-
Διπλό ποστ
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Εγώ πάντως νομίζω πως γι' ακόμη μια φορά η κουβέντα γίνεται γιατί κάποιοι συνέλληνες δεν θέλουν να δεχτούν πόσο συνδεμένες ήταν και είναι οι μοίρες των δύο εθνών, Ελλήνων και Αλβανών...Δίπλα δίπλα ζούσαμε και ζούμε επί αιώνες, μαζί πολεμήσαμε για να διώξουμε τους Οθωμανούς, δίπλα δίπλα υπήρχαν ελληνικά και αλβανικά χωριά, ενώ τ'αρβανίτικα είναι ουσιαστικά αλβανικά και ουδεμία σχέση έχουν με τα ελληνικά.
Ενα μεγάλο τουρλουμπούκι ήμασταν πάντα, κάποια στιγμή χωρίσαμε, χάρη στο ...σιδηρούν παραπέτασμα, οι γείτονες έμειναn πίσω, που έφτασαν να είναι...περίγελως και ανέκδοτο και τώρα σιγά σιγά πάνε καλύτερα και προοδεύουν.Το ότι πολλοί προοδεύουν ΕΝΤΟΣ της Ελλάδας, κακό δεν το βρίσκω. Κανείς τους δεν σκέφτεται να ξεκινήσει αλυτρωτικό πόλεμο, ένα καλύτερο μέλλον θέλουν γι'αυτούς και τα παιδιά τους. Τα υπόλοιπα, επαφίονται και σ'εμάς, κατά πόσο θ'αποδεχτούμε δίπλα μας Αλβανούς επιστήμονες, προϊσταμένους κλπ κλπ και όχι μόνον εργάτες και καθαριστές...
Όσο για κάποιους που ονειρεύονται μεγάλες Αλβανίες και γενικά Μεγάλες Ιδέες, βρίσκονται μάλλον αλλού και στο μυαλό τους έχουν περισσότερο Κόσοβο και FYROM και όχι την Ήπειρο. Τα περι Τσάμηδων, τα λένε που και που, γιατί όλοι ξέρουμε πως , ε, έχουν και λίγο δίκιο...
Ακόμη το 1878, όταν διεφάνη η περίπτωση να προσαρτηθεί μέρος της Αλβανίας στο Μαυροβούνιο, οι Τόσκες συνέστησαν τον «Αλβανικό σύνδεσμο» υποβάλλοντας στον τότε Άγγλο πρωθυπουργό Λόρδο Βηκόνσφηλντ υπόμνημα με το οποίο ζητούσαν ομοσπονδιακή ένωση με την Ελλάδα. Το 1898 συνεστήθη ο «Αρβανίτικος σύνδεσμος των Αθηνών» ο οποίος δημοσίευσε την περίφημη διακήρυξή του προς «τους αδερφούς Αρβανίτες της Αρβανιτιάς»
«**Αδέρφια. Σας λέγομε και σας ονομάζομε αδέρφια, γιατί, όσο κι αν μας χωρίζουν ο τόπος και η θρησκεία, δεν παύομε να είμαστε αδέρφια. Πρέπει ν’αφήσωμε την έχθρα που μας γέννησαν η Τουρκιά κι οι θρησκείες. Στην καρδιά του Ελληνικού και του Αρβανίτικου λαού είναι ριζωμένο το αίσθημα της συγγένειας. Ο Έλληνας, πριν γίνη Έλληνας, ήταν Αρβανίτης, δηλαδή Πελασγός. Έλληνας θα ειπή Αρβανίτης πολιτισμένος. Ελλάδα χωρίς Αρβανιτιά και Αρβανιτιά χωρίς Ελλάδα είναι πράγματα μισά. Όταν η Ελάδα και η Αρβανιτιά σμίξουν, τότε θα γίνη μια μεγάλη Ελλάδα και μια μεγάλη Αρβανιτιά. Το αίμα νερό δεν γίνεται.»
Σέχος, Μπότσαρης, Τζιαβέλλας.**
-
Δίπλα δίπλα ζούσαμε και ζούμε επί αιώνες, μαζί πολεμήσαμε για να διώξουμε τους Οθωμανούς
Το 'μαζί' βέβαια χωράει πολλή συζήτηση Γρηγόρη. Η τελευταία φορά που Αλβανοί αγωνίστηκαν εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν επί Γ.Καστριώτη-Σκεντέρμπεη, το 1443, οπότε και κατακτήθηκε μια βραχύβια, θνησιγενής ανεξαρτησία. Ο Σκεντέρμπεης βαφτίστηκε κάποια στιγμή στη ζωή του χριστιανός αλλά για την καταγωγή του υπάρχουν διάφορες εκδοχές, τις οποίες δυστυχώς δεν έχω το χρόνο να μελετήσω. Το μείζον, ιστορικά, είναι ότι έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία μιας ενιαίας αλβανικής, εθνικής συνείδησης.
Από το 1501 η αντίσταση των Αλβανών κάμπτεται υπό την πίεση του οθωμανικού στρατού, μέσα στους επόμενους αιώνες ο εξισλαμισμός τους ολοκληρώνεται και μόνο από το 1878 αρχίζουν να μπαίνουν στο δρόμο της απόκτησης κρατικής υπόστασης, με την άνοδο του αλβανικού εθνικισμού και ενώ το οθωμανικό κράτος βρίσκεται σε φάση προϊούσας αποσύνθεσης. -
Ο χρήστης Pai Mei έγραψε:
Δίπλα δίπλα ζούσαμε και ζούμε επί αιώνες, μαζί πολεμήσαμε για να διώξουμε τους Οθωμανούς
Το 'μαζί' βέβαια χωράει πολλή συζήτηση Γρηγόρη. Η τελευταία φορά που Αλβανοί αγωνίστηκαν εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν επί Γ.Καστριώτη-Σκεντέρμπεη, το 1443, οπότε και κατακτήθηκε μια βραχύβια, θνησιγενής ανεξαρτησία. Ο Σκεντέρμπεης βαφτίστηκε κάποια στιγμή στη ζωή του χριστιανός αλλά για την καταγωγή του υπάρχουν διάφορες εκδοχές, τις οποίες δυστυχώς δεν έχω το χρόνο να μελετήσω. Το μείζον, ιστορικά, είναι ότι έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία μιας ενιαίας αλβανικής, εθνικής συνείδησης.
Από το 1501 η αντίσταση των Αλβανών κάμπτεται υπό την πίεση του οθωμανικού στρατού, μέσα στους επόμενους αιώνες ο εξισλαμισμός τους ολοκληρώνεται και μόνο από το 1878 αρχίζουν να μπαίνουν στο δρόμο της απόκτησης κρατικής υπόστασης, με την άνοδο του αλβανικού εθνικισμού και ενώ το οθωμανικό κράτος βρίσκεται σε φάση προϊούσας αποσύνθεσης.Άγγελε, είσαι πολλές φορές σχετικότερος εμού σ'αυτά τα θέματα (άμα θες όμως να σου σετάρω κάνα δακτύλιο οπτικών ινών όμως πεστο, είναι η τελευταία μου ενασχόληση! ).
Εγώ αυτό που ξέρω είναι πως στην επανάσταση του 1821 συμμετείχαν και πολλοί Αρβανίτες και Αλβανοί, μαζί με τους Έλληνες. Μην ξεχνάμε πως η επανάσταση και το πρώτο ελληνικό κράτος είχαν αφετηρία την Πελοπόννησο (γαμώτ, ποιο σύμφωνο μπαίνει διπλό; πρέπει να βάλω το λεξικό επιτέλους! ).
Αρα δεν μπορούμε να εγκαλέσουμε τους Αλβανούς για μη συμμετοχή , περισσότερο από πχ τους...Ηπειρώτες ή τους Θεσσαλονικείς! Θυμίζω, η επανάσταση ξεκίνησε το 1821 και οι λεγόμενες....Νέες Χώρες, απελευθερώθηκαν πότε; 90 και βάλε χρόνια μετά, που με απλά λόγια σημαίνει πως ...δεν συμμετείχαν στην επανάσταση!
Και σε ότι αφορά τους...πατριώτες μου, πάντα ήταν παρτάκηδες τα χρυσά μου, σιγά μην έκαναν επανάσταση, την είχαν καταβρεί οι περισσότεροι προύχοντες με τον Αλή Πασά, αλλά και πιο πριν (η πόλη έπεσε στα χέρια των Τούρκων αναίμακτα , κατόπιν συμφωνίας...), αλλά και μετά (απελευθέρωση πάλι χωρίς μάχη...).
Θέλω να πω, μην λέμε για τους Αλβανούς και μόνον, κι εμείς τέτοια κάναμε!
Οσο για την από κοινού συμμετοχή Αλβανών και Αρβανιτών στον απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στους Οθωμανούς, ν'αναφέρω πχ την Υδρα που μιλούσε αρβανίτικα τότε;
Μια φράση που είχα διαβάσει κάποια στιγμή, έλεγε πως ο καπετάνιος απευθύνονταν στους ανωτέρους στα ελληνικά , ενώ στους ναύτες που τύχαινε να ήταν υδραίοι, στ' αρβανίτικα...
Νομίζω το αναφέρει ο Νίκος Δήμου σε ένα βιβλίο του, αλλά δεν θυμάμαι σε ποιο γιατί τα διάβαζα μαζεμένα κάποια εποχή.
Αν κάποιος το έχει διαβάσει, ας βοηθήσει.
Τέσπα, πέραν των παραπάνω , εμένα αν κάτι με ενδιαφέρει είναι να καταλάβουμε πως οι πλειοψηφία των γειτόνων μας, θέλει το ίδιο με μας: ειρήνη, προκοπή, ένα καλύτερο μέλλον. Κι ακριβώς γι'αυτό θα προσπαθήσουν και όχι για να μας αρπάξουν την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη ή καμιά βραχονησίδα έστω.(προετοιμάζομαι για τους υπερ-πατριώτες να με περιλάβουν... )
-
Ναι, μόνο που δεν πρέπει αν συγχέουμε Αρβανίτες με Αλβανούς. Οι μεν είναι Ορθόδοξοι, θεωρούν τους εαυτούς τους Έλληνες και κατέβηκαν στην Ελλάδα πολυ παλιά (14 αιώνα) λόγω των πολιτικοοικονομικών καταστάσεων στην περιοχή τους.
-
Αφού κάποιοι ΘΕΛΟΥΝ να συγχέσουν τους μεν με τους δε, χατήρι θα τους χαλάσουμε; Γιατί δεν πηγαίνουν σε κανένα αρβανιτοχώρι (όχι μακριά, η Αττικοβοιωτία έχει πολλά) να πουν στους κατοίκους ότι είναι Αλβανοί; Μετά ας δημοσιεύσουν εδώ τα αποτελέσματα.
-
Ο χρήστης toyotaman έγραψε:
Μετάφραση χασάπη.........Το πάτερ ημών είναι (δες και την 4η γραμμή στα Αγγλικά...)
(εκτός κι αν λες για τα μπινελίκια, οπότε θα έπρεπε να έκοβες τα υπόλοιπα -
Ο χρήστης famas έγραψε:
Ναι, μόνο που δεν πρέπει αν συγχέουμε Αρβανίτες με Αλβανούς. Οι μεν είναι Ορθόδοξοι, θεωρούν τους εαυτούς τους Έλληνες και κατέβηκαν στην Ελλάδα πολυ παλιά (14 αιώνα) λόγω των πολιτικοοικονομικών καταστάσεων στην περιοχή τους.Ακριβώς. Οι μεγάλες μετακινήσεις αλβανικού πληθυσμού τον 14ο αιώνα έγιναν προς δύο βασικές κατευθύνσεις, βορρά και νότο, οι μεν βόρειοι αφομοιώθηκαν με σλαβικούς πληθυσμούς, οι νότιοι εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, στην Εύβοια και την Πελοπόννησο. Σύμφωνα με την Πελεκίδου (1992), στις αρχές του 15ου αιώνα, περίπου 10.000 εγκαθίστανται στην περιοχή της Κορίνθου, με την υποχρέωση να φυλάνε τον Ισθμό (Κορδώσης, 1981). Σήμερα, μεγάλοι πυρήνες Αρβανιτών κατοικούν εκτός των άλλων και στα Μεσόγεια, και είναι βέβαια δίγλωσσοι, μιλούν και αρβανίτικα.
Είχε πλάκα όταν μερικά χρόνια πριν, ένας γνωστός μου περηφανεύτηκε ότι έλκει την καταγωγή του από το ευγενές ιλλυρικό φύλο... 'Άλβανός, δηλαδή, Κώστα...', 'Τι σχέση έχουν οι Άλβανοί ρε;', 'Είναι απόγονοι των αρχαίων Ιλλυριών...', 'Εμένα η οικογένειά μου δεν έχει σχέση με Αλβανούς, Ιλλυριοί είμαστε'...
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Αφού κάποιοι ΘΕΛΟΥΝ να συγχέσουν τους μεν με τους δε, χατήρι θα τους χαλάσουμε; Γιατί δεν πηγαίνουν σε κανένα αρβανιτοχώρι (όχι μακριά, η Αττικοβοιωτία έχει πολλά) να πουν στους κατοίκους ότι είναι Αλβανοί; Μετά ας δημοσιεύσουν εδώ τα αποτελέσματα.Τι ακριβώς θα μας πουν δηλαδή; Πως τ'αρβανίτικα είναι ελληνικά; Βασίζονται ή όχι στα αλβανικά; Το αν είναι έλληνες ή αλβανοί, είναι διαφορετικό θέμα, μιλάμε για την γλώσσα.
Για μένα, ο καθένας αν έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και μιλάει ελληνικά και γουστάρει να λέγεται Έλληνας , είναι τέτοιος.
Ακόμη και να γεννήθηκε αλλού, αν 'μετέχει της ημετέρας παιδείας', πάλι Έλληνας είναι.
Το 'πρόβλημα' κάποιων είναι πως θεωρούν τους Αλβανούς κατώτερους από τους Ελληνες, ενώ οι τελευταίοι είναι περιούσιος λαός το δίχως άλλο...Το συνθηματάκι 'Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ' το πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, λες και είμαστε κάτι...ζηλευτό...ή δεν υπάρχουν καλύτεροι ημών...
Αν κάποιος Αλβανός πάρει την υπηκοότητα, του κάνουμε χάρη...
Αν κάποιος Γάλλος, Άγγλος κλπ κάνει το ίδιο, του κάνουμε την τιμή... -
Κοίτα να δεις, εγώ είμαι Καυκάσιος (κατά την κρατούσα γνώμη) ή απόγονος των ΕΛ (κατά μια μειοψηφία).
Οι άλλοι είναι κωλοαλβανοί._ΥΓ (σοβαρό): παρακαλώ πολύ, αυτό το πράγμα ότι Έλληνας είναι αυτός που 'μετέχει της ημετέρας παιδείας' ας μην το αναπαράγετε άκριτα. Είναι εκτός πραγματικότητας. Έλληνας ή Ιταλός ή Ρώσσος ή Κινέζος είναι αυτός που εκτός των άλλων χαρακτηριστικών που ΣΥΝΗΘΩΣ διαθέτει (παιδεία, γλώσσα, καταγωγή κλπ) ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ κλπ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙ' ΑΥΤΟ.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Κοίτα να δεις, εγώ είμαι Καυκάσιος (κατά την κρατούσα γνώμη) ή απόγονος των ΕΛ (κατά μια μειοψηφία).
Οι άλλοι είναι κωλοαλβανοί._ΥΓ (σοβαρό): παρακαλώ πολύ, αυτό το πράγμα ότι Έλληνας είναι αυτός που 'μετέχει της ημετέρας παιδείας' ας μην το αναπαράγετε άκριτα. Είναι εκτός πραγματικότητας. Έλληνας ή Ιταλός ή Ρώσσος ή Κινέζος είναι αυτός που εκτός των άλλων χαρακτηριστικών που ΣΥΝΗΘΩΣ διαθέτει (παιδεία, γλώσσα, καταγωγή κλπ) ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ κλπ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙ' ΑΥΤΟ.
Δεν μου λες...
Ξέρεις πόσους θα εξαιρέσεις από το ...έθνος μ'αυτό το τελευταίο;Σιγά μην νιώσω υπηρήφανος που είμαι Έλληνας, Ευρωπαίος, Γήινος ή οτιδήποτε άλλο! Έτυχε να γεννηθώ εδώ και να είμαι Έλληνας!
Υπερήφανος είμαι , γιατί κατάφερα μετά από πολλή προσπάθεια ΔΙΚΗ ΜΟΥ, να είμαι ΜΙΑ ΧΑΡΑ!
Και ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΜΙΑ ΤΑΜΠΕΛΑ για να νιώσω καλύτερα!Επομένως, απλά διαφωνούμε στον ορισμό.
-
Αφού κάποιοι ΘΕΛΟΥΝ να συγχέσουν τους μεν με τους δε, χατήρι θα τους χαλάσουμε; Γιατί δεν πηγαίνουν σε κανένα αρβανιτοχώρι (όχι μακριά, η Αττικοβοιωτία έχει πολλά) να πουν στους κατοίκους ότι είναι Αλβανοί; Μετά ας δημοσιεύσουν εδώ τα αποτελέσματα.
Τι ακριβώς θα μας πουν δηλαδή; Πως τ'αρβανίτικα είναι ελληνικά; Βασίζονται ή όχι στα αλβανικά; Το αν είναι έλληνες ή αλβανοί, είναι διαφορετικό θέμα, μιλάμε για την γλώσσα.
Για μένα, ο καθένας αν έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και μιλάει ελληνικά και γουστάρει να λέγεται Έλληνας , είναι τέτοιος.
quote]
Βασικά η Αρβανίτικη γλώσσα δεν είχε την εξέλιξη της Αλβανικής, μια που είναι μόνο προφορική, ενώ αναφέρεται ότι έχει κοινή καταγωγή με την Αλβανική(όχι ότι προέρχεται από αυτήν) και έχει επηρεαστεί από την ελληνική γλωσσα... -
ήρεμα παίδες.....
μην μαλώνετε.....
υπήρχαν και υπάρχουν ξένοι που είναι Φιλλέληνες και άλλοι που είναι ορκισμένοι εχθροί μας....... -
Δεν μου λες...
Ξέρεις πόσους θα εξαιρέσεις από το ...έθνος μ'αυτό το τελευταίο;Σιγά μην νιώσω υπηρήφανος που είμαι Έλληνας, Ευρωπαίος, Γήινος ή οτιδήποτε άλλο! Έτυχε να γεννηθώ εδώ και να είμαι Έλληνας!
Υπερήφανος είμαι , γιατί κατάφερα μετά από πολλή προσπάθεια ΔΙΚΗ ΜΟΥ, να είμαι ΜΙΑ ΧΑΡΑ!
Και ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΜΙΑ ΤΑΜΠΕΛΑ για να νιώσω καλύτερα!Επομένως, απλά διαφωνούμε στον ορισμό.
Βλεπω παντως οτι γυρω-γυρω παμε αλλα δεν αγγιζουμε την ουσια του πραγματος.Οτι δλδ μετα απο 400 χρονια Οθωμανικης κατοχης ,με 'δυναμικες' μετεγκαταστασεις ετερογενων πληθυσμων,με βιαια επιβεβλημενες επιμειξιες απο την Μακεδονια ως την Πελοπονησο και την Κρητη,με ταραχωδεις ανακαταταξεις την περιοδο των Βαλκ.πολεμων κτλ,ε οπως και να το κανουμε μεσα σε τοσες στροφες,στενακια,και καλντεριμια της ιστοριας καπου εχει χαθει η ελληνικη ταυτοτητα(ενδεχομενως και νωριτερα,απο το Βυζαντιο)
Η ελληνικη πεποιθηση σαφως παρεμεινε αναλλοιωτη στην πλειονοτητα των κατοικων του ελλαδικου χωρου και ηταν αυτη μαζι με ορισμενες συνεκτικες αξιες(γλωσσα,θρησκεια παραδοσεις) που δημιουργουσαν την ταση για ανεξαρτητοποιηση και οδηγησαν στην επανασταση.Στην οποια αποδεδειγμενα συμμετειχαν και ανθρωποι που δεν ηταν Χριστιανοι,δεν μιλουσαν ελληνικα ουτε αυτοι ουτε οι παππουδες τους,και αμφιβαλλω αν πιστευαν οτι ηταν αμεσοι απογονοι του...Περικλη,παρολο που πολεμησαν υπο τη σημαια και τις επισημες διακυρηξεις της επαναστασης.Τους καθιστουσε αυτο περισσοτερο ή λιγοτερο Ελληνες αραγε?Τα ιδια και για ορισμενους προσφυγικους πληθυσμους που μεσα σε παρανοησεις η και αγνοια της ιστοριας θεωρουνται περισσοτερο ή λιγοτερο Ελληνες αναλογα με τις εποχες και τις σκοπιμοτητεςΕΙδικα στη σημερινη εποχη δε θα πρεπε να μας αρκει το επισημο 'Ελλην Υπηκοος'?Τπτ λιγοτερο & και τπτ περισσοτερο
Θυμηθηκα τωρα κι εναν καθηγητη στο γυμνασιο που αστειευομενος κι εκμεταλλευομενος την αγνοια μας μας ειχε ρωτησει προβοκατορικα:Ειμαστε Γραικοι,Ρωμιοι ή Ελληνες?
-
Εγώ πάντως νομίζω πως γι' ακόμη μια φορά η κουβέντα γίνεται γιατί κάποιοι συνέλληνες δεν θέλουν να δεχτούν πόσο συνδεμένες ήταν και είναι οι μοίρες των δύο εθνών, Ελλήνων και Αλβανών...Δίπλα δίπλα ζούσαμε και ζούμε επί αιώνες, μαζί πολεμήσαμε για να διώξουμε τους Οθωμανούς, δίπλα δίπλα υπήρχαν ελληνικά και αλβανικά χωριά, ενώ τ'αρβανίτικα είναι ουσιαστικά αλβανικά και ουδεμία σχέση έχουν με τα ελληνικά.
Ενα μεγάλο τουρλουμπούκι ήμασταν πάντα, κάποια στιγμή χωρίσαμε, χάρη στο ...σιδηρούν παραπέτασμα, οι γείτονες έμειναn πίσω, που έφτασαν να είναι...περίγελως και ανέκδοτο και τώρα σιγά σιγά πάνε καλύτερα και προοδεύουν. -
Ο χρήστης Pai Mei έγραψε:
Ναι, μόνο που δεν πρέπει αν συγχέουμε Αρβανίτες με Αλβανούς. Οι μεν είναι Ορθόδοξοι, θεωρούν τους εαυτούς τους Έλληνες και κατέβηκαν στην Ελλάδα πολυ παλιά (14 αιώνα) λόγω των πολιτικοοικονομικών καταστάσεων στην περιοχή τους.
Ακριβώς. Οι μεγάλες μετακινήσεις αλβανικού πληθυσμού τον 14ο αιώνα έγιναν προς δύο βασικές κατευθύνσεις, βορρά και νότο, οι μεν βόρειοι αφομοιώθηκαν με σλαβικούς πληθυσμούς, οι νότιοι εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, στην Εύβοια και την Πελοπόννησο. Σύμφωνα με την Πελεκίδου (1992), στις αρχές του 15ου αιώνα, περίπου 10.000 εγκαθίστανται στην περιοχή της Κορίνθου, με την υποχρέωση να φυλάνε τον Ισθμό (Κορδώσης, 1981). Σήμερα, μεγάλοι πυρήνες Αρβανιτών κατοικούν εκτός των άλλων και στα Μεσόγεια, και είναι βέβαια δίγλωσσοι, μιλούν και αρβανίτικα.
Είχε πλάκα όταν μερικά χρόνια πριν, ένας γνωστός μου περηφανεύτηκε ότι έλκει την καταγωγή του από το ευγενές ιλλυρικό φύλο... 'Άλβανός, δηλαδή, Κώστα...', 'Τι σχέση έχουν οι Άλβανοί ρε;', 'Είναι απόγονοι των αρχαίων Ιλλυριών...', 'Εμένα η οικογένειά μου δεν έχει σχέση με Αλβανούς, Ιλλυριοί είμαστε'...
Oι Αλβανοί είναι Ιλλύριοι , δεν είναι οι Ιλλύριοι Αλβανοί.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
ΥΓ (σοβαρό): παρακαλώ πολύ, αυτό το πράγμα ότι Έλληνας είναι αυτός που 'μετέχει της ημετέρας παιδείας' ας μην το αναπαράγετε άκριτα. Είναι εκτός πραγματικότητας. Έλληνας ή Ιταλός ή Ρώσσος ή Κινέζος είναι αυτός που εκτός των άλλων χαρακτηριστικών που ΣΥΝΗΘΩΣ διαθέτει (παιδεία, γλώσσα, καταγωγή κλπ) ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ κλπ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙ' ΑΥΤΟ.
Επιπλέον όταν είχε ειπωθεί το εν λόγω ρητό η χροιά του ήταν περισσότερο ειρωνική απ' όσο νομίζουμε ή θέλουμε να πιστεύουμε. Ουσιαστικά κορόιδευε όσους νόμιζαν ότι έγιναν κάτι επειδή μετείχαν της Ελληνικής παιδείας και στις πατρίδες τους τους φώναζαν Έλληνες.
-
Ο χρήστης famas έγραψε:
Τι ακριβώς θα μας πουν δηλαδή; Πως τ'αρβανίτικα είναι ελληνικά; Βασίζονται ή όχι στα αλβανικά; Το αν είναι έλληνες ή αλβανοί, είναι διαφορετικό θέμα, μιλάμε για την γλώσσα.
quote]
Βασικά η Αρβανίτικη γλώσσα δεν είχε την εξέλιξη της Αλβανικής, μια που είναι μόνο προφορική, ενώ αναφέρεται ότι έχει κοινή καταγωγή με την Αλβανική(όχι ότι προέρχεται από αυτήν) και έχει επηρεαστεί από την ελληνική γλωσσα...Αυτό.
Τα υπόλοιπα είναι πολιτικές ορθότητες.
-
Μήπως είναι καλύτερο να μετονομαστεί το θέμα σε κάτι πιο αντιπροσωπευτικο της κατάστασης....πχ Μακεδονικό Ζήτημα ή κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει πλέον αιφνίδια αναγνώριση.
-
Ναι αλλά ακόμη είμαστε όλοι αιφνιδιασμένοι...
Δεν βλέπεις τις μη αντιδράσεις της κυβέρνησης στις επιστολές του μαλακοπίτουρα ;
Αιφνίδια αναγνώριση των Σκοπίων ως Δημοκρατία της Μακεδονίας