-
Μπορώ να πω δεν τον σκέφτομαι (το σεισμό) καθόοοοολου μα καθόλου και ποτέ! Στο σεισμό του '99 έτρωγα οικογενειακό παγωτό δωδώνη... τι να πω..!!!
-
Παίζει ρόλο και το μέρος που βρίσκεσε σε ένα σεισμό.Εγώ που μένω στους πρόποδες της πάρνηθας το '99 είχα κουνηθεί απίστευτα.Ένα μεγάλο ενυδρείο που είχα έσπασε μπροστά στα μάτια μου.Το σπίτι γέμισε πεσμένους σοβάδες.Για μήνες άκουγα φορτηγά να κάνουν θόρυβα και νόμιζα οτι είναι σεισμός.Πάντως το έχω ξεπεράσει και δεν κρύβω οτι θα μου άρεσε να βρίσκομαι σε κάποιο ασφαλές μέρος και να κάνει ένα μεγάλο σεισμό να τον απολαύσω...
Σα φαινόμενο έχει πλάκα.. -
Ο χρήστης cavallino έγραψε:
Είναι εντελώς απρόβλεπτος. Μπορεί να σε πετύχει όπου να ναι... στον ύπνο, στο μπάνιο, σε ανελκυστήρα... τι κάνεις τότε?
Aν σε πετύχει στο μπάνιο, τελειώνεις πιο γρήγορα.
Μάνο αυτό παίζεται....
γείτονας ενώ βρισκόταν σε δράση με τον σεισμό από το άγχος να τα παρατήσει ή να συνεχίσει τελικά λιποθύμησε πάνω στο 'θρόνο'!
Επίσης θύμησε μου να σου περιγράψω από κοντά το σκηνικό με τον σεισμό της Πάτρας το 90κάτι..... στις 3+ το πρωϊ.....
Ένα θα σου πω: κάνω μπάνιο (έδινα μάθημα στι 9:00 κ είπα να χαλαρώσω λίγο)....
Τελειώνω (το μπάνιο),
1η κίνηση/σκέψη: τι μαλ.... που είμαι δεν πήρα ρούχα παρά μόνο την πετσέτα.... κ αν γίνει κανένας σεισμός να δω πως θα βγω έξω....
2η κίνηση ενώ είχα σκουπιστεί κ άνοιγα την πόρτα... γίνεται Ο σεισμός!
3η κίνηση η πετσέτα πέφτει κ τα φώτα σβήνουν
4η κίνηση/ σκέψη : λόττο έπρεπε να έπαιζα! ... τι μαλ... πήγα κ σκέφτηκα πριν?
5η κίνηση βουτάω ένα τζιν από την κρεμάστρα κ προσπαθώ να το φορέσω για να βγω!
Έχετε όμως ποτέ προσπαθήσει να φορέσετε τζιν βρεγμένοι? ε? δεν μπαίνει με τίποτα! έτσι βγήκα έξω σαν να έκανα τσουβαλοδρομίες, αλλά μέχρι να βγω στο δρόμο είχα καταφέρει να μπω μέσα στο τζιν!Το γέλιο απερίγραπτο!!!! έκτοτε δεν φοβόμουν τους σεισμούς μέχρι που το 99 καταστράφηκε το σπίτι μας στην Αθήνα κ έτσι άρχισε το ξαναχτίσημο! τώρα πια ΝΑΙ φοβάμε!
Το '99 στον μεγάλο σεισμό ήμουν στην δουλειά σε υπόγει, μπήκα κάτω από εναν σιδεράνιο πάγκο και μολις τελειωσε έτρεξα να δω μήπως το ΑΧ που ήταν παρκαρισμένο δίπλα σε ρέμα είναι εντάξει!!
Στο παραπάνω σεισμό της Πάτρας κ εγώ όταν βγήκα έξω ξαναέτρξα μέσα να βρω τα κλειδιά από το clio ώστε αν το μπαλκόνι που βρισκόταν από πάνω του αποδειχθεί 'χαριτωμένο' κ αρχίσει τα κουνήματα να το πάρω από εκεί!
Το τελευταίο αν κ ειμουν Γλυφάδα, περπάταγα κ έτσι ... δεν κατάλαβα!
Μάνο.... από κοντά ο σεισμός της Πάτρας έχει κ ξεκαρδιστική συνέχεια.... ευτυχώς που εκείνη την εποχή είμουν αδύνατος κ άκρως γυμνασμένος....
Καλή Σαρακοστή σε όλους
Νικόλας -
Πόσα g τρώει ένα σπίτι σε ένα σεισμό?
-
Τον σεισμο τον αντεληφθηκα μεσω των ειδησεων της τηλεορασης.
Επειδη εξ αντικειμενου θυμαμαι πιο πολλους σεισμους απο αρκετους απο σας να τι εχω να σας πω.
Αυτο που χρειαζεται ειναι να κρατησουμε τη ψυχραιμια μας και να την μεταδωσουμε και στους αλλους.
Αλλα αν παρατρομαξουμε και το βαλουμε στα ποδια το σωστοτερο ειναι να παμε προς τα ΠΑΝΩ. Αφου αν ειναι η ταρατσα να φτασει στο ισογειο ,καλυτερα να ειμαστε κοντα της.
Συνηθως ο σεισμος μεχρι να τον καταλαβεις,εχει τελειωσει.
Η κινηση 'φευγω απο κει που ειμαι και παω κατω απο το τραπεζι' εχει αποδειχθει οτι κανει καλο.Ελλειψει τραπεζιου εναλακτικη λυση ειναι το δοκαρι του οικοδομηματος.Ελλειψει δοκαριου η λυση ειναι να αλλαξετε σπιτι.
Αντιθετα η τακτικη 'παιρνω ναρκωτικα για να με βρουν ευκολα τα σκυλια στα χαλασματα' με το να μην εχουμε τακτη ημερομηνια εμφανισεως του σεισμου δημιουργει πολυ χειροτερα αποτελεσματα.
Επισης σωστο ειναι να βλεπουμε τα κτιρια απο οσο το δυνατον μεγαλυτερη αποσταση.Μπορει να μη διακρινουμε λεπτομερειες της κατασκευης αλλα δεν θα τις φαμε και στο κεφαλι σε περιπτωση μετασεισμου. -
Ο χρήστης DAP έγραψε:
Αντιθετα η τακτικη 'παιρνω ναρκωτικα για να με βρουν ευκολα τα σκυλια στα χαλασματα' με το να μην εχουμε τακτη ημερομηνια εμφανισεως του σεισμου δημιουργει πολυ χειροτερα αποτελεσματα.
-
Ο χρήστης DAP έγραψε:
Αυτό πρέπει χαλαρά να πάει στο thread με τις καλύτερες ατάκες...
-
πήγε ήδη!
-
κουνηθηκαμε παλι σημερα στο ρυθμο του εγκελαδου......... (ητανε και καλοοοοο)
τελικα βρισκομαστε σε μια περιοδο σεισμικη διεγερσης ή μηπως ειναι ιδεα μου??? -
που? πως? ποτε? εγω που ειμαι στην Πατρα δεν πρεπει να εγινε τιποτε........τουλαχιστον δεν καταλαβα κατι... γιατι πριν απο κατι μερες λεγανε οτι κουνισε λιγακι αλλα δεν καταλαβα τιποτε.
παντως εαν γινει κανας γερος σεισμος ασφαλως και ανησυχω.
-
Ως κλασσικός nerd, το σεισμό του '99 τον αντιλήφθηκα αρχικά επειδή άρχισε να κολλάει ενα dvd που έβλεπα στο PC!
-
Στην σχεδίαση ενός κτιρίου για τον σεισμό θεωρούμε ότι έχουμε μια μέση επιτάχυνση καθόλη την διάρκεια του σεισμού. Υπάρχουν 3 ζώνες σεισμικότητας στην Ελλάδα. Νομίζω η Θεσσαλονίκη ανήκει στην ζώνη με μέση επιτάχυνση 0,16g. Οι άλλες είναι 0,24 και 0,32g. Δεν θυμάμαι καλά. Η γέφυρα Ρίου - Αντιρίου έγινε λαμβάνοντας υπ' όψη έναν ακόμα υψηλότερο συντελεστή (από το 0,32).
Πάντως, κύριο μέλημα είναι να μελετηθεί η ταλαντωτική συμπεριφορά του κτιρίου (διέγερση - απόκριση), ώστε σε κάθε περίπτωση σεισμού να είμαστε μακρυά από την πρώτη ιδιοσυχνότητα της κατασκευής.
Άμα θεωρηθεί το κτίριο σαν ένας συνεχής φορέας και με πεπερασμένα στοιχεία αναλυθεί σε π.χ. 50 χιλιάδες βαθμούς ελευθερίας, τότε 50 χιλιάδες θα είναι οι ιδιοσυχνότητές του. Η πρώτη όμως (αυτή που εμφανίζεται νωρίτερα) είναι και η πιο επικίνδυνη, αφού πολλές φορές προκαλεί τα μεγαλύτερα πλάτη ταλάντωσης.
Φυσικά όλ' αυτά υπάρχουν βάσει στατιστικής. Δηλαδή θέλουμε να καλύψουμε ένα φάσμα σεισμών που στην γεωγραφική περιοχή όπου βρίσκεται το κτίριο, συνήθως συμβαίνουν. Δεν σχεδιάζουν βάσει του worst case scenario.
Οι στιγμιαίες επιταχύνσεις, που μπορεί να πιάσει ένα κτίριο, είναι πολύ υψηλότερες από αυτές που ανέφερα (αλλά μόνο για μια στιγμή). Εκείνη την στιγμή το κτίριο υπόκειται σε εντονότατες καταπονήσεις, οι οποίες προκαλούν ταχεία κόπωση στα δομικά του στοιχεία. Μπορεί να προκαλέσουν και θραύση βέβαια. Επίσης τα κτίρια, που κατασκευάζονται σήμερα, έχουν την λογικη των πολύ ισχυρών υποστυλωμάτων και των σχετικά ανίσχυρων δοκαριών. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται (ως ένα σημείο) η ψαθυρή θραύση από δυναμική διάτμηση των υποστηλωμάτων (χιαστί ρωγμές). Αντίθετα θραύσεις από δυναμική κάμψη (στις οποίες νομίζω ότι υπόκεινται τα δοκάρια) δεν είναι τόσο ψαθυρές, δηλαδή δίνουν κάποιο χρόνο αντίδρασης. Το υποστήλωμα σπάει ακαριαία.Ένας πολιτικός μηχανικός μπορεί να μας μιλήσει πληρέστερα και ακριβέστερα. Εξάλλου μπορεί να μην είναι και απόλύτως σωστά αυτά που είπα.
-
Τελικά όντως κουνηθήκαμε εδώ στην Θεσσαλονίκη!!!
Ήταν όντως καλό. Τους σεισμούς τους φοβάμαι. Ήμουν στο γραφείο μου και διάβαζα εκείνη την ώρα. Ασυναίσθητα, μόλις αντιλήφθηκα τον σεισμό, μου έφυγε ένα δυνατό και αγωνιώδες 'ΩΧ!!!' Ούτε βαθμοί ελευθερίας ούτε π@παριές!! Ο σώζων εαυτώ σωθείτω!! Αστειεύομαι ως προς το τελευταίο (έτσι θέλω να πιστεύω τουλάχιστον...)
Αμέσως μετά όμως πήγα την καρέκλα του γραφείου, όπου και καθόμουνα, λίγο προς τα πίσω, ώστε να μπορώ ανά πάσα στιγμή να πάω κάτω από το γραφείο, αν έβλεπα ότι πάει μακρυά η βαλίτσα...Ευτυχώς δεν πήγε και πολύ μακρυά!!! ΟΥΦ!!!!
-
Εγώ ήμουν έξω και δεν τους κατάλαβα.
Το επίκεντρο ήταν στην περιοχή της Βόλβης ( αυτό που έδωσε και τον μεγάλο σεισμό ) οι σεισμολόγοι είναι κάπως επιφυλακτικοί αν και τυπικά πρόκειται για ένα ρήγμα που δίνει σεισμούς που και που. -
4.5 τα ριχτερ............
ΟΛΟΙ ΚΟΥΝΙΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΡΥΘΜΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ.......... ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΜΕ ΤΡΕΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑ -
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Εγώ ήμουν έξω και δεν τους κατάλαβα.
Το επίκεντρο ήταν στην περιοχή της Βόλβης ( αυτό που έδωσε και τον μεγάλο σεισμό ) οι σεισμολόγοι είναι κάπως επιφυλακτικοί αν και τυπικά πρόκειται για ένα ρήγμα που δίνει σεισμούς που και που.Από όσο θυμάμαι,αυτό τό ρήγμα δίνει έναν μεγάλο σεισμό μία φορά στά (περίπου) τριάντα χρόνια.
Τό ότι τό ρήγμα ξύπνησε χτές,ίσως να μας βάλει σέ μπελάδες,μιάς καί ο τελευταίος μεγάλος σεισμός πού έδωσε,έγινε τό ΄78 -
H Σαλόνικα είναι καλά χτισμένη????? Με τι κανονισμο ξέρει κανείς?????
-
Ο χρήστης cpp έγραψε:
H Σαλόνικα είναι καλά χτισμένη????? Με τι κανονισμο ξέρει κανείς?????Υπάρχουν νέα κτήρια πού πληρούν (υποθέτω) όλους τούς κανονισμούς,αλλά υπάρχουν χιλιάδες παλιατζούρες πού κανείς δέν ξέρει τί μπορεί να γίνουν.
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
H Σαλόνικα είναι καλά χτισμένη????? Με τι κανονισμο ξέρει κανείς?????
Υπάρχουν νέα κτήρια πού πληρούν (υποθέτω) όλους τούς κανονισμούς,αλλά υπάρχουν χιλιάδες παλιατζούρες πού κανείς δέν ξέρει τί μπορεί να γίνουν.
Δηλαδή σε ένα 6 έχουμε θέμα και ίσως μεγαλύτερο από αυτό της Αθήνας
-
Οι παλιατζουρες εχουν δοκιμαστει το 78 κυνηγε!
Σεισμός. Πόσο τον φοβόμαστε?