-
με αφορμή τα προβλήματα που έγω με την alfa GT μου, συνφορουμίτης δικηγόρος έγραψε στο alfisti.gr ενα νομικο αρθρο που μας απασχολει όλους. Το μεταφέρω λοιπόν για καθε ενδιαφερόμενο.
Με αφορμή πάρα πολλά παράπονα που διάβασα σε αυτό το forum αλλά και σε πολλά άλλα για σοβαρά ελαττώματα σε καινούρια αυτοκίνητα, που φέρνουν τους ιδιοκτήτες τους στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, δημοσιεύω το παρόν άρθρο με την ελπίδα να βοηθήσω όλους στην γνώση των δικαιωμάτων που έχουν σε αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με το νόμο.
Τα δικαιώματα των αγοραστών χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: Αυτά που προβλέπονται απευθείας από το νόμο και αυτά που προβλέπονται στην εγγύηση που χορηγεί ο εκάστοτε κατασκευαστής/εισαγωγέας.
Α. Δικαιώματα του αγοραστή που πηγάζουν απευθείας από το νόμο.
Τα δικαιώματα αυτά προβλέπονται στον Αστικό Κώδικα, ο οποίος είναι από τους πιο θεμελιώδης νόμους του κράτους μας, καθώς ρυθμίζει πάρα πολλά θέματα της συμβίωσής μας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα δικαιώματα αυτά πηγάζουν απευθείας από το νόμο και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την τυχόν εγγύηση που δίνει ο κατασκευαστής/εισαγωγέας/πωλητής του προϊόντος. ΟΛΑ τα δικαιώματα ισχύουν και ασκούνται ΜΟΝΟ κατά του πωλητή, δηλ. της εταιρείας (dealer, αντιπροσώπου) από την οποία αγοράσαμε το αυτοκίνητο, και ΟΧΙ κατά του εισαγωγέα ή του κατασκευαστή ή οποιουδήποτε άλλου εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου/συνεργείου.
Ο Αστικός Κώδικας, που μεταξύ άλλων ρυθμίζει τα σχετικά με την πώληση, τροποποιήθηκε το 2002, σε συμμόρφωση με αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Οδηγία (44/1999), στηρίζοντας ΔΡΑΣΤΙΚΑ τον αγοραστή εφεξής.
Ο Αστικός Κώδικας ορίζει λοιπόν στο άρθρο 534: «Ο πωλητής υποχρεούται να παραδώσει το πράγμα με τις συνομολογημένες ιδιότητες και χωρίς πραγματικά ελαττώματα.»
Στο άρθρο 535 ορίζει ποια είναι τα πραγματικά ελαττώματα: «Ο πωλητής δεν εκπληρώνει την κατά το προηγούμενο άρθρο υποχρέωσή του, αν το πράγμα που παραδίδει στον αγοραστή δεν ανταποκρίνεται στη σύμβαση και ιδίως:
-
δεν ανταποκρίνεται στην περιγραφή που έχει γίνει από τον πωλητή ή στο δείγμα ή υπόδειγμα που ο πωλητής είχε παρουσιάσει στον αγοραστή
-
δεν είναι κατάλληλο για το σκοπό της συγκεκριμένης σύμβασης και ιδιαίτερα για τη σύμφωνη με το σκοπό αυτόν ειδική χρήση
-
δεν είναι κατάλληλο για τη χρήση για την οποία προορίζονται συνήθως πράγματα της ίδιας κατηγορίας
-
δεν έχει την ποιότητα ή την απόδοση που ο αγοραστής ευλόγως προσδοκά από πράγματα της ίδιας κατηγορίας, λαμβάνοντας υπόψη και τις δημόσιες δηλώσεις του πωλητή, του παραγωγού ή του αντιπροσώπου του,στο πλαίσιο ιδίως της σχετικής διαφήμισης ή της επισήμανσης, εκτός αν ο πωλητής δεν γνώριζε ούτε όφειλε να γνωρίζει τη σχετική δήλωση».
Η 3η και κυρίως η 4η περίπτωση είναι η πιο σημαντική: Δεν έχει την ποιότητα ή την απόδοση που ο αγοραστής ευλόγως προσδοκά από πράγματα της ίδιας κατηγορίας.
Στο άρθρο 537 ορίζεται μάλιστα ότι (το λέω με απλά λόγια) αν το πράγμα εμφάνισε ελαττώματα μέσα σε ένα εξάμηνο από την αγορά του, θεωρούνται τα ελαττώματα αυτά ότι υπήρχαν κατά την παράδοση του πράγματος στον αγοραστή, δηλ. εξ αρχής.
Ποια είναι τα δικαιώματα του αγοραστή στις παραπάνω περιπτώσεις; Ορίζονται ξεκάθαρα και άνευ ουδεμίας αμφιβολίας στο άρθρο 540 ΑΚ:
«Στις περιπτώσεις ευθύνης του πωλητή για πραγματικό ελάττωμα ή για έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας ο αγοραστής δικαιούται κατ' επιλογήν του:-
να απαιτήσει, χωρίς επιβάρυνσή του, τη διόρθωση ή αντικατάσταση του πράγματος με άλλο, εκτός αν μια τέτοια ενέργεια είναι αδύνατη ή απαιτεί δυσανάλογες δαπάνες
-
να μειώσει το τίμημα
-
να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση, εκτός αν πρόκειται για επουσιώδες πραγματικό ελάττωμα.
Ο πωλητής οφείλει να πραγματοποιήσει τη διόρθωση ή την αντικατάσταση σε εύλογο χρόνο και χωρίς σημαντική ενόχληση του αγοραστή».
Στο άρθρο 541 ΑΚ ορίζεται επίσης ότι: «Ο αγοραστής μπορεί, αν διαπιστωθεί αργότερα και άλλο ελάττωμα, να ασκήσει εκ νέου ένα από τα δικαιώματα του προηγούμενου άρθρου. Το ίδιο ισχύει και όταν λείπει συνομολογημένη ιδιότητα».
Στο άρθρο 543 μάλιστα ορίζεται ότι αν το ελάττωμα υπάρχει κατά την παράδοση ή μέσα στο εξάμηνο από αυτήν, ο αγοραστής έχει δικαίωμα αποζημίωσης και για την επιπλέον ζημία που υπέστη εξ αιτίας του ελαττωματικού πράγματος! Π.χ. απώλεια εισοδήματος λόγω απώλειας χρόνου στα συνεργεία!
Αναφέρω ένα παράδειγμα με βάση τα ανωτέρω, στηριζόμενος σε πάρα πολλά παράπονα που διάβασα σε fora αυτοκινήτων: Εάν εμφανιστεί σοβαρό πρόβλημα στον κινητήρα, το οποίο δεν επισκευάζεται παρά την πρώτη ή δεύτερη προσπάθεια του εξουσιοδοτημένου συνεργείου, ή εάν το πρόβλημα εξ αρχής είναι μη επισκευάσιμο, ή αν απαιτεί δυσανάλογα μεγάλο χρόνο και ταλαιπωρία του αγοραστή, ο τελευταίος μπορεί να απαιτήσει άμεσα αντικατάσταση όλου του αυτοκινήτου, διότι ο κινητήρας είναι το πιο βασικό (ουσιώδες) μέρος του. Ή μπορεί να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση, δηλ. να απαιτήσει να πάρουν πίσω το αυτοκίνητό του και να του δώσουν όλα τα χρήματα που είχε πληρώσει για την αγορά του. Ή να απειλήσει ότι αν δεν αλλάξουν αμέσως κινητήρα, θα προβεί σε μία από τις παραπάνω ενέργειες.
Από πλευράς διαδικασίας, τα δικαιώματα αυτά ασκούνται με αποστολή ενός εξωδίκου προς τον πωλητή. Εάν ο πωλητής ωστόσο δεν συμμορφωθεί, απαιτείται προσφυγή στο δικαστήριο με άσκηση αγωγής.
Όλα τα παραπάνω δικαιώματα του αγοραστή, παραγράφονται μετά διετία από την παράδοση του πράγματος, δηλ. ο αγοραστής έχει δύο χρόνια καιρό από την παράδοση για να τα ασκήσει, αλλιώς χάνονται. Από εκεί και πέρα μένει μόνο η επιπλέον εγγύηση που τυχόν δίνει κάθε πωλητής/κατασκευαστής/εισαγωγέας, οπότε ισχύουν οι όροι που προβλέπονται στην εγγύηση αυτή (βλ. Κεφάλαιο Β).
Δηλ. ανεξαρτήτως της εγγύησης που δίνει ο κάθε κατασκευαστής, για οποιοδήποτε κινητό πράγμα αγοράζουμε, από κινητό τηλέφωνο μέχρι στερεοφωνικό μέχρι ψυγείο μέχρι αυτοκίνητο, ο νόμος προβλέπει υποχρεωτική εγγύηση του πωλητή προς τον αγοραστή δύο ετών!
Να αναφέρω επίσης ότι δυστυχώς ο συνήγορος του καταναλωτή όπως και ο συνήγορος του πολίτη, δεν έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες ως προς την επίλυση προβλημάτων, μπορεί μόνο να χορηγήσουν συστάσεις και ενδεχομένως να προτείνουν επιβολή διοικητικών ποινών, αλλά ΔΕΝ μπορούν να επιλύσουν αποφασιστικά συγκεκριμένο πρόβλημα. Αυτή την εξουσία την έχουν ΜΟΝΟ τα δικαστήρια, όπου προσφεύγει ο πολίτης που αισθάνεται αδικημένος.
Β. Δικαιώματα του αγοραστή που πηγάζουν από την εγγύηση που χορηγεί ο εκάστοτε κατασκευαστής/εισαγωγέας/πωλητής του προϊόντος.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα δικαιώματα αυτής της κατηγορίας στηρίζονται αποκλειστικά στην εγγύηση που χορηγεί ο κατασκευαστής/εισαγωγέας/πωλητής και ασκούνται ΜΟΝΟ κατά αυτού που τη χορηγεί. Εάν λοιπόν την εγγύηση δίνει ο κατασκευαστής/εισαγωγέας αλλά όχι και ο πωλητής (dealer, αντιπρόσωπος), τα δικαιώματα αυτής της κατηγορίας δεν μπορούν να ασκηθούν κατά του συγκεκριμένου πωλητή/αντιπροσώπου.
Για την κατηγορία αυτή δικαιωμάτων δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να παραθέσουμε. Το θέμα ρυθμίζεται από το νόμο 2251/1994 «Για την προστασία του καταναλωτή», όπως αυτός τροποποιήθηκε επίσης το 2002 σε συμμόρφωση με την οδηγία 44/1999 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο άρθρο 5 του νόμου αυτού προβλέπονται κάποιες ρυθμίσεις σχετικά με την εγγύηση ενός προϊόντος.
Συγκεκριμένα στην § 3 ορίζεται ότι «Σε περίπτωση προμήθειας καινουργών προϊόντων με μακρά διάρκεια (διαρκή καταναλωτικά αγαθά), η παροχή γραπτής εγγύησης είναι υποχρεωτική». Τέτοια προϊόντα φυσικά είναι και τα αυτοκίνητα.
Στο ίδιο άρθρο και στις §§ 4 και 5 προβλέπονται οι πιο ενδιαφέρουσες και σημαντικές ρυθμίσεις προς όφελος του αγοραστή/καταναλωτή:
'4. Η παράβαση των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου δεν θίγει το κύρος της εγγύησης, την οποία ο καταναλωτής μπορεί να επικαλεσθεί και να απαιτήσει την τήρησή της. Σε περίπτωση αντικατάστασης του προϊόντος ή ανταλλακτικού του, η εγγύηση αυτόματα ανανεώνεται για όλη της τη διάρκεια ως προς το νέο προϊόν ή ανταλλακτικό.
5. Σε κάθε περίπτωση επιφυλάσσεται η εφαρμογή των διατάξεων του Αστικού Κώδικα για την ευθύνη του πωλητή για πραγματικά ελαττώματα ή έλλειψη συνομολογημένων ιδιοτήτων. Εκ των προτέρων παραίτηση του καταναλωτή από την προστασία του κατά τις διατάξεις αυτές είναι άκυρη.'Ο νόμος λοιπόν είναι σαφής: Η εγγύηση ανανεώνεται εξ ολοκλήρου για το νέο ανταλλακτικό που τοποθετήθηκε. Δηλ. η εγγύηση για το ανταλλακτικό ξεκινάει από την αρχή για χρονικό διάστημα ίσο με την αρχική. Αν για παράδειγμα δίνεται τριετής εγγύηση για το αυτοκίνητο και στα 2,5 χρόνια αλλαχθεί ο κινητήρας, ο κινητήρας έχει εγγύηση για άλλα τρία χρόνια, είτε αρέσει στον προμηθευτή, είτε όχι. Το σκεπτικό του νομοθέτη ήταν ότι αν ένα πράγμα είναι ελαττωματικό και το διορθώνεις, θα πρέπει η επιδιόρθωση να είναι σωστή και σοβαρή, και όχι να κοροϊδεύεις τον καταναλωτή προσπαθώντας απλώς να περάσει η αρχική εγγύηση που δίνεις.
Επισημαίνω επίσης ότι, όπως ρητά καθορίζεται στον παραπάνω νόμο, σε κάθε περίπτωση υπερισχύουν οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα, δηλ. ο πωλητής δεν μπορεί να αποφύγει την ευθύνη του δίνοντας μικρότερη εγγύηση ή με πιο ασύμφορους όρους για τον αγοραστή.
Από πλευράς διαδικασίας άσκησης των δικαιωμάτων αυτής της κατηγορίας, ισχύουν τα ίδια με την πρώτη κατηγορία.
Ελπίζω να βοήθησα όλους όσοι έχουν προβλήματα με το καινούριο αυτοκίνητό τους. Smile Εάν επιθυμούν οι διαχειριστές του site, μπορούν το παρόν θέμα να το μετατρέψουν σε υπόμνημα, ώστε να είναι πάντα άμεσα διαθέσιμο στα μέλη.
-
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Η αντικατάσταση ταυτότητας έχει μπελά. .Ποιο μπελά; Ένα πιστοποιητικό (το ζητάς από ΚΕΠ ή ΟΤΕ), φωτογραφίες και μια βόλτα από το τμήμα.
-
Ο χρήστης abq έγραψε:
Η αντικατάσταση ταυτότητας έχει μπελά. .
Ποιο μπελά; Ένα πιστοποιητικό (το ζητάς από ΚΕΠ ή ΟΤΕ), φωτογραφίες και μια βόλτα από το τμήμα.
Ναι μια βόλτα, πάρα πολύ πρωινή ώρα, με αναμονή στην ουρά για να πάρεις, αν προλάβεις ημερομηνία. Ημερομηνία που πρέπει να πας για να καταθέσεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη γειτονιά μου τουλάχιστον είναι περίπου δυο μήνες μετά τη πρώτη επίσκεψη στο τμήμα.
-
Ο χρήστης abq έγραψε:
Η αντικατάσταση ταυτότητας έχει μπελά. .
Ποιο μπελά;
Σε μερικά τμήματα τη παίρνεις αυθημερόν αλλά σε τιμωρούν σκληρά για την αναίδειά σου να ζητήσεις ταυτότητα.
Πρέπει να εμφανισθείς κατά τις 2-3 το πρωί (να πιάσεις σειρά) και να περιμένεις τον αστυνόμο στις 7 (αν έχει καρέκλες είναι καλά γιατί φίλος μου περίμενε στη σκάλα - δεν υπήρχε χώρος αναμονής). Τότε σου κλείνει ραντεβού για τις 10-11 όπου και συμπληρώνεται το έντυπο της νέας ταυτότητας. Υπολόγισε περίπου 12 ώρες τιμωρίας.
-
Ενταξει ουτε λιγο μαστιγωμα, ουτε χαστουκια με '1' και '2' τπτ, παει χαλασε και η αστυνομια γμτ!
-
Ο χρήστης nasos/sti έγραψε:
γνωριζει κανεις αν μπορουμε να ασφαλισουμε το αμαξι μας σε κρατος της εε?oχι δεν γινεται
και να γινοταν ομως θα ηταν ακριβοτερα αποτι στην Ελλαδα
-
Ξέρει κάποιος τι πρέπει να γράφει η υπεύθυνη δήλωση του μηχανολόγου μηχανικού για αντικατάσταση κινητήρα;
-
Μια ερωτηση, αν μπορει καποιος να βοηθησει...
Εκλεισα προσφατα ετοιμοπαραδοτο αυτοκινητο αξιας 46000 και εδωσα ενα μερος για προκαταβολη (5000ευρω) και αφησα ενα υπολοιπο για δανειο (26000ευρω). Τα υπολοιπα 15000 ειναι να τα δωσω και αυτα μετρητα κατα την αγορα του αυτοκινητου.
Με ενημερωσε ο πωλητης οτι πρεπει να τα καταβαλω και αυτα σχεδον μια εβδομαδα πριν παρω τα αυτοκινητο στα χερια μου (εως Παρασκευη) , ωστε να μπορει να το ''τιμολογησει'' στο ονομα μου (και να το παρω την πρωτη εβδομαδα του 2008). Ισχυει κατι τετοιο?Ειμαι υποχρεωμενος πριν παραλαβω και ελεγξω το αμαξι να τα εχω δωσει σχεδον ολα μπροστα?
Στην συμφωνια παραγγελιας γραφει πως ετσι πρεπει να γινεται...Αλλα λογικο ειναι να γραφουν αυτο που τους βολευει, απο την δικη μου πλευρα μπορω να τους πω να πληρωσω με την παραλαβη? Η' να ζητησω ενα πρωτο ελεγχο πριν πληρωσω, και να το παραλαβω κανονικα την επομενη εβδομαδα?
Δεν ξερω αν αγχωνομαι χωρις λογο, αλλα επειδη εχω ακουσει διαφορα, αν τυχει κατι και εχω πληρωσει ολα μπροστα, μετα ελαχιστη δυναμη θα εχω στο να διεκδικησω κατι αλλο...
Ευχαριστω προκαταβολικα για τις οποιες απαντησεις...
-
Αν έχει εγκριθεί το δάνειο (δηλαδή έχει λάβει και εκείνα τα χρήματα) και μένει μόνο να καταβληθεί το ποσό των 15κ για να κλείσει η εξόφληση, πίεσε τους αυτό να γίνει κατά την παράδοση-παραλαβή, ώστε να είσαι και εσύ ο ίδιος εξασφαλισμένος.
Βάσει όσων ανέφερες, ο έμπορος έχει ήδη στα χέρια του τα 2/3 της αξίας του αυτοκινήτου. Αν μιλάς με τον πωλητή, ζήτα να μιλήσεις με κάποιο ανώτερο στέλεχος ή το λογιστήριο και κάνε την διαπραγμάτευση. Αν είσαι σαφής και ανυποχώρητος στην πρότασή σου, συνήθως το δέχονται (ζητάς ευθέως εξόφληση του υπολοιπου ποσού με μετρητά την ίδια ημέρα με την παραλαβή του αυτοκινήτου). Τιμολόγηση μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή. Μπορεί να το κόψει επί πιστώσει και την ημέρα που θα γίνει η παραλαβή του αυτοκινήτου και θα προσκομίσεις τα υπόλοιπα χρήματα, σου κόβει απόδειξη είσπραξης όπου στην αιτιολογία θα αναγράφει εξόφληση υπολοίπου.
Με το καλό να το παραλάβεις!
-
Απο τη στιγμη οπως λεει και ο βασιλης που εχουν παρει τα 2/3 ζητα τους να το φερουν να το ελενξεις και δωστους τα υπολοιπα επι τοπου για να στο μεταβιβαζουν και να ειναι και αυτοι υσηχοι, μην σου εχουν μεταβιβασει το αμαξι και περιμενουν να τους δωσεις τα 15κ.
-
Στέλιο από ότι κατάλαβα θέλουν να το τιμολογήσουν με ημερομηνία Δεκεμβρίου (μάλλον για στόχους) και επ'ευκαιρίας δεν θα τους χαλάσει αν λάβουν και τα χρήματα 2 εβδομάδες νωρίτερα...
Το καλύτερο είναι να τους πει να γίνει η τιμολόγηση επί πιστώσει, και εξόφληση μόλις δει το αυτοκίνητο, ή ακόμα και την ίδια μέρα με την παραλαβή. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χρειάζεται να ψαρώνεις. Μόλις δουν το πρώτο σημάδι δυσαρέσκειας και ότι δεν συμφωνείς σε αυτό που σου προτείνουν, συνήθως αλλάζουν στάση. Από τη στιγμή που εσύ είσαι ο πελάτης, αν τους πεις με σοβαρότητα,κοφτά και επιβλητικά την πρότασή σου, θα βρεθεί κάποια λύση στην οποία θα συμφωνείτε από κοινού και οι 2 πλευρές...
-
Απο τη στιγμη που εχουν παρει τοσο μεγαλο ποσοστο παιζει και να του το μεταβιβασουν ετσι και να τα δωσει μετα.
Βασικα δεν νομιζω οτι τους ενδιαφερει τοσο η τιμολογηση όσο η ταξινομηση.
-
Ευχαριστω πολυ ολους για τις προτασεις τους!
Το δανειο εχει εγκριθει στανταρ γιατι ειμαι οκ απο πλευρας καλυψεων.
Ακομα τους εχω ζητησει η αδεια να ειναι μετα την 1/1/08 ετσι ωστε να περαστει στο νεο ετος και να μην φαω ουτε τον χρονο πανω μου αλλα ουτε και τα τελη για 2-3 μερες...Απο στοχους δεν κυνηγανε οπως μου ειπε γιατι τους εχουν ηδη φερει για το 2007, οποτε δεν παιζει να μου την κανουν για αυτο.
Επειδη ειναι ετοιμοπαραδοτο τους ζητησα να το δω αν ειναι πρωτα και μου ειπε, πως ναι μπορει να γινει αυτο, αλλα να πρεπει να το ''προετοιμασουν πρωτα'' για να μην το δω απλητο κλπ κλπ. Με παρεξενευσε λιγο αυτο αλλα δεκτο....Και μετα παλι να το ξαναπροετοιμασουν οταν το ξαναπαρω...
Το μονο που σκεφτομαι ειναι , να ειναι ακριβως οπως μου εχουν πει -στα εξτρα- και να μην εχει φαει κανενα χτυπημα ή εχει ''περιεργα'' χιλιομετρα (π.χ. καμια 100αρια)....
Τελος τα χρηματα μπορω να τα εχω σε τραπεζικη επιταγη και να τους τα δειξω σε περιπτωση που υπαρχει η οποιαδηποτε αμφισβητηση...
ΥΓ.Γενικα ειμαι αρκετα επιφυλακτικος γιατι πολλα ακουγονται... Μεχρι και ρυζια εχουν βρεθει σε αμαξι που ειναι καινουργιο και προοριζεται για πωληση...
-
Αν δεν κάνω λάθος το ΤΤ έχεις κλείσει, έτσι δεν είναι?
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στο είπαν αυτό. Ενδέχεται να το έχουν σε άλλο χώρο αποθήκευσης. Ίσως να βαριόταν ο πωλητής να μπει στη διαδικασία να πάτε μαζί να το δεις. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σου αρνήθηκε. Μπορούσε να σου πει είναι στο τάδε μέρος να πας ο ίδιος να το δεις. Το ότι είναι άπλυτο μου φαίνεται λίγο αστεία δικαιολογία.
Και εγώ άπλυτο είδα το δικό μου όταν κατέβηκε από την νταλίκα, αλλά με ικανοποίησε που το είδα 'ΚΑΘΑΡΟ' από την άλλη έννοια (χτυπήματα κτλ) και ότι είχε όλα τα σελοφάν, τα χαρτιά του και τον εξοπλισμό που ήθελα.
Αν στο προετοιμάσουν, θα το δεις χωρίς χαρτιά τελωνείου, σελοφάν κτλ. Δηλαδή θα μπορούσε κάλλιστα να είναι πχ εκθεσιακό κομμάτι ή να λείπει κάποιο στοιχείο εξοπλισμού και να το τοποθετήσουν εκ των υστέρων. Στη θέση σου θα επιδίωκα να το δω, όχι απαραίτητα από φόβο μήπως σου κρύβουν κάτι, αλλά για να είμαι ο ίδιος ήσυχος.
-
Και εγω σκεφτομαι οτι ισως να ειναι κανα εκθεσειακο, αλλιως γιατι να μην το δει οπως ειναι? Αν εχει και αλλη εκθεση ο συγκεκριμενος ντιλερ, κανε μια βολτα χωρις να ξερουν ποιος εισαι και τσεκαρε αν παιζει εκθεμα στο ιδιο χρωμα και εξτρα σαν το δικο σου, αν ναι παρε τον αριθμο πλαισιου (καποιος που εχει audi) μπορει να σου πει που ειναι και συγκρινετο με αυτο που σου εχουν γραψει.
Το εχω ξαναγραψει οτι εγω θα προτιμουσα εκθεσειακο απο το να παρω ενα που ηταν 6 μηνες σε μια αλανα και το ετρωγε ο ηλιος και η βροχη.Απλα αν ειναι εκθεισειακο πρεπει να το ξεριες, και φυσικα πρεπει να σου κοψουν κατι ακομα.
Καλλριζικο μπάι (οχι ο taurus) δε γουέι
-
Ο χρήστης Vasgti έγραψε:
Αν δεν κάνω λάθος το ΤΤ έχεις κλείσει, έτσι δεν είναι?Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στο είπαν αυτό. Ενδέχεται να το έχουν σε άλλο χώρο αποθήκευσης. Ίσως να βαριόταν ο πωλητής να μπει στη διαδικασία να πάτε μαζί να το δεις. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σου αρνήθηκε. Μπορούσε να σου πει είναι στο τάδε μέρος να πας ο ίδιος να το δεις. Το ότι είναι άπλυτο μου φαίνεται λίγο αστεία δικαιολογία.
Oντως ΤΤ ειναι (μαυρο). Εχει αλλο ενα καταστημα ο συγκεκριμμενος εμπορος οποτε ισως περασω. Βεβαια ειπε πως το εχουν σε αλανα και θα ειναι πολυ χαλια απο βρωμια.....Αλλα μου ειπε να το κανονισουμε αν ειναι για Πεμπτη πριν πληρωσω....Τωρα σελοφαν κλπ δεν νομιζω να βρω αφου δεν ειναι κατι που ηρθε τωρα...Για το κερωμα απο το εργοστασιο τι παιζει?
Μου ειπε πως η επισημος εισαγωγες το κανει αυτο και τους το δινει μετα εκεινων προετοιμασμενο....!!!Το εχω ξαναγραψει οτι εγω θα προτιμουσα εκθεσειακο απο το να παρω ενα που ηταν 6 μηνες σε μια αλανα και το ετρωγε ο ηλιος και η βροχη.
Απλα αν ειναι εκθεισειακο πρεπει να το ξεριες, και φυσικα πρεπει να σου κοψουν κατι ακομα.
Καλλριζικο μπάι (οχι ο taurus) δε γουέι
Μου προτεινε και ενα εκθεσιακο κοκκινο, με εκπτωση 2000 ευρω, αλλα ειναι 8 μηνων σιγουρα εκει, και δεν μου εκανε πολυ σαν ιδεα... Βεβαια και εκεινος παραδεχτηκε οτι το κοκκινο ειναι σε συνθηκες πιο καλες απο το αλλο στην αλανα....
Τωρα που το σκεφτομαι η βιασυνη για ετοιμοπαραδοτο ισως δεν ηταν τοσο καλη....
-
Μην το σκέφτεσαι έτσι φίλε μου. Από την στιγμή που το αυτοκίνητο είναι καθαρό από χτυπήματα και φθορές, μην σε ανησυχεί τίποτα. Μια χαρά θα είναι.
Τα σελοφάν λογικά θα τα έχει. Τα βγάζουν όταν είναι να γίνει το pdi. Εκείνα που δεν έχει είναι τα εξωτερικά προστατευτικά που έχουν στο τελωνείο.
Και το σημαντικότερο: σε 2 εβδομάδες θα το χαίρεσαι στους δρόμους οδηγώντας το και όχι κοιτάζοντας τα προσπέκτους περιμένοντας το να έρθει!
-
Ο χρήστης Vasgti έγραψε:
Μην το σκέφτεσαι έτσι φίλε μου. Από την στιγμή που το αυτοκίνητο είναι καθαρό από χτυπήματα και φθορές, μην σε ανησυχεί τίποτα. Μια χαρά θα είναι.Τα σελοφάν λογικά θα τα έχει. Τα βγάζουν όταν είναι να γίνει το pdi. Εκείνα που δεν έχει είναι τα εξωτερικά προστατευτικά που έχουν στο τελωνείο.
Και το σημαντικότερο: σε 2 εβδομάδες θα το χαίρεσαι στους δρόμους οδηγώντας το και όχι κοιτάζοντας τα προσπέκτους περιμένοντας το να έρθει!
Σ' ευχαριστω για τις θετικες σκεψεις σου!
Ευχομαι ολα να πανε καλα! Και πανω απ' ολα εμεις να ειμαστε καλα, γιατι τελικα ολα αυτα μικρη σημασια εχουν! -
ρε παιδια αν μια κληση μεινει απληρωτη απο εκει και περα τι γινεται ?
-
Θεωρητικά περνάει στο Taxis.... αλλά δεν ξέρω αν αυτό έχει εφαρμοστεί.
Νομικές ερωτήσεις