-
MICZ, δεν ερχόμαστε σε αντιπαράθεση, συζήτηση κάνουμε...
Ο διάλογος και η έκθεση απόψεων καλλιεργούν το πνεύμα, οξύνουν το νου και διευρύνουν την αντίληψη...Ελπίζω να μην παρεξηγήθηκα και το ύφος μου να μη δηλώνει διάθεση (για ήπια ή έντονη) αντιπεράθεση.
Απλά με όσα έχω αντικρίσει θεωρώ αδικία να κατηγορούνται οι Ελ. Επ. εις βάρος κάποιας άλλης παραγωγικής ομάδας.
Για να μην παρεξηγηθώ όμως, να πω ότι υπάρχει και η κατηγορία των Ελ. Επ. που είναι πραγματικά για καρπαζιές. Παράδειγμα αυτής της κατηγορίας είναι αυτοί που εκμεταλεύονται ένα τουριστικό μέρος (οι γνωστοί της 'αρπαχτής'), και αυτοί που λόγω των δεσμών που έχουν με τοπικούς άρχοντες, δημιουργούν μονοπώλια. (εντάξει μπορεί να μην είναι για καρπαζιές αλλά σίγουρα δεν αξίζει να τους δίνουμε ούτε Ε0,01.)...Δυστυχώς, τα πράγματα είναι σε μαύρο χάλι (και το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι)...
-
Δυστυχώς, τα πράγματα είναι σε μαύρο χάλι (και το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι)...[/quote]
Ναι φίλε μου συμφωνώ και επαυξάνω, ακριβώς έτσι...
-
Δεν είναι όλοι ο δημόσιοι υπάλληλοι που συμπληρώνουν εισόδημα. Εγώ τυχαίνει να μην γνωρίζω κανέναν που να το κάνει.
Για όσους το κάνουν είναι μάλλον θέμα Έλληνα και όχι κλάδου εργασίας.Ως παρατήρηση θα ήθελα να επισημάνω πως και στο εξωτερικό οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι πιό χαλαροί απο τους άλλους εργαζόμενους. Από το δικό μου πρίσμα αυτό ωφείλεται στο ότι δίνονται καλύτερες συνθήκες εργασίας για να καλύψουν τις χαμηλότατες αμοιβές.
(δεν είμαι αλλά υπήρξα δημόσιος υπάλληλος)
-
Ο χρήστης sirbasil έγραψε:
Μια ζωή οι φόροι είναι η εύκολη λύση
Αντί να προσελκύσουν επενδύσεις, να κάνουν ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις μπόλικων περιττών δημοσίων υπαλλήλων, να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα κτλ κτλ, καταφεύγουν στη ληστεία -όπως πάντακαι αμα τους απολυσουν ποιος θα αγοραζει προιοντα αφου θα ειναι ανεργοι όλοι?
-
Ο χρήστης inimic έγραψε:
Για όσους το κάνουν είναι μάλλον θέμα Έλληνα και όχι κλάδου εργασίας.Αυτό είναι σωστό. Απλά μπορούν και το κάνουν. Γιατί αν δουλεύεις (ή δουλεύεις τον κόσμο) το πολύ 7 ώρες (βγάζω τα διαλείμματα) σου μένει χρόνος και όρεξη να κάνεις (παράνομα άραγε?) και δεύτερη δουλειά. Ενώ ένας ιδιωτικός υπάλληλος ή ελεύθερος επαγγελματίας κατά κανόνα δουλεύει δωδεκάωρα και σαββατοκύριακα, οπότε ούτε χρόνο ούτε δυνάμεις έχει.
-
αυτη την ηλιθια εκφραση-καραμελα στα χειλη πολλων με το ψαρι και το κεφαλι εχω βαρεθει να την ακουω
εχετε αναρωτηθει ποιος ειναι το ψαρι και ποιανου το κεφαλι βρωμαει σε αυτη τη χωρα
-
'alpan έγραψε:
Παρήγγειλα ενα αυτοκίνητο πριν κανα μήνα. Ειχα μια τιμή στο μυαλό μου, αυτη -την τελικη με το κλειδι στο χερι- που συμφωνησαμε με την αντιπροσωπεια. Από τότε εφαγε το αυτοκίνητο αυτό μια αυξηση 300 ευρώ από την μάνα του (την εταιρία), το αμαξι θα ερθει τελη Μαιου. Παρε δηλαδη΄τωρα και την αυξηση του ΦΠΑ? Ρε παιδια εγω εκλεισα αυτοκινητο των 18.400 ευρώ. Όχι των 19.500! Αν είχα το΄σα θα αγόραζα το 1600! Τι γινετε τωρα?Όταν είχε γίνει η υποτίμηση είχαμε παραγγείλει αυτοκίνητο. Η τιμή του ανέβηκε 14% θεωρήσαμε την αγορά του ασύμφορη και χρησιμοποιήσαμε τον όρο που προβλέπει οτι σε περίπτωση αλλαγής της τιμής του αυτοκινήτου για οποιοσδήποτε λόγο και εφόσον αυτό δεν έχει εκτελωνιστεί μπορούσαμε να πάρουμε την προκαταβολή πίσω στο ακέραιο. Δες τι υπέγραψες οταν κατέθετες την προκαταβολή και πράξε ανάλογα
Και κάτι άσχετο με το παραπάνω quote. Τα αντικειμενικά κριτήρια δεν είναι καθόλου δίκαιο σύστημα φορολόγησης απλά γιατί κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν κερδίζει τα ίδια με κάποιον άλλο. Άλλος κερδίζει 2 και φορολογείται για 5 και άλλος 40 και φορολογείται και αυτός για 5....'To ξέρω πως μπορώ να πάρω την προκαταβολή πισω και να μην πάρω τελικα το αυτοκινητο όμως γιατί να γίνει ετσι; Εγώ Golf έχω στο μυαλό μου και θέλω και μπορουσα -μεχρι πριν λιγο καιρο- να παρω... Και περιμενω και για 3 μηνες... Αφου ερθει δηλαδη και μου πουν μια τιμη 5 κατοσταρικα πανω γιατι να επιμεινω σε αυτο; Και αντε μετα να ψαξεις να βρεις κατι αλλο και αντε να περιμενεις κανα 2μηνο... Αστο... Ή θα κατεβασω το παντελονι ή θα αρχίσω τα άντε γ@μισου κι εσυ και ο γρύλλος σου...
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Για όσους το κάνουν είναι μάλλον θέμα Έλληνα και όχι κλάδου εργασίας.
Αυτό είναι σωστό. Απλά μπορούν και το κάνουν. Γιατί αν δουλεύεις (ή δουλεύεις τον κόσμο) το πολύ 7 ώρες (βγάζω τα διαλείμματα) σου μένει χρόνος και όρεξη να κάνεις (παράνομα άραγε?) και δεύτερη δουλειά. Ενώ ένας ιδιωτικός υπάλληλος ή ελεύθερος επαγγελματίας κατά κανόνα δουλεύει δωδεκάωρα και σαββατοκύριακα, οπότε ούτε χρόνο ούτε δυνάμεις έχει.
Kyan αυτά που λες είναι απολύτως λογικά αλλά μην ξεχνάς ότι όταν δουλεύεις τόσες ώρες (συνήθως) τα περιθώρια κέρδους σου είναι μεγαλύτερα ή κερδίζεις (πάλι συνήθως) περισσότερα. Άρα όσα κερδίζει κάποιος με πολλές ώρες εργασίας ο δημ. υπαλληλος θα τα κερδίσει αν έχει και άλλες οικονομικές δραστηριότητες (άρα να αφιερώνει και αυτός σε τελική ανάλυση πολλές ώρες)
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Για όσους το κάνουν είναι μάλλον θέμα Έλληνα και όχι κλάδου εργασίας.
Αυτό είναι σωστό. Απλά μπορούν και το κάνουν. Γιατί αν δουλεύεις (ή δουλεύεις τον κόσμο) το πολύ 7 ώρες (βγάζω τα διαλείμματα) σου μένει χρόνος και όρεξη να κάνεις (παράνομα άραγε?) και δεύτερη δουλειά. Ενώ ένας ιδιωτικός υπάλληλος ή ελεύθερος επαγγελματίας κατά κανόνα δουλεύει δωδεκάωρα και σαββατοκύριακα, οπότε ούτε χρόνο ούτε δυνάμεις έχει.
Όπως προανέφερα... οι συνθήκες εργασίας είναι καλύερες (όχι σε όλους τους τομείς) ως αντιστάθμιση των χαμηλών απολαβών.
Εάν είναι 'μαύρα' τα χρήματα από δέυτερη εργασία επιμένω πως είναι θέμα ελληνικής νοοτροπίας.
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
αυτη την ηλιθια εκφραση-καραμελα στα χειλη πολλων με το ψαρι και το κεφαλι εχω βαρεθει να την ακουωεχετε αναρωτηθει ποιος ειναι το ψαρι και ποιανου το κεφαλι βρωμαει σε αυτη τη χωρα
Συνήθως ''ψάρι'' είναι ο λαός και ''κεφάλι'' οι εκάστοτε κυβερνώντες του, αλλά συμφωνώ ότι το ''ψάρι'' ψηφίζει το ''κεφάλι'' του!
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
...Είδα μερικούς που γράψανε για πολλούς δυμοσίους υπαλλήλους σε σύγκριση και με τον πληθυσμό μας, που επιδεινώνουν το πρόβλημα του ελείμματος. Φυσικά και συμφωνώ αλλά τουλάχιστον (άσχετο ποιοι από αυτούς παράγουν και ποιοι όχι-είναι άλλο θέμα) αυτοί δεν μπορούν να φοροδιαφεύγουν, αφού αναγκαστικά δηλώνουν ότι παίρνουν....
Στα γρήγορα, μια και είμαστε εκτός θέματος, θα σου θυμίσω τους διορισμένους εκπαιδευτικούς που κάνουν ιδιαίτερα στους μαθητές τους του σχολείου.
Μην τρελένεσαι.. Αυτό το κάνουν ακόμα και οι καθηγητές των ιδιωτικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα από το ιδιωτικό που πάω είναι ότι πέρσυ (Β Λυκείου και τότε δίναμε ακόμα πανελλήνιες), στην φυσική γενικής παιδείας ο καθηγητής σε ένα από τα πρώτα μαθήματα βάζει διαγώνισμα και ο καλύτερος βαθμός σε δύο τμήματα (συνολικά 60 παιδιά) είναι 12. Πάνε οι γονείς να δουνε τον καθηγητή να ενημερωθούνε γιατί το παιδί τους έγραψε χάλια, και αυτός απάνταγε 'Ε δεν διαβάζει αρκετά, μάλλον χρειάζεται κάποια βοήθεια στο σπίτι, πάρτε και το τηλέφωνο μου να το χετε..'
Άρα δεν είναι 'προνόμιο' μόνο των καθηγητών στα δημόσια σχολεία..
-
Ο χρήστης alpan έγραψε:
Αστο... Ή θα κατεβασω το παντελονι ή θα αρχίσω τα άντε γ@μισου κι εσυ και ο γρύλλος σου...
Να προσέχεις τι γράφεις όταν αναφέρεσαι σε Golf, γιατί μπορεί να το πεις ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ στο ίδιο το αυτοκίνητο!
-
Ο χρήστης inimic έγραψε:
Όπως προανέφερα... οι συνθήκες εργασίας είναι καλύερες (όχι σε όλους τους τομείς) ως αντιστάθμιση των χαμηλών απολαβών.
Εάν είναι 'μαύρα' τα χρήματα από δέυτερη εργασία επιμένω πως είναι θέμα ελληνικής νοοτροπίας.
Μα η δεύτερη εργασία δεν μπορεί να είναι λευκή! Αν είσαι στο ΙΚΑ δεν μπορείς να έχεις δελτίο παροχής υπηρεσιών. Με πλήρη απασχόληση σε μία εργασία και μερική σε δεύτερη ποιος εργοδότης της δεύτερης θα πληρώσει τα υπέρογκα ασφάλιστρα στο ΙΚΑ; (με το αίσχιστο value for money)
Αν είσαι στο ΙΚΑ, δεν μπορείς να είσαι και στο ΤΕΒΕ (ώστε να έχεις και ελεύθερο επάγγελμα) και τούμπαλιν.
Εξαιρέσεις υπάρχουν βέβαια, (πχ εγώ που είμαι ΤΣΜΕΔΕ είμαι και μισθωτός κι έχω και δελτίο), αλλά για την πλειοψηφία που είναι στο ΙΚΑ δεν γίνεται
-
Ο χρήστης Kid έγραψε:
Μην τρελένεσαι.. Αυτό το κάνουν ακόμα και οι καθηγητές των ιδιωτικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα από το ιδιωτικό που πάω είναι ότι πέρσυ (Β Λυκείου και τότε δίναμε ακόμα πανελλήνιες), στην φυσική γενικής παιδείας ο καθηγητής σε ένα από τα πρώτα μαθήματα βάζει διαγώνισμα και ο καλύτερος βαθμός σε δύο τμήματα (συνολικά 60 παιδιά) είναι 12. Πάνε οι γονείς να δουνε τον καθηγητή να ενημερωθούνε γιατί το παιδί τους έγραψε χάλια, και αυτός απάνταγε 'Ε δεν διαβάζει αρκετά, μάλλον χρειάζεται κάποια βοήθεια στο σπίτι, πάρτε και το τηλέφωνο μου να το χετε..'Το γνωρίζω, δυστυχώς. Και γνωρίζω και πάρα πολλές άλλες περιπτώσεις, ξεκίνησα να κάνω μια λίστα αλλά σταμάτησα στο 25, γιατί δεν φαινόταν τέλος. Το σχόλιο είχε να κάνει με το αν μπορούν να φοροδιαφεύγουν οι δημόσιοι.
Περιπτώσεις αντίδρασης από τους Έλληνες δεν γνωρίζω πολλές κι αυτό με θλίβει. Δεν μπορώ πια να ακούω Έλληνες να ζητάνε από το 'κράτος' να κάνει κάτι. Μάλλον θα θέλαμε όλοι να καθόμαστε και κάποιος να μας έφερνε 'ένα τσουβάλι με λεφτά τη βδομάδα'. -
Ο χρήστης spiros έγραψε:
[31.3.2005] Aρχίζει από αύριο η επέλαση κερδοσκόπων στην αγορά. Προχωρούν σταδιακά σε ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών με μεγάλες στρογγυλοποιήσεις των τιμών μετά την πάσα που τους έκανε η κυβέρνηση αυξάνοντας τους συντελεστές του ΦΠA. Για διόγκωση της κερδοσκοπίας και επιδείνωση των οικογενειακών προϋπολογισμών μιλούν οι καταναλωτικές οργανώσεις, καταγγέλλοντας την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών.
Tην ανησυχία για έκρηξη των τιμών δεν κρύβει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Aνάπτυξης. O υπουργός Δημήτρης Σιούφας δηλώνει πως θα «είμαστε αμείλικτοι με την κερδοσκοπία» σε αντίθεση με τον υφυπουργό Γιάννη Παπαθανασίου, ο οποίος επισημαίνει ότι «οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα στην αγορά». O τελευταίος βλέπει «επιπτώσεις στον πληθωρισμό, αλλά χαμηλότερες από τις αναμενόμενες, αφού οι καταναλωτές δύσκολα τα βγάζουν πέρα και συνεπώς θα τιμωρήσουν τους κερδοσκόπους».
O πρόεδρος της Eνωσης Kαταναλωτών Eλλάδος Mιχάλης Tσιφάκης και το Iνστιτούτο Kαταναλωτών τονίζουν ότι «το μάρμαρο της αδυναμίας των ελεγκτικών μηχανισμών να πατάξουν την κερδοσκοπία, τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, καλείται να πληρώσει πάλι ο καταναλωτής». O πρώην υπουργός Aνάπτυξης και βουλευτής του ΠAΣOK Aκης Tσοχατζόπουλος καταγγέλλει πως «η αγορά δεν ελέγχεται, η κερδοσκοπία οργιάζει παντού αυτή την περίοδο, οι επιχειρήσεις αυξάνουν την κερδοφορία τους και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αντί να ελέγξει την κατάσταση, περιορίζεται σε εκκλήσεις».
O... δρόμος για αυξήσεις τιμών ανοίγει με τις στρογγυλοποιήσεις και είναι ενδεικτικό πως ένα λίτρο γάλα με τον ΦΠA 9% θα κοστίζει 1,21 ευρώ. Θεωρείται απίθανο να κρατηθεί αυτή η τιμή και συνεπώς είτε, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα αυξηθεί κατά 3% στα 1,25 είτε στη χειρότερη θα εκτιναχθεί στα 1,30 ευρώ, ήτοι αύξηση 7%.Καφές.
Σε υψηλότερη τιμή θα πωλείται και ο μονός ελληνικός καφές. H τιμή με τον νέο συντελεστή του ΦΠA δεν θα μείνει στα 95,9 λεπτά, αλλά θα πάει είτε στο 1 ευρώ (αύξηση 4%) είτε στο 1,10 ευρώ .
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου φοβάται πως οι «χοντρές» στρογγυλοποιήσεις θα προκύψουν από τον χώρο των υπηρεσιών, αλλά και παντοπωλεία, μίνι μάρκετ, περίπτερα, καταστήματα ψιλικών, οπωροπωλεία και λαϊκές αγορές. Δευτερευόντως ανησυχεί για τα σούπερ μάρκετ, καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης.
Mάλιστα ο Σύνδεσμος Eπιχειρήσεων Σούπερ Mάρκετ Eλλάδος διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι οι αυξήσεις θα είναι μόνο στα όρια της διαφοράς που θα προκύψει από την άνοδο του ΦΠA.
Πάντως οι κ. Σιούφας και Παπαθανασίου απηύθυναν εκ νέου στον επιχειρηματικό κόσμο εκκλήσεις για απορρόφηση της αύξησης που θα προκύψει από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠA.
Oπως είπαν, υπάρχουν περιθώρια κέρδους, ενώ ο υφυπουργός θεωρεί δεδομένες τις υψηλές ανατιμήσεις, αλλά όπως σημείωσε από τη μειοψηφία του επιχειρηματικού κόσμου.Τιμοληψίες
Kαι οι δύο έχουν δώσει εντολές στις αρμόδιες υπηρεσίες της γ.γ. Eμπορίου για τη διενέργεια τιμοληψιών στην αγορά προκειμένου να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα ως προς την πορεία των τιμών. O κ. Παπαθανασίου πρόσθεσε επίσης πως «η αγορά και οι καταναλωτές είναι εκείνοι που θα τιμωρήσουν τους επιχειρηματίες που θα επιδιώξουν να κερδοσκοπήσουν. H αγορά είναι ελεύθερη, οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια θεσμικής παρέμβασης». Aντίθετα ο κ. Σιούφας επιδόθηκε σε νέους «λεονταρισμούς»: «Θα είμαστε αμείλικτοι με τις επιχειρήσεις που θα επιδιώξουν κερδοσκοπικές στρογγυλοποιήσεις».
O κ. Tσιφάκης με χθεσινές του δηλώσεις τονίζει: «Διαβλέπουμε νέο γύρο στρογγυλοποιήσεων που θα έχουν επιπτώσεις ανάλογες με εκείνες της έλευσης του ευρώ». Tόσο ο ίδιος όσο και το Iνστιτούτο Kαταναλωτών καταδικάζουν τα μέτρα της κυβέρνησης επισημαίνοντας την περαιτέρω απώλεια των οικογενειακών εισοδημάτων. Kαλούν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της.http://www.ethnos.gr/article.asp?catid= ... pubid=3004
Τι έλεγε ο πρωθυπουργός:
«Αποκλείσαμε τη σκληρότητα που συνιστούν όσοι αβασάνιστα ισχυρίζονται ότι δεν μειώνονται έτσι τα ελλείμματα και τα χρέη, που οι ίδιοι δημιούργησαν. Αποκλείσαμε τις πολιτικές μετακύλισης του κόστους στον πολίτη. Αποκλείσαμε τις λύσεις που αγνοούν τις κοινωνικές επιπτώσεις. Και αυτό είναι συνειδητή πολιτική επιλογή.
Κώστας Καραμανλής στην Κ.Ο. της Ν.Δ., 10/12/2004
«Επιλέγουμε ήπια δημοσιονομική προσαρμογή. Από την καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης και όχι από φορολογικά βάρη. Αυτό είπαμε, σ' αυτό δεσμευτήκαμε και αυτό κάνουμε».
Κώστας Καραμανλής, ομιλία ΔΕΘ, 11/9/2004
«Είναι σαφές ότι δεν θα πάμε σε πολιτικές εκτάκτων μέτρων προκειμένου να πετύχουμε τους συγκεκριμένους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2005».
Γιώργος Αλογοσκούφης, υπουργός Οικονομίας, 16/12/2004 (Βουλή)
«Κεντρικό στοιχείο της πολιτικής μας είναι η ουσιαστική φορολογική ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».
Κυβερνητικό Πρόγραμμα της Ν.Δ., 2003
Πέστα ρε Σπύρο !!!
-
Χασάπαρος στην τηλεόραση:
-Πόσο θα ακριβύνει το κρέας;
-Με 1% φπα πάνω, 1 (!) ευρώ σίγουρα!Μετά ο σταθμός έβγαλε παράδειγμα με τα λεγόμενά του:
3,5 ευρώ το κιλό κρέας σήμερα με την αύξηση στο φπα 4,5 ευρώ αντί για 3,54...
Εχει να πέσει στρογγυλοποίση πάλι...το θέμα είναι όμως ότι όλοι αυτοί εκεί έξω που κάνουν πάρτι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι το εισόδημα είναι ΔΕΔΟΜΕΝΟ.
Εάν το ελληνικό νοικοκυριό έχει 300 ευρώ διαθέσιμα για αγορές είναι πλέον σίγουρο ότι αντι να αγοράσει 50 αγαθά στρογγυλοποιημένα θα αγοράσει 45. -
Ο χρήστης lkar έγραψε:
Μα η δεύτερη εργασία δεν μπορεί να είναι λευκή! Αν είσαι στο ΙΚΑ δεν μπορείς να έχεις δελτίο παροχής υπηρεσιών. Με πλήρη απασχόληση σε μία εργασία και μερική σε δεύτερη ποιος εργοδότης της δεύτερης θα πληρώσει τα υπέρογκα ασφάλιστρα στο ΙΚΑ; (με το αίσχιστο value for money)
Αν είσαι στο ΙΚΑ, δεν μπορείς να είσαι και στο ΤΕΒΕ (ώστε να έχεις και ελεύθερο επάγγελμα) και τούμπαλιν.
Εξαιρέσεις υπάρχουν βέβαια, (πχ εγώ που είμαι ΤΣΜΕΔΕ είμαι και μισθωτός κι έχω και δελτίο), αλλά για την πλειοψηφία που είναι στο ΙΚΑ δεν γίνεται
Υπάρχει νομοθεσία που αν εχεις αρχήσει να εργάζεσαι μετά το 1993 μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε ΙΚΑ και ΤΕΒΕ.
**Οπότε μπορείς να είσαι και μισθωτός και ελεύθερος επαγγελματίας νόμιμα και να πληρώνεις μονο ΙΚΑ (ο εργοδότης σου)!! **Φυσικά μπορείς και να είσαι και μισθωτός (στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον) και ελεύθερος επαγγελματίας. Αν έχεις όρεξη για δουλειά κανένας δεν σε περιορίζει
-
Ο χρήστης gto έγραψε:
Υπάρχει νομοθεσία που αν εχεις αρχήσει να εργάζεσαι μετά το 1993 μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε ΙΚΑ και ΤΕΒΕ.
**Οπότε μπορείς να είσαι και μισθωτός και ελεύθερος επαγγελματίας νόμιμα και να πληρώνεις μονο ΙΚΑ (ο εργοδότης σου)!! **Φυσικά μπορείς και να είσαι και μισθωτός (στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον) και ελεύθερος επαγγελματίας. Αν έχεις όρεξη για δουλειά κανένας δεν σε περιορίζει
Να διαλέξεις! δηλαδή αν είσαι στο ΙΚΑ μπορείς να βγάλεις δελτίο παροχής υπηρεσιών;
-
Ο χρήστης gto έγραψε:
αυτο οντως ισχυει.
-
Aύξηση του φόρου σβήνει τα φθηνά ελληνικά τσιγάρα
AKPIBOTEPO θα γίνει το κάπνισμα για περίπου 830.000 καπνιστές λόγω της αύξησης των φόρων στα φθηνά τσιγάρα. Τόσοι υπολογίζεται από στελέχη της αγοράς ότι είναι οι καπνιστές που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είχαν στραφεί στα φθηνότερα σήματα. Τα πακέτα αυτά που μέχρι τώρα πωλούνταν 80 λεπτά έως ένα ευρώ, έναντι 2,70 ευρώ της μέσης τιμής των γνωστών ξένων σημάτων, ακριβαίνουν κατά 45% έως και 75%.
Εκτός όμως από τα πολύ φθηνά τσιγάρα, οι νέοι φόροι θα κάνουν ακριβότερα κατά 5% με 20% και δεκάδες άλλα ελληνικά σήματα τσιγάρων που βρίσκονται στη μεσαία κατηγορία.
Πρόκειται για σήματα όπως τα Καρέλιας φίλτρο, Assos φίλτρο, Assos κασετίνα, GR 25άρι, Rex, Έξτρα κ.ά. Υπολογισμοί ελληνικών εταιρειών δείχνουν ότι τα τσιγάρα αυτά από τα 1,30 ευρώ αναμένεται να φτάσουν στα 1,55 ευρώ, από τα 1,50 στα 1,60 ευρώ, από τα 1,60 στα 1,65 ευρώ και από τα 1,70 στα 1,72 ευρώ.
Εξοντωτικό μέτρο
«Το μέτρο αυτό είναι εξοντωτικό όχι μόνο για τα πολύ φθηνά πακέτα, αλλά και για δεκάδες σήματα, που βρίσκονται στη μεσαία κατηγορία από την άποψη της τιμής. Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι στα πακέτα των 20 τσιγάρων, θα αυξηθεί η τιμή όσων σημάτων κοστίζουν μέχρι 1,70 ευρώ και στα πακέτα των 25, όσων στοιχίζουν ώς 2,20 ευρώ!», λέει ο κ. Ανδρέας Καρέλιας, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης καπνοβιομηχανίας.
«Εφόσον οι ελληνικές εταιρείες θέλουν να κρατήσουν σταθερά τα περιθώρια κέρδους τους, είναι εξαναγκασμένες να προβούν σε αυξήσεις των τιμών τους, κατά 40%-50% κατά μέσον όρο», λέει ο κ. Σάββας Κουρτίδης, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΣΕΚΑΠ.
Πιέσεις πολυεθνικών
H απόφαση της κυβέρνησης για μίνιμουμ φορολογία στα τσιγάρα, βάζει ουσιαστικά φωτιά στον πόλεμο που μαίνεται τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στις ελληνικές και τις ξένες καπνοβιομηχανίες. Στελέχη ελληνικών καπνοβιομηχανιών κατηγορούν πλέον ανοικτά την κυβέρνηση ότι πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση έπειτα από έντονες πιέσεις που δέχθηκε από τις πολυεθνικές καπνοβιομηχανίες.
«Με την επιβολή φόρων στα φθηνά και μεσαίας αξίας τσιγάρα, οι πολυεθνικές τρίβουν τα χέρια τους», λέει ο κ. Καρέλιας και αναρωτιέται γιατί το υπουργείο Οικονομικών δεν επέλεξε να βάλει αναλογικό φόρο, δηλαδή, να αυξήσει αναλογικά τις τιμές όλων των τσιγάρων, παρά μόνο των φθηνών.
Στέλνουν για ελέγχους το... καταρ-γημένο ΣΔΟΕ
ΕΝΤΟΛΗ εφόδου στην αγορά έδωσε η κυβέρνηση σε 800 ελεγκτές του ΣΔΟΕ προκειμένου να εξασφαλιστούν πρόσθετα φορολογικά έσοδα για τη μείωση του ελλείμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες το... καταργημένο από την κυβέρνηση ΣΔΟΕ ξεκινά άμεσα σαρωτικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, βάζοντας στο στόχαστρο την απόδοση των παρακρατούμενων φόρων και ΦΠΑ, ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων και ποτών, καθώς και τον εντοπισμό χρήσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Συνολικά το τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου θα ελεγχθούν περισσότερες από 16.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.
Παράλληλα το ΣΔΟΕ θα πραγματοποιήσει και ειδική πασχαλινή εξόρμηση στην αγορά. Στο στόχαστρο των ελεγκτών για το χρονικό διάστημα από 24 Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων) έως και 8 Μαΐου θα βρεθούν επιχειρήσεις παραγωγής αγροτικών προϊόντων και επιχειρήσεις συγκέντρωσης και συντήρησης αγροτικών προϊόντων ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Οι βιομήχανοι υποδεικνύουν ψαλίδι στις κρατικές δαπάνεςΜΕΙΩΣΗ των κρατικών δαπανών, εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου είναι η «συνταγή» που προτείνει ο ΣΕΒ για να αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας.
Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, η οποία εκδόθηκε με αφορμή τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι «η τελική έκβαση των δημοσιονομικών μεγεθών του 2004 με το έλλειμμα να υπερβαίνει το 6% του ΑΕΠ και η αδυναμία ουσιαστικής περιστολής των δαπανών κάτω από τον αναμενόμενο πληθωρισμό καθιστούν αναπόφευκτη τη λήψη πρόσθετων μέτρων άμεσης απόδοσης, πέραν όσων προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2005».
Ο ΣΕΒ πιστεύει ότι «για να μειωθεί το μεγάλο δημόσιο χρέος και για να είναι προσωρινός ο χαρακτήρας των νέων φορολογικών μέτρων, η κυβερνητική πολιτική εφεξής πρέπει να επικεντρωθεί στη δραστική μείωση των πρωτογενών κρατικών δαπανών, στην υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και στην πώληση περιουσιακών στοιχείων που δεν συνεισφέρουν σημαντικά έσοδα στον προϋπολογισμό».
Ακόμη ο ΣΕΒ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει «στις αναγκαίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα κάνουν τη λειτουργία του κράτους πιο αποτελεσματική».
Σε ανακοίνωσή του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας επισημαίνει, μεταξύ των άλλων, ότι «η κυβέρνηση με τις προχθεσινές της ανακοινώσεις-μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, ουσιαστικά επικυρώνει μια συντηρητική και εσωστρεφή κατεύθυνση, αντί της αναπτυξιακής προοπτικής την οποία διεκήρυσσε μέχρι τώρα». Αναφερόμενο στις επιπτώσεις από τα μέτρα, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο εκτιμά ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκτός από τη μειωμένη ζήτηση, θα έχουν να αντιμετωπίσουν και την αναπόφευκτη αύξηση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας τους - και μάλιστα άμεσα, με την αναγκαία προσαρμογή των ταμειακών τους μηχανών λόγω της εφαρμογής του αυξημένου ποσοστού ΦΠΑ
http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.p ... m=N61&aa=1
**Έρχονται αυξήσεις και για την EPT
**
ΣΤΑ OPIA της πτώχευσης βρίσκεται η EPT, παραδέχθηκαν χθες η κυβέρνηση στη Βουλή και ο πρόεδρός της Χρήστος Παναγόπουλος, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση των ανταποδοτικών τελών.Λίγο αργότερα, ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος «μάζεψε» το θέμα, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «δεν είναι στις σκέψεις της κυβέρνησης - στην παρούσα φάση - να γίνει αύξηση των ανταποδοτικών τελών».
Ο κ. Παναγόπουλος πέρασε πάντως χωρίς εντάσεις -παρότι κάτι τέτοιο προέβλεπαν ορισμένοι βουλευτές - τις «εξετάσεις» της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κερδίζοντας όμως μόνο τη θετική ψήφο της N.Δ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν «λευκό».
Ουσιαστικά - όπως διεφάνη από την πολύωρη συζήτηση για την κρατική τηλεόραση- επίκεινται αυξήσεις σε στελέχη επιτροπών, κάτι που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό. Παράλληλα, από τα παραδείγματα για τη Γερμανία τα οποία ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος διεφάνη ότι εντός του 2005 θα προχωρήσει τελικώς η κυβέρνηση σε αυξήσεις. «Όταν η ορχήστρα της βαυαρικής ραδιοφωνίας πηγαίνει παντού, αυτό σημαίνει κόστος. Ο κόσμος εκεί το αποδέχεται και ενισχύει μία τέτοια πρωτοβουλία της κρατικής ραδιοφωνίας, χωρίς να αγκομαχά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγόπουλος, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για αυξήσεις.
http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.p ... m=N08&aa=3
ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ