-
Ο χρήστης beachbum έγραψε:
Έκανα το πρωί μεταβίβαση οπότε η διαδικασία έχει ώς εξής:(1) Πας στο ΚΕΠ της περιοχής σου και παίρνεις ένα χαρτί που λέει πόσα πρέπει να πληρώσει ο αγοραστής κερατιάτικα ανάλογα με τους φορολογήσιμους ίππους καθώς και σε ποιους τραπεζικούς λογαριασμούς πρέπει να γίνει η κατάθεση.
(2) Ο αγοραστής κάνει την κατάθεση και παίρνει το αποδεικτικό.
(3) Αγοραστής και πωλητής πάνε στο ΚΕΠ δίνουν ΑΦΜ και φωτοτυπία ταυτότητας. Συμπληρώνει ο υπάλληλος το σχετικό έντυπο.Κρατα το ΚΕΠ τις φωτοτυπίες , την άδεια του αυτοκινήτου και το αποδεικτικό πληρωμής του παράβολου .Δίνει στον αγοραστή ένα έντυπο που πιστοποιεί ότι η άδεια έχει κατατεθεί για αλλαγή στα στοιχεία του αγοραστή ώστε να κυκλοφορεί το αυτοκίνητο.
(4) σε καμμια 10αρια μέρες (μου είπανε) παίρνουν τηλέφωνο τον αγοραστή να πάει να πάρει την νέα άδεια κυκλοφορίας.Ούτε εφορίες ουτε υπουργεία.
Αυτά.
Οπως ακριβως τα εγραψες ειναι,με μια διαφορα στο (4)...
Εμεις καναμε τις παραπανω διαδικασιες στις 6/12 και λαβαμε την αδεια στις 12/1 !!!!!!!!!!
Στο ΚΕΠ Νεαπολεως Θεσσαλονικης.Τη μια ελειπε ο προισταμενος,την αλλη ο υπευθυνος για τις μεταβιβασεις και παει λεγοντας.Κατοπιν επικοινωνιας με τη διεθυνση συγκοινωνιων η αδεια ηταν ετοιμη στις 19/12.Τωρα πως εφτασε στα ΚΕΠ μετα απο ενα μηνα σχεδον...προφανως θα ειναι μεγαλη ιστορια...Μακρια απο ΚΕΠ σας προτεινω μετα την εμπειρια μου.Πηγαινετε στην διεθυνση συγκοινωνιων και κανετε την δουλεια απευθειας.
Ασε που μας πηρε καμια ωρα να αποφασισει η κυρια οτι γινονται μεταβιβασεις,σε οποιοδηποτε ΚΕΠ,ασχετα με το αν αγοραστης-πωλητης ειναι απο διαφορετικους νομους.Ακομα και την προσωρινη αδεια την πηραμε 5 μερες μετα γιατι ελειπε ο προισταμενος...που θα εβαζε τη σφραγιδα
ΜΑΚΡΙΑΑΑΑΑΑΑ
-
Μεγάλη κουβέντα πας να ανοίξεις...Καθώς εργάζομαι σε ΚΕΠ, έχω να σου πω ότι δεν έχετε την παραμικρή ιδέα για τις δυσκολίες που περνάμε - πραγματικός γολγοθάς - σε κάθε επίσκεψη μας σε διευθύνσεις μεταφορών για υποθέσεις αναφορικά με διπλώματα και άδειες κυκλοφορίας. Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες που θα σας κουράσουν, σας λέω μόνο ότι όποια μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται οφείλεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ στη διευθυνση μεταφορων της νομαρχίας και όχι στο ΚΕΠ και τους υπαλλήλους τους.Επειδή κάποιοι χασανε την κουτάλα δυσχαιρένουν και σαμποτάρουν με καθε τρόπο τη δουλειά των ΚΕΠ αφήνοντας έτσι εκτεθειμένους τους υπαλλήλους των ΚΕΠ στα μάτια των πολιτών. Τέλος πάντων...Ελπίζω να καταλάβατε.
-
Τελικά τη μεταβίβαση την έκανα στη Νομαρχία κατευθείαν, όμως ακόμα και εκεί είπαν ότι σε 10 μέρες θα εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας, οπότε προτείνω να πηγαίνετε στα ΚΕΠ που και πιο εξυπηρετικοί είναι συνήθως οι άνθρωποι εκεί, αλλά και σίγουρα θα ξεμπερδέψετε πιο εύκολα.
Πάντως, ακόμα και στη Νομαρχία, δεν ήταν τραγική υπόθεση η μεταβίβαση. Δουλειά 15 λεπτών ήταν, αρκεί να έχεις το παράβολο αγορασμένο για να μην ξανατρέχεις έξω από το Υπουργείο να ψάχνεις τράπεζες.
-
αν στο αυτοκίνητο που θέλω να αγοράσω η άδεια γράφει 'οφείλει φόρο κληρονομίας' γιατί ο σημερινός κάτοχος του το έχει αποκτήσει απο κληρονομία υπάρχει κάποιο κώλυμα/λόγος να ανησυχώ?
-
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
αν στο αυτοκίνητο που θέλω να αγοράσω η άδεια γράφει 'οφείλει φόρο κληρονομίας' γιατί ο σημερινός κάτοχος του το έχει αποκτήσει απο κληρονομία υπάρχει κάποιο κώλυμα/λόγος να ανησυχώ?Νομιζω εχεις προβλημα.Πρεπει ο πωλητης να παει στην εφορια του και να πληρωσει τον φορο που αναλογει στην αξια που του καταλογισε η εφορια για το αυτοκινητο και μετα να το πουλησει.Εστω και αν πληρωνει με δοσεις τον φορο κληρονομιας για το αυτοκινητο πρεπει να πληρωσει ολο ή τον υπολοιπομενο φορο..
Ειχα παρομοια περιπτωση με ακινητο (μαλλον τα ιδια ισχυουν) και ετσι εκανα.
-
Ο χρήστης Giannnis έγραψε:
αν στο αυτοκίνητο που θέλω να αγοράσω η άδεια γράφει 'οφείλει φόρο κληρονομίας' γιατί ο σημερινός κάτοχος του το έχει αποκτήσει απο κληρονομία υπάρχει κάποιο κώλυμα/λόγος να ανησυχώ?
Νομιζω εχεις προβλημα.Πρεπει ο πωλητης να παει στην εφορια του και να πληρωσει τον φορο που αναλογει στην αξια που του καταλογισε η εφορια για το αυτοκινητο και μετα να το πουλησει.Εστω και αν πληρωνει με δοσεις τον φορο κληρονομιας για το αυτοκινητο πρεπει να πληρωσει ολο ή τον υπολοιπομενο φορο..
δηλαδή δεν θα γίνεται η μεταβίβαση ή θα μου έρθει εμένα(αγοραστής) κάποιο χαράτσι
ΥΓ Όταν ρώτησα μου είπε οτι δεν έχει βγει ακόμα απο την εφορία ο φόρος κληρονομίας
-
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
Νομιζω εχεις προβλημα.Πρεπει ο πωλητης να παει στην εφορια του και να πληρωσει τον φορο που αναλογει στην αξια που του καταλογισε η εφορια για το αυτοκινητο και μετα να το πουλησει.Εστω και αν πληρωνει με δοσεις τον φορο κληρονομιας για το αυτοκινητο πρεπει να πληρωσει ολο ή τον υπολοιπομενο φορο..
δηλαδή δεν θα γίνεται η μεταβίβαση ή θα μου έρθει εμένα(αγοραστής) κάποιο χαράτσι
ΥΓ Όταν ρώτησα μου είπε οτι δεν έχει βγει ακόμα απο την εφορία ο φόρος κληρονομίας
Αν δεν εχει βγει ο φορος πιθανον να μην μπορει να το πουλησει ακομα....Δεν ειμαι και σιγουρος ουτε ο πιο ειδικος.Καλυτερα να το ψαξεις (ισως στα ΚΕΠ ή τουλαχιστον στην Νομαρχια να ξερουν). Καλυτερα λιγο ψαξιμο παρα να μπλεξεις (πολυ πιθανο αν τελικα γινεται η μεταβιβαση αν και αμφιβαλω.).
-
Ο χρήστης Giannnis έγραψε:
Αν δεν εχει βγει ο φορος πιθανον να μην μπορει να το πουλησει ακομα....Δεν ειμαι και σιγουρος ουτε ο πιο ειδικος.Καλυτερα να το ψαξεις (ισως στα ΚΕΠ ή τουλαχιστον στην Νομαρχια να ξερουν). Καλυτερα λιγο ψαξιμο παρα να μπλεξεις (πολυ πιθανο αν τελικα γινεται η μεταβιβαση αν και αμφιβαλω.).
οκ thanks, το πολύ να κάνω μια ερώτηση στο ΚΕΠ που είναι και κοντά
-
Μια βοήθεια plz μεταβιβάζεται ένα αυτοκίνητο με ιδιοκτησία 50 - 50 το οποίο δεν έχει προξενήσει ποτέ ατύχημα..... η βεβαίωση της ασφαλιστικής για το bonus-malus βγαίνει
α. και στους δυο ιδιοκτήτες
β. σε όποιον λέει το συμβόλαιο της ασφαλιστικής (αν λεει μόνο τον ένα το συμβόλαιο της ασφαλιστικής είναι λάθος της???????)
γ. σε ένα από τους δυο όποιος διαλέξει.....
δ. αν υποθέσουμε ότι το ασφαληστίριο είναι στην κατηγορία 50% έκπτωση υπάρχει περίπτωση να εκδίδουν bonus-malus με 25% έκπτωση στον κάθε οδηγό??? -
να ρωτήσω κάτι παιδιά;
Εάν πάω στο Υπουργείο (Διεύθυνση μεταφορών;; που είνα αυτο, στην Εθνική Άμυνα;;;) τότε σε πόσες μέρες γίνεται η μεταβίβαση;
Αμέσως;
Δηλαδή απο την μέρα που την κάνω, μπορώ άμεσα να βγάλω ασφάλεια η πρέπει να περιμένω ;; -
skous, απ'ότι έχω ακούσει δεν γίνεται απευθείας, πάλι θα πρέπει να περιμένεις. Δεν έχω όμως προσωπική εμπειρία για να το επιβεβαιώσω.
Να ρωτήσω κάτι ακόμα: Η ανταλλαγή κλειδιών-χρημάτων που και πότε συνηθίζεται να γίνεται; Πχ. μέσα στο ΚΕΠ αμέσως μετά από τις υπογραφές στην άδεια; Υπάρχει κάποιος κοινά αποδεκτός τρόπος προστασίας από την κλοπή, για να μην κυκλοφορεί κανείς με μετρητά ή επιταγή πάνω του και να γίνει η πληρωμή στην τράπεζα, αλλά να είναι εξασφαλισμένοι και οι δύο;
-
Ο χρήστης skous έγραψε:
να ρωτήσω κάτι παιδιά;Εάν πάω στο Υπουργείο (Διεύθυνση μεταφορών;; που είνα αυτο, στην Εθνική Άμυνα;;;) τότε σε πόσες μέρες γίνεται η μεταβίβαση;
Αμέσως;
Δηλαδή απο την μέρα που την κάνω, μπορώ άμεσα να βγάλω ασφάλεια η πρέπει να περιμένω ;;Περιμένεις μια βδομάδα περίπου για την άδεια, αλλά ασφάλεια μπορείς να κανεις με την φωτοτυπία που θα έχεις βγάλει από την προσωρινή άδεια, οπότε κυκλοφορείς κανονικά.
Η μεταβίβαση γίνεται ανάλογα στην περιοχή που ανήκει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης... Μπορεί Εθνική Αμυνα, μπορεί Πειραιά κλπ. Ρωτήστε πρώτα σε κάποιο ΚΕΠ καλύτερα. -
Να ρωτήσω κάτι
Για να γίνει μεταβιβαση πρέπει το αμάξι να έχει επανελεχθεί από τα ΚΤΕΟ;
-
Όχι
-
Λοιπόν σε θέματα μεταβίβασης...Αρχικά ελέγχετε αν υπάρχει παρακράτηση στο όχημα η οποία πρέπει να αρθεί αλλιώς δεν γίνεται μεταβίβαση.
Πρώτα από όλα πληρώνετε στην τράπεζα το παράβολο που αντιστοιχεί στα κυβικά του οχήματος. Προσοχή ο λογαριασμός να είναι εκείνος που αντιστοιχεί στην Αντίστοιχη Νομαρχία...(Άλλο π.χ. Νομαρχία Αθηνών άλλο Δυτικής Αττικής...).Τα ΚΕΠ συνήθως δια΄θέτουν τους σχετικούς λογαριασμόυς
Στην συνέχεια είτε και οι 2... αγοραστής και πωλητής, είτε μόνο ένας από τους 2 με εξουσιοδότηση από τον άλλο(ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Δεν γίνεται δεκτή σε ΚΕΠ η εξουσιοδότηση προς 3ο διότι το ΚΕΠ όταν εξυπηρετεί ουσιαστικά εξουσιοδοτείται για αυτό οπότε δεύτερη εξουσιοδότηση εκτός εμπλεκομένων δεν γίνεται δεκτή) πηγαίνετε σε ΚΕΠ με ταυτότητες γνωρίζοντας παράλληλα το ΑΦΜ σας. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εκεί και ο πωλητής δεν θα έει καμία περαιτέρω ανάμειξη. Ο αγοραστής παίρνει βεβαίωση και φωτοτυπία της αδείας με τα νέα στοιχεία την οποία μπορεί να χρησιμοποιεί για διάστημα ενός μήνα αλλά παράλληλα μπορεί με αυτή να προχωρήσει στην ασφάλιση του οχήματος του. Επίσης κρίνεται σκόπιμο οι 2 εμπλεκόμενοι να ανταλλάξουν επικυρωμένες υπεύθυνες δηλώσεις στις οποίες να δηλώνουν ότι ο μεν αγόρασε και ο δε ότι πούλησε έναντι ενός ποσού(συνήθως ενδεικτικού). Η επικύρωση γίνεται από υπάλληλο του ΚΕΠ.Η δήλωση αυτή θα μπει στην επόμενη φορολογική σας δήλωση.
**Συμβουλή προς όλους σας. Αποφύγετε να πηγαίνετε σε διεκπεραιωτές για τις υποθέσεις σας αναφορικά με διευθύνσεις μεταφορών διότι έτσι διαιωνίζετε τα μαγαζάκια που έχουν στήσει και κάνουν χρυσές δουλειές...Καλύτερα σε ΚΕΠ και ας αργήσουν και 2 μέρες παραπάνω...έτσι και αλλιώς είστε καλυμμένοι από την βεβαίωση που σας χορηγούν... ** -
spyros.s συμφωνω απολυτα μαζι σου
-
Σωστός ο Σπύρος! Εκτός από την παρακράτηση κυριότητας που γράφεται πάνω στην άδεια, υπάρχει άλλη περίπτωση προβλήματος στην κυριότητα; Πχ. να χρωστάει κάπου και να του έχουν κάνει ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία δεν δικαιούται να πουλήσει το αυτοκίνητο γιατί θα του κατασχεθεί, ή κάτι παρόμοιο; Πως διασφαλίζεται ο αγοραστής σε τέτοιες περιπτώσεις;
-
Σπύρο το κεπ δεν κάνει 2 μέρες κάνει μια βδομάδα ίσως και παραπάνω.
Απο τη στιγμή που δεν έχει παρακράτηση η άδεια, μεταβιβάζετια το όχημα. Εσένα αυτό σε νοιάζει. Επίσης έχεις ακούσει ποτέ να μπαίνει αμάξι σαν υποθήκη? ακόμη και σε συντηριτική κατάσχεση της περιουσίας κάποιου...δεν ξέρω τι γίνεται με τα αμάξια...
-
Ο χρήστης ratanplan έγραψε:
Σπύρο το κεπ δεν κάνει 2 μέρες κάνει μια βδομάδα ίσως και παραπάνω.Απο τη στιγμή που δεν έχει παρακράτηση η άδεια, μεταβιβάζετια το όχημα.
Πίστεψε με ξέρω καλά τι γράφω...όσα σας γράφω ισχύουν επίσημα.
Η καθυστέρηση έχει να κάνει με την νομαρχία και τον τομέα που εξυπηρετεί(κεντρικός-ανατολικός-νότιος και δυτικός για την Νομαρχία Αθηνών) αλλά κυρίως με το φόρτο της στιγμής στο αρμόδιο τμήμα. Κάνει λοιπόν από 2 μέρες μέχρι και μία εβδομάδα το πολύ. Το ΚΕΠ την μέρα της κατάθεσης παίρνει ημερομηνία παραλαβής...οπότε τα στοιχεία που σας δίνω ισχύουν. Σε αυτό συντελεί συχνά και η εσωτερική καθυστέρηση μέσα στο ΚΕΠ(μία μέρα ίσως και 2 ανάλογα με την ώρα
που θα γίνει η αίτηση...και την μέρα που θα έχουν 'κίνηση' προς το μεταφορών)
Τώρα στο θέμα της παρακράτησης αρκεί η υπεύθυνη δήλωση της εταιρείας και το ΦΕΚ σύστασης για να γίνουν και τα 2 παράλληλα(άρση και μεταβίβαση). Απλά θα κάνει 2 αιτήσεις ο υπάλληλος. -
Ο χρήστης Hammer_ έγραψε:
Σωστός ο Σπύρος! Εκτός από την παρακράτηση κυριότητας που γράφεται πάνω στην άδεια, υπάρχει άλλη περίπτωση προβλήματος στην κυριότητα; Πχ. να χρωστάει κάπου και να του έχουν κάνει ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία δεν δικαιούται να πουλήσει το αυτοκίνητο γιατί θα του κατασχεθεί, ή κάτι παρόμοιο; Πως διασφαλίζεται ο αγοραστής σε τέτοιες περιπτώσεις;Εσένα δεν σε ενδιαφέρει κάτι άλλο...αρκεί να μην έχει παρακράτηση κυριότητας. Βέβαια με αυτή καμιά φορά μπλέκεις. Για παράδειγμα σε σπάνιες περιπτώσεις αν το αυτοκίνητο είναι παλιό και ποτέ δεν έγινε η άρση είναι δύσκολο να πετύχεις τον μαντρά που το πούλησε(ίσως να έχε κλείσει) ή τον παλιό ιδιοκτήτη μετά από μια δεκαετία. Σε περίπτωση που δεν μπορείς να τον βρεις η άρση γίνεται με τον ακόλουθο τρόπο... ο ιδιοκτήτης πηγαίνει στο τοπικό ειρηνοδικείο με 2 μάρτυρες και κάνει ειδική δήλωση εκεί την οποία επικυρώνουν...αυτή είναι κατάλληλη για χρήση σε θέμα άρσης. Μετά η μεταβίβαση προχωρά κανονικά...
Ερωτήσεις περί μεταβίβασης