-
χθες σε βροχερη νυχτερινη στριφτερη διαδρομη fun 2 drive alone,διαρκειας 70χλμ,ανηφορα κατηφορα,σε ρυθμους πολυ γρηγορους,με την 33 και καινουριους δισκους/τακακια(1500χλμ),μου αναψε το λαμπακι φθορας απο τακακια...χωρις καμια αλλαγη στην αισθηση η αποτελεσματικοτητα..προφανως απο την θερμοκρασια,λαλησε ο πρωτογονος αισθητηρας των τακακιων...σημερα ολα οκ..alfa romeo ειναι..
-
Τι αισθητήρα για φθορά έχει; Δεν του ρίχνεις έναν έλεγχο καλού κακού;
-
τυπου καλωδιο κτλ...εχει οντως...αλλα 20ετιας ετσι..?!
βεβαια πριν λιγο εμαθα,οτι αυτο που αναψε,εδειχνε υπερθερμανση στα υγρα φρενων..
παντως δν με ανησυχησε καν..με παλιες αλφα,αυτα ειναι πταισματα...συνηθισμενος πια. -
Ο χρήστης dr.spiderman έγραψε:
...εδειχνε υπερθερμανση στα υγρα φρενων..Δεν νομίζω να υπάρχουν τέτοιοι αισθητήρες θερμοκρασίας.
(ίσως σε αεροσκάφη) -
Ο χρήστης dr.spiderman έγραψε:
τυπου καλωδιο κτλ...εχει οντως...αλλα 20ετιας ετσι..?!
βεβαια πριν λιγο εμαθα,οτι αυτο που αναψε,εδειχνε υπερθερμανση στα υγρα φρενων..
παντως δν με ανησυχησε καν..με παλιες αλφα,αυτα ειναι πταισματα...συνηθισμενος πια.Mαλλον το καλωδιο καπου ελιωσε απο την θερμοκρασια ή φθαρθηκε το πλαστικο περιβλημα και εκανε επαφη σε μεταλλικο σημειο και ειχες ενδειξη.
-
Τώρα είδα το thread!
Λοιπόν απαντώ στο αρχικό ερώτημα του thread :
Renault Clio 1.4RT πρώτη γενιά ( μοντέλο 92 ) = ΔΕΝ ΦΡΕΝΑΡΕΙ! , Όχι φράσεις του στυλ καλά αλλά κουράζονται εύκολα , κ.α το αμάξι απλώς δεν φρενάρει και είναι έτσι από'μαμά'! Έτσι έχουμε και λέμε : αν οδηγείς πόλη φροντίζεις να έχεις απόσταση η καλή ασφάλεια , αν οδηγείς αυτοκινητόδρομο καλή διαθήκη! -
πέρασα χτες το 306 από ΚΤΕΟ. Όλα καλά, μόνο που μου είπαν οτι τα μαρκούτσια μπρος πίσω έχουν ξεραθεί και θέλουν άλλαγμα.
Να βάλω τα εργοστασιακά ή προτείνεττε κάτι καλύτερο;
Στο συνεργείο μου προτείνουν με 50€ τα εργοστασιακά. -
Βαλε αεροπορικου τυπου γυρο στα 80-90€ και δεν ξανα ασχολεισαι με τα σωληνακια με ολα τα θετικα τους.
-
Αλλά και όλα τα αρνητικά τους.
Σε αίσθηση στο πάτημα του ποδιού, τα κλασσικά μαρκούτσια είναι καλύτερα από τα σκληρά και απαραμόρφωτα αεροπορικά. -
Και επιπλέον με τα αεροπορικού τύπου μερικές φορές 'μπερδεύεται' το ABS.
-
Πέρασα ΚΤΕΟ το προηγούμενο Σάββατο και θα ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικό με τις δυνάμεις πέδησης που μου μέτρησαν.
Για τα εμπρός, μετρήθηκε στα 2500 Ν αριστερά και 2280 Ν δεξιά και για τα πίσω, 1660 Ν και 1500 Ν αντίστοιχα.
Δεν είχα κάποιο πρόβλημα με τον έλεγχο, απλά θα ήθελα από περιέργεια να ρωτήσω, είναι αξιοπρεπή αυτά τα νούμερα και γενικά, υπάρχει μια 'στάνταρντ' τιμή δυνάμεων και πάνω, που να σου επιτρέπει να λες πως έχεις 'καλά φρένα' ; -
Ο χρήστης Govus έγραψε:
Πέρασα ΚΤΕΟ το προηγούμενο Σάββατο και θα ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικό με τις δυνάμεις πέδησης που μου μέτρησαν.
Για τα εμπρός, μετρήθηκε στα 2500 Ν αριστερά και 2280 Ν δεξιά και για τα πίσω, 1660 Ν και 1500 Ν αντίστοιχα.
Δεν είχα κάποιο πρόβλημα με τον έλεγχο, απλά θα ήθελα από περιέργεια να ρωτήσω, είναι αξιοπρεπή αυτά τα νούμερα και γενικά, υπάρχει μια 'στάνταρντ' τιμή δυνάμεων και πάνω, που να σου επιτρέπει να λες πως έχεις 'καλά φρένα' ;εγώ μέτρησα μπροστά περίπου 2600 και πίσω 1700. Και είμαι πολύ ικανοποιημένος απ τα φρένα μου. και οι δικές σου τιμές στα ίδια επίπεδα είναι..τι ποσοστό απόδοσης γράφει το χαρτί σου;
-
Ο χρήστης thymios έγραψε:
Δεν είχα κάποιο πρόβλημα με τον έλεγχο, απλά θα ήθελα από περιέργεια να ρωτήσω, είναι αξιοπρεπή αυτά τα νούμερα και γενικά, υπάρχει μια 'στάνταρντ' τιμή δυνάμεων και πάνω, που να σου επιτρέπει να λες πως έχεις 'καλά φρένα' ;εγώ μέτρησα μπροστά περίπου 2600 και πίσω 1700. Και είμαι πολύ ικανοποιημένος απ τα φρένα μου. και οι δικές σου τιμές στα ίδια επίπεδα είναι..τι ποσοστό απόδοσης γράφει το χαρτί σου;
71,25%, αλλά είναι ενδεικτικό, γιατί θεωρητικά πρέπει να το ποσοστό αυτό να είναι >/75% (του βάρους του αυτοκινήτου), απλά στη συνέχεια αφαιρείται το βάρος του ίδιου του ...ελεγκτή !!
Δηλ., για απόβαρο 1130 κάτι κιλά ΜΕ τον ελεγκτή είχα 71,25%. Για το απόβαρο του Clio μου χωρίς αυτόν (1050 κιλά) είχα περίπου 75,60% (γι' αυτό μάλλον 'πέρασα' ...).
Μπορεί να τα υπολογίζω και λάθος, γι' αυτό και ζητώ απόψεις περί των δυνάμεων ... -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Και επιπλέον με τα αεροπορικού τύπου μερικές φορές 'μπερδεύεται' το ABS.Γιατί;
-
γιατί έιναι πιο άκαμπτα και λειτουργούν τα φρένα πιο άμεσα...με άλλα λόγια δεν μπερδεύεται ακριβώς, απλά μπαίνει πιο νωρίς...ουσιαστικά τα φρένα γίνονται αμεσότερα και είναι πιο δύσκολο να φρενάρεις, ελέγχοντας με το πόδι
-
Θα σου πω για το παλιό δικό μου που έβαλα τέτοια, και το μετάνιωσα.
Η λογική των κλασσικών μαρκουτσιών είναι να παραμορφώνεται λίγο η διατομή τους αναλόγως με το πάτημα, ενώ στα αεροπορικά πατάς το πεντάλ και αυτό 'τερματίζει' κάπου και δε πάει καθόλου πιο κάτω. Εκεί σε αυτό το σημείο η αύξηση της πίεσης είναι μεγάλη με την παραμικρή επιπλέον δύναμη που βάζει ο οδηγός ενστικτωδώς ή από πρόθεση. Το φρένο μοιάζει να λειτουργεί σαν διακόπτης ON-OFF. Ανεβαίνωντας περαιτέρω η πίεση το αυτοκίνητο τείνει να μπλοκάρει τα φρένα, και το ABS επεμβαίνει συνεχώς ανοίγοντας τις βαλβίδες για να πέσει η πίεση.Ήταν που ήταν ευαίσθητο το ABS στο δικό μου, το πήρε και το σήκωσε με τα αεροπορικά μαρκούτσια και δούλευε συνέχεια υπερωρίες.
-
Όλα τα υγρά φρένων είναι υγροσκοπικά εκτός από τα DOT 5. Αυτό είναι καλό γιατί τυχόν υγρασία που μπαίνει στο σύστημα των φρένων ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ στα υγρά και δεν μαζεύεται στο κατώτερο σημείο του συστήματος - συνήθως δαγκάνες - (όπως με τα DOT 5) και να τις σκουριάζει.
Η υγρασία στα υγρά φρένων χαμηλώνει το σημείο βρασμού, αλλά στα καθημερινά αμάξια (που αλλάζουν κάθε μερικά χρόνια υγρά) δεν έχει μεγάλη σημασία γιατί ελάχιστοι βράζουν τα φρένα τους.
Τα σωληνάκια που λαστιχάρουν (και ίσως παρουσία αέρα στο κύκλωμα) ΔΕΝ κάνουν τα φρένα πιο εύκολα να τα ελέγξεις. Αν δεν κατεβαίνει το πεντάλ είναι το καλύτερο αλλά είναι δύσκολο να καταλάβεις πότε πατάς με 10 κιλά και πότε με 15 κιλά το πεντάλ, ενώ είναι εύκολο να καταλάβεις πότε κατέβηκε το πεντάλ 2 πόντους και πότε κατέβηκε 4 πόντους (μαλακά σωληνάκια). Εγώ προτιμώ να κατεβαίνει το πεντάλ.
-
http://en.wikipedia.org/wiki/DOT_5' target='_blank
http://en.wikipedia.org/wiki/DOT_5.1' target='_blank
Υγρά φρένων, ιδιότητες και συμβατότητες.
DOT3, DOT4, Είναι υγρά συμβατικά συνήθως πολυεθυλενικής γλυκόλης ή μεταλλικής βάσης polyethlene glycol - minerall base LHM
Είναι υγροσκοπικά, απορροφούν υγρασία και αναμιγνύονται με το νερό.Wet boiling point μετά από 1 χρόνο χρήση
DOT3 140ο
DOT4 155o
DOT5.1 185o
DOT5.1 218o Long Life formula
DOT 3/4 175oDry boiling point στην συσκευασία τους
DOT 3/4 260o
DOT 5.1 307oDOT 5.1 Μακράς διάρκειας 100% συνθετικά υγρά φρένων/συμπλέκτη μη σιλικονούχας βάσης που βασίζονται στις χημικές πολυγλυκόλες. Τα υγρά DOT 5.1 είναι κατάλληλα για την αναβάθμιση τους συστήματος των φρένων από τα DOT3, DOT4, και αναμιγνύονται με όλα τα συμβατικά υγρά φρένων, είναι σχεδιασμένα κατάλληλα για τα συστήματα ABS επειδή έχουν χαμηλό ιξώδες 820 cp centipoises στους -40ο με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν ευκολότερα στις μικροβαλβίδες του συστήματος ABS.
Το χρώμα τους είναι ουδέτερο και διάφανο crystal clear και έχουν την ιδιότητα να εισχωρούν και να καθαρίζουν τα κατάλοιπα από τις κόλλες, λάσπη και μούργα που δημιουργούν και επικάθονται στο σύστημα των φρένων τα συμβατικά υγρά DOT3 και DOT4.Η τυπική τους διάρκεια στο σύστημα φρένων είναι 60 μήνες αλλά υπάρχουν και σε ειδική φόρμουλα extra long life με διάρκεια 10 χρόνια.
DOT 3/4 100% συνθετικά υγρά με χρώμα διάφανο ελαφρώς γαλάζιο για να ξεχωρίζουν από τα συμβατικά υγρά φρένων που έχουν χρώμα διάφανο ελαφρώς κιτρινωπό. Δεν χρειάζεται ειδική διαδικασία κατά την αντικατάσταση ή την εξαέρωση τους, είναι συμβατά και αναμιγνυόμενα με τα συμβατικά υγρά DOΤ3, DOT4, DOT5.1.
DOT 5.0 100% συνθετικά βάσης σιλικόνης μη συμβατά με τα DOT3, DOT4, DOT5.1 και 3/4 και απαγορεύεται η ανάμιξη του με αυτά.
Δεν είναι υγροσκοπικά, δεν απορροφούν υγρασία και επειδή είναι ελαφρύτερα από το νερό αυτό κατακάθεται στο δοχείο των υγρών και στα μεταλλικά σωληνάκια και προκαλεί τοπικές οξειδώσεις. -
Aξίζει να βάλω κάτι διαφορετικό από τα DOT4 που βάζουν στα συνεργεία; Έχει νόημα να πάω σε 5.1;
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Aξίζει να βάλω κάτι διαφορετικό από τα DOT4 που βάζουν στα συνεργεία; Έχει νόημα να πάω σε 5.1;Aυτο θα ρωτουσα και εγω.
Επισης, αν απο DOT4 παω σε DOT5, πρεπει να ακολουθησω καποια συγκεκριμενη διαδικασια καθαρισμου του κυκλωματως κτλ?
Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις