-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
Μα, αν δε κανω λαθος, τα περισσοτερα δυναμομετρα υπολογιζουν τις απωλειες ισχυος, οποτε αυτοματως προκυπτει και η τιμη στο στροφαλο!
Κανένα δυναμόμετρο τροχού δεν μπορεί να δώσει ακριβή στοιχεία ροπής-ιπποδύναμης σε στρόφαλο. Ο 'υπολογισμός' των απωλειών είναι απολύτως αναξιόπιστος, δεν στηρίζεται σε καμία απολύτως επιστημονική βάση και δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μια 'χονδρική εκτίμηση'. Η αναφορά τιμών στον στρόφαλο, βάσει μετρήσεων σε δυναμόμετρα τροχού, δεν είναι παρά ένα απίστευτο καραγκιοζιλίκι ...
-
Καλα, να θυμησω ομως οτι σε παλιωτερα τευχη αναφερονταν η ισχυς στο τροχο ΚΑΙ στο στροφαλο...
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
Καλα, να θυμησω ομως οτι σε παλιωτερα τευχη αναφερονταν η ισχυς στο τροχο ΚΑΙ στο στροφαλο...Κακώς παρέθεταν τέτοια στοιχεία. Το μόνο ελαφρυντικό των 4Τ ήταν το ότι ανέφεραν ότι οι συγκεκριμένες μετρήσεις έχουν συγκριτικό και μόνον χαρακτήρα (πράγμα που και πάλι είναι σωστό ΜΟΝΟΝ όταν μιλάμε για το ΙΔΙΟ και όχι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ αυτοκίνητα. πχ μέτρηση του ίδιου αυτοκινήτου πρίν και μετά από κάποια μετατροπή).
Ρίξε μια ματιά εδώ:
http://www.4troxoi.gr/forum/viewtopic.p ... sc&start=0
-
Oχι τόσους διαννοούμενους στον αντίλογο και περισσότερα cds και γιατί όχι dvs με υλικό από δοκιμές...όπως στις πίστες!
-
Δεν υπαρχει αμφιβολια οτι αυτο που πραγματικα μας ενδιαφερει ειναι η ισχυς στους τροχους!
Απλα, εαν υπαρχει η δυνατοτητα να βγει και η ισχυς στο στροφαλο, καλως να αναφερθει.Ετσι και αλλιως ολες οι μετρησεις εμπεριεχουν σφαλμα.
-
Μια πολύ προσεκτική προσέγγιση στο θέμα των καυσίμων της Ελληνικής αγοράς νομίζω θα ήταν πολύ χρήσιμη για όλους τους φίλους της αυτοκίνησης.
Το ολοήμερο διαφημιστικό 'βομβάρδισμα' έχει οδηγήσει πολύ κόσμο στις μάνικες των πανάκριβων 'ειδικών' καυσίμων, με προφανή αποτελέσματα στην τσέπη των καταναλωτών και στην κερδοφορία των εν λόγω εταιριών.
Η αναζήτηση των φυσικοχημικών ιδιοτήτων καθώς και οι διάφορες πιστοποιήσεις αυτών των καυσίμων νομίζω μπορεί να βγάλουν είδηση.Γιάννης
ΥΓ Η περσινή προσπάθεια ελέγχου της απόδοσης των 'ειδικών' καυσίμων σε ALFA 2.0 JTS νομίζω ήταν άτυχής και δημιούργησε περισσότερα ερωτηματικά από αυτά που προσπάθησε να λύσει.
-
Δικιο εχεις Γιαννη, αλλα το περιοδικο χρησιμοποιει μια τετοια ειδικη βενζινη αποκλειστικα για τις δοκιμες του... Μπορει αραγε να κανει μια τετοια ερευνα σε βαθος???
Υ.Γ. Εγω δεν υποστηριζω οτι δεν μπορει, απλα τον προβληματισμο θετω.
-
Ο χρήστης KF έγραψε:
Χαίρομαι ιδιαιτέρος για αυτό το τόπικ, γιατί πραγματικά πιστεύω ότι θα ας βοηθήσει να καταλάβουμε τις ανάγκες των αναγνωστών και να ανταποκριθούμε καλύτερα σε αυτές.
Αρχίζω με τον Hunter στον οποίο υπενθυμίζω ότι σχετικό θέμα έχουμε δημοσιεύσει στο πολύ πρόσφατο παρελθόν με τον κ. Μιχελακάκη στο ρόλο του 'δασκάλου'. Πρέπει να είναι λιγότερο από ένα χρόνο πριν.
Σχετικά με τα τεχνικά κομμάτια ήδη στο νέο τεύχος θα υπάρχει περισσότερη ύλη, ωστόσο η μεγάλη επέκταση ενός τεχνικού άρθρου ίσως να κουράσει πολλούς γι' αυτό και αποφεύγουμε την πολύ βαθιά ανάλυση, σκοπός είναι να μάθουν όλοι και όχι να επικοινωνούμε 'κωδικά' μεταξύ μας μια μικρή μερίδα ανθρώπων.Αν δεν κάνω λάθος(αν κάνω διορθώστε με)μόνο σε δύο τεύχη υπήρξε τέτοιο άρθο από τον κύριο Μιχελακάκη!Ένα τέυχος για το χώμα και ένα τεύχος για την άσφαλτο!Γιατί όμως στάματησε?Ήταν πραγματικά χρήσιμο για εμάς τους καθημερινούς οδηγούς!
-
Καλησπέρα,
το τεύχος 408 μας ξενυχτάει όλους εδω. Με χαλαρώνει όμως πραγματικά διαβάζω της απόψεις σας και να ξέρετε ότι πολλές τις κρατάμε και ίσως τις υλοποιήσουμε σύντομα. Πάμε όμως στα ερωτήματά σας.
Θα αρχήσω με το ζήτημα του δυναμομέτρου. Θα πρότεινα να χαλαρώναμε όλοι λίγο με το συγκεκριμένο θέμα. Ένα αυτοκίνητο δεν κρίνεται με βάση έναν αριθμό, ούτε και οι απώλειες έχουν τόσο σημασία, όσο έχει η ποιότητα των καμπυλών ή αλλιώς πόσο 'γεμάτος' είναι ένας κινητήρας.
Για το θέμα των καυσίμων απλά θα σας πω ότι έχουμε δημοσιεύσει αρκετή δουλειά. Υπάρχει όμως ένα ζήτημα που εδώ τίθεται. Εγώ βρίσκω μια βενζίνη ότι είναι έτσι και μια άλλη αλλιώς. Την ECU ποιός την ρωτάει; Εν ολίγοις δεν υπάρχει καλή και κακή βενζίνη, υπάρχει απλά εκείνη που πλησιάζει αυτήν την οποία έθεσε ως στάνταρ η κάθε εταιρεία όταν ρύθμιζε τον κινητήρα και την ηλεκτρονική διαχείρησή του. Για το άρθρο της JTS (τυχαίνει να είναι και το πρώτο που έγραψα στο περιοδικό) σκοπός δεν ήταν η σύγκριση της βενζίνης όσο το να βγούν μερικές διπιστώσεις για τους νέους κινητήρες άμεσου ψεκασμού (θυμιθείτε και τον τίτλο...).
Ο αντίλογος μάλλον έχει παρεξηγηθεί από κάποιους. Όταν λέμε ότι οι 4Τροχοί είναι κομμάτι του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού εννοούμε αυτό ακριβώς. Δεν προσφέρουμε απλά ύλη για αυτοκίνητα και δεν είναι μόνο ο αντίλογος μέρος αυτής της φιλοσοφίας. Ο αναγνώστης των 4Τ είναι ένας άνθρωπος σκεπτόμενος που προβλήματίζεται με τα αυτοκίνητα αλλά και με τα όσα συμβαίνουν γύρω του. Ακόμα και αν καμμία φορά μερικές απόψεις ξενίζουν ή έρχονται σε αντίθεση με τα πιστεύω μας/σας, ακόμη και αυτό είναι χρήσιμο. Από τότε που μπήκα στην οικογένεια των 4Τ (και πιστέψτε με η λέξη οικογένεια είναι μεταφορική μόνο όσο αφορά τον βαθμό συγγένειας) κατάλαβα ότι δεν μπορείς να κρίνεις ένα αυτοκίνητο αν δεν κρίνεις το περιβάλλον στο οποίο αυτό έρχεται να κινηθεί.
Τέλος όσο αφορά το ζήτημα με τα κομμάτια του κ. Μιχελακάκη (πραγματι ήταν 2) πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι σελίδες ενός κειμένου δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εμπειρία ενος 'Γίνε'. Δεν ξέρω αν έχω ψάξει πλημμελώς, αλλά έχω την εντύπωση ότι και η παγκόσμια βιβλίογραφία στερείται ενός πραγματικά αναλυτικού βιβλίου σχετικά με τεχνικές αγωνιστικής οδήγησης και αυτό προφανώς έχει την εξήγησή του.
Καλό βράδυ σε όλους. -
Ο χρήστης spiros έγραψε:
Δικιο εχεις Γιαννη, αλλα το περιοδικο χρησιμοποιει μια τετοια ειδικη βενζινη αποκλειστικα για τις δοκιμες του... Μπορει αραγε να κανει μια τετοια ερευνα σε βαθος???Υ.Γ. Εγω δεν υποστηριζω οτι δεν μπορει, απλα τον προβληματισμο θετω.
Μήπως μας συγχέεις με άλλο έντυπο ή μήπως δεν κατάλαβα την ερώτηση;
-
Ο χρήστης KF έγραψε:
.........
Για το θέμα των καυσίμων απλά θα σας πω ότι έχουμε δημοσιεύσει αρκετή δουλειά. Υπάρχει όμως ένα ζήτημα που εδώ τίθεται. Εγώ βρίσκω μια βενζίνη ότι είναι έτσι και μια άλλη αλλιώς. Την ECU ποιός την ρωτάει; Εν ολίγοις δεν υπάρχει καλή και κακή βενζίνη, υπάρχει απλά εκείνη που πλησιάζει αυτήν την οποία έθεσε ως στάνταρ η κάθε εταιρεία όταν ρύθμιζε τον κινητήρα και την ηλεκτρονική διαχείρησή του. Για το άρθρο της JTS (τυχαίνει να είναι και το πρώτο που έγραψα στο περιοδικό) σκοπός δεν ήταν η σύγκριση της βενζίνης όσο το να βγούν μερικές διπιστώσεις για τους νέους κινητήρες άμεσου ψεκασμού (θυμιθείτε και τον τίτλο...).
........Εδώ θα μου επιτραπεί να διαφωνήσω.
Υπάρχουν συγκεκριμένες ιδιότητες στα καύσιμα οι οποίες μπορούν να συγκριθούν ώστε να δώσουν μια πλήρη εικόνα και να οδηγήσουν σε μια σωστή και αντικειμενική αξιολόγηση τους.
Το επόμενο βήμα είναι να προσδιοριστούν οι κύριες παράμετροι που δίνουν τη δυνατότητα στον εκάστοτε κινητήρα να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα του 'καλού' καυσίμου ή να επηρεαστεί η απόδοση του από τη χρήση του 'κακού' καυσίμου.
Πιθανόν να αποτελεί ένα εξειδικευμένο τεχνικό θέμα, το οποίο όμως έχει εξαιρετική σημασία καθώς κάποιοι κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών, πουλώντας ακριβά υποσχέσεις για εξαιρετικές επιδόσεις και κάποιοι άλλοι διαφημίζουν τις normal προδιαγραφές (Eurosuper 95 RON) σαν κάτι εξαιρετικό (y εταιρία 95+).Γιάννης
-
Ο χρήστης KF έγραψε:
Δικιο εχεις Γιαννη, αλλα το περιοδικο χρησιμοποιει μια τετοια ειδικη βενζινη αποκλειστικα για τις δοκιμες του... Μπορει αραγε να κανει μια τετοια ερευνα σε βαθος???
Υ.Γ. Εγω δεν υποστηριζω οτι δεν μπορει, απλα τον προβληματισμο θετω.
Μήπως μας συγχέεις με άλλο έντυπο ή μήπως δεν κατάλαβα την ερώτηση;
Το να σας συγχεω με αλλο εντυπο το αποκλειω
Κατα τα αλλα, ο προβληματισμος μου ειναι σαφης πιστευω. -
Ο χρήστης KF έγραψε:
Καλησπέρα,
το τεύχος 408 μας ξενυχτάει όλους εδω.Καλό κουράγιο!
Προσωπικά, θα ήθελα να δω τρία πράγματα (σε - προσωπική πάντα - σειρά προτεραιότητας):
-
Περισσότερα τεχνικά θέματα! Ακόμα θυμάμαι 2 άρθρα: Ένα με το συγκριτικό Peugeot 106 Gti - Citroen Saxo VTS - Fiat Punto GT και το άλλο με Alfa GTV V6 - Maserati Ghibli Cup. Και τα δύο άρθρα είχανε εκτενέστατα τεχνικά άρθρα όπου αναλύονταν σχεδόν τα πάντα (από το πως αντιδρά η ανάρτηση του 106 στις ανωμαλίες, μέχρι το γιατί τα πιστόνια του 'βαριά' υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα της Maser είναι κατασκευασμένα έτσι...).
-
Βελτιώσεις. Σαφώς και δεν θα ήθελα να δω άρθρα του τύπου 'ΤουΤου VTKLXX' με 600 άλογα από τον 1,4 κινητήρα του, αλλά άρθρα με αυτοκίνητα βελτιωμένα στο πνεύμα των 4Τ! Λίγες κινήσεις που να αναδεικνύουν το κάθε μοντέλο και να ικανοποιούν τον ανήσυχο ιδιοκτήτη!
-
Μεταχειρισμένα. Η αγορά μεταχειρισμένου στην Ελλάδα είναι μια πολύ πονεμένη ιστορία, το ξέρω... Αλλά δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν κάποια άρθρα με παρουσιάσεις κάποιων παλαιών μοντέλων, τι θα πρέπει να προσέξει ένας υποψήφιος αγοραστής (πχ το τάδε έβγαλε πρόβλημα στα ηλεκτρονικά, το δείνα σκουριά στο φτερό, κτλ), καθώς και τιμές που κινούνται τα μοντέλα στην αγορά. Πραγματικές, όχι από το μυαλό μας, όπως κάνουν κάποιοι... . Ίσως και κανένα test-drive με κάποιο μοντέλο... Οι αντιπροσωπείες έχουν μάντρες με μεταχειρισμένα και πιστεύω πως θα μπορούσαν να δώσουν κάποια μοντέλα για μια μικρή δοκιμή...
Επίσης, δεν ξέρω αν είναι ιδέα μου, αλλά το περιοδικό διαβάζεται πιο γρήγορα τώρα τελευταία... . Μίκρυναν τα άρθρα;
Υ.Γ.: Εσείς δουλεύετε μέχρι τα χαράματα κι εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να σας κάνουμε να δουλεύετε ακόμα περισσότερο...
-
-
Ρε παιδια δε λέτε στον κ.Μαργαρη να αφήσει την αρθρογραφια και να ασχοληθεί με το επάγγελμα του καθηγητή του τμήματος Περιβαλλοντος??? 2 μαθηματα πήρα δικά του, το ένα μας το εκανε μια πολύ μέτρια βοηθός του και στο άλλο τον είδαμε (τον κ. Μάργαρη) μόνο 2 φορές ολο το εξάμηνο..
Πιστεύω ότι οι γνώσεις και η μεταδοτικότητα του ανθρώπου είναι μεγάλη και θα πρέπει να δωσει λίγη από αυτή και σε εμας τους φοιτητές του.
Φιλικά Πάντα
Ηλίας -
Δύο προτάσεις:
-
Θα ήταν όμορφο να βλέπαμε συγκριτικές -ας πούμε- δοκιμές ενός αυτοκινήτου με 'ένδοξους' προγόνους του. Φαταστείτε ας πούμε C2 VTS (όποτε βγει) με 106 Rallye και 205 Rallye, Alfa 147 με Alfasud, Alfa 157 (επίσης όποτε βγει) με Alfetta, Golf GTI σειράς V με Golf GTI σειράς I. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο να βρεθούν αυτά τα vintage cars αλλά το έχετε κάνει και στο παρελθόν. (να θυμίσω Alfasud/205R/Beta/A112)
-
Θα ήταν σκόπιμο να αναφέρετε πώς διαφοροποιείται η συμπεριφορά ενός αυτοκινήτου όταν αποκλίνουν οι πιέσεις των ελαστικών από αυτές που δίνει ο κατασκευαστής. Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι οδηγοί αμελούν να ελέγξουν τις πιέσεις με αποτέλεσμα να έχουν μονίμως (πολύ) χαμηλότερες από τις κανονικές, ενώ από την άλλη μερικά αυτοκίνητα συμπεριφέρονται διαφορετικά όταν παίξεις με τις πιέσεις (π.χ. μεγαλύτερη πίεση εμπρός).
-
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Δύο προτάσεις:- Θα ήταν όμορφο να βλέπαμε συγκριτικές -ας πούμε- δοκιμές ενός αυτοκινήτου με 'ένδοξους' προγόνους του. Φαταστείτε ας πούμε C2 VTS (όποτε βγει) με 106 Rallye και 205 Rallye, Alfa 147 με Alfasud, Alfa 157 (επίσης όποτε βγει) με Alfetta, Golf GTI σειράς V με Golf GTI σειράς I. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο να βρεθούν αυτά τα vintage cars αλλά το έχετε κάνει και στο παρελθόν. (να θυμίσω Alfasud/205R/Beta/A112)
Καταπληκτική ιδέα Κώστα.Ειδικά μέ μετρήσεις στήν πίστα.
Νά δούμε επιτέλους τίς πλευρικές επιταχύνσεις όλων τών θρυλικών αυτοκινήτων τού παρελθώντος. -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Δύο προτάσεις:
- Θα ήταν όμορφο να βλέπαμε συγκριτικές -ας πούμε- δοκιμές ενός αυτοκινήτου με 'ένδοξους' προγόνους του. Φαταστείτε ας πούμε C2 VTS (όποτε βγει) με 106 Rallye και 205 Rallye, Alfa 147 με Alfasud, Alfa 157 (επίσης όποτε βγει) με Alfetta, Golf GTI σειράς V με Golf GTI σειράς I. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο να βρεθούν αυτά τα vintage cars αλλά το έχετε κάνει και στο παρελθόν. (να θυμίσω Alfasud/205R/Beta/A112)
Καταπληκτική ιδέα Κώστα.Ειδικά μέ μετρήσεις στήν πίστα.
Νά δούμε επιτέλους τίς πλευρικές επιταχύνσεις όλων τών θρυλικών αυτοκινήτων τού παρελθώντος.Είναι όντως καταπληκτική ιδέα, ή απλά όσοι έχουμε καινούρια αυτοκίνητα θα χτυπάμε (για άλλη μια φορά) το κεφάλι μας στον τοίχο που δεν κρατήσαμε τα παλιά?
-
Με ποια κριτήρια γίνοντε οι πειλογές των αυτοκινήτων που τεσταρετε?
Αλλα και με ποια κριτήρια επιλέγετε τα αυτοκίνητα που τεστάρετε μακροχρόνια. Η πιθανές απαντήσεις μπορεί να δώσουν προτάσεις. -
Μια προταση που αναλαμβανω μονο την πατροτητα της και τιποτε αλλο π.χ. χορηγια η κατι το συναφες.
Να παρουν οι 4Τ ενα καινουργιο αυτοκινητο (π.Χ. αυτο με τις μεγαλυτερες πωλησεις του περασμενου μηνα),να το δωσουν στους συντακτες του που αφου θα κανουν τον γυρο της χωρας θα το φερουν πισω με 10000 χλμ. παραπανω.Να κανουν τα σερβις του ,τακτικα η εκτακτα, στον αντιπροσωπο της περιοχης,να φανε τη κινηση και τις κλησεις απο τα τοπικα οργανα,να πανε σε παραλιες και βουνα γενικα να το κυκλοφορησουν εκει που ο ιδιοκτητης του θα ηθελε ενα χρονο στη διαρκεια των δυο τριων (?) εβδομαδων που θα διαρκεσει το τεστ.
Να γραψουν τις εμπειριες τους τοσο απο την επαφη τους με το αυτοκινητο κατα κυριο λογο οσο και με την κοινωνια της περιφερειας.Οχι σαν τουριστικο οδηγο οσο σαν βοηθημα για αυτον που θα βρεθει σε μια πολη εκτος απο την δικη του.(Π.χ. τι να ψαξει να βρει και να δει και τι ταλαιπωρια να αποφυγει.)
Νομιζω οτι εγινε σαφες το περιεχομενο του προλογου μου. -
Και για να συμπληρωσω τον φιλο DAP γιατι οχι να δινονται και καποια αυτοκινητα για δοκιμη σε αναγνωστες
Ενταξει δε λεω το 350Ζ, αλλα γιατι οχι καποια πιο προσιτα, αλλωστε εμεις προκειται να αγορασουμε τα αυτοκινητα που δοκιμαζετε!
Οποτε δε θα ηταν κακη ιδεα, καποιες φορες, και με τις καταλληλες προυποθεσεις, να γινεται μια 'κληρωση' και να δοκιμαζουν καποιοι αναγνωστες για 5-10 μερες ενα αυτοκινητο.
Νομιζω οτι ειναι καλη ιδεα. Ειμαι σιγουρος οτι πολλες απο τις γνωμες αναγνωστων θα σας εκπληξουν ευχαριστα
Σχολιασμός της ύλης των 4Τ και προτάσεις προς το Περιοδικό