-
Τί απαιτήσεις στρωσίματος έχουν κινητήρες όπως των Φερράρι που είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου φτιαγμένοι σε CNC?
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Τί απαιτήσεις στρωσίματος έχουν κινητήρες όπως των Φερράρι που είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου φτιαγμένοι σε CNC?Όλες οι εργαλειομηχανές όλων των κατασκευαστών από τις αρχές της 10ετίας του ΄80 είναι CNC, παλαιότερα είχανε υδραυλικές αντιγραφές στις εργαλειομηχανές.
-
Όμως τα μπλόκ του 99,9% των αυτοκινήτων είναι χυτά, όχι φτιαγμένα σε CNC.
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Όμως τα μπλόκ του 99,9% των αυτοκινήτων είναι χυτά, όχι φτιαγμένα σε CNC.Σίγουρα, ακόμα και της Ferreri είναι χυτά, της Veyron είναι Machined και κάποια άλλα εξ ίσου ειδικά, όμως μετά το χυτήριο όλα τα μηχανικά εξαρτήματα, όπως μπλόκ, κυλινδροκεφαλές, μπιέλες, έμβολα, εκκεντροφόροι, στρόφαλοι και άλλα εξαρτήματα, μπιλιοφόροι, όλα γενικά τα εξαρτήματα θέλουν μερική επεξεργασία στο σημείο που θα πατήσουν τα συνεργαζόμενα εξαρτήματα.
Τα μπλόκ από μαντέμι που είναι και τα περισσότερα θέλουν κατεργασία στους κυλίνδρους και στα κομβία του στροφάλου, τα αλουμινένια το ίδιο, στη θέση που θα κάτσουν τα μαντεμένια χιτώνια και στα κομβία του στροφάλου ( υπάρχουν μπλόκ αλουμινίου που τα μαντεμένια χιτώνια τοποθετούνται στη θέση τους κατά την χύτευση ) στις κυλινδροκεφαλές οι θάλαμοι καύσης ( όχι πάντοτε ) οι θέσεις για τις έδρες των βαλβίδων, οι θέσεις για τους οδηγούς των βαλβίδων, οι μπιέλες θέλουν κατεργασία στα σημεία σύνδεσης, οι στρόφαλοι στα κομβία τους δεν θέλουν κατεργασία ? όλα αυτά γίνονται σε CNC μηχανήματα, τόρνους, φρέζες, δράπανα, κολαουζιέρες, φιλιέρες.
Τυχαία το τμήμα ποιοτικού ελέγχου του κάθε προμηθευτή τραβάει από την παραγωγή εξαρτήματα κατά τη διάρκεια της βάρδεια και τα περνάει από διάφορους ελέγχους, ( χημική ανάλυση, μη καταστροφικός έλεγχος, διαστασιολόγηση, κλπ ) όλα αυτά τα εργαστήρια είναι πια ψηφοακά, ο έλεγχος διαστασιολόγησης είναι ρομποτικός, το ίδιο και η φασματική ανάλυση του εξαρτήματος, τίποτα δεν είναι τυχαίο και τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη του.
Δες εδώ στο Μαρανέλο στο χυτήριο πως γίνονται τα μπλόκ, με τα καλούπια, τις καρδιές των καλουπιών και το χύσιμο του αλουμινίου, έχει και άλλα ενδιαφέροντα.
http://www.youtube.com/watch?v=auLlLXRa ... re=related
Eδώ το μπλόκ της Veyron
http://www.youtube.com/watch?v=GU32Q6QX ... re=related -
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Τα μπλόκ από μαντέμι που είναι και τα περισσότερα θέλουν κατεργασία στους κυλίνδρους και στα κομβία του στροφάλου, τα αλουμινένια το ίδιο, στη θέση που θα κάτσουν τα μαντεμένια χιτώνια και στα κομβία του στροφάλου ( υπάρχουν μπλόκ αλουμινίου που τα μαντεμένια χιτώνια τοποθετούνται στη θέση τους κατά την χύτευση ) στις κυλινδροκεφαλές οι θάλαμοι καύσης ( όχι πάντοτε ) οι θέσεις για τις έδρες των βαλβίδων, οι θέσεις για τους οδηγούς των βαλβίδων, οι μπιέλες θέλουν κατεργασία στα σημεία σύνδεσης, οι στρόφαλοι στα κομβία τους δεν θέλουν κατεργασία ? όλα αυτά γίνονται σε CNC μηχανήματα, τόρνους, φρέζες, δράπανα, κολαουζιέρες, φιλιέρες.Έιχα την εντύπωση πως τα μπλόκ μοντάρονται όπως είναι απο το χυτήριο, χωρίς επιπλέον κατεργασία.
-
Κανένα χυτό, ούτε καν τα χυτά ακριβείας που φτιάχνονται με τη μέθοδο του χαμένου κεριού όπως είναι η ορολογία αυτών των χυτών, και παρόλο που μπορούν να έχουν ποιότητα επιφάνειας 3Δ ( βαθμός αγριότητας της επιφάνειας ) δεν είναι κατάλληλα όταν αυτά πρόκειται να είναι εξαρτήματα ενός κινητήρα με ακρίβεια λειτουργείας λίγων μικκρών ( mikrons ).
-
Θα παρακαλούσα να διορθώσει, η να συμπληρώσει την παράθεση μου, ο φίλος 21 Quadra, αφού πρώτα κατά παράκληση μου, αφαίρεση από άλλη ενότητα το επίθετο ‘δυσλεκτικός’ που μου έχει προσάψει!. Για την ενότητα του forums, ρε γαμώτο!!!….
Η αναφορά μου εκείνη Αντώνη δεν είχε πρόθεση να σε μειώσει, αντίθετα επισήμανα κάτι που δεν το θεωρώ ' κουσούρι΄σε οποιονδήποτε αν υπάρχει, έκανα την αναφορά μόνο και μόνο για να σταματήσουν να σε ειρωνεύονται για την ορθογραφία σου, σε κάθε περίπτωση ανακαλώ, σου ζητώ ειλικρινά συγγνώμη, δεν ήθελα να σε μειώσω και να σε θίξω, συγγνώμη Αντώνη και πάλι.
Βοήθησε με σε ποιά ενότητα είχα κάνει την αναφορά και αμέσως θα αφαιρεθεί, ευχαριστώ για την επισήμανση σου.
-
Η διόρθωση έγινε, ευχαριστώ και συγνώμη Αντώνη.
-
Οι κινητήρες ΠΡΙΝ τοποθετηθούν στο αμάξι δοκιμάζονται - σε εργοστάσιο που ξέρω τους έβαζαν μπρος με παροχή αερίου στην εισαγωγή του αέρα και δούλευαν λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να βεβαιωθούν ότι ο κινητήρας είναι εντάξει.
Αυτό γινόταν όχι για στρώσιμο αλλά γιατί ένας ελαττωματικός κινητήρας στοιχίζει πάρα πολλά λεφτά για να βγει από τελειωμένο αυτοκίνητο. -
Η εργαλειομηχανή που σκάβει το μπλόκ της Veyron είναι κάθετο κέντρο κατεργασίας 5 αξόνων της Ιαπωνικής matsauura
http://www.matsuura.co.jp/english/produ ... v_opt.shtm
Εδώ είναι η κατασκευή ενός μπλόκ V8
-
Η εργαλειομηχανή που σκάβει το μπλόκ της Veyron είναι κάθετο κέντρο κατεργασίας 5 αξόνων της Ιαπωνικής matsauurahttp://www.matsuura.co.jp/english/produ ... v_opt.shtm
Πες όμως και πόσο κοστίζει αυτή η εργαλειομηχανή
-
Ο χρήστης BEAMS έγραψε:
Η εργαλειομηχανή που σκάβει το μπλόκ της Veyron είναι κάθετο κέντρο κατεργασίας 5 αξόνων της Ιαπωνικής matsauura
http://www.matsuura.co.jp/english/produ ... v_opt.shtm
Πες όμως και πόσο κοστίζει αυτή η εργαλειομηχανή
Δεν νομίζω να κάνει πάνω από 300.000 €, ίσως αρκετά φθηνότερα.
-
Και η κατασκευή ενός στροφάλου από οριζόντιο κέντρο κατεργασίας.
http://www.youtube.com/watch?v=E1Fj1j8S ... re=related
Και η χύτευση ενός κινητήρα Ferrari V12
http://www.youtube.com/watch?v=AdcoVurV ... re=related
-
Ο χρήστης xenos έγραψε:
Οπότε η εταιρία, η οποία προσπαθεί να κόψει 5ε από παντού, ξαφνικά σπαταλάει τόσα λίτρα βενζίνης για να μην έχεις εσύ πρόβλημα?Οταν προσπαθούν να ρίξουν το κόστος παραγωγής, σιγά μην κάνουν τέτοιες δοκιμές
Αγαπητοί φίλοι, αν δεχθώ το σκεπτικό σας θα πρέπει να υποθέσω επίσης ότι είναι αποκύημα της φαντασίας μου και ο καταστροφικός έλεγχος αυτοκινήτων από τις βιομηχανίες, σωστά; Αναφέρομαι στις δοκιμές που κάνουν για να βελτιώσουν την παθητική ασφάλεια, καταστρέφοντας ολοκαίνουργια αυτοκίνητα 'για να μην έχω εγώ πρόβλημα'. Μη μου πείτε ότι αυτό είναι θέμα ασφαλείας και τους αναγκάζουν οι νομοθεσίες να το κάνουν. Καμία νομοθεσία δεν τους αναγκάζει. Ο μόνος που τους αναγκάζει είναι ο καταναλωτής που ενδιαφέρεται για την ασφάλειά του και διαλέγει αυτοκίνητο με πολλά αστράκια στο NCAP.
Εν πάσει περιπτώσει, το αυτοκίνητο έχω σκοπό να το ροντάρω, όπως έκανα και με τα προηγούμενα αυτοκίνητα (και μοτοσυκλέτες μου προ αμνημονεύτων ετών...). Απλά κατέθεσα την άποψη της επίσημης αντιπροσωπείας αλλά και της κατασκευάστριας εταιρείας, αφού στις οδηγίες χρήσης δεν αναφέρει τίποτε σχετικό με 'στρώσιμο'.
Είναι όμως αξιοπερίεργο το γεγονός ότι για άλλα θέματα (σχεδόν) όλοι δεχόμαστε ότι καλύτερη αντιμετώπιση είναι αυτή που προτείνει ο κατασκευαστής, ενώ στο θέμα του στρωσίματος, θεωρούμε ότι κάνει λάθος, μας παραμυθιάζει, μας κοροϊδεύει κλπ.
Αναρωτιέμαι λοιπόν, γιατί μας 'κοροϊδεύουν'; Για ποιό λόγο δεν συνιστούν πλέον κάποια διαδικασία ρονταρίσματος, όπως έκαναν στα παλαιότερα αυτοκίνητα; Ποιό είναι το κίνητρό τους; Τι έχει να κερδίσει ή να χάσει ο κατασκευαστής αν συστήσει κάτι που κατά την γνώμη των πολλών θεωρείται απαραίτητο, αλλά αυτός το αποκρύπτει επιμελώς από τον χρήστη; Όπως έγραψα και στο αρχικό μου post, δεν νομίζω να το κάνει για να καταστρέψω το αυτοκίνητο και να τρέχω για ανταλλακτικά και service ώστε να κερδίσει $$$. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, στο βιβλίο οδηγιών και συντήρησης δεν θα είχε τονισμένα εκατό σημεία προσοχής όπως 'η στάθμη του λαδιού δεν πρέπει να ξεπερνάει το max του dipstick' ή 'αν δεν πρόκειται να κινήσετε το αυτοκίνητο για διάστημα μεγαλύτερο από ένα μήνα, αποσυνδέστε τη μπαταρία' και άλλα τέτοια.
Μήπως, λέω μήπως ο κατασκευαστής ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε εμείς οι παντογνώστες;
-
Εμένα πάντως το βιβλιαράκι έλεγε για ήρεμη οδήγηση τα πρώτα 1000 χλμ....αύριο θα ρίξω μια ματιά και θα μεταφέρω ακριβώς...
-
@Pitt
κοροϊδεύουν γιατί οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν γεμίσει με παχυλά αμοιβόμενους μανατζαρέους που δικαιολογούν την ύπαρξή τους με όρους όπως ωφέλιμη ζωή προϊόντος κλπ. -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
κοροϊδεύουν γιατί οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν γεμίσει με παχυλά αμοιβόμενους μανατζαρέους που δικαιολογούν την ύπαρξή τους με όρους όπως ωφέλιμη ζωή προϊόντος κλπ.Αγαπητέ μου συμπολίτη, οι 'μανατζαρέοι' κάνουν την δουλειά τους και εμείς την δική μας. Ένας λόγος επιπλέον λοιπόν και επειδή θεωρώ ότι οι κύριοι αυτοί δεν είναι άσχετοι με τις βασικές αρχές του marketing, είναι σίγουρο ότι αν το 'προϊόν' τους δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του καταναλωτή, θα πάνε αδιάβαστοι και αυτοί και οι εταιρείες που διαχειρίζονται. Αν χαμηλώσουν το προσδοκώμενο επίπεδο ποιότητας ή αν η ωφέλιμη ζωή του προϊόντος είναι μικρότερη αυτής των ανταγωνιστικών προϊόντων, θα έχουν ίσως πρόσκαιρο κέρδος, αλλά γνωρίζουν καλύτερα από εμάς ότι μακροπρόθεσμα θα βουλιάξουν την εταιρεία.
Σαν παράδειγμα φέρνω την Toyota, η οποία δεν φτιάχνει ούτε τα ομορφότερα αυτοκίνητα, ούτε τα γρηγορότερα, ούτε τους καλύτερους κινητήρες έχουν, ούτε τα καλύτερα φρένα, ούτε είναι τα φτηνότερα της αγοράς. Γιατί η Toyota είναι πρώτη σε ταξινομήσεις; Η δική μου εξήγηση είναι επειδή η εταιρεία μας έκανε να πιστεύουμε ότι τα αυτοκίνητά της δεν χαλάνε ποτέ. Είναι προφανές βέβαια ότι και την Toyota 'μανατζαρέοι' την διοικούν και σαφώς τα προϊόντα της έχουν και αυτά 'ωφέλιμη ζωή'.
-
Ο χρήστης bathan έγραψε:
Δεν θα βρούμε πουθενά στα βιβλία να λένε για 'μαλακή/συντηρητική' οδήγηση στα πρώτα 1000 χλμ. Μόνο οι πωλητές τα λένε αυτά και μερικοί μηχανικοίΔεν ισχύει αυτό... Η VW στα βιβλιαράκια των αυτοκινήτων της έχει οδηγίες για στρώσιμο (για 1.000 χλμ όχι πάνω από τα 3/4 των μέγιστων στροφών και μετά μέχρι τα 1.500 σταδιακά άνοιγμα και πάνω από εκεί δεν έχεις πρόβλημα). Έχω ακολουθήσει αυτές τις οδηγίες για ότι αυτοκίνητο έχω οδηγήσει από καινούριο (Golf IV, 206, C4 Picasso) και πάντα είχαν πολύ καλό αποτέλεσμα. Στο Golf για παράδειγμα ο κινητήρας (ο 1,6 8ν 100ps) ήταν και είναι ακόμα το μόνο τμήμα του που δουλεύει απροβλημάτιστα χωρίς να έχει ζητήσει το παραμικρό, εκτός από την τακτική συντήρηση. Ούτε σταγόνα λάδι παραπάνω. Αντίστοιχα και το 206 (με 170.000χλμ πλέον), ενώ το C4 έχει 7.000 οπότε είναι νωρίς ακόμα...
-
Nα το στρώσεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα του κάνεις κακό αν το προσέξεις, τα λοιπά είναι λόγια παραφιλολογίας, όλα τα κινούμενα μέρη πρέπει να αποκτήσουν ομαλά τις ελευθερίες τους και όχι βίαια, και δεν είναι μόνο ο κινητήρας, είναι η μετάδοση, είναι τα φρένα, είναι τα αμορτισέρ, γλυκά και μαλακά για να πιάσουν τόπο τα λεφτά σου, άσε τους άλλους που τους περισσεύουνε να ζορίζουν το δικό τους το αμάξι.
-
Nα το στρώσεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα του κάνεις κακό αν το προσέξεις, τα λοιπά είναι λόγια παραφιλολογίας, όλα τα κινούμενα μέρη πρέπει να αποκτήσουν ομαλά τις ελευθερίες τους και όχι βίαια, και δεν είναι μόνο ο κινητήρας, είναι η μετάδοση, είναι τα φρένα, είναι τα αμορτισέρ, γλυκά και μαλακά για να πιάσουν τόπο τα λεφτά σου, άσε τους άλλους που τους περισσεύουνε να ζορίζουν το δικό τους το αμάξι.Πολύ σωστός ....
Στρώσιμο Νέου Αυτοκινήτου.....