρχισα να ασχολούμαι εκεί στα 13-14 επερνα και ενα περιοδικο που λεγόταν Ποδηλάτης ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων το οποίο σταμάτησε πριν από λιγα χρόνια να βγαίνει νομίζω.Ετσι εμαθα αρκετα πραγματάκια.
Πιάνουν και τα χέρια μου οπότε προκειμένου να μην ακούω καντήλια κάθισα και έμαθα να το μαστορεύω μόνος μου.
Εμπλεξα και με εκείνη την παρέα που σου είπα οπότε δεν ήθελα πολύ.Και γενικά σε ότι κάνω προσπαθώ να το μαθαίνω οσο πιο καλά μπορώ.Το μόνο που δεν έχω κάνει σε ποδήλατο μόνος μου είναι πλήρης ακτινολόγηση και λύσιμο ανάρτησης.Αυτά τα αφήνω στους ειδικούς που έχουνε και τα ανάλογα μηχανήματα.
Απο εκεί και πέρα όσο ασχολήσε μαθαίνεις.Ξεκινάς με κάτι φθηνό και προχωράς.Ποδήλατα υπαρχουν για όλα τα βαλάντια από 300 ευρώ μέχρι 8000 ευρώ.
-
Είναι και οι συνθήκες! Μέχρι να φτάσω στο σημείο -όσον αφορά τους γονείς μου- να παιρνω το ποδήλατο και να κάνω βόλτες (που σταδιακά γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες διαδρομές) χρειάστηκε αρκετός καιρός. Τώρα έχω και στολή!
-
τι στολή?του μπάτμαν?
πλακα κάνω.
κράνος έχεις?κρανος χρειάζεται η στολή είναι δευτερεύουσα.
παρε ενα καλό κρανάκι bell να προστατεύσεις το κεφάλι σου από καμιά πτώσηπόσο χρονών είσαι?και καλό είναι να μην πηγαίνεις μόνος σου βόλτα αλλά πάντα με παρέα.οι κίνδυνοι είναι πολλοί.και φυσικά κινητό πάντα μαζί σου,fast για αμα σκάσει κανα λάστιχο,κανά μικρο toolkit
-
παιδια καμια καλη διαδρομη στην Αθηνα με ηπιες κλισεις και δυσκολια για εμας τους πρωταρηδες του MTB???
-
τι στολή?του μπάτμαν?πλακα κάνω.
κράνος έχεις?κρανος χρειάζεται η στολή είναι δευτερεύουσα.
παρε ενα καλό κρανάκι bell να προστατεύσεις το κεφάλι σου από καμιά πτώσηπόσο χρονών είσαι?και καλό είναι να μην πηγαίνεις μόνος σου βόλτα αλλά πάντα με παρέα.οι κίνδυνοι είναι πολλοί.και φυσικά κινητό πάντα μαζί σου,fast για αμα σκάσει κανα λάστιχο,κανά μικρο toolkit
Κράνος έχω εδώ και 2-3 χρόνια (το είχα πάρει 15 ευρώ από ποδηλατάδικο) Μάλιστα όταν φοράω και τα γυαλιά και περναώ από χωριά μου φωνάζουν όλοι 'Helloooo!'
Φαντάσου τώρα με τη στολή - 'Ωχ τι είναι αυτό εξωγήινος'!Είμαι 21 χρονών ακριβώς!
Όσο για την παρέα σπάνια, γιατί βαριούνται τις περισσότερες των περιπτώσεων. Βέβαια όταν πάω με παρέα είναι άλλο πράγμα. Απο το κυνήγι της βελτίωσης της αντοχής πάμε στην ξενάγηση!
Κινητό παίρνω πάντα (ας είναι καλά οι φωνές της μαμάς) αλλά Toolkit δεν έχω. Το πολύ πολύ να γυρίσω με τα πόδια όπως έγινε με ένα φίλο μου όταν είχαμε πάει βόλτα κτου έσκασε το λάστιχο (γυμναστική και αυτή έστω λίγο σπαστική).
-
Ο χρήστης citastak έγραψε:
παιδια καμια καλη διαδρομη στην Αθηνα με ηπιες κλισεις και δυσκολια για εμας τους πρωταρηδες του MTB???υπάρχει κανενας συλλογος που διοργανωνει tour με τα MTB να παμε και εμεις οι αδαεις;;;
αν ξερει κανενας ας μου κανει Pm.... Thanks!~
Χρησιμοποιήτε το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς;