-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Καλημέρα & ευχαριστώ για τα προηγούμενα σχόλια.Σε ότι αφορά τους **αποστάστες **που [αναγκαστικά] βάζουν κάποιοι για να μη βρίσκει το εσωτερικό των ζαντών τους στις νέες δαγκάνες που έβαλαν:
Βάζοντας αποστάτες απομακρύνεις τον τροχό από τον σχεδόν κάθετο (ανάλογα με το κάμπερ & κάστερ ) άξονα με κέντρο τον οποίο τον περιστρέφει το τιμόνι όταν στρίβεις, με αποτέλεσμα ο άξονας αυτός να έρθει πιο κοντά στο εσωτερικό του τροχού σε σχέση με πριν. Να αλλάξει δηλαδή όχι μόνο το 'πάτημα' αλλά και η 'γεωμετρία στριψίματος' του τροχού.Υποτίθεται πως υπάρχει κάποιος 'γενικός κανόνας' για το μέγιστο επιτρεπόμενο πάχος των αποστατών ώστε πρακτικά να μην 'πειραχτεί' (με την κακή σημασία της λέξης) η συμπεριφορά κατά το στρίψιμο, αν και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική... Μου έλεγε κάποτε ένας μηχανικός ότι τους είχαν πει σε σεμινάρια σχετικά με βασιλικό πείρο κλπ ως 'γενικό κανόνα' ότι δεν πρέπει να προσθέτεις (μέσω αποστατών) πάνω από το 1/10 του φάρδους των ελαστικών (π.χ.για λάστιχα με φάρδος 225 χιλ να μη βάλεις πάνω από 22-22.5 χιλ αποστάτες) κι επίσης ότι ό,τι κάνεις μπροστά καλό είναι να το κάνεις και πίσω......
Το θέμα με τους αποστάτες δεν είναι ούτε απλό, αλλά ούτε και βουνό, και δεν μπορείς a priori να δεχτείς ή να απορρίψεις πρίν δοκιμάσεις.
Δεν είναι όλα τα αυτοκίνητα ίδια, άλλα είναι περισσότερο ευαίσθητα στις αλλαγές της γεωμετρία και άλλα όχι.
Η συμπεριφορά αλλάζει στο ίδιο αυτοκίνητο αν φορέσεις διαφορετικά λάστιχα
Το ίδιο συμβαίνει και με τα αμορτισέρ, πρέπει όμως να ξέρεις ότι με την τοποθέτηση αποστατών μαλακώνουν τα αμορτισέρ γιατί μεγαλώνει ο μοχλός που τα φορτίζει
Συνήθως οι αποστάτες που φέρουν κέντρο για το κεντράρισμα της ζάντας δεν γίνεται να είναι στενότεροι από 17mm κατ΄ελάχιστο, με σύνηθες τα 20mm λόγω του κέντρου του άκρου το οποίο εξέχει περίπου 14mm, άρα ο αποστάτης πρέπει να έχει ελάχιστο βύθισμα στο υπάρχον άκρο 14.5mm + 2.5mm τοίχωμα διαχωρισμού των 2 κέντρων ( το ένα του υπάρχοντος άκρου, και την επιφάνεια που στηρίζει το νέο δαχτυλίδι κεντραρίσματος της ζάντας ) έχουμε λοιπόν αυτόματα 16.5mm πάχος αποστάτη.
Στο δαχτυλίδι τώρα του υπάρχοντος άκρου από τα 14mm τα 7mm πηγαίνουν στο πάχος της καμπάνας της δισκόπλακας, και μένουν άλλα 7mm για να είσχωρήσουν στη ζάντα και να την κεντράρουν, τα 4mm από τα οποία είναι χαμένα λόγω τους φάλτσου που έχουν συνήθως οι ζάντες αλουμινίου στην είσοδο τους προς το μουαγιέ, βλέπουμε ότι η ζάντα κεντράρεται στο άκρο με μόλις 3mm τα οποία είναι αρκετά αλλά δεν πρέπει να λείπουν και να περιμένουμε τα μπουλόνια να κεντράρουν τη ζάντα, αυτό δεν πρέπει να γίνεται όμως γιατί έχουμε τραντάγματα και κοσκινίσματα, όπως δεν πρέπει να βάζουμε και πλαστικά δαχτυλίδια στη ζάντα όταν το κέντρο της είναι μεγαλύτερο από το κέντρο του άκρου. Όταν φτιάχνω καμπάνες για ζάντες που το κέντρο τους είναι μεγαλύτερο από το κέντρο του άκρου, φτιάνχω την καμπάνα σύμφωνα με τη ζάντα και όχι με το υπάρχον στενότερο κέντρο, έτσι καταργώ τα όποια δαχτυλίδια που μόνο προβ΄ληματα δημιουργούν, ειδικά τα πλαστικά.
Η πράξη έχει αποδείξει ότι με 20mm αποστάτες δεν υπάρχουν παρατράγουδα εκτός από το μαλάκωμα των αμορτισέρ, η μετατόπιση του ίσχους του τροχού από το ίχνος που είχε από τον κατασκευαστή αλλάζει προς το χειρότερο το scrub radius και μεταφέρει στο τιμόνι κατά τη δυνατή επιτάχυνση κάποιους κραδασμούς αλλά μέχρι εκεί, και όχι σε όλα τα αυτοκίνητα με τον ίδιο βαθμό.
Όσαν αφορά τώρα το τι πρέπει πρακτικά να γίνει για να μη βρίσκει το έξω μέρος της τεραπίστονης δαγκάνας στις ακτίνες του τροχού, από τη στιγμή που ο δίσκος θα φέρει καμπάνα αλουμινίου, εγώ ζητάω το άκρο, τη δαγκάνα με τακάκια και τη ζάντα και κατά την κατασκευή της καμπάνας μεταφέρω εσωτερικά πρός το άκρο τον δίσκο μερικά mm όσο δηλαδή χρειάζονται για να μην αλλάξω τη θέση της ζάντας με χρήση αποστατών. Η μεταφορά του δίσκου προς το εσωτερικό γίνεται μεταφέροντας και τη δαγκάνα προς το εσωτερικό μέσω του αντάπτορα που τη στηρίζει.
Επίσης αν τα περιθώρια προς το εσωτερικό δεν φτάνουν και χρειάζεται να βγεί λίγο η ζάντα, κάνω παχύτερη την καμπάνα και λειτουργεί σαν αποστάτης, αυτή η τεχνική μου επιτρέπει να μεταφέρω τη ζάντα όσα mm θέλω και να μην αναγκάζομαι να βάλω οπωσδήποτε αποστάτες 17mm και άνω.
-
http://www.4tforum.gr/phpBB3/viewtopic.php?f=15&t=16532&p=3056560#p3056560
Έχουμε άποψη για τα συγκεκριμένα Pagid? 85€ τα πήρα πάνω στην ανάγκη και πλήρωσα άλλα 15€ για αντικατάσταση δίσκων-τακακίων μπροστά και μια τράμπα προς πίσω τα λάστιχα.
Σαν πρώτη εικόνα αν και άστρωτο το όλο σύστημα, ενώ περίμενα το αντίθετο έχει αυξηθεί η διαδρομή του πεντάλ και έχω χάσει και σε αρχικό δάγκωμα που προσωπικά μ' αρέσει πολύ στα φρένα μου να το έχω. Τι κάνουμε σ' αυτές τις περιπτώσεις? Εξαερώσεις κτλ έγιναν κανονικά μπροστά μου και τα υγρά που μπήκαν είναι Bosch.
-
Ο χρήστης stefan147 έγραψε:
http://www.4tforum.gr/phpBB3/viewtopic.php?f=15&t=16532&p=3056560#p3056560Έχουμε άποψη για τα συγκεκριμένα Pagid? 85€ τα πήρα πάνω στην ανάγκη και πλήρωσα άλλα 15€ για αντικατάσταση δίσκων-τακακίων μπροστά και μια τράμπα προς πίσω τα λάστιχα.
Σαν πρώτη εικόνα αν και άστρωτο το όλο σύστημα, ενώ περίμενα το αντίθετο έχει αυξηθεί η διαδρομή του πεντάλ και έχω χάσει και σε αρχικό δάγκωμα που προσωπικά μ' αρέσει πολύ στα φρένα μου να το έχω. Τι κάνουμε σ' αυτές τις περιπτώσεις? Εξαερώσεις κτλ έγιναν κανονικά μπροστά μου και τα υγρά που μπήκαν είναι Bosch.
Οι δίσκοι είναι καινούργιοι από ότι κατάλαβα και στο σωστό πάχος, και τα τακάκια έχουν το σωστό πάχος, πόσα χλμ έχει από όταν τα έβαλες ?
Μπορεί να θέλουν και 300 χλμ για να πατήσουν.Μήπως πείραξε το χιερόφρενο ο μηχανικός ? είναι σωστά ρυθμισμένο ?
Ποιόν δίσκο φοράς,τον 320 Χ 30 ?
-
Και δίσκοι και τακάκια καινούρια.
Οι δίσκοι είναι: http://www.bestpartstore.co.uk/7008444
320 χ 30Και τα τακάκια: http://www.brakebook.com/bb/pagid/en_GB/PKW/5/7534_Series/27563/applicationSearch.xhtml
Pagid T1748To χειρόφρενο είναι ηλεκτρονικό. Τι σχέση μπορεί να έχει?
Επίσης το ξέρω ότι δεν έχουν μαξ απόδοση ακόμα, αλλά να έχει μεγαλώσει η διαδρομή αντί να συμβεί το αντίθετο και να έχασε σε αρχικό δάγκωμα μου κάνει εντύπωση. Θα θελα λίγο να ψάξω αυτό.
-
περιμενε να πατησουν για το δαγκωμα.
-
Πως θα αλλάξει αυτό εφόσον έχει μεγαλώσει και η διαδρομή?
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
http://www.4tforum.gr/phpBB3/viewtopic.php?f=15&t=16532&p=3056560#p3056560
Έχουμε άποψη για τα συγκεκριμένα Pagid? 85€ τα πήρα πάνω στην ανάγκη και πλήρωσα άλλα 15€ για αντικατάσταση δίσκων-τακακίων μπροστά και μια τράμπα προς πίσω τα λάστιχα.
Οι δίσκοι είναι καινούργιοι από ότι κατάλαβα και στο σωστό πάχος, και τα τακάκια έχουν το σωστό πάχος, πόσα χλμ έχει από όταν τα έβαλες ?
Μπορεί να θέλουν και 300 χλμ για να πατήσουν.Μήπως πείραξε το χιερόφρενο ο μηχανικός ? είναι σωστά ρυθμισμένο ?
Ποιόν δίσκο φοράς,τον 320 Χ 30 ?
Ασε που σε 300 χλμ θα εχει συνηθισει και ο εγκεφαλος του και δε θα αισθανεται τοσο τη νεα μακρια διαδρομη.
-
για το δαγκωμα εγραψα.Για την διαδρομη μαλλον φταιει η εξαερωση.
-
Το δάγκωμα το συνυπολογίζω και στη διαδρομή, δηλαδή με ένα ελαφρύ πρώτο πάτημα να έχεις αρκετή δύναμη και μετά να ρυθμίζεις αναλογικά. Τέσπα σε δουλειά να βρισκόμαστε τώρα απλά μου τη σπάει όταν έχω κάτι καινούριο να μην το φτιάχνω εξαρχής όπως θέλω.
-
μην το συνυπολογιζεις γιατι ειναι ασχετο το ποτε θα δαγκωσει το τακακι,με την διαδρομη του πενταλ.
Παντως απατητα τακακια,εχουν την ταση να εχουν λαθος αισθηση στο πενταλ.Τωρα δεν ξερω κατα ποσο μπορεινα σε εχει μπερδεψει κατι τετοιο,ή οντως εχεις μεγαλυτερη διαδρομη λογω κακης εξαερωσης.Περιμενε να πατησουν και βλεπεις. -
Ντάξει δεν είναι πρώτη φορά που αλλάζω τακάκια σε αυτοκίνητο. Μόνο στο συγκεκριμένο αμάξι είναι 3η φορα και ξέρω τι περιθώριο αλλαγής να υπολογίζω. Η διαδρομή αυτή τη φορά είναι οριακά αποδεκτή.
Θα κάνω καμιά 400χλμ το ΣΚ και θα έχω πιο ολοκληρωμένη άποψη.
-
Ντάξει δεν είναι πρώτη φορά που αλλάζω τακάκια σε αυτοκίνητο. Μόνο στο συγκεκριμένο αμάξι είναι 3η φορα και ξέρω τι περιθώριο αλλαγής να υπολογίζω. Η διαδρομή αυτή τη φορά είναι οριακά αποδεκτή.Θα κάνω καμιά 400χλμ το ΣΚ και θα έχω πιο ολοκληρωμένη άποψη.
Αν πας σε κανα Πορτο Χελι, μη πας μαλλια τουλαχιστον πηγαινε λιγο πιο συντηρητικα.
-
Το Q5 φοράει 3 δίσκους, 330Χ22 - 320Χ30 - 345Χ29.5, και 2 διαφορετικά τακάκια, το ένα τακάκι είναι μόνο για τον 330Χ22, και οι άλλοι 2 δίσκοι φοράνε το ίδιο τακάκι.
-
http://www.4tforum.gr/phpBB3/viewtopic.php?f=15&t=16532&p=3056560#p3056560Έχουμε άποψη για τα συγκεκριμένα Pagid? 85€ τα πήρα πάνω στην ανάγκη και πλήρωσα άλλα 15€ για αντικατάσταση δίσκων-τακακίων μπροστά και μια τράμπα προς πίσω τα λάστιχα.
Πρέπει να είναι ιδια με τα δικά μου..σφυρίζουν??
-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Ντάξει δεν είναι πρώτη φορά που αλλάζω τακάκια σε αυτοκίνητο. Μόνο στο συγκεκριμένο αμάξι είναι 3η φορα και ξέρω τι περιθώριο αλλαγής να υπολογίζω. Η διαδρομή αυτή τη φορά είναι οριακά αποδεκτή.
Αν πας σε κανα Πορτο Χελι, μη πας μαλλια τουλαχιστον πηγαινε λιγο πιο συντηρητικα.
Να τον ακούς τον Trident1971 για τη συγκεκριμένη διαδρομή. Κάτι ξέρει... Σωστά Trident;
Αύριο μεσημέρι θα κάνω την ίδια διαδρομή με καινούρια πίσω τακάκια-δισκόπλακες (για 135η φορά....) -
Ο χρήστης kostis20 έγραψε:
Πρέπει να είναι ιδια με τα δικά μου..σφυρίζουν??Ιδέα δεν έχω ακόμα. Ούτε 15χλμ δεν πρόλαβα να κάνω. Εσύ τι εντυπώσεις έχεις μέχρι στιγμής?>>Να τον ακούς τον Trident1971 για τη συγκεκριμένη διαδρομή. Κάτι ξέρει... Σωστά Trident;
Αύριο μεσημέρι θα κάνω την ίδια διαδρομή με καινούρια πίσω τακάκια-δισκόπλακες (για 135η φορά....)
Μαζί θα μαστε στο δρόμο. Από Λουτρά και μετά θα πάω φυλαγμένα να πάρουν λίγο το χρόνο τους τα τακάκια.
-
Οι πάστες της Pagid διακρίνονται από τα χρώματα τους, οι όποιοι κωδικοί αφορούν το σχήμα των τακακιών, οι κωδικοί δεν μας δίνουν χαρακτηριστικά της πάστας.
Ότιδήποτε άλλο χρώμα έχουν τα τακάκια είναι για απλή οδήγηση, θεωρώ όμως λόγω του συγκεκριμένου αυτοκινήτου η απλή πάστα της Pagid θα είναι ημιμεταλλική, εκτός και αν είναι τίποτα κεραμικά, οπότε δεν....θα μείνεις ευχαριστημένος.Orange Pagid ( Για γρήγορη οδήγηση έως track-day )
**Βlack Pagid **( Υψηλής θερμοκρασιακής αντοχής με αντίστοιχα υψηλό συντελεστή τριβής, κατάλληλα για όλα τα είδη αγώνων )
Υellow Pagid ( Αγωνιστικό τακάκι για αγώνες Endurance με μεγάλη αντοχή στη θερμοκρασία και υψηλό συντελεστή τριβής ) -
Κεραμικά δεν είναι, το ρώτησα γιατί δεν θα έβαζα αν ήταν. Τώρα σε ότι αφορά το χρώμα δεν είναι σίγουρα πορτοκαλί ή κίτρινα και λόγω τιμής (85€) αμφιβάλω αν είναι και μαύρα. Μάλλον πρόκειται για κάτι απλό.
-
Ο χρήστης lazarefa έγραψε:
Να τον ακούς τον Trident1971 για τη συγκεκριμένη διαδρομή. Κάτι ξέρει... Σωστά Trident;
Αύριο μεσημέρι θα κάνω την ίδια διαδρομή με καινούρια πίσω τακάκια-δισκόπλακες (για 135η φορά....)Καλοτάξιδα αγαπητε.
-
Πρέπει να είναι ιδια με τα δικά μου..σφυρίζουν??
Ιδέα δεν έχω ακόμα. Ούτε 15χλμ δεν πρόλαβα να κάνω. Εσύ τι εντυπώσεις έχεις μέχρι στιγμής?
Apo to φρενάρισμα άψογες αλλά σφύριζαν οταν ζεσταίνονταν.Όπως έγραψα είχα πάει στο φρενά αλλα δεν έδωσε λυση τελικά ,οπότε ξαναπήγα στο παιδί που τα έβαλα.Τα ξαναβγαλε σήμερα τα έτριψε και έβαλε μια ειδική πάστα anti-squil της Pagid και σταμάτησε το σφύριγμα!!
Οπότε όλα καλά!!!
Υγρα φρένων έβαλα ΑΤΕ.
Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις