-
Το καλυτερο, ειναι να βρεις καποιον που γνωριζει το μοτερ και γενικοτερα ολο το καρτακι που καβαλας και αν πιανει το χερι σου και εχεις καποιες γνωσεις στο αντικειμενο να κοιταξεις να μαθεις οτι μπορεις απο αυτον και απο την εμπειρια του. Ειναι πολυ πιο απλα τα πραγματα απο ενα ΙΧ και εγω τουλαχιστον μεχρι που επαψα να ασχολουμαι λογω ηλικιας αυτο εκανα και ποτε δεν το μετανιωσα . Χωρια που αν μαθεις να βασιζεσαι μονιμως επανω σε καποιον αλλο (αυτο ως απαντηση στη συμβουλη 'Τη συντήρηση ΠΡΕΠΕΙ να την κάνει κάποιος αντιπρόσωπος και όχι εσύ ') ο καποιος αυτος μπορει να μην ειναι παντα εκει οταν τον χρειαζεσαι. Μαθε, ρωτα, ψαξε και γινε κι εσυ μηχανικος. Χωρια που δε θα μπορει να σε δουλεψει ο καθε ´μαστορας´ - ας σου κοστισει και λιγο παραπανω στην αρχη. Γνωμη μου.
-
Ο χρήστης Phaethon έγραψε:
Φίλε lee22leo, το σίγουρο είναι ότι με την αγορά ενός δικού σου καρτ μπαίνουν στο κεφάλι σου 'μπελάδες' που δεν είχες πριν. Στα ενοικιαζόμενα εμφανίζεσαι, οδηγάς, πληρώνεις, χαιρετάς... Με το δικό σου καρτ ασχολείσαι ο ίδιος αρκετά. Για τους περισσότερους (και μένα, που μόλις πρόσφατα ξεκίνησα) αυτό είναι και ωραία διαδικασία. Όμως υπάρχουν πράγματι κάποια πιό δύσκολα μηχανολογικά που χρειάζονται εξειδίκευση και ή το παίρνεις απόφαση και μαθαίνεις πολύ καλά τί πρέπει να κάνεις για να τα πειράξεις, ή τα αφήνεις στους ειδικούς.Τα ενοικιαζομενα τα σιχαινομαι γιατι εινα πολυ πιο αργα.Πηγαινα μικρος Αγ.Κοσμα μιας και το εχω πιο κοντα απ'ολα αλλα πια εχω να παω αρκετα χρονια γιατι μεγαλωνοντας ηθελα κατι πιο γρηγορο και δν ευχαριστιομουν 100% οπως οταν ειμουν 15.Προθυμος να μαθω ειμαι και μαρεσει απλα ειναι μεχρι να μπω στο λουκι και να το παρω μετα τα υπολοιπα πιστευω θαρθουν
-
Ο χρήστης lee22leo έγραψε:
Μιας και πιασαμε τωρα αυτο το θεμα εγω που ειμαι ακομα 1ο ετος των σπουδων μου και δεν εχω σταθερη δουλεια ακομα ελεγα να παρω κατι με 1500 το πολυ γιατι και αυτα με το ζορι θα τα μαζεψω.Δεν βρισκεις κατι 5 6 χρονων αξιοπρεπες?Γενικα εχω βρει μερικα αλλα δε ξερω κατα ποσο κανουν.Φίλε Leo, με 1,500€ βρίσκεις κάτι πολύ αξιόλογο για χρήση χόμπι αλλά παλαιότερο της homologation 2008. Δηλαδή από 2008 και κάτω. Μιλάμε για μοτέρ 125cc, υδρόψυκτο, με μίζα.
Υπολόγισε από 250€ ως 300€ για πλήρη αγωνιστικό ρουχισμό δηλαδή κράνος, φόρμα, γάντια και παπούτσια.Το κόστος χρήσης το ορίζεις εσύ πάντα σε συνάρτηση με την συχνότητα.
Το πιο αναλώσιμο στα karts είναι τα ελαστικά όπου μπορείς να χρησιμοποιείς μεταχειρισμένα με αναλογικά πολύ χαμηλότερο κόστος.
Τα βασικά για να προετοιμάζεις το καρτ μόνος σου μπορείς να τα μάθεις σε 2-3 προπονήσεις εαν κάτσεις δίπλα σε κάποιον που ξέρει και να μην χρειάζεσαι τεχνική υποστήριξη σε κάθε προπόνηση σου.
Κάνε μια εμπεριστατωμένη έρευνα αγοράς και αποφάσισε να προχωρήσεις με σίγουρες ασφαλείς επιλογές. Δεν θα το μετανιώσεις! -
Κι εγώ νομίζω ότι τα περισσότερα πράματα σε ένα απλό κάρτ μπορεί να τα μαστορέψει/ρυθμίσει/αντικαταστήσει/επισκευάσει κάποιος κοινός θνητός ακολουθώντας προσεκτικά τις οδηγίες χρησιμοποιώντας ελάχιστα εργαλεία που πιθανόν ήδη έχει.
Και θεωρώ την απασχόληση αυτή μέρος της γενικότερης ενασχόλησης με το χόμπυ και της χαράς που προσφέρει. Βέβαια δικαίωμα του καθενός είναι να είναι μόνο πιλότος και να πληρώνει άλλους για το τεχνικό μέρος. Νομίζω όμως ότι σε βελτιώνει και σαν οδηγό το να το ρυθμίζεις μόνος σου και να βλέπεις το αποτέλεσμα (και είναι εντυπωσιακό το πόσο εύκολα και άμεσα αντιλαμβάνεσαι τη διαφορά). -
Ο χρήστης Nikos! έγραψε:
Πρέπει; Γιατί;
Sent from my Note II using smoke signals.
Πρέπει να γνωρίζεις τι κάνεις στο μοτέρ.
Η εμπειρία του αντιπροσώπου στις βλάβες που έχει δει και στις λύσεις που θα σου δώσει είναι πολύτιμη και μπορεί τελικά να σε γλιτώσει από πολύ τρέξιμο στο μέλλον.
Συντήρηση=/=βλάβη
-
δεν κρατανε για παντα ρε συ , θελουν ανοιγμα καθε καποιες ωρες
το μονο τεχνικο που μπορει να μαθει ενας μεσος ανθρωπος ειναι να στηνει το καρτ του και να κανει απλη συντηρηση (ωστε να μη θελει τη βοηθεια αλλων ) , οχι να κανει ρεκτιφιε στο κινητηρα του
-
thevoice και γω καιτ τετοιο σκεφτομαι καθως μαρεσει να ασχολουμαι και με τα μηχανικα μερη οχι μονο να το καβαλαω και να ταχω ολα ετοιμα.,K.Παπαμιχαλη ευχαριστω για την ενημερωση.
Σχετικα με τα μοτερ.Διαβασα σε ενα αγλγικο φορουμ νομιζω ηταν οτι το rotax max τα παει καλυτερα στις υψηλες στροφες ενω το vortex rok στις χαμηλες.Σκεφτομουν για vortex μιας και ειναι πιο οικονομικος.
Επισης οτι αγωνες για κατηγοριες με vortex δεν υπαρχουν.Τι ισχυει απ'ολα αυτα και τι προτεινετε? -
Σημερα ειχα την ευκαιρεια να ξαναεπισκευτω την πιστα, καθως ειχα και μαθημα στη Σαλονικα και πηρα και το αμαξι γιατι επρεπε να κουβαλησω εναν ολοκληρω συρφετο απο βιβλια ..
Ηθελα να αλλαξω το γραναζι του αξονα με ενα μεγαλυτερο γιατι το rotax εδειχνε μολις 12500 στο τελος της μεγαλης ευθειας και φαινοταν οτι δεν τραβουσε γενικως. Ηταν θεμα γραναζιου τελικα, καθως βαζοντας ενα δοντι παραπανω (απο 73 σε 74 με 12αρα καμπανα μπροστα) το μοτερ ξαφνικα βρηκε τις ανασες του και εγινε πολυ πιο ζωηρο. Για εναν λογο το κοντερακι σημερα εχανε τις στροφες οποτε δεν μπορουσα να δω μεχρι που εφτανε αλλα ακουγοτανε καλα. Η αληθεια ειναι οτι μια βιδα που συγκρατουσε το γραναζι πανω στην βαση του στον αξονα ειχαν χαλασει τα πασα και ειχε φρακαρει το παξιμαδι πανω και δεν εβγαινε με τιποτα! Μεχρι που πηρα ενα σιδηροπριονο και ' χρατσα-χρουτσα' μεσα σε λιγα λεπτα καταφερα να την σπασω και το απελευθερωσα. Παντως το θεμα με το σωστο γραναζωμα ειναι πιστευω το πρωτο και το σημαντικοτερο σημειο να προσεξει κανεις. Με μια κακη επιλογη σχεσης μεταδοσης μπορει ειτε να χαραμισεις ενα ποσοστο δυναμης απο τον κινητηρα - οπως στην περιπτωση την δικια μου που ειχα μικροτερη σχεση μεταδοσης - ειτε στη χειροτερη περιπτωση να τον καψεις - βαζοντας πολυ μεγαλη σχεση μεταδοσης, το μοτερ επιταχυνει τρελα και στροφαρει στον Θεο, με αποτελεσμα να κανουν τον σταυρο τους τα ρουλεμαν, η μπιελα και το πιστονι που δεχονται ολες τις πιεσεις μεσα στον κυλινδρο.
Γενικα ισχυει οτι οσο πιο αρχαριος εισαι, τοσο πιο μεγαλυτερη σχεση μεταδοσης πρεπει να τρεχεις για να σε βοηθαει να εχεις την επιταχυνση στην εξοδο και οσο πιο πολυ εμπειρος γινεσαι και βρισκεις τα τελεια πατηματα τοτε επιλεγεις μια μικροτερη αφου τωρα θα μπορεις να βγαινεις πιο γρηγορα απο τις στροφες και δεν θα χρειαζεσαι την επιπλεον επιταχυνση, θα κερδιζεις λιγο παραπανω τελικη = προσπερασμα στα φρενα
Εκει που σιγουρα θες μια μεγαλυτερη σχεση μεταδοσης - δηλαδη περισσοτερο επιταχυνση και λιγοτερο τελικη - ειναι στην βροχη και ο λογος ειναι προφανες. Στην βροχη λογω μειωμενης προσφυσης δεν εχεις την δυνατοτητα να αναπτυξεις την τελικη στο στεγνο, οποτε το εκμεταλλευεσαι και βαζεις ενα μεγαλυτερο γραναζι πισω.info Η σχεση μεταδοσης ειναι ο λογος του αριθμου των δοντιων που εχει το πισω γραναζι - αυτο που ειναι πανω στον αξονα - προς τον αριθμο των δοντιων που εχει το μπροστα γραναζι - αυτο που ειναι πανω στο μοτερ.
Σκοπος σε γενικες γραμμες ειναι να βρεις την συγκεκριμενη σχεση μεταδοσης με την οποια θα κινεισαι για περισσοτερη ωρα μεσα στο ευρος ισχυς aka power band. Το ευρος ισχυς για ενα μοτερ ξεκιναει απο το σημειο που αποδιδεται η μεγιστη ροπη του (8750 rpm για το rotax senior) μεχρι το σημειο που αποδιδεται η μεγιστη ιπποδυναμη (11500 rpm για το rotax senior). Αν στις περισσοτερες στροφες κατα την εξοδο εισαι μεσα σε αυτο το φασμα τοτε το μοτερ θα ειναι περισσοτερο προθυμο στο να επιταχυνει και να σου δωσει μια πολυ γρηγορη εξοδο. Εννοειται ομως οτι χρειαζεσαι κοντερακι στο τιμονι για να το δεις αυτο.
Και θα κλεισω το ποστ μου με μια ερωτηση. Στο Καρτοδρομο και στον Αγιο Κοσμα τι γραναζωμα πανω-κατω εχουν τα rotax μας?
-
thevoice και γω καιτ τετοιο σκεφτομαι καθως μαρεσει να ασχολουμαι και με τα μηχανικα μερη οχι μονο να το καβαλαω και να ταχω ολα ετοιμα.,K.Παπαμιχαλη ευχαριστω για την ενημερωση.Σχετικα με τα μοτερ.Διαβασα σε ενα αγλγικο φορουμ νομιζω ηταν οτι το rotax max τα παει καλυτερα στις υψηλες στροφες ενω το vortex rok στις χαμηλες.Σκεφτομουν για vortex μιας και ειναι πιο οικονομικος.
Επισης οτι αγωνες για κατηγοριες με vortex δεν υπαρχουν.Τι ισχυει απ'ολα αυτα και τι προτεινετε?Φιλε, δωσε μου λιγο χρονο και θα σου απαντησω οσο πιο αναλυτικα μπορω για να σε κατατοπισω αυριο με την μερα. Κι εγω η αληθεια ειναι οτι κοιτουσα για τα vortex, κυριως λογω της σχετικα μεγαλης ιπποδυναμης. Κι εγω εχω ακουσει οτι τα vortex σκοτωνουν χαμηλα. Τελικα πηρα rotax και να φανταστεις στην πιστα με τα 1300 μηκος και 8 πλατος ειμαι συνεχεια κολλημενος πισω απο τα 6ταχυτα με τους 42 ιππους.
Αλλα θυμησου την μαγικη συνταγη και την αλληλουχια της = οδηγος - σασι - μοτερΒλεπεις, το μοτερ ερχεται τελευταιο, που σημαινει οτι ειναι το τελευταιο απο τα τρια που θα σε κανει πραγματικα γρηγορο. Ολα ειναι στα χερια σου και μετα στο στησιμο του σασι. Τωρα στις μερες μας ολα τα μοτερ μιας κατηγοριας ειναι ιδια πανω-κατω. Η πιο σοφη επιλογη για εμενα επειδη τωρα ξεκινας και εσυ ειναι να παρεις το πιο αξιοπιστο καρτομοτερ που εχει βγει ποτε, δηλαδη το rotax
Τα παραπανισια χρηματα που θα δωσεις ενδεχομενως για το rotax θα τα κανεις γρηγορα αποσβεση λογω των πιο αραιων σερβις που θα χρειαζεται το rotax. Ενδεικτικα αλλαγη πιστονι για το rotax ανα 40-50 ωρες, για το vortex καπου στις 25-30 το πολυ αν θυμαμαι καλα.. Σκεψου το αυτο παντως. Και σκεψου οτι το rotax εχει μια μαγικη επιστρωση στον κυλινδρο, nikasil που στην ουσια μειωνει αρκετα τον συντελεστη τριβης των επιφανειων εμβολου-κυλινδρου και πολυ απλα για να κολλησει ενα τετοιο μοτερ δεν ξερω κι εγω τι πρεπει να κανεις.. Να βαλεις λιγο πυριτιδα στο βενζινολαδο ισως..? Μπορει να κολλησει, δεν παιρνω και ορκο ομως, χεχε
Αναφορικα, nikasil επιστρωση εχουν ολα τα 6ταχυτα και απο τα αυτοματα μονο τα rotax.. Αν κανω λαθος ας με διορθωσει καποιος αλλα ετσι θυμαμαι οτι ισχυει.
-
Ο χρήστης HatmanMotorsport έγραψε:
thevoice και γω καιτ τετοιο σκεφτομαι καθως μαρεσει να ασχολουμαι και με τα μηχανικα μερη οχι μονο να το καβαλαω και να ταχω ολα ετοιμα.,K.Παπαμιχαλη ευχαριστω για την ενημερωση.
Σχετικα με τα μοτερ.Διαβασα σε ενα αγλγικο φορουμ νομιζω ηταν οτι το rotax max τα παει καλυτερα στις υψηλες στροφες ενω το vortex rok στις χαμηλες.Σκεφτομουν για vortex μιας και ειναι πιο οικονομικος.
Επισης οτι αγωνες για κατηγοριες με vortex δεν υπαρχουν.Τι ισχυει απ'ολα αυτα και τι προτεινετε?Φιλε, δωσε μου λιγο χρονο και θα σου απαντησω οσο πιο αναλυτικα μπορω για να σε κατατοπισω αυριο με την μερα. Κι εγω η αληθεια ειναι οτι κοιτουσα για τα vortex, κυριως λογω της σχετικα μεγαλης ιπποδυναμης. Κι εγω εχω ακουσει οτι τα vortex σκοτωνουν χαμηλα. Τελικα πηρα rotax και να φανταστεις στην πιστα με τα 1300 μηκος και 8 πλατος ειμαι συνεχεια κολλημενος πισω απο τα 6ταχυτα με τους 42 ιππους.
Αλλα θυμησου την μαγικη συνταγη και την αλληλουχια της = οδηγος - σασι - μοτερΒλεπεις, το μοτερ ερχεται τελευταιο, που σημαινει οτι ειναι το τελευταιο απο τα τρια που θα σε κανει πραγματικα γρηγορο. Ολα ειναι στα χερια σου και μετα στο στησιμο του σασι. Τωρα στις μερες μας ολα τα μοτερ μιας κατηγοριας ειναι ιδια πανω-κατω. Η πιο σοφη επιλογη για εμενα επειδη τωρα ξεκινας και εσυ ειναι να παρεις το πιο αξιοπιστο καρτομοτερ που εχει βγει ποτε, δηλαδη το rotax
HatmanMotorsport νασαι καλα για το απο πανω ποστ!δεν τοξερα αυτο με τα γραναζια!!
Με την ησyχια σου εδω θαμαι! -
Να σαι καλα ρε φιλε. Κι εγω χαιρομαι να βοηθαω οσο μπορω ατομα σαν εσενα που εχουν ορεξη και διαθεση να ασχοληθουν με ενα τοσο συναρπαστικο σπορ οπως το καρτ.
Μεσα στο Πασχα θα κατεβω Αθηνα για να γυρισω τις πιο διασημες πιστες σε ενα τριημερο με φουλ γκαζια και πολυ διχρονιλα. Θα φερω και το καρτ μου - birel / rotax senior. Αν θες να βρεθουμε σε καμια πιστα να στο δωσω να το κανεις 5-6 στροφες να δοκιμασεις το μοτερι για να παρεις μια ιδεα απο πρωτο χερι Να γνωριστουμε κιολας κι εγω 3 μηνες εχω που κανω καρτ.. Rookies ειμαστε, χεχε -
Ο χρήστης HatmanMotorsport έγραψε:
Τα παραπανισια χρηματα που θα δωσεις ενδεχομενως για το rotax θα τα κανεις γρηγορα αποσβεση λογω των πιο αραιων σερβις που θα χρειαζεται το rotax. Ενδεικτικα αλλαγη πιστονι για το rotax ανα 40-50 ωρες, για το vortex καπου στις 25-30 το πολυ αν θυμαμαι καλα.. Σκεψου το αυτο παντως. Και σκεψου οτι το rotax εχει μια μαγικη επιστρωση στον κυλινδρο, nikasil που στην ουσια μειωνει αρκετα τον συντελεστη τριβης των επιφανειων εμβολου-κυλινδρου και πολυ απλα για να κολλησει ενα τετοιο μοτερ δεν ξερω κι εγω τι πρεπει να κανεις.. Να βαλεις λιγο πυριτιδα στο βενζινολαδο ισως..? Μπορει να κολλησει, δεν παιρνω και ορκο ομως, χεχε
χαχαχα οποτε παμε rotax.Το 125 max και το senior ειναι το ιδιο ή διαφορετικα?
Kαι για το θεμα σασι ξερω μονο τις 3 4 5 top εταιριες.Διαφορες πλεονεκτιματα μειονεκτιματα δεν εχω ιδεα.
**Με μια προτιμηση στα Tony γιατι ειχα μια μινιατουρα μικρος. -
Τελειώνουν τα ψέμματα!
Ξεκινούν οι αγώνες! -
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Πρέπει; Γιατί;
Η εμπειρία του αντιπροσώπου στις βλάβες που έχει δει και στις λύσεις που θα σου δώσει είναι πολύτιμη και μπορεί τελικά να σε γλιτώσει από πολύ τρέξιμο στο μέλλον.
Συντήρηση=/=βλάβη
Προφανώς.
Πολλά πράγματα στο καρτ είναι καλό να μάθει κάποιος να τα κάνει μόνος του, δηλαδή στήσιμο, μικρορυθμίσεις (πχ αλυσίδα), καθάρισμα κλπ. Μπορεί να παρακολουθήσει πως γίνεται σε πρώτη φάση και να μάθει, δεν είναι τίποτα δύσκολο.
Όταν όμως έρχεται η ώρα της συντήρησης, πχ αλλαγή πιστονιού, πρέπει να κατέχεις μηχανολογικές γνώσεις πριν ανοίξεις ένα μοτέρ τις οποίες αν δεν έχεις, καλό είναι να το κάνει κάποιος που ξέρει.
-
χαχαχα οποτε παμε rotax.
μια κ ψάχνεις μεταχειρισμένο, αν βρεις σε καλή τιμή ροκ προχωρα. Και αυτά είναι σκυλιά, ενώ τα αναλώσιμα τους είναι πάμφθηνα
για να κολλησει ενα τετοιο μοτερ δεν ξερω κι εγω τι πρεπει να κανεις..
εγώ έχω δει κολλημένο πάντως αλλά δεν ρώτησα τί του είχαν κάνει
-
Καλημέρα σε όλους.Είμαι νέο μέλος ή μάλλον ανενεργό .Είμαι πλέον μόνιμος κάτοικος Γερμανίας και ενδιαφέρομαι πολύ για την αγορά ενος καινούριου,του κατα δυναμην αξιοπιστότερου 125cc Καρτ.Είναι αυτόματα ή με ταχύτητες όπως παλιά,δεν ξέρω.Πιστεύω ότι έχετε απαντήσει ήδη πιθανώς στο ερώτημα μου αν ανατρέξω στις 500 σελίδες.Δυστυχώς δεν έχω το χρόνο κ θα με βοηθούσε αν μου δίνατε μερικές συμβουλές-προτάσεις.Είμαι 1.90 85 κιλα και το θέλω για χομπυ.Έκανα χρονια μικρος με 100αρια διχρονα κ αγωνιστικά,ερασιτεχνικά πάντα.Προ 2 ετών με χτύπησε ένα αυτοκίνητο κ εμεινα παραπληγικός.Το αναφέρω μόνο μήπως γνωρίζει κάπιος για μετατροπές στο γκάζι ή για ειδικά μαλακά (κατακλίσεις) bucket καθίσματα αφού δυστυχώς δεν έχω τον έλεγχο του κορμού μου από το στήθος και κάτω.Ευχαριστώ και ελπίζω να με βοηθήσετε.
-
Ο χρήστης Kostis_M έγραψε:
Καλημέρα σε όλους.Είμαι νέο μέλος ή μάλλον ανενεργό .Είμαι πλέον μόνιμος κάτοικος Γερμανίας και ενδιαφέρομαι πολύ για την αγορά ενος καινούριου,του κατα δυναμην αξιοπιστότερου 125cc Καρτ.Είναι αυτόματα ή με ταχύτητες όπως παλιά,δεν ξέρω.Πιστεύω ότι έχετε απαντήσει ήδη πιθανώς στο ερώτημα μου αν ανατρέξω στις 500 σελίδες.Δυστυχώς δεν έχω το χρόνο κ θα με βοηθούσε αν μου δίνατε μερικές συμβουλές-προτάσεις.Είμαι 1.90 85 κιλα και το θέλω για χομπυ.Έκανα χρονια μικρος με 100αρια διχρονα κ αγωνιστικά,ερασιτεχνικά πάντα.Προ 2 ετών με χτύπησε ένα αυτοκίνητο κ εμεινα παραπληγικός.Το αναφέρω μόνο μήπως γνωρίζει κάπιος για μετατροπές στο γκάζι ή για ειδικά μαλακά (κατακλίσεις) bucket καθίσματα αφού δυστυχώς δεν έχω τον έλεγχο του κορμού μου από το στήθος και κάτω.Ευχαριστώ και ελπίζω να με βοηθήσετε.καλώς ήρθες στη παρέα
φίλε μου μια χαρά μπορείς να κάνεις καρτ. Είχε κάνει και ένα αφιερωμα το kartinfo.gr με αφορμή μια παρέα Γάλλων με κινητικά προβλήματα που κάναν καρτ με τροποποιημένη διάταξη (handikart είναι ο όρος).
http://www.kartinfo.gr/home/handicap.html
σου βάζω και κάποια από τα βιντεάκια από το youtube που κοιτάγαμε όταν είχαμε ασχοληθεί με το ενδιαφέρον αυτό θέμα. Και είχαμε εντυπωσιαστεί κ από τόσο γρήγορα πάνε
http://www.youtube.com/watch?v=KE4WnQK3HxU
http://www.youtube.com/watch?v=puVmCnwdbFI
Youtube Video -
Ο χρήστης Nikos! έγραψε:
Πρέπει; Γιατί;
Συντήρηση=/=βλάβη
Προφανώς.
Πολλά πράγματα στο καρτ είναι καλό να μάθει κάποιος να τα κάνει μόνος του, δηλαδή στήσιμο, μικρορυθμίσεις (πχ αλυσίδα), καθάρισμα κλπ. Μπορεί να παρακολουθήσει πως γίνεται σε πρώτη φάση και να μάθει, δεν είναι τίποτα δύσκολο.
Όταν όμως έρχεται η ώρα της συντήρησης, πχ αλλαγή πιστονιού, πρέπει να κατέχεις μηχανολογικές γνώσεις πριν ανοίξεις ένα μοτέρ τις οποίες αν δεν έχεις, καλό είναι να το κάνει κάποιος που ξέρει.
Ε άρα δεν διαφωνείς, δεν πρέπει απαραίτητα να γίνεται στον αντιπρόσωπο. Μερικές γνώσεις χρειάζονται και μπορείς να κάνεις αυτά που λες, να αλλάξεις τακάκια ή δίσκο, κανένα μπουζί, να καθαρίσεις αλυσίδα ή να την αλλάξεις. Οκ, πιστονομπιέλα δεν αλλάζεις με τη μια αλλά αν έχεις το μεράκι, δεν είναι πυρηνική φυσική.
Αν έχεις εγγύηση ή βαριέσαι/δεν έχεις χρόνο/γνώσεις, οκ, αλλάζει το πράγμα.
-
- αλλαγή ελαστικών
νομίζω πως κ οι δυο σας το ίδιο πράγμα λέτε
γενικά το καρτ είναι δεν έχει καμία σχέση με την βαβούρα που εχει η συντήρηση του αυτοκίνητου κ είναι πανεύκολο να το συντηρείς μόνος σου με λίγα εργαλεία. Αρκεί να έχεις χώρο στο σπίτι σου για να ασχοληθείς και ένα 'τραπέζι/τρολευ' για να το τοποθετείς.
Έτσι κ αλλιώς, πιστόνι αλλάζεις μια φορά τα δυο χρόνια (30-40 προπονήσεις) κ το κόστος δεν είναι τίποτα φοβερό.
Απλά στην αρχή, όντως πρέπει να σου 'δείχνει' κάποιος τα 'κόλπα' για να μη το κάνεις χάρχαλο
- αλλαγή ελαστικών
-
χαχαχα οποτε παμε rotax.Το 125 max και το senior ειναι το ιδιο ή διαφορετικα?
Kαι για το θεμα σασι ξερω μονο τις 3 4 5 top εταιριες.Διαφορες πλεονεκτιματα μειονεκτιματα δεν εχω ιδεα.
**Με μια προτιμηση στα Tony γιατι ειχα μια μινιατουρα μικρος.info Το rotax max fr 125 ειναι το μοτερ και επειδη η κατηγορια που μπορει να τρεξει λεγεται 'senior' (15 και ανω), εν συντομια το λεμε rotax senior
Σχετικα με το σασι θα κοιταξεις τα παρακατω πραγματα..
Πρωτα απ'ολα να ειναι αγωνιστικο σασι, δηλαδη να εχει αγωνιστικες προδιαγραφες. Αυτο μπορεις ευκολα να το καταλαβεις αν κοιταξεις πισω και κατω απο το καθισμα - προς τα αριστερα - εχει κατι κωδικους 'CIK -FIA' και κατι νουμερα απο διπλα που το ενα απο αυτα δειχνει απο ποια χρονια ισχυει η homologation (πχ 11, ισχυει απο το 2011 και ληγει 3 χρονια μετα, το 2014) και ενα αλλο νουμερο που δειχνει την διαμετρο του σωληνα του σασι. Πχ το δικο μου γραφει '30' γιατι εχει διαμετρο σωληνα 30 χιλιοστα. Αλλα σασι, βλεπε Μαρανελλο και CRG εχουν σε καποιους σωληνες 30 και σε αλλους 32 στο ιδιο σασι. Και αυτο εχει την σκοπιμοτητα του, καθως στην ουσια κανει το σασι πιο ευλυγιστο και πιο ακαμπτο σε συγκεκριμενα σημεια. Η homologation ειναι στην ουσια η περιοδος κατα την οποια το σασι σου θεωρειται οτι ειναι σε καλη κατασταση και ακομα φρεσκο και μπορει να τρεξει σε αγωνες. Αλλο αν στην Ελλαδα το κοιτανε η οχι, κανονικα ετσι ειναι. Αν σκεφτεσαι μελλοντικα να κατεβεις σε αγωνες τοτε καλο ειναι να παρεις ενα πιο φρεσκο σασι που να ληγει ας πουμε το 2014 η το 2015.Ενα φρεσκο σχετικα σασι θα ειναι λιγοτερο ταλαιπωρημενο απο ενα πιο παλιο. Αν παρεις ενα Tony Kart του 2007 για παραδειγμα τοτε το σασι αυτο ενδεχομενως να εχει φαει τα ψωμια του και σε πολλα σημεια να ειναι αρκετα ευαλωτο. Σε γενικες γραμμες τα Tony ειναι πολυ μαλακα σασι που δεν κρατανε πανω απο 2-3 χρονια. Οταν λεω δεν κρατανε δεν σημαινει οτι δεν μπορεις να τα καβαλησεις. Απλα το σασι καθως περναει ο καιρος να φανταστεις χανει τις ελαστοακαμπτικες του ιδιοτητες και αρχιζει να συμπεριφερεται διαφορετικα στην πιστα. Ενας αρχαριος δεν μπορει να το καταλαβει, ενας εμπειρος αγωνιζομενος ομως μπορει και θα τον κανει πιο αργο κατα μερικα δεκατα. Παρε ματι να δεις τι κανουν οι οδηγοι στις κορυφαιες ομαδες των πρωταθληματων - τρεχουν 2-3 αγωνες το πολυ και μετα το σασι το πουλανε σε τιμη ευκαιρειας και στον τεταρτο αγωνα τρεχουν με ολοφρεσκο σασι βγαλμενο απο το εργοστασιο. Οποτε καλο ειναι να μην παρεις ενα πολυ παλιο σασι και για αυτον τον λογο.
Ενα αλλο πραγμα που πρεπει να προσεξεις αφου θα πας σε μεταχειρισμενο ειναι να μην εχει σπασιματα στο σωληνα, δηλαδη στους σωληνες. Πριν το παρεις, βαλτο πανω σε ενα σταντ και ψαχουλεψε το πανω-κατω, δεξια-αριστερα και ψαξε για πιθανες μικρορωγμες. Μην περιμενεις να κανουν μπαμ απο μακρυα, μερικες κρυβονται αρκετα καλα. Αλλα να ξερεις γενικα οτι επειδη σχεδον ολες οι πιστες ειναι δεξιοστροφες ολες οι πιεσεις, λογω της φυγοκεντρου, ασκουνται προς την αριστερη μερια του σασι και αφου γενικα ολα τα σασι ειναι πιο ευλυγιστα στο εμπρος μερος και πιο ακαμπτα πισω, οι πιθανοτητες να υπαρξει ρωγμη ειναι πισω-αριστερα κοντα στο καθισμα του οδηγου.
Ενα τελευταιο και λιγο πιο εξειδικευμενο θεμα ειναι αυτο της σκληροτητας, δηλαδη της γενικης ακαμψιας του σασι. Ολα τα αγωνιστικα σασι δεν ειναι τα ιδια. Καποια ειναι πιο μαλακα ενω καποια ειναι σκληροτερα. Ο βασικος σκοπος ειναι η τελεια προσαρμογη στις διαφορετικες πιστες, καθως αν εχεις να τρεξεις σε μια αρκετα κλειστη πιστα με πολλα σικειν και εναλλασομενες στροφες, ενα σκληροτερο σασι θα σε κανει πιο γρηγορο. Ενα σκληροτερο σασι επιπλεον θα ειναι και πιο προβλεψιμο, αρα πιο ευκολοδηγητο για τον αρχαριο. Αν δεις μονο πως ειναι κατασκευασμενα τα σασι απο τα νοικιαρικα θα καταλαβεις την σκοπιμοτητα.
Βλεπεις δεν ανεφερα πουθενα πλεονεκτηματα-μειονεκτηματα, ουτε εκανα συγκρισεις απο σασι διαφορετικων εταιρειων η και ακομα της ιδιας εταιρειας γιατι ναι μεν δεν μπορω να πω κατι πρακτικα καθως δεν εχω δοκιμασει αρκετα σασι για να εχω μια αξιοπιστη γνωμη αλλα και επειδη πιστευω οτι δεν χρειαζεται ενας rookie να μπει στην διαδικασια απο την αρχη για να ψαχνει και το εκατοστο του δευτερολεπτου στον γυρο. Ο,τι σασι και να παρεις, μετα απο καποιο χρονικο διαστημα θα δεις τους χρονους σου να εχουν κατεβει αρκετα και να εχουν σταθεροποιηθει καπως. Εκεινο το σημειο θα ειναι που θα αρχισεις τωρα να ψαχνεσαι περισσοτερο στο στησιμο του σασι για να κλεψεις μερικα δεκατα ακομη. Ρωτα στον αντιπροσωπο το βαθμο δυσκολιας ενος σασι που εχει να σου πει. Αν ειναι ευκολοδηγητο, οι χρονοι σου θα πεσουν πολυ γρηγορα, θα σταθεροποιηθουν πολυ γρηγορα και θα το εξαντλησεις γρηγορα. Αυτο σημαινει οτι ενα τετοιο σασι θα σου δωσει αρχικα μια ικανοποιηση του οτι καταφερνεις να το οδηγεις πολυ κοντα στο οριο του αλλα ταυτοχρονα αυτο το οριο ειναι πιο χαμηλα απο το οριο που μπορεις να θεσεις με ενα πιο δυσκολοδηγητο σασι.
Εννοειται οτι στο τελος θα παρεις κατι που να σου αρεσει κιολας εμφανισιακα για να το βλεπεις και να σου ανοιγει η ορεξη να κανεις καρτ
KARTING :-)))....... ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ