-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Μας υποχρέωσαν οι κατασκευαστές του site. Η Ελλάδα για αυτούς υπάρχει από το 1830.
Όχι Μανώλη. Γράφει ότι η Ελλάδα ανέκτησε την ελευθερία της το 1830. Δεν γράφει ότι πριν το 1830 δεν υπήρχαμε.
.Σαν υπέρμαχος της ιστορίας μας δεν σε ενοχλεί ότι αναφέρει μόνο την απελευθέρωση μας; Τι εξυπηρετεί αυτή η αναφορά;
-
egw apo oti katalaba otan exeis kati de to ektimas. akou na lene oti de tous aresoun oi pinakides pou exoume twra. oi opoies einai polu komses kai lites kai polles fores tonizoun to amaxi anti na to xalane. diladi ti pinakides 8a sou aresan esena? kitrines me mple boules kai perigrama asimi na grafoun kai GR.
-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Μας υποχρέωσαν οι κατασκευαστές του site. Η Ελλάδα για αυτούς υπάρχει από το 1830.
Όχι Μανώλη. Γράφει ότι η Ελλάδα ανέκτησε την ελευθερία της το 1830. Δεν γράφει ότι πριν το 1830 δεν υπήρχαμε.
.Σαν υπέρμαχος της ιστορίας μας δεν σε ενοχλεί ότι αναφέρει μόνο την απελευθέρωση μας; Τι εξυπηρετεί αυτή η αναφορά;
Τίποτα απολύτως. Είναι μια ιστοσελίδα που ασχολείται με τις πινακίδες οχημάτων και δεν ασχολείται με την προ αυτοκίνησης ιστορία καμίας χώρας. Ρίχνοντας μια ματιά στις αναφορές για τις άλλες χώρες (π.χ. Αίγυπτο, Βρετανία, κλπ) καταλαβαίνω ότι παραθέτουν το έτος ίδρυσης του κάθε κράτους με τη μορφή που έχει σήμερα ή με μέρος της μορφής που έχει σήμερα.
Για παράδειγμα, αναφέρει πότε απελευθερώθηκε από τους Άγγλους η Αίγυπτος, πότε η Ουαλία, η Αγγλία και η Σκοτία ενώθηκαν σε ένα κράτος, πότε η Ελλάδα απελευθερώθηκε από τους Τούρκους, πότε οι ΗΠΑ έγιναν ανεξάρτητες από τη Βρετανία κλπ. Δεν υπάρχει δηλαδή λόγος να σκάμε γι'αυτό. Αυτή είναι η πολιτική της συγκεκριμένης ιστοσελίδας για όλες τις χώρες στις οποίες αναφέρεται. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις δεν παραθέτει κανένα στοιχείο παρά μόνον το πού βρίσκονται.
-
Μια ερώτηση όμως, σχετικά με πινακίδες... Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου χρειάζεται τετράγωνη πινακίδα (π.χ. το αυτοκίνητο έχει μόνον βάση για τέτοια πινακίδα πίσω). Τότε τι γίνεται;
-
Ο χρήστης stamatas έγραψε:
egw apo oti katalaba otan exeis kati de to ektimas. akou na lene oti de tous aresoun oi pinakides pou exoume twra. oi opoies einai polu komses kai lites kai polles fores tonizoun to amaxi anti na to xalane. diladi ti pinakides 8a sou aresan esena? kitrines me mple boules kai perigrama asimi na grafoun kai GR.?!?
Δεν καταλαβαίνω ποιος ο λόγος αυτού του επιθετικού σχετικά ύφους...
Εντάξει, γούστα είναι αυτά! Δεν νομίζω να σε έθιξε κανείς!
Άλλωστε δεν είναι τόσο κακό να έχουν οι πιακίδες τα διακριτικά της χώρας απ'όπου προέρχονται! Οι περισσότερες χώρες το έχουν αυτό. Μήπως οι δικές μας παραείναι 'λίτες'? Για σκέψου το.... Είναι όπως ήταν πολλών άλλων χωρών πριν από 20-30 χρόνια! -
Πάντως το πλάισιάκη που έχω δει σε κάποια αυτοκίνητα που κάνει τις κανονικές πινακίδες με ευρωπαικές (μου φαίνεται αριστερά έχει το μπλε με τα αστέρια και δεξια ένα αντίστοιχο με το όνομα της εταιρείας - το χω δει σε Renault νομίζω) δε μου αρέσει καθόλου. Τουλάχιστον αν είχε μόνο το μπλε με τα αστέρια και το GR να φαινόταν καλύτερα.
-
Τελικά αυτή η θεματική ενότητα ασχολείται με πινακίδες κυκλοφορίας;
Αν ναι, τότε μπορώ να συνεισφέρω! Είχα κάνει μία προσπάθεια στο παρελθόν ανοίγοντας σχετική θεμ. ενότητα, δεν λειτούργησε, έκτοτε έχουμε εξελίξεις που είναι συναρπαστικές, για όσους φυσικά ενδιαφέρονται...
Λοιπόν! Τα αποθέματα πινακίδων όντως τελειώνουν σε όλο και περισσότερους νομούς και όλα δείχνουν ότι οι νέου τύπου πινακίδες δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν!Ας ξεκινήσουμε με την Αθήνα: εδώ πρέπει να τελειώνουν σύντομα γιατί οι τέσσερεις κλάδοι έφτασαν σε κάποιο σημείο και τώρα ΠΑΝΤΟΥ δίνονται
προγενέστερες πινακίδες που δεν είχαν ακόμα δοθεί και (το σημαντικότερο) προορίζονταν για αλλού. Ετσι, στην Αθήνα το ΖΜΧ-1000 δεν εμφανίστηκε, η κεντρική Αθήνα τώρα έχει ΖΚΥ, η νότια Αθ. ΖΚΧ, η
βόρεια Αθ. ένα κομμάτι του ΥΡΟ (μάλλον γύρω στο 8500) (σημ. αυτός είναι 'δυτικός' συνδυασμός και προοριζόταν για Ελευσίνα και γενικώς
Δυτ. Αττική που τώρα έχει ΥΡΝ-9100!!) Η Δυτ. Αθήνα έχει επίσης ένα κομμάτι από το ΥΡΟ (πριν είχε ΥΡΡ που όμως σταμάτησε πριν το 5000), όπως και η Βορ. Αττική που κανονικά θα είχε ΖΥΡ αλλά αυτό σταμάτησε πριν το 6000... ΥΡΟ έχει και ο Πειραιάς όπου προ
πολλού το ΥΝΑ σταμάτησε και δεν υπήρξε ΥΝΒ! Μύλος;Και που να δείτε στην επαρχία: στην Κορινθία το ΚΡΚ σταμάτησε πριν το 2600 και πήραν διαδοχικά 300 νούμερα από Λακωνία (ΑΚΕ-9700/9999), 500 από Ηλεία (ΗΑΗ-8500/8999) και τώρα έχουν... Πατρινές (ΑΧΙ-1000/1999), όπως και η Τρίπολη (ΑΧΙ-2000/2499) όπου το ΤΡΕ σταμάτησε πριν το 4600, και φυσικά η Πάτρα (ΑΧΙ-3000 περίπου). Η Αργολίδα δεν είδε ΑΡΗ μετά το 8899 και έχει τώρα πιν. Πύργου (ΗΑΗ-9000 κλπ).
Παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται σε:
1)Καβάλα (τέλος πριν το ΚΒΜ-3500) έχει πιν. Ξάνθης ΑΗΖ-8000
2)Χανιά (τέλος πριν το ΧΝΜ-9000) έχει πιν. Ηρακλείου ΗΚΖ-5000
3)Τρίκαλα (τέλος πριν το ΤΚΜ-1900) έχουν πιν. Βόλου ΒΟΡ-1000
4)Αρτα (τέλος πριν το ΑΤΕ-5900) έχει πιν. Αγρινίου ΑΙΚ-5***
και προφανώς και αλλού όπου δεν έχω ακόμα παρατηρήσεις!Αν δείτε τίποτα περίεργο στείλτε μήνυμα! Στην Αθήνα, αν δεν αρχίσουν να
δίνουν πιν. επαρχίας (διόλου απίθανο!), πριν το τέλος Μαϊου θα έχουμε ίσως τις νέου τύπου πινακίδες! -
Εγώ πάλι πιστεύω πως θα έπρεπε τα γράμματα στις πινακίδες να μην είναι κοινά ανά περιοχή αλλά τυχαία. Έτσι θα σταματούσαν τοπικιστικά φαινόμενα του στυλ π.χ. να γράφουν μόνο αυτοκίνητα με πινακίδες άλλης πόλης (και δη αθηναϊκές), πράγμα που γίνεται παντού.
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Εγώ πάλι πιστεύω πως θα έπρεπε τα γράμματα στις πινακίδες να μην είναι κοινά ανά περιοχή αλλά τυχαία. Έτσι θα σταματούσαν τοπικιστικά φαινόμενα του στυλ π.χ. να γράφουν μόνο αυτοκίνητα με πινακίδες άλλης πόλης (και δη αθηναϊκές), πράγμα που γίνεται παντού.Έχεις δίκιο, υποτίθεται ότι βοηθάει στον εντοπισμό αυτοκινήτων αλλά πλέον αν όλα είναι περασμένα σε υπολογιστές γίνεται άμεσα και δεν βλέπω να έχει σημασία. Η αναφορά έτους πρώτης κυκλοφορίας όμως κάνει καλό στην μείωση της εγκληματικότητας, είναι πιο δύσκολο σαΐνι παραποιώντας ή πλαστογραφώντας την άδεια να σου πουλήσει παλιό αυτοκίνητο για πιο καινούργιο....
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Εγώ πάλι πιστεύω πως θα έπρεπε τα γράμματα στις πινακίδες να μην είναι κοινά ανά περιοχή αλλά τυχαία. Έτσι θα σταματούσαν τοπικιστικά φαινόμενα του στυλ π.χ. να γράφουν μόνο αυτοκίνητα με πινακίδες άλλης πόλης (και δη αθηναϊκές), πράγμα που γίνεται παντού.Διαφωνώ καθέτως...
Γιατί εντάξει να είσαι Αθηναίος, πιο πολύ προβλήματα σου δημιουργούν, αλλά φαντάσου να δεις π.χ στην Καστοριά σε μια εκδρομή κάποιο πατριώτη από τα Χανιά!
Απερίγραπτο συναίσθημα...
Και μετά μας λένε τοπικιστές τους Κρητικούς -
Ο χρήστης christopher έγραψε:
Και μετά μας λένε τοπικιστές τους ΚρητικούςΟχι, δεν είστε τοπικιστές, αφού ως γνωστόν 'τοπικιστής είναι εκείνος που θεωρεί ότι ο τόπος του είναι καλύτερος από την Κρήτη'!
-
Επίσης, στην Ρόδο έχουν αρχίσει να δίνουν πινακίδες της Κώ (Απο ΡΟΚ νομίζω άρχισαν να εμφανίζονται ΚΧΑ)
Το λέω με επιφύλαξη, γιατί δεν έχω πατήσει εκεί πρόσφατα... -
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Και μετά μας λένε τοπικιστές τους Κρητικούς
Οχι, δεν είστε τοπικιστές, αφού ως γνωστόν 'τοπικιστής είναι εκείνος που θεωρεί ότι ο τόπος του είναι καλύτερος από την Κρήτη'!
Μες το μυαλό και την καρδιά μας είσαι Κώστα.
Που να τον πετύχεις και εκτός συνόρων. Τότε είναι ακόμα ποιο έντονα τα συναισθήματα. -
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Μες το μυαλό και την καρδιά μας είσαι Κώστα.
Που να τον πετύχεις και εκτός συνόρων. Τότε είναι ακόμα ποιο έντονα τα συναισθήματα.Εται,ετσι!!! Πρεπει να ειναι φοβερο συναισθημα να οδηγεις στην autostrada και να περνας αυτοκινητο με πινακιδα HΡx,ΧΝx,ΑΝx,ΡΕx. Κατευθειαν κορνα και κατεβασμα παραθυρου για χαιρετισμο!
-
Ο χρήστης pavlos23 έγραψε:
Εται,ετσι!!! Πρεπει να ειναι φοβερο συναισθημα να οδηγεις στην autostrada και να περνας αυτοκινητο με πινακιδα HΡx,ΧΝx,ΑΝx,ΡΕx. Κατευθειαν κορνα και κατεβασμα παραθυρου για χαιρετισμο!
Και που να είναι διπλοκάμπινο με φορτωμένα κλεμμένα 'ωζά' από πίσω
-
Ο χρήστης StavrosG έγραψε:
Επίσης, στην Ρόδο έχουν αρχίσει να δίνουν πινακίδες της Κώ (Απο ΡΟΚ νομίζω άρχισαν να εμφανίζονται ΚΧΑ)
Το λέω με επιφύλαξη, γιατί δεν έχω πατήσει εκεί πρόσφατα...Και δω στα Χανιά μετά το ΧΝΜ μας δίνουν ΗΚΖ και αφού τέλειωσε ΗΚΗ (το Ηράκλειο μετά το ΗΡχ παίρνει ΗΚχ). ξέρει κανείς γιατί συμβαίνει αυτό? Θέλω πίσω τα ΧΝχ...
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Και μετά μας λένε τοπικιστές τους Κρητικούς
Οχι, δεν είστε τοπικιστές, αφού ως γνωστόν 'τοπικιστής είναι εκείνος που θεωρεί ότι ο τόπος του είναι καλύτερος από την Κρήτη'!
Έχω γνωρίσει κάνα-δυο τέτοιους...τί κολλημένοι άνθρωποι...
-
Ο χρήστης christopher έγραψε:
Και δω στα Χανιά μετά το ΧΝΜ μας δίνουν ΗΚΖ και αφού τέλειωσε ΗΚΗ (το Ηράκλειο μετά το ΗΡχ παίρνει ΗΚχ). ξέρει κανείς γιατί συμβαίνει αυτό? Θέλω πίσω τα ΧΝχ...
Απο οτι μου ειχαν πει ηταν θεμα ελλειψης υλικου κατασκευης των πινακιδων. Και στο Ρεθυμνο ολα τα καινουρια αυτοκινητα μεχρι πριν ενα μηνα τουλαχιστον ΗΚΖ ηταν. Μαλιστα εγιναν και συστασεις προς τη τροχαια Ρεθυμνου να μη γραφει με την ιδια ευκολια οπως εγραφε τα αυτοκινητα αλλων νομων μιας και οι ντοπιοι πλεον εχουν ηρακλειωτικες πινακιδες!!!
-
Ο χρήστης pavlos23 έγραψε:
Και δω στα Χανιά μετά το ΧΝΜ μας δίνουν ΗΚΖ και αφού τέλειωσε ΗΚΗ (το Ηράκλειο μετά το ΗΡχ παίρνει ΗΚχ). ξέρει κανείς γιατί συμβαίνει αυτό? Θέλω πίσω τα ΧΝχ...
Απο οτι μου ειχαν πει ηταν θεμα ελλειψης υλικου κατασκευης των πινακιδων. Και στο Ρεθυμνο ολα τα καινουρια αυτοκινητα μεχρι πριν ενα μηνα τουλαχιστον ΗΚΖ ηταν. Μαλιστα εγιναν και συστασεις προς τη τροχαια Ρεθυμνου να μη γραφει με την ιδια ευκολια οπως εγραφε τα αυτοκινητα αλλων νομων μιας και οι ντοπιοι πλεον εχουν ηρακλειωτικες πινακιδες!!!
Αυτό άκουσα και γω και μου φάνηκε πολύ κουφο! Δηλαδή τελείωσε το μέταλλο ?
Και μετά λένε για το πετρέλαιο, σίδερο χρειαζόμαστε...
Και από την άλλη μια πινακίδα ΗΚΖ θέλει πιο λίγο μέταλλο από μια με ΧΝΜ? Δεν καταλαβαίνω... -
Παιδιά, μην ανησυχείτε, το πρόβλημα είναι προσωρινό, μέχρι να τελειώσουν τα αποθέματα των υπαρχουσών πινακίδων στην Κρήτη!
Απ' ότι φαίνεται τέτοιο απόθεμα έχει μόνο το Ηράκλειο. Στα Χανιά από
πέρισυ το καλοκαίρι ξεκίνησε το ΗΚΖ-5000 καθώς δεν βγάλανε πινακίδες μετά το ΧΝΜ-8999. Απ' ότι λέτε έχει πρόβλημα και το Ρέθυμνο, το πιο
προχωρημένο που έχω δει ήταν ΡΕΗ-44** και πιθανότατα η τελευταία
πινακίδα ήταν 4599 ή 5099. Επίσης δεν έχω δει τελευταία κάτι καλύτερο
από ΑΝΖ-95** στον Αγ. Νικόλαο, μήπως κι αυτοί μία απ' τα ίδια; Πάντως σύντομα θα τελειώσουν και του Ηρακλείου και θα ξεκινήσουν οι νέου
τύπου πινακίδες με τα αστέρια τις ΕΕ και το σήμα GR! Εκτός βέβαια κι αν
πάρετε από άλλες περιοχές της Ελλάδας μέχρι τότε...Ως εκείνη τη στιγμή που θ'αρχίσουν οι νέες πινακίδες οπότε... κάθε κατεργάρης στο νομό του (!), θα με βοηθούσατε πολύ (έχω ψώνιο με τους
συνδυασμούς και την εξέλιξη των πινακίδων) αν μού μεταφέρατε τις
παρατηρήσεις σας από Κρήτη, με κάποια λεπτομέρεια αν μπορέσετε: πχ
ΗΚΖ-6*** Χανιά, ΗΚΖ-7*** τι; κλπ. Τα 'κενά' μου είναι μεταξύ ΗΚΖ-3000 και 4999 (μία υποψία για Ηράκλειο ή/και Μοίρες), ΗΚΖ-7000 ως 9999 και
ΗΚΗ-1000 ως 2999, απ' το 3000 ξαναπαίζει Ηράκλειο... ή μήπως
όχι μόνο; Ειδικά οι Μοίρες δίνουν πολύ σπάνια παρατηρήσεις γιατί 'τρέχουν' πολύ αργά και σπάνια εμφανίζονται στην Αθήνα. (Μέχρι
πέρισυ οι Μοίρες είχαν ΗΡΜ-**** που ήταν ολοδικός τους συνδυασμός και
τον είχαν από το 1992!Για να σας παρηγορήσω τέλος για το ανακάτεμα που βλέπετε στο ωραίο σας νησί, σας λέω ότι στην Πελοπόννησο γίνεται πιο απίστευτο μπάχαλο, πχ η Κόρινθος σταμάτησε το ΚΡΚ της πριν το 2600 και πήρε διαδοχικά ΑΚΕ
(Λακωνία), ΗΑΗ (Ηλεία) και τώρα ΑΧΙ (Αχαϊα), ομοίως και σε άλλες
περιοχές της Ελλάδας, και φυσικά και στην Αθήνα...
Car Plate Spotting!!!