-
Ο χρήστης famas έγραψε:
Εμένα πάντως μου έκανε εντύπωση η χθεσινή εκπομπή των Πρωταγωνιστών με τους έλληνες πολίτες, που μιλάνε αυτή τη γλώσσα, που την ονομάζουν μακεδονική, και που δεν θεωρούν τους εαυτούς τους ως έλληνες. Και να νομίζεται ότι είνια 200-300 κάνετε λάθος. Περισσότερο από το 50% της ευρύτερης περιοχής της Φλώρινας, πληθυσμιακά 5-6.000 δηλαδή είναι αυτοί που αυτοπροσδιορίζονται έτσι.E ας πάνε στα Σκόπια....
Αυτοί αυτοποκαλούνται ως απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου. Εδώ χαραμίζονται στους Γραικούς. -
+100000000
-
Γεγονός είναι πάντως ότι ο τσαμπουκάς της Ελλάδας μέχρι εκεί φτάνει (Σκόπια το πολύ) γιατί έναντι των, αληθινών εχθρών μας, Τούρκων κάνουμε μονίμως τα γιουσουφάκια...
Οι Έλληνες πολιτικοί με αηδιάζουν είναι πραγματικά 'υπόδουλοι', ο Κωστάκης τσακώνεται με το Γιωργάκη για το ποιός είναι περισσότερο φιλότουρκος και τη λένε στο Σαρκοζύ όταν ο άνθρωπος λέει πως η Τουρκία δεν ανήκει στην Ευρώπη. Εμείς -λένε- μόνο πλήρη ένταξη δεχόμαστε για τη 'φίλη' Τουρκία, όχι ειδική σχέση....
Έλεος!!!
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Τις πήρε και τις επόμενες εκλογές ο Καραμανλής.Φτου φτου, ουτε φιδι στο κορφο μας με τους δεξιους-αδεξιους...
Αν και μεχρι τις επομενες εκλογες το Σκοπιανο θα εχει ξεχαστει οπως ξαχαστηκαν τα Ιμια και ο Οτσαλαν επι εποχης Καταλληλοτερου του Α'.
ΑΝ ο 'ανηψιος του θειου' ξαναγινει πρωθυπουργος δε θα 'φταιει' το Σκοπιανο αλλα ο 'γιος του μπαμπα'
-
Ο χρήστης 888888 έγραψε:
Τις πήρε και τις επόμενες εκλογές ο Καραμανλής.
Φτου φτου, ουτε φιδι στο κορφο μας με τους δεξιους-αδεξιους...
Αν και μεχρι τις επομενες εκλογες το Σκοπιανο θα εχει ξεχαστει οπως ξαχαστηκαν τα Ιμια και ο Οτσαλαν επι εποχης** Καταλληλοτερου του Α'.
**
ΑΝ ο 'ανηψιος του θειου' ξαναγινει πρωθυπουργος δε θα 'φταιει' το Σκοπιανο αλλα ο 'γιος του μπαμπα'Καυστικότατος!
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Εμένα πάντως μου έκανε εντύπωση η χθεσινή εκπομπή των Πρωταγωνιστών με τους έλληνες πολίτες, που μιλάνε αυτή τη γλώσσα, που την ονομάζουν μακεδονική, και που δεν θεωρούν τους εαυτούς τους ως έλληνες. Και να νομίζεται ότι είνια 200-300 κάνετε λάθος. Περισσότερο από το 50% της ευρύτερης περιοχής της Φλώρινας, πληθυσμιακά 5-6.000 δηλαδή είναι αυτοί που αυτοπροσδιορίζονται έτσι.
E ας πάνε στα Σκόπια....
Αυτοί αυτοποκαλούνται ως απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου. Εδώ χαραμίζονται στους Γραικούς.Aπο ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ιστορία , δεν θα μου προκαλούσε εντύπωση να αποκαλέσουν τους εαυτούς τους μέχρι και ...Κινέζους!!!
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Τις πήρε και τις επόμενες εκλογές ο Καραμανλής.Σωστή, επικοινωνιακά, στο εσωτερικό, η κίνηση. Αν συνοδεύεται και από αντίστοιχη 'ενημέρωση',μέσω των διάφορων lobby, τότε μπορεί να κερδίσουμε πολλά
Πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια που εκφράστηκε ξεκάθαρα μια Ελληνική Κυβέρνηση με τη λέξη 'ΟΧΙ'.
Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε μια πιο σοβαρή εξωτερική πολιτική απο εδώ και πέρα... -
Ο χρήστης Lapin έγραψε:
Γεγονός είναι πάντως ότι ο τσαμπουκάς της Ελλάδας μέχρι εκεί φτάνει (Σκόπια το πολύ) γιατί έναντι των, αληθινών εχθρών μας, Τούρκων κάνουμε μονίμως τα γιουσουφάκια...Οι Έλληνες πολιτικοί με αηδιάζουν είναι πραγματικά 'υπόδουλοι', ο Κωστάκης τσακώνεται με το Γιωργάκη για το ποιός είναι περισσότερο φιλότουρκος και τη λένε στο Σαρκοζύ όταν ο άνθρωπος λέει πως η Τουρκία δεν ανήκει στην Ευρώπη. Εμείς -λένε- μόνο πλήρη ένταξη δεχόμαστε για τη 'φίλη' Τουρκία, όχι ειδική σχέση....
Έλεος!!!
Ο τσαμπουκάς της Ελλάδας δεν φτάνει μέχρι εκεί..
Απο εδώ και πέρα αναμένεται να έχουμε πιο ενδιαφέροντα γεγονότα που θα αναβαθμίσουν το ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης και στα Βαλκάνια! -
Ο τσαμπουκάς της Ελλάδας φτάνει μέχρι εκεί που η κάθε κυβέρνηση θέλει να τον φτάσει.
-
Το θέμα είναι, θα αλλάξουν στάση οι Σκοπιανοί ?
Λίγο δύσκολο το βλέπω......αν θέλουν να συνεχίσουν την αδιαλλαξία τους μπορούν σαν πρώτο βήμα να επαναφέρουν το Ήλιο της Βεργίνας στην σημαία τους...... -
Οπότε θα δείξουν ότι αυτοί είναι οι αδιάλλακτοι και θα μας δώσουν έρεισμα να τους τα χώσουμε.
-
Ο χρήστης dimline έγραψε:
Εμένα πάντως μου έκανε εντύπωση η χθεσινή εκπομπή των Πρωταγωνιστών με τους έλληνες πολίτες, που μιλάνε αυτή τη γλώσσα, που την ονομάζουν μακεδονική, και που δεν θεωρούν τους εαυτούς τους ως έλληνες. Και να νομίζεται ότι είνια 200-300 κάνετε λάθος. Περισσότερο από το 50% της ευρύτερης περιοχής της Φλώρινας, πληθυσμιακά 5-6.000 δηλαδή είναι αυτοί που αυτοπροσδιορίζονται έτσι.
E ας πάνε στα Σκόπια....
Αυτοί αυτοποκαλούνται ως απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου. Εδώ χαραμίζονται στους Γραικούς.Aπο ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ιστορία , δεν θα μου προκαλούσε εντύπωση να αποκαλέσουν τους εαυτούς τους μέχρι και ...Κινέζους!!!
Δεν θα πάνε, δεν τους συμφέρει, και μην ξεχνάτε ότι το πρώτο που χρειάζεσαι για να αυτονομίσεις μια περιοχή είναι πληθυσμιακή κάλυψη. Ο Βοσκόπουλος, που λέει για σεβασμό συνόρων από τη μια, από την άλλη ζητάει αναγνώριση, συγκρίνοντας την αναγνωρισμένη ελληνική μειονότητα, όσων έχουν μείνει, στην Τουρκία, με τους εδώ διαφοροποιημένους.
-
Ο χρήστης toyotaman έγραψε:
Το θέμα είναι, θα αλλάξουν στάση οι Σκοπιανοί ?
Λίγο δύσκολο το βλέπω......αν θέλουν να συνεχίσουν την αδιαλλαξία τους μπορούν σαν πρώτο βήμα να επαναφέρουν το Ήλιο της Βεργίνας στην σημαία τους......Περιμένεις από ένα δικτατορικό καθεστώς να αλλάξει;* Μπορεί να αλλάξει, ποιός ξέρει, αλλά να ξέρουμε και ποιούς έχουμε απέναντί μας.
*Θα έβρισκες λογική στον Παπαδόπουλο και τον Παττακό σε μια συζήτηση μαζί τους; Δεν θα έπρεπε, εξίσου, να πάρεις άδεια για να προβάλλεις θέσεις πέραν των κυβερνητικών ή αλλιώς θα είχες συνέπειες;
Δεν θα αλλάξουν οι βουλγαροαπογόνοιμαζίμεαλβανούς αλλά θα θέσουν ΠΟΛΥ εντονότερα στο μέλλον θέμα μειονότητας και της 'σφαγής' των Αιγαιομακεδόνων.
Μόνο αν υποστούν συνέπειες στο δικό τους εσωτερικό μπορεί να το ξανασκεφθούν. Ας τους ξανατονιστεί να το καταλάβουν ότι η Ελλάδα έχει συμφέρον από την ύπαρξή τους και θα τους στηρίξει αν σταματήσουν τις βλακείες τους(αν και με την πλύση εγκεφάλου που γίνεται στους ανθρώπους εκεί από το σχολείο, δύσκολο έως απίθανο).
Το θέμα είναι, ότι και να συμφωνήσουμε να το ζητήσουμε ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥΣ μέσα, τελεία και παύλα. Ναι, μπορείς να το πεις και 'εκβιασμό', αλλά δεν γίνεται και αλλιώς(τι άλλο να κάναμε, ακραίες λύσεις, πόλεμο; ). Έχουν εδαφικές και μειονοτικές βλέψεις.
Οπότε θα δείξουν ότι αυτοί είναι οι αδιάλλακτοι και θα μας δώσουν έρεισμα να τους τα χώσουμε.
Με το να επιμένουμε να τους βάζουμε εμπόδια στο ΝΑΤΟ και ΕΕ; Αυτό εννοείς; Να προβάλλουμε συνεχώς τις προκλήσεις και τις θέσεις μας σε τρίτες χώρες, ώστε να έχουμε υποστήριξη;
(δεν προϋποθέτει αυτό μια σοβαρή-συνεπή εξωτερική πολιτική που δεν αλλάζει από το ποιός ανεβαίνει στην εξουσία κάθε τετραετία; ) -
Προφανώς με την προβολή των θέσεών μας και των σκοπιανών προκλήσεων (ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι για να στηρίξουμε τα επιχειρήματά μας πρέπει ν'αδειάσουμε το ΚΚΕ). Και βέβαια απαιτείται σοβαρή και συνεπής εξωτερική πολιτική και επανίδρυση του ελληνικού lobby το οποίο τελευταία έχει αρχίσει να μου μυρίζει σα να'χει σαπίσει λίγο... Ρε μπας κι έχει ψοφήσει;
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Οπότε θα δείξουν ότι αυτοί είναι οι αδιάλλακτοι και θα μας δώσουν έρεισμα να τους τα χώσουμε.Ετσι,έτσι ...αυτό είναι το κλειδί στην όλη ιστορία!!!
Αν παραμείνουν οι Σκοπιανοί αδιάλλακτοι στις θέσεις τους ,αυτό θα συμφέρει εμάς ολοένα και περισσότερο...
Οι συσχετισμοί δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή αλλάζουν σήμερα και νέες λυκοφιλίες θα αναγεννηθούν!! -
Ο χρήστης famas έγραψε:
E ας πάνε στα Σκόπια....
Δεν θα πάνε, δεν τους συμφέρει, και μην ξεχνάτε ότι το πρώτο που χρειάζεσαι για να αυτονομίσεις μια περιοχή είναι πληθυσμιακή κάλυψη. Ο Βοσκόπουλος, που λέει για σεβασμό συνόρων από τη μια, από την άλλη ζητάει αναγνώριση, συγκρίνοντας την αναγνωρισμένη ελληνική μειονότητα, όσων έχουν μείνει, στην Τουρκία, με τους εδώ διαφοροποιημένους.
Πέρασα 9 μήνες στρατιωτικό κοιτάζοντας προς το 'Μοναστήρι' (όχι σαν το άγαλμα του Μακεδόνα πολεμιστή που απο τότε -12 χρόνια- είχα γυρίσει για να μην κοιτάζει προς τα σύνορα και προσβληθούν οι γείτονες....) 9 χειμερινούς μήνες με το χέρι στο G3 στους -18.
Η μορφολογία του εδάφους σε αυτό το κομμάτι των συνόρων είναι τέτοια που αν δεν προσέξεις τα (αραιά) τοποθετημένα κολωνάκια μπορείς να αλλάζεις χώρα κάθε 2 βήματα.Σε αυτά τα μέρη οι άνθρωποι είναι λογικό να διατηρούν δεσμούς με τους γείτονές τους, δεσμούς εκατοντάδων χρόνων που δεν θα αλλάξουν ξαφνικά 5 κολωνάκια. Για αυτούς τους ανθρώπους η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι πολύ μακριά. Στο Μοναστήρι πηγαίνουν για ψώνια τις Κυριακές, με μπούκοβο νοστιμεύουν τις μπριζόλες τους (όχι με κέτσαπ), με τους γείτονές τους Σκοπιανούς χαιρετιούνται κάθε μέρα στα χωράφια, με αυτούς παντρεύονται, με αυτούς κάθονται στα καφενεία ....
Αν τώρα σκεφτείς ότι θεωρούν τους εαυτούς τους Μακεδόνες (ζούν άλλωστε στην Μακεδονία) υπάρχει περίπτωση να βλέπουν διαφορετικά τους γείτονές τους, τους συγγενείς τους, που ζούν -κυριολεκτικά- 500 μέτρα μακρύτερα ??? Είτε είναι όλοι (και άρα μιλάμε για διάσπαρτους Μακεδόνες σε 2-3 χώρες), είτε δεν υπάρχουν καθόλου.
Δεν νομίζω ότι μπορεί να τους αδικήσει κανείς.
Εμείς τι έχουμε κάνει τόσα χρόνια για αυτούς. Η Φλώρινα είναι απο τις φτωχότερες περιοχές στην Ελλάδα.
Μπορεί να κάναμε κερκίδα στο καφενείο της Νίκης απο την μια οι στρατιώτες φωνάζοντας για τις ελληνικές ομάδες και απο την άλλη οι ντόπιοι για τις σερβικές αλλά ποτέ δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα και οι 'αψιμαχίες' ήταν αντίστοιχες των ΠΑΟΚτζίδων vs Ολυμπιακών. Στα λόγια, για την πλάκα.
Όταν όμως τους βάζουν/μπαίνουν στην λογική της επιλογής. Με εμάς ή με τους άλλους? τα πράγματα μπερδεύονται.
Δεν νομίζω ότι μπορεί να τους αδικήσει κανείς. Η Φλώρινα είναι απο τις φτωχότερες περιοχές στην Ελλάδα. Το ξαναγράφω.
Μακάρι να λυθεί το θέμα γρήγορα (και προς όφελος μας αν είναι δυνατόν) και να επιστρέψουν αυτοί οι άνθρωποι στους κανονικούς τους ρυθμούς.
-
Είμαστε σίγουροι ότι τα Σκόπια θέλουν λύση; Ακόμα και αυτή που τους ικανοποιεί;
Εξηγούμαι:
To 2001 ξέσπασε εμφύλια σύγκρουση στο κρατίδιο που έχει πληθυσμό ~70% Σλάβους και ~25% Αλβανούς με παρακλάδια του UCK, τα οποία είχαν ήδη δράσει σε άλλες περιοχές της Γιουγκοσλαβίας με σκοπό να αποσχιστούν τμήματα εκείνου του κράτους και να ενωθούν με την Αλβανία, άμεσα ή σε βάθος χρόνου. Δεν έγινε 'του Κοσσυφοπεδίου' επειδή αφενός η αναλογία του πληθυσμού ήταν εις βάρος των Αλβανών και αφετέρου γιατί προέκυψε μια -εύθραυστη- ειρηνευτική συμφωνία.
Εντούτοις, ο σλαβόφωνος Πρόεδρος των Σκοπίων Μπόρις Τραϊκόφσκι δήλωσε ότι στόχος των Αλβανόφωνων ήταν να 'διαμελίσουν τη χώρα'.
Αναμφίβολα, εφόσον προκριθεί μια λύση τύπου Σλαβομακεδονία ή κάτι παρόμοιο, οι Αλβανοί των Σκοπίων θα ξεκινήσουν αμέσως συγκρούσεις που θα καταλήξουν στον πόλεμο μεταξύ του -ασθενικού- στρατού των Σκοπίων και των εξοπλισμένων από κεφάλαια του εξωτερικού μελών του UCK.
Από την άλλη, εφόσον το θέμα λυθεί με μια λύση που να ικανοποιεί την Ελλάδα, τα Σκόπια θα ενδυναμωθούν, θα παγιωθεί η θέση τους, θα γίνουν πόλος έλξης διεθνών επενδύσεων σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, ίσως μάλιστα στηριχθεί το εμπόριο της Β. Ελλάδας προς την Ε.Ε. στις οδούς τους. Μην πω ότι ίσως κάποια στιγμή κατασκευαστεί και κανένας αγωγός αερίου ή πετρελαίου που να πηγαίνει γραμμή προς τα βόρεια.
Αυτή η εξέλιξη αυτομάτως θα ακυρώσει κάθε προσπάθεια των εθνικιστών Αλβανών να πάρουν ένα σεβαστό κομμάτι των Σκοπίων και να το ενσωματώσουν στη 'Μεγάλη Αλβανία', μαζί με το Κοσσυφοπέδιο και ίσως-ίσως κάποτε-κάποτε την Ήπειρο (το τελευταίο κομμάτι του παζλ).Είναι λογικό επομένως να τορπιλίζεται με διάφορους τρόπους η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Έγινε άλλωστε γνωστό ότι τις προηγούμενες μέρες εστάλησαν απειλητικές επιστολές προς Σκοπιανούς που έδειχναν πιο μετριοπαθείς από τη σκληρή γραμμή 'Ματσεντόνια ή τίποτα', ενώ το παιχνιδάκι με τη σβάστικα και τον Κωστάκη-Χίτλερ πρόσθεσε ένα λιθαράκι στις προσπάθειες για σαμποτάζ των ύστατων προσπαθειών συνεννόησης υπό την πίεση των ΗΠΑ και του Νίμιτς.
Ξαναρωτώ λοιπόν: μήπως κάποιοι στα Σκόπια δεν επιθυμούν την εξεύρεση λύσης και προσπαθούν με κάθε μέσο να διατηρήσουν τη σκληρή στάση ως το τέλος;
-
Ναι, αλλά αυτοί που θελουν να την διαμελίσουν δεν είναι στην κυβέρνηση, και είτε την ονομάσουν Μακεδονία ή Νέα Μακεδόνια το ίδιο τους κάνει
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
E ας πάνε στα Σκόπια....
Αυτοί αυτοποκαλούνται ως απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου. Εδώ χαραμίζονται στους Γραικούς.Με μεγαλη μου ανησυχια βλεπω ποσο φτηνοι και ευκολοι ειμαστε στη λογικη του εκτοπισμου, της εξοριας, της εθνοκαθαρσης.
Αληθεια, ποιος ακριβως θα τους διωξει; Οι Ποντιοι που δεν εχουν ουτε 100 χρονια στην Μακεδονια; Οι Μικρασιατες; Οι Θρακιωτες; Οι βλαχοι που στο μεσοπολεμο ειχαν στενες σχεσεις (μα πολυ στενες λεμε) με το τοτε ρουμανικο προξενειο Γρεβενων; Δεν εχετε αντιληφθει μια μικρη παραμετρο. Οι σλαβοφωνοι στη Μακεδονια ειναι γηγενης πληθυσμος.
Τι ακριβως δειχνει για εναν ανθρωπο οταν θελει να διωξει καποιον απο τις προγονικες του εστιες μονο και μονο επειδη λεει πραματα που ο αλλος δε θελει να ακουει;Ποσοι απο σας εχετε παει μια βολτα στη ΦΥΡΟΜ; Ομολογω οτι δεν εχω σε καμια εκτιμηση τον Θεοδωρακη. Ομολογω ομως επισης οτι εντυπωσιαστηκα απο το ρεπορταζ του. Γιατι; Γιατι απο οσο μιλησα, περασα, αστειευτηκα κλπ με τους βορειους μας γειτονες η εντυπωση που μου εδωσαν ηταν ΑΚΡΙΒΩΣ αυτο που εβγαζε το ρεπορταζ. Οτι οι ανθρωποι αυτοι κοιμουνται και ξυπνανε με το ονειρο της Ελλαδας. Να ερθουν στη Θεσσαλονικη, να φανε, να ψωνισουν, να διασκεδασουν. Να πανε για μπανιο στη Λεπτοκαρυα και την Ασπροβαλτα. Οχι να κανουν δικη τους τη Θεσσαλονικη. Τη θελουν οπως ειναι. Πλουσια, ευρωπαϊκη, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ απο τις πολεις τους. Ελληνικη. Αν ειμασταν φιλοι αυτη τη στιγμη δε θα υπηρχε ουτε ενας σλαβομακεδονας που δε θα ηταν φορεας του ελληνικου πολιτισμου.
Δεν εχετε καταλαβει οτι οι σλαβομακεδονες μας βλεπουν σαν το σωσιβιο τους απεναντι στους Αλβανους και τους Βουλγαρους. Τι θελουν; Να εχουν ενα πιασαρικο ονομα. Brand recognition. Καμια σχεση με εχθροτητα ή επεκτατικοτητα. -
Ο χρήστης greo έγραψε:
.....................
Τι θελουν; Να εχουν ενα πιασαρικο ονομα. Brand recognition. Καμια σχεση με εχθροτητα ή επεκτατικοτητα.+1
(και για το quote και για την εκπομπή)
Το μόνο που ειλικρινά δεν έχω καταλάβει είναι γιατί έχουν κολλήσει και θέλουν το brand name σκέτο και δεν κολάνε ένα 'Ανω' να ησυχάσουμε και εμείς και αυτοί.
Αιφνίδια αναγνώριση των Σκοπίων ως Δημοκρατία της Μακεδονίας