-
Στο iq αναφέρεσαι?
-
Μη το ξεσκίζεις και μη το οδηγάς πολύ μαλακά. :lol:
Κωνσταντίνε, το δικό σας μέσα στη πόλη να το βάζετε στο S για να κρατάει τις στροφές ψηλά. Καίει περισσότερο αλλά είναι καλό για τον κινητήρα.
-
Ο χρήστης kon5 έγραψε:
Κουτσάν τί αναφέρει το manual για τη διαδικασία ρονταρίσματος?Αν δεν απατώμαι ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτα
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Κωνσταντίνε, το δικό σας μέσα στη πόλη να το βάζετε στο S για να κρατάει τις στροφές ψηλά. Καίει περισσότερο αλλά είναι καλό για τον κινητήρα.
Λεωνίδα δεν κινείται στην πόλη το αυτοκίνητο σχεδόν ποτέ. Πλέον έχει 11.600 χλμ και δεν χρειάστηκε συμπλήρωμα. Ακολουθήθηκε κατά γράμμα η διαδικασία που προβλέπει το manual, γι'αυτό ρωτάω τον Koutsan. Το αυτοκίνητο πάντως έχει ξεκαπνιστεί στα χέρια μου
@Κοutsan
Τίποτα? Δεν μπορεί ρε συ για ξανακοίτα το. -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Καλό στρώσιμο, επιδόσεις και μακροζωία του κινητήρα πάνε μαζί.Πάντως όταν ρώτησα το ΒΑΣΙΛΗ γιατί να μην κάνω το italian tuning αμέσως αλλά μετά από 500 χλμ η απάντηση ήταν : 'Δεν είναι το ιδεατό αν σκεφτούμε μόνο τα πιστόνια/ελατήρια αλλά είναι το καλύτερο αφού εκτός από καλή απόδοση/στρώσιμο θέλουμε και την αξιοπιστία σε βάθος χρόνου'.
Αυτό κατά κάποιο τρόπο το ερμήνευσα ότι αν το έκανα αμέσως από το πρώτο χλμ θα ήταν μεν βέλτιστο ως προς τις επιδόσεις του κινητήρα αλλά το αποφεύγουμε και κάνουμε ένα συμβιβασμό για να ισορροπήσουμε τις επιδόσεις με την αξιοπιστία σε βάθος χρόνου
Λάθος ερμηνεία λες ;
-
Ο χρήστης kon5 έγραψε:
Λεωνίδα δεν κινείται στην πόλη το αυτοκίνητο σχεδόν ποτέ. Πλέον έχει 11.600 χλμ και δεν χρειάστηκε συμπλήρωμα. Ακολουθήθηκε κατά γράμμα η διαδικασία που προβλέπει το manual, γι'αυτό ρωτάω τον Koutsan. Το αυτοκίνητο πάντως έχει ξεκαπνιστεί στα χέρια μου
Το κατέβασμα όταν το πατάς τέρμα είναι πολύ ωραίο αλλά για να μη φθείρεις πολύ τους συμπλέκτες να κατεβάζεις χειροκίνητα και μετά να πατάς τέρμα.
Καλό στρώσιμο, επιδόσεις και μακροζωία του κινητήρα πάνε μαζί.
Πάντως όταν ρώτησα το ΒΑΣΙΛΗ γιατί να μην κάνω το italian tuning αμέσως αλλά μετά από 500 χλμ η απάντηση ήταν : 'Δεν είναι το ιδεατό αν σκεφτούμε μόνο τα πιστόνια/ελατήρια αλλά είναι το καλύτερο αφού εκτός από καλή απόδοση/στρώσιμο θέλουμε και την αξιοπιστία σε βάθος χρόνου'.
Αυτό κατά κάποιο τρόπο το ερμήνευσα ότι αν το έκανα αμέσωςαπό το πρώτο χλμ θα ήταν μεν βέλτιστο ως προς τις επιδόσεις του κινητήρα αλλά το αποφεύγουμε και κάνουμε ένα συμβιβασμό για να ισορροπήσουμε τις επιδόσεις με την αξιοπιστία σε βάθος χρόνου
Λάθος ερμηνεία λες ;
Διάβασε το link που έβαλα στην προηγούμενη σελίδα.
Τα πρώτα χιλιόμετρα πρέπει να το στρώσεις με 10 (τουλάχιστον) πατήματα τέρμα γκάζι. Μετά το οδηγάς κανονικά όπως λέει κι ο Βασίλης για καλή απόδοση/στρώσιμο και αξιοπιστία σε βάθος χρόνου. -
Ο χρήστης kon5 έγραψε:
@Κοutsan
Τίποτα? Δεν μπορεί ρε συ για ξανακοίτα το.Βρήκα : 'Σας συνιστούμε στην αρχική περίοδο χρήσης να μην οδηγείτε το αυτοκίνητο στο μέγιστο όριο των επιδόσεών του (πχ υπερβολική ταχύτητα, παρατεταμένα ταξίδια με την μέγιστη ταχύτητα, απότομα φρεναρίσματα κλπ)'
Αυτά...
-
Eίναι λίγο ασαφές αλλά γενικά έχει μια ψιλοσυντηρητική νότα, νομίζω.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Καλό στρώσιμο, επιδόσεις και μακροζωία του κινητήρα πάνε μαζί.
Πάντως όταν ρώτησα το ΒΑΣΙΛΗ γιατί να μην κάνω το italian tuning αμέσως αλλά μετά από 500 χλμ η απάντηση ήταν : 'Δεν είναι το ιδεατό αν σκεφτούμε μόνο τα πιστόνια/ελατήρια αλλά είναι το καλύτερο αφού εκτός από καλή απόδοση/στρώσιμο θέλουμε και την αξιοπιστία σε βάθος χρόνου'.
Αυτό κατά κάποιο τρόπο το ερμήνευσα ότι αν το έκανα αμέσωςαπό το πρώτο χλμ θα ήταν μεν βέλτιστο ως προς τις επιδόσεις του κινητήρα αλλά το αποφεύγουμε και κάνουμε ένα συμβιβασμό για να ισορροπήσουμε τις επιδόσεις με την αξιοπιστία σε βάθος χρόνου
Λάθος ερμηνεία λες ;
Διάβασε το link που έβαλα στην προηγούμενη σελίδα.
Τα πρώτα χιλιόμετρα πρέπει να το στρώσεις με 10 (τουλάχιστον) πατήματα τέρμα γκάζι. Μετά το οδηγάς κανονικά όπως λέει κι ο Βασίλης για καλή απόδοση/στρώσιμο και αξιοπιστία σε βάθος χρόνου.Ο Βασίλης τα είπε ακριβώς ανάποδα : τα πρώτα 500 χλμ νορμάλ οδήγηση (με πάτα άσε μεν αλλά όχι τέρμα γκάζι) και μετά αρχίζουν τα τέρμα γκάζι με μία μία όλες τις σχέσεις.
-
Ποιός είναι ο Βασίλης?
-
Ο χρήστης kon5 έγραψε:
Eίναι λίγο ασαφές αλλά γενικά έχει μια ψιλοσυντηρητική νότα, νομίζω.Το ζήτημα είναι τι εστί αρχική περίοδος χρήσης
-
Ο χρήστης kon5 έγραψε:
Ποιός είναι ο Βασίλης?memberlist.php?mode=viewprofile&u=136
-
Ο Βασίλης δεν τα είπε ανάποδα.
ΣΤΡΩΣΙΜΟ* τα πρώτα χιλιόμετρα, μετά κανονικό οδήγημα για 500 χιλιόμετρα και μετά ξέσκισμα. -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Ο Βασίλης δεν τα είπε ανάποδα.
ΣΤΡΩΣΙΜΟ* τα πρώτα χιλιόμετρα, μετά κανονικό οδήγημα για 500 χιλιόμετρα και μετά ξέσκισμα.Συγγνώμη αλλά αυτό δεν προκύπτει από πουθενά από τα γραφόμενά του : ήταν σαφές αυτό που έγραψε, αν το ξαναδιαβάσεις θα το δεις, άλλωστε και σε περαιτέρω διευκρινιστικά που ρώτησα δεν υπήρχε αμφιβολία ότι μου έλεγε : τα πρώτα 500 χλμ νορμάλ με 10 heat cycles και μετά italian tuning με τη διαδικασία που έγραψε.
ΣΤΡΩΣΙΜΟ τα πρώτα χλμ δεν αναφέρει πουθενά, ούτε τι εστί ΣΤΡΩΣΙΜΟ
-
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Καλοί μου φίλοι, έχω γράψει διάφορα, με βάση την πήρα μου στην ενότητα μας. είναι αρχή μου όμως να ρωτάω πάντα τον εκάστοτε κατασκευαστή, για ότι αγοράζω, διότι θεωρώ ότι είναι ο πλέον ιδικός για το κατασκεύασμα του.
Αντικατέστησα το NIVA με ένα jimny, γιατί ήθελα ένα αυτοκίνητο πλέον σύγχρονο, με αρκετά βοηθήματα.
Επικοινώνησα με την SUZUKI στην Ιαπωνία, με έναν που είναι τεχνικός υπευθύνως κινητήρων στο εργοστάσιο, και με τον όπιο έχω συνεργασθεί παλαιοτέρα με τα swift. Ρώτησα πώς να το στρώσω, για να μπορώ αργότερα να εξαντλήσω της δυνατότητες του, χωρείς οικονομικές συνέπειες, και μου έγγραψε.- πάντα δυο λεπτά στην αρχή στο ρελαντί, για να ζεσταθεί λίγο.
- Τα πρώτα 500 χιλιόμετρα στα 2/3 των τελικών στροφών. Άρα 4133 στροφές.
- Τα άλλα 500 στα 4/5. άρα 4960 στροφές.
- Τα αλά 500 στα 5/6. άρα 5167 στροφές.
- Στα άλλα 500 προοδευτικά μέχρι και το τέλος των στροφών, που ο κατασκευαστής ορίζει που είναι αυτό.
- Μου είπε ότι από το εργοστάσιο έχουν προβλεφθεί οι ανοχές για να μην καταστρέφετε σε μια κακομεταχείριση, μα αυτός δεν είναι και λόγος να το κακομεταχειριζόμαστε.
- « ποτέ κάτω από της 2500 στροφές». Ποτέ εκμετάλλευση της ροπής στα ‘χαμηλά’.
- Ποτέ το γκάζι τέρμα, και μέχρι να στρωθεί.
- Ποτέ στους ‘κοφτες’ μέχρι τα 2000 χιλιόμετρα.
- Στα 2000 χιλιόμετρα αλλαγή λαδιών με τα λάδια που ορίζει ο κατασκευαστής, ανάλογα της τοπικές θερμοκρασίες, + ΦΛ.
- Ποτέ βελτιωτικά τριβής και μέχρι τα 2000 χιλιόμετρα, διότι καθυστερούν το ‘στρώσιμο’, για μετά το συνιστά.
- Προτιμάει στρώσιμο σε ανοικτό δρόμο τα πρώτα 500.
- Όχι σταθερή ταχύτητα, αλά ανεβοκατεβάσματα.
Δεν ξέρω πόσο θα αντέξω!!!.
Σίγουρα το να φτάνεις ‘κόφτες’ σε καινούργιο αυτοκίνητο, πριν τα 2000κμ , το θεωρό λάθος. Παρήγορο είναι ότι μπορεί να βγάλεις μπιέλα από τα πλευρά, και να είσαι μέσα στην εγγύηση, και να σου τον αλλάξουν!!!. Μα άμα δεν βγει από τα πλευρά?. Και άμα αν από τα 50000 αρχίσει και καίει λάδια, πιο πολλά από βενζίνη?!. Και άμα από 60000 δεν παίρνει κάρτα?.
Γι’ αυτό και βλέπετε, ότι όταν υπάρχει κατάφορη διαφορά απόψεων, από τους πλέον σχετικούς, έως τους εντελώς άσχετους, που συμβουλεύουν κιόλας, λες και είναι υπεύθυνοι, και στην αντίθετη έκβαση θα πληρώσουν, ΑΠΛΟΣ ΛΕΩ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ, εκπορευόμενη από την όση γνώση έχω, και από την πήρα μου. ΕΣΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΕ!!. Δική σας η ‘πίτα’ δικό σας και το μαχαίρι. Μα εδώ δεν έχουμε πίτα, ενόσω έχουμε το μαχαίρι!. Σφαχται με το πόδι σας το μοτέρ……
Αυτό που έγραψε περί τέρμα γκάζι 10 φορές ο φίλος ΛΕΟΝΤΑΣ, το διάβασα μόνο στο εγχειρίδιο της νέας τετράχρονης μηχανής του σκάφους μου, πλην όμως μετά της δυο ώρες λειτουργίας. Εγώ δεν θα το κάνω στο νέο μου αυτοκίνητο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σωστό. Μα αυτή, δεν έχει κουζινέτα, έχει ρουλεμάν, και αυτά δεν θέλουν στρώσιμο. Επί πλέων έχει προσθετά χιτώνια, που κολυμπάνε στο νερό, θερμοκρασία του οπίου ρυθμίζει η απάγει ο θερμοστάτης, με τα ανοιγοκλεισίματα του.
Antonis-team.Για να στο είπε μηχανικός της suzuki , κάτι παραπάνω θα ήξερε...
Και μόνο το γεγονός οτι ενδιαδέρθικες τόσο πολύ για το στρώσιμο δείχνει οτι το αυτοκίνητο στα χ'ερια σου θα βγάλει πολλά απροβλημάτιστα Km... -
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Αν εχουν περασει 10 χερια μεχρι να φτασει στην βιτρινα................τι στρωσιμο να κανεις;
ωραία λογική , άρα πάρτο και σκίστω
Το εχουν σκισει αλλοι πριν απο εσενα και εμενα.Λες να ενδιαφερονται καθολου αυτοι που τα ανεβοκατεβαζουν απο τις αυτοκινηταμαξες ή που τα παρκαρουν στο τελωνειο;
Δηλαδή θες να μου πεις οτι ο κανόνας είναι να σκίζουν το αυτοκίνητό σου στο τελωνείο παρκινγκ κλπ και δεν είναι η εξαίρεση?
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Βάζω εδώ όσα ενδιαφέροντα μου είπε ο ΒΑΣΙΛΗΣ με pm για το italian tuning μετά από ερώτησή μουΗ βασική διαδικασία* δεν αλλάζει για τους κινητήρες turbo. Η διαφορά είναι ότι τα turbo ανεβάζουν απότομα τη θερμοκρασία τους και φυσικά τη θερμοκρασία του κινητήρα. Γι'αυτό το λόγο λοιπόν είναι σωστότερο να προηγηθούν λίγα χλμ. (πχ 500) με νορμάλ οδήγηση για να γίνει καλύτερο heat cycle στον κινητήρα/turbo πριν φορτιστούν με max φορτία. Αυτά τα χλμ. πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν σε μικρά μέρη (πχ 50 χλμ) έτσι ώστε να γίνουν τουλάχιστον 10 heat cycles. Αν προκύψει κάποιο μεγαλύτερο ταξίδι θα πρέπει να μετρηθεί σαν ένα heat cycle. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να αποφεύγονται οι σταθερές στροφές (πχ. ταξίδι με 6η και 2500). Το πάτημα και άφημα του γκαζιού για τα πρώτα 1000-2000 χλμ. πρέπει να σου γίνει συνήθεια.
- Η βασική διαδικασία είναι 10 'ανοίγματα' με full γκάζι σε κάθε ταχύτητα, από χαμηλές στροφές μέχρι το 1/2 των ωφέλιμων στροφών (πχ. 3000) πρώτα με 2η, μετά με 3η, 4η, 5η και 6η.
Μόλις φτάσεις στο όριο αυτό (πχ. 3000) αφήνεις το γκάζι και αφήνεις το αυτοκίνητο να φρενάρει με τη μηχανή μέχρι να πέσουν οι στροφές χαμηλά (>1500)
- Μετά πρέπει να ακολουθηθεί άλλο ένα σετ των 10 αλλά αυτή τη φορά ανεβάζεις το όριο στα 2/3 των θφέλιμων στροφών (πχ. 4500) ... με την ίδια πάντα διαδικασία 'φρεναρίσματος' με τον κινητήρα.
- Μετά πρέπει να ακολουθηθεί άλλο ένα σετ των 10 με το το όριο να φτάνει στον κόφτη του κινητήρα.
Βασικές αρχές είναι:
- Να ακολουθείται η σειρά και των στροφών αλλά και των ταχυτήτων. Δλδ. πρέπει πρώτα να ανεβάζει στροφές ο κινητήρας με χαμηλή σχέση, όπου έχει χαμηλό φορτίο, παρά με μεγάλη σχέση που έχει υψηλό φορτίο.
- Μετά από κάθε άνοιγμα να ακολουθείται πάντα το άφημα του γκαζιού και το φρενάρισμα με τον κινητήρα. Είναι προτιμότερο να κάνουμε λιγότερα ανοίγματα από το να κάνουμε συνεχόμενα ανοίγματα χωρίς ενδιάμεσα να αφήνουμε τον κινητήρα να φρενάρει με τη ταχύτητα εμπλεγμένη.
Επειδή όπως καταλαβαίνεις αυτή η διαδικασία απαιτεί χώρο, προτίμησε ΕΟ νύχτα ή ξημερώματα.
Οταν ολοκληρώσεις τη διαδικασία καλό είναι να αλλάξεις λάδια-φίλτρο.Βασίλης*
Σε κάποιες διευκρινιστικές μου ερωτήσεις αν έχει νόημα να κάνω italian tuning μετά από 500 χλμ καθώς ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει αμέσως μου απάντησε (+κάποια εχξτρα διευκρινιστικά που είχα ρωτήσει)
*3- Δεν είναι το ιδεατό αν σκεφτούμε μόνο τα πιστόνια/ελατήρια αλλά είναι το καλύτερο αφού εκτός από καλή απόδοση/στρώσιμο θέλουμε και την αξιοπιστία σε βάθος χρόνου.
4- Δεν παίζει ρόλο πόσο απότομα πατάς το γκάζι αρκεί να το πατάς τέρμα για να λειτουργεί ο κινητήρας με το μέγιστο φορτίο για τις συγκεκριμένες συνθήκες.
5- Μετά το αρχικό στρώσιμο όσο περισσότερο αντέξεις να οδηγείς με αυτό το τρόπο καλό κάνει. Ας το έχεις στο βάθος του μυαλού σου και όταν πιάσεις τον ευατό σου να οδηγείς με σταθερές στροφές ... άρχισε τα άσε πάτα. Σε καθημερινή χρήση μέσα στη πόλη το κάνεις έτσι κι αλλιώς.*
Συμφωνώ επίσης με το Λεωνίδα ότι όταν μιλάμε για μακροζωία ή μη του κινητήρα, σχετιζόμενη με το στρώσιμο, αναφερόμαστε σε νούμερα που προσωπικά δεν με αφορούν καθόλου σα χρήστη (πχ 200.000 χλμ+), άρα αυτό που θα ήθελα κυρίως από το στρώσιμο είναι μέγιστη απόδοση από τον κινητήρα.
Φαντάζομαι δημοσίευση μετά από 3 χρόνια...
Το ιταλικό μπ@υρδέλο , που καίει λάδια , που με έχει αφήσει πολλάκις που που που...και εγώ ??? Με το γάντι του φερόμουν... - Η βασική διαδικασία είναι 10 'ανοίγματα' με full γκάζι σε κάθε ταχύτητα, από χαμηλές στροφές μέχρι το 1/2 των ωφέλιμων στροφών (πχ. 3000) πρώτα με 2η, μετά με 3η, 4η, 5η και 6η.
-
Ο χρήστης red_monster έγραψε:
Αν εχουν περασει 10 χερια μεχρι να φτασει στην βιτρινα................τι στρωσιμο να κανεις;
ωραία λογική , άρα πάρτο και σκίστω
Το εχουν σκισει αλλοι πριν απο εσενα και εμενα.Λες να ενδιαφερονται καθολου αυτοι που τα ανεβοκατεβαζουν απο τις αυτοκινηταμαξες ή που τα παρκαρουν στο τελωνειο;
Δηλαδή θες να μου πεις οτι ο κανόνας είναι να σκίζουν το αυτοκίνητό σου στο τελωνείο παρκινγκ κλπ και δεν είναι η εξαίρεση?
όταν θα πρέπει να ξεφορτώσουν ένα πλοίο αμάξια, και πληρώνονται με το κομμάτι εσύ τί λες να κάνουν
-
Υποθέτω πας θα τα πηδάνε τα αμάξια στα τελωνία που έχει και πολύ χώρο - πίστα. Ιδίως τώρα με τα τουρμπάτα και λοιπά καλούδια, θα λένε κάτσε να δούμε πως πάει τούτο καλό φαίνεται
-
Ο χρήστης red_monster έγραψε:
Φαντάζομαι δημοσίευση μετά από 3 χρόνια...
Το ιταλικό μπ@υρδέλο , που καίει λάδια , που με έχει αφήσει πολλάκις που που που...και εγώ ??? Με το γάντι του φερόμουν...Χρήσιμη η φαντασία δε λέω, αλλά δεν φτάνει...
Στρώσιμο Νέου Αυτοκινήτου.....