-
Φίλε George..πρώτα πρέπει να μετρήσεις τη διάμετρο της εξάτμισης και να δείς και τη σχεδίαση της. Δηλ. τι διάμετρο έχει το down pipe , που είναι ο καταλύτης -ες ; , τι διάμετρο έχει ο σωλήνας που ενώνει τα καζανάκια , πόσα καζανάκια έχει , έχει πολλές κούρμπες ; υπάρχει χώρος για πιό ίσια σωλήνα μεγ. διαμέτρου ; μπορεί να φτειαχτεί σωλήνας με τις εργοστασιακές φλάντζες ώστε να ξαναμπαίνει η παλιά εάν θελήσεις ;
Αν μπορείς δώσε μας αυτά τα στοιχεία και επειδή το έχω μελετήσει το θέμα μπορώ να σου δώσω μιά πιό πλήρη απάντηση. Πάντως σε γενικές γραμμές με το turbo που έχει το μοτέρ σου , η διάμετρος 56mm πρέπει να είναι το όριο αν θές να διατηρήσεις την απόκριση και το θόρυβο σε λογικά πλαίσια. Αυτό με κάθε επιφύλαξη βέβαια
-
Ο χρήστης ΒΑΣΙΛΗΣ έγραψε:
Φίλε George..πρώτα πρέπει να μετρήσεις τη διάμετρο της εξάτμισης και να δείς και τη σχεδίαση της. Δηλ. τι διάμετρο έχει το down pipe , που είναι ο καταλύτης -ες ; , τι διάμετρο έχει ο σωλήνας που ενώνει τα καζανάκια , πόσα καζανάκια έχει , έχει πολλές κούρμπες ; υπάρχει χώρος για πιό ίσια σωλήνα μεγ. διαμέτρου ; μπορεί να φτειαχτεί σωλήνας με τις εργοστασιακές φλάντζες ώστε να ξαναμπαίνει η παλιά εάν θελήσεις ;Αν μπορείς δώσε μας αυτά τα στοιχεία και επειδή το έχω μελετήσει το θέμα μπορώ να σου δώσω μιά πιό πλήρη απάντηση. Πάντως σε γενικές γραμμές με το turbo που έχει το μοτέρ σου , η διάμετρος 56mm πρέπει να είναι το όριο αν θές να διατηρήσεις την απόκριση και το θόρυβο σε λογικά πλαίσια. Αυτό με κάθε επιφύλαξη βέβαια
ΟΚ με την πρώτη ευκαιρία που θα σηκωθεί το αυτοκίνητο θα πάρω τις μετρήσεις που θές.
Πάντως κάποιος Αυστριακός φίλος μου που έκανε tuning στη Laguna turbo του,αντικατέστησε πλήρως το σωλήνα απο τον καταλύτη και πίσω,αλλά όχι το τελικό καζανάκι.Το μεσαίο καζανάκι καταργήθηκε,αλλά η μετατροπή συνδυάστηκε με chiptuning και το αυτοκίνητο ανέβηκε στα 197 άλογα απο 176 που είχε πρίν τη μετατροπή (2 ίππους παραπάνω σε σχέση με τη δικιά μου Laguna ).
Πάντως σύντομα θα μάθω τι ακριβώς διαμέτρου σωλήνα έβαλε.
Οσο για το θόρυβο,υπήρξε λέει μια ανεπαίσθητη αύξησή του (αν και αυτός το αποδίδει στο παραπάνω έργο που παράγει πια το μοτέρ σε επίπεδο θαλάμου καύσης). -
Ότι και να κάνεις μην τσιγκουνευτείς γιατί θα τήν πληρώσεις διπλή. Προτείνω κάποια επώνυμη ειδικά μελετημένη ( αν υπάρχει ) για το Laguna turbo λύση. Είμαι δε της άποψης να αλλαχτεί και το τελικό καζανάκι με κάποιο επώνυμο το οποίο να έχει CE για θόρυβο και άρα να μην είναι κουραστικό και θορυβώδες. Κάτι σε Supersprint ή Remus ίσως.
-
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Ότι και να κάνεις μην τσιγκουνευτείς γιατί θα τήν πληρώσεις διπλή. Προτείνω κάποια επώνυμη ειδικά μελετημένη ( αν υπάρχει ) για το Laguna turbo λύση. Είμαι δε της άποψης να αλλαχτεί και το τελικό καζανάκι με κάποιο επώνυμο το οποίο να έχει CE για θόρυβο και άρα να μην είναι κουραστικό και θορυβώδες. Κάτι σε Supersprint ή Remus ίσως.Η Supersprint δεν έχει απολύτως τίποτε για τη Laguna turbo!
Η Remus βγάζει μόνο τελικό καζανάκι κι αυτό είναι το ίδιο για όλες τις ατμοσφαιρικές εκδόσεις Laguna (1.6 16V,1.8 16V,2.0 16V,3.0 24V).Για την 2.0 turbo δεν υφίσταται καζανάκι στους καταλόγους της Remus!
Ούτε ο ΕLIA ο επίσημος tuner Renault έχει κάτι για την turbo.Γι'αυτό το λόγο δεν πειράζω τελικό καζανάκι.
Σίγουρα αν είχα ατμοσφαιρικό αυτοκίνητο δεν θα πείραζα καθόλου την εξάτμιση,όμως επειδή ακριβώς πρόκειται για Turbo σκέφτομαι μια βελτίωση συγκρατημένη μεν αλλά αποδοτική δε.Αν έτσι καταφέρω και κερδίσω πάνω απο 5 άλογα σίγουρα θα μιλάμε για απτό κέρδος.
Οπωσδήποτε το αυτοκίνητο θα ξαναδυναμομετρηθεί μετά για να δούμε τι...πιάσαμε και θα γίνει άμεση σύγκριση με την πρόσφατη δυναμομέτρηση που έδειξε 174 hp στις 5000 σαλ και 264 Nm απο τις 3400 σταθερά έως τις 4400 σαλ. -
Ο χρήστης GTZ έγραψε:
Η Supersprint δεν έχει απολύτως τίποτε για τη Laguna turbo!
Εχεις ρωτήσει σε μαγαζί ή έχεις απλά ψάξει το site? Ρωτάω γιατί τη σελίδα τους δεν την έχουν ανανεώσει, έχει μείνει αρκετά πίσω.
-
Ο χρήστης n_olympios έγραψε:
Εχεις ρωτήσει σε μαγαζί ή έχεις απλά ψάξει το site? Ρωτάω γιατί τη σελίδα τους δεν την έχουν ανανεώσει, έχει μείνει αρκετά πίσω.Μιλάω για το site.
-
Τότε ψάξε σε μαγαζί, γιατί νομίζω πως θα έχουν λύση... Στο site που έψαξα κι εγώ για το Xsara, έχουν ακόμα μόνο το MkI, δηλαδή 3 χρόνια πίσω (και βάλε...)
-
Ο χρήστης n_olympios έγραψε:
Τότε ψάξε σε μαγαζί, γιατί νομίζω πως θα έχουν λύση... Στο site που έψαξα κι εγώ για το Xsara, έχουν ακόμα μόνο το MkI, δηλαδή 3 χρόνια πίσω (και βάλε...)Να συμπληρώσω ότι η Supersprint τα παλιά της μοντέλα τα δίνει σε άλλες εταιρείες. Για παράδειγμα πριν μερικά χρόνια έδωσε τα μοντέλα που είχε για παλιές Alfa σε μια γερμανική φίρμα.
-
Ο χρήστης GTZ έγραψε:
Εχεις ρωτήσει σε μαγαζί ή έχεις απλά ψάξει το site? Ρωτάω γιατί τη σελίδα τους δεν την έχουν ανανεώσει, έχει μείνει αρκετά πίσω.
Μιλάω για το site.
Η καλυτερη λυση ειναι να στειλεις e mail.
Μονο ετσι θα δεις αν εχουν προιον για το αμαξι σου.
Επισης πες τους να σου δωσουν και κωδικους για παν ενδεχομενο! -
Πάντως ο σωλήνας που αντικατέστησε τελικά το τμήμα της εξάτμισης απο τον καταλύτη μέχρι το τελικό καζανάκι στην Laguna turbo του Αυστριακού φίλου μου είναι διαμέτρου 60mm.Νομίζω ότι είναι μια λογική διάμετρος αν αναλογιστεί κανείς οτι σίγουρα θα προβω και σε chiptuning του συγκεκριμένου μοτέρ στους επόμενους μήνες!
Δεν ξέρω αν έχει νόημα να βάλω ελεύθερο μεσαίο καζανάκι ή όχι!
Πάντως αποφάσισα οτι τη μετατροπή θα την προχωρήσω!
Τουλάχιστον έχει δοκιμαστεί!
...έστω και εκτός Ελλάδας! -
Το e-mail στην εταιρεία είναι μια πάρα πολύ καλή σκέψη. Στείλε και στην ΕLIA την οποία είχα εντελώς ξεχασει μήπως υπάρχει και κάποιο ολοκληρωμένο πακέτο αναβάθμισης εκτός από την εξάτμιση. Και μιλώ για πρόγραμμα, εισαγωγή, φρένα, ανάρτηση. Δεν μπορεί να μην υπάρχει τίποτα για την Turbo.
-
Φίλε George..πρώτα πρέπει να μετρήσεις τη διάμετρο της εξάτμισης και να δείς και τη σχεδίαση της. Δηλ. τι διάμετρο έχει το down pipe , που είναι ο καταλύτης -ες ; , τι διάμετρο έχει ο σωλήνας που ενώνει τα καζανάκια , πόσα καζανάκια έχει , έχει πολλές κούρμπες ; υπάρχει χώρος για πιό ίσια σωλήνα μεγ. διαμέτρου ; μπορεί να φτειαχτεί σωλήνας με τις εργοστασιακές φλάντζες ώστε να ξαναμπαίνει η παλιά εάν θελήσεις ;Αν μπορείς δώσε μας αυτά τα στοιχεία και επειδή το έχω μελετήσει το θέμα μπορώ να σου δώσω μιά πιό πλήρη απάντηση. Πάντως σε γενικές γραμμές με το turbo που έχει το μοτέρ σου , η διάμετρος 56mm πρέπει να είναι το όριο αν θές να διατηρήσεις την απόκριση και το θόρυβο σε λογικά πλαίσια. Αυτό με κάθε επιφύλαξη βέβαια
Τώρα,τι εστί down pipe δεν ξέρω ακριβώς,πάντως η διάμετρος του μεσαίου τμήματος της εξάτμισης έχει ως εξής :
Το κομμάτι της απο το σημείο που ενώνεται με το σωλήνα μετά τον καταλύτη μέχρι το μεσαίο καζανάκι είναι 45mm
To κομμάτι της απο το μεσαίο καζανάκι μέχρι το τελικό είναι 50mm!
Οι μετρήσεις γίνανε σε επίσημο συνεργείο Renault με το ειδικό εργαλειάκι.
Πάντως σε τηλεφωνική συνομιλία που είχα με τον Παπαδόπουλο μου είπε πως αποκλείεται να είναι μόνο 45mm,διότι 'οι Γάλλοι σπάνια κάνουν λάθη',όπως χαρακτηριστικά μου είπε...
Βασίλη,περιμένω σχόλια... -
Γιώργο ευχαριστώ για το ........ ξύπνημα
Down pipe είναι ο σωλήνας που ενώνεται πάνω στο turbo. Συνήθως σχηματίζει γωνία και το μέγεθος και η σχεδίαση της παίζει σπουδαίο ρόλο στην απόδοση του turbo. Mικρή διάμετρος και μεγάλη γωνία πνίγουν το turbo και αυξάνουν το back pressure.
Tώρα , τα 45 mm είναι πολύ μικρή διάμετρος για αυξημένη ιπποδύναμη, όπως και το 50 mm πίσω. Γνώμη μου είναι ότι αν θες να διατηρήσεις τα χαρακτηριστικά του κινητήρα (τούρμπισμα απο χαμηλά) , να πας σε 56 mm απο εμπρός μέχρι πίσω. Το μεσαίο καζανάκι πρέπει να φύγει και για τον θόρυβο που θα είναι αυξημένος , εαν θέλεις μπορείς να βάλεις στη θέση του ένα δεύτερο ελεύθερο καζανάκι. Αυτό μειώνει το θόρυβο γιατί είναι σε διαφορετικό μήκος της εξάτμισης απο το τελικό και οι συντονισμοί μειώνονται σημαντικά. Εαν πάλι θές σημαντική αύξηση πας σε 60 ή και 63 αλλά ειδικά με την 63 χάνεις σε ροπή χαμηλά και πρέπει να συνδοιαστεί με σοβαρό tuning , όχι μόνο με chip που αυξάνει λίγο την πίεση.
Το σημαντικότερο όμως είναι το down pipe και ο καταλύτης.
Η κατασκευή ενος down pipe στον Παπαδόπουλο ή στον Ποπαυ (ξέρουν αυτοί) , και η αλλαγή του καταλύτη με αγωνιστικό (AMERICAT , HJS) θα έχει φοβερά αποτελέσματα !!!
Η επιλογή μου θα ήταν η 60 mm με δύο καζανάκια με καινούργιο down pipe και αγωνιστικό καταλύτη.Δυστυχώς το κόστος ανεβαίνει αλλά μόνον τότε μπορείς να κάνεις ένα σωστό chip tuning και όχι αλλάζοντας τμηματικά μέρη της εξάτμισης. Θα σου μείνει έτσι και ολόκληρη η εργοστασιακή εξάτμιση -
Ο χρήστης GTZ έγραψε:
Τώρα,τι εστί down pipe δεν ξέρω ακριβώς,πάντως η διάμετρος του μεσαίου τμήματος της εξάτμισης έχει ως εξής :
Το κομμάτι της απο το σημείο που ενώνεται με το σωλήνα μετά τον καταλύτη μέχρι το μεσαίο καζανάκι είναι 45mm
To κομμάτι της απο το μεσαίο καζανάκι μέχρι το τελικό είναι 50mm!
Οι μετρήσεις γίνανε σε επίσημο συνεργείο Renault με το ειδικό εργαλειάκι.
Πάντως σε τηλεφωνική συνομιλία που είχα με τον Παπαδόπουλο μου είπε πως αποκλείεται να είναι μόνο 45mm,διότι 'οι Γάλλοι σπάνια κάνουν λάθη',όπως χαρακτηριστικά μου είπε...Η διάμετρος του μπουριου μετα τον καταλυτη πρεπει να αυξανει, γιατι ο καταλυτης καιγοντας τους οργανικους αυξανει σημαντικα τη θερμοκρασια αεριων και συνεπως τον ογκο τους. Αρα το παραπανω σκηνικο 45 -> 50mm δεν ειναι παραλογο.
Θορυβος σε τουρμπισιο ειναι μικρη προταιρεοτητα γιατι η τουρμπινα βοηθαει πολυ στο θεμα θορυβου.
-
Γιώργο ευχαριστώ για το ........ ξύπνημαDown pipe είναι ο σωλήνας που ενώνεται πάνω στο turbo. Συνήθως σχηματίζει γωνία και το μέγεθος και η σχεδίαση της παίζει σπουδαίο ρόλο στην απόδοση του turbo. Mικρή διάμετρος και μεγάλη γωνία πνίγουν το turbo και αυξάνουν το back pressure.
Tώρα , τα 45 mm είναι πολύ μικρή διάμετρος για αυξημένη ιπποδύναμη, όπως και το 50 mm πίσω. Γνώμη μου είναι ότι αν θες να διατηρήσεις τα χαρακτηριστικά του κινητήρα (τούρμπισμα απο χαμηλά) , να πας σε 56 mm απο εμπρός μέχρι πίσω. Το μεσαίο καζανάκι πρέπει να φύγει και για τον θόρυβο που θα είναι αυξημένος , εαν θέλεις μπορείς να βάλεις στη θέση του ένα δεύτερο ελεύθερο καζανάκι. Αυτό μειώνει το θόρυβο γιατί είναι σε διαφορετικό μήκος της εξάτμισης απο το τελικό και οι συντονισμοί μειώνονται σημαντικά. Εαν πάλι θές σημαντική αύξηση πας σε 60 ή και 63 αλλά ειδικά με την 63 χάνεις σε ροπή χαμηλά και πρέπει να συνδοιαστεί με σοβαρό tuning , όχι μόνο με chip που αυξάνει λίγο την πίεση.
Το σημαντικότερο όμως είναι το down pipe και ο καταλύτης.
Η κατασκευή ενος down pipe στον Παπαδόπουλο ή στον Ποπαυ (ξέρουν αυτοί) , και η αλλαγή του καταλύτη με αγωνιστικό (AMERICAT , HJS) θα έχει φοβερά αποτελέσματα !!!
Η επιλογή μου θα ήταν η 60 mm με δύο καζανάκια με καινούργιο down pipe και αγωνιστικό καταλύτη.Δυστυχώς το κόστος ανεβαίνει αλλά μόνον τότε μπορείς να κάνεις ένα σωστό chip tuning και όχι αλλάζοντας τμηματικά μέρη της εξάτμισης. Θα σου μείνει έτσι και ολόκληρη η εργοστασιακή εξάτμισηΟΚ κατάλαβα!
Για το down pipe δεν έχω ιδίαν αντίληψη,αλλά αν κρίνω απο τα λεγόμενα του Αυστριακού βελτιωτή (που ανέλαβε τη Laguna του φίλου μου) πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένο μιας και μίλησα μόλις σήμερα με τον φίλο μου που έκανε τη μετατροπή.Συγκεκριμένα είπε οτι το τμήμα μέχρι τον καταλύτη έχει καλή κατασκευή και διαστάσεις και σύμφωνα με τη γνώμη του βελτιωτή δεν χρειάζονταν αλλαγή.Το τμήμα της εξάτμισης που έπασχε ήταν το μεσαίο που μόλις σου περιέγραψα,όπως και το τελικό το οποίο όμως θα προσθέσει σε θόρυβο αν αλλαχθεί.
Πάντως ο Αυστριακός φίλος μου,μου είπε οτι ο θόρυβος με την αλλαγή του μεσαίου τμήματος με σωλήνα 60 mm είναι στα ίδια σχεδόν επίπεδα,σε σημείο που αναρωτιέται για τη χρησιμότητα του μεσαίου καζανιού.'Υοu hear nothing' μου είπε ακριβώς,ακόμη και με παράθυρα ανοικτά.Το μόνο που προσθέτει λέει είναι ίσως μια ελαφρά σπορτιφ χροιά την οποία π.χ. η γυναίκα του δεν την πρόσεξε καν... .
Oρίστε και οι φωτό της εξάτμισης όπως την έκανε ο Αυστριακός βελτιωτής: -
Γιώργο , μελέτησα τις φωτογραφίες και δυστυχώς θα σε στεναχωρήσω
Το μόνο καλό που είδα είναι η διατομή και η διαδρομή του σωλήνα (ευτυχώς έχει χώρο για μια σωστή εξάτμιση). Δεν νομίζω να κέρδισε πολλά ο φίλος σου απο την εξάτμιση αυτή , μάλλον μόνο απο το chip.
Καταρχήν ο σωλήνας πρέπει να είναι κουρμπαρισμένος χωρίς καμμία κόλληση και χωρίς μεγάλες γωνίες. Οι κολλήσεις εκτός του ότι διαταράσουν εσωτερικά τη ροή , θα σκουριάσουν γρήγορα.
Στη φωτο 5 η στένωση που δημιουργείται απο την 60mm στο εργοστασικό 50mm καζανάκι είναι απαγορευτική.
Yποθέτω ότι ο καταλύτης βρίσκεται αμέσως μετά το turbo (τον βάζουν εκεί οι κατασκευαστές γιατί ζεσταίνεται γρηγορότερα και αποδίδει και γρηγορότερα). Αυτό όμως είναι ότι χειρότερο για την αύξηση της απόδοσης.
Επίσης δεν βλέπω flexible μεταλλική σύνδεση , έχει πιο πάνω ;;Τη σωστή λύση στην έγραψα πριν. Αν δεν θέλεις να αλλάξεις καταλύτη , αρχίζεις από μπροστά με flexible σύνδεση , 60 mm σωλήνα και ελεύθερο τελικό. Η σύνδεση με το τελικό πρέπει να γίνει πρίν την κούρμπα του άξονα με φλάντζα και όχι κολλητή ώστε να μπορεί να βγαίνει. Για τον θόρυβο ευτυχώς υπάρχει χώρος να μπεί και δεύτερο καζανάκι στην ευθεία.
Οι καλές χειροποίητες έχουν ελάχιστες κολλήσεις και όπου έχουν είναι με αργκόν. -
Πηγα να αλλαξω καθαριστηρες σε ενα καταστημα με ειδη αυτοκινητου και ειδα καποιον να βαζει κατι μεταλλικο στην εξατμιση,για καλυτερο ηχο,οπως ειπε.Κατι σαν χωνι,σαν βιδα...
Τι ακριβως ειναι;Δεν ρωτησα,μην με περασουν για ασχετο!
-
Ο χρήστης tsoukas77 έγραψε:
Πηγα να αλλαξω καθαριστηρες σε ενα καταστημα με ειδη αυτοκινητου και ειδα καποιον να βαζει κατι μεταλλικο στην εξατμιση,για καλυτερο ηχο,οπως ειπε.Κατι σαν χωνι,σαν βιδα...Τι ακριβως ειναι;Δεν ρωτησα,μην με περασουν για ασχετο!
Κάτι αντίστοιχο με τα αυτοκόλλητα Max Flower... Ξέρεις, θα πρέπει να δίνει τουλάχιστον 5 άλογα παραπάνω!!!
-
'Σφυρίχτρα'
Η απόλυτη καγκουρία....
Χειρότερο και από αυτοκόλλητο NOS σε Yugo -
Μαλιστα.Επρεπε να το καταλαβω απο το Civic,το οποιο ειχε φτιαγμενο αισχος...
Περι εξατμισεων...