-
Ο χρήστης ratanplan έγραψε:
Μετα τα κτελ εχει αλλη μια λωριδα για να μπαινουν στην εθνικη οσοι ερχονται απο καβαλας, μηπως λεει εκει ο φιλος?σε αυτην την διακεκομενη πατησαν οι αριστερη μου τροχοι για να αποφυγω το εμποσθεν μου αυτοκινητο.
-
Εφόσον τα πράγματα έχουν όπως τα περιγράφεις τότε ήσουν απολύτως νόμιμος και δεν έχεις καθόλου συνυπαιτιότητα., αφού το μηχανάκι ήταν σε μη υπαρκτή λωρίδα , δηλαδή αριστερά από εσένα που βρισκόσουν ήδη στην αριστερή.
Για να μην όμως μπλέξεις με πολλές λεπτομέρειες από τις οποίες ενδεχομένως προκύψει έστω και ελάχιστη ευθύνη σου (μικρός βαθμός συνυπαιτιότητας), θα σου πρότεινα, ως δικηγόρος, να μην αναφερθείς στην κατάθεσή σου στο αστυνομικό τμήμα ότι τραβήχτηκες αριστερά, αλλά πως κινιόσουν φυσιολογικά με την ταχύτητα του προβλεπόμενου ορίου ταχύτητας και πως απλώς φρέναρες δικαιολογημένα απότομα κατόπιν φρεναρίσματος πανικού του μπροστινού σου. Το μηχανάκι δεν τηρούσε την απαραίτητη απόσταση με αποτέλεσμα να μην έχει τον απαραίτητο χώρο ώστε να φρενάρει επαρκώς και έτσι εισήλθε αδικαιολόγητα αριστερά από εσένα μεταξύ του διαχωριστικού των ρευμάτων κυκλοφορίας και της αριστερής λωρίδας, χάνοντας την ισορροπία του και πέφτοντας πάνω σου. Τίποτε άλλο.Μην φοβάσαι για την νομική εξέλιξη της κατάστασης καθώς ούτως ή άλλως σε καλύπτει η ασφαλιστική σου εταιρία μέχρι το ποσό των 500.000 ευρώ. Ωστόσο, έτσι όπως περιγράφεις την κατάσταση, έχεις δικαίωμα να ζητήσεις από την ασφαλιστική του μοτοσυκλετιστή το κοστός των ζημιών που ενδεχομένως έπαθες στο αυτοκίνητό σου. Αυτός που πέφτει από πίσω τεκμαίρεται ότι ευθύνεται, εκτός αν αποδειχτεί υπαιτιότητα του μπροστινού.
Εάν θέλεις περισσότερες πληροφορίες στείλε μου mail στο markoulakoslawfirm@yahoo.gr, να σε συμβουλεύσω.
Με εκτίμηση, Μαρκουλάκος Μιχάλης
-
Αν γνωρίζει κανείς με βεβαιότητα (koutsan, lkar?) ας απαντήσει παρακαλώ: μπορεί αυτοκίνητο με αριθμό πλαισίου που αποδεικνύει ότι έχει παραχθεί εντός του 2002, να πωληθεί ως καινούριο το 2005;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
-
Θα εχει προβλημα με ενα ενγραφο, δεν θυμαμαι πως λεγεται, το οποιο ληγει μετα απο καποιο χρονο. Εμεις τρεχαμε να βγαλουμε πινακιδες σε 2 φιεστα Βαν που θα εληγε αυτο, και δνε μιλαω για 5ετιας φυσικα αμαξι!
Πες μου οτι δεν την πατησε καποιος....
-
Ναι, αρκεί να μην έχει βγάλει άδεια κυκλοφορίας στο μεταξύ, ούτε στο εξωτερικό ούτε στην Ελλάδα.
Μέχρι να βγει η πρώτη άδεια (σε οποιαδήποτε χώρα) θεωρείται καινούργιο.
-
Με το δεδομενο οτι οι ποντοι για επαγγ διπλωματα σβηνουν στα 2 χρονια ενω για τα ερασ στα 3 χρονια ηθελα να ρωτησω το εξης.
Αν ενω εχεις ερασιτ διπλωμα εχεις Χ ποντους, εαν το μετατρεωεις σε επαγγ, ποτε σβηνουν αυτοι οι ποντοι? -
Μόλις τώρα διαπίστωσα σε φίλου Opel Agila (ενάμιση μηνός αυτοκίνητο με χαρτινες πινακίδες ακόμα) που το έχει αφήσει έξω απο το σπίτι του λογω απουσίας του για ένα μήνα στο εξωτερικό, ότι κάποιοι που βάζουν διαφημιστικά φυλάδια στα παρμπριζ κάτω απο τους υαλοκαθαριστήρες κάποιος ... ο τελευταίος μάλλον (έχει πέντε έξι φυλάδια το ένα πάνω στο άλλο) ... στράβωσε τον βραχίονα του υαλοκαθαριστήρα του, υπάρχει δε και άλλο φυλάδιο που το σφήνωσαν στον ήδη σπασμένα βραχίονα αναμεσα με το λάστιχο ...
Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις? Καταστροφή ξένης περιουσίας είναι. Κάνει μηνύσεις αλλά εναντίον ποιού, όλων των εταιριών που έβαλαν τα διαφημιστικά? Στο τελευταίο? Κατα αγνώστου?Η αλήθεια πάντως είναι ότι εδώ και μέρες και κάτι παράξενες ώρες (μεσημέρι ή αργά το βράδυ ή ξημερώματα) πολλοί πιτσιρικάδες κυκλοφορούν και βάζουν τέτοια έντυπα απο φροντιστήρια, σχολεία κλπ και κάθε μέρα πετάω τουλάχιστον 2 απο το αμάξι μου, έχουν δε γεμίσει και τα πεζοδρόμια με αυτά ...
-
Να κάτσει στ'αυγά του και να κοιτάξει να περνάει όμορφα τη ζωή του
Ρε δεν είστε καλά που θέλετε να κάνετε μηνύσεις για τα φυλλάδια
-
Δεν είναι έτσι φίλε μου.
Το να βρω ένα χαρτί στο τζάμι μου δεν είναι τίποτα πέρα απο το να απλώσω το χέρι μου και να το πετάξω στον κάδο απέναντι και καθόλου δεν με ενοχλεί αλλά το να προκαλείς και ζημιά και μάλιστα σε ολοκαίνουριο αυτοκίνητο το λιγότερο ... πληγώνει.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα περάσει καλά στην εξωτική Γαλλική Πολυνησία που πήγε για 20 μέρες μένοντας σε υπερπολυτελείας ξενοδοχείο που έχει ... αχυρόσπιτα μέσα στην θάλασσα και το όλο εξωτικό περιβάλλον ενδείκνυται για γαμήλιο ταξίδι. Ας γυρίσει με το καλό και βλέπει τι θα κάνει. -
Πες, όταν μάθεις, αν αξίζουν αυτά τα κόλπα. Φαίνονται εκπληκτικά στις φωτογραφίες, αλλά πάντα αναρρωτιόμουν πως δεν σκεβρώνεις από την υγρασία.
-
Ξέρεις κάποιος σε ποιο νόμο αναφέρεται το μέγιστο μήκος του δρόμου (ποσοστό επί της πρόσοψης αν δεν κάνω λάθος) που μπορεί να δεσμευτεί από μία οικοδομή (μονοκατοικία/πολυκατοικία) για είσοδο/έξοδο στους χώρους στάθμευσης αυτής;
-
Δικαιούσαι μια είσοδο/έξοδο από το πάρκινγκ της πολυκατοικίας. Αν έχεις ξεχωριστή είσοδο και έξοδο με εσωτερική κυκλοφορία στη πιλοτή, δικαιούσαι 2 ανοίγματα - δυστυχώς δεν ξέρω πόσο ακριβώς είναι το ελάχιστο νόμιμο σε μέτρα, αν έχεις 2,5-3,5 μέτρα δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα στην άδεια. Δεν δικαιούσαι να έχεις σε όλη τη πρόσοψη πινακίδες για να μπαίνουν τα αμάξια στη πιλοτή.
-
Να ρωτήσω κι εγώ κάτι.
Έχω βάλει μία κάμερα στην πιλοτή και βλέπω το αυτοκίνητο μου. Πρέπει να βάλω ταμπέλα να λέει ότι 'ο χώρος παρακολουθείται από μπλα μπλα μπλα', για να είμαι εντάξει με τα προσωπικά δεδομένα?
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
Να ρωτήσω κι εγώ κάτι.Έχω βάλει μία κάμερα στην πιλοτή και βλέπω το αυτοκίνητο μου. Πρέπει να βάλω ταμπέλα να λέει ότι 'ο χώρος παρακολουθείται από μπλα μπλα μπλα', για να είμαι εντάξει με τα προσωπικά δεδομένα?
Σύμφωνα με την οδηγία 1122/2000 της Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και συγκεκριμένα το άρθρο 2 περ.Ε, όπως τροποποιήθηκε σύμφωνα με την 2162/10.6.2005 τροποποίηση της οδηγίας 1122/2000 :
Η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μέσω κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης εγκατεστημένων σε ιδιωτικούς χώρους από φυσικό πρόσωπο για την άσκηση δραστηριοτήτων αποκλειστικά προσωπικών ή οικιακών εκφεύγει του πεδίου εφαρμογής του Νόμου, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 2 του Ν.2472/97.
Η λήψη ωστόσο εικόνας από κοινόχρηστους χώρους κατοικιών που περιλαμβάνουν πολλά αυτόνομα διαμερίσματα συνιστά επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που εμπίπτει στο Νόμο. Στην περίπτωση αυτή, πέραν των άλλων προϋποθέσεων επεξεργασίας, είναι απαραίτητη η ρητή και ειδική συγκατάθεση κάθε ενοίκου και όταν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε η Γενική Συνέλευση της πολυκατοικίας μπορεί να αποφασίσει σύμφωνα με τον κανονισμό της την αναγκαιότητα ή μη εγκατάστασης του κυκλώματος. Ο θιγόμενος από την απόφαση αυτή σε ό,τι αφορά τα προσωπικά του δεδομένα μπορεί να προσφύγει στην Αρχή. Οι κάμερες δεν πρέπει να ελέγχουν την πρόσβαση στα κατ’ ιδίαν διαμερίσματα, σε γειτονικές κατοικίες, δρόμους και πεζόδρομους.
Ο εκάστοτε διαχειριστής της πολυκατοικίας είναι ο υπεύθυνος επεξεργασίας και είναι υποχρεωμένος για την ενημέρωση των υποκειμένων ότι ο χώρος βιντεοσκοπείται. Η καταγραφή εικόνας χωρίς ήχο είναι επιτρεπτή εφόσον η μονάδα ελέγχου που καταχωρεί τις εικόνες βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο με ελεγχόμενη πρόσβαση και τα δεδομένα διατηρούνται το πολύ 48 ώρες. Ειδικά για τις σε ενιαίο χώρο θέσεις στάθμευσης οχημάτων των κατοικιών (υπόγειο, πυλωτή), είναι επιτρεπτή η τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος από το νόμιμο κάτοχο μόνον όταν οι κάμερες εστιάζουν αποκλειστικά στο αγαθό το οποίο προστατεύουν και όχι σε γειτονικούς χώρους και υπάρχει πινακίδα που ενημερώνει τα υποκείμενα για την βιντεοσκόπηση.Αν λοιπόν είναι σε κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας πρέπει (εκτός από συναίνεση ενοίκων ή απόφαση Γενικής Συνέλευσης):
Να γνωστοποιήσει το κλειστό κύκλωμα στην Αρχή (με χρήση ειδικού εντύπου).
Να ενημερώνει με ευδιάκριτες πινακίδες ότι ο χώρος βιντεοσκοπείται.
Να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της επεξεργασίας.
Να ζητήσει την άδεια της Αρχής για ειδικές περιπτώσεις κλειστών κυκλωμάτων, π.χ. όταν γίνεται καταγραφή ευαίσθητων δεδομένων ή όταν το διάστημα τήρησης των δεδομένων είναι ανώτερο των 15 ημερών.
Ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεν απαλλάσσεται από τις παραπάνω υποχρεώσεις ακόμα και όταν πραγματοποιείται απλώς λήψη εικόνας από το κλειστό κύκλωμα, χωρίς αποθήκευση ή άλλη περαιτέρω επεξεργασία!
Αν είσαι σε μονοκατοικία και η κάμερα εστιάζει στο αυτοκίνητό σου και όχι σε χώρους όπου πχ μπορεί να εργάζονται ο κηπουρός σου ή η οικιακή βοηθός σου κλπ κλπ δεν νομίζω ότι εμπίπτεις στο Ν. 2472/1997 και δεν χρειάζεται να τηρείς τις προϋποθέσεις του.
Προσοχή όμως, αν βάλεις κάμερα ακόμα και μέσα στο ίδιο σου το σπίτι για παρακολούθηση (ή και χωρίς αυτό το σκοπό απαραίτητα) υπηρετικού προσωπικού, νταντάς κλπ τότε είσαι παράνομος εφόσν δε τηρείς τις προϋποθέσεις του Ν. (συγκατάθεση του υποκειμένου και ενημέρωσή του, γνωστοποίηση στην Αρχή κλπ κλπ) : '...η εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης σε οικία, η οποία είτε έχει ως σκοπό είτε επιφέρει ως αποτέλεσμα την παρακολούθηση της δραστηριότητας των εργαζομένων, οι οποίοι προσφέρουν – με βάση τις ειδικότερες συμβατικές τους υποχρεώσεις, που απορρέουν από οποιαδήποτε σύμβαση παροχής υπηρεσιών, και ανεξάρτητα από την ιδιαίτερη νομική φύση της σύμβασης αυτής – την εργασία τους στο χώρο της συγκεκριμένης οικίας, αποκλείει οπωσδήποτε (τόσο de facto όσο και – κυρίως – de jure) την περίπτωση άσκησης δραστηριοτήτων αποκλειστικά προσωπικών ή οικιακών. Συνεπώς, η επεξεργασία αυτή εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 2472/1997.'
Απόσπασμα από την απόφαση 3/2007 της Αρχής. -
Όλοι αυτοί δηλαδή (εταιρίες κλπ) που έχουν κάμερες στους δρόμους έχουν ενημερώσει την Αρχη?
-
Συνήθως ναι, αν όχι πάντως είναι παράνομοι
-
cmarin, κοιτα εδω:
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
cmarin, κοιτα εδω:Αν υπάρχει όμως ομόφωνη απόφαση των ενοίκων δεν υπάρχει θέμα. Απλά πρέπει να δηλωθεί και στην Αρχή. Εγώ το μόνο που έχω είναι μία κάμερα χωρίς ήχο που βλέπω μόνο το αυτοκίνητο μου. Αυτή τη στιγμη δεν καταγράφει, γιατί μου χτύπησε ο δίσκος. Όταν κατέγραφε κάθε μία βδομάδα τα έσβηνα (λόγω χώρου)
-
μπορεις να βαλεις εφαρμογη που θα καταγραφει μονο οταν θα υπαρχει κινηση, οποτε δε θα τρως αδικα χωρο στο δισκο.
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
cmarin, κοιτα εδω:Βασικά εδώ είναι όλο το κείμενο της απόφασης http://www.dpa.gr/portal/page?_pageid=3 ... F%83%CE%B7' target='_blank
31-03-2008-ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡ. 22/2008 Έλεγχος σε κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης εγκατεστημένων σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικίας.
Νομικές ερωτήσεις