-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
(πόσο παλιά νομίζεις, 109 έγραφαν τα vector 3).
Δεν τα χαρισες στο μουσείο αυτα;
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Ο μόνος λόγος κατα τη γνώμη μου να αποφύγεις μεγάλους δείκτες ταχύτητας είναι το αυξημένο κόστος. Η διαφορά στο ζέσταμα είναι απο αμελητέα ως μηδενική μεταξύ διαφορετικών δεικτών.
αυτο ειναι μεγαλο λαθος οχι μονο εχει διαφορα στο ζεσταμε αλλα θελει και πιο πολυ ωρα αυτο βεβαια εξαρταται και απο το τι αμαξι εχεις αλλα το οτι εχει μεγαλη διαφορα ειναι σιγουρο.
Αυτή είναι μια μεγάλη απορία που έχω. Ο δείκτης ταχύτητας μας λέει ότι το ελαστικό δε θα καταστραφεί από υπερθέρμανση όταν τρέχεις με το μέγιστο φορτίο και τη μέγιστη ταχύτητα 180 ή 240 χαω. Αν πηγαίνεις με 80 τι διαφορά θερμοκρασίας θα έχουν τα δύο λάστιχα; θα είναι μετρήσιμη;
σιγουρα θα ειναι μετρισιμη διοτι το ενα εχει πολυ πιο μαλακη γομα απο το αλλο και για να ζεσταθει ενα ελαστικο με δεικτη W θες αμαξι με 170+ αλογα.
αυτο που κανουν πολλες αντιπροσωπεις που βγαζουν μικρα μοντελα με πακετο εξοπλισμου των μεγαλων δηλαδη 17αρες ζαντες + + + πολλα αλλα ειναι λαθος οκ η ομορφια αλλα που να ζεσταθει το 17αρι ελαστικο με 110 αλογα ή 130 αλογα αμαξι δεν γινετε.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Αυτή είναι μια μεγάλη απορία που έχω. Ο δείκτης ταχύτητας μας λέει ότι το ελαστικό δε θα καταστραφεί από υπερθέρμανση όταν τρέχεις με το μέγιστο φορτίο και τη μέγιστη ταχύτητα 180 ή 240 χαω. Αν πηγαίνεις με 80 τι διαφορά θερμοκρασίας θα έχουν τα δύο λάστιχα; θα είναι μετρήσιμη;
Απ' ό,τι ξέρω οι δείκτες ταχύτητας αφορούν κυρίως την αντοχή του σκελετού του ελαστικού και όχι τη γόμα του. Άλλωστε, τη θερμοκρασία λειτουργίας την επηρεάζει πολύ περισσότερο ο τρόπος χρήσης, η ποιότητα της ασφάλτου και το βάρος του οχήματος, παρά η ταχύτητα κίνησης (πόση ώρα πια θα κρατήσεις 210?).
Κατά την περιστροφή του ελαστικού, υπάρχουν ταχύτατες μεταβολές στις 'φυγόκεντρες' δυνάμεις που ασκούνται στην περιφέρειά του ώστε να διατηρηθεί η δομή και το σχήμα του. Κάθε τμήμα του πέλματος βρίσκεται τη μια στιγμή σε επαφή με το δρόμο (ο οποίος αναλαμβάνει για λίγο το ρόλο της κεντρομόλου) και την επόμενη στον 'αέρα', οπότε την κεντρομόλο την αναλαμβάνει ο σκελετός του ελαστικού. Δεδομένου ότι η κεντρομόλος αυξάνεται με το τετράγωνο της ταχύτητας, μια αύξηση της ταχύτητας του αυτοκινήτου π.χ. από τα 160 στα 190χαω αντιστοιχεί σε 40% μεγαλύτερες καταπονήσεις στο σκελετό του ελαστικού! Από τα 190 στα 240 απαιτείται 60% περισσότερη κεντρομόλος, ώστε το λάστιχο να μην παραμορφώνεται κατά την περιστροφή του.
-
Kι άμα το βγάζει έτσι το εργοστάσιο?
-
οι δεικτες ταχυτητας ειναι βασικο σημειο προσοχης στα λαστιχα. πρεπει να επιλεγουμε τον πλησιεστερο στην τελικη του αυτοκινητου μας δεικτη αλλιως θα κυκλοφορει το αμαξι μια ζωη με κρυα λαστιχα. πρακτικα δλδ ενα αμαξι 100-110 ιππων με δεικτη ταχυτητας W δεν θα δει ποτε ζεστο λαστιχο.
για τη διασταση 225/45/R17 που συζητηθηκε κυκλοφορουν με δεικτη V τα Continental SportContact2 και νομιζω οτι ειναι το μοναδικο απο τα 'καλα' λαστιχα με δεικτη V σ αυτη τη διασταση.
-
Ο χρήστης Verka έγραψε:
πρεπει να επιλεγουμε τον πλησιεστερο στην τελικη του αυτοκινητου μας δεικτη αλλιως θα κυκλοφορει το αμαξι μια ζωη με κρυα λαστιχα. πρακτικα δλδ ενα αμαξι 100-110 ιππων με δεικτη ταχυτητας W δεν θα δει ποτε ζεστο λαστιχο.Δηλαδή έστω ότι έχουμε αυτοκίνητο 240 ίππων με λάστιχα δείκτη W. Και κυκλοφορεί στην πόλη, ή ο οδηγός του δεν το 'τρέχει'. Αυτό είναι καταδικασμένο να πηγαίνει μια ζωή με κρύα λάστιχα και να έχει χειρότερο κράτημα από αυτοκίνητα πολύ μικρότερης ιπποδύναμης; Δε μου φαίνεται λογικό.
Να σημειώσω ότι σε μοτοσυκλέτα έχω δοκιμάσει το ίδιο λάστιχο με διαφορετικούς δείκτες ταχύτητας (S και H) και δεν διαπίστωσα καμιά αισθητή διαφορά στη θερμοκρασία τους κατά τη χρήση.Απλά ο μεγάλος δείκτης ταχύτητας για ένα αυτοκίνητο που δεν έχει αντίστοιχη τελική είναι πεταμένα λεφτά.
-
νομιζω οτι εχεις προβλημα στην αναγνωση κειμενου.
δεν καταλαβαινεις οτι αυτο που λεω ειναι οτι αυτοκινητο 100 ιππων δεν μπορει να ζεστανει λαστιχα W με τπτ ενω αυτοκινητο 240 ιππων επιβαλλεται να εχει λαστιχα πχ W λογω τελικης και επισης επειδη μπορει να τα ζεστανει πιο ευκολα?
νομιζω οτι ειμαι σαφης και αυτο ειναι που ισχυει κιολας. οι εταιρειες αλλωστε δεν βγαζουν λαστιχα με διαφορετικους δεικτες ετσι μπας και πιασουν κανεναν κοροιδο..
τωρα αν καποιος θελει να βαλει μια δυσαναλογη για τις επιδοσεις του αυτοκινητου του διασταση ελαστικων ή αν δεν ξερω για ποιο λογο προτιμα να λεει οτι τα λαστιχα του ειναι πχ 205 55 16 W αντι για 205 55 16 Η, τοτε θα υποστει και τις συνεπειες, δλδ κρυα λαστιχα for life.. -
Δε νομίζω να έχει πρόβλημα στην ανάγνωση. Ο δείκτης ταχύτητας όπως γράφεται παραπάνω σημαίνει πιο βαρύ λάστιχο λόγω σκελετού και πέλματος (και πιο ακριβό).
Αν δύο αυτοκίνητα κινούνται με την ίδια ταχύτητα (π.χ. 80 χαω) σε επαρχιακό δρόμο με απότομες στροφές και τα λάστιχά τους έχουν μεγάλη διαφορά σε δείκτες ταχύτητας, ΘΑ ΕΧΟΥΝ τα λάστιχα διαφορά θερμοκρασίας;
-
Ο χρήστης Verka έγραψε:
δεν καταλαβαινεις οτι αυτο που λεω ειναι οτι αυτοκινητο 100 ιππων δεν μπορει να ζεστανει λαστιχα W με τπτ ενω αυτοκινητο 240 ιππων επιβαλλεται να εχει λαστιχα πχ W λογω τελικης και επισης επειδη μπορει να τα ζεστανει πιο ευκολα?Έστω αυτοκίνητο 240 ίππων, με λάστιχα δείκτη W, ώστε να συμμορφώνονται με τις μέγιστες επιδόσεις του. Αναζητείται η λογική απάντησις:
Α. Τα ελαστικά W δεν ζεσταίνονται με τίποτε σε χαμηλές ταχύτητες. Στο όνομα της αντοχής μετά τα 200χ.α.ω., η γόμα έχει φτιαχτεί έτσι ώστε σε χαμηλότερες ταχύτητες, με τις οποίες το όχημα διανύει το 90% των συνολικών του χιλιομέτρων, το λάστιχο να είναι μη αποδοτικό. Προτεινόμενη λύσις: Συνεχή σπιναρίσματα και απότομα φρεναρίσματα μέσα στην πόλη, μπας και αποκτήσουν λίγο κράτημα!
Β. Τα ελαστικά W ζεσταίνονται σχεδόν εξίσου με τα V (ή τα Η), ίσως λίγο λιγότερο, στο βαθμό που ο σκληρότερος σκελετός των W μειώνει την παραμόρφωσή τους κατά την κύλιση. Ο οδηγός πληρώνει την επιπλέον αντοχή του σκελετού που απαιτειται σε υψηλές ταχύτητες. Αν το αμάξι του δεν τις φτάνει, πληρώνει τζάμπα. Και φυσικά δεν τον ξεγελάει ο κατασκευαστής του ελαστικού, αφού αναφέρει ξεκάθαρα το δείκτη. Αν τώρα μια διάσταση που απευθύνεται κυρίως σε γρήγορα αυτοκίνητα (οπότε βγαίνει σε δείκτη V και άνω) την φοράνε και 1400άρια με ζάντες... 7x17, θα πληρώσουν κι αυτοί για τελικές των 240χαω, κι ας μην μπορούν να τις φτάσουν ποτέ.
Διαλέγετε και παίρνετε.
-
Ο χρήστης Verka έγραψε:
οι εταιρειες αλλωστε δεν βγαζουν λαστιχα με διαφορετικους δεικτες ετσι μπας και πιασουν κανεναν κοροιδο.Φίλε μου ακριβώς έτσι. Βγάζουν σε κάποιες σειρές διάφορους δείκτες, ώστε ο ιδιοκτήτης αυτοκινήτου χαμηλής ιπποδύναμης να μην αναγκαστεί να πληρώσει για αντοχές που το αμάξι του δεν απαιτεί!
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως αν τις πληρώσει θα έχει τόσο μεγάλη πτώση απόδοσης - απλά θα πληρώσει χωρίς λόγο. -
Ο χρήστης Verka έγραψε:
δεν καταλαβαινεις οτι αυτο που λεω ειναι οτι αυτοκινητο 100 ιππων δεν μπορει να ζεστανει λαστιχα W με τπτ ενω αυτοκινητο 240 ιππων επιβαλλεται να εχει λαστιχα πχ W λογω τελικης και επισης επειδη μπορει να τα ζεστανει πιο ευκολα?οι δεικτες ταχυτητας ειναι βασικο σημειο προσοχης στα λαστιχα. πρεπει να επιλεγουμε τον πλησιεστερο στην τελικη του αυτοκινητου μας δεικτη αλλιως θα κυκλοφορει το αμαξι μια ζωη με κρυα λαστιχα. πρακτικα δλδ ενα αμαξι 100-110 ιππων με δεικτη ταχυτητας W δεν θα δει ποτε ζεστο λαστιχο.
Απολητα σωστος
Απ' ό,τι ξέρω οι δείκτες ταχύτητας αφορούν κυρίως την αντοχή του σκελετού του ελαστικού και όχι τη γόμα του
εδω εχεις λαθος το W ειναι καθαρα η γομα ποσο σκληρη η μαλακια ειναι αναλογα με την τελικη του καθε αυτοκινητου.
ο σκελετος και η αντοχη του υποδηλωνετε απο αλλο νουμερο το οποιο ειναι διπλα στο W η στο V αναλογα το ελαστικο.Συνηθως στο W εχουμε διπλα 89 που ειναι το μεγιστο φορτιο που μπορει να σηκωσει καθε ελαστικο - τροχος μετρημενο σε ΛΙΜΠΡΕΣ.
Δηλαδή έστω ότι έχουμε αυτοκίνητο 240 ίππων με λάστιχα δείκτη W. Και κυκλοφορεί στην πόλη, ή ο οδηγός του δεν το 'τρέχει'. Αυτό είναι καταδικασμένο να πηγαίνει μια ζωή με κρύα λάστιχα και να έχει χειρότερο κράτημα από αυτοκίνητα πολύ μικρότερης ιπποδύναμης; Δε μου φαίνεται λογικό.
λαστιχα ζεστα μεσα στην πολη δεν θα εχει σε ταξιδι θα εχει γιατι εχει γκαζια το αμαξι και την υποδυναμη να σηκωσει τετοια λαστιχα.επισης δεν θα εχει χειροτερο κρατημα γιατι ενα αμαξι με 250 ++ αλογα θα ειναι BMW , Mercedes , Audi και τα λοιπα μιλαω για εργαστασιακα και οχι φτιαγμενα.οποτε αυτα τα αμαξια εχουν το κρατημα απο μονα τους λογο σκελετου λογο σωστης αναρτησης και τα λοιπα που ολοι ξερουμε.Επισης mercedes φιλου c200 κομπρεσσορ φοραει 16αρες ζαντες δεν θυμαμε πελμα αλλα δεικτη ταχυτητας V και εχει 170 αλογα απο το εργοστασιο.Ομως εχει μεγαλο δεικτη φορτιου ωστε να αντεχει τα κιλα τα οποια ειναι.
Τα ελαστικά W ζεσταίνονται σχεδόν εξίσου με τα V (ή τα Η), ίσως λίγο λιγότερο
Εδω απλα να σου πω οτι ο προηγουμενος ιδικτητης του αυτοκηνιτου που εχω τωρα ειχε εντελως λαθος ελαστικο σιγκεκριμενα 205-40-16 με δεικτη W το αποτελεσμα ηταν το αμαξι μου ξεκολησε σε στροφη και παραλιγο να σκοτωθω ευτυχως που ηταν φαρδις ο δρομος και δεν εγινε τιποτα χειροτερο. τα ελαστικα ηταν κοντινενταλ σπορκοντακτ 2.
μολις αλλαξα λαστιαχα και πηγα σε αυτα που επρεπε δηλαδη 195-45-16 και δεικτη V ολα τελεια και ωραια.
το αμαξι μου εχει κοντα 140 αλογα.
Βγάζουν σε κάποιες σειρές διάφορους δείκτες, ώστε ο ιδιοκτήτης αυτοκινήτου χαμηλής ιπποδύναμης να μην αναγκαστεί να πληρώσει για αντοχές που το αμάξι του δεν απαιτεί!
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως αν τις πληρώσει θα έχει τόσο μεγάλη πτώση απόδοσηςΔεν φανταζεσε τη διαφορα εχει στην αποδοση απλα ενας μεσος οδηγος δεν μπορει να την καταλαβει ευκολα.ενδεικτηκα θα πω το εξης μετα κοντινεταλ που ανεφερα παραπανω εκανα φρεναρισμα 100-0 μετρημενο με GPS 55 μετρα και μετρα με τα μισελεν και την σωστη διαστση και δεικτη ταχυτητας μολις 37 μετρα.
το αμαξι φοραει και στην πρωτη μετρηση και στη αλλη 6 πιστονες δαγκανες TAROX εμπρος και τα μαμισια φρενα πισω.Ελπιζω να σας καληψα.
μπορειτε να ενημερωθητε εδω : http://eu.goodyear.com/gr_el/advice/tir ... dingatire/
-
Φίλε iceman, ομολογώ ότι καθόλου δε με κάλυψες, καθώς δεν κατάφερα να βρω κάποιο συλλογισμό που να με έπεισε σ' αυτα που λες.
Επειδή όμως βλέπω ότι οι περισσότεροι έχετε παγιωμένη την άποψη ότι τα λάστιχα με μεγάλους δείκτες ταχύτητας δεν ζεσταίνονται αν το αμάξι δεν έχει 150-200 ίππους, ας λήξουμε το θέμα. Τίποτα δε μας αναγκάζει να συμφωνήσουμε, άλλωστε!
-
Μια που συζητάτε για δείκτες και ζεστάματα, δείτε ένα σύντομο e-mail που έστειλα στην Continental και την απάντησή τους:
'Hello
I'm considering the ContiPremiumContact 2 tyres for my vehicle (Peugeot 206
1.6 110bhp). Looking at the tyre range, I found the following:195/55R15 85H TL
195/55R15 85V TLI would like to ask what are the technical differences between these two
tyres? What difference will a driver experience by choosing the tyre with
the lower or the higher speed index?Thank you for your time'
Απάντηση:
'Dear Mr. ...,
Thank you for your inquiry.
Concerning from the construction we can't give you the differences from the specification.
Sorry for that but under normal using condition you will not find any
significant characteristics between the two tires.Best regards
Karsten EggertTechnische Hotline
Kundendienst ReifenContinental AG
Jädekamp 30, 30419 Hannover, Germany
P.O. Box 1 69, 30001 Hannover, Germany'Βάζοντας στην άκρη τα 'περίεργα' αγγλικά, καταλαβαίνω ότι για κανονική χρήση δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ των ελαστικών αυτών, που διαφέρουν μονο στο δείκτη ταχύτητας.
Επίσης, γίνεται να διευκρινιστεί η έννοια 'ζεσταίνεται το λάστιχο'; Εξαρτάται κυρίως από τη διάρκεια περιστροφής του; Για να φτάσει στη 'σωστή θερμοκρασία λειτουργίας' χρειάζεται και κάποια προσπάθεια από τον οδηγό, όπως π.χ. στρίψιμο στο όριο;
Ακόμα, πώς σχετίζεται τελικά ο δείκτης ταχύτητας με τη θερμοκρασία; Εγώ καταλαβαίνω ότι έχει να κάνει μόνο με την αντοχή του υλικού στις δυνάμεις που αναπτύσσονται κατά την περιστροφή, άρα είναι μια ένδειξη για τη συνοχή και αντοχή του πέλματος και των πλαϊνών αλλά τίποτα άλλο. Πώς γίνεται π.χ. ένα λάστιχο με δείκτη W να 'κρυώνει' ή να 'μη ζεσταίνεται' σχετικά με ένα V; Έχουν τόσο διαφορετικά υλικά που αποβάλλουν ή συγκρατούν θερμότητα;
-
Ο χρήστης Di0 έγραψε:
Πώς γίνεται π.χ. ένα λάστιχο με δείκτη W να 'κρυώνει' ή να 'μη ζεσταίνεται' σχετικά με ένα V; Έχουν τόσο διαφορετικά υλικά που αποβάλλουν ή συγκρατούν θερμότητα;μα δεν καταλαβαινετε απο μονοι σας ποσο διαφορετικα θα ειναι τα υλικα αφου το ενα ελαστικο ειναι φτιαγμενο για να αντεχει μεχρι καποια στιγκεκριμενα χιλιομετρα ενω το αλλο για πολυ παραπανω μιλαμε για 50 χιλιομετρα παραπανω.
πως ειναι λοιπον δυνατον να χρησιμοποιουν την ιδια γομα ??
πολυ απλα δεν γινετε για αυτο φτιαχνουν μια πιο σκληρη ωστε να αντεζει τα περισσοτερα χιλιομετρα.
-
Ο χρήστης iceman_n έγραψε:
Πώς γίνεται π.χ. ένα λάστιχο με δείκτη W να 'κρυώνει' ή να 'μη ζεσταίνεται' σχετικά με ένα V; Έχουν τόσο διαφορετικά υλικά που αποβάλλουν ή συγκρατούν θερμότητα;
μα δεν καταλαβαινετε απο μονοι σας ποσο διαφορετικα θα ειναι τα υλικα αφου το ενα ελαστικο ειναι φτιαγμενο για να αντεχει μεχρι καποια στιγκεκριμενα χιλιομετρα ενω το αλλο για πολυ παραπανω μιλαμε για 50 χιλιομετρα παραπανω.
πως ειναι λοιπον δυνατον να χρησιμοποιουν την ιδια γομα ??
πολυ απλα δεν γινετε για αυτο φτιαχνουν μια πιο σκληρη ωστε να αντεζει τα περισσοτερα χιλιομετρα.
Να προσθέσω πως μεταξύ ενός δείκτη (από H σε V) μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλη η διαφορά στην γόμα αλλά μεταξύ 2 και πάνω δεικτών (Η με W) έχει μεγάλη διαφορά. Αρα δεν μπορώ να πιστέψω πως δεν θα καταλάβεις την διαφορά στην νορμαλ οδήγηση όπως λέει ο μιστερ Eggert
-
Πρώτα απ όλα το λάστιχο ζεσταίνεται κυρίως απο φρεναρίσματα/επιταχύνσεις και στροφές. Ζεσταίνεται ελάχιστα όταν πας με σταθερή ταχύτητα. Πχ μπορεί να έρχομαι απο Αττική Οδό πλακωμένος με 200 για αρκετή ώρα αλλά όταν φτάσω στα στροφιλίκια πάλι χρειάζονται 2-3 καλές στροφές για να φτάσει το λάστιχο στο μέγιστο της απόδοσης.
Επίσης τα λάστιχα όταν δέν πιέζονται το πέλμα πιάνει μάκα και γλιστράνε. Το παρατήρησα όταν έβαλα και τα Pirelli και τα Goodyear (μεταχειρισμένα και τα δύο) τα οποία στην αρχή γλιστρούσαν απίστευτα ακόμα και στην παραμικρή καμπή του δρόμου. Μετά απο μερικές γρήγορες βόλτες στην Πεντέλη (το προσωπικό μου proving ground!) τα λάστιχα επανήλθαν.
-
Εγώ έχω μια άλλη απορία: τώρα που δεν υπάρχουν Potenza σε 195/50/15 και τα Michelin και Continental είναι ακριβότερα γύρω στα 50
-
[quote='HighFidelity']Εγώ έχω μια άλλη απορία: τώρα που δεν υπάρχουν Potenza σε 195/50/15 και τα Michelin και Continental είναι ακριβότερα γύρω στα 50
-
[quote='Govus'][quote='HighFidelity']Εγώ έχω μια άλλη απορία: τώρα που δεν υπάρχουν Potenza σε 195/50/15 και τα Michelin και Continental είναι ακριβότερα γύρω στα 50
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Τώρα για το αν υπάρχουν καλύτερα, το ακούω ξανά και ξανά αυτό, αλλά ποια είναι αυτά; Τα Toyo Proxes; Αλλοι τα εκθειάζουν, άλλοι όχι... Τα Yokohama; Απα-πα-πα, στο βρεγμένο είναι χάροι συνήθως! Τα Pirelli; Δεν βγαίνουν P-zero στις 15 ιντσες... Τώρα κάτι Kumho, Hankook κλπ είναι και λίγο ρίσκο...
Δεν ξέρω, ακριβώς επειδή στις φθηνές διαστάσεις, οι διαφορές είναι μικρές, γι' αυτό και προτιμώ την σιγουριά των μεγάλων κατασκευαστών...Εγώ θα ανέφερα τα Fulda Carat Progresso (*), τα Nokian NRVi και (...μη γελάσεις!!) τα Pirelli P6. Επίσης, δεν θυμάμαι αν σε αυτό το 'τόπικ' είχε βάλει κάποιος τα Goodyear Excellence, ενώ προσωπικά περιμένω κριτικές για τα Marangoni Zeta Linea (έχουν 'φιλόδοξο' πέλμα ) .
(*) μάλλον τα επόμενα 'δικά' μου...
Υ.Γ.: ναι, το παραδέχομαι, λαμβάνω υπ' όψιν μου το tyretest.com ...
Επιλογη ελαστικων!!! Ζητειται βοηθεια....