-
Είπε η Ρενω ότι αργούν να ζεσταθούν λάστιχα με μεγαλύτερο δείκτη; Οι εταιρείες ελαστικών διαφωνούν...
Προσωπικά θα έβαζα τα Pirelli.
Nokia 730 & Tapatalk
-
Thanks Zeus. Ναι, αργεί να ζεσταθεί και μάλιστα το ίδιο μου είπε και άνθρωπος από την Michellin Ελλάδας με τον οποίο μίλησα τηλεφωνικά. Μου ανέφερε δε και συγκεκριμένη περίπτωση πελάτη που έβαλε το PSS σε Audi S3 και είχε την ένδειξη του esp σχεδόν μόνιμα αναμένη στην ελληνική άσφαλτο...Αυτό ελέγχεται πάντως...Nα πω πως στο test του EVO καλοκαίρι 2014 δεύτερο είχε βγει το Pirelli P Zero. Φίλος που έχει βάλει το PSS se Mazda 6 (185 bhp) στην California μου είπε suberb! Το θέμα είναι ότι η νεοελληνική άσφαλτος έχει τα χάλια της (εκτός λίγων εξαιρέσεων, πχ Αττική οδός). Το ερώτημα είναι υπάρχει κανείς στην Ελλάδα που να έχει βάλει το PSS σε αυτοκίνητο με 200-230 bhp? Ευχαριστώ, ΙΠΖ
-
Ο χρήστης IOANNIS ZOIS έγραψε:
Καλημέρα,- θα ήθελα μια επιβεβαίωση, αν κάποιος γνωρίζει, ότι το Laguna III GT χρειάζεται αλλαγή ιμάντα στα 6 χρόνια ή 60.000km.
Συνήθως στα Renault περίπου πριν το 2008 ήταν στα 90.000 km ή 5 χρόνια. Όποιο έρθει πρώτο. Μετά το 2008 είχε αρχίσει να το πηγαίνει στα 120.000 km ή 6 χρόνια. Πάλι όποιο έρθει πρώτο.
Το 6 χρόνια που γράφεις επομένως ακούγεται λογικό. Το 60.000 νομίζω είναι πολύ μικρό διάστημα. Πάντως θα ρωτήσω και θα σου απαντήσω για επιβεβαιώση. Αν πάντως συμπληρώθηκαν τα 6 χρόνια καλό είναι να τον αλλάξεις γιατί ξεραίνεται και μπορεί να κοπεί.
-
Εγώ πάντως ιμάντα δεν θα κράταγα για έξι χρόνια πάνω στο αυτοκίνητο. Τέσσερα είναι ήδη πολύ... Επίσης ούτε θα περίμενα να μαζέψω 120000 χλμ. Σκεφτείτε ότι από ένα κομμάτι λάστιχο εξαρτάται η βιωσιμότητα του κινητήρα. Σε πιθανή ζημιά του κινητήρα από ιμάντα, ποιος κατασκευαστής θα σου έδινε καινούργιο κινητήρα γιατί τον παλιό ιμάντα τον είχες επάνω 5 χρόνια με 100000 χλμ, πριν κοπεί; Ακούγεται σαν να παίζεις με την φωτια. Προτιμώ να δαπανήσω λίγα χρήματα παραπάνω λίγο πιο γρήγορα για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.
-
Στο Megane I και στην Laguna II ηταν 60.000 χλμ. Μετά έγινε 90.000 χλμ.
Υψηλό κόστος αντικατάστασης αλλά αναγκαίο.
Ως τα 120.000 χλμ δεν θα κρατούσα τον ίδιο ιμάντα, παρά τις όποιες επίσημες αναφορές.Στάλθηκε από το GT-I9195 μου
-
Έκανα chat με Renault Γαλλίας, για ιμάντα στο Laguna III GT 6 χρόνια η 120.000 km, όποιο έρθει πρώτο. Τι βολικό το chat απευθείας με τον κατασκευαστή! Μπράβο τους!
-
Ο χρήστης IOANNIS ZOIS έγραψε:
Thanks Zeus. Ναι, αργεί να ζεσταθεί και μάλιστα το ίδιο μου είπε και άνθρωπος από την Michellin Ελλάδας με τον οποίο μίλησα τηλεφωνικά. Μου ανέφερε δε και συγκεκριμένη περίπτωση πελάτη που έβαλε το PSS σε Audi S3 και είχε την ένδειξη του esp σχεδόν μόνιμα αναμένη στην ελληνική άσφαλτο...Αυτό ελέγχεται πάντως...Nα πω πως στο test του EVO καλοκαίρι 2014 δεύτερο είχε βγει το Pirelli P Zero. Φίλος που έχει βάλει το PSS se Mazda 6 (185 bhp) στην California μου είπε suberb! Το θέμα είναι ότι η νεοελληνική άσφαλτος έχει τα χάλια της (εκτός λίγων εξαιρέσεων, πχ Αττική οδός). Το ερώτημα είναι υπάρχει κανείς στην Ελλάδα που να έχει βάλει το PSS σε αυτοκίνητο με 200-230 bhp? Ευχαριστώ, ΙΠΖΑυτό μου κάνει τρομερή εντύπωση γιατί το αρνήθηκε αρχιμηχανικός μεγάλου κατασκευαστή ελαστικών. Συγκεκριμένα πριν χρόνια ο υπεύθυνος εξέλιξης της Kumho είχε δηλώσει στο Drive ότι ο δείκτης ταχύτητας δεν έχει άμεση σχέση με την θέρμανση των ελαστικών, καθώς δεν επηρεάζει το μείγμα του πέλματος, παρά μόνο την κατασκευή του σκελετού. Έμμεσα μόνο υπάρχει ένας επηρεασμός καθώς πιο άκαμπτος σκελετός σημαίνει και μικρότερη παραμόρφωση για την ίδια ταχύτητα, άρα μικρότερη έκκληση θερμότητας. Όμως αυτό είναι απειροελάχιστο σε σχέση με την έκκληση θερμότητας μέσω της κύλισης και της τριβής του πέλματος με την άσφαλτο και έτσι άνευ λόγου.
Για PSS δεν ξέρω, αλλά φίλος έχει τα P Zero σε Type R 200 ίππων και είναι πολύ ευχαριστημένος. Όντως προσφέρουν τρομερό κράτημα και παρουσιάζουν πολύ μικρή φθορά ακόμα και σε ταρζανιές...
-
Θέλησα να αλλάξω λάστιχα σε Renault Laguna III GT 4 control (210 bhp, 33 ροπή, 7.5 sec 0-100, 1500kgr βάρος, τελική 240) . Ασχολήθηκα για κανένα μήνα με το θέμα και αποφάσισα να καταγράψω μερικές από τις πληροφορίες που έλαβα σε ένα post. Ίσως κάποιοι βρουν κάτι χρήσιμο. To αυτοκίνητο είχε Bridgestone Potenza RE050A σε διαστάσεις 225/45/18 W95XL. Υποψήφια ήταν τα εξής:
Potenza RE050A (ίσως και ο αντικαταστάτης αυτού S001)
Michelin Pilot Super Sport
Conti Sport Contact 5
Eagle F1 Asymmetric 2
Pirelli P Zero
Με ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά έβγαιναν μόνο τα RE050. Tα P0 δεν τα βρήκα XL, τα υπόλοιπα έβγαιναν μόνο με Υ δείκτη ταχύτητας.
Τι με ενδιαφέρει σε ένα λάστιχο (με σειρά σπουδαιότητας):-
Πρόσφυση σε στεγνό (Αθήνα, τις περισσότερες μέρες του χρόνου είναι στεγνό) αλλά και σε βρεγμένο (αν και δεν πολυβρέχει όμως η άσφαλτος είναι «γυαλί» στους περισσότερους δρόμους στην Ελλάδα άρα η σημασία της συμπεριφοράς στο βρεγμένο είναι πιο σημαντική από όσο ίσως υποδηλώνει το ποσοστό βροχής κατ’ έτος).
-
Αντοχή στη φθορά (λόγω κακής κατάστασης δρόμων στην Ελλάδα).
-
Διάφορα άλλα (προοδευτικότητα-προβλεψιμότητα, πληροφορία-αμεσότητα, αντοχή στην υδρολίσθηση)
-
Οικονομία καυσίμου (δεν κάνω και πάρα πολλά χλμ, κάπου 10k κατ’ έτος).
-
Θόρυβος
(Κυρίως και πρωτίστως με ενδιαφέρει το 1, σχετικά τα 2 και 3, λίγο το 4 και σχεδόν καθόλου το 5. Παράγοντες όπως «προοδευτικότητα», «πληροφορία» κλπ τα θεωρώ κάπως υποκειμενικά και «φλου», πιο σημαντικό θεωρώ την αντοχή στην υδρολίσθηση).
Το 1 που είναι το πιο βασικό είναι μετρήσιμο: Αφού το αυτοκίνητο κινείται σε 2 διαστάσεις βολεύει η χρήση συγκινούμενων συστημάτων συντεταγμένων (commoving frames, όπως λέμε στη γεωμετρία) και όχι σταθερών. Σε κάθε σημείο της τροχιάς υπάρχει η εφαπτομενική (ελκτική) και η ακτινική (πλευρική) συνιστώσα σε όλα τα διανυσματικά μεγέθη (δυνάμεις, επιταχύνσεις, ταχύτητες κλπ). Ένας πολύ καλός δείκτης για την πρώτη συνιστώσα (ελκτική) είναι η απόσταση ακινητοποίησης πχ από (100-0)km/h σε στεγνό και βρεγμένο. Ένας πολύ καλός δείκτης για την άλλη συνιστώσα είναι η μέση τιμή πλευρικής επιτάχυνσης που αντέχει το λάστιχο χωρίς να ολισθαίνει.
Πολύ χρήσιμα βρήκα τα παρακάτω sites:
Το Αμερικανικό tire rack
http://www.tirerack.com/
και το βρετανικό tyre reviews
http://www.tyrereviews.co.uk/
Το πρώτο περιέχει δοκιμές ελαστικών με μετρήσεις αλλά και surveys χρηστών, το δεύτερο έχει συγκεντρωμένα τεστ από περιοδικά αλλά και γνώμες χρηστών.
Παραθέτω λοιπόν πρώτα μερικές μετρήσεις από το tire rack και το car & driver:
http://www.tirerack.com/tires/tests/chartDisplay.jsp?ttid=174
http://www.caranddriver.com/comparisons/monsters-of-grip-nine-summer-performance-tires-tested-comparison-test
http://media.caranddriver.com/files/monsters-of-grip-nine-summer-performance-tires-tested.pdf
Μερικά surveys
http://www.tirerack.com/tires/surveyresults/surveydisplay.jsp?type=MP
http://www.caranddriver.com/comparisons/michelin-pilot-super-sport-page-10
Για το RE050A
http://www.tirerack.com/tires/tests/chartDisplay.jsp?ttid=50
http://www.caranddriver.com/comparisons/bridgestone-potenza-re050a-page-3H Ευρωπαϊκή ταμπέλα EU label στα λάστιχα θεωρώ ότι είναι χρήσιμη. Ειδικά η απόσταση ακινητοποίησης στο βρεγμένο είναι βασική παράμετρος ασφαλείας (μακάρι να προσθέσουν και στο στεγνό). Γενικά δεν θα συνιστούσα κανένα ελαστικό με χαμηλότερο από Β στο συγκεκριμένο τομέα. Τα υποψήφια έχουν όλα Α (εκτός του RE050A)
Το RΕ050Α στην διάστασή μου έχει μια μέτρια EU label, έχει C φρένα στο βρεγμένο (F στην οικονομία καυσίμου και 73 dB θόρυβο). Το C είναι μειονέκτημα κατά τη γνώμη μου. Και από την εμπειρία μου είναι πολύ καλό στο στεγνό αλλά στο βρεγμένο μέτριο. Αντέχει όμως στους κακούς ελληνικούς δρόμους. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που θέλησα να δοκιμάσω και κάτι άλλο.
Το RΕ050Α αλλά και το P0 είναι λάστιχα κάπως παλαιά, το P0 ίσως βρίσκεται στην αγορά εδώ και 15 χρόνια και παραπάνω. Δεν ξέρω αν έχει εξελιχθεί όλο αυτό το διάστημα.
Μεγάλο χρόνο κατανάλωσα στο να δω εάν παίζει σημαντικό ρόλο η αλλαγή δείκτη ταχύτητας, δηλ. να πάω από το αρχικό W (μέχρι 270) σε Y (μέχρι 300). Μιλάμε βέβαια για λεπτομέρειες. Λάμβανα αντικρουόμενες γνώμες: H Renault Γαλλίας δεν το συστήνει, η Michelin Ελλάδας επίσης όχι, η Michelin Γαλλίας ναι, η Ρενώ Ελλάδας ναι, η tire rack ναι. Βαρύνουσα γνώμη έπαιξε η συνομιλία με τον tire rack expert Woody Rogers (η εταιρία αυτή έχει δεκάδες καταστήματα στις ΗΠΑ ,εμπορεύονται λάστιχα, τους ξέρω από τα χρόνια μου εκεί, ήμουν πελάτης τους, τα κεντρικά είναι στην Ινδιανάπολη νομίζω): To Michelin PSS είναι σαφώς ανώτερο του RE 050A μου είπαν και τις δικές μας δοκιμές –μετρήσεις στο PSS τις κάναμε με ΒΜW 328i (αυτοκίνητο με 240bhp) και όχι με… Φερράρι! Εμείς προτείνουμε ανεπιφύλακτα να πας σε PSS, κατά τη γνώμη μας είναι ένα από τα κορυφαία λάστιχα (μαζί με Conti Extreme contact Dry Wet και Bridge S04 Pole position) που κυκλοφορεί σήμερα και στο αυτοκίνητο σου όχι μόνο δεν θα έχεις πρόβλημα, θα έχει ακόμη καλύτερο κράτημα. (Τα άλλα 2 που προτείνουν δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα, μου τα έστελναν από εκεί αλλά βαριόμουν τα τελωνεία και με την πτώση του Ευρώ τώρα ίσως και να μην συμφέρει. Γενικά έχουν πολύ καλές τιμές, αυτοί πουλάνε εκατομμύρια λάστιχα κάθε χρόνο. Η στρατηγική τους είναι «προτείνουμε ό,τι δοκιμάσαμε και μετρήσαμε»!). Η Michelin Γαλλίας μου είπε (αφού είπα σε τι αυτοκίνητο θέλω θα τα βάλω) αν η εξωτ. θερμοκρασία δεν είναι κάτω των 8 Κελσίου και τα λάστιχα έχουν σωστή πίεση δεν θα έχετε πρόβλημα να ζεσταθούν. (Το αυτοκίνητο χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στη Γαλλία, θεωρείται «voiture pour les connaiseurs». Στην Αμερική δεν κυκλοφορεί αλλά ο expert του tire rack μου είπε ότι είχε μια Nissan GTR που είχε ενεργή 4διευθυνση και γνώριζε το σύστημα της Ρενώ). Επίσης o expert της tire rack μου ανέφερε ότι η πλευρική πρόσφυση που μέτρησαν στο PSS φτάνει σχεδόν το 1 g, την μεγαλύτερη που έχουν μετρήσει (σε passenger car tires), εδώ να πούμε ότι επιτάχυνση 1g δηλ. 9.8 m/s2 στις πιο προσφιλείς μονάδες των αυτοκινητιστών σημαίνει τα (0-100) km/h σε 2.5 sec !Είδα στην ιστοσελίδα από το Υπουργείο Μεταφορών της Αγγλίας: Απαγορεύεται η τοποθέτηση ελαστικών με μικρότερο δείκτη βάρους-ταχύτητας από αυτό του κατασκευαστή. Αν αλλάξετε λάστιχα θα πρέπει να βάλετε άλλα με τουλάχιστον ίδιους τους εν λόγω δείκτες. Για μεγαλύτερο επιτρέπεται αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει καλύτερη απόδοση. Το ότι δεν θα έχω πρόβλημα από την εν λόγω αλλαγή δείκτη ταχύτητας μου το είπε και ο Hunter Skipworth του περιοδικού EVO.Από τιμές (μετρητοίς, τετράδα) βρήκα 750E τα PSS & RE050A, 720E τα P Ζero & conti sc5 και 650Ε τα Eagle. Τελικά έβαλα τα PSS (κατασκευή Ιαν. 2015, δηλ πριν 3 μήνες). Πρώτη βόλτα μέχρι Λαμία: Είναι πιο άνετο, λιγότερο θόρυβο, εμπνέει μεγαλύτερη ασφάλεια στο βρεγμένο. Θεωρώ πως είναι καλύτερο από το RE050A σε πρόσφυση. Δεν ξέρω όμως πως θα τα πάει από αντοχή στους «καρόδρομους»…
-
Renault Laguna III