-
Ο χρήστης GiannisMS έγραψε:
Με τα μαμά εννοείς ε?Ναι. Ομως αν εχεις απαιτησεις στην οδηγηση και ''τρώς φρένα'' ενα σετ δισκων εμπρος θα ηταν λουκούμι. Να εχεις ησυχο το κεφάλι σου . Ειδικά με την αυξηση της ιπποδύναμης. Για μενα ή χαρακτές ή τρυπητές. Και με τα δυο θα εχεις ΄θόρυβο περισσότερο.Φαίνεται οτι σε ενοχλεί.Εμένα δεν με πειράζει.
Leonp και ποδηλατο να ειχα αεριζομενα θα εβαζα. Αλλα και ζωνη ασφαλείας!
-
Το πεντάλ του φρένου, κατά το πρώτο πάτημα, έχει μια σπογγώδη αίσθηση και η διαδρομή του είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Με ενα-δυο πατήματα γίνεται σχεδόν φυσιολογικό. Μέχρι το επόμενο πάτημα του πενταλ βέβαια (αφού μεσολαβήσουν 2-3 λεπτά από το τελευταίο).
Καμία ιδέα τι μπορεί να είναι;Sent from one of my six iPads
-
@Λέοντα:
Το 'όσο πιο δυνατά φρένα, τόσο καλύτερα' δεν νομίζω να ισχύει. Πρώτα απ' όλα είναι το ζήτημα της μη διατάραξης της σωστής κατανομής μπρος-πίσω, αλλά και εάν αυτό είναι εντάξει, νομίζω ότι η ανάρτηση (και τα λάστιχα, προηγουμένως) ενός αυτοκινήτου είναι αυτή που καθορίζει πόση επιτάχυνση και πόση επιβράδυνση μπορεί να βάλει κάτω χωρίς να εκτραπεί.@λοιπούς:
Όντως μακριά από τρυπητές δισκόπλακες. Οι δικές μου (Πόρσε 911S της μάνας της, 330Χ34μμ, διαιρούμενες αλλά και τρυπητές δυστυχώς) άρχισαν να βγάζουν τώρα τις πρώτες τριχοειδείς ρωγμούλες γύρω από τις τρύπες (ακτινωτά), στις 22.000 χλμ.
Στα χέρια μου, το αμάξι έχει ένα τρακ ντέυ ουσιαστικώς (λίγο Ριγκ και ελάχιστο Σπα) και κυρίως πολύ σκίσιμο στο βουνό (τι Β. Εύβοια, τι Μπράλο, τι Αχλαδόκαμπο, τι Θίσβη ανάποδα=κατηφορικά, τι Μέτσοβο-Γιάννινα απ' τον παληό) τώρα που ήρθα για λίγο Ελλάδα, συχνά υπό καύσωνα.
Μάλλον τα 9500 χλμ που είχε το αμάξι στα χέρια των παιδιών του Porsche Zentrum Pforzheim είχαν γίνει όλα στο γειτονικό Hockenheim (το είχαν ξεχάσει και στους 'προηγούμενους προορισμούς' του Navi)
Πάντως, αφού είναι της μαμάς της, δεσμεύομαι να βάλω τις ίδιες...Πληροφοριακά, οι δισκόπλακες της Οκτάβιας (ίδιες με του Άουντι S3), ήτοι μεγαλούτσικες -312μμ- αεριζόμενες αλλά όχι διαιρούμενες (ούτε βεβαίως τρυπητές) έβγαλαν 60+ χιλ χλμ με καμιά δεκαριά τρακντέυς μέσα, χωρίς καμία ρωγμή.
Μάστρο Quadra βγάζω ενα σκισιματάκι ακόμα (το τακάκι έχει ακόμη 6-7 χιλ πολιτισμένα χλμ μου είπαν) ή να κάτσω στ' αβγά μου;
-
Oκ!Σε ευχαριστώ!
Η δική σου άποψη για τρυπητό,χαρακτό ή κ τα δύο ποιά είναι?
Κ αν έχεις να προτείνεις κάποια εταιρεία.Έχεις συχνά pad fade και θέλεις χαρακτό δίσκο;
Καλύτερα να μην είναι ούτε χαρακτοί ούτε τρυπημένοι.
...ούτε και αεριζόμενοι - αλλά μετά θα έχεις πρόβλημα ακόμα και σε φανάρια μέσα στη πόλη. -
Aν έχει ερμηνευθεί σωστά το fade από τον φίλο πριν (που έτσι πιστεύω)
Το φαινόμενο αυτό λέγεται fade και το καταλαβαίνεις όταν το πεντάλ πάει στο πάτωμα και δεν έχεις φρένα, όταν κρυώσουν οι δίσκοι και τα τακάκια επανέρχεται το φρένο αλλά το τακάκι έχει πια ψηθεί και δεν έχει τον ίδιο συντελεστή τριβής που είχε πριν.
όχι fade δεν έχω συναντήσει μέχρι τώρα!
-
Γιάννη ούτε πρόκειται ετσι οπως είσαι!
[quote='Scotch']Το πεντάλ του φρένου, κατά το πρώτο πάτημα, έχει μια σπογγώδη αίσθηση και η διαδρομή του είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Με ενα-δυο πατήματα γίνεται σχεδόν φυσιολογικό. Μέχρι το επόμενο πάτημα του πενταλ βέβαια (αφού μεσολαβήσουν 2-3 λεπτά από το τελευταίο).
Καμία ιδέα τι μπορεί να είναι;
Δεν ξερω αν η τρομπα σου δουλευει με υποπίεση. Λογικά αυτό συμβαίνει ωσπου να ανακτήσει την πίεσή της η τρόμπα στα κυλινδρακια της.
Απο την αλλη αν εχεις αλλάξει τακακια ή χρειαστηκε να επισκευασεις σωληνώσεις ή ειχες διαρροή και αλλαξες υγρά και δεν εγινε εξαέρωση σωστή ή καθόλου τότε υπαρχει θέμα.Coyot έχεις εμπειρία στα φρενα απότι βλέπω. Ετσι ειναι σχετικά με την κατανομή της πεδησης. Τα εργοστασιακά φρενα παραδοσιακά και γενικά ακομα και σε πόρσε δεν σημαινει ότι εχουν μεγαλες αντοχές. Στο σκισιμο λιγα αντεχουν πολύ!
-
Ο χρήστης coupeas έγραψε:
Δεν ξερω αν η τρομπα σου δουλευει με υποπίεση. Λογικά αυτό συμβαίνει ωσπου να ανακτήσει την πίεσή της η τρόμπα στα κυλινδρακια της.
Απο την αλλη αν εχεις αλλάξει τακακια ή χρειαστηκε να επισκευασεις σωληνώσεις ή ειχες διαρροή και αλλαξες υγρά και δεν εγινε εξαέρωση σωστή ή καθόλου τότε υπαρχει θέμα.Απ' όσο γνωρίζω δεν έχει γίνει καμία αλλαγή/επισκευή (είναι του πεθερού μου το αυτοκίνητο) στα φρένα. Το βέβαιο είναι ότι έχει χρόνια (ίσως δεν έχει αλλάξει πότε - 16 χρόνια τώρα) υγρά φρενών. Υπάρχει περίπτωση να φταίει αυτό η μάλλον πάμε για ρόμπα;
Sent from one of my six iPads
-
Ο χρήστης Scotch έγραψε:
Απο την αλλη αν εχεις αλλάξει τακακια ή χρειαστηκε να επισκευασεις σωληνώσεις ή ειχες διαρροή και αλλαξες υγρά και δεν εγινε εξαέρωση σωστή ή καθόλου τότε υπαρχει θέμα.Απ' όσο γνωρίζω δεν έχει γίνει καμία αλλαγή/επισκευή (είναι του πεθερού μου το αυτοκίνητο) στα φρένα. Το βέβαιο είναι ότι έχει χρόνια (ίσως δεν έχει αλλάξει πότε - 16 χρόνια τώρα) υγρά φρενών. Υπάρχει περίπτωση να φταίει αυτό η μάλλον πάμε για ρόμπα;
Sent from one of my six iPads
16 χρονια ? .....Σιγουρα θέλει αλλαγή υγρών στο κυκλωμα .Αν είχε μεινει και σε ακινησία οποσδήποτε. Λογικά θα επανέλθει. Ομως δεν μπορω να πω με σιγουριά ότι δεν εχει οξειδωση η τρόμπα φίλε μου.Οπότε να θέλει αλλαγή.
-
Ο χρήστης coupeas έγραψε:
16 χρονια ? .....Σιγουρα θέλει αλλαγή υγρών στο κυκλωμα .Αν είχε μεινει και σε ακινησία οποσδήποτε. Λογικά θα επανέλθει. Ομως δεν μπορω να πω με σιγουριά ότι δεν εχει οξειδωση η τρόμπα φίλε μου.Οπότε να θέλει αλλαγή.Σε ακινησία δεν έχει μείνει. Κάνει όμως πολύ λίγα χιλιόμετρα, ίσα ίσα για 'ξεμούδιασμα', και μπορεί να περάσει και 20ήμερο για να κινηθεί.
Οπότε, ξεκινάμε με μια αλλαγή υγρών και βλέπουμε για τρόμπα.
Ευχαριστώ -
Kατι τελευταίο. Η τρόμπα αν δεν εχει σκουριά εσωτερικά δεν χρειαζεται αντικατασταση. Τα εμβολάκια εσωτερικά με τα λαστιχάκια τους λογικα αλλαζονται. Αν μετα την αλλαγη υγρων σου κανει τα ιδια και δεν εχει διαπιστωθεί κατι αλλο τα αλλαζεις.
Δεν ξερω τι αυτοκινητο εχεις αλλά γενικά ετσι ειναι. Στο δικό μου πχ αλλαξα εμβολάκια σετ μετα απο ακινησια 20 ημερών. Στο πουντο που ειχα αναγκαστικά αγορασα ολοκληρη μετα απο οξειδωση.
Ενημερώσου και απο το μηχανικό σου ΠΡΙΝ την επισκευή. -
Αντώνη χαρακτές προτείνεις εσύ?
είναι πρώτη επιλογή μου. και εξήγησα την αιτία.
Α. -
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Αντώνη χαρακτές προτείνεις εσύ?
είναι πρώτη επιλογή μου. και εξήγησα την αιτία.
Α.ευχαριστώ!
-
Συγγνώμη αλλά τα έχετε κάνει λίγο σαλάτα. Για να δυναμώσουν τα φρένα ( να πιέζουν τα έμβολα με περισσότερη δύναμη ) πρέπει να αλλαχτεί η αντλία και ίσως να αλλάξει το μοχλικό στο πεντάλ αν βάλουμε πχ 8πίστονες θα χρειαστεί μεγαλύτερη αντλία. Αλλάζοντας μόνο δίσκους τα φρένα δε δυναμώνουν, αντίθετα λόγω μεγαλύτερης επιφάνειας του τακακιού χρειαζόμαστε περισσότερη δύναμη στα έμβολαη οποία δεν θα είναι αρκετή για να τα πιέσει με την απαιτούμενη δύναμη, συνήθως κάνουμε αλλαγή της αντλίας για να επαναφέρουμε την δύναμη στα έμβολα.
Υπάρχουν στο net διαγράμματα ανάλογα το εμβαδόν των τακακιών και των εμβόλων που δίνουν το μέγεθος της αντλίας.
-
@ coupeas: ένα rover 416 (σαν αυτό).
Θα ενημερώσω τον πεθερό μου ώστε να είναι προετοιμασμένος. Ευχαριστώ και πάλι. -
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Συγγνώμη αλλά τα έχετε κάνει λίγο σαλάτα. Για να δυναμώσουν τα φρένα ( να πιέζουν τα έμβολα με περισσότερη δύναμη ) πρέπει να αλλαχτεί η αντλία και ίσως να αλλάξει το μοχλικό στο πεντάλ αν βάλουμε πχ 8πίστονες θα χρειαστεί μεγαλύτερη αντλία. Αλλάζοντας μόνο δίσκους τα φρένα δε δυναμώνουν, αντίθετα λόγω μεγαλύτερης επιφάνειας του τακακιού χρειαζόμαστε περισσότερη δύναμη στα έμβολαη οποία δεν θα είναι αρκετή για να τα πιέσει με την απαιτούμενη δύναμη, συνήθως κάνουμε αλλαγή της αντλίας για να επαναφέρουμε την δύναμη στα έμβολα.Υπάρχουν στο net διαγράμματα ανάλογα το εμβαδόν των τακακιών και των εμβόλων που δίνουν το μέγεθος της αντλίας.
Μαζι μ ενα σετακι σωληνακια αεροπορικου τυπου. Ε?
-
Προσθέτω ότι όταν βάζετε φρενάρες τεράστιες κλπ αυξάνετε και το μη αναρτημένο βάρος που είναι κακό πράμα.
Κι εγώ θυμάμαι από παλιά που το είχα ψάξει ότι καλύτερα χαρακτούς (κι ας τρώνε πιο πολύ τα τακάκια παρά τρυπητούς).
Γιατί όμως στα δυνατά δίκυκλα είναι τρυπητοί; Συμπεριφέρονται καλύτερα λόγω αερισμού ή κάτι άλλο;Γιατί τα δικά μου τακάκια φαγώθηκαν πιο πολύ τα πίσω από τα εμπρός (αλλάχτηκαν μαζί 4 δίσκοι EBC μισοχαρακτοί με τα τακάκια τα πράσινα της ίδιας μάρκας). Δεν μπορώ να το δικαιολογήσω αφού το αντισπίν το απενεργοποιώ πάντα εκτός από όταν βρέχει.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Προσθέτω ότι όταν βάζετε φρενάρες τεράστιες κλπ αυξάνετε και το μη αναρτημένο βάρος που είναι κακό πράμα.Κι εγώ θυμάμαι από παλιά που το είχα ψάξει ότι καλύτερα χαρακτούς (κι ας τρώνε πιο πολύ τα τακάκια παρά τρυπητούς).
Γιατί όμως στα δυνατά δίκυκλα είναι τρυπητοί; Συμπεριφέρονται καλύτερα λόγω αερισμού ή κάτι άλλο;Γιατί τα δικά μου τακάκια φαγώθηκαν πιο πολύ τα πίσω από τα εμπρός (αλλάχτηκαν μαζί 4 δίσκοι EBC μισοχαρακτοί με τα τακάκια τα πράσινα της ίδιας μάρκας). Δεν μπορώ να το δικαιολογήσω αφού το αντισπίν το απενεργοποιώ πάντα εκτός από όταν βρέχει.
Aν προλάβω να τελειώσω ένα πόνημα που ετοιμάζω για τα τακάκια θα πάρεις την απάντηση σου στην απορία σου για τα φρένα των δυνατών μοτό. Άντε να σου το πω χοντρικά να σου φύγει η απορία.
Οι δίσκοι των μοτό δεν είναι από μαντέμι, είναι ατσάλινοι, και τα τακάκια τους είναι sintered ( μεταλλική σκόνη χαλκού ανακατεμένη με κόλλες για να γίνει πάστα, συμπιεσμένα σε πρέσα πολλών τόννων και κολλημένη στην πλάτη του τακακιού σε θερμοκρασίες 1800ο F ) άλλο συντελεστή τριβής έχει το μαντέμι σαν υλικό και άλλη το ατσάλι, αλλιώς μεταφέρει τη θερμοκρασία σπό το δίσκο στη δαγκάνα και στα υγρά ένα οργανικό ή άλλου τύπου τακάκι και διαφορετικά ένα sintered.Όταν το τελειώσω θα το ανεβάσω.
-
Πιθανόν παίζει ρόλο και οτι οι δίσκοι των μοτοσυκλετών είναι πολύ λεπτοί, περίπου 4-5 χιλιοστά. Αν γίνει χαρακιά 1mm και απο τις δύο μεριές τότε θα αδυνατίσει πολύ ο δίσκος και πιθανόν θα είναι πολύ ευαίσθητος σε ραγίσματα.
-
Kατ'αρχήν δε μιλησε κανένας για αλλαγή σε 8πιστονα ή 6πίστονα εμβολα. Για δισκους ρωτησε ο Γιάννης με το abarth αν και εφόσον χρειαζεται να βαλει ακόμα πιο αντοχής σε θερμοκρασίες και επαγωγή θερμότητας. Τιποτα παραπάνω. Αλίμονο αν οταν βαζαμε βελτιωτικούς βαζαμε και τρόμπες. Εκτος αν εχουμε συμβαση με τα κεντρα προμηθειας ανταλακτικών.
Στις μηχανες γιατί δεν έχουμε ραγίσματα. Στο VT 500 custom που ειχα ο μπροστινός δισκος ηταν γεματος ραγισματα ψιλά ψιλά αλλα υπήρχαν. Σκισιμο φυσικά καθημερινό. Παλιό μοντέλο '85 αλλα υπηρχαν. Τακακια εργοστασιου . Για να γινει αυτό έπρεπε πρώτα να φαγωθεί ο δισκος 2mm . Γιατι να μην γινει και στους δισκους των αυτοκινητων. Στο uno 1,4ie του πατερα μου (2ρο αυτ/το) οι μπροστινοι εργοστασιακοί δισκοι ειχαν ''νύχι''περισσότερο . Τα ραγισματα ειχαν κανει εμφανιση εξωτερικά και απο τις ακρες εως τη μεση της εσωτερικης διαμετρου των δισκων. Προσωπικά δεν θυμαμαι να εχουν ραγισει καινουργιοι δισκοι σε νορμαλ αυτοκινητα . Μονο μετα απο φαγωμα και μεγαλη πίεση (σκισιμο) .
Δεν ξερω εαν σημερα ισχυει ο λογος που ανεφερε o 21Quadra (λογικό τον βρίσκω) για την αντοχή των δισκων στις μηχανες αλλά για μενα standart ειναι η χρηση (σκληρη ή normal) και η συντήρηση με την χρήση σωστων ανταλακτικών. -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Προσθέτω ότι όταν βάζετε φρενάρες τεράστιες κλπ αυξάνετε και το μη αναρτημένο βάρος που είναι κακό πράμα.Κι εγώ θυμάμαι από παλιά που το είχα ψάξει ότι καλύτερα χαρακτούς (κι ας τρώνε πιο πολύ τα τακάκια παρά τρυπητούς).
Επίσης τα τεράστια κεραμικά των πανίσχυρων supercars είναι διάτρητα.
Το πίσω δισκόφρενο της FXX Evo των 900 ίππων που προορίζεται αποκλειστικά για πίστα.
Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις