-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Οι παλιατζουρες εχουν δοκιμαστει το 78 κυνηγε!Ναί,αλλά τό '78 κρίθηκαν κάποιες οικοδομές σάν 'κόκκινες',οι οποίες....'πρασινίσανε' χωρίς να μπεί πάνω τούς ούτε ένα καρφί.
Αν θα περάσεις από τή γειτονιά μου κάποτε,θα σού δείξω οικοδομή πού από τό '78 έχει πάρει κλίση (ορατή στό μάτι) καί έγινε πράσινη. -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Εγώ ήμουν έξω και δεν τους κατάλαβα.
Το επίκεντρο ήταν στην περιοχή της Βόλβης ( αυτό που έδωσε και τον μεγάλο σεισμό ) οι σεισμολόγοι είναι κάπως επιφυλακτικοί αν και τυπικά πρόκειται για ένα ρήγμα που δίνει σεισμούς που και που.Από όσο θυμάμαι,αυτό τό ρήγμα δίνει έναν μεγάλο σεισμό μία φορά στά (περίπου) τριάντα χρόνια.
Τό ότι τό ρήγμα ξύπνησε χτές,ίσως να μας βάλει σέ μπελάδες,μιάς καί ο τελευταίος μεγάλος σεισμός πού έδωσε,έγινε τό ΄78Η σεισμικότητα είναι όπως οι γυναίκες
Καλό είναι να κουνιέται λίγο λίγο το σύστημα για να μην δημιουργούνται απωθημένα... -
καθοτι μενω χορτιατη και καθοτι εκεινη την ωρα ειχαμε ησυχια...........μαγκες,βουη και αγιος ο θεος θυμηθηκα το 78 οπου η οικοδομη που εμενα πηρε κοκκινο....ασχημες εποχες!!!!!!!
-
Ο χρήστης samelis έγραψε:
καθοτι μενω χορτιατη και καθοτι εκεινη την ωρα ειχαμε ησυχια...........μαγκες,βουη και αγιος ο θεος θυμηθηκα το 78 οπου η οικοδομη που εμενα πηρε κοκκινο....ασχημες εποχες!!!!!!!Μαλλον σε αλλο Χορτιατη θα μενω εγω Δεν πηρα πρεφα τιποτα απολυτως συγχωργιανε
Παντως, να με συγχωρατε αλλα αλλα 4,5 δεν ειναι σεισμος... Ο σεισμος ρε πρεπει να ειναι σαν τον αντρα... μεγαλος και με διαρκεια
- ps ωραιο το Scooby σου... καθοτι μοναδικο στην περιοχη μας...
-
Ο χρήστης corsair έγραψε:
Παντως, να με συγχωρατε αλλα αλλα 4,5 δεν ειναι σεισμος... Ο σεισμος ρε πρεπει να ειναι σαν τον αντρα... μεγαλος και με διαρκεια
Kαί να μήν έχεις 'σχέση' μαζί του.
-
Θυμάμαι ότι μετά τον σεισμό του '99 (τον οποίο ευτυχώς πέρασα πολύ ξώφαλτσα) έλεγα ότι θα πάω να ζήσω στην Ολλανδία, που έχει όλο πεδιάδες και δεν γίνονται ποτέ (νομίζω...) σεισμοί!
-
Οι κανονισμοί για την αντισεισμικότητα των κτιρίων έχουν υποστεί ριζική αναδιάρθρωση το 2000. (ΕΑΚ, ΕΚΩΣ 2000). Αφορμή μάλλον ήταν και ο σεισμός του '99. Τώρα βέβαια έχουν βγει και άλλα ΕΑΚ και ΕΚΩΣ, αλλά είναι απλά βελτιώσεις των αρχικών.
Τα (καινούργια > 2000) κτίρια στην Ελλάδα θεωρούνται φρούρια. Μιλάμε τώρα εμείς, η Ιαπωνία και κανείς άλλος στον κόσμο...
Πολύ λίγες φορές θα παρατηρηθούν 'ματσαραγκιές' κατά την κατασκευή (κλέψιμο στα σίδερα, μπετόν υποβαθμισμένης ποιότητας κ.τ.λ.), αφού οι εργολάβοι μπορούν να γλυτώσουν από αλλού λεφτά, χωρίς ρίσκο (π.χ. με το να τοποθετήσουν πάμφθηνα είδη υγιεινής, με το να κλέψουν λίγο απο την θερμομόνωση κ.α.).
Το πιο δημοφιλές και συχνό είδος κλεψιάς είναι η 'ύπουλη' μετατροπή (μετά από κάποιους μήνες χρήσης του κτηρίου) κάποιων κοινόχρηστων χώρων σε κατοικήσιμους (παραβίαση του συντελεστή δόμησης). Τα υπόλοιπα δεν παρατηρούνται πλέον, παρά μόνο σπανιότατα.
Πολλές φορές όμως δεν είναι τόσο απλό, αφού εμπλέκονται και άλλοι στην μέση (π.χ. ο οικοπεδούχος, επιβλέπων μηχανικός κ.α.), ενώ μια καταγγελία στην πολεοδομία από τους πέριξ, αρκεί για να καθυστερήσει η κατασκευή πάρα πολύ χρόνο (κάτι που μεταφράζεται σε ακόμα περισσότερο χρήμα).Έχω πάει σε αρκετά γιαπιά, αφού ο πατέρας μου είναι πολιτικός μηχανικός (τώρα συνταξιούχος), που έχει ασχοληθεί και με εργολαβίες.
Τελευταία είχα επιβλέψει (λέμε τώρα!) την κατασκευή του οικήματος, το οποίο βρίσκεται κοντά στον κόμβο του Φοίνικα, στην Θεσσαλονίκη (στο ρεύμα προς κέντρο), απέναντι σχεδόν από το στρατόπεδο Νταλίπη (και κοντά στο περίφημο βενζινάδικο της ΕΚΟ). Αυτό το κτίριο το ενοικιάζει σε κάποιον ιδιώτη (τον οικοπεδούχο) η εταιρία 'Euro house' (αν δείτε την ταμπέλα...)
Γι' αυτό το κτίριο μπορώ να πω πως και 2400 ρίχτερ σεισμό, με εστιακό βάθος μισού μέτρου να κάνει, δεν πέφτει με ΤΙΠΟΤΑ!!!!!
Τόσο τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του (ύψος, πλάτος, μήκος κ.τ.λ.), όσο και η ποιότητα / ποσότητα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν (σίδερα, μπετόν) το εξασφαλίζουν αυτό στα σίγουρα!!! -
Ο χρήστης greo έγραψε:
Οι παλιατζουρες εχουν δοκιμαστει το 78 κυνηγε!Συγγνώμη που ρωτάω κιόλας, αλλα τα 27 χρονάκια που προστέθηκαν στις παλιατζούρες του '78, δε μετράνε αρνητικά ως προς την αντοχή τους ???
-
Ο χρήστης Spartan έγραψε:
Συγγνώμη που ρωτάω κιόλας, αλλα τα 27 χρονάκια που προστέθηκαν στις παλιατζούρες του '78, δε μετράνε αρνητικά ως προς την αντοχή τους ???Ναι, αλλά υπο προϋποθέσεις. Το μπετόν έχει πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής (>100 χρόνια), αλλά μπορέι να πάθει ζημιά (ενανθράκωση) από την ρύπανση (λεπτομέρειες πολλές δεν ξέρω). Η ενανθράκωση προκαλεί διάβρωση στον σιδηρό οπλισμό, νομίζω επειδή μεταβάλλεται το pH του μπετόν (που φιλοξενεί τα σίδερα), κάτι που ενεργοποιεί την ηλεκτροχημική διάβρωση (ζώνες διάβρωσης, διαγράμματα Pourbaix).
Αν διαβρωθεί ο οπλισμός, πρέπει να γίνουν πολλά και θαυμαστά πράγματα (βλ. τομέα αναπαλαιώσεων). Τότε χρησιμοποιούνται (όπου είναι δυνατόν) νέα σίδερα, ανθρακονήματα για την αύξηση της στιβαρότητας των υποστηλωμάτων, εποξειδικές ριτίνες κ.α. Ένα ερειπωμένο κτίριο 100+ ετών μπορεί να γίνει καλύτερο και από καινούργιο. Υπάρχουν πολλές τεχνικές εταιρίες στην Ελλάδα που ασχολούνται με αυτά τα πράγματα. Η τεχνογνωσία πάνω κάτω είναι γνωστή (σε επίπεδο μεταπτυχιακού και βάλε)...Επίσης, τα δομικά στοιχεία μιας πολυκατοικίας, που έχει δεχθεί σεισμό, υπόκεινται σε κόπωση, λόγω των δυναμικών φορτίων. Θεωρητικά σε έναν επόμενο, ίδιων χαρακτηριστικών, σεισμό να μην αντέξει.
Αλλά επειδή δεν είμαι πολιτικός μηχανικός (αλλά μηχανολόγος μηχανικός), δεν μπορώ να απαντήσω καθόλου υπεύθυνα. Ή παραπάνω πρόταση έχει γενική ισχύ (με βάση την εμπειρία μου από το μάθημα της αντοχής των υλικών, το ευαγγέλιο των μηχανικών πάσης ειδικότητας), αλλά δεν ξέρω τι 'ειδικό βάρος' έχει στην περίπτωση των οικοδομών... -
Εξού και προσοχή χρειάζεται όταν υπάρχουν συνεχείς διαρροές νερού που δεν επιδιορθώνονται... προσοχή στο που και πως τρυπάμε τοίχους γιανα βάλουμε air condition κλπ..... πάντως σε μερικές πολυκατοικίες που είχαν πέσει το 1999 οι της ΕΜΑΚ έλεγαν ότι στις κολώνες επειδή είχε πέσει το μπετον από την πρεσσα με μεγάλη δύναμη έιχε σπρώξει όλα τα τσέρκια στο κάτω μέρος της κολώνας
-
Ο χρήστης Έλσα έγραψε:
Θυμάμαι ότι μετά τον σεισμό του '99 (τον οποίο ευτυχώς πέρασα πολύ ξώφαλτσα) έλεγα ότι θα πάω να ζήσω στην Ολλανδία, που έχει όλο πεδιάδες και δεν γίνονται ποτέ (νομίζω...) σεισμοί!εκεί να φοβάσαι τα τσουνάμι και τις Κατρίνες, αφού είναι κάτω από το επιπεδο της θάλασσας
-
Έζησα τον σεισμό της Θεσσαλονίκης το 78 LIVE και μπορώ να πώ ήταν αρκετά εξουθενωτικό. Επί αρκετές μέρες η πόλη κουνιόταν απο μικροσεισμούς και υπήρχε ένας έντονος φόβος στην ατμόσφαιρα .
Το βράδυ εκείνο ήμουνα στον δεύτερο όροφο σε μια πανσιόν στη στροφή Τριανδρίας και μιλούσαμε με άλλους φοιτητές , κάνοντας διάλλειμα απ το διάβασμα γιατί την άλλη μέρα έδινα εξετάσεις.
Με το που αρχίζει το κούνημα σφαίρα στη σκάλα για την έξοδο με τους σοβάδες να πέφτουνε όση ώρα κατέβαινα. Η κάθοδος έγινε σε χρόνο dt.
Σκεφτήκαμε ότι κάπου έπεσαν σίγουρα σπίτια. και ξεκινήσαμε για το κέντρο , για να διαπιστώσουμε του λόγου το αληθες.Δεν θα ξεχάσω το χάος στην πλατεία Συντριβανίου. Όλοι οι δρόμοι γεμάτοι απο αυτοκίνητα ακινητοποιημένα και μαζί με τα κορναρίσματα δημιουργούσαν ένα απίστευτο σκηνικό.
Φτάσαμε και στην πλατεία Ιπποδρομίου όπου το χάος ήταν ακόμη μεγαλύτερο με τα ερείπια της γνωστής πολυκατοικίας να ξερνάνε σκόνη, και τον κόσμο να πηγαινοέρχεται πανικόβλητος.
Άραγε ο ' Νίκοε' τιμωρήθηκε για εκείνη τη μ!@#ία που έκανε στα δοκάρια του εργαστηρίου του?
Αρκετοί συμφοιτητές κοιμόντουσαν για χρόνια με το φώς και την πόρτα ανοιχτά έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο
Είχαμε αποκτήσει εμπειρία στην καταμέτρηση των Ρίχτερ που δουλεύει ακόμα και σήμερα. Πάντως τον χτεσινό σεισμό δεν τον κατάλαβα , σήμερα έμαθα γιαυτόν στη δουλειά .
-
στη τουμπα δεν κουνηθηκε τιποτα γιατι ειμαστε πολυ μαγκες...
-
Κάπου παραπάνω αναφέρθηκε, νομίζω από την 'γριουλα' , ότι οι παλιές οικοδομές δοκιμάστηκαν στον σεισμό του 78'.
Σωστό το παραπάνω αλλά από τότε πέρασαν 27 χρόνια. Πολλές από τις πορτοκαλί τότε οικοδομές επισκευάστηκαν κακήν κακώς με λάθος μεθόδους , αλλά μετα χαρακτηρίστηκαν ξανά πράσινες.
Ποτέ μα ποτέ ένας σεισμός δεν είναι ίδιος με έναν άλλον , οι παράμετροι είναι απίστευτοι και δεν μπορούν να εξομειωθούν από στατικά μοντέλα κ.λ.π. Δηλαδή μία οικοδομή (κακοκτισμένη με κανονισμούς του 50) επειδή άντεξε τον σεισμό του 78 ' δεν σημαίνει ότι θα αντέξει και σε έναν αντίστοιχο ή και μικρότερο σεισμό με τελείως διαφορετικές συνιστώσες.
Πολλές οικοδομές στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης έχουν κλίσεις σε διάφορες κατευθύνσεις λόγω διαφορικών καθιζήσεων, οι κλίσεις αυτές έχουν ήδη φορτίσει τους 50ετίας φέροντες οργανισμους.
Τα παραπάνω δεν τα γράφω για να φοβίσω (μπορεί να αφορούν 15 οικοδομές από τις χιλιάδες που υπάρχουν στην πόλη), αλλά προφανώς το πρόβλημα υπάρχει και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Φυσικά δεν τίθεται θέμα για οικοδομές χτισμένες με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς (εκτός άν έχουν γίνει χοντρές παρατυπίες).
και μια συμβουλή : ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΗΝ ΤΡΕΧΕΤΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΣΟΓΕΙΟ , ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΡΕΞΕΤΕ ΚΑΠΟΥ ΤΡΕΞΤΕ ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ!!!
-
Ο χρήστης adis4gr έγραψε:
στη τουμπα δεν κουνηθηκε τιποτα γιατι ειμαστε πολυ μαγκες...Η Τούμπα 'κουνιέται' πάνω κάτω, μόνο όταν χοροπηδάει ο κόσμος στο γήπεδο!
-
Παρ' ότι 'θρύλος', μιλάς σωστά!!!
Συμφωνώ μαζί σου και στην πραγματικά μεγάλη ομάδα λιμανιού της Ευρώπης...και στα ιταλικά...και σε πολλά! Αυτός ο 'θρύλος' να μην ήτανε...
-
Ο χρήστης funkyreverend έγραψε:
Παρ' ότι 'θρύλος', μιλάς σωστά!!!Συμφωνώ μαζί σου και στην πραγματικά μεγάλη ομάδα λιμανιού της Ευρώπης...και στα ιταλικά...και σε πολλά! Αυτός ο 'θρύλος' να μην ήτανε...
Έχω ζήσει στην Τούμπα funky, στη Λαμπράκη απέναντι από το γήπεδο σχεδόν και ξέρω... ξέρεις εσύ τι είναι να ξηλώνεις τις (αθηναϊκές) πινακίδες από το ίδιο σου το αυτοκίνητο και να τις κρύβεις στο πορτ-μπαγκάζ???
-
ετσι πρεπει!
κοντα εμενες...
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Έχω ζήσει στην Τούμπα funky, στη Λαμπράκη απέναντι από το γήπεδο σχεδόν και ξέρω... ξέρεις εσύ τι είναι να ξηλώνεις τις (αθηναϊκές) πινακίδες από το ίδιο σου το αυτοκίνητο και να τις κρύβεις στο πορτ-μπαγκάζ???Πω πω!
Θυμάμαι εκείνη την ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ καφρίλα που κάνανε κάποιοι ανεγκέφαλοι εδώ, όταν σπάζανε όποιο αμάξι βλέπανε με αθηναϊκές πινακίδες...
Ο Θεός να μας φυλάει από τέτοιους σκατόκαφρους (on both sides).
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
στη τουμπα δεν κουνηθηκε τιποτα γιατι ειμαστε πολυ μαγκες...
Η Τούμπα 'κουνιέται' πάνω κάτω, μόνο όταν χοροπηδάει ο κόσμος στο γήπεδο!
Μου θυμισες το εξης περιστατικο:
Οταν ημουν ακομα μαθητης στο Γυμνασιο, γινεται στη Θεσσαλονικη ενας μικρος σεισμος. Βρισκομουνα στο σπιτι φιλου, σε παλια οικοδομη, στον 5ο οροφο. Κουνηθηκαμε αρκετα. Ο φιλος (φανατικος ΠΑΟΚτζης) σηκωνεται και φωναζει: 'ΣΕΙΣΜΟΣ, ΣΕΙΣΜΟΣ, ο ΠΑΟΚ ο Θεος!' Η μητερα του ομως, που ειχε τρομοκρατηθει (οι μνημες απο το μεγαλο σεισμο ηταν ακομα προσφατες) δεν το βρηκε καθολου αστειο. Ακομα θυμαμαι και γελαω τα νευρα της και τα μπινελικια που του εριξε!
Σεισμός. Πόσο τον φοβόμαστε?