-
Μόνον keep it simple, short and stupid ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε όλοι την συζήτηση σχετικά άνετα
-
Να λοιπον αφου φιλε Proto μας 'προκαλεις', μια απλη ερωτηση που με βασανιζει.
Τελικα κανει δουλεια το αριστερο ποδι στο φρενο και αν ναι γιατι???
Εγω το παλευω και αλλες φορες με βολευει και αλλες βλεπω οτι ειναι χασιμο χρονου γιατι ενω με ενα αφημα μπορεις να το γυρισεις με το φρενο το γυρνας μεν αλλα ετσι δεν χανεις χρονο?????
(απαντα τωρα, για να μαθεις να μην εισαι τοσο ευγενικος!!! ) -
Να θέσω εγώ και άλλο ένα θέμα για ανάλυση: Το trail braking.
Πρόκειται για την τεχνική κατά την οποία δεν αφήνεις εντελώς το φρένο στην είσοδο μιας στροφής μόλις στρίψεις το τιμόνι αλλά το αφήνεις σιγά-σιγά και με τέτοιο ρυθμό ώστε να το έχεις ελευθερώσει τελείως μόλις φτάσεις στην κορυφή της στροφής.
Εμένα με έχει βολέψει πάρα πολύ σε μέτριο προς γρήγορο στροφιλίκι σε δημόσιο δρόμο με σβέλτη αλλά σχετικά χαλαρή οδήγηση (μία πάνω που λένε) αλλά δεν έχω καταφέρει να πείσω τον εαυτό μου να το κάνει μέσα στην πίστα σε συνθήκες οριακής οδήγησης, ίσως από φόβο.
Proto, αν θέλεις απάντα με ξεχωριστά posts σε κάθε θέμα που τίθεται ώστε να μην χρειάζεται να διαβάζουμε 'σεντόνια'.
-
Φίλοι,
Έχουμε συγκεντρώσει μαζί τα εξής θέματα:
1: Τι κάνουμε όταν πλησιάζουμε σε στροφή.
2: Περί ασφαλούς προσπέρασης.
3: Φρενάρισμα με αριστερό πόδι.
4: Trail braking (συναφές με το προηγούμενο).Έχω την εντύπωση πως πρέπει να πάμε διεξοδικά το τεράστιο θέμα που ανοίχτηκε (εγώ φταίω) γιατί θα «χαθούμε» με σκόρπια κομμάτια και θα μείνουν κενά, με αναπόφευκτα «σεντόνια» για επί μέρους εξηγήσεις, αλλά, προς θεού, μη νομίσετε ποτέ ότι έχω το «αλάθητον του Πάπα». Όλοι θέλουμε τις αναλύσεις όλων.
Εντάξει, ας οργανωθούμε καλύτερα, αλλά εγώ έχω πάντα το άγχος του λιγοστού χρόνου μου, γι' αυτό μην με παρεξηγείτε.
Επανέρχομαι...
-
ξεκινα εσυ, και βοηθαμε και εμεις οπου μπορουμε
-
Επειδη το θεμα εχει πολυ μεγαλο ενδιαφερον παρακαλω ολους τους συμμετεχοντες να γραφουν οσο πιο απλα μπορουν.... για να καταλαβαινουμε ορισμενα πραγματα εμεις οι ψιλοασχετοι με το θεμα...
Σπυρο εσυ ιδιως να προσεξεις περισσοτερο γιατι θα θελω φροντιστηρια στα Μεγαρα μετα....
Ευχαριστω και σορρυ αν γινομαι ενοχλητικος. -
Ο χρήστης CLIO-V6 έγραψε:
Σπυρο εσυ ιδιως να προσεξεις περισσοτερο γιατι θα θελω φροντιστηρια στα Μεγαρα μετα....
Ευχαριστω και σορρυ αν γινομαι ενοχλητικος.Bαγγελη φροντιστηρια απο μενα τουλαχιστον δε χρειαζεσαι!
Και φυσικα δε γινεσαι ενοχλητικος, κουβεντα κανουμε και προσπαθουμε να αναλυσουμε καποια πραγματα, κυριως σε πρακτικο επιπεδο, μπας και ξεστραβωθουμε λιγο!
Ο καθενας εχει απο κατι να προσφερει, κανενας δε τα ξερει ολα!
-
Αντε μετα να διαβασω για να δωσω μαθημα αυριο.....
-
Και άλλο ένα θέμα: Πώς κατεβάζουμε ταχύτητες όταν πλησιάζουμε στη στροφή. Πού πρέπει να φτάνουν οι στροφές του κινητήρα μετά το άφημα του συμπλέκτη; Υπάρχουν περιπτώσεις όπου κατεβάζουμε δύο-δύο σχέσεις; Μήπως στην τελική δεν είναι το κατέβασμα και τόσο απαραίτητο στα σημερινά αυτοκίνητα με τους ευμεγέθεις δίσκους και τους ηλεκτρονικούς κατανεμητές;
Συναφές θέμα η τεχνική μύτη-τακούνι (heel-toe) και η χρησιμότητά της. Αξίζει τελικά να γινόμαστε λίγο ρεζίλι αρκετές φορές στο δρόμο για να τη μάθουμε;
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Και άλλο ένα θέμα: Πώς κατεβάζουμε ταχύτητες όταν πλησιάζουμε στη στροφή. Πού πρέπει να φτάνουν οι στροφές του κινητήρα μετά το άφημα του συμπλέκτη; Υπάρχουν περιπτώσεις όπου κατεβάζουμε δύο-δύο σχέσεις; Μήπως στην τελική δεν είναι το κατέβασμα και τόσο απαραίτητο στα σημερινά αυτοκίνητα με τους ευμεγέθεις δίσκους και τους ηλεκτρονικούς κατανεμητές;Nομιζω οτι αυτο μπαινει στο '1: Τι κάνουμε όταν πλησιάζουμε σε στροφή. ' τουλαχιστον αυτο ειχα εγω στο μυαλο μου οταν το εγραψα, δηλ ποιες ακριβως πρεπει να ειναι οι κινησεις που πρεπει να κανουμε και με ποια σειρα (πχ φρενα, κατεβασμα, στριψιμο). Ολα αυτα ελπιζω να τα πουμε πιο αναλυτικα.
-
Ας αρχισουμε λοιπον με το θεμα Νο 1...
Τι κανουμε οταν πλησιαζουμε μια στροφη και(τολμω να συμπληρωσω) τι κανουμε οταν βρισκομαστε μεσα στη στροφη και στην εξοδο της. -
Eλπιζω να μη ρωτας εμενα! Απλα πραγματα: στριβω οπως ερχομαι!!!
Πλακα κανω, ας ξεκινησει καποιος πιο θεωρητικα καταρτισμενος περι του θεματος.
Βασιλη που εισαι???
-
Ξεκιναω (χωρις να ειμαι θεωριτικα καταρτησμενος) κ συνεχιστε.
Οι στροφες ειναι πολλων ειδων! Μιλαμε για καμπη; 90 μοιρων, φουρκετα;
Νομιζω οτι καλο ειναι αφενος να κοιταξουμε -εντοπισουμε την κορυφη της στροφης-. Μετα αναλογα πως ειναι η στροφη κ το οδοστρωμα αν χρειαζεται φρεναρουμε οντας στην ευθεια παντα, διαμορφωνοντας την ταχυτητα εισοδου στα επιθυμητα επιπεδα. Μετα αρχιζουμε την διαδικασια στριψιματος, + παραλληλα πατωντας το γκαζι οσο χρειαζεται, σημαδευοντας την κορυφη της στροφης κ προσπαθωντας να στριψουμε το τιμονι οσο λιγοτερο γινεται. Χωρις τιμονιες κ διορθωσεις στοχος ειναι να στριψουμε μια φορα το τιμονι κλειδωνοντας στο επιθυμητο σημειο τα χερια-τιμονι διαγραφοντας την επιθυμητη τροχια.
Ωραια τα ειπα εεε;
Θεωρητικα νομιζω πως ειναι σωστο αυτο, τωρα πρακτικα πως επιτυγχανεται σε γρηγορη οδηγηση ειναι αλλο θεμα...!
Παντως απο τα βασικα που εχω καταλαβει ειναι οτι οι κινησεις του τιμονιου πρεπει να ειναι απαλες κ μικρες! -
Ο χρήστης kleisj έγραψε:
οι κινησεις του τιμονιου πρεπει να ειναι απαλες κ μικρες!Εως...ανυπαρκτες.. (δεν το λεω εγω...Ο πρωταθλητης ενιαιου μου το ειπε!!)
-
Ο χρήστης MDVQ έγραψε:
οι κινησεις του τιμονιου πρεπει να ειναι απαλες κ μικρες!
Εως...ανυπαρκτες.. (δεν το λεω εγω...Ο πρωταθλητης ενιαιου μου το ειπε!!)
Συζήτηση με φίλο:
Εγώ: Το Χ αυτοκίνητο είναι φοβερό. Στρίβεις μόνο με το γκάζι.
Φίλος: Γιατί, υπάρχει κι άλλος τρόπος; -
1: Τι κάνουμε όταν πλησιάζουμε σε στροφή.
3: Φρενάρισμα με αριστερό πόδι.
4: Trail braking (συναφές με το προηγούμενο).Σκέψεις σχετικά με αυτά τα 3
Εχει αποδειχθεί (να μην αρχίσουμε συζητήσεις περί physics of racing ) ότι:
α. η γρηγορότερη γραμμή σε μια στροφή είναι αυτή με τη μεγαλύτερη δυνατή ακτίνα. Αυτό ισχύει είτε για το πλάτος της πίστας είτε για το πλάτος της λωρίδας που κινούμαστε στο δρόμο.
β. slow in - fast out ...δηλ. αν και είναι δυνατόν να στρίψουμε γρηγορότερα σε μια στροφή (η ταχ. μας να είναι μεγαλύτερη μέσα στη στροφή) , είναι ταχύτερη στο σύνολο ενός γύρου ή μιας διαδρομής η 'αργή' είσοδος και η προοδευτική επιτάχυνση στην έξοδο αφού η διαφορά στην τελική ταχύτητα της επερχόμενης ευθείας υπερκαλύπτει την μικρή διαφορά ταχύτητας μέσα στη στροφή. Αυτό ισχύει για όλα τα είδη των στροφών εκτός των γνωστών περιπτώσεων των εναλλασόμενων στροφών όπου διαλέγουμε πάλι τη γραμμή που θα μας δώσει τη μεγαλύτερη ταχύτητα εξόδου για την ευθεία 'πουλώντας' ισως τις γραμμές των προηγούμενων στροφών.Με βάση λοιπόν αυτά φτάνουμε στη στροφή !!! .... από ευθεία ...
Φρενάρουμε λοιπόν δυνατά και αποφασιστικά προσπαθώντας να μην μπλοκάρουμε τους τροχούς μας ή να μην ενεργοποιούμε το ABS (αυτή η λεπτή αίσθηση του τροχού που πάει να μπλοκάρει ή του ABS που πάει να ενεργοποιηθεί θέλει εξάσκηση - εμπειρία - και καλή αίσθηση από το πεντάλ του φρένου) . Το αυτοκίνητο πρέπει να είναι σε ευθύγραμμη κίνηση χωρίς να είναι στριμένο το τιμόνι και όσο είναι δυνατόν κοντά στην θεωρητική γραμμή που θα ακολουθήσουμε. Το σημείο που θα αρχίσουμε το φρενάρισμα εξαρτάται από το δρόμο , θέλει εμπειρία στην αποκρυπτογράφηση του συντελεστή πρόσφυσης και γνώση της συμπεριφοράς των φρένων του αυτοκινήτου μας. Αν είναι πίστα μπορούμε εύκολα να χρησιμοποιήσουμε σημάδια για κάθε στροφή και ο συντελεστής πρόσφυσης είναι πιο εύκολο να διαβαστεί και μπορεί να μένει σχεδόν σταθερός.Η ταχύτερη προσέγγιση είναι με τη μέθοδο του trail braking αν και είναι λίγο ριψοκίνδυνη γιατί βρίσκεσαι στο όριο της πρόσφυσης με στριμένους τους τροχούς και πατημένο το φρένο. Με αυτή τη μέθοδο καθυστερούμε το σημείο φρεναρίσματος τόσο ώστε να φτάσουμε την επιθυμητή ταχύτητα λίγο πριν το σημείο που αρχίζει η ακτίνα της στροφής μας να είναι σταθερή (για στροφές μεγαλύτερες των 90 μοιρών) ή λίγο πριν το apex (για στροφές μικρότερες των 90 μοιρών. Η δυσκολία είναι στο ότι πρέπει να ελαττώνουμε την πίεση στο φρένο όσο στρίβουμε το τιμόνι τόσο ώστε το αυτοκίνητο να βρίσκεται στο όριο της πρόσφυσης και να μην γλιστρά. Αλλη μια δυσκολία είναι η μεταφορά βάρους που είναι μεγαλύτερη με τη χρήση των φρένων και το αυτοκίνητο μπορεί να υπερστρέψει εύκολα.
Το κατέβασμα των ταχυτήτων μπορεί να βοηθήσει στο φρενάρισμα αν τα φρένα μας δεν είναι και τόσο ικανά ή επικουρικά με το να ξεκουράζει τα φρένα. Προσοχή στο κατέβασμα μέσα στη στροφή , εκεί χρειάζεται η τεχνική μύτη-τακούνι ώστε να συγχρονίσουμε τις στροφές της μηχανής με την ταχύτητα του αυτοκινήτου για να μην έχουμε απότομες αυξομειώσεις στη πρόσφυση των κινητήριων στροφών - ειδικά τα στα 2κίνητα.
Το φρενάρισμα με το αριστερό πόδι θέλει εμπειρία και εξάσκηση. Σε νορμάλ αυτοκίνητα που χρειάζεται να πατηθεί ο συμπλέκτης για την αλλαγή της ταχύτητας πρέπει να περιορίζεται μόνο σε στροφές που δεν χρειάζεται αλλαγή ταχύτητας ή για τον έλεγχο του αυτοκινήτου μέσα στη στροφή (έλεγχο υποστροφής - σπινιαρίσματος - απότομη αλλαγή κατεύθυνσης)
Η γραμμή που θα πρέπει να ακολουθήσουμε μέχρι το apex (είτε φρενάροντας στην ευθεία είτε με trail braking) είναι μια άλλη ιστορία. Προτιμώ το late apex δηλ. μια πιο ανοιχτή γραμμή στην αρχή που κλείνει στο apex. Ετσι το αυτοκίνητο είναι τοποθετημένο να κοιτάει 'πιο ίσια' την ευθεία που ακολουθεί και το γκάζι μπορεί να πατηθεί λίγο νωρίτερα. Αυτό το 'λίγο νωρίτερα' σε συνδοιασμό με το slow in-fast out δίνει σημαντικά μεγαλύτερη ταχύτητα εξόδου από τη στροφή άρα και στο τέλος της ευθείας.
Εννοείται ότι οι κινήσεις μας πρέπει να είναι μετρημένες και απαλές και το αυτοκίνητο να είναι στο όριο της πρόσφυσης.
Η πρόκληση είναι μεγάλη αφού είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν όλα κατά γράμμα και σε κάθε στροφή.
Το sliding έχει μεγαλύτερη πλάκα όμως εεεεε ;;ουφ ..... κουράστηκα να γράφω
-
Βασιληηηηηη στα επομενα Μεγαρα θα μου τα δειξεις στην πραξη αυτα???
Εγω παντως ρε γμτ στα Μεγαρα παλευω διαρκως με το τιμονι.....
Μαλλον κανω κατι λαθος εεε? -
Πάντως προλαβαίνετε να κάνετε μπόλικη θεωρία,τα επόμενα Μέγαρα θα είναι προς Νοέμβριο μεριά!!
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Πάντως προλαβαίνετε να κάνετε μπόλικη θεωρία,τα επόμενα Μέγαρα θα είναι προς Νοέμβριο μεριά!!Χεχεχε ωραια.Στην θεωρια θα εχουμε γινει καθηγητες ολοι μεχρι τοτε...
Η πραξη ειναι που με προβληματιζει..... -
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Πάντως προλαβαίνετε να κάνετε μπόλικη θεωρία,τα επόμενα Μέγαρα θα είναι προς Νοέμβριο μεριά!!Ε τότε προλαβαίνουμε να κάνουμε τίποτα ανεπίσημες αναγνωρίσεις
Προβληματισμοί επί της τεχνικής της γρήγορης οδήγησης