-
Έμαθα δυστυχώς ότι στο saxo (τριμπούλονο) δεν μπαίνει τίποτα άλλο εκτός από κιτ brembo (δισκοι + τακάκια) ,ίδιoi δίσκοι αλλά brembo.
Τι λέτε αξίζει? -
Ο χρήστης meco έγραψε:
Πάντως τα ταμπούρα φρενάρουν κατά πολύ καλύτερα σε σχέση με τους δίσκους, αλλά σε επαναλαμβανόμενα φρεναρίσματα χάνουν ραγδαία την απόδοσή τους για αυτό και τελικά οι δίσκοι είναι η καλύτερη επιλογή....Αυτό το έχω ακούσει και εγώ. Γιατί όμως υπάρχει η τάση πλέον να βάζουν σε όλα τα αυτοκίνητα (ανεξαρτήτως κυβισμού) δισκόφρενα πίσω; Πιο εύκολη αλλαγή αλλά και συχνότερη (μεγαλύτερο κέρδος από ανταλλακτικά); Και κάτι άλλο: Πες οτι έχεις ταμπούρα ή δίσκους (για πίσω πάντα) με την ίδια ικανότητα φρεναρίσματος. Τί παίζει με το βάρος; Ποιο σύστημα είναι πιο βαρύ και επιρεάζει την καλή συμπεριφορά του αυτοκινήτου;
-
Ο χρήστης spiros7 έγραψε:
Πάντως τα ταμπούρα φρενάρουν κατά πολύ καλύτερα σε σχέση με τους δίσκους, αλλά σε επαναλαμβανόμενα φρεναρίσματα χάνουν ραγδαία την απόδοσή τους για αυτό και τελικά οι δίσκοι είναι η καλύτερη επιλογή....
Αυτό το έχω ακούσει και εγώ. Γιατί όμως υπάρχει η τάση πλέον να βάζουν σε όλα τα αυτοκίνητα (ανεξαρτήτως κυβισμού) δισκόφρενα πίσω; Πιο εύκολη αλλαγή αλλά και συχνότερη (μεγαλύτερο κέρδος από ανταλλακτικά); Και κάτι άλλο: Πες οτι έχεις ταμπούρα ή δίσκους (για πίσω πάντα) με την ίδια ικανότητα φρεναρίσματος. Τί παίζει με το βάρος; Ποιο σύστημα είναι πιο βαρύ και επιρεάζει την καλή συμπεριφορά του αυτοκινήτου;
Ξαναδιάβασε τι έχω γράψει (το έκανα και bold) και θα βρεις απάντηση στην απορία σου. Επιπλεόν είναι και θέμα marketing. Όλοι θέλουν δισκόφρενα πίσω.
Για το δεύτερο που ρωτάς: Τα φρένα ανήκουν σε αυτό που λέμε μη αναρτώμενη μάζα. Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι η μείωση της μη αναρτώμενης μάζας ευνοεί την 'καλή' οδική συμπεριφορά.
Τώρα για το ποιο από τα δύο συστήματα πέδησης είναι ελαφρύτερο, φαντάζομαι δεν θα υπάρχει μόνο μία απάντηση. Εξαρτάται από το μέγεθος της δαγκάνας, των αριθμό των πιστονιών, το μέγεθος του δίσκου, αν είναι αεριζόμενος ή όχι κ.α. Αντίστοιχες διαφοροποιήσεις θα υπάρχουν και στα 'ταμπουρόφρενα'.
Οπότε δεν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι 'αυτό' είναι βαρύτερο από το 'άλλο'.
Έχω μία υποψία όμως, ότι για (σχετικά) ίσης απόδοσης συστήματα τα δισκόφρενα θα είναι ελαφρύτερα... -
Εγώ θα θυμίσω δυο αυτοκίνητα roadster της δεκαετίας του '50: Την Porsche 356 και τη Mercedes 190 SL. Είχαν και οι δυο ταμπούρα μπρος-πίσω.
Τα φρένα ήταν και στα δυο το αδύνατο σημείο. Η μεν Porsche μπλοκάριζε εύκολα, η δε Mercedes απλά δεν είχε φρένα. (Από το τεύχος του Classic and Sports Car αυτού του μήνα).
-
Σαφώς και τα ταμπούρα υστερούν ειδικά σε έντονη χρήση. Έχω οδηγήσει παραδείγματα τέτοια που ακόμα και όταν ήταν φρεσκορυθμισμένα φρενάρανε μια χαρά μέχρι να ζεσταθούν οπότε.....άστα...πρακτικά τίποτα, σαν να έκοψε κάποιος τα σωληνάκια....(παλιά σκαθάρια, παλιά Daihatsu)
Επίσης τα δισκόφρενα δε θέλουν ρύθμιση δηλαδή ακριβή χειρωνακτική εργασία με κριτική ικανότητα. Τώρα και ο πιο άσχετος υπο-μάστορας μπορεί να δει τη φθορά και να αλλάξει τακάκια σε λίγη μάλιστα ώρα.Το παράδειγμα της 356 ότι μπλοκάριζε δεν σημαίνει κάτι, το ίδιο έκανε και η Lancia Montecarlo με 4 δισκόφρενα λόγω έλλειψης βάρους εμπρός οπότε στη δεύτερη γενιά του αυτοκινήτου η εταιρεία έκανε τροποποιήσεις (νομίζω κατάργησε την υποβοήθηση για τα μπροστά φρένα....), το ίδιο κάνουν και τα Smart στο βρεγμένο αλλά τώρα έχουμε το ABS....
-
Eιναι μεγαλο το 'κακο' να εχεις ταμπουρα πισω?
Οπως αναφερ8ηκε κ πριν μπροστα πεφτει ολο το βαρος κ η πιεση στα φρενα κατα το φρεναρισμα... -
Ο χρήστης Grand Tourismo έγραψε:
Έμαθα δυστυχώς ότι στο saxo (τριμπούλονο) δεν μπαίνει τίποτα άλλο εκτός από κιτ brembo (δισκοι + τακάκια) ,ίδιoi δίσκοι αλλά brembo.
Τι λέτε αξίζει?εαν οι δισκοι δεν ειναι για αλλαγη λογω φθορας βαλε μονο τακακια after market γιατι εκει κυριως ειναι η διαφορα....στα υλικα τριβης!
-
Χθες αλλαξα τακακια μετα απο 38000 χλμ.Παρατηρησα ,οταν τα εβγαλε ο μαστορας ,οτι τα τακακια που βγηκαν απο την πλευρα του οδηγου ειχαν λιγοτερη παστα απο οτι της δεξιας πλευρας.Αυτος μου ειπε οτι ειναι φυσιολογικο να υπαρχει μια μικρη διαφορα .Να πω οτι οι δισκοι μπηκαν καινουργοι μαζι με τα τακακια ,και δεν καταλαβαινω οταν φρεναρω να τραβαει μονοπαντα .Η δικια σας εμπειρεια και γνωση τι λεει ;Ειναι φυσιολογικη η διαφορα ;
-
Πάντως για να επανέλθουμε κ στο θέμα κάλα φρένα έχω δεί σε αρκετά αυτοκίνητα (147, 206 1.6, κτλ.) , τόσο χάλια όμως όσο τα φρένα του Polo 1.4 75hp (2001) δεν έχω ξαναδεί. Πρέπει να ήταν μακράν ότι χειρότερο στην κατηγορία του... Πίσω είχε ταμπούρα, αν αυτό λέει κάτι.
-
Γιατί τόσο άσχημα στο Πόλο; Δεν είχαν δύναμη ή δεν είχαν σωστή αίσθηση;
Ποια ήταν αυτά που σου άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις; -
Όχι μόνο δεν είχαν καλή αίσθηση, αλλά φέρναν περισσότερο σε φρένα ποδηλάτου. Τελικά κάναν την δουλεία τους, το αυτοκίνητο σταματούσε, αλλά μέχρι εκεί. Δεν είναι κάπως υπερβολικό ένα 106 1.1 του '93 να σου εμπνέει περισσότερη εμπιστοσύνη; Κι όμως έτσι είναι...
Όσο για τα καλά φρένα που έχω δοκιμάσει, αυτά του δικού μου (147) κ του κολλητού (206 1.6) είναι μάλλον τα καλύτερα. Δεν μπορώ να πω πώς έχω οδηγήσει πολλά αυτοκίνητα, αλλά τα συγκεκριμένα από την στιγμή που θα ακουμπίσει το πόδι σου στο πεντάλ θα νοιώσεις επιβράδυνση αμέσως κ πάντα θα σταματήσεις εκεί που θέλεις. Να σημειώσω ότι κ τα δυο έχουν ΑΒS ένω το Polo (κ το 106) δεν είχαν.
Τώρα τα καλύτερα φρένα μπορεί να σε κάνουν να νοιώθεις σίγουρους κ τελικά να πηγαίνεις πιο γρήγορα απ' ότι αν δεν τα είχες, αλλά μάλλον εκεί που τελικά θα σε επιβεβαιώσουν είναι σε μια κατάσταση ανάγκης. Όπως πριν λίγο καιρό ας πούμε, περνούσα τα Τέμπη, κανονική ταχύτητα, στροφή χωρίς ορατότητα κ μέτα να σου μια κατσίκα στη μέση του δρόμου! Με το Polo τώρα δεν θα υπήρχε κατσίκα. Η Άλφα σταμάτησε στο ένα μέτρο, αν κ το τετράποδο πρέπει να έπαθε καρδιακό επεισόδιο από την τρομάρα του! Κ αυτό είναι μόνο ένα από τα άπειρα παραδείγματα...
-
Αφού σταματούσαν και κάναν τη δουλειά τους υστερούσαν σε αίσθηση και όχι σε αποτελεσματικότητα οπότε ακούγεσαι κακός αν τα λές κακά φρένα! (και δεν έχουμε αναφέρει τίποτα για αντοχή στη χρήση που είναι ένα ακόμα σημαντικό χαρακτηριστικό κατά την περιγραφή της λειτουργίας των φρένων ή για ρυθμισιμότητα και προοδευτικότητα τα οποία μάλλον αποτελούν υποενότητες της αίσθησης).
Δεν καταλαβαίνω σε τι έφερναν σε φρένα ποδηλάτου τα οποία θα έλεγα έχουν καλή αίσθηση αλλά μέτρια ρυθμισιμότητα και ακόμα πιο μέτρια αποτελεσματικότητα!Σχετικά με την αίσθηση ένιωσα την έλλειψή της όταν οδήγησα το Corsa. Πολύ αποτελεσματικά και δυνατά αλλά δεν νιώθεις τίποτα και δεν μπορείς να έχεις καμία προοδευτικότητα.
Τα ταμπούρα πίσω δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό, αν είναι καλής κατασκευής και το σύστημα καλά σχεδιασμένο δεν είναι ποροβληματικά. Είχα πολυετή εμπειρία με την BMW 318i Ε36, από τις πρώτες με ταμπούρα πίσω και ποτέ δεν αισθάνθηκα άσχημα ή ανησύχησα, αποτελεσματικά, δυνατά αλλά προοδευτικά και ακούραστα. -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Αφού σταματούσαν και κάναν τη δουλειά τους υστερούσαν σε αίσθηση και όχι σε αποτελεσματικότητα οπότε ακούγεσαι κακός αν τα λές κακά φρένα! (και δεν έχουμε αναφέρει τίποτα για αντοχή στη χρήση που είναι ένα ακόμα σημαντικό χαρακτηριστικό κατά την περιγραφή της λειτουργίας των φρένων ή για ρυθμισιμότητα και προοδευτικότητα τα οποία μάλλον αποτελούν υποενότητες της αίσθησης).
Δεν καταλαβαίνω σε τι έφερναν σε φρένα ποδηλάτου τα οποία θα έλεγα έχουν καλή αίσθηση αλλά μέτρια ρυθμισιμότητα και ακόμα πιο μέτρια αποτελεσματικότητα!Ναι αλλά φαντάσου το αυτοκίνητό σου με φρένα ποδηλάτου...
Αν νομίζεις ότι εγώ είμαι κακός πρέπει να ακούσεις τον (πρόην) ιδιοκτήτη του! Εκεί να δείς θάψιμο! -
Σχετικά με τη σύγκριση ταμπούρων - δισκόφρενων...
Σωστά ειπώθηκε πως τα ταμπούρα δεν έχουν την αντοχή των δισκόφρενων στην θερμοκρασία. Δεν έχουν όμως και την γραμμικότητα που έχουν τα δισκόφρενα. Στα δισκόφρενα, το φρενάρισμα είναι πολύ πιο ελεγχόμενο. Το ταμπούρο τείνει να μπλοκάρει πιο απότομα.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Σχετικά με την αίσθηση ένιωσα την έλλειψή της όταν οδήγησα το Corsa. Πολύ αποτελεσματικά και δυνατά αλλά δεν νιώθεις τίποτα και δεν μπορείς να έχεις καμία προοδευτικότητα.
Τα ταμπούρα πίσω δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό, αν είναι καλής κατασκευής και το σύστημα καλά σχεδιασμένο δεν είναι ποροβληματικά.τα φρένα του corsa μού δίνουν κι εμένα μια αίσθηση on/off, και πέραν τούτου καμία προοδευτικότητα. είναι όντως πολύ δυνατά όμως, και βοηθάνε να οδηγήσεις λίγο πιο 'παιχνιδιάρικα' σε δρόμο με σεβαστό πλάτος αλλά μου προκαλούν ανασφάλεια για απανωτά δυνατά φρεναρίσματα. θυμάμαι μια κατάβαση στο πόρτο γερμενό, όπου πριν από κάθε στροφή αισθανόμουν όλο και μικρότερη τη συμβολή των φρένων (λόγω ταμπούρων πίσω, υποθέτω), με αποτέλεσμα στο τέλος να θέλω να μειώσω ρυθμό για να μη χρειάζεται να φρενάρω τόσο έντονα. στην ίδια διαδρομή με το 307, τα φρένα παραμένουν σε όλη τη διάρκεια της βόλτας άψογα τόσο σε αίσθηση όσο και σε αποτελεσματικότητα. ίσως να προτιμούσα πιο 'επιλεκτική' (=αυστηρή) εμπλοκή του abs σε κάποιες περιπτώσεις (α, και να μην τσίριζαν τόσο πολύ τα τακάκια ), κατά τα άλλα όμως σου εμπνέουν τη σιγουριά ότι ελέγχεις ανά πάσα στιγμή τους ρυθμούς επιβράδυνσης του αυτοκινήτου.
-
Σχετικά με τη σύγκριση ταμπούρων - δισκόφρενων. Στα αυτοκίνητα ολοένα και περισσότερο χρησιμοποιούμε δισκόφρενα. Στα φορτηγά όμως χχρησιμοποιούνται ακόμα ταμπούρα. Μήπως η διαφορά έχει να κάνει με τη μάζα του οχήματος; Δηλαδή μεγάλες μάζες 'προτιμάνε' ταμπούρα ενώ οι μικρές δισκόφρενα;
-
Ο χρήστης SharpShooter έγραψε:
Στα φορτηγά όμως χχρησιμοποιούνται ακόμα ταμπούρα. Μήπως η διαφορά έχει να κάνει με τη μάζα του οχήματος;Έναν λόγο που είχα δεί κάπου κάποτε: Oι μεγάλες μάζες θέλουν μεγάλες επιφάνειες τριβής οπότε τα ταμπούρα είναι πιο κατάλληλα. Οι πιέσεις που θα χρειάζονταν να ασκηθούν σε τακάκια σε δισκόφρενα είναι τόσο μεγάλες που το όλο σύστημα θα ήταν πολύπλοκο, ακριβό και αναξιόπιστο.
-
Ο χρήστης Grand Tourismo έγραψε:
Τι λέτε αξίζει?Επίτρεψε μου να διαφωνησω με αυτή την άποψη, στο τριμπούλονο μπαίνουν φρένα από VTS -Rallye γιατί πέρα απ' το μουαγιέ δεν υπάρχει άλλη διαφορά στο γόνατο. Μπαίνουν ακόμη και σε δεκατριάρες ζάντες.
Πάντως με καλύτερα υλικά τριβής σίγουρα βλέπεις διαφορές!
Αν μεας πεις και τιμή θα δούμε αν αξίζει -
Σε Corsa 1.4 Joy μοντελο 93 της μητερας μου στα 40.000 χλμ ειχα αντικαταστησει τους μπροστινους αεριζομενους δισκους του εργοστασιου με δισκους τρυπιτους χαραχτους Tarrox κ τακακια της Tarrox . Η διαφορα ηταν εως εκπληκτικη.
Μπορουσα να παω σαφεστατα πιο γρηγορα. Οταν το παρακανα ζεσταινοντουσαν κ επεφτε η αποδοση. Βεβαια δεν ειχα βαλει σωληνακια υψηλης ουτε πιο καλα υγρα φρενων για να δω κ αλλες διαφορες κ να μειωθει το 'βρασιμο'. Παρολαυτα στα πολλα χιλιομετρα οταν φρεναρα δυνατα η επιβραδυνση ηταν προοδευτικη κ εντυπωσιακη. Δηλαδη δεν ηταν δυνατο το γονατισμα απο την αρχη του δυνατου φρεναρισματος αλλα γινοταν δυνατο ως πολυ δυνατο κατα την διαρκεια. Το αυτοκινητο επειδη ηταν κ με αμορτισερ του εργοστασιου στην κυριολεξια βυθιζοταν κ νομιζα οτι θα σηκωθουν οι πισω τροχοι στον αερα!Ερωτηση.
Ποιες οι διαφορες απο τους απλους δισκους, οι τρυπιτοι, οι χαραχτοι, οι τρυπιτοι χαραχτοι; Τι κακο κ τι καλο κανουν στα τακακια, κ τι παστα τακακια απαιτουν ο καθενας ξεχωριστα; -
Εγώ έχω ibiza '92 και ταμπούρα πίσω φυσικά. Φρενάρει πολύ καλά μόνο όταν ζεσταθεί επαρκώς. Τότε νιώθεις πολύ προοδευτικό φρενάρισμα (νιώθεις ότι τα φρένα έχουν φτιαχτεί απλά για ένα γερό φρενάρισμα πανικού και μόνο...)
Οταν είναι κρύα ή έχουν υπερθερμανθεί (υπερθερμαίνονται γρήγορα) τότε υπάρχει προβληματάκι...
Λέω να βάλω δίσκους πίσω ή να αλλάξω τους μπροστά με τους δίσκους του μοντέλου 1.5 με τα 100 άλογα (23 πόντοι του δικού μου, 25 του 1.5)Επίσης σκέφτομαι μήπως βάλω διάτρητους μπροστά και τους παλιούς να τους βάλουν πίσω...
Εσείς τι προτείνετε; Το οικονομικό ζήτημα με ενδιαφέρει πολύ επίσης
Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις