-
Τις τελευταίες εβδομάδες / ημέρες έχει γίνει μεγάλη συζήτηση στο forum γύρω από την οικολογική ευαισθησία μας με αφορμή τα SUV και την πιθανή μόλυνση που προκαλούν, όπως επίσης και τα παπάκια .Όπως όλη ξέρεται στην Ελλάδα κυκλοφορούν πολλά παλιά οχήματα . Θα ήθελα να ρωτήσω αν έμπαινε όριο ηλικίας στα ΙΧ αυτοκίνητα και μηχανές θα ήσασταν θετικοί, και αν ναι, ποιο θα θέλατε να είναι αυτό????
Εγώ θα πρότεινα τα 15 χρόνια ,αλλά φαντάζομαι για πολλούς θα είναι μικρό ,έτσι τα 20 χρόνια είναι μονόδρομος. Νομίζω ότι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουν να κυκλοφορούν όλα τα σαράβαλα στους δρόμους με κάποιο τρόπο.
-
Τις τελευταίες εβδομάδες / ημέρες έχει γίνει μεγάλη συζήτηση στο forum γύρω από την οικολογική ευαισθησία μας με αφορμή τα SUV και την πιθανή μόλυνση που προκαλούν, όπως επίσης και τα παπάκια .Όπως όλη ξέρεται στην Ελλάδα κυκλοφορούν πολλά παλιά οχήματα . Θα ήθελα να ρωτήσω αν έμπαινε όριο ηλικίας στα ΙΧ αυτοκίνητα και μηχανές θα ήσασταν θετικοί, και αν ναι, ποιο θα θέλατε να είναι αυτό????
Εγώ θα πρότεινα τα 15 χρόνια ,αλλά φαντάζομαι για πολλούς θα είναι μικρό ,έτσι τα 20 χρόνια είναι μονόδρομος. Νομίζω ότι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουν να κυκλοφορούν όλα τα σαράβαλα στους δρόμους με κάποιο τρόπο.
-
-
Ψήφισα 10 χρόνια (τώρα που το ξανασκέφτομαι ίσως τα 15 χρόνια είναι πιό λογικό νούμερο )
Πιστεύω οτι με νορμάλ χρήση και συντήρηση, τα 10 με 15 χρόνια είναι το όριο που το αυτοκίνητο αρχίζει να 'σαραβαλιάζει'. Απο κεί και πέρα το αυτοκίνητο γίνεται ασύμφορο και για τον ιδιοκτήτη, καθώς θα θέλει επισκευές συχνότερα.
Καλύτερα θα ήταν να μήν υπάρχει ολική απαγόρευση. Το καλύτερο και πιο δίκαιο θα ήταν απο κάποια ηλικία και μετά να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο πχ τα τέλη κυκλοφορίας. Στα 20 χρόνια ηλικίας να είναι τόσο υψηλά ωστε πρακτικά να γίνεται τελείως ασύμφορη η χρήση ενός τέτοιου οχήματος.
Αν δεν κάνω λάθος αυτό το σύστημα εφαρμόζεται στην Αγγλία και σε άλλες χώρες. Νομίζω οι αντίκες μπορούν να βγάλουν ειδική άδεια που τους επιτρέπει όμως μέχρι 5000 μίλια το χρόνο.
-
Υπάρχουν αυτοκίνητα 5 ετών που είναι πολύ περισσότερο 'σαράβαλα' από κάποια 20ετίας.
Κατά συνέπεια θα πρέπει να υπάρχει κάποια ελεγχτική αρχή που να προσδιορίζει κατά πόσο ένα όχημα ρυπαίνει, ανεξάρτητα με την ηλικία του, ή γενικά είναι επικίνδυνο με οποιονδήποτε τρόπο. Από τη στιγμή που αυτή η αρχή στην Ελλάδα (ΚΤΕΟ) λειτουργεί όπως λειτουργεί, λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν, νομίζω.
Για τα όρια ηλικίας συμφωνώ με τις εξής προϋποθέσεις:
-
Να επιβληθούν σταδιακά, π.χ. στην αρχή 20 έτη, μετά από 2 χρόνια 15. Κάτω από τα 15 το βρίσκω κάπως υπερβολικό.
-
Να ελέγχονται και τα παλιότερα αυτοκίνητα και, αν βρεθούν σύμφωνα με συγκεκριμένες (αυστηρές) προδιαγραφές, να τους επιτρέπεται η κυκλοφορία, με κάποιους πιθανούς περιορισμούς. Για παράδειγμα, απαγόρευση κυκλοφορίας στο κέντρο τις καθημερινές. Ξαναλέω όμως ότι οι προδιαγραφές θα πρέπει να ελέγχονται για όλα τα οχήματα, όχι μόνο τα παλιά.
-
Να γίνει πιο εύκολο να βγάλει κάποιος πινακίδες 'Ιστορικού Οχήματος', για όχημα 20+ ετών, με τους κανονισμούς που ισχύουν και σήμερα και ίσως και πιο ελαστικούς για κάποιες περιπτώσεις. Έτσι θα μπορεί να κρατήσει κάποιος το αγαπημένο του αυτοκίνητο, στο οποίο μπορεί να έδωσε και μια περιουσία για να το κάνει τέλειο και να το ευχαριστιέται με τον σωστό τρόπο.
-
-
ο dog80 εγραψε:
..... Το καλύτερο και πιο δίκαιο θα ήταν απο κάποια ηλικία και μετά να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο πχ τα τέλη κυκλοφορίας. Στα 20 χρόνια ηλικίας να είναι τόσο υψηλά ωστε πρακτικά να γίνεται τελείως ασύμφορη η χρήση ενός τέτοιου οχήματος.
Αυτο ειναι αρκετα σοβαρη προταση που πρεπει να συζητηθεί και θα ειχε και μεγαλη πρακτικη εφαρμογή.
Επίσης νομίζετε οτι πρεπει τα ορια να διαφοροποιηθουν στην επαρχία σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα?
Για τις αντικες σιγουρα πρεπει να γίνουν πιο απλα τα πραγματα αλλα πιστευω με περιορισμό χλμ και χρησης
-
Ο χρήστης GFON έγραψε:
Αυτο ειναι αρκετα σοβαρη προταση που πρεπει να συζητηθεί και θα ειχε και μεγαλη πρακτικη εφαρμογή.
Επίσης νομίζετε οτι πρεπει τα ορια να διαφοροποιηθουν στην επαρχία σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα?
Για τις αντικες σιγουρα πρεπει να γίνουν πιο απλα τα πραγματα αλλα πιστευω με περιορισμό χλμ και χρησης
Αναρωτιέμαι ξέρεις αν θα είχες την ίδια αντιμετώπιση, στην περίπτωση που είχες **ο ίδιος **ένα αυτοκίνητο 20ετίας, συντηρημένο τέλεια...
-
Ο χρήστης dienekes έγραψε:
Αναρωτιέμαι ξέρεις αν θα είχες την ίδια αντιμετώπιση, στην περίπτωση που είχες **ο ίδιος **ένα αυτοκίνητο 20ετίας, συντηρημένο τέλεια...Επί της αρχής έχεις δίκιο. Επί του πρακτέου, ποιό είναι το ποσοστό των τέλεια συντηρημένων αυτοκινήτων 20ετίας ? Κάτω από 10%, φαντάζομαι, τα υπόλοιπα είναι απαράδεκτα σαπάκια.
Δεν χρειάζονται πάντως ούτε αντικίνητρα ούτε τίποτα, μόνο λειτουργικά (γιατί στην Ελλάδα δεν είναι) ΚΤΕΟ.
-
Αναρωτιέμαι ξέρεις αν θα είχες την ίδια αντιμετώπιση, στην περίπτωση που είχες **ο ίδιος **ένα αυτοκίνητο 20ετίας, συντηρημένο τέλεια...
ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑ αυτοκινητο 20 ετων διοτι δεν θεωρω οτι εχει να μου προσφερει τιποτα, δεν μιλω για αντικα .Επίσης ενα αυτοκινητο κατασκευης περιπου αρχές του 80 , με μεσο ορο χλμ 20*15000=300,000 χλμ τι συντηρημενο να ειναι , εχει ηδη πεθανει και το κρατας στη ζωή με τεχνητες αναπνοές διοτι δεν θελεις να το πιστεψεις οτι πεθανε!!
ΥΣ οσο κανει 1 servise του , για να ειναι καλα συντηρημενο, κανει ολοκληρο , αρα πολυ δυσκολα θα ειναι καλα συντηρημενο , και για να κανουμε και λιγο πλακα , καποιος ειχε πει οτι αυτα ειναι πολυ καλά για....κοτέτσια, ειδικα τα τετραπορτα!!!!
-
Υπάρχουν άτομα όπως ο sirgus που χρησιμοποιούν αυτοκίνητα αντίκες σε καθημερινή βάση. Σύγουρα για αυτούς τους ανθρώπους ένας τέτοιος νόμος θα είναι πρόβλημα, αλλά όταν κάνεις public policy δεν μπορείς να τους έχεις όλους ευχαριστημένους. Δυστυχώς.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Επί της αρχής έχεις δίκιο. Επί του πρακτέου, ποιό είναι το ποσοστό των τέλεια συντηρημένων αυτοκινήτων 20ετίας ? Κάτω από 10%, φαντάζομαι, τα υπόλοιπα είναι απαράδεκτα σαπάκια.
Συμφωνώ. Ακόμα και 1 να υπάρχει όμως σε τέλεια κατάσταση, είναι αδικία.
Δεν χρειάζονται πάντως ούτε αντικίνητρα ούτε τίποτα, μόνο λειτουργικά
(γιατί στην Ελλάδα δεν είναι) ΚΤΕΟ.Πολύ σωστά! Αυτό θα έλυνε όλα τα προβλήματα.
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Υπάρχουν άτομα όπως ο sirgus που χρησιμοποιούν αυτοκίνητα αντίκες σε καθημερινή βάση. Σύγουρα για αυτούς τους ανθρώπους ένας τέτοιος νόμος θα είναι πρόβλημα, αλλά όταν κάνεις public policy δεν μπορείς να τους έχεις όλους ευχαριστημένους. Δυστυχώς.
Φαντάζομαι ότι έχει γίνει πλέον παραπάνω από φανερή η απέχθειά μου απέναντι σε ο,τιδήποτε μαζικό, public, political, κλπ, οπότε δεν χρειάζεται να επεκταθώ.
-
Φαντάζομαι ότι έχει γίνει πλέον παραπάνω από φανερή η απέχθειά μου απέναντι σε ο,τιδήποτε μαζικό, public, political, κλπ, οπότε δεν χρειάζεται να επεκταθώ.Σε μια ιδανική κοινωνία η κάθε περίπτωση θα εξεταζόταν χωριστά. Επειδή κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει εχουμε νόμους one-size-fits-all. Δέν νομίζω οτι γίνεται αλλιώς.
-
Φαντάζομαι ότι έχει γίνει πλέον παραπάνω από φανερή η απέχθειά μου απέναντι σε ο,τιδήποτε μαζικό, public, political, κλπ, οπότε δεν χρειάζεται να επεκταθώ.
ΝΑΙ , ΝΑΙ , να εισαι σιγουρος γιαυτό ....
Αλλα δεν νομιζεις οτι, δυστηχός, δεν μπορουν ολοι να καταλαβουν πιο ειναι το οφελος για ολους και αρα να λειτουργουν τουλαχιστον οχι σε βαρος του συνολου??
Οταν ο καθενας κοιτα το εαυτό του και γραφει ολον τον κοσμο, πια λυση προτεινεις??? , παντα μιλω στα πλαισια του θεματος μην το γενικευσουμε, καθε περιπτωση ξεχωριστά, στην προκειμενη ειναι η μολυνση που προκαλουν 'αυτοι΄εις βαρος τον αλλον. -
Ο χρήστης GFON έγραψε:
Οταν ο καθενας κοιτα το εαυτό του και γραφει ολον τον κοσμο, πια λυση προτεινεις??? , παντα μιλω στα πλαισια του θεματος μην το γενικευσουμε, καθε περιπτωση ξεχωριστά, στην προκειμενη ειναι η μολυνση που προκαλουν 'αυτοι΄εις βαρος τον αλλον.Πρότεινα ήδη!
Αν τα ΚΤΕΟ λειτουργούν όπως πρέπει, δεν θα υπάρχει αυτοκίνητο που να ρυπαίνει πάνω από τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί! Ανεξάρτητα αν είναι καινούργιο ή παλιό (κάτι ταξί που βγάζουν ντουμάνια ας πούμε, είναι 2-3 ετών).
Διάβασε πάλι το πρώτο post μου. Ο ρόλος της Πολιτείας είναι θεσμικός (με ξεκάθαρα όρια των νόμων) αλλά και ελεγχτικός.
-
Πρότεινα ήδη!
Αν τα ΚΤΕΟ λειτουργούν όπως πρέπει, δεν θα υπάρχει αυτοκίνητο που να ρυπαίνει πάνω από τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί! Ανεξάρτητα αν είναι καινούργιο ή παλιό (κάτι ταξί που βγάζουν ντουμάνια ας πούμε, είναι 2-3 ετών).
Διάβασε πάλι το πρώτο post μου. Ο ρόλος της Πολιτείας είναι θεσμικός (με ξεκάθαρα όρια των νόμων) αλλά και ελεγχτικός.
Τα ΚΤΕΟ δεν πρόκειται να λειτουργήσουν σωστά στην Ελλάδα ούτε σε 500 χρόνια! Απ ότι ακούω ακόμη και στην Αγγλία παρατηρούνται φαινόμενα χρηματισμού
-
Κανένα όριο ηλικίας. Η ηλικία δεν έχει άμεση συνάφεια με την κατάσταση του αυτοκινήτου.
Απλά αυστηρή και με επιστημονικά προκαθορισμένα κριτήρια λειτουργία Κ.Τ.Ε.Ο. ή οποιονδήποτε άλλων μηχανισμών ελέγχου μηχανολογικής κατάστασης αυτοκινήτων / μηχανών.
Jacob - Powerslave
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Τα ΚΤΕΟ δεν πρόκειται να λειτουργήσουν σωστά στην Ελλάδα ούτε σε 500 χρόνια! Απ ότι ακούω ακόμη και στην Αγγλία παρατηρούνται φαινόμενα χρηματισμούΦυσικά και στην Αγγλία δε δουλεύουν σωστά και δεν είναι ανάγκη να χρηματίσεις. Περνάς οποιοδήποτε όχημα και χωρίς λεφτά.
Φαντάζομαι ότι αντίστοιχα φαινόμενα υπάρχουν και στις άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις. Δεν είναι Ελληνικό φαινόμενο -
Παραπάνω προτρέπω τον GFON να ξαναδιαβάσει το πρώτο post μου. Ξαναδιαβάζοντας κι'εγώ το πρώτο μου post δεν γίνεται αρκετά φανερό ότι δεν υποστηρίζω την απαγόρευση κυκλοφορίας στα 15 χρόνια, αλλά την 'αλλαγή status' του οχήματος, με βάση αυστηρά προδιεγραμμένες νόρμες.
Ζητώ συγνώμη αν δεν ήταν κατανοητό.
-
Το διάβασα!!! και βασικά δεν διαφωνώ μαζί σου(στις προυποθέσεις που βαζεις) σε αυτά που γράφεις .... εκτός ενός
Πιστεύεις ότι τα ΚΤΕΟ όπως είναι δομημένα να λειτουργούνται από το κράτος μπορεί να λύσουν το πρόβλημα???(ρητορική ερώτηση)
Θεωρητικά θα μου πεις ναι ,αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχουν αποδείξει και προσωπικά δεν το βλέπω.
Ακόμη δεν έχω καταλάβει γιατί δεν υπάρχουν ιδιωτικά ΚΤΕΟ, τουλάχιστον ευρέως αν και τώρα τελευταία κάτι γίνεται, όπου το κράτος θα μπορεί να ελέγχει και να ορίζει του κανόνες του παιχνιδιού. Με βρίσκεις απόλυτος συμφωνώ σε αυτό ότι το κράτος είναι ελεγκτής ‘όχι εργοδότης’ και έχει θεσμικό ρόλο όχι εκτελεστικό.
Είναι παράλογο να πηγαίνω το αυτοκίνητο μου για service, να πληρώνω ένα σορό λεφτά και μετά να πρέπει να ελεγχθεί από τον ειδικό του κράτους ο οποίος το ‘ελέγχει ‘και το βρίσκει τέλειο με 20ευρό, άσχετα αν είναι η όχι.
Εδώ πρέπει να μπει η συνυπευθυνότητα των συνεργείων τα οποία πρέπει να ελέγχονται και αυτά. Με την κάρτα καυσαερίων το σύστημα από ότι ξερό δούλεψε, κανένα συνεργείο δεν σου δίνει κάρτα αν δεν πρέπει να πάρεις, το κράτος από την πλευρά του δεν κάνει κανένα ή ελάχιστους έλεγχους και για αυτό κυκλοφορούν αυτοκίνητα που μολύνουν εμφανέστατα.
Αν γινόταν όλα αυτά τότε και μόνο τότε θα μπορούσε το όριο ηλικίας να είναι ανεκτά μεγάλο , αλλά και πάλι θα έπρεπε να ορίζεται ένα τέλος έστω και στα 30 χρόνια ...Οπως καταλαβες ειμαι διαλακτικός σε οποιαδηποτε προταση θα μπορουσε να ελαχιστοποιηση το προβλημα, που ειναι πλεον ορατό καθημερινά
Για τα ταξί το όριο ηλικίας θα έπρεπε να είναι το πολύ 6 χρόνια, αν αναλογισθείς ότι κάνουν 400χλμ την ημέρα στα 6 χρόνια μιλάμε για >800,000χλμ χωρίς στοιχειώδες συντήρηση.
ΥΣ.αν βρεθώ πισω απο βρωμιαρικο μη καταλυτικό και οχι μόνο ,προσπαθω απεγνωσμενα να το προσπερασω . ..διοτι αυτή η βρώμα δεν αντεχεται
Όριο ηλικίας στα αυτοκίνητα υπέρ ή κατά & πόσο?