-
Παίδες, ενα όχι όσο υποθετικό σενάριο. Ας πούμε οτι υπάρχει ενα αυτοκίνητο στο όνομα δύο ανθρώπων κατά το ήμιση στον καθένα. Μπορεί ο ένας από τους δύο να μεταβιβάσει το μερίδιο του σε κάποιον τρίτο χωρίς να λάβει γνώση και να υπογράψει και ο άλλος δικαιούχος; Έχω μπερδευτεί γιατί δύο δικηγόροι μου λένε διαφορετικά πράγματα. Ο ένας οτι μπορεί να γίνει και είναι νόμιμο και ο άλλος οτι δε γίνεται αν δεν υπογράψει και ο άλλος δικαιούχος. καμιά έγκυρη γνώμη; Κάποιος ειδικός σε νομικά θέματα να μου λύσει την απορία;
-
Κανείς βρε παιδια?
-
Γιατί δεν ρωτάς κάποιον μηχανολόγο που κάνει μεταβιβάσεις αυτοκινήτων;Αυτός θα ξέρει να σου απαντήσει
-
Να ρωτησω... Αλλα που να τον βρω;
-
Χωρίς να είμαι νομικός νομίζω ότι μπορεί να γίνει!!!!! Αν πχ το ένα 50% έχει πχ χρέη η τράπεζα θα κατασχέσει το 50% ... αν για κάποιο λόγο θέλει να το μεταβιβάσει μπορεί!!!! Το θέμα είναι τι λόγο έχει κάποιος να αγοράσει μισό αμάξι!!!!! Στα ταξί για να καταλάβεις μπορεί κάποιος να μεταβιβάσει το μισό πχ όπου θέλει!!!! Το σωστό είναι να υπάρχει έξτρα συμφωνητικό που να λέει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις τον πρώτο λόγο έχει ο ιδιοκτήτης του άλλου 50% σε μια λογική τιμή!!!!!
-
Εφόσον είμαι κάτοχος του 50% μπορώ να το μεταβιβάσω σε όποιον θέλω.
-
O τυπος που θελει να μεταβιβασει το 50% του σε αλλον μπορει να το κανει χωρις καμια υπογραφη ή συνένεση του αλλου 50%. Μαλιστα πληρωνει και τα μισα μεταβιβαστικα. Δηλαδη αν ειναι εως 1300cc πληρωνει αντι 60ευρω -30ευρω, και αν μεχρι 1600 αντι 90- 45 ευρω + 75 ευρω που ειναι τα τελη αδειας ανεξαρτητων κυβικών και σε καμια περιπτωση δεν 'διαιρουνται'.
Σιγουρη πηγή: Εκτος των άλλων.... κανω και μεταβιβάσεις
Φιλιά
-
αν στο αυτοκίνητο που θέλω να αγοράσω η άδεια γράφει 'οφείλει φόρο κληρονομίας' γιατί ο σημερινός κάτοχος του το έχει αποκτήσει απο κληρονομία υπάρχει κάποιο κώλυμα/λόγος να ανησυχώ?
-
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
αν στο αυτοκίνητο που θέλω να αγοράσω η άδεια γράφει 'οφείλει φόρο κληρονομίας' γιατί ο σημερινός κάτοχος του το έχει αποκτήσει απο κληρονομία υπάρχει κάποιο κώλυμα/λόγος να ανησυχώ?Νομιζω εχεις προβλημα.Πρεπει ο πωλητης να παει στην εφορια του και να πληρωσει τον φορο που αναλογει στην αξια που του καταλογισε η εφορια για το αυτοκινητο και μετα να το πουλησει.Εστω και αν πληρωνει με δοσεις τον φορο κληρονομιας για το αυτοκινητο πρεπει να πληρωσει ολο ή τον υπολοιπομενο φορο..
Ειχα παρομοια περιπτωση με ακινητο (μαλλον τα ιδια ισχυουν) και ετσι εκανα.
-
Ο χρήστης Giannnis έγραψε:
αν στο αυτοκίνητο που θέλω να αγοράσω η άδεια γράφει 'οφείλει φόρο κληρονομίας' γιατί ο σημερινός κάτοχος του το έχει αποκτήσει απο κληρονομία υπάρχει κάποιο κώλυμα/λόγος να ανησυχώ?
Νομιζω εχεις προβλημα.Πρεπει ο πωλητης να παει στην εφορια του και να πληρωσει τον φορο που αναλογει στην αξια που του καταλογισε η εφορια για το αυτοκινητο και μετα να το πουλησει.Εστω και αν πληρωνει με δοσεις τον φορο κληρονομιας για το αυτοκινητο πρεπει να πληρωσει ολο ή τον υπολοιπομενο φορο..
δηλαδή δεν θα γίνεται η μεταβίβαση ή θα μου έρθει εμένα(αγοραστής) κάποιο χαράτσι
ΥΓ Όταν ρώτησα μου είπε οτι δεν έχει βγει ακόμα απο την εφορία ο φόρος κληρονομίας
-
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
Νομιζω εχεις προβλημα.Πρεπει ο πωλητης να παει στην εφορια του και να πληρωσει τον φορο που αναλογει στην αξια που του καταλογισε η εφορια για το αυτοκινητο και μετα να το πουλησει.Εστω και αν πληρωνει με δοσεις τον φορο κληρονομιας για το αυτοκινητο πρεπει να πληρωσει ολο ή τον υπολοιπομενο φορο..
δηλαδή δεν θα γίνεται η μεταβίβαση ή θα μου έρθει εμένα(αγοραστής) κάποιο χαράτσι
ΥΓ Όταν ρώτησα μου είπε οτι δεν έχει βγει ακόμα απο την εφορία ο φόρος κληρονομίας
Αν δεν εχει βγει ο φορος πιθανον να μην μπορει να το πουλησει ακομα....Δεν ειμαι και σιγουρος ουτε ο πιο ειδικος.Καλυτερα να το ψαξεις (ισως στα ΚΕΠ ή τουλαχιστον στην Νομαρχια να ξερουν). Καλυτερα λιγο ψαξιμο παρα να μπλεξεις (πολυ πιθανο αν τελικα γινεται η μεταβιβαση αν και αμφιβαλω.).
-
Ο χρήστης Giannnis έγραψε:
Αν δεν εχει βγει ο φορος πιθανον να μην μπορει να το πουλησει ακομα....Δεν ειμαι και σιγουρος ουτε ο πιο ειδικος.Καλυτερα να το ψαξεις (ισως στα ΚΕΠ ή τουλαχιστον στην Νομαρχια να ξερουν). Καλυτερα λιγο ψαξιμο παρα να μπλεξεις (πολυ πιθανο αν τελικα γινεται η μεταβιβαση αν και αμφιβαλω.).
οκ thanks, το πολύ να κάνω μια ερώτηση στο ΚΕΠ που είναι και κοντά
-
Ο χρήστης subsonic έγραψε:
Να ρωτησω... Αλλα που να τον βρω;Αν και η Αννα1986 ( ) σου είπε,αν είσαι απο Θεσ/νίκη να σου δώσω τηλέφωνο κάποιου
-
Μια βοήθεια plz μεταβιβάζεται ένα αυτοκίνητο με ιδιοκτησία 50 - 50 το οποίο δεν έχει προξενήσει ποτέ ατύχημα..... η βεβαίωση της ασφαλιστικής για το bonus-malus βγαίνει
α. και στους δυο ιδιοκτήτες
β. σε όποιον λέει το συμβόλαιο της ασφαλιστικής (αν λεει μόνο τον ένα το συμβόλαιο της ασφαλιστικής είναι λάθος της???????)
γ. σε ένα από τους δυο όποιος διαλέξει.....
δ. αν υποθέσουμε ότι το ασφαληστίριο είναι στην κατηγορία 50% έκπτωση υπάρχει περίπτωση να εκδίδουν bonus-malus με 25% έκπτωση στον κάθε οδηγό??? -
Ευχαριστω παιδια ολους για τις απαντησεις. Δυστυχως hunter ειμαι Αθηνα. Το θεμα τωρα ειναι οτι αυτος που κατείχε αρχικα το 50% εχει καταληξει να εχει το αυτοκινητο μισο-μισο με εναν αγνωστο ο οποιος μαλιστα εχει εξαφανιστει και δεν μπορουμε να τον βρουμε πουθενα. Μεχρι και στο παλιο του συνεργειο χρωσταει λεφτα. Και ετσι και κανει καμια μαλακια (πχ χτυπησει ανθρωπο) θα τρεχουν και τους δυο ιδιοκτητες χωρις ο πρωτος να εχει κανει τιποτα (ουτε καν εχει οδηγησει το αμαξι εδω και τρια χρονια). Τεσπα μαλλον ο δικηγορος πρεπει να πιασει δουλεια!
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Αν και η **Αννα1986 **( ) σου είπε,αν είσαι απο Θεσ/νίκη να σου δώσω τηλέφωνο κάποιουax posa xronia me pas piso........!!! thx !!!
to ksero..... -
να ρωτήσω κάτι παιδιά;
Εάν πάω στο Υπουργείο (Διεύθυνση μεταφορών;; που είνα αυτο, στην Εθνική Άμυνα;;;) τότε σε πόσες μέρες γίνεται η μεταβίβαση;
Αμέσως;
Δηλαδή απο την μέρα που την κάνω, μπορώ άμεσα να βγάλω ασφάλεια η πρέπει να περιμένω ;; -
skous, απ'ότι έχω ακούσει δεν γίνεται απευθείας, πάλι θα πρέπει να περιμένεις. Δεν έχω όμως προσωπική εμπειρία για να το επιβεβαιώσω.
Να ρωτήσω κάτι ακόμα: Η ανταλλαγή κλειδιών-χρημάτων που και πότε συνηθίζεται να γίνεται; Πχ. μέσα στο ΚΕΠ αμέσως μετά από τις υπογραφές στην άδεια; Υπάρχει κάποιος κοινά αποδεκτός τρόπος προστασίας από την κλοπή, για να μην κυκλοφορεί κανείς με μετρητά ή επιταγή πάνω του και να γίνει η πληρωμή στην τράπεζα, αλλά να είναι εξασφαλισμένοι και οι δύο;
-
Ο χρήστης skous έγραψε:
να ρωτήσω κάτι παιδιά;Εάν πάω στο Υπουργείο (Διεύθυνση μεταφορών;; που είνα αυτο, στην Εθνική Άμυνα;;;) τότε σε πόσες μέρες γίνεται η μεταβίβαση;
Αμέσως;
Δηλαδή απο την μέρα που την κάνω, μπορώ άμεσα να βγάλω ασφάλεια η πρέπει να περιμένω ;;Περιμένεις μια βδομάδα περίπου για την άδεια, αλλά ασφάλεια μπορείς να κανεις με την φωτοτυπία που θα έχεις βγάλει από την προσωρινή άδεια, οπότε κυκλοφορείς κανονικά.
Η μεταβίβαση γίνεται ανάλογα στην περιοχή που ανήκει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης... Μπορεί Εθνική Αμυνα, μπορεί Πειραιά κλπ. Ρωτήστε πρώτα σε κάποιο ΚΕΠ καλύτερα. -
Να ρωτήσω κάτι
Για να γίνει μεταβιβαση πρέπει το αμάξι να έχει επανελεχθεί από τα ΚΤΕΟ;
Ερωτήσεις περί μεταβίβασης