Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    Πιστεύετε σε κάποια ανώτερη δύναμη?
    1. Home
    2. Αντίλογος
    3. Πιστεύετε σε κάποια ανώτερη δύναμη?
    • 1
    • 2
    • 7
    • 8
    • 9
    • 10
    • 11
    • 39
    • 40
    • 9 / 40
    Αντίλογος
    62
    795
    8353
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • ?
      A Former User last edited by

Ο χρήστης sirgus έγραψε:
      Άρα προέκταση της αδυναμίας μας για κατανόηση της επιστήμης είναι η πίστη σε κάποια δύναμη. οκ ....ας.... το δεκτώ.

Προέκταση της αδυναμίας κατανόησης της δύναμης και της απάντησης ερωτημάτων τι είναι?

Όχι, δεν είπα αυτό. Ούτε αποκλείω ότι στο μέλλον θα εξηγηθούν κάποια πράγματα που τώρα μας είναι ανεξήγητα και άγνωστα.
      Αλλά αυτό δεν με εμποδίζει καθόλου να πιστεύω ή να έχω μια αμφιβολία ή να αντιλαμβάνομαι ότι είμαστε ακόμα ασήμαντοι...
      Άλλο η πίστη στο ερευνητικό σου έργο και άλλη η πίστη σου σε αυτό το υπέρτατο.

Άρα έχουμε πάλι διακρίσεις.
      Τον θεό τον βλέπει όποιος έχει συγκεκριμένη στάση ζωής.
      Κάποιοι δηλαδή θα πεθάνουν και δεν θα έχουν καταλάβει ποτέ ποια είναι αυτή η δύναμη.

Ναι, μου φαίνεται πολύ λογικό-θεμιτό αυτό.
      Αλλά εσύ πως αντιλαμβάνεσαι την φράση 'θα βρω τον Θεό μέσα μου'; Επίσης πως αντιλαμβάνεσαι τον όρο 'στάση ζωής';
      Γιατί, πραγματικά, δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς εννοείς.

Επίσης η σελήνα φτιάχτηκε σε αυτό το μέγεθος αφού τόσο ήταν το κομμάτι που αποσπάστηκε από την μάζα άπειρης πυκνότητας, κατά την στιγμή της μεγάλης έκρηξης.
      Αυτό μετά από πολύ χρόνο ισορρρόπησε μέσω βαρητικών δυνάμεων (οι νόμοι του Νεύτωνα εδώ ισχύουν με πολύ καλή ακρίβεια, μιας και τα βαρυτικά πεδία είναι σχετικά ασθενή. Στα ισχυρά βαρυτικά πεδία η θεωρία της σχετικότητας δίνει καλύτερα αποτελέσματα) με την Γη.
      Αν είχε μεγαλύτερο μέγεθος κάτι άλλο θα είχε συμβεί μέσα στην χαοτική κίνηση των κομματιών που προήλθαν από την μεγάλη έκρηξη και όχι το ζεύγος Γη - Σελήνη.
      Δεν καταλαβαίνω την ερώτησή σου και που αυτό κολλάει με την συζήτησή μας για μια υπέρτατη δύναμη.

Όσο για το 'Αυτός'-'Αυτή', δεν έχω να σου πω κάτι και θεωρώ την ερώτησή σου, εκτός από άκαιρη-άσκοπη, παραπλανητική.

Δεν ξέρω αν είμαι ακριβής, σκοπός μου δεν είναι να κάνω μάθημα στροφυσικής, αλλά να δώσω στον Sirgus μια απάντηση.

Επίσης, στην απάντηση που έδωσα στον Αντρέα, αναφερόμουνα στις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα πάνω στην Γη (και όχι στο σύμπαν).

Και επειδή βλέπω μια πολύ έντονη προδιάθεση για παρερμηνεία των λόγων, αναφέρομαι στις δραστηρίοτητες τις ανθρώπινες και όχι στο οικοσύστημα κ.τ.λ... Αυτές τις δραστηριότητες τις δημιουργήσαμε εμείς και όχι μια υπέρτατη δύναμη (ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το). Δεν μπορώ να το πω πιο λιανά.

Επίσης δεν κάνουμε κόντρα μεταξύ πιστών - άπιστων. Δεν προσπαθούμε να πείσουμε κανέναν για τίποτα!
      Εξού και η ασάφεια των απόψεών μας. Εγώ τουλάχιστον το ψάχνω! Δεν είμαι σίγουρος.
      Γιατί το επισημαίνεις και αυτό; Με ποιο σκεπτικό;

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • G
        greo last edited by

Τον yandr πεσατε να τον φατε, αλλα λεει κατι πολυ απλο. Θα το εξηγησω με παραδειγμα. Πως θα κρινατε εναν καθηγητη σε καποιο πανεπιστημιο, αν στην πρωτη παραδοση, πρωτου εξαμηνου, εκανε μαθημα επιπεδου ομιλιας σε παγκοσμιο συνεδριο; Θα ελεγε κανεις 'Μπραβο! Ποσα ξερεις! Εγω φταιω ο αδαης που δεν καταλαβαινω;' ΟΧΙ Συνηθως σε τετοιες περιπτωσεις ακουγεται 'Η ψωναρα! Μας επηξε στην μπουρδα και τα ακαταλαβιστικα για να μας ψαρωσει! Οτι του κατεβαινει λεει!' Οι πιο ευγενικοι και επιηκεις θα πουνε 'Τι τον βαλαν σε πανεπιστημιο, αφου δεν μπορει να διδαξει; Θα επρεπε να εχει μεταδοτικοτητα! κλπ κλπ'. Γνωστο το παραμυθι πιστευω.
        Το συμπερασμα ποιο ειναι; Αν σε ενδιαφερει να σε ακουσουν πρεπει να ενδιαφερεσαι να γινεις κατανοητος. Ακομα και αν εισαι ασυληπτος και πρεπει να μιλησεις σε αμοιβαδα. Η ευθυνη βρισκεται στο (οποιο) ανωτερο ον και οχι στο κατωτερο. Ειπε ο Δημητριος 'Δεν θα έρθει ο Θεός να σε βρει, παρά εσύ πρέπει να τον βρεις μέσα από τα μονοπάτια της σκέψης και του πνεύματός σου και μέσα από μια συγκεκριμένη στάση ζωής. και Αλλά άμα ήταν άμεσα παρατηρήσιμος, τότε όλοι θα πιστεύανε από φόβο, αφού θα βλέπανε μπροστά στα μάτια τους την Θεϊκή υπόσταση'. Αυτες οι φρασεις δειχνουν την πνευματικη (ας μου επιτραπει η λεξη χαριν συζητησης) διαστροφη που εχουν ολοι οι θρησκευομενοι ανεξαρτητως θρησκειας. Ειναι δυνατον το ατελες ον να βρει το ανωτερο απο μονο του!!!;;; Ποιος σου λεει οτι το ανωτερο ον εμπνεει φοβο; Απο που και ως που; Τον πατερα σου τον φοβασαι; Γιατι να μην εμπνεει αυτοματα αγαπη και σεβασμο; Γιατι να μην φροντιζει το ανωτερο ον να ειναι πιο κατανοητο; Σαν να λεμε τα χρυσοψαρα να εχουν αποψη για το ποιος και γιατι τα ταϊζει.
        Συνηθως ομως ολες οι αποψεις που δεχονται την υπαρξη καποιου ανωτερου οντος (και μαλιστα παρεμβατικου) αναποφευκτα καταληγουν σε διαπιστωσεις του στυλ 'αγνωσται αι βουλαι του'

ΥΓ Μολις ειδα κατι ακομα. Η Σεληνη αποσπαστηκε απο συγκρουση της Γης συμφωνα με νεοτερες θεωριες και οχι στην μεγαλη εκρηξη. Περισσοτερα στο 'ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ'

• M
          markvag last edited by

Ο χρήστης slivi έγραψε:

'It was, of course, a lie what you read about my religious convictions, a lie which is being systematically repeated. I do not believe in a personal God and I have never denied this but have expressed it clearly. If something is in me which can be called religious then it is the unbounded admiration for the structure of the world so far as our science can reveal it.'

'Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ'

Ο θείος Αλβέρτος εμένα με κάλυψε απολύτως...

Παραπάνω, έφαγα τόσες λέξεις για να πω αυτό που ο 'θείος' είπε με μία πρόταση...

Αυτό για κάποιον ίσως σημαίνει ότι δεν υπάρχει θεός - ανώτερη δύναμη, όπως θέλετε. Για κάποιον άλλον ίσως (για εμένα πχ) σημαίνει ότι υπάρχει.

• ?

Greo, οι παραβολές - παραμυθάκια που χρησιμοποιήθηκαν κατα κόρον δεν σου λένε τίποτα;
            Είναι ακριβώς για τον σκοπό τον οποίο αναφέρεις.

Και σε εσένα θα ρωτήσω το ίδιο πράγμα : Πως αντιλαμβάνεσαι την φράση 'Να βρεις τον Θεό μέσα σου'

Εγώ την αντιλαμβάνομαι ως μια γαλήνη, μια αρμονία του πνεύματος με το σώμα, μέσα από την οποία θα οδηγηθείς σε κάτι το διαφορετικό.
            Δεν μιλάω για κάτι το υπερφυσικό ή το μεταφυσικό.
            Δεν απέχει πολύ από το 'Νους υγιής εν σώματι υγιές' των αρχαίων, ούτε από αυτό που έλεγε ο Ηράκλειτος 'Ό,τι κάνεις αφαιρεί από το είναι σου'...

Αυτό μπορεί να το κάνεις μόνο αυτοβούλως. Αν κάποιος σου πει κάν' το γιατί η δαμόκλειος σπάθη κρέμεται από πάνω σου (αυτό θα γίνει αν έρθει και σου παρουσιαστεί αυτοπροσώπως το υπέρτατο).
            Κάποιος θα μπορούσε να ερμηνεύσει βέβαια και το ζεύγος 'Παράδεισος - Κόλαση' ως δαμόκλειο σπάθη...

• M
              markvag last edited by

Α! Και προσωπικά δεν μ' ενδιαφέρει να βρω τον θεό, γιατί αυτό υποθέτει μία λογική διαδικασία, για να βρω κάτι που εγώ θεωρώ ότι δεν μπορεί να ενταχθεί σε τέτοια διαδικασία...

• ?

Ο χρήστης markvag έγραψε:
                Α! Και προσωπικά δεν μ' ενδιαφέρει να βρω τον θεό, γιατί αυτό υποθέτει μία λογική διαδικασία, για να βρω κάτι που εγώ θεωρώ ότι δεν μπορεί να ενταχθεί σε τέτοια διαδικασία...

Συμφωνώ με αυτό που λες.

Απλά ούτε οι θρησκείες επικαλέστηκαν μια λογική διαδικασία για να γίνει κάτι τέτοιο. Σε όλα πρέπει να υπάρχει μια (δεν ξέρω πως να το πω) πνευματικότητα. Είσαι ανοικτός σε αυτήν την πορεία.

Φυσικά αυτό ακριβώς το σημείο εκμεταλλεύτηκαν οι 'εκπρόσωποι' του Θεού (ανά τους αιώνες) και οδήγησαν τον κόσμο στην υποταγή - φανατισμό. Πάνω σε αυτό πάτησαν και απομυζήσανε τους πιστούς, πάνω σε αυτό έκαναν τα χειρότερα εγκλήματα.
                Το λέει πολύ ωραία ο Ντοστογεύσκυ στους 'αδελφούς Καραμαζώφ'

• S
                  sirgus last edited by

Ο χρήστης ililias έγραψε:

Φαντάσου να αρχίσουμε όλοι να σχολιάζουμε όσα λένε οι άλλοι...πχ το σαφέστατο και σοβαρότατο >Ναί, γιατί η επιστήμη συνεχώς κάπου κολλάει

Βλέπεις, για μένα αυτό είναι πράγματι σαφέστατο και σοβαρότατο. Γιατί δεν μπορώ να δεχθώ σαν σοβαρή επιστημονική εξήγηση το 'απόδειξέ μου ότι υπάρχει'. Η εξηγούμε τα πάντα επιστημονικά, η διατηρώ τις αμφιβολίες μου, μαζί και την υποψία ότι η ανώτερη δύναμη πράγματι υπάρχει.

Μάλλον το ότι πριν από 500 χρόνια δεν είχαμε ερμηνεία για διάφορα φαινόμενα, και πριν από 200 χρόνια δεν είχαμε ερμηνεία για λιγότερα φαινόμενα και τώρα δεν έχουμε ερμηνεία για ελάχιστα φαινόμενα δεν σου λέει κάτι.

• ?

Ο χρήστης sirgus έγραψε:
                    Μάλλον το ότι πριν από 500 χρόνια δεν είχαμε ερμηνεία για διάφορα φαινόμενα, και πριν από 200 χρόνια δεν είχαμε ερμηνεία για λιγότερα φαινόμενα και τώρα δεν έχουμε ερμηνεία για ελάχιστα φαινόμενα δεν σου λέει κάτι.

Ναι αλλά η πορεία επεξήγησης αποκτά όλο και μεγαλύτερη δυσκολία.
                    Τώρα είναι πολύ πιο δύσκολο και απαιτούνται όλο και περισσότερες μελέτες - θεωρίες για την εξήγηση κάποιων φαινομένων.
                    Η δυσκολία αυτή πιστεύω ότι θα αυξάνει όλο και περισσότερο.

• S
                      sirgus last edited by

Ο χρήστης Δημήτριος έγραψε:

Επίσης η σελήνα φτιάχτηκε σε αυτό το μέγεθος αφού τόσο ήταν το κομμάτι που αποσπάστηκε από την μάζα άπειρης πυκνότητας, κατά την στιγμή της μεγάλης έκρηξης.
                      Αυτό μετά από πολύ χρόνο ισορρρόπησε μέσω βαρητικών δυνάμεων (οι νόμοι του Νεύτωνα εδώ ισχύουν με πολύ καλή ακρίβεια, μιας και τα βαρυτικά πεδία είναι σχετικά ασθενή. Στα ισχυρά βαρυτικά πεδία η θεωρία της σχετικότητας δίνει καλύτερα αποτελέσματα) με την Γη.
                      Αν είχε μεγαλύτερο μέγεθος κάτι άλλο θα είχε συμβεί μέσα στην χαοτική κίνηση των κομματιών που προήλθαν από την μεγάλη έκρηξη και όχι το ζεύγος Γη - Σελήνη.
                      Δεν καταλαβαίνω την ερώτησή σου και που αυτό κολλάει με την συζήτησή μας για μια υπέρτατη δύναμη.

Απλά όταν είπες 'Επίσης Αυτός (η υπέρτατη δύναμη) δεν έφτιαξε τίποτα από αυτά που είναι γύρω μας' κάπου δεν κατάλαβα πως εγώ έφτιαξα όλα αυτά που είναι γύρω μας.
                      Αλλά οκ, το εξήγησες ότι εννοείς για όσα βρίσκονται πάνω στη Γη.

Άρα για τα εκτός της Γης τα έφτιαξε η φυσική και εντός της Γης ο άνθρωπος ο οποίος φυσικά δέχεται και επιρροή από αυτή την δύναμη?
                      Μπερδεύτηκα...

Όσο για το 'Αυτός'-'Αυτή', δεν έχω να σου πω κάτι και θεωρώ την ερώτησή σου, εκτός από άκαιρη-άσκοπη, παραπλανητική.

Καθόλου παραπλανητική απλά δεν μπορείς να ορίσεις αυτή την δύναμη με καμία περιγραφή αλλά την περιγράφεις σαν Αυτός.
                      Μου έκανε εντύπωση απλά.

Εξού και η ασάφεια των απόψεών μας. Εγώ τουλάχιστον το ψάχνω! Δεν είμαι σίγουρος.
                      Γιατί το επισημαίνεις και αυτό; Με ποιο σκεπτικό;

Που φαίνεται η ασάφεια όταν ελπίζεις ότι η επιστήμη θα εξηγήσει για άλλη μια φορά κάτι? (ενώ ίσως έχει φτάσει κοντά?)

• M
                        markvag last edited by

Απλά ούτε οι θρησκείες επικαλέστηκαν μια λογική διαδικασία για να γίνει κάτι τέτοιο.

Μα, δεν με απασχολεί το τι λέει η κάθε θρησκεία...

Σε όλα πρέπει να υπάρχει μια (δεν ξέρω πως να το πω) πνευματικότητα.

Αυτό δεν είμαι σίγουρος ότι το κατάλαβα, αλλά αν εννοείς ότι θα πρέπει να βλέπουμε μία 'δύναμη' πίσω απ' όλα διαφωνώ... Αλλά δεν νομίζω να θέλεις να πεις αυτό...

Είσαι ανοικτός σε αυτήν την πορεία.

Για 'μένα, σε αυτά τα ζητήματα κανείς δεν μπορεί παρά να είναι ανοιχτός...

Φυσικά αυτό ακριβώς το σημείο εκμεταλλεύτηκαν οι 'εκπρόσωποι' του Θεού

Ναι...

Πήραν την αποκλειστική αντιπροσώπευση και χρεώνουν (ανά τους αιώνες) ότι θέλουν... (μισοαστεία - μισοσοβαρά...)

• S
                          sirgus last edited by

Ναι αλλά η πορεία επεξήγησης αποκτά όλο και μεγαλύτερη δυσκολία.
                          Τώρα είναι πολύ πιο δύσκολο και απαιτούνται όλο και περισσότερες μελέτες - θεωρίες για την εξήγηση κάποιων φαινομένων.
                          Η δυσκολία αυτή πιστεύω ότι θα αυξάνει όλο και περισσότερο.

So what?
                          Επειδή είναι πιο δύσκολο να εξηγήσω την δημιουργία του σύμπαντος από την διατήρηση της ορμής άρα έχω την λογική «Σιγά μην τα καταφέρουν οι φυσικοί»?

Δεν μου λέει κάτι…

Anyway η άποψη μου είναι σαφής. Δεν πιστεύω σε κάποια ανώτερη δύναμη γιατί δεν έχω λόγο να πιστεύω σε κάποια τέτοια δύναμη.
                          Όλα έχουν εξηγηθεί με ένα τρόπο και σίγουρα θα εξηγηθούν και τα υπόλοιπα σε 10 ή 1000 χρόνια με τον ίδιο τρόπο.
                          Αν θέλει κάποιος ας μου αποδείξει ότι υπάρχει κάποια τέτοια δύναμη ...(ναι έτσι σκέφτομαι…με αποδείξεις, πειράματα, πράξεις, τύπους, θεωρήματα κλπ) και τότε οκ.

Μέχρι τότε, εγώ έχω μάθει για δυνάμεις που όχι, δεν τις βλέπουμε απλά βλέπουμε ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ τους.

Ελπίζω να είμαι σαφής.

• S
                            sirgus last edited by

...Θεωρίες στις οποίες η απάντηση σε ερωτήματα είναι 'δεν ξέρω' ή 'είναι σοφός, κάτι θα ήξερε' να μου λείπουν!

Το σημαντικό είναι ότι η επιστήμη σε 1000000 ίσως χρόνια θα βρει σαφείς απαντήσεις.
                            Πως νιώθετε που οι θεωρίες για τις ανώτερες δυνάμεις δεν πρόκεται να εξελιχθούν ΠΟΤΕ?

• S
                              slivi last edited by

Ο χρήστης sirgus έγραψε:

....Μέχρι τότε, εγώ έχω μάθει για δυνάμεις που όχι, δεν τις βλέπουμε απλά βλέπουμε ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ τους.

Ελπίζω να είμαι σαφής.

Σαφής είσαι, απλά μόλις περιέγραψες αυτό που κάποιοι λένε ΘΕΟ.
                              Για σκέψου το λίγο καλύτερα....

Anyway, το ανέκδοτο με το κοινό που έχουν το καλό sex και η ασφάλεια στα δίκτυα το έχει ακούσει κανείς; Αυτό μου θυμίζουμε με τον Θεό.
                              Όλοι συζητάμε γι'αυτό αλλά κανείς δεν ξέρει πώς γίνεται...

• ?

Ο χρήστης markvag έγραψε:

Σε όλα πρέπει να υπάρχει μια (δεν ξέρω πως να το πω) πνευματικότητα.

Αυτό δεν είμαι σίγουρος ότι το κατάλαβα, αλλά αν εννοείς ότι θα πρέπει να βλέπουμε μία 'δύναμη' πίσω απ' όλα διαφωνώ... Αλλά δεν νομίζω να θέλεις να πεις αυτό...

Ίσως να μην μπόρεσα να εκφραστώ σωστά. Ήθελα να πω ότι η δύναμη αυτή πρέπει να προέρχεται από μέσα σου. Αλλά αυτό δεν συνεπάγεται μια λογική διαδικασία. Δηλαδή μπορείς να το νιώθεις αλλά να μην μπορείς να το εξηγήσεις με λογικούς όρους. Και κάπως έτσι ξεκινά το προσωπικό σου (αυστηρά) 'ταξίδι'
                                Οι θρησκείες θεωρητικά έχουν τον ρόλο να καλούν με τρόπο ανοικτό και με τρόπο αγάπης τους πιστούς να ξεκινήσουν το δικό τους ταξίδι. Η ένταξη ενός ανθρώπου σε κάποιο δόγμα δεν συνεπάγεται ότι θα είναι και φανατικός.

Αλλά εδώ κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι καλύτερα να μην εντάσσεσαι σε κάποιο δόγμα αφού αυτό μπορεί να σε εμποδίσει στην πορεία σου. Σε αυτό δεν ξέρω να πω κάτι. Πρέπει να το σκεφτώ.

• ?

Ο χρήστης sirgus έγραψε:
                                  Καθόλου παραπλανητική απλά δεν μπορείς να ορίσεις αυτή την δύναμη με καμία περιγραφή αλλά την περιγράφεις σαν Αυτός.
                                  Μου έκανε εντύπωση απλά.

Απλά νόμιζα ότι το έθετες σε φεμινιστική βάση το θέμα και σκέφτηκα 'Ωχ! Τώρα την καταστρέψαμε την συζήτηση...'

Που φαίνεται η ασάφεια όταν ελπίζεις ότι η επιστήμη θα εξηγήσει για άλλη μια φορά κάτι? (ενώ ίσως έχει φτάσει κοντά?)

Δεν ξέρω να στο πω αλλιώς. Αλλά νομίζω ότι το να πιστεύει κάποιος στον Θεό (με την παραδοσιακή έννοια του όρου) δεν τον εμποδίζει από το να είναι και μεγάλος και τρανός ερευνητής θεμάτων που άπτονται 'καυτών' ερωτημάτων (π.χ. από προήλθε το σύμπαν, τι προϋπήρχε της μεγάλης έκρηξης κ.τ.λ.)...

• T
                                    techadmin admin last edited by

Ο χρήστης slivi έγραψε:
                                    Για να μην τσακωνόμαστε χωρίς λόγο, υποθέτω ότι ο Nasos αναφέρεται στην γνωστή φράση του Einstein 'Ο Θεός δεν παίζει ζάρια με το σύμπαν' και την επίσης πασίγνωστη απάντηση του Hawking 'Αντιθέτως, ο Θεός όχι μόνο παίζει ζάρια, αλλά ορισμένες φορές τα πετάει και εκεί που δεν μπορούμε να τα δούμε'.

Όχι, ο Nasos δεν αναφερόταν στη γνωστή χαριτωμένη ρήση του Αϊνστάιν, αλλά σε κάποια πράγματα που είχε διαβάσει παλαιότερα, ενδεικτικό μέρος των οποίων είχε παραθέσει παρακάτω (του αρχικού μηνύματός του), αλλά εσύ πιθανότατα δεν έκανες τον κόπο να τα διαβάσεις. Για διευκόλυνσή σου λοιπόν, τα παραθέτω εκ νέου:

Απαντάω εν συντομία, γιατί είμαι στο κρεβάτι με ίωση...
                                    [...]

Σου παραθέτω απόσπασμα από τον πρόλογο του Carl Sagan, για το Χρονικό του Χρόνου, από τις εκδόσεις 'Κάτοπτρο', Απρίλιος 1989:

[...] Ακόμη, αυτό είναι ένα βιβλίο για το Θεό... ή ίσως για την απουσία του Θεού. Η λέξη 'Θεός' γεμίζει τις σελίδες του. Ο Hawking αναζητά την απάντηση στην περίφημη ερώτηση του Αϊνστάιν, αν ο Θεός είχε κάποια ελευθερία επιλογής στη δημιουργία του Σύμπαντος. Όπως ο ίδιος δηλώνει, προσπαθεί να καταλάβει τη σκέψη του Θεού. Και τα συμπεράσματα της προσπάθειάς του είναι όλο και πιο αναπάντεχα: Ένα Σύμπαν χωρίς όρια στο χώρο, χωρίς αρχή ή τέλος στο χρόνο. ένα Σύμπαν που δεν χρειάζεται Δημιουργό.

Το βιβλίο το έχω διαβάσει πριν από 9 χρόνια, τώρα δεν έχω το χρόνο να το ξαναδιαβάσω για να σου πω ακριβώς λεπτομέρειες. Πάντως, είχα δημιουργήσει την ιδέα ότι ο Hawking, όσο και ο Αϊνστάιν (για τον δεύτερο θυμάμαι να μας το λέει και ο καθηγητής της Φυσικής στο Λύκειο, αλλά σ' αυτό μη δώσεις σημασία), πίστευαν στο Θεό. Σχετικά με την παρέμβασή του στη δημιουργία είναι όλη η συζήτηση. Αλλά και πάλι, μπορεί να έχω παρερμηνεύσει κάτι.

Είμαι πάντα στη διάθεσή σας, όχι για να προσπαθήσω να προσυλητήσω κόσμο, μου φαίνεται ανόητο και ήδη ενοχλούμαι που μιλάω έτσι, αλλά για να συζητήσουμε. Και άμα θες, σου αναφέρω και 2-3 περιστατικά στη ζωή μου που με έχουν πείσει για την ύπαρξη μίας ανώτερης δύναμης ή εν πάση περιπτώσει, για την ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση της 'τύχης' στη ζωή μου...

Φεύγοντας τώρα απ' το θέμα του Hawking και του Einstein, εγώ θα αφήσω εδώ τη συζήτηση, για τους εξής απλούς λόγους:
                                    α) Το θέμα μας ήταν αν ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ σε κάποια ανώτερη δύναμη και γιατί. Απάντησα, αιτιολόγησα (όχι το γιατί υπάρχει, αλλά το γιατί ΠΙΣΤΕΥΩ, ελπίζω να καταλαβαίνετε τη διαφορά) και τώρα είναι ώρα να απέρχομαι σιγά-σιγά, γιατί το πολύ το κύριε-ελέησον το βαριέται κι ο παπάς (επίκαιρο σχόλιο).
                                    β) Όσοι πιστεύουμε ότι υπάρχει Θεός, κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να πούμε γιατί πιστεύουμε. Όχι γιατί υπάρχει. Και μου κάνει πραγματικά φοβερή εντύπωση, πώς ορισμένοι θεωρούν εαυτούς ικανούς να δώσουν απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα. Δέχομαι το να μην πιστεύεις, αλλά να αναμένεις και αλλαγή των αποτελεσμάτων μίας νέας ψηφοφορίας, μετά από τόση συζήτηση;;; Τι προσπαθείτε να κάνετε; Να μας αλλαξοπιστήσετε; Υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο; Ή μήπως ο σκοπός μας εδώ είναι να προσκολληθούμε σε μία θρησκεία. Δικαίωμα του καθενός είναι να πιστεύει και προσωπικά με ενόχλησε αφάνταστα η αλλαζονία του χρήστη (το όνομα του οποίου δεν θυμάμαι) που θεώρησε λογικό να αλλάξει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, μετά από (άκουσον-άκουσον) 11 σελίδες απαντήσεων, λες και κάνουμε συζήτηση στη στρογγυλή τράπεζα του Yale ή του ΜΙΤ. Εγώ σέβομαι τις απόψεις όλων, είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν με τις δικές μου. Θα στενοχωριόμουν αν συνομιλητές μου, που θεωρώ ότι έχουν ένα επίπεδο, άλλαζαν θέση σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, με μία απλή κουβέντα σε ένα forum, που και στην τελική, σιγά τα επιχειρήματα που έχουν πέσει στο τραπέζι! Έλεος δηλαδή! Λυπηθείτε μας ρε παιδιά! Από τη στιγμή λοιπόν που κάποιοι εδώ μέσα, δεν σέβονται την αντίθετη άποψη, εγώ απέχω.

EDIT: Το κόκκινο κείμενο ήταν προς διαγραφή, αλλά το άφησα για αποκατάσταση της τάξης. Ο Ανδρέας δεν εννοούσε αυτό που -βιαστικά- κατάλαβα και ζητώ συγγνώμη για τον τρόπο που έγραψα.

γ) [offtopic]Είναι φοβερό, το πως ο Χριστιανισμός συρρικνώνεται εις βάρος άλλων θρησκειών και μάλιστα του Μουσουλμανισμού. Ρίξτε μια ματιά γύρω σας και θα δείτε ότι η Ευρώπη που κάποτε ήταν 'Δυτικής μορφής', έχει γεμίσει μουσουλμάνους. Απ' όσο γνωρίζω, καμία άλλη θρησκεία δεν έχει τόσους πολλούς εχθρούς και αυτό το αποδίδω προσωπικά στην ελευθερία που αφήνει στους πιστούς της. Προφανώς δεν θεωρώ σωστά τα έκτροπα που κάνουν οι Μουσουλμάνοι, αλλά ακριβώς γι' αυτό το λόγο θεωρώ ότι θα έπρεπε να φυλασσόμαστε λιγάκι παραπάνω, γιατί κάποια στιγμή, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι θα γεμίσουν τον κόσμο, με τις συνέπειες που φοβάμαι και ίσως φαντάζεστε. Ο δυτικός τρόπος σκέψης θα χαθεί, γιατί βλέπετε πόσο ανάλαφρα ανοιχτός είναι ο 'χριστιανικός' ή έστω τυπικά χριστιανικός τρόπος ζωής, ενώ αντίθετα ίσως γνωρίζετε τι συμβαίνει στις μουσουλμανικές χώρες. Την ίδια στιγμή που εμείς προσπαθούμε να αποποιηθούμε το θρησκευτικό παρελθόν μας, οι άλλοι οπλίζονται με φανατισμό και εποικούν όλο τον κόσμο. Εγώ μπορεί να βλέπω φαντάσματα, αλλά εσείς τα βλέπετε όλα ρόδινα; Γνωρίζετε πόσοι μουσουλμάνοι υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα; Όλοι οι Αλβανοί (οι οποίοι ανεπίσημα πρέπει να είναι κοντά στο εκατομμύριο συν τους Τουρκογενείς στα σύνορα. Εγώ τώρα δεν το πάω θρησκευτικά, σας είπα άλλωστε ότι δεν πάω στην εκκλησία πλέον, αν παντρευτώ θα προσπαθήσω να κάνω πολιτικό γάμο και τα παιδιά μου, αν έκανα, θα τα βάφτιζα μόνο για να μην έχουν προβλήματα κοινωνικά. Φτύνω τους παπάδες και τις ανοησίες τους, αλλά την ίδια στιγμή τρέμω στη σκέψη του τι μπορεί να συμβεί αν θρησκευτικά φανατισμένες ομάδες εξ ανατολών στείλουν κόσμο ή απλά εντολές δολοφονίας στους 'πιστούς' τους στην πατρίδα μας, στην Ευρώπη και μας κάνουν όλους Τουρκία. Τα λέω απλοποιημένα, η σκέψη μου δεν είναι έτσι, αλλά αυτά μου επιτρέπει ο χρόνος μου να γράψω.[/offtopic]

Στο εξής θα διαβάζω που και που τι γράφετε εδώ, αλλά θα προσπαθήσω να μην απαντήσω ξανά.

Καλή συνέχεια σε όλους.

Υ.Γ. Φίλε Δημήτριε, μην το παίρνεις προσωπικά. Δεν θα βγάλεις άκρη πιστεύω...

• H
                                      hunter last edited by

Νάσσο,νά σέ ρωτήσω κάτι;
                                      Γιατί πιστεύεις ότι υπέθεσα ότι θά αλλάξουν τά 'οχι'' σέ βάρος τών 'ναί' καί όχι τό αντίθετο;

• S
                                        slivi last edited by

Ο χρήστης nasos79 έγραψε:
                                        ....>Για να μην τσακωνόμαστε χωρίς λόγο, υποθέτω ότι ο Nasos αναφέρεται στην γνωστή φράση του Einstein 'Ο Θεός δεν παίζει ζάρια με το σύμπαν' και την επίσης πασίγνωστη απάντηση του Hawking 'Αντιθέτως, ο Θεός όχι μόνο παίζει ζάρια, αλλά ορισμένες φορές τα πετάει και εκεί που δεν μπορούμε να τα δούμε'.

Όχι, ο Nasos δεν αναφερόταν στη γνωστή χαριτωμένη ρήση του Αϊνστάιν, αλλά σε κάποια πράγματα που είχε διαβάσει παλαιότερα, ενδεικτικό μέρος των οποίων είχε παραθέσει παρακάτω (του αρχικού μηνύματός του), αλλά εσύ πιθανότατα δεν έκανες τον κόπο να τα διαβάσεις. Για διευκόλυνσή σου λοιπόν, τα παραθέτω εκ νέου:

Απαντάω εν συντομία, γιατί είμαι στο κρεβάτι με ίωση...
                                        [...]

Σου παραθέτω απόσπασμα από τον πρόλογο του Carl Sagan, για το Χρονικό του Χρόνου, από τις εκδόσεις 'Κάτοπτρο', Απρίλιος 1989:

[...] Ακόμη, αυτό είναι ένα βιβλίο για το Θεό... ή ίσως για την απουσία του Θεού. Η λέξη 'Θεός' γεμίζει τις σελίδες του. Ο Hawking αναζητά την απάντηση στην περίφημη ερώτηση του Αϊνστάιν, αν ο Θεός είχε κάποια ελευθερία επιλογής στη δημιουργία του Σύμπαντος. Όπως ο ίδιος δηλώνει, προσπαθεί να καταλάβει τη σκέψη του Θεού. Και τα συμπεράσματα της προσπάθειάς του είναι όλο και πιο αναπάντεχα: Ένα Σύμπαν χωρίς όρια στο χώρο, χωρίς αρχή ή τέλος στο χρόνο. ένα Σύμπαν που δεν χρειάζεται Δημιουργό.

...

Υπάρχει και κάποια άλλη σχετική με τον Θεό και το σύμπαν τοποθέτηση Einstein και Hawking, γιατί εγώ τουλάχιστον δεν την έχω ποτέ συναντήσει. (Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και πολύ θα ήθελα αν κάποιος την έχει συναντήσει να 'πέσει' στην συζήτηση). Υπέθεσα λοιπόν ότι το απόσπασμα του βιβλίου του Carl Sagan που παρέθεσες αναφέρεται σε αυτές τις δηλώσεις. Πέραν αυτού όμως, έτσι κι αλλιώς, το συγκεκριμένο απόσπασμα αποτελεί άποψη του συγγραφέα και δεν παραθέτει συγκεκριμένες δηλώσεις των δύο επιστημόνων.

Την άποψη του Einstein επί του θέματος νομίζω την παρέθεσα σε προηγούμενη σελίδα, είναι πρωτότυπη και με παραπομπή σε βιβλιογραφία του ιδίου...

Αν πάντως παρερμήνευσα τα γραφόμενά σου ζητώ ειλικρινά συγνώμη...

• S
                                          skullone last edited by

Ο χρήστης gskarmou έγραψε:

** Πίστευε και μή , ερεύνα = είτε πιστεύεις είτε όχι ψάξε, το είχε πεί κάποιος που λέγανε ότι περπατούσε στο νερό και αναστήθηκε τρείς μέρες μετά το Θάνατό του ...**

Βασικά δεν υπήρξε ποτέ το 'πίστευε και μη, ερεύνα'. Αυτό άρχισαν οι παπάδες να το λένε τα τελευταία χρόνια για να εξωραΐσουν το κέλευσμα της 4ης Οικουμενικής Συνόδου 'Πίστευε τω θαύματι και μη ερεύνα τοις λογισμοίς' (δηλαδή: πίστευε στο θαύμα και μην ερευνάς με τη λογική), από το οποίο ήρθε η συντομευμένη μορφή 'πίστευε και μη ερεύνα'. Τότε ήταν που πρωτοδιατυπώθηκε άλλωστε... Στην 4η Οικουμενική Σύνοδο.

• S
                                            sirgus last edited by

Ο χρήστης slivi έγραψε:

....Μέχρι τότε, εγώ έχω μάθει για δυνάμεις που όχι, δεν τις βλέπουμε απλά βλέπουμε ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ τους.

Ελπίζω να είμαι σαφής.

Σαφής είσαι, απλά μόλις περιέγραψες αυτό που κάποιοι λένε ΘΕΟ.
                                            Για σκέψου το λίγο καλύτερα....

Ναι με την διαφορά ότι για ανώτερες δυνάμεις υπάρχουν 240324 διαφορετικές θεωρίες..ενώ για την βαρύτητα πχ..ΜΙΑ μάλλον...

• First post
                                              Last post
                                            • 1
                                            • 2
                                            • 7
                                            • 8
                                            • 9
                                            • 10
                                            • 11
                                            • 39
                                            • 40