-
8.5+ σε κάθε μάτι. Σας σκίζω όλους!
Οι φακοί με έχουν σώσει!
-
Να τα εκατοστησετε ρε παιδια
ωραιο διαγωνισμο κανετε. -
Ο χρήστης giatros έγραψε:
Να τα εκατοστησετε ρε παιδια
ωραιο διαγωνισμο κανετε.Ε εντάξει, δεν είμαστε και του θανατά...
-
Διαθέτω μάτια γκαβά με 5,5-6 μυωπία και από ολίγη αστιγματισμό γύρω στο 1,5. Φόρεσα γυαλιά στο δημοτικό και φόρεσα φακούς από τον Ιανουάριο του 1989 και χαίρομαι για αυτό. Στην αρχή κανονικούς για 2 χρόνια και κάποτε γύρισα στους μηνιαίους.
Οι ειδικοί φακοί που καλύπτουν και ένα βαθμό αστιγματισμού είναι οι λεγόμενοι τορικοί που είναι ζυγισμένοι έτσι ώστε να περιστρέφονται και το σωστό σημείο να πηγαίνει εκεί που πρέπει στο μάτι. Επίσης συνεχίζουν θεωρητικά να υπάρχουν οι ημίσκληροι φακοί οι οποίοι είναι καλύτεροι για το μάτι με καλύτερη αντοχή αλλά πρέπει να τους συνηθίσεις. Τους είχα δοκιμάσει κάποτε και μετά από 1 μήνα σχεδόν συνηθίσει αλλά με ενοχλούσε η λαδερή αίσθηση του υγρού και δέχτηκα να θυσιάσω την υπέρτατη καθαρότητα όρασης που όντως προσφέρανε για την ευχρηστία των μαλακών φακών (δική μου επιλογή).
Σχετικά με επεμβάσεις... θα ήθελα να κάνω.... αν η επιστήμη είχε ξεκαθαρίσει για το ποια από τις 3-4+ μεθόδους είναι η πιο καλή... Δυστυχώς ακόμα ψάχνονται! Excimer είναι το είδος της τεχνολογίας laser που χρησιμοποιείται και όχι ακριβώς η ίδια η τεχνική.
Έχω φίλους που έκαναν την εγχείρηση πολύ παλιά (πριν από τα laser με μαχαίρι με άριστα αποτελέσματα) και άλλους πιο σύγχρονα με επίσης καλά αποτελέσματα. Μερικές φορές περνάνε λίγες εβδομάδες μέχρι την πλήρη βελτίωση (φαντάσου αγωνία.....)
Η διαδικασία δεν με φοβίζει, κρατάει λίγο (οι χρόνοι των λίγων λεπτών που αναφέρθηκαν είναι σωστοί), δεν περιλαμβάνει αναισθησία παρά μόνο τοπικά με σταγόνες (για όσους ακούνε χειρουργείο και τρέχουν) κλπ. Αυτό που με φοβίζει ειναι το ότι αν βλέπω να με θαμπώνει ο προβολέας του απέναντι ξέρω ότι θέλει καθάρισμα το γυαλί ή ο φακός αν όμως φταίει το μάτι????
Ρίσκα πάντα υπάρχουν είναι να μην σου τύχουν.... Υπάρχουν sites που αναφέρονται και στα καλά αλλά και στα κακά και αν σου τύχει το κακό δεν είσαι στο 1-2% αλλά στο 100% του άτυχου και η συνέχεια δεν είναι πάντα απλή, υποτίθεται το ξανακάνεις αλλά αν δεν πρόκειται για κακοτεχνία του γιατρού δεν έχεις πάλι καμιά εγγύηση ότι τη δεύτερη φορά το μάτι θα αποφασίσει να συμμορφωθεί με τις ελπίδες σου.... Καθώς λοιπόν κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι σόι ιστό και τι σόι ουλή μπορεί να κάνει το μάτι του όταν του κάνεις κάτι καινούργιο-πρωτότυπο και τραυματικό καλό είναι να κάνεις πρώτα το ένα και όχι και τα δύο μαζί....
Επίσης μου αρέσει να τρίβω το μάτι μου (που είναι κακό ειδικά για όσους έχουν μπόλικη μυωπία) αλλά αν το κάνω αυτό μετά από την μάλλον καλύτερη μέθοδο με την καλύτερη αποθεραπεία στην οποία κάνουν αποφλοίωση του κερατοειδή, διόρθωση από μέσα και μετά ξανακαπάκωμα μπορεί για μέχρι 6 μήνες μετά να ξεκολλήσει η φλούδα και ζήτω που καήκαμε.
Δεν θέλω να σας απογοητεύσω (παρόλο που ξέρω πόσο καλός είμαι σε αυτό! ), πρέπει να είναι φανταστικό να ξυπνάς και να βλέπεις κατευθείαν ακόμα κι αν οι μη στραβοί δεν το εκτιμάνε.... η επέμβαση είναι όντως απλή και τα ποσοστά επιτυχίας εξαιρετικά αλλά είμαι και γιατρός και είναι γνωστό ότι αν κάτι μπορεί να πάει στραβά μια φορά σε κοινό θνητό οι πιθανότητες να πάει κάτι στραβά πολλαπλασιάζονται σε γιατρούς και συγγενείς αυτών (και το έχουμε δει πάμπολλες φορές....)!! -
(αυτό πάει σε κάποια τέρατα που ακούω!) Λοιπόν για να ξεκαθαρίζει το θέμα.... έκανα επέμβαση πριν 2 χρόνια στο Ηράκλειο. Είχα 3 βαθμούς σε κάθε μάτι. ΔΕΝ εμιστευόμουνα τα μάτια μου πουθενά αλλού απλά γιατί πρόκειται για παγκοσμίως γνωστό ερευνητικό κέντρο και όχι ιατρείο-μαγαζί. Αυτή την στιγμή πρακτικά έχει εξαφανιστεί τελείως αλλά και από την αρχή είμουνα σε βελτίωση 80% περίπου! Δεν φορούσα γυαλιά παρά μόνο νύχτα στην οδήγηση, ούτε φακούς. Η επέμβαση -τουλάχιστον εκεί- διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά και για τα 2 μάτια! Κόστος τότε 1900Ε και για τα 2 μάτια. Ειναι μάλλον από τα φθηνότερα γιατί είναι Πανεπιστήμιο που έχει άλλους πόρους σε αντίθεση με τα ιδιωτικά. Δεν υπάρχουν προετοιμασίες μιας ώρας απορώ ποιοι είναι αυτοί οι γιατροί που ξέρουν καλύτερα και τι κάνουν ακριβώς! Συνολικά δεν είμουνα πάνω από 15-20 λεπτά μέσα. Περίμενα όμως 4 ώρες γιατί είχε πολύ κόσμο!!! Μάλιστα ο κ. Παλλήκαρης είναι εφευρέτης της μεθόδου που χρησιμοποιήται πλέον παγκοσμίως για τις περισσότερες περιπτώσεις. Περίμενα ότι τα παιδιά από το Ηράκλειο θα τα ξεραν αυτά (τσ τσ τσ..). Ουσιαστικά μιλάμε για ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα στον κόσμο! Συν το γεγονός ότι ότι λεφτά θα δώσετε θα πάνε στην συνέχιση της έρευνας. Αυτή την στιγμή κάνουν έρευνες για αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας και άλλα διάφορα. Όλα αυτά δεν μου τα είπαν εκεί βέβαια τα είχα ψάξει μήνες πριν μόνος μου (μάτια είναι αυτά!). Τα ποσοστά αποτυχίας που αναφέρονται είναι αναφορές σε πολύ παλιότερες εποχές που χρησιμοποιούνταν ΑΛΛΕΣ μέθοδοι που σήμερα έχουν καταργηθεί. Το 1 στους 100 που είπε κάποιος είναι τεράστιο ποσοστό αποτυχίας ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ δεν ισχύει σε καμμία περίπτωση! 1 στους 1000 είναι το ποσοστό αυτών που δεν θα πετύχουν την μείωση στον 1 βαθμό ΟΧΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΘΟΥΝ ΒΛΑΒΗ! Αν δεν μειωθούν οι βαθμοί με την πρώτη τότε μετά από κάποιο διάστημα ξανακάνεις. Φυσικά και τα πάντα έχουν ρίσκο όπως και μια εγχείρηση αμυγδαλών αλλά μην λέμε και υπερβολές. Από κει και πέρα σημαντικό είναι ότι όταν πας για προ-εγχειρητικό έλεγχο ξέρεις πως αν κάτι δεν πάει καλά και δεν είναι ασφαλές για σένα να κάνεις λέιζερ (υπάρχει κι αυτή η περίπτωση) δεν θα χουν προβλημα να στο πουν σε αντίθεση ίσως με κάποια ιδιωτικά. Εγώ τουλάχιστον έτσι το βλέπω. Στον προεγχειρητικό έλεγχο που κρατάει πάνω από 3 ώρες (!) και συνήθως γίνεται μια μέρα πριν κάνουν μεταξύ άλλων χαρτογράφηση των ματιών με κάτι σαν scanner. Εκεί θα φανούν τα πάντα αν έχεις πρόβλημα. ΣΥΝ το τεράστιο αρχείο που έχουν με στοιχεία για όσους έχουν κάνει επέμβαση που σίγουρα θα είναι μεγαλύτερο από οπουδήποτε αλλού και τους δίνει την εμπειρία.
Τώρα για τα ...αστράκια που βλέπεις μόλις βγεις έξω αυτά παίζουν ΜΟΝΟ την νύχτα. Και μην φανταστήτε τίποτα το φοβερό - βλέπετε κανονικά απλά το έντονο συγκεντρωμένο φως 'συνοδεύεται' και από ένα φωτοστέφανο! Ξέροντας ότι είναι προσωρινό το διασκεδάζεις κι όλας αφού κατά τα άλλα βλέπεις μια χαρά! Μετά από κανα μήνα αν θυμάμαι καλά έχουν σχεδόν εξαφανιστεί κι αυτά. Υπάρχει και μια ελαφριά ενόχληση σαν να είναι κάτι ξένο στο μάτι σου αλλά μετά από λίγο φεύγει κι αυτό. Για τα συμπτώματα πάντως παίζει ρόλο και o τύπος της εγχείρησης που θα κάνεις. Αυτό εξαρτάται από τους βαθμούς και το πως είναι τα μάτια σου (βλ. χαρτογράφηση κλπ). Υπάρχουν 2 μέθοδοι. Δεν θυμάμαι ονόματα αλλά στην μία που έκανα εγώ σου 'σκάβουν' τον φακό εξωτερικά ενώ στην άλλη που χρησιμοποιήται κυρίως για τους πολλούς βαθμούς κάνουν μια τομή και 'σκάβουν' από μέσα. Η δεύτερη μέθοδος είναι και πιο σύγχρονη αλλά όχι και η τελευταία! Προσεχώς θα γίνεται μια τομή και να βάζουν έναν τεχνητό φακό από κάτω!!! Άλλοι που έκαναν με μένα με την άλλη μέθοδο (για...μπόλικους βαθμούς) μόλις βγήκαν είχαν ένα τσούξιμο αλλά από ότι είπαν οι γιατροί οι δικές τους παρενέργειες θα κρατούσαν λιγότερο καιρό. Και το κυριότερο θα χρειαζόντουσαν για πολύ λιγότερο καιρό να βάζουν τις καταραμμένες σταγόνες! Γιατί τελικά η χειρότερη ταλαιπωρία είναι αυτή! Πρέπει να 'βαζα κανά εξάμηνο σταγόνες -μείωνα σταδιακά βέβαια την συχνότητα! Στην αρχή 4 φορές την ημέρα μου χαν σπάσει τα νεύρα γιατί λόγο της δουλειάς μου είμουνα σε χώρους που ήταν αδύνατον να βάζω σταγόνες! Αλλά μπροστά στην απίστευτη βελτίωση......
Αυτά τα.. λίγα -
993cc οι πληροφορίες σου ήταν πραγματικά πολύ χρήσιμες.
Έχω 4 βαθμούς μυωπία και στα δύο μάτια.
Γενικά δεν πολυγουστάρω να κάνω επέμβαση..
αν και μερικές φορές τρελαίνομαι και λέω αν είχα τα λεφτά θα έκανα..
γυαλιά φοράω σπάνια και κυρίως στο σπίτι, έξω φοράω φακούς σχεδόν πάντα, απλά μερικές φορές στεγνώνουν, πρέπει να τους βγάζεις να τους καθαρίζεις κτλ. και μερικές φορές μπορεί να γίνεται εκνευριστικό.. -
ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΛΕΩ ΓΙΑ GROUP-OPERATION και GROUP-TRIP....
να κατέβουμε Ηράκλειο που μου νιώθω μία αχνη εμπιστοσύνη και να ΔΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ....
ΤΙ ΛΕΤΕ ... να μετρηθούμε και να κάνουμε ένα chat μέσω pm για το πότε θα μπορούμε όλοι οικονομικά και βάση δουλειάς...
Λέω από Σεπτέμβρη και πέρα που θα έχουμε τελειώσει τα μπάνια και το αργότερο δεκέμβρη... εκτώς και αν βρώ παρέα για να την κάνουμε μέσα στις επόμενες 7-10 μέρες οπότε ΦΥΓΑΜΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ -
Μια χαρά είμαι με τα γυαλάκια μου. Αυτοί που δεν έχουν μυωπία, δεν έχουν την υπέροχη εμπειρία του να βγάζεις τα γυαλιά σου και να μην βλέπεις πλέον καθαρά. Εμείς μπορούμε να δούμε καθαρά, εκείνοι μπορούν να δουν θαμπά;
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Μια χαρά είμαι με τα γυαλάκια μου. Αυτοί που δεν έχουν μυωπία, δεν έχουν την υπέροχη εμπειρία του να βγάζεις τα γυαλιά σου και να μην βλέπεις πλέον καθαρά. Εμείς μπορούμε να δούμε καθαρά, εκείνοι μπορούν να δουν θαμπά;Σωστός ο Ηλίας...
-
Να σας στεναχωρήσω λίγο ; Απο όσο γνωρίζω (και θα χαρώ ειλικρινά να με βγάλετε ψεύτη) αυτοί που έχουνε αστιγματισμό ΔΕΝ μπορούνε να κάνουνε επέμβαση laser. Ο λόγος ; Απλός ! ο αστιγματισμός είναι θέμα ανατομικό και έχει να κάνει με το 'σχήμα' του ματιού ! Αν κάνεις λοιπόν επέμβαση θα βλέπεις σίγουρα καλύτερα λόγο του οτι δεν θα έχεις μυωπία αλλα θα πρέπει να φοράς ακόμα γιαλιά λόγω αστιγματισμού !! Ποιος ο λόγος να μπεις στην διαδικασία αν δεν βγάλεις τα γιαλιά ;
Όπως είπα και πριν θα χαρώ να με βγάλετε ψεύτη μιας και εγώ έχω 2.5 μυωπία αλλά και αρκετό αστιγματισμό -
Η πλάκα είναι ότι χωρίς το οπτικό βοήθημα δεν κοιτάς φευγαλέα αλλά καρφώνεις μια γυναίκα για περισσότερη ώρα καθώς δεν αισθάνεσαι ασχημα αφού δεν την βλέπεις..... (ολίγον στρουθοκαμηλισμός!) Το κακό είναι ότι αν έχει απόδοση το 'μάτι' δεν θα το δεις για να το καταλάβεις!!
Η διαδικασία της επέμβασης (των ακτινωτών τομών) ισιώνει το κερατοειδή καταργώντας τις τοπικές ανωμαλίες και στις περισσότερες περιπτώσεις διορθώνει και τον αστιγματισμό (που είναι ακριβώς τοπική ανωμαλία, η μυωπία είναι που έχει να κάνει με αυξημένη προσθιοπίσθια διάμετρο του ματιού).
-
Ο χρήστης gto έγραψε:
Να σας στεναχωρήσω λίγο ; Απο όσο γνωρίζω (και θα χαρώ ειλικρινά να με βγάλετε ψεύτη) αυτοί που έχουνε αστιγματισμό ΔΕΝ μπορούνε να κάνουνε επέμβαση laser. Ο λόγος ; Απλός ! ο αστιγματισμός είναι θέμα ανατομικό και έχει να κάνει με το 'σχήμα' του ματιού ! Αν κάνεις λοιπόν επέμβαση θα βλέπεις σίγουρα καλύτερα λόγο του οτι δεν θα έχεις μυωπία αλλα θα πρέπει να φοράς ακόμα γιαλιά λόγω αστιγματισμού !! Ποιος ο λόγος να μπεις στην διαδικασία αν δεν βγάλεις τα γιαλιά ;
Όπως είπα και πριν θα χαρώ να με βγάλετε ψεύτη μιας και εγώ έχω 2.5 μυωπία αλλά και αρκετό αστιγματισμόΠού το δίαβασες αυτό για τον αστιγματισμό δεν ισχύει.Έκανα την επέμβαση πριν 2 χρόνια(στο διαβαλκανικό) με 3.75 μυωπία και .75 αστιγματισμό.Όλα μιά χαρά(20/20).Υπάρχουν 2 τρόποι LASIK ΚΑΙ PRK.Ψάξε μέσω google.To ποιό σημαντικό είναι το μηχάνημα laser παρά ο γιατρός.Κόστος 2500 ευρώ τότε.Από ότι διάβασα υπάρχει και καινούργιος τρόπος που καταργεί την 'τομή' που γίνεται με το lasik.Aν θές να κερδίσεις χρόνια για την πρεσβυωπία μπορείς να 'Αφήσεις' λίγη μυωπία(0.25).Προχώρα,δεν θα το μετανιώσεις.
-
Ο χρήστης 993cc έγραψε:
Περίμενα ότι τα παιδιά από το Ηράκλειο θα τα ξεραν αυτά (τσ τσ τσ..).Τα ξέρουμε (εγώ τουλάχιστον) έγραψα πολλές πληροφορίες πιο πάνω.
Γενικά αυτή η μέθοδος αποκατάστασης της μυωπίας ξεκίνησε στο Ηράκλειο όπως και τα περισσότερα πρωτοποριακά πράγματα στην Ελλάδα. π.χ. το internet...
Για την ιστορία ο Γιάννης ο Παλλήκαρης είναι τώρα πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και είναι και ο μπαμπάς (για όσους γνωρίζουν) του g-pal...
Ορίστε και ένα Link:
http://www.eyenet.gr/Μια χαρά είμαι με τα γυαλάκια μου. Αυτοί που δεν έχουν μυωπία, δεν έχουν την υπέροχη εμπειρία του να βγάζεις τα γυαλιά σου και να μην βλέπεις πλέον καθαρά. Εμείς μπορούμε να δούμε καθαρά, εκείνοι μπορούν να δουν θαμπά;
Μην το γελάς καθόλου. Αυτός είναι ακόμα ένας λόγος για τον οποίο δεν σκέφτομαι να κάνω την επέμβαση...
-
staz πόσο σου κόστισε...;
το σκέφτομαι σοβαρά γιατί με έχουν κουράσει τα γυαλιά (αν και διακριτικά κ πανάλαφρα)
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Μια χαρά είμαι με τα γυαλάκια μου. Αυτοί που δεν έχουν μυωπία, δεν έχουν την υπέροχη εμπειρία του να βγάζεις τα γυαλιά σου και να μην βλέπεις πλέον καθαρά. Εμείς μπορούμε να δούμε καθαρά, εκείνοι μπορούν να δουν θαμπά;και στον ήλιο τι κάνεις βρε Ηλία??? Φακούς και ηλίου, αναγκαστικά (γιατί τα μυωπίας-ηλίου δουλειά ΔΕΝ κάνουν, τουλάχιστον στην περίπτωσή μου...)... ταλαιπωρία. Και άντε βούτα στη θάλασσα ή φάε σπρέι στα μούτρα με φακούς... ψήνομαι πάρα πολύ να κάνω την εγχείριση!
(ευχαριστούμε 993cc για τις πληροφορίες, κι ας μην είσαι Ο ειδικός...)
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
...**προσθιοπίοσθια **διάμετρο......
...
....
-
Ο χρήστης maxmara έγραψε:
...**προσθιοπίοσθια **διάμετρο...
...
...
....Εννοούσα προσθιοπίσθια. Καθώς ο βολβός του ματιού δεν είναι σφαίρα δεν έχει μόνο μία ακτίνα ούτε μόνο μία διάμετρο. Άλλη είναι λοιπόν η διάμετρος από το ένα πλάι στο άλλο και άλλη από πίσω εμπρός....
Στη μυωπία συνήθως το μάτι είναι πιο μακρουλό μπρος πίσω και το οπτικό είδωλο που φτιάχνει ο φακός του ματιού εστιάζεται όχι εκεί που θα έπρεπε, δηλαδή στην μέσα πλευρά του πίσω τοιχώματος (που λέγεται και αμφιβληστροειδής χιτώνας), αλλά κάπου πιο μπροστά στο κενό δηλαδή. Για αυτό τελικά αυτό που βλέπει ο μύωπας είναι το μη εστιασμένο και θολό.Με την πρόοδο της ηλικίας δεν εξουδετερώνεται η μυωπία απλά προστίθεται επιπλέον πρόβλημα λόγω αύξησης της ακαμψίας κάποιων ιστών και δυσκολίας εστίασης κοντά (εκεί που τυπικά πλεονεκτούν οι μύωπες). Άρα καταλήγουν ούτε κοντά να βλέπουν λόγω ακαμψίας ούτε μακριά λόγω μυωπίας..... Εν μέρει αυτό φαίνεται σαν υποχώρηση της μυωπίας και σε πολλές περιπτώσεις ευτυχώς μένει εκεί αλλά στα αλήθεια σημαίνει γήρανση και πιο πολύπλοκες λύσεις οπτικών βοηθημάτων όπως πολυεστιακά γυαλιά κλπ.
Πλεονεκτήματα φακών έναντι των γυαλιών
-πλήρες οπτικό πεδίο
-χωρίς παραμόρφωση στην περιφέρεια
-σωστή μεγέθυνση αντικειμένων
-δεν έχουμε σημάδι στη μύτη και στα αυτιά και μπορούμε αν θέλουμε να τρέφουμε φαβορίτες!
-μπορούμε να βγάζουμε μπλούζες κλπ εύκολα
-μπορούμε να φοράμε κράνη, μάσκες για θάλασσα, σκι κλπ
-μπορούμε να φοράμε κοινά γυαλιά ηλίου
-δεν φαινόμαστε γυαλάκηδες (αν και σε μερικούς πάνε τα γυαλιά)
-φαίνονται τα ωραία μας μάτια!
-όταν χορεύουμε, μαστορεύουμε και ιδρώνουμε ούτε τρέχει ιδρώτας στα γυαλιά ούτε αυτά γλυστράνε από τη μύτη μας
-οπότε δεν χρειάζεται να κάνουμε τα διάφορα τικ με το πρόσωπό μας για να τα επαναφέρουμε εκεί που πρέπει
-στις παραλίες βλέπουμε τις ξαπλωμένες κορμάρες
-στις παραλίες βλέπουμε πού είναι η παρέα μας (και δεν βάζουμε γενικά σημάδια όπως πχ ανάμεσα στην κόκκινη και πράσινη ομπρέλα)
-όταν βρέχει δεν θέλουμε υαλοκαθαριστήρες
-δεν θολώνουν στη μπανιέρα
και από τα σπουδαιότερα για αρκετούς εδώ μέσα:
-δεν θολώνουν όταν τρώμε μακαρονάδα! -
Ο χρήστης elteo έγραψε:
staz πόσο σου κόστισε...;το σκέφτομαι σοβαρά γιατί με έχουν κουράσει τα γυαλιά (αν και διακριτικά κ πανάλαφρα)
Διάβασε ΚΑΛΑ τι έγραψα.
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
και στον ήλιο τι κάνεις βρε Ηλία??? Φακούς και ηλίου, αναγκαστικά (γιατί τα μυωπίας-ηλίου δουλειά ΔΕΝ κάνουν, τουλάχιστον στην περίπτωσή μου...)... ταλαιπωρία. Και άντε βούτα στη θάλασσα ή φάε σπρέι στα μούτρα με φακούς... ψήνομαι πάρα πολύ να κάνω την εγχείριση!
(ευχαριστούμε 993cc για τις πληροφορίες, κι ας μην είσαι Ο ειδικός...)
Προσωπικα στον ήλιο δεν έχω πρόβλημα όταν φοράω γυαλιά. Όταν φοράω φακούς πάντως με ενοχλεί ο ήλιος. Οπότε και φοράω γυαλιά ηλίου.
Στη θάλασσα πάω πάντα με φακούς επαφής. -
Εγώ θα προτιμούσα μια επέμβαση για αγγειοκινητική ρινίτιδα. Που θα πει το ένα ρουθούνι μπουκωμένο και όταν αρρωστήσω μπουκώνουν και τα 2 με μεγάλη πιθανότητα αλλεργικού σοκ, δηλαδή πνιγμός από το μπούκωμα. Και δεν έχει καμία σχέση με αλλεργίες κτλ. Είναι σταθερό και συνεχές.
Νάναι καλά το φάρμακο dexarhinospray-N το οποίο το παίρνω εδώ και 5 χρόνια 4-5 φορές τη μέρα. Κάνει δουλειά αλλά φοβάμαι μη τυχόν καταστρέψω το οσφρητικό σύστημα με τη μακροχρόνια χρήση (αν δε το έχω κάνει κιόλας). Οπότε σκέφτομαι να κάνω πριν το καλοκαίρι επέμβαση..
Τα γυαλιά δεν με πειράζουν τόσο πολύ, 1 βαθμός μυωπίας..
Επέμβαση laser στα μάτια