-
Τούμπανο το πιεστικό, λογικά έχεις δικό σου χώρο με αυλή όπως φαίνεται από τις φώτο εμείς οι κακομοίρηδες στις πολυκατοικίες χωρίς πυλωτή κλαίμε.
Γιε μ που λεει και ο γύρος ή ο γάτος (ο οποίος εξαφανίστηκε,φαίνεται πήρε το 3008 και έπαθε λαλά) αυτά έχω εγώ :
https://www.skroutz.gr/s/22731913/Chemical-Guys-Πετσέτα-Στεγνώματος-Πικέ-MIC70201.html
https://www.skroutz.gr/s/22699373/Chemical-Guys-Γάντι-πλυσίματος-Free-Premium-MIC493.html
-
Διαβάζω στα τελευταία post πάρα πολλά που αφορούν τον εξωτερικό καθαρισμό του αυτοκινήτου. Ωστόσο, ο εσωτερικός καθαρισμός είναι σπουδαιότερος. Σε μια σειρά από βίντεο εκμάθησης των σωφέρ στο youtube, έλεγε ότι ο οδηγός δεν είναι υπεύθυνος τόσο για το εξωτερικό του αυτοκινήτου, αφού θα φάει βροχές, λάσπες και σκόνες. Για το εσωτερικό όμως είναι απόλυτα υπεύθυνος.
Δεν αντιλέγω ότι πρέπει να καθαρίζουμε και το εξωτερικό. Και πρέπει και να το κερώνουμε φυσικά και να προσέχουμε τις λαμαρίνες του, τις ζάντες και τα πάντα. Όμως, το εσωτερικό είναι αυτό στο οποίο είμαστε και αυτό που μας επιρρεάζει περισσότερο. Τις σκόνες, τις κακοσμίες και τα σκουπιδάκια θα αναπνεύσουμε όσο βρισκόμαστε μέσα στην καμπίνα.
Έτσι λοιπόν έχω με μια απλή ερώτηση. Ξέρει κανείς τι κόλπο κάνουν πολλοί ταξιτζήδες και καταφέρνουν να έχουν τα ταξί τους καθαρά και όμορφα στο εσωτερικό, παρά το γεγονός ότι παρελαύνουν δεκάδες άνθρωποι κάθε μέρα;
Εγώ με τον καιρό έχω βρει μερικά ωραία κολπάκια για να το διατηρώ καθαρό και όμορφο. Όποιος θέλει να ανταλλάξουμε γνώσεις και εμπειρίες... καλοδεχούμενες.
-
Αν πιάσουμε και το εσωτερικό άλλες 2 ώρες καθάρισμα απλά σε διαφορετικές μέρες.Και εκεί θα επενδύσουμε σε καθαριστικά δερμάτων και συντηρητικά τους.Αν είσαι προσεκτικός το μέσα δε βρωμίζει το ίδιο εύκολα με το έξω ειδικά αν έχεις 2ο αμάξι για να πηγαίνεις την οικογένεια για μπάνιο.
Εννοείται να μας μεταφέρεις εμπειρίες.Προς το παρόν το APC χρησιμοποιώ 10:1 με βούρτσες ντεμακιγιαζ ή make up ουτε ξέρω από Jumbo και κάτι άλλες μπατονέτες για τα μάτια που ήταν αλλά δεν κάνουν για τις περσίδες.
Σκεφτόμουν να πάρω και κάτι βούρτσες που μπαίνουν σε δράπανο για τα πατάκια.
-
Σε αντιδιαστολή όλων των παραπάνω υπάρχει και η τεράστια λάλα:
A clean car is a sign of a dirty mind!
-
Ας δούμε ένα ένα
1ον. Το θέμα των περσίδων (υποθέτω εννοείς των αεραγωγών) το έλυσα με καθαριστικά για πίπα. Αφού δοκίμασα τα πινέλα και τα διάφορα σφουγγαράκια, διαπίστωσα μια μέρα ότι διπλώνοντας στα δύο ένα βελουτέ σύρμα πίπας φθάνω πολύ πιο βαθιά απ' ότι με το πινέλο και καθαρίζω την σκόνη πιο καλά. Τελικά έφτιαξα μια δική μου πατέντα, κάτι σαν πινελάκι από τέτοια και καθαρίζει πολύ καλύτερα από τα πινέλα.
2ον. Διαφωνώ με τα γυαλιστικά καθαριστικά. Δεν είναι καλό να γυαλίζει πολύ το ταμπλώ γιατί αντανακλά τον ήλιο και τελικά δυσκολεύει στην οδήγηση. Γι΄αυτό και προτιμώ το Meguiar's New Car Scent Protectant. Τον καθαρισμό τον κάνω με απλά μωρομάντηλα, χωρίς άρωμα ή κάτι τέτοιο, που περιέχουν μόνο νερό. Το κάνω αυτό γιατί οι μιρκοΐνες απορροφούν όλο το προϊόν και τελικά απλά κάνεις ξεσκόνισμα.
Να τονίσω ότι παλιότερα έχω χρησιμοποιήσει διάφορα υγρά μαντηλάκια για το αυτοκίνητο και πέραν του γεγονότος ότι ήταν πολύ ακριβά, δεν έμεινα και ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Σα να καθάριζα με υγρό πανί μικροϊνών ήταν.3ον. Τα πατάκια θέλουν καλό πλύσιμο. Όχι μόνο τίναγμα, αλλά ούτε κι ένα απλό λάστιχο. Εγώ τα παίρνω στο σπίτι κι αφού τα τινάξω καλά και τα περάσω με την ηλεκτρική, τα βάζω στην μπανιέρα και τα πλένω με σαμπουάν ή κάτι τέτοιο.
4ον. Για τα υφασμάτινα καθίσματα και τις μοκέτες. Εκεί κατ' αρχάς δοκίμασα το meguiar's carpet & cloth refresher που υποτίθεται ότι εξαφανίζει τις δυσάρεστες οσμές. Όχι μόνο δεν τις καθάρισε, αλλά βρομούσε. Δεν ξέρω αν αντέδρασε με τα χημικά που ρίχνουν στα υφάσματα για να μην είναι εύφλεκτα. Αυτό που ξέρω είναι ότι σε εμένα έβγαλε μπόχα.
Έτσι, στις μεν μοκέτες χρησιμοποιώ καθαριστικά χαλιών. Στα δε καθίσματα, πάλι μωρομάντηλα.Επιπλέον έχω και ρολά αυτοκόλλητα, από αυτά που καθαρίζουν τις τρίχες των ζώων. Με αυτά περνάω όλα τα υφάσματα: προσκέφαλα, καθίσματα, μοκέτες. Μαζεύουν πάντα πολλή σκόνη, τρίχες και μικρά σκουπιδάκια. Τα ρολά αυτά είναι πολύ αποτελεσματικά. Ακόμη κι αν δεν έχει κάποιος ζώο (εγώ δεν έχω) μαζεύουν αυτήν την σκόνη που με τον καιρό θα διείσδυε μέσα στα καθίσματα και άπαξ και συμβεί αυτό, η μπόχα πλέον στο αυτοκίνητο είναι μόνιμη. Μετά δεν το σώνει ούτε ο βιολογικός καθαρισμός.
(Το σκούπισμα με ηλεκτρική εξυπακούεται και γίνεται πρώτ' απ' όλα και δεν το αναφέρω καν)
Να σημειώσω ότι την ίδια διαδικασία ακολουθώ και στο πορτ μπαγκάζ.
5ον Χρησιμοποιώ αιθέρια έλαια. Εδώ όμως θέλει προσοχή. τα αιθέρια έλαια μπορεί να βλάψουν τα πλαστικά του αυτοκινήτου. Γενικά ισχύει ένας κανόνας: όσο πιο μαλακό και αφρώδες είναι το πλαστικό, τόσο πιο εύκολα διαβρώνεται. Γι' αυτό δε θέλει ποτέ να βάζεις στο ταμπλώ ή σε άλλα μέρη με μαλακό πλαστικό ή δερματίνη.
Είχα πάει σε ένα μαγαζί με αιθέρια έλαια και αφού τα μύρισα όλα, έψαξα ποιο απ' όλα θα ταίριαζε στο αυτοκίνητό μου. Τελικά, αφού κατέληξα σε κάποιο, το χρησιμοποιώ ανελλιπώς.
Για να αποφύγω όμως τους κινδύνους που ανέφερα προηγουμένως, χύνω μερικές σταγόνες σε ένα μωρομάντηλο και το απλώνω σε κρυφά σημεία, όπου δεν υπάρχουν καλώδια ή κάτι παρεμφερές. Πχ το βάζω στα πλαστικά που είναι πάνω από το γκάζι, σε μέρη πίσω από το ντουλαπάκι του συνοδηγού κλπ.
Το άρωμα που δίνουν είναι φανταστικό! Σε συνδυασμό μάλιστα με το Meguiar's New Car Scent Protectant, το αυτοκίνητο έχει μια υπέροχη μυρωδιά. Όσοι μπαίνουν στο αυτοκίνητό μου παίρνουν μια βαθιά ανάσα και λένε πόσο καθαρό είναι και πόσο όμορφα μυρίζει.6ον Μην ξεχνάμε πως όσα καθαριστικά κι αν βάλουμε, αν δεν αλλάζουμε συχνά το φίλτρο καμπίνας, τελικά δε θα κάνουμε τίποτα. Μερικοί λένε πως πρέπει να το αλλάζουμε κάθε χρόνο, ή έστω, κάθε εξάμηνο. Όμως και το εξάμηνο μου φαίνεται πολύ. Αν βρεθείς σε κίνηση για πέντε λεπτά πίσω από ένα φορτηγό που βρομίζει τον τόπο, ήδη σου έχει χαλάσει το φίλτρο. Θα βάζεις τον αέρα και θα μυρίζει μπόχα. Εδώ θα ήθελα και τις γνώσεις σας. τα 20 ευρώ μου φαίνονται πολλά. Έχετε υπόψη πού μπορώ να βρω φθηνά τέτοια φίλτρα για να μπορώ να τα αλλάζω συχνότερα;
Από εκεί και πέρα έχω μερικούς κανόνες:
- Δεν καπνίζουμε στο αυτοκίνητο. Ακόμη κι εγώ που είμαι καπνιστής, δεν καπνίζω μέσα.
2.. Δεν πολυανοίγουμε τα παράθυρα. - Αν κάποιος έχει πολύ λερωμένα παπούτσια είτε του ζητώ να τα καθαρίσει, είτε βάζω μια πλαστική σακούλα πάνω από τα πατάκια για να μην τα λερώσει.
- Δεν τρώμε μέσα στο αυτοκίνητο. Εξαίρεση αποτελούν τα μεγάλα ταξίδια όπου τα παιδιά θα πρέπει να φάνε κανένα μπισκότο.
- Αν κάτι μυρίζει άσχημα δεν το μεταφέρω με το αυτοκίνητο. Και αν είναι ανάγκη, το μεταφέρω μέσα σε κλειστές σακούλες ώστε να μην αφήσει μυρωδιά.
- Δίπλα από κάθε θέση έχω ένα μπουκαλάκι με εμφιαλωμένο νερό. Ένα μικρό πακέτο αντισηπτικά μαντηλάκια, χαρτομάντηλα, καθώς και σακούλες αν κάποιο παιδί θελήσει ποτέ να κάνει εμετό. Όλα αυτά είναι όμορφα τακτοποιημένα, μαζί με μερικά βιβλιαράκια για να διαβάζει όποιος θέλει στα ταξίδια.
- Δεν καπνίζουμε στο αυτοκίνητο. Ακόμη κι εγώ που είμαι καπνιστής, δεν καπνίζω μέσα.
-
Ναι Perikon έχω τον χώρο μου είναι η αλήθεια. Ιδανικά θα ήθελα και κλειστό γκαράζ τεράστιο σαν αυτά που βλέπουμε στις Αμερικάνικες ταινίες ώστε να έχω και άλλα 'παιχνίδια' αλλά ας μην είμαστε και αχάριστοι..
Ευχάριστο που γράφουν και άλλοι.. Με το εσωτερικό του αυτοκινήτου εμένα η προσέγγιση μου είναι να μην το λερώνουμε για αρχή. Ούτε εγώ καπνίζω στα αυτοκίνητα μου, ούτε καν στο εταιρικό. Και έχω και κάποια κολλήματα.. Δε θέλω σκουπίδια, αμέσως αδειάζονται . Δηλαδή χαρτάκια από διόδια, μπουκάλια, καφέδες, σακούλες, τσιμπιδάκια, σκατάκια κτλ αμέσως πέταμα. Όπως και δε μπορώ να υπάρχουν πράγματα που 'πλέουν' και δεν είναι ασφαλισμένα. Πχ πλαστικό μπουκάλι άδειο, μπούρδες στο ντουλαπάκι του συνοδηγού, αποσκευές πίσω χύμα κτλ. Οτιδήποτε εκσφενδονίζεται κατά την απότομη ανάπτυξη πλευρικής επιτάχυνσης μου δημιουργεί εκνευρισμό και με οδηγεί σε αντιδικία! Τώρα που το σκέφτομαι, μάλλον δεν είμαι και ο ο σωφέρ της καρδίας των δικών μου αλλά τι α κάουμε, έτσι είμαι
Όπως και να έχει άλλη φροντίδα θα έχει το εταιρικό που είναι ο πάσης φύσης αγγαρειομάχος και άλλη το προσωπικό που το πονάμε λίγο παραπάνω. Στο πρώτο θέλω απλά να είναι καθαρό, στο δεύτερο θα ασχοληθώ περισσότερο. Εννοείται πώς έχω πιο εύκολο έργο από εσάς που έχετε παιδιά ή ζωάκια.
Στο δια ταύτα είμαι υπέρ του στεγνού καθαρίσματος και δε μου αρέσει να χρησιμοποιώ προιόντα αν δεν είναι απαραίτητο. Ότι βραχεί η ταλαιπωρηθεί για να καθαριστεί ταυτόχρονα φθείρεται. Επίσης άλλη η προσέγγιση σε υφάσματα(που και αυτά έχουν πολλούς τύπους), άλλη σε βελούδα, άλλη σε αλκαντάρα, άλλη σε δέρματα οπότε η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή.
Για να μη πλατιάσω άλλο (ως συνήθως)... Προτιμώ ήπιο καθαριστικό για πλαστικά, δε θέλω να μένει υλικό πάνω και γλιτσογυαλάδα, ούτε πολλές μυρωδιές που είναι αναπόφευκτες όσο ρίχνουμε χημικά. Χρησιμοποιώ ηλ σκούπα με το κατάλληλο ακροφύσιο σε όλο το εσωτερικό/πορτ μπαγκαζ/εταζιέρα/καθίσματα και πατάκια αφού τα αφαιρέσω. Τα πατάκια δεν τα βρέχω απαραίτητα σε κάθε πλύσιμο, επιμένω πολύ με την σκούπα όμως. Αν τα βρέξουμε πρέπει να στεγνώσουν καλά για να τα ξαναβάζουμε στη θέση τους ώστε να μην έχουν υγρασία γιατί βγαίνουν μυρωδιές. Μεγάλη εφεύρεση το swiffer με το χερούλι,κάνει θαύματα γιατί μαγνητίζει τη σκόνη και μένει πάνω του. Δε ξεχνάμε να καθαρίζουμε τα τζάμια μας και εσωτερικά κι ας είναι βαρετό ή κουραστικό και δύσκολο, ειδικά το παρμπρίζ. Όταν χρειαστεί η μοκέτα να καθαριστεί από κάτι που έπεσε πάνω χρησιμοποιώ APC(all purpose cleaner) στην κατάλληλη διαλυτότητα. Όπως έγραψα και πρίν τυχόν ιδιαιτερότητες του εσωτερικού σε υλικά τα αντιμετωπίζω κατά περίπτωση. Πχ προιόν για ενυδάτωση στα δέρματα. Τηρούμε ευλαβικά τις οδηγίες χρήσης και πρίν εφαρμόσουμε κάτι κάνουμε έρευνα πώς το χρησιμοποιούμε σωστά, το google είναι φίλος μας... Τέλος, υπάρχουν πολλά τρίκ όπως το ρολό που μαζεύει τις τρίχες και άλλα πολλά, εδώ είμαστε να τα λέμε..
-
@Αλέξανδρος : στα όρια του ψυχαναγκαστικου είσαι, να το κοιτάξεις... Χαχαχ πλάκα κάνω!
Τα μωρομαντηλα στο ταμπλό δεν σου αφήνουν υπολείμματα όταν στεγνώσει? Αυτό με το ρολό το κάνει και η γυναίκα μου στους καναπέδες (δεν έχουμε ζώα) και μαζεύει διάφορα θα το δοκιμάσω και στο αυτοκίνητο!
Συμπάσχω με τον μάστορα, από άρωμα μόνο πράσινο έλατο (Gold) ή βανίλια και αυτά όχι να αφαιρέσω την συσκευασία και να ντουμανιασω, ανοίγω το ζελοφαν 2-3 εκατοστά στην κορυφή και τα κρεμάω στο πορτ μπαγκαζ, αυτό μου αρκεί!
@mastoras78 να πλατειαζεις όσο θες! Και ευχάριστα διαβάζονται και από ότι φαίνεται είσαι και γνώστης!
-
@Mastoras τώρα που ξαναδιάβαζα στο νήμα είδα ότι δεν σου αρέσουν τα σαμπουάν που είναι πολλά σε ένα !
τα sealant που λες , στέγνωμα καλά όπως όταν τελειώνουμε το πλύσιμο και μετά τα sealnt?
Η τεχνική είναι αυτή ε?
το γυάλισμα με το στρόγγυλο σφουγγαράκι καλύτερα?https://www.aliexpress.com/item/4000091050837.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.421316cfIFGDdg&algo_pvid=7abc64b4-9772-40da-bbdd-26378877772e&algo_expid=7abc64b4-9772-40da-bbdd-26378877772e-26&btsid=0bb0620316069392964891345e1402&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_
-
@Yem Ναι αυτή είναι η τεχνική και όπως βλέπεις είναι πολύ εύκολο. Το tripple έχει και fillers που μασκάρουν λίγο τις ατέλειες στο βερνίκι. Για καινούργιο αυτοκίνητο σα το δικό σου το sonax λογικά θα σου κάτσει ένα κλίκ καλύτερα, πιο υδροφοβικό και γυαλιστερό. Στο δικό μου αμάξι που είναι σχετικά καινούργιο χρησιμοποιώ το sonax και στα παλιότερα της οικογένειας το tripple.
Μετά το πλύσιμο / στέγνωμα (καλό στέγνωμα όσο μπορείς, χωρίς να τριβείς με δύναμη) εφαρμόζεις ένα από τα δύο προιόντα. Εγώ χρησιμοποιώ στρογγυλό pad μικροίνας και είναι παιχνιδάκι. Έπειτα το αφαιρώ με μια πιο παχιά υπεραπαλή πετσέτα μικροίνας.
Δε ξεχνάμε να μη βάζουμε υπερβολική πίεση κάθε φορά που ακουμπάμε τη λαμαρίνα ανεξαρτήτως πόσο safe είναι αυτό που κρατάμε στα χέρια μας. Δε το λέω για να σε τρομάξω ή αποτρέψω, στα πλαίσια της κοινής λογικής ομιλώ
-
Καλά κάνεις και τα αναφέρεις -κοινή λογική όπως έχεις πει- φαίνονται και στα βιντεακια ότι δεν ζουλανε τα σφουγγαράκια κατά την εφαρμογή! Φαίνεται ότι κάνουν απαλές κινήσεις και στο πέρασμα με την πετσέτα! Αυτό λογικά το επαναλαμβάνεις όχι σε κάθε πλύσιμο αλλά οπότε νομίζεις ότι έχει χαθεί η γυαλάδα μετά το πλύσιμο? Πχ κάθε 2-3 μήνες ανάλογα με τις βρωμιές που έχει μαζέψει?
-
@ Yem
Τα μωρομάντηλα δεν αφήσαν ποτέ υπολείμματα. Δεν έχουν εξάλλου πολλή υγρασία. Ίσως να βοηθάει και το ότι τα συνδυάζω με το meguiar's new car...αλλά δε νομίζω.Όσον αφορά την υπερβολή στην καθαριότητα, μάλλον βοηθάει τελικά, αφού όσοι μπαίνουν μέσα σέβονται το αυτοκίνητο γιατί το βλέπουν καθαρό και περιποιημένο. Έτσι βλέπεις ότι οι ίδιοι πολλές φορές μου λένε ότι τα παπούτσια τους είναι λερωμένα και μου ζητάνε να βάλω κάτι πάνω από το πατάκι.
Όταν το αυτοκίνητο είναι αχούρι, ο άλλος που μπαίνει σκέφτεται 'τι κι αν έχω λασπωμένα παπούτσια; εξάλλου το αυτοκίνητό του είναι ούτως ή άλλως βρόμικο.'Τα δεντράκια έχουν έντονο άρωμα και πολλοί έχουν θέμα με αυτά. Από μικρός τα απέφευγα γιατί μου φέρναν τάση για εμετό.
@ Mastoras78
Τα swiffer τα χρησιμοποιώ κι εγώ για το καθημερινό καθάρισμα απο τις σκόνες. Είναι όντως πολύ καλά. Δεν έχω όμως το ξεσκοινόπανο, αλλά ένα απλό πανί από τα ανταλλακτικά του swiffer δαπέδου με το οποίο παίρνω ό,τι έχει μαζευτεί. -
Καλά κάνεις και τα αναφέρεις -κοινή λογική όπως έχεις πει- φαίνονται και στα βιντεακια ότι δεν ζουλανε τα σφουγγαράκια κατά την εφαρμογή! Φαίνεται ότι κάνουν απαλές κινήσεις και στο πέρασμα με την πετσέτα! Αυτό λογικά το επαναλαμβάνεις όχι σε κάθε πλύσιμο αλλά οπότε νομίζεις ότι έχει χαθεί η γυαλάδα μετά το πλύσιμο? Πχ κάθε 2-3 μήνες ανάλογα με τις βρωμιές που έχει μαζέψει?
Να σου πώ καταρχάς ότι είναι εξαιρετική ευκαιρία τώρα που έχεις νέο αυτοκίνητο και έχεις την όρεξη να ασχοληθείς λίγο παραπάνω. Μόνο οφέλη θα έχεις για ένα κλάσμα του χρόνου και κόπου σου. Έχεις την ευλογία να έχεις κάτι νέο όλο δικό σου σε μια φάση της ζωής σου που είσαι πιο ώριμος και έμπειρος απο ποτέ.
Το αμαξάκι είναι κουκλί και όλα ξεκινάνε απο λευκή κόλλα. Όπως θα κάνεις τη συντήρηση του στο συνεργείο και θα το προσέχεις, όπως έβαλες τις μεμβράνες και τα ψιλικοκό σου, σε αυτό το πνεύμα το περιποιείσαι όσο πρέπει εξωτερικά χωρίς υπερβολές. Μας υπηρετεί, δε το υπηρετούμε αλλά ταυτόχρονα το προσέχουμε για να μας προσέχει. Και όλα αυτά συντελούν και στο σενάριο μεταπώλησης..
Αν κουραστείς να ασχολιέσαι με την περιουσία σου (που δε το νομίζω!) και με πράγματα που είναι του χεριού σου, μπορείς ανα πάσα στιγμή να το ρίξεις στα κόμματα και στην μπάλα και να γίνεις άλλος ένας πολιτικός/προπονητής του καναπέ που είναι και το εθνικό μας σπορ!
Το κέρωμα καταλαβαίνεις πότε πρέπει να το επαναλάβεις από το πόσο εύκολα 'φεύγει' το νερό. Είδικα αν δοκιμάσεις το Sonax θα δείς το φαινόμενο του beading. Δηλαδή το ελάχιστο νερό που θα μένει θα είναι σε μορφή 'μπίλιας'. Όταν σταματήσει να συμπεριφέρεται έτσι πρέπει να το ξαναπεράσεις, μιας και το φίλμ προστασίας θα έχει αδυνατίσει αρκετά. Η διάρκεια έχει να κάνει και με τις εξωτερικές συνθήκες.
Μη χρησιμοποιήσεις pad εφαρμογής απο foam. Προτίμησε pad μικροίνας, δουλεύεται πολύ πιο εύκολα και με λιγότερη τριβή. Ψεκάζεις 2-3 φορες το pad και εφαρμόζεις. Είναι πιο εύκολο από το να ψεκάσεις απευθείας τη λαμαρίνα. Η όλη διαδικασία δε θα σου πάρει πάνω απο 20-30 λεπτά.
Ποιά είναι τα οφέλη ? Καταρχάς προστασία. Έχεις ένα στρώμα επιπλέον να προστατεύει το χρώμα. Ήλιος,μυγάκια,ρετσίνες, κουτσουλιές, σκόνη κτλ κτλ . Όχι οτι θα τη γλυτώσεις απο τα παραπάνω αλλά σου δίνει ένα περιθώριο να αντιδράσεις ή έστω να έχεις μικρότερη ζημιά. Επίσης θα βρωμίζει πιο δύσκολα και θα πλένεται/στεγνώνεται πιο εύκολα. Η γυαλάδα και ότι θα 'δείχνει' πιο πολύ είναι απλά bonus...
@Αλέξανδρος Νομίζω θα σε βόλευε με τη χειρολαβή. Τσάμπα είναι, swiffer duster το λέει. Μπαίνει τόσος κόσμος στο αμάξι σου ? Η εγώ δεν έχω φίλους ή εσύ είσαι πολύ κοινωνικός! Εμένα τα πίσω πατάκια είναι σχεδόν απάτητα
ΥΓ Πρέπει να μάθω να ανεβάζω φωτογραφίες.. κάποια στιγμή το είχα καταφέρει!
-
@Αλέξανδρος Νομίζω θα σε βόλευε με τη χειρολαβή. Τσάμπα είναι, swiffer duster το λέει. Μπαίνει τόσος κόσμος στο αμάξι σου ?
Η εγώ δεν έχω φίλους ή εσύ είσαι πολύ κοινωνικός! Εμένα τα πίσω πατάκια είναι σχεδόν απάτηταΌσον αφορά αυτό με την χειρολαβή, έχεις δίκιο, αλλά έχουμε στο σπίτι και είναι το χρησιμοποιούμε για τα έπιπλα και ήδη έχει σκόνες. Από την άλλη το να πάρω ένα ακόμη πραματέλι για τον καθαρισμό του εσωτερικού, μου δημιουργεί πρόβλημα αφού ήδη έχω γεμίσει τρία κουτιά με πράγματα.
Όσον αφορά τον κόσμο, μπαίνει αρκετός. Κατ' αρχάς μπαίνουν τα παιδιά μου. Μπαίνουν τα αδέρφια μου (είμαι από πολύτεκνη οικογένεια...) μπαίνουν οι γονείς μου και ενίοτε εκτελώ χρέη για τους υπερήλικες φίλους τους. Η γυναίκα μου μεταφέρει στην δουλειά μερικές συναδέλφισσές της... Μπαίνει κόσμος! -
Ε να τους χαίρεσαι όλους! Στο swiffer αλλάζεις το φτερό. 3 ευρώ έχει με 5 ανταλλακτικα. Μπορείς να το φυλάς στο αμάξι σε κανα σακουλάκι μέσα
Παραείναι καλό για τα λεφτά του και δεν υπάρχει άλλο σαν αυτό.. anyway. Τι αυτοκίνητο έχεις Αλέξανδρε ?
-
Τι αυτοκίνητο έχεις Αλέξανδρε ?
Ένα hyundai i30 έχω στα 1400 κυβικά το οποίο αγόρασα πέρσι καινούριο. Ξέρω ότι δεν συγκρίνεται σε γκάζια με εσάς των υπολοίπων, αλλά επειδή ζορίστηκα πολύ οικονομικά για να το αποκτήσω, το χαίρομαι πάρα πολύ.
Η αλλαγή από το παλιό μου, ένα renaul megane του 2000, το οποίο είχα αγοράσει το 2009 μεταχειρισμένο, ήταν τεράστια. Μπορεί να μην τρέχει τόσο πολύ, μπορεί να μην έχει τις επιταχύνσεις του renault, αλλά και μόνο που μπαίνω μέσα, νιώθω πολύ όμορφα. Ε, δε μου κάνει καρδιά να το δω με σκόνες και μυρωδιές. Το θέλω καθαρό και όμορφο όπως την πρώτη μέρα που το πήρα από την αντιπροσωπεία. -
Μια χαρά είναι να το προσέχεις και να το χαίρεσαι. Δε παίζει ρόλο τι οδηγεί ο καθένας, για να είμαστε εδώ κοινά πάθη έχουμε.. Να σαι καλά και να το απολαμβάνεις εσύ και η υπόλοιπη οικογένεια !
-
Παραθέτω εδώ μερικά παραδείγματα από επικίνδυνα πράγματα που έχω ακούσει κατά καιρούς:
-
Ξίδι στο ταμπλό για να καθαρίσει. Όχι! Θα σου διαβρώσει το ταμπλό.
-
Απορρυπαντικά πιάτων, ή σκόνες απορρυπαντικών ρούχων για το αμάξωμα. Όχι! θα φθείρουν την προστατευτική πέτσα το βαψίματος και μετά η οροφή σου θα είναι λες και την κουτσούλησε ελέφαντας!
-
Ατμοκαθαριστής στην οροφή του αυτοκινήτου. Όχι! Θα πέσει όλο το ύφασμα που είναι κολλημένο πάνω στον ουρανό.
-
Βάλε ένα μανταλάκι με βαμβάκι και άρωμα στους αεραγωγούς για να μυρίζει όμορφα. Όχι! α) το μανταλάκι θα πέφτει στις λακκούβες β) αν τρακάρεις και πέσεις πάνω στο μανταλάκι, καλό χειρουργείο.
-
Καθάρισε με σόδα το εσωτερικό. Όχι! Η σόδα διαβρώνει.
-
Γυάλισε με ελαιόλαδο το ταμπλό και τα λοιπά μέρη. Όχι! Κατ' αρχάς θα μυρίζει ντοματοσαλάτα το αυτοκίνητό σου. Κατά δεύτερον, έχεις δει παλιό καντήλι; Έχεις δει πόση σκόνη έχει; Τόση σκόνη θα μαζέψει το ταμπλό σου. Και κατά τρίτον: το λάδι έχει λιπαρά οξέα και θα σου διαβρώσουν το ταμπλό.
-
Να κερώνεις συχνά το αυτοκίνητό σου γιατί αυτό προστατεύει το χρώμα. Όχι! Η διαδικασία του κερώματος, όσο απαλά κι αν γίνει, όσο χνουδωτές κι αν είναι οι μικροΐνες σου, όσο ευγενικός κι αν είναι ο αλειφαδόρος σου, τελικά τρίβει το χρώμα και τρώει το λούστρο του.
Υ.Γ. Πείτε κι εσείς τι σαχλαμάρες έχετε ακούσει κατά καιρούς.
Υ.Γ. 2 Παραδέχομαι ότι κάποια από τα προϊόντα καθαρισμού που κυκλοφορούν είναι άχρηστα και απορώ γιατί υπάρχουν. Όμως αν ήταν όλα αυτά απάτες η βιομηχανία αυτών των προϊόντων θα είχε εκλείψει. Δεν έχει εκλείψει γιατί έχουν λόγο ύπαρξης. -
-
Χμμ είπες αρκετά που τα είχα ξεχάσει αλλά καλά έκανες και τα θύμισες.. Μερικά που μου έρχονται αν και μπορεί να τα έχουμε ξαναπεί πρόσφατα :
Αποφεύγουμε πολυκαιρισμένη αλοιφή κειμήλιο απο τον παππού που την πέρασε στον πατέρα και έπειτα σε εμάς που σβήνει γρατζουνιές. Θολούρα στο βερνίκι..
Η μικροίνα είναι ανώτερη και πιο ασφαλής απο το δέρμα σαμουά. Το ίδιο και ισχύει και για τα παλιά κλασσικά σφουγγάρια.
Όχι σε κουκούλες αυτοκινήτου, ειδικά σε άπλυτο αυτοκίνητο είναι σίγουρη πηγή γρατζουνιών.
Ξεσκονιστήρι εξωτερικού αυτοκινήτου, ειδικά κάτι παλιά που κουβαλάνε οι ταξιτζήδες στο πορτ μπαγκαζ είναι μανούλα στο να δημιουργεί γρατζουνιες.
Βάζουμε ηλ σκούπα στο αμάξι αλλά προσέχουμε πολύ με το σπιράλ σωλήνα της.. γρατζουνάει όταν το τρίβουμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε εξωτερικά το αμάξωμα.
Βιολογικό δε κάνουμε ποτέ στον πιο φτηνό με κουπόνι. Κάνουμε καλή έρευνα αγοράς πριν το εμπιστευτούμε σε κάποιο επαγγελματία. Αλλιώς κινδυνεύουμε είτε να μη γίνει σωστή δουλεία, είτε να μας έρθει ο.. ουρανός στο κεφάλι !
Δε πλένουμε στον ήλιο το αυτοκίνητο.. Τσού ! Δε το κάνουμε, ειδικά σε σκούρα χρώματα. Υπάρχει τρόπος αλλά θέλει μελέτη, προυποθέσεις και συγκεκριμένα προιόντα.
Μπορούμε να γυαλίζουμε το αυτοκίνητο συχνά με αλοιφαδόρο ώστε να είναι να είναι πάντα 'πένα'.. Μεγάλο λάθος, το βερνίκι έχει πάχος και πρέπει να προσέχουμε πόσο αφαιρούμε. Ρεαλιστικά τρεις τέσσερις διορθώσεις μπορούμε να κάνουμε κατά τη διάρκεια της 'ζωής' του.
Γράφεις στο 2. για απορρυπαντικά πιάτων. Συμφωνώ ότι υπάρχουν πολύ καλύτερες επιλογές και καλό είναι να αποφεύγονται. Όμως για να σε προβληματίσω να σου πώ ότι ο αφρός πρόπλυσης πχ στα πλυντήρια μόνο 'ουδέτερος' δεν είναι. Είναι αρκετά δυνατό καθαριστικό. Επίσης τα iron/tar removers που μία στο τόσο δε τα γλιτώνεις, εκεί να δείς χημεία! Που και πού θέλουμε δε θέλουμε θα χρειαστούμε και δυνατά καθαριστικά. Ρίξε εδώ μια ματιά που μιλάει για αυτό..
Στο 7. ναι είναι καλό να κερώνεις. Καθαρό αμάξι, απαλά με προσοχή και είναι εύκολο με το χέρι, αλλά όχι συχνά και συμφωνώ. Όσο κρατάει το κερί που μπορεί να πάει και 3μηνο. Ο αλοιφαδόρος για κέρωμα δεν είναι must.
Τώρα στο υστερόγραφο σου για τα προιόντα θα σου πώ το εξής. Εταιρίες σα την Meguiars,Sonax κτλ έχουνε σειρές προίοντων επαγγελματικές που κατα κανόνα τα σπάνε! Είναι όμως πιο ακριβά, σε μεγάλες συσκευασίες και πολύ πιο δύσκολα στην εφαρμογή για τον κλασσικό καταναλωτή/weekend warrior. Αυτά που βλέπουμε έμεις και έχουμε εύκολη πρόσβαση στην λιανική είναι σχεδιασμένα για να είναι εύκολα στην χρήση και να σου δημιουργούν καταναλωτική περιέργεια. Γι'αυτό υπάρχουν τόσοι κωδικοί, για ότι φανταστείς λοιπόν θα βγάλουνε ένα προιόν που σε πολλές περιπτώσεις έχει πιο πολύ μάρκετινγκ παρά ουσία. Έχω sonax σφουγγάρι ας πούμε που αν τρίψεις προφυλακτήρα θα στον θολώσει(τόσο άθλιο) και η δουλειά του υποτίθεται είναι να αφαιρεί μυγάκια.. Και έχω και sonax προιόντα consumer που είναι να απορείς που στα προσφέρουν τόσο φτηνά για τόσο καλό αποτέλεσμα... 'Δουλειά' μας είναι να εντοπίζουμε ποιά αξίζουν και ποιά όχι, υπάρχουν διαμαντάκια τσάμπα και ακριβά μπουκαλάκια για πέταμα.
Και άλλο ένα video για το πώς καθαρίζει πχ τζάμια ένας επαγγελματίας, έχει αξία να δείς το συνδιασμό προιόντων που κάνει που δε θα μας πέρναγε κάν απο το μυαλό..
Όποιος έχει κι άλλα tips, μύθους ας τους μοιραστεί, ωραίο θέμα.
-
*Πρώτα ξεπλένουμε τους αφρούς με νερό και ύστερα περνάμε με τις πετσέτες το αμάξωμα.
Εδώ παραθέτω ένα url: έχουν βρει ένα ανέγγιχτο datsun από την δεκαετία του 70, το οποίο ήταν τσίλικο, μέσα σε ένα γκαράζ. Είχε μόνο σκόνη. Οι 'επαγγελματίες' αφού ρίξαν αφρό, αμέσως τον σκουπίσανε. Προφανώς έκαναν τις πρώτες γραντζουνιές στην μπογιά. Δείτε το url, το έχω ακριβώς στην επίμαχη στιγμή
Youtube Video – [09:33..]*Στο εσωτερικό δεν χρησιμοποιούμε πολλά αρωματικά όταν αρχίσει να μυρίζει άσχημα. Οι άσχημες μυρωδιές είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι θέλει καλό καθάρισμα. Τα αρωματικά απλά θα κάνουν την ατμόσφαιρα πιο ανθυγιεινή.
*Στα πλυστικά αποφεύγουμε την έντονη πίεση από κοντά.
*Κάτι που βλέπω συχνά: δεν παίρνουμε τις σκούπες που έχουν στα πλυντήρια (εκεί που το πλένεις εσύ ο ίδιος) για να καθαρίσουμε το αμάξωμα! Ξέρετε πόσες φορές το βλέπω αυτό;
@mastoras78
Για το θέμα των απορρυπαντικών πιάτων, αν κατάλαβα καλά, λες ότι είναι καλά για ζάντες;
Και ακόμα, ποια 'διαμαντάκια' έχεις εσύ βρει; -
Το μόνο που λέω για τα καθαριστικά πιάτων είναι ότι κατά καιρούς χρησιμοποιούμε και πιο δυνατά καθαριστικά από αυτά.
Μερικά προϊόντα που θεωρώ εξαιρετικά και χρησιμοποιώ είναι τα εξής..
Sonax brilliant shine detailer
ONR rinse
Koch Chemie greenstar
Στο συγκεκριμένο URL οι τύποι αυτοί θεωρούνται κορυφαίοι και ξέρουν πολύ καλά τι κάνουνε
Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ