-
Θα ηθελα την συμβουλη σας,στην επιλογη μιας εξατμισης για την barchetta.
Στην GTV εχω τοποθετησει της Remus.Αρκετα καλη,απλα ρωτω μηπως εχετε καποια καλη προταση.
Θελω να εχει καλη αποδοση και καλο ηχο.Οχι εντονο ηχο,μην καλυπτει αυτον του κινητηρα,αλλα να ειναι ευηχη.Σας ευχαριστω εκ των προτερων...
-
Στην GTV εχω τοποθετησει της Remus.Αρκετα καλη,απλα ρωτω μηπως εχετε καποια καλη προταση.
Θελω να εχει καλη αποδοση και καλο ηχο.Οχι εντονο ηχο,μην καλυπτει αυτον του κινητηρα,αλλα να ειναι ευηχη.Σας ευχαριστω εκ των προτερων...
-
-
SuperSprint ειναι απο τις πιο αποδοτικες και ποιοτικες της αγορας!
Αλλα γιατι οχι Remus...ειναι κορυφη..ειχα παλια!
Μην επιζητας πολυ τον θορυβο..ετσι την πατησα κι εγω μια φορα και την αλλαξα στο μηνα πανω γιατι με κουραζε ο θορυβος της..! -
SUPERSPRINT = άριστη ποιότητα και σωστός ήχος
http://www.supersprint.com/homeuk.htmΔιαφορετικά μπορείς να φτειάξεις μιά χειροποίητη ανοξείδωτη πιό οικονομικά
Υπάρχουν πολλοί καταξιωμένοι Ελληνες ''εξατμισάδες'' -
Οι απαντήσεις των υπολοίπων και ειδικά του Βασίλη με καλύπτουν.
Θα ήθελα μόνο να πω ότι πρέπει κάποια στιγμή να πάψουμε να πιστεύουμε στη μυθολογία περί 'βελτιωτικών' εξατμίσεων και 'αλόγων' (συνήθως πράσινων). Σήμερα οι εξατμίσεις είναι πολύ καλά σχεδιασμένες. Μια καινούργια νορμάλ εξάτμιση δεν υπολείπεται από μια 'βελτιωτική' τόσο ώστε να αξίζει το κόστος, αν ο σκοπός είναι η αύξηση της ιπποδύναμης ή της ροπής.
Εξαίρεση αποτελούν τα ήδη βελτιωμένα αυτοκίνητα και ειδικά τα turbo που μπορούν να κερδίσουν με μεγαλύτερη διάμετρο σωλήνα από τον καταλύτη και πίσω (ή και με αλλαγή του καταλύτη).
Όσον αφορά στον ήχο και την εμφάνιση, δεν έχω καμία αντίρρηση και μάλιστα θα έβαζα και εγώ αν κέρδιζα κάτι σ'αυτό τον τομέα.
-
Basilie επειδη αναφερες για ηχο...ειχα group n και την αλλαξα με την εργοστασιακη (Saxo VTS) μιλαμε μερα με την νυχτα!
Δεν αντεχεται ο ηχος τουλαχιστο απο μενα.. -
Φιλε Βασιλη εδω θα διαφωνησω...Μια σωστα μελετημενη εξατμιση ακομα και σε αυτοκινητο με πολυ μικρες επεμβασεις(πχ φιλτρο,προγραμμα)βοηθαει στο να παρουμε καποια αλογα(λιγα βεβαια)
Σε οτι ειπαν τα παιδια για την Supersprint θα συμφωνησω απολυτα.
Αψογος ηχος-μπασος χωρις να ειναι κουραστικος και εγγυηση. -
Ο χρήστης CLIO-V6 έγραψε:
Φιλε Βασιλη εδω θα διαφωνησω...Μια σωστα μελετημενη εξατμιση ακομα και σε αυτοκινητο με πολυ μικρες επεμβασεις(πχ φιλτρο,προγραμμα)βοηθαει στο να παρουμε καποια αλογα(λιγα βεβαια)
Σε οτι ειπαν τα παιδια για την Supersprint θα συμφωνησω απολυτα.
Αψογος ηχος-μπασος χωρις να ειναι κουραστικος και εγγυηση.Μόνο μη μου πεις ότι είδες τις διαφορές «στο δυναμόμετρο», γιατί θα κάνω χαρακίρι από την απελπισία μου...
Επαναλαμβάνω ολοκληρωμένα την πρόταση: για μη βελτιωμένα ροϊκά (κυλινδροκεφαλή ή υπερσυμπίεση) αυτοκίνητα, η διαφορά που θα δει κανείς ανάμεσα σε μια «βελτιωτική» και σε μια καινούργια, «στρωμένη» εργοστασιακή εξάτμιση (είναι σημαντικό αυτό!) είναι από μη μετρήσιμη έως μη συμφέρουσα για τα χρήματα που θα δώσεις.
Αυτό που κερδίζεις βασικά είναι καλό ήχο, πιθανώς μια μικρή επανακατανομή της ροπής σε κάποιες στροφές (συνήθως στις μεσαίες) και βέβαια καλύτερη ποιότητα κατασκευής και αντοχή.
Οι εξατμίσεις Group N, A κλπ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ, τα επίπεδα θορύβου είναι υπερβολικά.
-
Βασικα απλα με ελευθερας εξατμιση απλα ριχνουμε λιγο το backpressure. Αυτο δε σημαινει ομως περισσοτερα αλογα εαν υπαρχει προβλημα πριν την εξατμιση.
Δηλαδη λιγοτερα mmHg δεν σημαινει απαραιτητα και περισσοτερα αλογα.
Εξαιρεση αποτελει -οπως λεει και ο Βασιλης- ολοκληρωμενη βελτιωση της εξαγωγης απο την βαλβιδα εξαγωγης μεχρι τη ... μπουκα στο καζανακι. Μιλαμε ομως για μεγαλο project με ειδικο χταποδι (primary pipes), collector, secondary tuned pipe και τελικο καζανακι. Ολα αυτα τα υδραυλικα βεβαια με προκαθορισμενα μηκη (απο μαθηματικους τυπους) και διαμετρους με βαση το κινητηρα και το ωφελιμο πεδιο στροφων.
Επειδη ομως λιγοι φτανουν αυτο το επιπεδο και επειδη οι τουρμπισιοι απλα ενδιαφερονται για το ελαχιστο backpressure μετα τη φτερωτη, και μια εξατμιση ελευθερας απο καλο Ελληνα βελτιωτη δεν θα ηταν χασιμο χρηματων.
Η προσοχη στις Ελληνικες κατασκευες ειναι στα χταποδια που στον collector δημιουργουνται ρωγμες. Εαν ομως ο βελτιωτης σας γνωριζει το μαθηματικο τροπο για σωστο σχεδιασμο χταποδιου και παραλληλα επιλεγει το ακριβοτερο collector (απο ΗΠΑ) τοτε μπορειτε να παρετε και το χταποδι απο Ελλαδα.
-
Έχει κανείς να προτείνει κάποιον καλό εξατμισά στην περιοχή της Αττικής? Κάποιον που να ξέρει, για να μην έχουμε προβλήματα με ρωγμές που προανέφερε ο φίλος μας...
Φιλικά,
-
Ερώτηση:
Εφόσον ο υπερσυμπιεστής παίρνει κίνηση από τα καυσαέρια του κινητήρα, δε θα πρέπει μετά το turbo η ταχύτητα των καυσαερίων να είναι μικρότερη απ' ότι σ' εναν αντίστοιχο ατμοσφαιρικό; Άρα μια μεγαλύτερης διαμέτρου εξάτμιση δε θα είχε φτωχώτερα αποτελέσματα απ' ότι σ' έναν ατμοσφαιρικό;
Επίσης με μια μεγαλύτερης διαμέτρου εξάτμιση δεν χάνεις σε ροπή χαμηλά; Η πίεση που έχουν τα καυσαέρια στην εξάτμιση παίζει ρόλο και στο πόσα καυσαέρια μένουν στο θάλαμο καύσης για τον επόμενο κυκλό, αν είναι μεγάλη έχεις περισσότερα, πράγμα που βελτιώνει την απόδοση χαμηλά και την οικονομία, αφού κάποια καυσαέρια ξανακαίγονται, αν είναι μικρή έχεις μεγαλύτερη ευστροφία, άρα και κάποια δύναμη πολύ ψηλά εκεί που ενδεχομένως πιο πριν να τελείωνες ...
Στα turbo ούτως ή άλλως έχεις την ίδια πίεση αμέσως μετά το θάλαμο καύσης, αφού αυτό λειτουργεί με συγκεκριμένες στροφές που απαιτούν συγκεκριμένες παροχές...Αν κάπου τα έχω μπερδέψει διαφωτίστε με!!!
-
Χμμμ, μαλλον οχι γιατι βασικα η διατομη της εξατμισης εχει αμεση σχεση με την ιπποδυναμη. Δηλαδη για μια Χ ιπποδυναμη θελεις μια εξατμιση Ψ διατομης, ουτε μεγαλυτερη ουτε μικροτερη. Αν σκεφτεις οτι ενα turbo αυτοκινητο εχει κατα κανονα μεγαλυτερη ιπποδυναμη απο ενα ατμοσφαιρικο αντιστιχου κυβισμου, βλεπεις που χρειαζεται η μεγαλυτερη διατομη.
Επισης, μην ξεχνας οτι σε ενα turbo αυτοκινητο τα καυσαερια ηδη εχουν ενα σημαντικο εμποδιο κατα την εξοδο τους (φτερωτη και αδρανεια της) οποτε μετα παο την φτερωτη ειναι καλο να τα 'διευκολυνεις'. ΑΛΛΑ ακομα και τα turbo αυτοκινητα χρειαζονται καποιο back pressure, μια τεραστια εξατμιση δεν κανει καλο. Το γιατι το ειχα διαβασει στο Maximum Boost by Corky Bell (καλο βιβλιο για τουρμπο) αλλα τωρα δεν θυμαμαι και δεν το εχω εδω μαζι μου.
-
Τελικά,αν βάλω σωλήνα μεγαλύτερης διαμέτρου απο τον καταλύτη μέχρι το τελικό καζανάκι στη Laguna turbo,θα κερδίσω τίποτε?
Στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο,αυτό ειδικά το τμήμα της εξάτμισης (μήκους σχεδόν 2 μέτρων) έχει διατομή όσο σε ένα 1400άρι αυτοκίνητο και υπάρχει η σκέψη οτι περιορίζει την έξοδο των καυσαερίων.
Εννοείται οτι δεν μιλάω για υπερβολές στη μετατροπή αυτή...
Οσο για το τελικό καζανάκι δεν σκέφτομαι να κάνω κάτι,διότι δεν θέλω θόρυβο στο ταξίδι!
Οποιος πιστεύει οτι θα υπάρχει αύξηση ή μείωση ισχύος θα παρακαλούσα να το τεκμηριώσει κιόλας,ώστε να ξέρω σίγουρα τα αποτελέσματα της μετατροπής και να μην κάνω κάτι στην τύχη... -
Γιατι δεν ρωτας ενα 'εξατμισα'...?
Παρε ενα τηλ τον Παπαδοπουλο που εχει εγγυημενες λυσεις για ολα τα αυτοκινητα! -
Ο χρήστης GTZ έγραψε:
Τελικά,αν βάλω σωλήνα μεγαλύτερης διαμέτρου απο τον καταλύτη μέχρι το τελικό καζανάκι στη Laguna turbo,θα κερδίσω τίποτε?
Στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο,αυτό ειδικά το τμήμα της εξάτμισης (μήκους σχεδόν 2 μέτρων) έχει διατομή όσο σε ένα 1400άρι αυτοκίνητο και υπάρχει η σκέψη οτι περιορίζει την έξοδο των καυσαερίων.
Οσο για το τελικό καζανάκι δεν σκέφτομαι να κάνω κάτι,διότι δεν θέλω θόρυβο στο ταξίδι!
Οποιος πιστεύει οτι θα υπάρχει αύξηση ή μείωση ισχύος θα παρακαλούσα να το τεκμηριώσει κιόλας,ώστε να ξέρω σίγουρα τα αποτελέσματα της μετατροπής και να μην κάνω κάτι στην τύχη...Να σου πω για το δικό μου αυτοκίνητο που έχουν ίδιο κυβισμό και θα βγάλεις τα συμπεράσματα σου.
Το μοτέρ είναι παλαιότερης τεχνολογίας , έχει 8:1 συμπίεση και χρησιμοποιεί την κλασσική Τ3 με 0,7 bar πίεση και 1,05 bar με overboost.
H εργοστασιακή εξάτμιση από το down pipe μέχρι και το τελικό καζανάκι είχε διάμετρο 56mm . Η Supersprint που είχε ολοκληρωμένη εξάτμιση πρότεινε 60mm χωρίς μεσαίο καζανάκι και ελεύθερο τελικό (και αφαίρεση καταλύτη για αγωνιστική χρήση)
Αλλάζοντας σε πρώτη φάση σε 63mm μαζί και τον καταλύτη με μεταλλικό και μόνο με ελεύθερο τελικό είχα :
Αισθητή έλλειψη ροπής όταν το turbo δεν είχε ανεβάσει πίεση (σ'αυτό παίζει ρόλο και η χαμηλή συμπίεση ) , αλλά μόλις ανέβαζε πίεση η διαφορά στη ροπή και στη δύναμη ήταν ακόμα μεγαλύτερη και το μοτέρ δεν ψόφαγε μετά τις 5500 σαλ αλλά συνέχιζε και μετά τις 6000 σαλ. Σε δυναμομέτρηση που είχα κάνει τότε με ένα επαναπρογραμματισμένο chip (μόνο στην απόκριση και στον κόφτη) και νορμάλ πίεση του turbo , είχε δείξει 219,6 hp στις 5700 και 33,4 kgm στις 3200 συνολικά , με το σκαλοπάτι της δύναμης να φαίνεται και στο διάγραμμα πόσο απότομα ανέβαινε. Δυστυχώς δεν είχα δυναμομέτρηση με νορμάλ ,αλλά από τα εργοστασιακά 190/5750 και 30,5/3500 η διαφορά ήταν μεγάλη.
Επειδή ο θόρυβος στο ταξίδι ήταν κουραστικός αργότερα άλλαξα τη σωλήνα με 60mm και πρόσθεσα ένα μεσαίο ελεύθερο καζανάκι (όχι με διαφράγματα).
Η ροπή αυξήθηκε από το ρελαντί μέχρι το σημείο της μέγιστης πίεσης του turbo και ήταν πολύ αισθητό στο δρόμο. Η δυναμομέτρηση που έκανα δεν ήταν απόλυτα συγκρίσιμη επειδή είχα βάλει και άλλο chip που ανέβαζε την πίεση του turbo αλλά από το ρελαντί μέχρι τις 3000 σαλ η διαφορά στη ροπή ήταν περίπου 1 kgm !! και πιστεύω κατά το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν υπεύθυνη η εξάτμιση.
Οπως κατάλαβες πρέπει να κάνεις μεγάλες αλλαγές για να έχεις ανάλογα αποτελέσματα και αν κερδίσεις πολλά θα χάσεις και πολλά απο κάπου αλλού.Γενικά πιστεύω ότι αλλάζοντας μόνο το σωλήνα χωρίς να αλλάξεις τα καζανάκια και ειδικά χωρίς την αφαίρεση του μεσαίου με τα διαφράγματα , δεν κερδίζεις τίποτα. Και λέω τίποτα , γιατί το να κερδίσεις μερικούς ίππους και ροπή στις μεσαίες-ψηλές στροφές (αμφίβολο) χάνοντας σε φιλικότητα και (πιθανόν) θόρυβο, *δε λέει *
-
Ο χρήστης ΒΑΣΙΛΗΣ έγραψε:
Να σου πω για το δικό μου αυτοκίνητο που έχουν ίδιο κυβισμό και θα βγάλεις τα συμπεράσματα σου.
Το μοτέρ είναι παλαιότερης τεχνολογίας , έχει 8:1 συμπίεση και χρησιμοποιεί την κλασσική Τ3 με 0,7 bar πίεση και 1,05 bar με overboost.
H εργοστασιακή εξάτμιση από το down pipe μέχρι και το τελικό καζανάκι είχε διάμετρο 56mm . Η Supersprint που είχε ολοκληρωμένη εξάτμιση πρότεινε 60mm χωρίς μεσαίο καζανάκι και ελεύθερο τελικό (και αφαίρεση καταλύτη για αγωνιστική χρήση)
Αλλάζοντας σε πρώτη φάση σε 63mm μαζί και τον καταλύτη με μεταλλικό και μόνο με ελεύθερο τελικό είχα :
Αισθητή έλλειψη ροπής όταν το turbo δεν είχε ανεβάσει πίεση (σ'αυτό παίζει ρόλο και η χαμηλή συμπίεση ) , αλλά μόλις ανέβαζε πίεση η διαφορά στη ροπή και στη δύναμη ήταν ακόμα μεγαλύτερη και το μοτέρ δεν ψόφαγε μετά τις 5500 σαλ αλλά συνέχιζε και μετά τις 6000 σαλ. Σε δυναμομέτρηση που είχα κάνει τότε με ένα επαναπρογραμματισμένο chip (μόνο στην απόκριση και στον κόφτη) και νορμάλ πίεση του turbo , είχε δείξει 219,6 hp στις 5700 και 33,4 kgm στις 3200 συνολικά , με το σκαλοπάτι της δύναμης να φαίνεται και στο διάγραμμα πόσο απότομα ανέβαινε. Δυστυχώς δεν είχα δυναμομέτρηση με νορμάλ ,αλλά από τα εργοστασιακά 190/5750 και 30,5/3500 η διαφορά ήταν μεγάλη.
Επειδή ο θόρυβος στο ταξίδι ήταν κουραστικός αργότερα άλλαξα τη σωλήνα με 60mm και πρόσθεσα ένα μεσαίο ελεύθερο καζανάκι (όχι με διαφράγματα).
Η ροπή αυξήθηκε από το ρελαντί μέχρι το σημείο της μέγιστης πίεσης του turbo και ήταν πολύ αισθητό στο δρόμο. Η δυναμομέτρηση που έκανα δεν ήταν απόλυτα συγκρίσιμη επειδή είχα βάλει και άλλο chip που ανέβαζε την πίεση του turbo αλλά από το ρελαντί μέχρι τις 3000 σαλ η διαφορά στη ροπή ήταν περίπου 1 kgm !! και πιστεύω κατά το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν υπεύθυνη η εξάτμιση.
Οπως κατάλαβες πρέπει να κάνεις μεγάλες αλλαγές για να έχεις ανάλογα αποτελέσματα και αν κερδίσεις πολλά θα χάσεις και πολλά απο κάπου αλλού.Γενικά πιστεύω ότι αλλάζοντας μόνο το σωλήνα χωρίς να αλλάξεις τα καζανάκια και ειδικά χωρίς την αφαίρεση του μεσαίου με τα διαφράγματα , δεν κερδίζεις τίποτα. Και λέω τίποτα , γιατί το να κερδίσεις μερικούς ίππους και ροπή στις μεσαίες-ψηλές στροφές (αμφίβολο) χάνοντας σε φιλικότητα και (πιθανόν) θόρυβο, *δε λέει *
Κατ'αρχήν ευχαριστώ για την απάντησηκαι θα τη λάβω σοβαρά υπόψη.
Εγώ δεν θέλω να κερδίσω 30 ίππους με τη μετατροπή αυτή,απλά σκέφτομαι οτι ένας σωλήνας τόσο μικρής διαμέτρου σε αυτό το αυτοκίνητο,μάλλον εξυπηρετεί προδιαγραφές θορύβου και μόνον,εις βάρος της απόδοσης!Σκεπτόμενος οτι η μικρή αυτή απελευθέρωση της φιμωμένης εξάτμισης θα απελευθερώσει και τη φτερωτή της τουρμπίνας (λόγω αύξησης της ταχύτητας εξόδου των καυσαερίων),υποθέτω οτι 8-10 άλογα θα κερδιστούν χωρίς ουσιαστικές θυσίες σε άνεση και θόρυβο,μιας και τώρα η εξάτμιση απλά δεν παράγει καθόλου (μα καθόλου) θόρυβο.
Σημειωτέον οτι το turbo μπαίνει απο πολύ χαμηλά σε αυτό το αυτοκίνητο(1800 σαλ) οπότε και το πιθανό κέρδος με βάση την δική σου περιγραφή θα ξεκινάει απο πολύ χαμηλά!
Οσον αφορά κάποιον πιθανό επαναπρογραμματισμό,αυτός δεν φαίνεται να υφίσταται εντός Ελλάδος ακόμη...
Ιδωμεν! -
Ο χρήστης GTZ έγραψε:
Οποιος πιστεύει οτι θα υπάρχει αύξηση ή μείωση ισχύος θα παρακαλούσα να το τεκμηριώσει κιόλας,ώστε να ξέρω σίγουρα τα αποτελέσματα της μετατροπής και να μην κάνω κάτι στην τύχη...Καλημερα/καλησπερα!
Με αλλαγη μονο του σωληνα δεν θα κερδισεις τιποτα,ενδεχομενως να χασεις κιολας,γιατι το συστημα της εξατμισης ειναι μελετημενο μεχρι την τελευταια παραμετρο.
Οποτε εγω δε θα ρισκαρα να αφησω ενα τετοιο αυτοκινητο σαν το δικο σου στα χερια καθε εξατμισα που οι εμπειριες του περιοριζονται στην αλλαγη εξατμισης σε σαξοραλλα.
Και ειμαι κατα της χειροποιητης εξατμισης και για αλλους λογους:
-Θορυβωδη τελικα,ολα τα χειροποιητα,με κακη ποιοτητα υλικων(μονωτικων κλπ)Γνωστος μου με delta HF 190 ps πηγε σε γνωστο εξατμισα και αλλαξε εξατμιση,με σωληνα κλπ.
Του ειπε ο εξατμισας, πως θα χασει και λιγο αποδοση , προς τιμην του εξατμισα και ετσι και εγινε.
Το αποτελεσμα ειναι πως μετα απο 1 χρονο το τελικο να εχει σκουριασει στις κολλησεις και να μην ειναι καλα τοποθετημενο.
Ενω ο θορυβος τον κουραζει και εχει χασει κιολας λιγη αποδοση.Εγω στη θεση σου φιλε GTZ θα δοκιμαζα μια ετοιμη λυση πχ supersprint και ας ηταν λιγο ακριβη.
Θα ημουν ομως σιγουρος για την ποιοτητα της βελτιωσης με εγγυηση και μελετημενη λυση πανω σε δυναμομετρα, χωρις θορυβο(πολυ σημαντικο για μενα). -
Μερικές φορές με μικρότερη διάμετρο έχεις μεγαλύτερη ταχύτητα των αερίων και αυτό το θές. Μπορεί η μεγαλύτερη διάμετρος να σημαίνει ελευθερία και μικρότερες αντιστάσεις αλλά σε υπερβολή η ταχύτητα ροής πέφτει.
Εφόσον λοιπόν δεν σκοπεύεις να κάνεις σημαντικές αλλαγές (μεγαλύτερη τουρμπίνα και τρελλές υπερπιέσεις) και εγώ υποστηρίζω βελτίωση λογικών διαστάσεων από επίσημο βελτιωτή όπως προτείνει και ο προηγούμενος.Η ποιότητα κατασκευής εξάτμισης κοστίζει. Αν πληρώνεις για ανοξείδωτη και καλές κολλήσεις με αργκόν κλπ τότε δεν σκουριάζει και κρατάει πρακτικά για πάντα (σε καιρό Ελλάδας).
-
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Η αλήθεια είναι οτι με αποκαρδιώσατε με αυτά που είπατε.Θα το σκεφτώ πολυ αν θα προχωρήσω και φυσικά θα το εξαντλήσω το θέμα ρωτώντας κι αλλού.Πάντως σε επίσημο service Renault μου απάντησαν θετικά για το εγχείρημα.Σε ερώτηση που τους έκανα για την περίπτωση της Lancia Delta ΗF που ανάφερε ο φίλος S3,μου είπαν οτι πρόκειται για διαφορετικού ύφους αυτοκίνητο και ο κατασκευαστής στην περίπτωση αυτή (Lancia) δεν έλαβε σαν πρώτιστο μέλημα τίποτε άλλο απο την απόδοση,γι'αυτό και η εξάτμιση αυτή είναι αρκετά ελεύθερη απο το εργοστάσιο,οπότε είναι πολύ δύσκολο να την βελτιώσει πραγματικά κάποιος.Αντίθετα στην περίπτωση της Laguna turbo η απόλυτη ησυχία στο ταξίδι ήταν ο στόχος,γι'αυτό καί φίμωσαν όσο μπορούσαν το μοτέρ με εξάτμιση μικρής διαμέτρου ώστε τα db να κατέβουν άσχετα με το πόσο θα έκοβε απο το μοτέρ.
Αυτά αν μη τι άλλο,δείχνουν λογικά πάντως...
Περι εξατμισεων...