-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Δεν κανω σφηνες καρντια μου...Το να μπεις καπου που χωρανε εσυ και αλλα 2 ιδια αυτοκινητα ενω εχεις ελεγξει και ειδοποιησει, δεν ειναι σφηνα. Αν εσενα σε τρομαξει καποιος που κανει αυτο ακριβως, τοτε ισως να μην επρεπε να οδηγεις. Αιντε πια...
Πάντα έτσι επιθετικός είσαι;
Και πάντα έχεις δίκιο;Αν η συμπεριφορά σου και στο δρόμο είναι όπως απέναντι στους συνομιλητές σου τότε μάλλον χάνεις το όποιο δίκιο έχεις.
-
Η συμπεριφορα μου εναντι ορισμενων εκ των συνομιλητων μου ειναι ετσι, αυτη την στιγμη, γιατι γραφω πραγματα που εμενα μου φαινονται αυτονοητα, αναγκαζομαι να τα γραψω 15 φορες, για να μου απαντησουν οχι σε αυτα που λεω κ ρωταω αλλα με ακυρα παραδειγματα για πραγματα που δεν ειπα, κανουν οτι δεν καταλαβαινουν τι προσπαθω να εξηγησω, δειχνωντας οτι οποιος δεν οδηγαει συμφωνα με τα δικα τους γουστα ειναι και αυτοματα λαθος, και παει λεγοντας.
Και στην τελικη τι το επιθετικο βρισκεις στην φραση 'ισως να μην επρεπε να οδηγεις αμα σε τρομαζει καποιος που μπαινει μπροστα σου, ενω εχει ελεγξει και ειδοποιησει, και το κενο χωραει αλλα 2 τετοια αυτοκινητα'? Ετσι δεν ειναι? Το 'αιντε πια' παρ'το ως ενδειξη αγανακτησης.
spartan
δεν ξερω τι οδηγεις εσυ αλλα ελαχιστα αυτοκινητα, εντος ελληνικων πολεων τουλαχιστον, ξεπερνανε τα 5 μετρα. Και στην τελικη καταλαβες τι εννοω, μην κολλαμε στο μισο μετρο... -
Πάντως σε δρόμο που κινούμαι καθημερινά για αρκετούς μήνες του χρόνου με 2 ρεύματα και αρκετή κίνηση και ταχύτητες που κυμαίνονται γύρω στα 60 τα 15 μέτρα από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο μου φαίνονται παραπάνω από αρκετά.
Τα 5, πάλι, μάλλον είναι λίγα, αλλά με 8-10 μέτρα κενό μάλλον είμαστε οκ...
Πάντως αν ήταν εδώ ο [αχώνευτος] θα μας έλεγε ότι είμαστε offtpic και να το κόψουμε κλπ, κλπ...
-
15 μέτρα πριν σου χωθεί κάποιος...Μόλις χωθεί κι εφόσον μπει ακριβώς ανάμεσα σε σένα και τον μέχρι τότε προπορευόμενο, τα 15 γίνονται 5. Σωστά; Τώρα, όποιος πιστεύει πως με 5 μέτρα απόσταση από προπορευόμενο είναι ασφαλής, τι να πω. Προφανώς σε μια τέτοια κατάσταση, ο παθών αναγκάζεται να φρενάρει, έστω κι ελαφρά, το ίδιο κι ο πίσω κοκ...μέχρι να βρεθεί κάποιος αφηρημένος, μισοκοιμισμένος, που μιλά στο κινητό, που μαλώνει με τη γκόμενα στο αμάξι κλπ, και να αφεθεί μη φρενάροντας, οπότε να σου μια ωραία καραμπολίτσα χ ΙΧ... Είναι τόοοσο παράλογο αυτό το σενάριο και πρέπει όλοι να πάμε στην τσίτα επειδή έτσι γουστάρει ο και καλά γρήγορος;
-
Ζώο με Ζ κεφαλαίο ο πεζός ηλικίας γύρω στα 30-35 που γύρω στις 3 το μεσημέρι σήμερα κι ενώ βρισκόμουν στην έξοδο προς Λαμία στο ύψος μεταξύ Ν. Κηφισιάς και Βαρυμπόμπης πέρναγε κάθετα την εθνική τρέχοντας για να πηδήξει και τη νησίδα και να πάει απέναντι . δεν έχω ξαναδεί τέτοια θρασύτητα/χαζομάρα σε εθνικό δρόμο με 3+3 λωρίδες και νησίδα..
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
ΥΓ Ειχα ξαναρωτησει, ποιοι απο εσας κ ποσες φορες κυκλοφορειτε στον Κηφισσο, στην ΑΟ, στην Βουλιαγμενης, στις 3 το πρωι καθημερινης για να ξερετε τι κινηση και τι συνθηκες επικρατουν ωστε να ειστε τοσο σιγουροι οτι 'καθε κοντρα=επικινδυνη κοντρα'.
Καρμανιόλες για οδηγούς και πεζούς αποτελούν οι άδειοι δρόμοι της Αθήνας, κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας, που δημοσιεύονται στο Βήμα, μέσα σε μία εβδομάδα (31 Ιουλίου-6 Αυγούστου) σημειώθηκαν στο Λεκανοπέδιο 179 τροχαία με 4 νεκρούς, 13 σοβαρά τραυματίες και 208 ελαφρά.
Τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται νυχτερινές ώρες ή ξημερώματα, όταν οι δρόμοι παρουσιάζουν μειωμένη κίνηση σε σχέση με τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας
kacey,νομιζω οτι ακομα δεν εχουμε δει καποια απαντηση σου σε αυτο το θεμα.
-
Ο χρήστης lazarefa έγραψε:
Ζώο με Ζ κεφαλαίο ο πεζός ηλικίας γύρω στα 30-35 που γύρω στις 3 το μεσημέρι σήμερα κι ενώ βρισκόμουν στην έξοδο προς Λαμία στο ύψος μεταξύ Ν. Κηφισιάς και Βαρυμπόμπης πέρναγε κάθετα την εθνική τρέχοντας για να πηδήξει και τη νησίδα και να πάει απέναντι . δεν έχω ξαναδεί τέτοια θρασύτητα/χαζομάρα σε εθνικό δρόμο με 3+3 λωρίδες και νησίδα..Και εγώ το έπαθα αυτό όταν γυρνούσα από χαλκιδική χτες βράδυ...λίγο έξω από κρυοπηγή, ενώ προχωράω, ξαφνικά περνάει από μπροστά μου τρέχοντας στα 10 μέτρα περίπου. Πραγματικά τρόμαξα, και ρώτησα τον συνοδηγό μου αν τον είδε και αυτός, μήπως είχα τπτ παραισθήσεις. Και φορούσε και μαύρα ρούχα αυτός, τι να πω...
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται νυχτερινές ώρες ή ξημερώματα, όταν οι δρόμοι παρουσιάζουν μειωμένη κίνηση σε σχέση με τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας
Το Βήμα ποιάς ημερομηνίας τό γράφει αυτό ???
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
ΥΓ Ειχα ξαναρωτησει, ποιοι απο εσας κ ποσες φορες κυκλοφορειτε στον Κηφισσο, στην ΑΟ, στην Βουλιαγμενης, στις 3 το πρωι καθημερινης για να ξερετε τι κινηση και τι συνθηκες επικρατουν ωστε να ειστε τοσο σιγουροι οτι 'καθε κοντρα=επικινδυνη κοντρα'.
Καρμανιόλες για οδηγούς και πεζούς αποτελούν οι άδειοι δρόμοι της Αθήνας, κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας, που δημοσιεύονται στο Βήμα, μέσα σε μία εβδομάδα (31 Ιουλίου-6 Αυγούστου) σημειώθηκαν στο Λεκανοπέδιο 179 τροχαία με 4 νεκρούς, 13 σοβαρά τραυματίες και 208 ελαφρά.
kacey,νομιζω οτι ακομα δεν εχουμε δει καποια απαντηση σου σε αυτο το θεμα.
Τι απαντηση να εχεις? Εγω προσωπικα αμφιβαλλω οτι ειναι ετσι, αμα μου ελεγες 'το βραδυ γινονται τα πιο σφοδρα ατυχηματα' τοτε θα συμφωνουσαμε αμεσως, αλλα τα περισσοτερα...Αμα μου πεις και ποια ερευνα το λεει αυτο, γιατι το οτι το λεει το Βημα ποσως με ενδιαφερει.
Αυτο απο μονο του δεν μου λεει τιποτα βεβαια, αμα μου πεις και σε τι κατασταση ηταν αυτοι που τα προκαλεσαν (κατα κυριο λογο οι πιωμενοι τετοιες ωρες κυκλοφορουν), ποια τα αιτια του καθε ατυχηματος, και παει λεγοντας. Και μετα να μου πεις και που κολλαει αυτο με εμενα.
Λοιπον παιδες, το θεμα ειναι απλο. Οταν η κινηση αραιωνει (νυχτα, καλοκαιρι/διακοπες, χειμωνα/κανει κρυο και μενουν μεσα οι περισσοτεροι κλπ κλπ), οι ταχυτητες ανεβαινουν. Ειναι προφανες. Η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ των οδηγων που ανεβαζουν ταχυτητες, ΔΕΝ ανεβαινει αντιστοιχα μονο κ μονο επειδη βραδιασε και εκει προκαλουνται ζημιες.
Η ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ικανοτητα, ειναι δεδομενη (δεδομενη=ειναι Χ και ξερω οτι ειναι τοση, οχι οτι ντε και καλα ειμαι οδηγαρα) και θεωρω οτι μου επιτρεπει να κινουμαι οπως κινουμαι. Το οτι δεν το κανω την ημερα κ γενικα οταν η κινηση ΔΕΝ εχει αραιωσει (επειδη σκεφτομαι λιγακι...), δεν σημαινει οτι δεν μπορω να το κανω οταν αραιωνει η κινηση επειδη καποιοι αλλοι οταν τρεχουν το χανουν και σκοτωνονται.
-
Ο χρήστης kacey απευθυνομενος στον dog80 έγραψε:
[..] Και που'σαι, στο javaκι που εδωσες το εκανα καμμια 15αρια φορες και δεν ακουμπησα κανεναν (αν αυτο σημαινει κατι για τον δρομο, που δεν σημαινει)...Επειδη και εγω το εκανα καμια 15αρια φορες χρησιμοποιωντας δεδομενα απο την κανονικη μου οδηγηση και ουτε μια δεν καταφερα να μην προκαλεσω ουτε ενα ατυχημα θα μπορουσα να μαθω τι ειδους τιμες εβαλες ωστε να μην προκαλουνται ατυχηματα?
ΥΓ. Υπαρχει και αυτο που μετραει τον χρονο αντιδρασης. Ο καλυτερος που πετυχα (σιγουρα μη αντιπροσωπευτικος) ηταν 0,24s αν και αντιπροσωπευτικοτερος χρονος αντιδρασης μου (για ξαφνικο φρεναρισμα μεχρι ακινησιας -σε στιγμη που δεν το περιμενω-) οταν οδηγω ειναι γυρω στο 0,9s. Με κινητο καλλιστα ανεβαινω στα 2s.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Και αν συνεχιζετε να πιστευετε οτι δεν ειναι εφικτο να γινονται ολα αυτα σε ΚΑΘΕ αλλαγη λωριδας αν αυτες ειναι συχνες, τοτε ξαναλεω 'μην κρινετε και σχολιαζετε τα παντα οταν δεν ασχολειστε με το αντικειμενο'.Η οδήγηση και η κίνηση στο δρόμο δεν είναι το αντικείμενο ? Ή μήπως δεν έχουμε αλλάξει λωρίδα ποτέ μας, εμείς οι υπόλοιποι ?
Επισης αρχιστε να σκεφτεστε οτι οπως σε ολα τα πραγματα σε αυτη την ζωη, καποιοι ειναι καλυτεροι απο εσας καπου, και χειροτεροι απο εσας καπου αλλου. Δεν εχουμε ολοι τα ιδια αντανακλαστικα, αντιληψη χωρου κλπ κλπ...Δεν εχουμε ολοι τις ιδιες ικανοτητες στα παντα...
Α, μπράβο, αυτό είναι η ουσία: 'είμαι καλύτερος οδηγός από εσάς, ξέρω αυτά που δεν ξέρετε, υπολογίζω αυτά που δεν μπορείτε να υπολογίσετε, έχω τα χέρια που δεν έχετε, και άρα αποφασίζω για λογαριασμό σας, πρόβατα των δρόμων'.
Γεμάτος είναι ο δρόμος από τέτοιους 'μάγκες', τα μισά ατυχήματα από αυτούς προκαλούνται, τους 'ξέρω εγώ', τα άλλα μισά από τα ζώα-ζώα-ζώα, που είναι το θέμα αυτού του thread.
Και εννοείται η βαθμολόγηση των ικανοτήτων τους σε αντανακλαστικά, αντίληψη χώρου κτλ. γίνεται ...από τους ίδιους. Πάω όμως στοίχημα, πως οι μισοί μάγκες του δρόμου θα έπαιρναν αν όχι χαμηλές, τουλάχιστον στο μέσο όρο βαθμολογίες στο Εργομετρικό του ΟΑΚΑ, και αν πήγαιναν στο safetrack ο Τσάδαρης θα τράβαγε τα μαλιά του.
Και μάγκες των δρόμων, που ξέρουν καλύτερα και δεν μπορούν να περιμένουν, είναι αυτοί που κινούνται στη ΛΕΑ, που παραβιάζουν την ουρά στα φανάρια κτλ. κτλ. (δεν αναφέρομαι σε κανέναν εδώ, αλλά είμαι σίγουρος πως αυτοί που τα κάνουν αυτά νομίζουν πως έχουν το κάτι παραπάνω από τους άλλους χρήστες του δρόμου)
Φίλε kacey (και nasos κτλ.), δεν έχω τίποτα προσωπικό και είμαι σίγουρος πως οδηγάτε καλά, πιθανότατα καλύτερα από μένα (που αν εξαιρέσω μια (αυθαίρετα από μένα κριθείσα...) καλή αντίληψη του χώρου, δε με θεωρώ τίποτα το ιδιαίτερο σε ικανότητες ή ανακλαστικά κτλ.). Απλά διαφωνώ με την 'κοινωνικότητα' και τη συμπεριφορά σας στο δρόμο.
Καλημέρα σας.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Το 17.9 τωρα το ειδα. Οντως γραφει οτι λες. Αμα μου εξηγησεις πως γινεται ταυτοχρονα να ισχυει το 17.8α&17.8β ('σε κυκλοφορια σε παραλληλους στοιχους ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να αλλαξω λωριδα αν ειδοποιησω εγκαιρως και δεν παρακωλυσω την κυκλοφορια') ΜΑΖΙ με το 17.9 που λεει το φαινομενικα αντιθετο, τοτε θα το τηρησω το 17.9...[/b]Τώρα το είδες; εκπλήσσομαι. Επιλεκτική γνώση (και αναφορά) του ΚΟΚ; ΠΡΟΦΑΝΩΣ αναφέρεται σε διαφορετικές συνθήκες κίνησης και κυκλοφορίας.
Αμα θες σου απανταω εγω, αλλα δεν θα συμφωνησουμε. Το 17.9 λεει 'αμα καταλαμβανουν ολο το πλατος του δρομου και κινουνται με την ιδια ταχυτητα του προπορευομενου οχηματος'. Μα εγω αλλαζω λωριδα ακριβως γιατι η μια λωριδα (η αριστερη που ειστε ηδη εσεις) κινειται πιο γρηγορα απο την αλλη (την μεσαια που ειμαι εγω), αλλιως δεν υπαρχει λογος να αλλαξω λωριδα. Αν ομως μολις περασω τον αργο μεσαιο δω οτι η μεσαια μπροστα απο αυτον ειναι πιο ελευθερη απο οτι η αριστερη, τοτε θα ξαναμπω στην μεσαια μεχρι να ξαναβρω παλι εναν πιο αργο απο αυτους της αριστερης και θα ξαναερθω αριστερα.
Μα ακριβώς αυτό ΣΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ. Σε συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας -συνηθισμένο φαινόμενο- όταν η αριστερή κινείται με 90 με συνεχή κυκλοφορία, η μεσαία με 80 επίσης με πυκνή κυκλοφορία και στη δεξιά σέρνονται λεωφορεία και σταματάνε σε στάσεις -παραλιακή πχ- ΘΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΣΟΥ.
Αμα το 17.9 ελεγε οτι νομιζεις εσυ οτι λεει, τοτε σε δρομο με κινηση κανεις δεν θα επρεπε ποτε να αλλαζει λωριδα, σωστα?
Αυτό ακριβώς λέει. Βέβαια εσύ θα δώσεις κάποια διαστημική ερμηνεία κι ότι είναι λάθος
Αλλα ξαναλεω, δεν προκειται να με πεισετε οτι 15 μετρα δεν ειναι αρκετα να μπω αναμεσα σας. Το οτι υπαρχει πιο αργο αυτοκινητο στην μεσαια δεν αλλαζει το γεγονος οτι στην αριστερη το κενο ειναι 15 μετρα και εγω θα μπω καπου στην μεση του, αρα μπροστα και πισω απο εμενα εχει χωρο για αλλο ενα αυτοκινητο. θεωρω ΑΝΕΦΙΚΤΟ σε δρομο με μετρια κινηση, να περιμενουμε να εχουμε 15 μετρα αποσταση απο τον αλλον και να μην μπει καποιος μπροστα μας. Και δεν μιλαμε για ΕΟ με 140 αλλα για Συγγρου με 80. Αν εσεις εχετε καταφερει να κινειστε σε rush hour σε μεγαλες οδικες αρτηριες εντος πολης με τετοια κενα και να μην μπαινει κανεις μπροστα σας, τοτε ή πολυ μαγκες ειστε και εχετε βρει κολπακι, ή τους κλεινετε...
Άντε πάλι με τα 15 μέτρα... άλλος δεν καταλαβαίνει -επειδή δεν τον συμφέρει. Ακόμα και προφυλακτήρα να κολλήσεις στον μπροστινό, τα 15 θα γίνουν... 10 Αν δε μπεις ανάμεσα θα γίνουν... 5 .Ότι υπάρχει πιο αργό αυτοκίνητο στη μεσαία ΠΡΟΦΑΝΩΣ και αλλάζει τα δεδόμενα. Στο παράδειγμα -ιδανικό- 5-5-5 για να μπεις στην αριστερή από τη μεσαία θα κολλήσεις προφυλακτήρα στο μεσαίο και αντίστοιχα στον αριστερό. ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΦΗΝΑ
Εκνευρίζεσαι κι όταν σε κλείνουν; όπως σου είπε κι ο nass εκτός από παράνομος είσαι κι αντικοινωνικός κι εκνευρίζεσαι -σηκώνει ξύλο είπες- αν θα σε κλείσει κάποιος επίτηδες; τι λες;
-
Καλα οκ. Με βγαλατε και αντικοινωνικο αστερια της ελληνικης ασφαλτου χωρις να με ξερετε, επειδη δεν κινουμαι με βαση τα γουστα σας. Και ΞΑΝΑρωταω, τι καθιστα μια αλλαγη λωριδας επικινδυνη, η συχνοτητα της ή το αν τηρουνται ή οχι καποια πραγματα και μετρα ασφαλειας που εγραψα 3 φορες πιο πανω? Αφηστε το, βαρεθηκα να ρωταω τα ιδια και να μου απαντατε μονο οτι θελετε...
ακου εκει σφηνα σε 15 μετρα κενο (με σχετικη ταχυτητα +10 ή +20 χαω παρακαλω...)
nass να σου πω κατι? Οι μονες φορες που καποιος μου επαιξε φωτα η με βρηκε πιο κατω και μου εκανε παραπονο οτι τον ενοχλησα στην κινηση του με αυτα που κανω, εδω και ΕΦΤΑ χρονια, ειναι οσες φορες ΗΘΕΛΑ να ενοχλησω καποιον (συνηθως για να τον ξυπνησω να ξεκαβαλισει απο την αριστερη).
Επισης ποτε δεν εχω κινδυνεψει να εμπλακω σε ατυχημα με αλλο οχημα εκτος απο την προσφατη στον κηφισσο που αστερι πηγε να αλλαξει 3 λωριδες με την μια χωρις λογο, αλλα και αυτο το προβλημα το ελυσα. Οποτε η καπου χανουμε την συννενοηση, η ειμαι οσο καφρος οσο θελουν μερικοι να περασουν (επειδη δεν συμφωνουν τα γουστα μας στο τι ειναι επιτρεπτο και τι οχι) και απλα ειμαι ΠΟΛΥ τυχερος...
-
Και εσύ μας έβγαλες λιγότερο ικανούς από σένα και πρόβατα χωρίς να μας ξέρεις φίλε μου...
Εχεις σκεφτεί το ενδεχόμενο να κινδύνευσες χωρίς να το καταλάβεις ή να ενόχλησες χωρίς να το καταλάβεις ? Οπως για παράδειγμα δεν έχεις καταλάβει το θέμα των 15 --> 5 μέτρων. Ξέρεις πόσες φορές έχω δει κάποιον να ετοιμάζεται να κάνει μαλακία, να κρατιέμαι μακριά του, και να κάνει τελικά τη μαλακία ? Απειρες! Φαντάζομαι και εκείνος μπορεί να λέει 'ποτέ δεν ενόχλησα κανέναν και δεν κινδύνευσα'.
Αυτό που χρειάζεται, ΙΜΗΟ, είναι σεβασμός στους άλλους χρήστες του δρόμου ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ απ΄ ό,τι σε εμάς τους ίδιους και τυφλή τήρηση του 'μην κάνεις ό,τι δε θέλεις να σου κάνουν'. Και σίγουρα δε θέλω να εμφανίζεται μπροστά μου στα 5 μέτρα κάποιος που δεν μπορεί να καταλάβει πως μερικές φορές είναι αναπόφευκτό να πάει με το ρεύμα της κίνησης -χώρια που θα τον βρω στο επόμενο φανάρι δίπλα μου πάλι ή το πολύ-πολύ 2 αυτοκίνητα μπροστά μου. Και άρα δεν το κάνω.
Τέλος από μένα, να 'στε καλά.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
dog80
Δεν κανω σφηνες καρντια μου...Το να μπεις καπου που χωρανε εσυ και αλλα 2 ιδια αυτοκινητα ενω εχεις ελεγξει και ειδοποιησει, δεν ειναι σφηνα. Αν εσενα σε τρομαξει καποιος που κανει αυτο ακριβως, τοτε ισως να μην επρεπε να οδηγεις. Αιντε πια...Προφανώς και ένα αυτοκίνητο των 5 μέτρων χωράει σε κενό 15 μέτρων. Δέν είναι εκεί το θέμα.
Αυτό που λέμε όλοι εδώ και τόσες σελίδες είναι οτι με μία τέτοια σφήνα μειώνεις δραματικά την απόσταση ασφαλείας του αυτοκινήτου πίσω σου. Και όπως φαίνεται απο το calculator, τα 15 μέτρα είναι ήδη ανεπαρκής απόσταση ασφαλείας, στα 5 δεν προλαβαίνεις καν να πατήσεις το φρένο.
Όσο για το τελευταίο σχόλιο σου τί να πώ? Ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα.
-
http://www.4troxoi.gr/4tforum/viewtopic ... 603#610603
Υποθέτω ότι ο παραπάνω ήξερε τι έκανε, είχε χάρισμα και τον άγιο Ονούφριο οδηγό του. Ουαί τοις σφηνωμένοις...
-
Ας υποθέσουμε ότι ο Kacey είναι παιδί από άλλο πλανήτη, ή έστω πάρα πολύ ικανός οδηγός, με τέλεια αντανακλαστικά, άψογο και άψογα συντηρημένο αυτοκίνητο, με επιταχύνσεις τρελές, φρένα τετραπίστονα Brembo κλπ, οπότε και τα 5-6 μέτρα γιαυτόν είναι ικανή απόσταση για αντίδραση (λέμε τώρα...). Σκέφτηκε ποτέ ο άνθρωπος αυτός, αν ο προπορευόμενος ή αυτός στον οποίο μπαίνει από μπροστά κι έχουν όλοι μεταξύ τους 5-6 μέτρα απόσταση, όσο στιγμιαία κι αν συμβαίνει αυτό, τι σόι αντανακλαστικά έχει, τι αμάξι έχει, τι ελαστικά φοράει το άλλο αμάξι (φθαρμένα ή μη), πόσο καλά φρένα έχει απ τη μάνα του το άλλο αμάξι; ΤΑ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΠΟΤΕ ΑΥΤΑ; ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΤΑ ΣΚΕΦΤΕΙ Η ΠΑΝΤΑ ΘΕΩΡΕΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΠΩΣ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ BEST CASE SCENARIO ΚΑΙ ΟΥΧΙ ΤΟ WORST CASE SCENARIO? Μου έτυχε προ εξαμήνου στο δρόμο που ανεβαίνει για Πάρνηθα, μετά την έξοδο της μεταμόρφωσης στην εθνική στο σημείο που έχει διαδοχικά στροφιλίκια και ανηφόρα, να είμαστε ουρά τα αυτοκίνητα, σταμάτα ξεκίνα και με 30 χαω, με αποστάσεις 5-6 μέτρα ο ένας απ τον άλλον. Ξαφνικά σταματά (σχεδόν κοκκαλώνει) ο μπροστά μου, το ίδιο κι εγώ, ο πίσω με Hyundai Accent 5ετίας, πλακώνει φρένο, αλλά σταματά κοπανώντας ελαφρά τον προφυλακτήρα μου, και, σαν γνήσιος Έλληνας, στην πρώτη διασταύρωση την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια κ χάνεται. Για μένα ήταν απλά ένα τσάτισμα νεύρων και μια γρατζουνιά στο αγρατζούνιστο αμάξι μου. Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε πηγαίνοντας όλοι με 80-100 χαω και κάποιος για το Χ λόγο έκοβε στιγμιαία, τι θα γινόταν άραγε; Κατά συνέπεια, τα όρια και τις ικανότητες του καθενός και του αυτοκινήτου επ ουδενί δεν καθορίζουν μονοσήμαντα τα αντίστοιχα όρια-ικανότητες των άλλων. Ακόμα κι αν δεν υπήρχαν οι διατάξεις του ΚΟΚ που εύστοχα παρέθεσε ο lkar, λίγη κοινή λογική διάολε δεν υπάρχει; Είναι ποτέ δυνατό να δεχτώ πως σε δημόσιο δρόμο μέσα σε πόλη με πυκνή κίνηση κι ενώ όλοι (ή σχεδόν όλοι) κινούνται νομότυπα να έχει κάποιος την παράλογη απαίτηση να προσαρμοστούν οι άλλοι στα δικά του στάνταρντς ασφάλειας; Αν είναι δυνατόν...
-
Ζώο, ο 'χάρος' με τη άδεια συρόμενη νταλίκα (μεταφοράς αυτοκινήτων, με αριθ. κυκλοφορίας ΕΚΑ 15**) χθες στην Π.Ε.Ο. Θήβας-Αθήνας (λίγο πριν την Κάζα), που ενώ περίμενα υπομονετικά πίσω από ένα φορτηγό που μετέφερε ...αχυρόμπαλες και πήγαινε με 50-60 χλμ., πέρασε και τους δυο μας με καμμιά 80άρα χλμ. (μην τυχόν και κόψει φόρα, το γουρούνι!!) ενώ ακολουθούσε αριστερή στροφή και μετά μικρή ευθεία . Είχε ορατότητα, θα μου πείτε και 'την έκανε', μόνο που όταν βγήκαμε και μεις (μετά από 5-6' ) στη ευθεία, έρχονταν 4-5 αυτοκίνητα από τ' άλλο ρεύμα... Ακολούθησα τον τύπο μέχρι το φανάρι της Μάνδρας (όπου έστριψε αφρενάριστος αριστερά...) και πραγματικά απορούσα για τον λόγο που πήγαινε σαν κυνηγημένος Κυριακάτικα. Ειλικρινά το συρόμενο ήταν συνεχώς στα όρια του 'διπλώματος'. Μετά σου λένε (όταν υπάρχουν νεκροί μαθητές και το θέμα 'πουλάει'...) τα 'κανάλια', ότι η 'χ' νταλίκα 'δίπλωσε ανεξήγητα' και 'ξέφυγε από την πορεία της' και 'σκότωσε τους αντιθέτως ερχόμενους' γιατί 'έφταιγε ο δρόμος' κλπ. κλπ. Τα ίδια και τα ίδια (ατυχήματα και νεκροί αντίστοιχα... )
Και μια αναφορά στη μαλάκω με το Civic, που ήταν αμέσως πίσω μου στο όλο συμβάν: ενώ κρατούσα ικανή απόσταση από τη νταλίκα (και πηγαίναμε ομολογουμένως σβέλτα, τηρουμένων των αναλογιών) η 'κυρία' κάνει μια χωρίς αύριο (και ...φυσικά, ορατότητα) προσπέραση σε αριστερή 150 μοιρών και ενώ ερχόταν κάποιος από απέναντι . Παραλίγο δε να καρφωθεί πάνω στην προαναφερόμενη νταλίκα (πρέπει να 'κοψε ταχύτητα στο μισό μέτρο από τη νταλίκα και όλ' αυτά, ενώ πηγαίναμε όλοι μαζί με 60-70 συνεχώς...) και στην συνέχεια την προσπέρασε στην ευθεία της Αγ. Σωτήρας, όπου η προσπέραση απαγορεύεται, ενώ επιπλέον ακολουθεί κατηφόρα (=δεν υπάρχει ορατότητα) και κυκλοφορεί αρκετός κόσμος (πεζός ή μη) λόγω διάφορων ταβερνών και της ομόνυμης μονής.
Ληγμένα ψυχοφάρμακα παίρνουν ρε γαμώτο; Ποιοι νομίζουν πως είναι όλοι τους; Ποιος τους έχει κάνει να πιστεύουν ότι είναι οι 'οδηγάρες', που, όπως και να κινούνται σ' έναν δημόσιο δρόμο, θα προλάβουν ν' αντιδράσουν σωστά στη 'στραβή'; Δεν ξέρουν πως η ανευθυνότητα (τέτοιου είδους) μπορεί να προκαλέσει την οδύνη, τόσο στις οικογένειές τους όσο και σ' αυτές των άλλων οδηγών; Δεν έχουν κάποιον που τους αγαπά και να τους περιμένει να γυρίσουν σώοι; Δεν έχουν καμμία παιδεία; Δεν έχουν δει ποτέ τους κάποιο (έστω) ντοκιμαντέρ; Φταίνε οι ίδιοι τελοσπάντων ή το παράλυτο 'κράτος' με τις κάμερες και τα ραντάρ του (και απολύτως τίποτε άλλο); Πάνω από 15 χρόνια οδηγώ, αλλά τα τελευταία 4-5 χρόνια πιστεύω πως το θράσος και η ασυνειδησία (όχι μόνο σ' οδηγικό επίπεδο...) των 'ελλήνων' έχει ξεφύγει από κάθε λογική ... -
Εχθές επέστρεψα από ένα ταξίδι 2.200 χλμ. στην Ελλάδα (διαδρομή: Αθήνα-Θεσ/νίκη-Αλεξ/πολη-Σουφλί-Σαμοθράκη-Καβάλα-Καρδίτσα-Αθήνα) με αυτοκίνητο.
Τα καλά νέα είναι ότι τα 'ζώα' μου φάνηκαν αρκετά μειωμένα σε σχέση με άλλες χρονιές. Ειδικά στην Εγνατία Οδό, όπου επιπλέον σχεδόν οι μισοί κινούνται με πολύ μεγάλες ταχύτητες (150+), η συμπεριφορά ήταν κατά βάση άψογη με τους περισσότερους να κινούνται αριστερά μόνο για προσπέραση.
Ωστόσο υπήρξαν κάποιες εξαιρέσεις που τείνουν να δημιουργούν ένα δικό τους κανόνα η κάθε μία. Αναλυτικά:- Όσοι με πινακίδες 'γερμανίας' στη Β. Ελλάδα, δηλαδή είτε Τούρκοι, είτε Έλληνες ('Λάζους' τους ονομάζουν στην Καβάλα) είναι σχεδόν όλοι ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ. Ειδικά στο κομμάτι πριν την Καβάλα όπου ακόμη φτιάχνεται η Ε.Ο. και η κίνηση διοχετεύεται στο επαρχιακό δίκτυο (Ρεντίνα-Ασπροβάλτα) έκαναν τα απίστευτα (=προσπερνούσαν με κίνηση πέντε-πέντε, κινούμενοι στο αντίθετο ρεύμα και αναγκάζοντας 'εν ψυχρώ' τους απέναντι να βγουν στα χωράφια - ειλικρινά στα χωράφια, τέτοιο θράσος δεν έχω ξαναδεί).
- Μερσεντέ Ε 'κομπρέσορ': Περίπου το 50% των οδηγών -κυρίως πολύ άνω των -ήντα- οδηγούν σαν τους 'χάρους', κι επί πλέον στις ευθείες τρέχουν σαν παλαβοί χωρίς να διατηρούν τον έλεγχο του αυτοκινήτου (κάτι που φαίνεται άμεσα στο πώς στρίβουν στην επόμενη στροφή).
- BMW 5xx (βλ. 2)
- Οδηγοί ΚΤΕΛ. Οι τύποι δεν έχουν βάλει μυαλό από όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια. Κανείς δεν κινείται κάτω από 110, και προσπερνούν όπου τους καπνίσει και όπως τους καπνίσει. Έναν, στο πέταλο μάλιστα του Μαλιακού, κόντεψα να τον κατεβάσω κάτω να τον πλακώσω στο ξύλο.
- Τρικαλινοί και Δραμινοί, όταν είναι κοντά στον τόπο τους αφηνιάζουν (με ό,τι κι αν έχουν, από Cayenne έως μοτοποδήλατο, πάνε τελικές κάνοντας απίστευτες ταρζανιές για να σε περάσουν από δεξιά-αριστερά-πάνω-κάτω!!!).
Εν γένει πάντως ξαναλέω (και με ελάχιστες εξαιρέσεις κατά βάση μεγάλων ηλικιών, όπου η νοοτροπία 'έδωσα το εφάπαξ να πάρω Μπεμβέ, κάντε ούλοι στην μπάντα' είναι έκδηλη), η συμπεριφορά των οδηγών ήταν από ικανοποιητική έως εξαιρετική.
Μακάρι, να μην πέφτω έξω.
Σημειωτέον, είδα ένα απίστευτο ατύχημα μετά την Ξάνθη και στο μέσον μίας τεράστιας ευθείας της Ε.Ο. Ένα Astra προηγούμενης γενιάς, χωρίς προφανή λόγο είχε έρθει τούμπα στη μέση του δρόμου. Δε φαίνονταν μεγάλες ζημιές περιμετρικά (που θα αποδείκνυαν ότι είχε σκάσει σε μπαριέρα), ενώ κι ο ουρανός του αυτοκινήτου είναι αντέξει ικανοποιητικά, αφήνοντας ζωτικό χώρο στους επιβαίνοντες. Ωστόσο, δυστυχώς, μία -νέα γυναίκα μάλλον- κοιτόταν στην άσφαλτο (μόλις την είχαν σκεπάσει) μέσα στα αίματα. Τι ακριβώς είχε συμβεί είναι μυστήριο. Πάντως ήταν η στιγμή που πολύ περισσότερο από κάθε φορά σκέφτηκα πόσο κοντά είναι η διασκέδαση με το θάνατο όταν οδηγείς αυτοκίνητο (το πιο συγκλονιστικό ήταν ότι είχε ανοίξει η πόρτα των αποσκευών και είχαν χυθεί στην άσφαλτο, μπάλες, βαλιτσάκια, βατραχοπέδιλα, ομπρέλες κ.α.)
-
Govus
Τα τελευταία χρόνια συμβαίνει το εξής απλό (;) τα αυτοκίνητα έχουν αναβαθμηστεί σε πολλούς τομείς, απο την άλλη ο έλληνας δεν έχει ΚΑΜΙΑ αναβάθμηση σε ότι αφορά τις κυκλοφοριακές συνθήκες ΑΛΛΑ και απο την τεχνολογία που ειναι επενδυμένα ολα πλέον τα αυτοκίνητα.
Αποτέλεσμα; πάει ο θείτσος - α να αντικαταστήσει το παλιό του αυτοκίνητο το οποίο μόλις αγγιζε τα 80, ο οδηγος του έπρεπε να αλλάξει παντελόνι, σε ένα νέο πιο ασφαλές ΑΛΛΑ ποιο γρήγορο όχημα.
Ο θείτσος - α με περρίσια έκπληξη διαπιστώνει οτι το καινούργιο του απόκτημα κινείται με 80 χιλιόμετρα ΕΥΚΟΛΑ και πάνω απ όλα δεν του δίνει την αίσθηση οτι κινειτε με τόσο αλλα με πολλά λιγότερα!
τι συμβαίνει τότε; όλα τα παραπάνω που έγραψες εσύ και πολλοί άλλοι συνφορουμίτες εδω μέσα.
Ζώα ζώα ζώα