-
Θοδωρα με κωδικο το γραφει για γυαλια.
-
Και στο δικό μου δίπλωμα γράφει στις παρατηρήσεις το 01.01 (οδήγηση με γυαλιά).
Επίσης στη φωτογραφία επάνω στο δίπλωμα φοράω γυαλιά. 2-3 φορές που με σταμάτησαν όμως για έλεγχο από τότε που έκανα το laser και μου ζήτησαν το δίπλωμα, ποτέ δεν μου ανέφεραν κάτι για τα γυαλιά.
Λογικά πρέπει να πέσεις σε πολύ κρετίνο αστυνομικό για να σου κόψει κλήση για κάτι τέτοιο... -
Εμένα το γράφει στις παρατηρήσεις και έχει και μια σφραγίδα ΝΑ για να φαίνεται πεντακάθαρα.
-
Ο χρήστης kostis20 έγραψε:
Η πρεσβυωπία δεν εξουδετερώνει τη μυωπία απλά σε κάνει να χάσεις το καλό της μυωπίας, το να βλέπεις καλά κοντά.
Το 'καλο' της μυωπιας ειναι οτι αργει να εμφανιστει η πρεσβυωπια.
Λέτε ότι δεν συνιστάται επέμβαση στα 40. Τι γίνεται αν κάποιος με πρεσβυωπία κάνει επέμβαση;
Εννοεις αν καποιος μυωπας εχει εμφανισει πρεσβυωπια και διορθωσει με lasik πχ τη μυωπια?
Τοτε θα χρειαζεται παραπανω 'βαθμους +' για να διαβαζει κοντα σε σχεση με πριν την επεμβαση.
Edit:Βεβαια τα πραγματα δεν ειναι τοσο απλα.Οσο περνανε τα χρονια αλλαζει η συσταση του κρυσταλλειδους φακου.Ετσι αυτος σκληραινει ,αφυδατωνεται και αλλαζει η διαθλαστικη του δυναμη.Σε πολλους ανθρωπους ετσι αυξανεται η μυωπια και ετσι μπορουν να διαβασουν παλι κοντα χωρις γυαλια!
Μετα απο λιγο καιρο βεβαια ο φακκος θολωνει και πρεπει να χειρουργηθουν για καταρρακτη....Αυτο κανουν τωρα. Τοποθετουν καινουγιο φακο και δεν υπαρχει μυωπια ειτε πρεσβυωπία.
Ο πεθερος μου εκανε και ειναι τζιτζι χωρις γυαλια στα 73. (ειχε και μυωπια και πρεσβυωπία)Νικος
-
Ο χρήστης Ηλιας Α έγραψε:
Θοδωρα με κωδικο το γραφει για γυαλια.Ωπ, τελικα εχετε δικιο. Εχει ενα κωδικο 001 που συμφωνα με αυτο http://www.komvos-sxoliodigon.gr/content/kodikoi-paratiriseon-ton-diplomaton-odigisis στο 2ο σετ που λεει για τα παλιοτερ διπλωματα σημαινει 'οδηγηση με γυαλια ή φακούς επαφης'.
Θυμομουν οτι σε παλαιοτερο διπλωμα φιλου, εγραφε και ολογραφως 'οδηγηση με γυαλια' και απο εκει ορμωμενος ελεγα οτι δεν το γραφει. Η φωτογραφια μου ειναι χωρις γυαλια.
-
Ο χρήστης titsataki έγραψε:
Η πρεσβυωπία δεν εξουδετερώνει τη μυωπία απλά σε κάνει να χάσεις το καλό της μυωπίας, το να βλέπεις καλά κοντά.
Λέτε ότι δεν συνιστάται επέμβαση στα 40. Τι γίνεται αν κάποιος με πρεσβυωπία κάνει επέμβαση;
Εννοεις αν καποιος μυωπας εχει εμφανισει πρεσβυωπια και διορθωσει με lasik πχ τη μυωπια?
Τοτε θα χρειαζεται παραπανω 'βαθμους +' για να διαβαζει κοντα σε σχεση με πριν την επεμβαση.
Edit:Βεβαια τα πραγματα δεν ειναι τοσο απλα.Οσο περνανε τα χρονια αλλαζει η συσταση του κρυσταλλειδους φακου.Ετσι αυτος σκληραινει ,αφυδατωνεται και αλλαζει η διαθλαστικη του δυναμη.Σε πολλους ανθρωπους ετσι αυξανεται η μυωπια και ετσι μπορουν να διαβασουν παλι κοντα χωρις γυαλια!
Μετα απο λιγο καιρο βεβαια ο φακκος θολωνει και πρεπει να χειρουργηθουν για καταρρακτη....Αυτο κανουν τωρα. Τοποθετουν καινουγιο φακο και δεν υπαρχει μυωπια ειτε πρεσβυωπία.
Ο πεθερος μου εκανε και ειναι τζιτζι χωρις γυαλια στα 73. (ειχε και μυωπια και πρεσβυωπία)Νικος
Ξέρεις τι ακριβώς του έβαλαν, Νίκο?
Παιδικός μου φίλος που έχει σπουδάσει οφθαλμίατρος στην Αυστρία κι εργάζεται εκεί λέει ότι το περισσότερο R&D στην οφθαλμιατρική είναι για να βρεθεί υλικό με τις ιδιότητες του φυσικού φακού του ματιού, που να είναι συμβατό και να το δέχεται ο οργανισμός, και να μη χαλάει με τον καιρό. Ακόμα όμως λέει ότι δεν έχουν βρει κάτι καλύτερο από 'ημίμετρα' - δεν ξέρω μήπως αυτό που λες εσύ είναι κάτι νέο...
-
Ωστόσο είτε σαν ευκαιρία αλλαγής του παλιού ή πρώτης τοποθέτησης ο φακός μπαίνει στην επέμβαση καταρράκτη (που συνήθως προκύπτει ).
Sent from my Sony Fola
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Ξέρεις τι ακριβώς του έβαλαν, Νίκο?
Παιδικός μου φίλος που έχει σπουδάσει οφθαλμίατρος στην Αυστρία κι εργάζεται εκεί λέει ότι το περισσότερο R&D στην οφθαλμιατρική είναι για να βρεθεί υλικό με τις ιδιότητες του φυσικού φακού του ματιού, που να είναι συμβατό και να το δέχεται ο οργανισμός, και να μη χαλάει με τον καιρό. Ακόμα όμως λέει ότι δεν έχουν βρει κάτι καλύτερο από 'ημίμετρα' - δεν ξέρω μήπως αυτό που λες εσύ είναι κάτι νέο...
Υπαρχουν μερικες επιλογες.
Μπορει να του εβαλαν πολυεστιακους φακους κατα την επεμβαση καταρρακτη.
Μπορει να εφτιαξαν το ενα ματι να βλεπει κοντα και το αλλο μακρυα. -
Πολυεστιακος ενδοφακος?
Δεν το χω ξανακουσει αυτο Κωστα...Πως δουλευει?
-
Τους χρησιμοποιουμε εδω και καιρο.Πολλοι ασθενεις ειναι ικανοποιημενοι αλλοι οχι..
Το σωμα του φακου εχει διαφορετικες διαθλαστικες ζωνες.
-
Υπαρχουν μερικες επιλογες.
Μπορει να του εβαλαν πολυεστιακους φακους κατα την επεμβαση καταρρακτη.
Μπορει να εφτιαξαν το ενα ματι να βλεπει κοντα και το αλλο μακρυα.Αυτά μου είχε πει κι αυτός, τα οποία προϋποθέτουν συμβιβασμούς στην όραση και κανένα τους δε μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη αντικατάσταση του ελαστικού πραγματικού φακού του ματιού, τον οποίο 'τραβώντας' τον από την περιφέρεια του μπορεί το μάτι να κάνει πιο παχύ ή πιο λεπτό ανάλογα που θες να εστιάσεις.
-
Τους χρησιμοποιουμε εδω και καιρο.Πολλοι ασθενεις ειναι ικανοποιημενοι αλλοι οχι..
Το σωμα του φακου εχει διαφορετικες διαθλαστικες ζωνες....Ενδιαφερον!
Καπως ετσι δουλευουν και οι πολυεστιακοι φακοι επαφης,με δυστυχως 50% επιτυχια(και πολυ λεω...)Ευχαριστω Κωστα!
-
Για τους πολυεστιακούς φακούς επαφής από 2 περιπτώσεις που ξέρω (από υπερμετρωπία καλούτσικα, από μυωπία μέτρια ως κακά) ο μέσος όρος βγαίνει κάτω από 50%.
Πάντως η μάνα μου μετά από μια ζωή μπόλικης μυωπίας μετά από εγχείριση καταρράκτη έχει βρεθεί για πρώτη φορά στη ζωή της χωρίς γυαλιά. Δεν ξέρει γιατί και πως....
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Πάντως η μάνα μου μετά από μια ζωή μπόλικης μυωπίας μετά από εγχείριση καταρράκτη έχει βρεθεί για πρώτη φορά στη ζωή της χωρίς γυαλιά. Δεν ξέρει γιατί και πως.......διοτι ειχε καλο χειρουργό...
-
Νοέμβριος του '08
-1.25 -0.50 85°
-1.25 75°
(έτσι είναι γραμμένα στο βιβλιάριό μου, δε λέει κάτι για ποιόν οφθαλμό είναι το καθένα)Σήμερα:
ΔΟ: -1,50 -0,50 110°
ΑΟ: -1,25 -1,75 65°μου είπε ο γιατρός ότι αυξήθηκε στο αριστερό μάτι ο αστιγματισμός
αξίζει να κάνω laser? (βέβαια θα πρέπει να κάνω κι άλλες εξετάσεις πρώτα αν είμαι ικανός για laser).
-
Ούτε 2 δεν έχεις. Φυσικά και δεν αξίζει, φοράς γυαλιά με τέτοιους βαθμούς?
-
ναι, στη δουλειά (μπροστά σε υπολογιστή δλδ), στον κινηματογράφο αν είμαι πίσω και σε βραδυνή οδήγηση
-
Δε σου είναι όμως απαραίτητα. Τι να σου πω εσύ ξέρεις, πάντως μια βδομάδα ταλαιπωρίας θα την έχεις εκτός κι αν κάνεις PRK που κρατάει κανά μήνα.
Για τόσους λίγους βαθμούς δε θα μπαινα στη διαδικασία, για τους 6.50 που είχα πάντως δε το μετάνιωσα καθόλου. -
H εβδομάδα που διανύουμε έχει θεσπιστεί ως εβδομάδα Γλαυκώματος ,παγκοσμίως.
Με τη ευκαιρία αυτή έγραψα ένα σύντομο άρθρο για ενημέρωση του κοινού το οποίο σας παραθέτω.
Ελπίζω να σας αρέσει και φυσικά με ρωτάτε για τυχών απορίες.Γλαύκωμα
Το γλαύκωμα αποτελεί ένα σημαντικότατο παράγοντα οφθαλμικής νοσηρότητας αφού μετά τον καταρράκτη αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία τύφλωσης παγκοσμίως. Η συχνότητα εμφάνισης του γλαυκώματος στην Ελλάδα υπολογίζεται περίπου στο 2% του πληθυσμού, ποσοστό που αυξάνει στις μεγαλύτερες ηλικίες. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των ασθενών δε γνωρίζει ότι πάσχει από γλαύκωμα.
Το γλαύκωμα περιλαμβάνει μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων που χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένου τύπου βλάβες στο οπτικό νεύρο, ενώ στην πλειονότητα των περιπτώσεων συνυπάρχει αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση.
Η τυπική γλαυκωματική βλάβη χαρακτηρίζεται από απώλεια της περιφερικής όρασης. Σε συνδυασμό με την αργή εξέλιξη της νόσου, καθώς και με την απουσία πόνου, ο ασθενής δεν έχει εύκολα αντιληπτά συμπτώματα, παρά μόνο σε προχωρημένα στάδια της νόσου, κάτι που κάνει επιτακτική την ανάγκη προληπτικών εξετάσεων, ιδιαίτερα σε άτομα υψηλού κινδύνου.
Υπάρχουν αρκετοί τύποι γλαυκώματος που αφορούν όλες τις ηλικίες, συμπεριλαμβανομένου του γλαυκώματος εκ γενετής (συγγενές γλαύκωμα), με το πιο συχνό να είναι το χρόνιο απλό γλαύκωμα – ανοιχτής γωνίας.
Αν και οι γλαυκωματικές βλάβες είναι μη αναστρέψιμες, η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω επιδείνωση του γλαυκώματος.Παράγοντες κινδύνου
H αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση θεωρούνταν από το ευρύ κοινό ταυτόσημη με τον όρο γλαύκωμα, η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι η ενδοφθάλμια πίεση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αλλά και εύκολα μετρήσιμους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση γλαυκωματικών βλαβών. Καλό θα είναι να θυμόμαστε όμως ότι γλαύκωμα μπορεί να παρουσιάσουν και άτομα με φυσιολογική ενδοφθάλμια πίεση, ενώ ένα άτομο που έχει αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση δεν έχει απαραίτητα και γλαύκωμα, αλλα οφθαλμική υπερτονία.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι το οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος, η ηλικία, η φαρμακευτική αγωγή με κορτιζόνη, η μυωπία, ιστορικό τραυματισμού στο μάτι, η φυλετική καταγωγή, καθώς και το λεπτό πάχος κερατοειδούς.Διάγνωση
Ο καλύτερος τρόπος για την έγκαιρη διάγνωση του γλαυκώματος είναι ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος. Τα άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών θα πρέπει να εξετάζονται το αργότερο κάθε δύο χρόνια, ενώ όσοι έχουν κάποιο παράγοντα κινδύνου θα πρέπει να εξετάζονται σε ετήσια βάση. Η οφθαλμολογική εξέταση για τη διάγνωση του γλαυκώματος περιλαμβάνει:
Μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης
Βυθοσκόπηση και εξέταση του οπτικού νεύρου
Εξέταση οπτικού πεδίου ώστε να εντοπιστούν πρώιμες περιφερικές αλλοιώσεις που χαρακτηρίζουν το γλαύκωμα
Εξέταση οπτικής θηλής με ΗRT για την παρουσία γλαυκωματικών αλλοιώσεων
Εξέταση οπτικών νευρικών ινών και περιωχρικών γαγγλιακών κυττάρων με ΟCTΘεραπεία
Οι βλάβες που προκαλούνται στο οπτικό νεύρο από το γλαύκωμα δεν αποκαθίστανται. Όμως με την κατάλληλη θεραπεία μπορούμε να σταματήσουμε την εξέλιξή τους. Η θεραπεία του γλαυκώματος αποσκοπεί στην προστασία του οπτικού νεύρου μέσω της βελτίωσης της αιματώσεως του και της μείωσης της ενδοφθάλμιας πίεσης.
Φαρμακευτική θεραπεία: Η χορήγηση αντιγλαυκωματικών κολλυρίων αποτελεί το πρώτο στάδιο στην αντιμετώπιση του γλαυκώματος. Χορηγούνται καθημερινά μία ή περισσότερες φορές.
Θεραπεία με LASER: Τα τελευταία χρόνια η θεραπεία με Laser κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην αντιμετώπιση του γλαυκώματος και η εκτέλεσή της ποικίλει ανάλογα με τον τύπο του γλαυκώματος.
Χειρουργική θεραπεία: Όταν η φαρμακευτική θεραπεία ή η θεραπεία με LASER δεν μπορεί να ρυθμίσει το γλαύκωμα, η χειρουργική επέμβαση αποτελεί το επόμενο βήμα και μπορεί να δώσει μακροχρόνια αποτελέσματα στην αντιμετώπισή του.Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το γλαύκωμα και η συχνή οφθαλμολογική εξέταση αποτελούν την καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση του γλαυκώματος, μιας σοβαρής, «σιωπηλής» και «ύπουλης» πάθησης που, χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην τύφλωση.
-
Μπραβο Κωστα,πολυ κατατοπιστικο και εύπεπτο το αρθρο σου για αυτην την τοσο υπουλη ασθενεια που οδηγει σε σταδιακη τυφλωση.
Παντως εχει ραγδαια αυξηση στις ηλικιες 45+,και στις πιο πολλες περιπτωσεις υπαρχει καποιος με κληρονομικο υποβαθρο.
Αυτο δεν σημαινει οτι οταν καποιος δεν εχει ιστορικο το αγνοει.
Και στο γλαυκωμα η ΠΡΟΛΗΨΗ ειναι το ημισυ της θεραπειας,και η μετρηση της ενδοφθαλμιαιας πιεσης ειναι πολυ απλη υποθεση,στον οφθαλμιατρο σας.
Η δε ρυθμιση πιεσης αν χρειαστει,ακομη πιο απλη στα αρχικα σταδια...
Επέμβαση laser στα μάτια