Ο χρήστης Raikkonen έγραψε:
Υποθέτω ΜΤΒ = Mountain Bike.
Οπότε λοιπόν τα σασμάν είναι οι μηχανισμοι που μετακινούν την αλυσίδα για να αλλάξεις ταχύτητα. Τα πλήθος των δοντιών το γράφει κάπου ( ή τα μέτρησες )?
Πάντως έχω την άισθηση ( όταν πήγαινα για αγορά ποδηλάτου) ότι όλα τα Mountain Bike με αναρτήσεις (το δικό μου έχει μπροστινή ρυθμιζόμενη) έχουν μικρή τριπλέτα. Αυτό είναι κάτι που το πρόσεχα γιατί το παλιό μου δυσκίνητο - βαρύ - σε σχήμα ΜΤΒ ποδήλατο είχε μεγάλη. Τελικά το καινούργιο μου στο μόνο που υστερεί είναι η μικρή τριπλέτα. Από κει και πέρα είναι πανάλαφρο και ευκολοδογήτο και εξαιρετικό σύστημα ταχυτήτων.
Το ρουλεμάν τι είναι?
Φυσικά δεν το μέτρησα-το γράφει επάνω η δισκομανιβέλα συνήθως ή στα συνοδευτικά χαρτιά.Δισκομανιβέλα=η τριπλέτα με τα πετάλια.
Το μήκος των μπράτσων παίζει κι αυτό ρόλο.Μεγαλύτερο μήκος=περισσοτερη ροπή.
Σε γενικές γραμμές για ποδήλατο χωρίς ανάρτηση το κατώτατο όριο ειναι 300 ευρώ,με μπροστινή ανάρτηση 600 ευρώ, full suspension 1500 ευρώ.
Βεβαια το full suspension χρειάζεται μόνο για καταβάσεις.Τώρα αυτά τα ποδήλατα που πουλάνε με μπρος-πίσω ανάρτηση με 180 ευρώ και δεν ξέρω εγώ είναι για να παίζεις.Χώρια που είναι θεόβαρα,είναι επικίνδυνα και απορροφούν πολύ ενέργεια καθώς κάνεις πετάλι.Δεν χρειάζεται ανάρτηση για να πας στο βούνό,με σωστές πιέσεις και σωστά λάστιχα το βγάζεις άνετα.
Λοιπον το ρουλεμαν είναι ένας μηχανισμός- εδρανο κύλισης- το οποίο εχει σφαιρικό σχήμα και αποτελείται από πολλά τμήματα τα οποία μπορούν να περιστραφούν το ένα μέσα στο άλλο. Το χρησιμοποιούμε για να επιτύχουνε την ολίσθηση ενός component μέσα σε έναν άλλο.Πχ έχεις κάνει μια τρύπα σε ένα component και θέλεις μέσα σε αυτή την τρύπα να μπορεί να περιστραφεί και να στηριχτει ένας άξονας.Τότε βάζεις ενα ρουλεμαν.Η εξωτερική διάμετρος του ρουλεμαν εφάπτεται στη περιφέρεια της τρύπας και η εξωτερική διάμετρος του άξονα στην εσωτερική του ρουλεμαν.Υπάρχουν πολλά είδη ρουλεμάν για όλες τις περιπτώσεις.Ισως καλύτερα να διαβάσεις κάπου αλλού γιατί δεν νομίζω να στο εξήγησα καλά.ίσως στο howstuffworks.com να το δεις καλύτερα.
Τωρα αν εννοείς με ρουλεμάν, τα ποτήρια (ρουλεμαν στα οποία περιστρέφονται ο αξονας του πηρουνιού) ή τη μεσαία τριβή (εκεί που περιστρέφεται ο άξονας της δισκομανιβέλας) αυτό είναι άλλο πράμα.