-
Το θέμα δεν έχει σχέση με αυτοκίνηση αλλά και οι 4Τ δεν είναι περιοδικό μόνο για ζαντομπούλονα. Αφορμή γι αυτά που γράφω είναι κάποιοι καλλιτεχνικοί πίνακες οι οποίοι εκτέθηκαν στα πλαίσια της πολιτιστικής ολυμπιάδας και οι οποίοι υπερπροβλήθηκαν από τα ΜΜΕ.
Πίνακας1. Κάποιος εκσπερματώνει στο θρησκευτικό σύμβολο εκατομμυρίων ανθρώπων.
Οι προοδευτικοί λένε ότι αυτό είναι τέχνη. Δεν σε υποχρεώνει κανείς να το δεις. Και τον Πικάσο στην εποχή του δεν τον καταλάβαιναν. Και τα αρχαιοελληνικά αγάλματα είναι αισχρά. Ο «καλλιτέχνης» λέει, καταπιέστηκε όταν ήταν μικρός από την εκκλησία και γι αυτό «εμπνεύστηκε» τον πίνακα.
Πίνακας2. Κάποιος σεξουαλίζεται με ένα καρπούζι. Και αυτό είναι τέχνη λένε οι προοδευτικοί και γι αυτό και αυτό εκτίθεται στην πολιτιστική…
Και αναρωτιέμαι εγώ….
Μπορεί κάποιος με πρόφαση την τέχνη να προσβάλει όποιον και ότι θέλει?
Μπορούν κάποιοι να λένε ότι δεν σε υποχρεώνουν να το δεις από τη στιγμή που βρίσκεται σε δημόσιο χώρο(και που πληρώνεται ΚΑΙ με δικά μου χρήματα?)
Αν εγώ κάνω έναν πίνακα όπου θα κάνω σεξ με γυναίκα και την προβάλλω μέσω Ιντερνετ, θα θεωρηθώ καλλιτέχνης ή θα με κλείσουν μέσα για διακίνηση πορνογραφικού περιεχομένου. Δεν προβάλλεται σε δημόσιο χώρο και δεν υποχρεώνεται κανείς να το δει. Θα έχω διαφορετική αντιμετώπιση αν αντί για γυναίκα προτιμήσω καρπούζι?
Αν μια γυναίκα χρησιμοποιήσει διάφορα οπωροκηπευτικά για να κάνει σεξ είναι καλλιτέχνης ή που….α? εντάξει, μπορεί κάποιος να πει ότι είναι καλλιτέχνης του σεξ.
Ο καλλιτέχνης θα τολμούσε να προσβάλει μουσουλμανικό θρησκευτικό σύμβολο? Ή φοβάται ότι θα ήταν ήδη νεκρός?
Ο γιος του μπαμπά που μπορεί να υπερασπίζεται ως θανάτου το δικαίωμα (???)του κάθε καλόπαιδου να καίει τη σημαία ενός έθνους δημόσια? Εγώ έχω δικαίωμα να τον πλακώσω στο ξύλο ή θα είμαι μη προοδευτικός αν το κάνω? Θα υπερασπιστεί το δικό μου δικαίωμα?
Αν εγώ δημοσιεύσω καλλιτεχνικές φωτό με τη μάνα, την κόρη τη γυναίκα ή και τον ίδιο τον εκδότη-δημοσιογράφο σε παρά φύσιν ερωτικές περιπτύξεις θα με υπερασπιστεί όπως τον άλλο «καλλιτέχνη» ?
Το καρπούζι είναι πιο ερωτικό από το πεπόνι?
Τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί του?
Τι θα πει καλλιτέχνης?
Είμαι εγώ πολύ πίσω ή απλά αυτοί είναι πολύ μαλ….ες?
Γιατρέ μου θα ζήσω?Ρε δεν πάμε καλά
Υ.Γ. Αν τα παραπάνω θεωρηθούν εκτός τόπου και χώρου, παρακαλώ να κλειδωθεί-διαγραφεί το θέμα
-
Το θέμα δεν έχει σχέση με αυτοκίνηση αλλά και οι 4Τ δεν είναι περιοδικό μόνο για ζαντομπούλονα. Αφορμή γι αυτά που γράφω είναι κάποιοι καλλιτεχνικοί πίνακες οι οποίοι εκτέθηκαν στα πλαίσια της πολιτιστικής ολυμπιάδας και οι οποίοι υπερπροβλήθηκαν από τα ΜΜΕ.
Οι προοδευτικοί λένε ότι αυτό είναι τέχνη. Δεν σε υποχρεώνει κανείς να το δεις. Και τον Πικάσο στην εποχή του δεν τον καταλάβαιναν. Και τα αρχαιοελληνικά αγάλματα είναι αισχρά. Ο «καλλιτέχνης» λέει, καταπιέστηκε όταν ήταν μικρός από την εκκλησία και γι αυτό «εμπνεύστηκε» τον πίνακα.
Πίνακας2. Κάποιος σεξουαλίζεται με ένα καρπούζι. Και αυτό είναι τέχνη λένε οι προοδευτικοί και γι αυτό και αυτό εκτίθεται στην πολιτιστική…
Και αναρωτιέμαι εγώ….
Μπορούν κάποιοι να λένε ότι δεν σε υποχρεώνουν να το δεις από τη στιγμή που βρίσκεται σε δημόσιο χώρο(και που πληρώνεται ΚΑΙ με δικά μου χρήματα?)
Αν εγώ κάνω έναν πίνακα όπου θα κάνω σεξ με γυναίκα και την προβάλλω μέσω Ιντερνετ, θα θεωρηθώ καλλιτέχνης ή θα με κλείσουν μέσα για διακίνηση πορνογραφικού περιεχομένου. Δεν προβάλλεται σε δημόσιο χώρο και δεν υποχρεώνεται κανείς να το δει. Θα έχω διαφορετική αντιμετώπιση αν αντί για γυναίκα προτιμήσω καρπούζι?
Αν μια γυναίκα χρησιμοποιήσει διάφορα οπωροκηπευτικά για να κάνει σεξ είναι καλλιτέχνης ή που….α? εντάξει, μπορεί κάποιος να πει ότι είναι καλλιτέχνης του σεξ.
Ο καλλιτέχνης θα τολμούσε να προσβάλει μουσουλμανικό θρησκευτικό σύμβολο? Ή φοβάται ότι θα ήταν ήδη νεκρός?
Ο γιος του μπαμπά που μπορεί να υπερασπίζεται ως θανάτου το δικαίωμα (???)του κάθε καλόπαιδου να καίει τη σημαία ενός έθνους δημόσια? Εγώ έχω δικαίωμα να τον πλακώσω στο ξύλο ή θα είμαι μη προοδευτικός αν το κάνω? Θα υπερασπιστεί το δικό μου δικαίωμα?
Αν εγώ δημοσιεύσω καλλιτεχνικές φωτό με τη μάνα, την κόρη τη γυναίκα ή και τον ίδιο τον εκδότη-δημοσιογράφο σε παρά φύσιν ερωτικές περιπτύξεις θα με υπερασπιστεί όπως τον άλλο «καλλιτέχνη» ?
Τι θα πει καλλιτέχνης?
Υ.Γ. Αν τα παραπάνω θεωρηθούν εκτός τόπου και χώρου, παρακαλώ να κλειδωθεί-διαγραφεί το θέμα
-
Και αναρωτιέμαι εγώ….
Τι θα πει καλλιτέχνης?
-
Evas dnmiourgikos kalitexvns PREPEI va prokalei me tnv texvn tou!
Alloiws mporousame va kremasoume mia fwtografia stov toixo!
To vonma eivai va arxisei kapoios dialogos me autnv tnv proklnsn kai va eipw8ouv apopseis kai va bgouv symperasmata!
To oti evas pivakas dev aresei, gia diaforous logous se merikous eivai apolyta fysiologiko!Oloi dev pisteuouv sta idia!Auto 8elei kai o kalitexvns!Exei to dikaiwma va ekfras8ei eleu8era!Yparxouv n8ika oria pou ka8e sobaros kalitexvns 3erei kai dev ta pairvaei, alla opws eipame, eivai eleu8eros va ekfras8ei opws 8elei!
O parallnlismos sou me to Internet eivai alln istoria kai malista mia istoria pou dev exei tipota va kavei me mia dnmosia pivako8nkn! -
Ο χρήστης sakinen έγραψε:
Και αναρωτιέμαι εγώ….
Τι θα πει καλλιτέχνης?
Sak δεν καταλαβαίνω που το πας, ειλικρινά.
Τι εννοείς, 'έχει το δικαίωμα'? Η Τέχνη εξ'ορισμού δεν ασχολείται με δικαιώματα. Η έμπνευση δεν καθορίζεται από την πολιτική.
Το δικαίωμα της αυτοδικίας, που μας εξοργίζει στους Μουσουλμάνους γιατί το παραλληλίζεις με το 'δικαίωμά σου' να πλακώσεις στο ξύλο αυτόν που καίει τη σημαία? Με την ίδια λογική θα μπορούσα και εγώ να πυροβολήσω κάποιον που δεν μου αρέσει το κούρεμά του. Ή κάποιον που οδηγεί αυτοκίνητο που δεν μ'αρέσει. Ή κάποιον που υποστηρίζει άλλη πολιτική παράταξη από μένα.
Τα πράγματα είναι απλά: ένα έργο τέχνης είτε σου αρέσει είτε όχι. Τα εκφραστικά μέσα είναι λεπτομέρειες. Αν σε προσβάλει μη το κοιτάς. Αλλά δεν έχεις κανένα δικαίωμα να μου απαγορέψεις να το κοιτάζω εγώ.
Αυτό το 'κοινό αίσθημα', ξέρεις, είναι συχνά μια άλλη έκφραση για την ομαδική υστερία.
-
Σπύρο. Και η πινακοθήκη και το Ιντερνετ είναι δημόσιος χώρος. Και στα δύο μπορείς να μπείς αφού πληρώσεις. Και στα δύο δεν σε υποχρεώνει κανείς να μπεις. Αρα έχουν νομίζω ομοιότητες, πέρα από τις προφανεις διαφορές.
Βασίλη. Στο σχολείο μας μαθαίναν ότι η ελευθερία μας σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου. Αλλιώς δεν είναι ελευθερία αλλά ασυδοσία-αναρχία.
Μπορεί ο καλλιτέχνης να προκαλέσει όσο θέλει αλλά στον ιδιωτικό του χώρο. Μπορεί ο άλλος να κάψει ότι θέλει αλλά αν είναι δικό του. Σύμβολο έθνους που καίγεται δημόσια....δεν με βρίσκει σύμφωνο.
Και ξαναρωτάω. Αν αυτός που φωτογραφήθηκε να γα...ει το καρπούζι αντί για την πινακοθήκη βρισκόταν το καλλιτεχνημά του σε ένα site to Internet (από αυτά που υπάρχουν για αυτά τα γούστα) θα λεγόταν καλλιτέχνης ή ανώμαλος?
Αν αυτός που εκσπερματώνει σε ένα θρησκευτικό σύμβολο (δεν είμαι θρησκόληπτος ) και προβάλει δημόσια αυτό του το πιστεύω, δεν θίγονται και δεν προσβάλονται οι απόψεις όσων έχουν αλλη γνώμη? Μόνο η ελευθερία του 'καλλιτέχνη' μετράει? -
Και εγώ συμφωνώ με τους 'προλαλήσαντες'. Η τέχνη δεν πρέπει να μπαίνει σε καλούπια και πρέπει πάντα να δείχνει κάτι καινούριο. Διαφορετικά δεν είναι τέχνη.
Τα παραδείγματα που έδωσες ούτε εμένα με εκφράζουν εικαστικά αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα.... -
Ο χρήστης sakinen έγραψε:
Σπύρο. Και η πινακοθήκη και το Ιντερνετ είναι δημόσιος χώρος. Και στα δύο μπορείς να μπείς αφού πληρώσεις. Και στα δύο δεν σε υποχρεώνει κανείς να μπεις. Αρα έχουν νομίζω ομοιότητες, πέρα από τις προφανεις διαφορές.
Βασίλη. Στο σχολείο μας μαθαίναν ότι η ελευθερία μας σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου. Αλλιώς δεν είναι ελευθερία αλλά ασυδοσία-αναρχία.
Μπορεί ο καλλιτέχνης να προκαλέσει όσο θέλει αλλά στον ιδιωτικό του χώρο. Μπορεί ο άλλος να κάψει ότι θέλει αλλά αν είναι δικό του. Σύμβολο έθνους που καίγεται δημόσια....δεν με βρίσκει σύμφωνο.
Και ξαναρωτάω. Αν αυτός που φωτογραφήθηκε να γα...ει το καρπούζι αντί για την πινακοθήκη βρισκόταν το καλλιτεχνημά του σε ένα site to Internet (από αυτά που υπάρχουν για αυτά τα γούστα) θα λεγόταν καλλιτέχνης ή ανώμαλος?
Αν αυτός που εκσπερματώνει σε ένα θρησκευτικό σύμβολο (δεν είμαι θρησκόληπτος ) και προβάλει δημόσια αυτό του το πιστεύω, δεν θίγονται και δεν προσβάλονται οι απόψεις όσων έχουν αλλη γνώμη? Μόνο η ελευθερία του 'καλλιτέχνη' μετράει?Ακόμα και αν δεχτούμε αυτό περί του που σταματάει η ελευθερία του ενός και του άλλου, εσύ είσαι ελεύθερος να μην μπεις στην πινακοθήκη ή στο site. Ή, αν μπεις και δεις ότι σε προσβάλει ιδεολογικά ή αισθητικά, να μην ξαναμπείς.
Με λίγα λόγια δεν καταλαβαίνω τι εννοείς 'ιδιωτικό' χώρο. Μια ταινία που θα παρουσίαζε τον Χριστό σαν ομοφυλόφιλο ή τον Μωάμεθ σαν επιληπτικό και κυκλοφορούσε σε βίντεο ή DVD, δεν θα προβαλόταν αποκλειστικά σε 'ιδιωτικό χώρο'? (μόνο εκεί επιτρέπεται από το νόμο, μην το ξεχνάμε) Θα υποστήριζες ότι πρέπει να απαγορευτεί? Η πινακοθήκη είναι δημόσιος χώρος, αλλά κανένας δεν σε αναγκάζει να πας. Το ίδιο και το Internet.
Ας μην αφήσουμε τα πράγματα να οδηγηθούν ξανά στο Μεσαίωνα. Πέρα από τις καλές προθέσεις που όλοι έχουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι ο δρόμος για την Κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις.
-
Και ποιο ειναι εργο τεχνης ?Ποιος το προσδιοριζει ?Ο δημιουργος του ? Ο περιγυρος του ?Ο γκαλεριστας ? Ο κριτικος τεχνης?
Ξυπνησα ενα πρωινο,εχρισα τον εαυτο μου ποιητη και εγραψα το μεγαλο επος.
'Γειτονησα,γειτονησα για σενα τον ακονησα '
Το εγραψα πανω σε καμβαδες,σε μπουκαλια και σουβερ και τα πηγα σε μια γκαλερι και τα εξεθεσα. Σε αλλους αρεσαν και τ'αγορασαν και αλλοι με ξεφωνησανε.
Ειμαι καλλιτεχνης ?Εκανα εργο τεχνης ?
Σκουπιδια εκανα και χαριν της τεχνης λιγδωσε το αντερο μου. -
Gia va baloume ta pragmata stnv 8esn tous!
To Internet eivai eleu8ero, alla auta pou eivai paravoma apo tous vomous ka8e xwras eivai paravoma kai sto Internet, toulaxistov 8ewrntika! Px katw apo 18 xrovwv eisai avnlikos kai se prostateuei o vomos, elpizw se ka8e politismevn xwra isxyei auto!Alla, oloi eivai eleu8eroi va pouv tis idees tous!Nazistes, 8rnskioi, a8eoi!Dev mporei kavevas va epibalei stov allo n va tou apagorepsei va pisteuei se kati!Arkei oi pra3eis pou kaveis va eivai mesa stov vomo!Toulaxistov edw pou mevw stnv Soundia diadnlwouv NOMIMA kai oi vazistes kai oi mousoulmavoi , arkei va exouv parei tnv adeia apo tnv astyvomia!To oti n astyvomia dev exei kleisei tnv pivako8nkn akoma symaivei oti dev yparxei tipota to paravomo!Apla av eisai ligaki syvtnritikos n 8rnskios kai 8eleis va eisai etsi, eivai dikaiwma sou bebaia, tote mnv pngaiveis va deis tetoia erga kai syvexise va zeis etsi opws sou aresei!
To oti n pivako8nkn eivai dnmosia dev katalabaivw ti evoeis, exeis dei pivako8nkes idiotikes!Tote dev 8a eixe kaveva vonma, opws eipame, o kalitexvns THELEI va bgalei e3w tis idees tou gia va problnmatisei!
Eva paradeigma:Otav o Stravinsky edwse sto Parisi, stnv dekaetia tou 1910 tnv perifnmn syvaulia/mpaleto 'to pouli tns fwtias', mpnke n astyvomia mesa kai tnv stamatnse!To katngorisav oti autn n mousikn ntav poly erwtikn!!!!Milame oti edwsav tov titlo 'erwtikn' stnv mousikn oute kav stixous dev eixe, movo mousikn!To idio syvaibei kai me tov Bela Bartok tnv dekaeia tou 30 n 40 me tnv opera tou 'O para3enos Mantarivos'
Kata ta alla dev exw va pros8esw tipota allo, epeidn o Basilns apavtnse sta ypoloipa opws eixa skeftei va apavtnsw egw! -
DAP, ????????????????????????????????????????????????????
????????????????????????????????????????????
????????????????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! -
Ο χρήστης DAP έγραψε:
Και ποιο ειναι εργο τεχνης ?Ποιος το προσδιοριζει ?Ο δημιουργος του ? Ο περιγυρος του ?Ο γκαλεριστας ? Ο κριτικος τεχνης?
Ξυπνησα ενα πρωινο,εχρισα τον εαυτο μου ποιητη και εγραψα το μεγαλο επος.
'Γειτονησα,γειτονησα για σενα τον ακονησα '
Το εγραψα πανω σε καμβαδες,σε μπουκαλια και σουβερ και τα πηγα σε μια γκαλερι και τα εξεθεσα. Σε αλλους αρεσαν και τ'αγορασαν και αλλοι με ξεφωνησανε.
Ειμαι καλλιτεχνης ?Εκανα εργο τεχνης ?
Σκουπιδια εκανα και χαριν της τεχνης λιγδωσε το αντερο μου.Webster definition of art:
'The conscious use of skill and creative imagination especially in the production of aesthetic objects. 'Υπάρχουν βέβαια άλλο 1.000.000 γνώμες. Γιατί μου φαίνεται όμως ότι η δική σου είναι προκατελημένη?
-
Ο χρήστης Vasilios έγραψε:
Webster definition of art:
'The conscious use of skill and creative imagination especially in the production of aesthetic objects. 'Υπάρχουν βέβαια άλλο 1.000.000 γνώμες. Γιατί μου φαίνεται όμως ότι η δική σου είναι προκατελημένη?
Ειναι.
Γιατι ΔΕΝ θεωρω εργο τεχνης κατι που ξυπνα το ζωο που κρυβω μεσα μου. Σαν Αρκας μου βγηκε αλλα αυτο εννοω. -
Ο χρήστης DAP έγραψε:
Webster definition of art:
Ειναι.
Γιατι ΔΕΝ θεωρω εργο τεχνης κατι που ξυπνα το ζωο που κρυβω μεσα μου. Σαν Αρκας μου βγηκε αλλα αυτο εννοω.OK. Το δικαίωμα στη γνώμη τουλάχιστον το έχει κατοχυρώσει η αστική δημοκρατία μας. Στα χαρτιά τουλάχιστον...
Τώρα γιατί σου συμβαίνει αυτό που λες, είναι θέμα για προσωπική ψυχανάλυση, πράγμα που ποσώς ενδιαφέρει εμάς τους υπόλοιπους.
Παρεμπιπτόντως, ο πίνακας που έβαλε στην πρίζα όλους του X-ians είναι ένα κακοζωγραφισμένο πράγμα. Άρα, σύμφωνα με τη **δική μου ** εκτίμηση, κακή τέχνη.
-
Ενώ την πυρπόληση της σημαίας δεν τη δέχομαι, ΕΚΤΟΣ αν η χώρα τελεί υπό δικτατορικό καθεστώς (οπότε υπάρχει όντως η αιτιολόγηση της απελπισίας), πιστεύω ότι η τέχνη οφείλει να είναι ελεύθερη και, γιατί όχι, να προκαλεί ακόμα και τις θρησκείες και τα ιερατεία, τα οποία, κακά τα ψέματα, αποτελούν τη χειρότερη και χυδαιότερη μορφή πνευματικής δυνάστευσης.
Θεωρώ υποκριτικό να βγαίνουμε και να ωρυόμαστε περί 'χυδαιότητας' στην τέχνη. Γιατί δεν καταστρέφουμε σήμερα τα γυμνά αρχαία Ελληνικά αγάλματα των Σατύρων; Γιατί δεν καταστρέφουμε τα αγγεία με τις σεξουαλικές παραστάσεις; Γιατί δεν απαιτούμε την καταστροφή των Ινδικών γλυπτών με τις περίπλοκες σεξουαλικές στάσεις;
Προφανώς, αν αξιώσουμε κάτι τέτοιο θα μας πουν Ταλιμπάν (σαν κι αυτούς που τίναξαν στον αέρα τα αγάλματα του Βούδα στο Αφγανιστάν και σαν τους 'αγίους' της Εκκλησίας που γκρέμιζαν Ελληνικούς ναούς, βιβλιοθήκες, αγάλματα, φιλοσοφικές σχολές και καίγανε βιβλία) και θα έχουν ΑΠΟΛΥΤΟ δίκιο.
Μπορούμε όμως μια χαρά να σχολιάσουμε το έργο των συγκεκριμένων καλλιτεχνών όπως εμείς θέλουμε και, με την απόρριψή μας, να καταδικάσουμε την προσπάθεια αυτή στην αφάνεια. Για παράδειγμα, οι φωτογραφίες όπου ο φωτογράφος/μοντέλο σεξουαλιζόταν με καρπούς συνοδεύονταν από σχόλια τόσο δαιδαλώδη και ακαταλαβίστικα, που μόνον αν είχε κανείς πάρει μια γερή δόση LSD θα είχε ελπίδα να τα ακούσει χωρίς να κοιτάει μετά τον σχολιαστή όπως ο Καίσαρας τον Κάιους Τούβλους όταν του εξηγούσε το στρατηγικό σχέδιο προώθησης στην αγορά του τεράστιου στοκ μενίρ που είχε συσσωρευθεί στις αποθήκες των ανακτόρων.
Προσωπικά, γέλασα πάρα πολύ με τις φωτογραφίες του τύπου που σεξουαλιζόταν με ζαρζαβατικά, καθώς και με τα σχόλια που ο ίδιος έκανε. Γιατί δε μας λες βρε άνθρωπε ότι είδες τον πιτσιρικά που τύλιξε το πηνίο του σε μια μηλόπιτα στην ταινία 'American Pie' και σου'ρθε η έμπνευση για το... 'Greek Καρπούζι';
Όσον αφορά την θεούσα κυράτσω έχω να πω το εξής: Αφού κυρά μου δεν την πας την τέχνη (εκτός από τις απόκοσμες, βλοσυρές και σχεδόν δυσοίωνες αγιογραφίες) και δεν σε πάει κι αυτή, τι το παιδεύεις και καταναλώνεις άσκοπα το χρόνο των δελτίων ειδήσεων; Άντε σε καμιά ολονυχτία εκεί πέρα... Ή άνοιξε κάνα βιβλίο να μορφωθείς - αν και είναι πιθανόν πολύ αργά.
-
Στην τηλεόραση όταν πρόκειτε να δείξουν κάτι ανάλογο (ταινία κλπ) έχουν σήμανση, κατάλληλο-ακατάλληλο. Εδώ πηγαίναν τα παιδιά από τα σχολεία ή γονεις με μικρά παιδια και βρισκόταν προ εκπλήξεως. Και πηγαίναν σε 'πολιτιστική έκθεση' στα πλαίσια της Ολυμπιάδας. Αν αυτό γινόταν σε έναν ιδιωτικό χώρο (υπάρχουν και ιδιωτικές συλλογές-εκθέσεις), δικαιωμά τους.
Αν θέλει κάποιος να προκαλέσει υπάρχουν πολλοί και πολύ καλύτεροι τρόποι. Το να προκαλείς όμως με κάτι που δεν είναι μόνο δικό σου (είτε είναι προσβολή συμβόλου είτε είναι κλείσιμο δρόμου) θα με βρίσκει πάντα αντίθετο. Με αυτή τη λογική μπορώ να πάω να βάλω φωτιά στο δάσος ή να πετάξω σκουπίδια στη θάλασσα. Είναι και δικά μου και αν με εμποδίσεις θα περιορίσεις την ελευθερία μου. Εεε οχι...
Και ρωτάω άλλη μια φορά. Τα συγκεκριμένα έργα αν προβάλονταν κάπου αλλού, θα ήταν έργα τέχνης? -
Αν δεν υπήρχε σωστή ενημέρωση από τους υπεύθυνους της έκθεσης όσον αφορά την καταλληλότητα ή μη των εκθεμάτων για ανηλίκους, εκεί τίθεται θέμα.
Αφήνοντας όμως το ζήτημα της υποτιθέμενης προσβολής για τον χριστιανισμό, να μιλήσουμε σοβαρά. Τα παιδιά δηλαδή δεν έχουν δει ποτέ γυμνο ανθρώπινο σώμα; Οι κούροι δεν ήταν γυμνοί; Ή τα πάμπολλα αγάλματα της Αφροδίτης; Τα αγαλματίδια των Σατύρων δεν ήταν γυμνά και μάλιστα με μια αφύσικα μεγάλη στύση;
Και, για να το θέσω αλλιώς, όλοι ξέρουμε ότι ο σταυρός ήταν όργανο εκτέλεσης. Δυο κομμάτια ξύλο στα οποία το θύμα έβρισκε μαρτυρικό, επώδυνο θάνατο. Όποιος από εμάς είναι πιο ορθολογιστής και δεν καταπίνει το παραμύθι της νεκρανάστασης, δεν σοκάρεται όταν βλέπει ένα όργανο βασανιστηρίων και εκτελέσεων να χρίζεται σύμβολο ελπίδας και υπό την αιγίδα αυτού του φονικού μέσου/συμβόλου να γίνονται απίστευτες αιματοχυσίες, βανδαλισμοί, γενοκτονίες και λεηλασίες 'για του Χριστού την πίστη την αγία';
Με δεδομένη τη φύση και το ρόλο του σταυρού, τι διαφορά θα είχε αν η Εκκλησία έβαζε, αντί για σταυρό, γκιλοτίνα (αν ο Ιησούς είχε αποκεφαλισθεί), σιδηρά παρθένο (αν την χρησιμοποιούσαν τότε) ή αγχόνη (αν τον είχαν απαγχονίσει); ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ.
Δηλαδή μας σοκάρει η θέα του γυμνού ανθρωπίνου σώματος και δε μας σοκάρει η κοπαδοποίησή μας κάτω από ένα λάβαρο που φέρει ως έμβλημα ένα όργανο βασανιστηρίων και εκτελέσεων και με 'πνευματική' ηγεσία η οποία διαχρονικά έχει παίξει αντιανθρώπινο και εγκληματικό ρόλο;
Food for thought.
-
Το να προσβάλεις κάτι είναι για μένα το ίδιο άσχημο και απεχθές με το να το καταστρέφεις. Από κει και πέρα πιστεύω ότι η θρησκεία και η εκκλησία δεν βαδίζουν ακριβώς τον ιδιο δρομο και συμφωνώ μαζί σου (skullone) ότι η εκκλησία έχει διαπράξει μερικά από τα χειρότερα εγκλήματα στην ανθρωπότητα. Αυτό που προσβάλεται είναι η θρησκεία (και όχι η εκκλησία) είτε τυχαίνει να είναι χριστιανική (όπως τώρα) είτε οποιαδήποτε άλλη. Στον τύπο που τη βρίσκει με το καρπούζι...τι να πώ!!! Γούστα είναι αυτά, αλλά όχι και τέχνη.
-
Για το καρπούζι σου είπα και πριν: Είδε το American Pie και είπε να κάνει το Greek Καρπούζι. Και μην αποκλείεις την τύπισσα αυτή να την βάλανε επίτηδες για να γίνει ντόρος. Πολλά έχουν δει τα μάτια μας.
Όσον αφορά τη θρησκεία και το ιερατείο... Δυστυχώς, το ιερατείο είναι συνήθως που διαμορφώνει τη θρησκεία. Και στις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες, οι οποίες έχουν ΔΟΓΜΑ, αυτό ισχύει κατά κόρον. Δηλαδή, αν δεν πιστεύεις και δεν υπακούς στο ιερατείο, καταπατάς το ΔΟΓΜΑ, δηλαδή δεν σε εκφράζει η θρησκεία τους.
-
Ο χρήστης Vasilios έγραψε:
OK. Το δικαίωμα στη γνώμη τουλάχιστον το έχει κατοχυρώσει η αστική δημοκρατία μας. Στα χαρτιά τουλάχιστον...
Τώρα γιατί σου συμβαίνει αυτό που λες, είναι θέμα για προσωπική ψυχανάλυση, πράγμα που ποσώς ενδιαφέρει εμάς τους υπόλοιπους.
Παρεμπιπτόντως, ο πίνακας που έβαλε στην πρίζα όλους του X-ians είναι ένα κακοζωγραφισμένο πράγμα. Άρα, σύμφωνα με τη **δική μου ** εκτίμηση, κακή τέχνη.
Καταλαβα.Αν ο πινακας δεν ηταν 'ενα κακοζωγραφισμενο πραγμα' και ειχε ωραια χρωματα σωστα αποτυπωμενα θα ηταν καλη τεχνη.
Και στελνεις εμενα στον ψυχαναλυτη!!!Καταλαβα.
ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΗΣ