-
Γεια χαρά,
Επειδή μεταξύ όλων εμάς των ημιμαθών, φαίνεται ότι στο Forum συχνάζουν και άνθρωποι με πολύ καλή θεωρητική και πρακτική γνώση για τα περί των κινητήρων, θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής (που νομίζω ότι έχουν και γενικότερο ενδιαφέρον για όσους αρέσκονται να πειράζουν το τουτού τους):
Έστω ότι αποφασίζω να αντικαταστήσω τον εκκεντροφόρο (έναν έχει το κακόμοιρο) του τουτού μου με κάποιον περισσότερο άγριο: Aς πούμε διάρκειας 260 μοιρών/εισαγωγής εξαγωγής, και βυθίσματος τόσο μεγαλύτερο από το εργοστασιακό ώστε να μην χρειάζεται αλλαγή ελατηρίων βαλβίδων.
Ας υποθέσουμε επίσης ότι επιλέγω κάποιον από τους επώνυμους κατασκευαστές εκκεντροφόρων (πχ KentCams, DrSchrick) λόγω φήμης.
Tότε:
-
Θα συστήνατε η τοποθέτηση του εκκεντροφόρου να γίνει σε βελτιωτή (αν ξέρετε κάποιον που ειδικεύεται στο αντικείμενο αυτό πείτε μου παρακαλώ) ή στο εξουσιοδοτημένο συνεργείο της μαμάς εταιρείας του τουτού, το οποίο δείχνει να είναι σωστό και αξιόπιστο?
-
Μπορεί να γίνει σωστός χρονισμός του εκκεντροφόρου αν δεν ανοιχτεί το καπάκι του μοτερ? Πώς θα μετρηθούν με ακρίβεια τα άνω και κάτω νεκρά σημεία αν δεν αφαιρεθούν βαλβίδες κτλ?
-
Μπορεί να γίνει σωστός χρονισμός χωρίς ρυθμιζόμενο γρανάζι?
-
... Χωρίς αλλεπάλληλες δυναμομετρήσεις?
Ρωτάω γι όλα αυτά γιατί προσφάτως έκανα μια τέτοια μετατροπή στο τουτού μου (ένα BMW Mini Cooper 1.6lt) αλλά οι πρώτες μετρήσεις στον δρόμο δείχνουν ότι όχι μόνον δεν κέρδισε αλλά έχασε σε επιδόσεις (σε κάθε περιοχή της κλίμακας των στροφών, χαμηλά-μεσαία-ψηλά). Βέβαια σύντομα το τουτού θα πάει για επανά-επαναπρογραμματισμό της ECU (νέο upgrade σε πρόγραμμα της http://www.superchips.co.uk) και στην συνέχεια για δυναμομέτρηση οπότε τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν αρκετά πιστεύω. Αλλά μέχρι τότε ... ποιος στη χάρη μου ... καταλαβαίνετε ... Και Κερατάς Και Δαρμένος :-0
Χαιρετώ,
εμΥ.Γ. Οι μετρήσεις έγιναν με το επιταχυνσιόμετρο AP-22 της http://www.race-technology.com/ . Η μέτρηση επαναλήφθηκε 7 φορές (x2, πρίν και μετά την μετατροπή) και αφορούσε σε επιτάχυνση από 30 ως 90χλμ με δευτέρα στο σαζμάν (εύρος στροφών ~2100 έως ~6200) στην ίδια ευθεία δοκιμών, με ίδιο καύσιμο, ίδιες πιέσεις ελαστικών, ίδιο φόρτο και ίδιες συνθήκες θερμοκρασίας και ανέμου. Οι ρυθμίσεις του οργάνου ήταν πανομοιότυπες και στις δύο περιπτώσεις καθώς και ο τρόπος προσάρτησης του στο τουτού (ευθυγράμιση με τον διαμήκη άξονα του οχήματος, παράλληλο στο επίπεδο του δρόμου).
-
-
Γεια χαρά,
Επειδή μεταξύ όλων εμάς των ημιμαθών, φαίνεται ότι στο Forum συχνάζουν και άνθρωποι με πολύ καλή θεωρητική και πρακτική γνώση για τα περί των κινητήρων, θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής (που νομίζω ότι έχουν και γενικότερο ενδιαφέρον για όσους αρέσκονται να πειράζουν το τουτού τους):
Έστω ότι αποφασίζω να αντικαταστήσω τον εκκεντροφόρο (έναν έχει το κακόμοιρο) του τουτού μου με κάποιον περισσότερο άγριο: Aς πούμε διάρκειας 260 μοιρών/εισαγωγής εξαγωγής, και βυθίσματος τόσο μεγαλύτερο από το εργοστασιακό ώστε να μην χρειάζεται αλλαγή ελατηρίων βαλβίδων.
Ας υποθέσουμε επίσης ότι επιλέγω κάποιον από τους επώνυμους κατασκευαστές εκκεντροφόρων (πχ KentCams, DrSchrick) λόγω φήμης.
Tότε:
-
Θα συστήνατε η τοποθέτηση του εκκεντροφόρου να γίνει σε βελτιωτή (αν ξέρετε κάποιον που ειδικεύεται στο αντικείμενο αυτό πείτε μου παρακαλώ) ή στο εξουσιοδοτημένο συνεργείο της μαμάς εταιρείας του τουτού, το οποίο δείχνει να είναι σωστό και αξιόπιστο?
-
Μπορεί να γίνει σωστός χρονισμός του εκκεντροφόρου αν δεν ανοιχτεί το καπάκι του μοτερ? Πώς θα μετρηθούν με ακρίβεια τα άνω και κάτω νεκρά σημεία αν δεν αφαιρεθούν βαλβίδες κτλ?
-
-
Ρωτάω γι όλα αυτά γιατί προσφάτως έκανα μια τέτοια μετατροπή στο τουτού μου (ένα BMW Mini Cooper 1.6lt) αλλά οι πρώτες μετρήσεις στον δρόμο δείχνουν ότι όχι μόνον δεν κέρδισε αλλά έχασε σε επιδόσεις (σε κάθε περιοχή της κλίμακας των στροφών, χαμηλά-μεσαία-ψηλά). Βέβαια σύντομα το τουτού θα πάει για επανά-επαναπρογραμματισμό της ECU (νέο upgrade σε πρόγραμμα της http://www.superchips.co.uk) και στην συνέχεια για δυναμομέτρηση οπότε τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν αρκετά πιστεύω. Αλλά μέχρι τότε ... ποιος στη χάρη μου ... καταλαβαίνετε ... Και Κερατάς Και Δαρμένος :-0
Χαιρετώ,
εμΥ.Γ. Οι μετρήσεις έγιναν με το επιταχυνσιόμετρο AP-22 της http://www.race-technology.com/ . Η μέτρηση επαναλήφθηκε 7 φορές (x2, πρίν και μετά την μετατροπή) και αφορούσε σε επιτάχυνση από 30 ως 90χλμ με δευτέρα στο σαζμάν (εύρος στροφών ~2100 έως ~6200) στην ίδια ευθεία δοκιμών, με ίδιο καύσιμο, ίδιες πιέσεις ελαστικών, ίδιο φόρτο και ίδιες συνθήκες θερμοκρασίας και ανέμου. Οι ρυθμίσεις του οργάνου ήταν πανομοιότυπες και στις δύο περιπτώσεις καθώς και ο τρόπος προσάρτησης του στο τουτού (ευθυγράμιση με τον διαμήκη άξονα του οχήματος, παράλληλο στο επίπεδο του δρόμου).
-
-
Γεια χαρά,
Tότε:
-
-
-
-
Χαιρετώ,
-
-
Φίλε ebotonakis,
Καταρχήν, ποια είναι τα στοιχεία του εργοστασιακού εκκεντροφόρου; Είναι γνωστά; Κατά δεύτερο λόγο, ο εκκεντροφόρος που τοποθετήθηκε τι υποσχόταν; Κέρδος σε ποιες στροφές και πόσο; Διότι μπορεί και να δουλεύει καλά αλλά να έχεις χάσει στις χαμηλές στροφές και να έχεις κερδίσει στις ψηλές. Η μέτρηση που έκανες νομίζω δεν ήταν η πιο αντιπροσωπευτική. Θα έπρεπε να κάνετε κατά την ταπεινή μου γνώμη μετρήσεις με πιο μεγάλη ταχύτητα (τρίτη τουλάχιστον) και να μην είναι μια μέτρηση για όλο το φάσμα στροφών, αλλά τουλάχιστον 2, π.χ. μια από τις 2-4 και μια 4 χιλ. στροφές με κόφτη, ούτως ώστε να δεις πού κέρδισες και πού έχασες.
Τώρα, όσον αφορά τα τεχνικά, για την τοποθέτηση θα ήμουν πολύ επιφυλακτικός διότι, αν και σχετικά απλή εργασία, οι γνώστες και σωστοί μηχανικοί θα έλεγα ότι σπανίζουν και το μοτέρ σου δεν είναι και το πιο γνωστό όσον αφορά βελτιώσεις. Για το λόγο αυτό, με λογική τιμή, μάλλον στο εξουσιοδοτημένο. Για το χρονισμό υποθέτω ότι ο κατασκευαστής του εκκεντροφόρου δίνει μοίρες για το σωστό χρονισμό. Αν ο χρονισμός δεν είναι ο ίδιος με τον εργοστασιακό,και η διαφορά του από το εργοστασιακό 'σημάδι' δεν είναι σε ακριβή αριθμό δοντιών (π.χ. 1 δόντι) νομίζω ότι χρειάζεται ρυθμιζόμενο γρανάζι για να γίνει σωστά η δουλειά. Όσον αφορά το κάτω νεκρό σημείο, αυτό μπορεί να βρεθεί είτε με ειδικό τρόπο (μια τρυπούλα στην οποία μπαίνει συγκεκριμένου πάχους εργαλείο μόνο όταν κάποιος συγκεκριμένος κύλινδρος βρίσκεται στο ΑΝΣ σημείο) ή και (με περισσότερη μάλιστα ακρίβεια) βγάζοντας ένα μπουζί (του σωστού κυλίνδρου) και βάζοντας από την τρύπα ένα λεπτό εργαλείο (π.χ. κατσαβίδι αν χωράει) και περιστρέφοντας το στροφαλοφόρο άξονα. Βλέποντας το σημείο στο οποίο το εργαλείο σταματά να πηγαίνει προς τα κάτω, έχεις βρει το κάτω νεκρό σημείο. Είναι μπακαλίστικο αλλά δουλεύει, στο λέω από πείρα. Τώρα, για fine-tuning του χρονισμού (εφόσον όμως υπάρχει ρυθμιζόμενο γρανάζι, μπορεί να γίνει στην ευθεία που παίρνεις τις μετρήσεις, εμπειρικά.
Ελπίζω να βοήθησα λίγο. -
Φίλε Θεοδόση,
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου. Μάλιστα, καθότι είμαι απολύτως θεωρητικός τύπος στα μηχανολογικά του αυτοκινήτου, η διευκρίνιση σου για τον εντοπισμό των ΑΝΣ και ΚΝΣ πρέπει να πω ότι ήταν κατατοπιστικότατη.
Έχεις δίκιο στο ότι μία μέτρηση σε ένα συνεχές εύρος 2000-6200 στροφών δεν είναι αντιπροσωπευτική. Δυστηχώς όμως μετρώντας με το AP-22 και σε ακέραια πολλαπλάσια των δέκα χιλιομέτρων (πχ 80-90χλμ, 60-90χλμ), που αντιστοιχούν σε αντίστοιχα ακέραια πολλαπλάσια ~700 στροφών στον κινητήρα μου (πχ.~5600-6200 στροφές, ~4200-6200 στροφές) είχα τα ίδια απογοητευτικά αποτελέσματα. Δηλαδή η ελαφρά υστέρηση στις επιδόσεις που διαπίστωσα εμφανίζεται σε κάθε περιοχή στροφών, τόσο ψηλά όσο και χαμηλά. Βέβαια δεν έχω μετρήσει ακόμα με τρίτη στο σαζμάν και κοντά στο κόφτη (7000 στροφές) όπως μου λες.
Ο συγκεκριμένος εκκεντροφόρος που τοποθετήθηκε είναι της DrSchrick η οποία δυστηχώς δεν δίνει στα τεχνικά χαρακτηριστικά του, εκτιμούμενο κέρδος ιποδύναμης-ροπής αλλά ούτε και περιοχή στροφών στο οποίο αυτό εμφανίζεται (όπως κάνει συνήθως η KentCams για παράδειγμα). Όσο για τις οδηγίες χρονισμού (αν υπήρχαν) μάλλον θα βρίσκονται στο κάλαθο των αχρήστων του συνεργείου αυτήν την στιγμή, αφού δεν σκέφτηκα να τις ζητήσω από τον μηχανικό.
Τελικά πολύ δύσκολο άθλημα οι βελτιώσεις ατμοσφαιρικών μοτέρ ...
Ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις.
Ευτύχης
-
Δυσκολο πραγμα η ατμοσφαιρικη βελτιωση οντως.
Το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να ανοιξεις την μηχανη και να κανεις ροικη εξελιξη στην κυλινδροκεφαλη,γυαλισμα των αυλων και βεβαιως μια αυξηση της συμπιεσης.
Μονο ετσι δουλευουν οι εκκεντροφοροι.(τα ιδια ειχα τραβηξει και εγω.....)
Παντως οι συγκεκριμενοι ειναι αρκετα καλοι(Εγω φοραω Shrick 244 μοιρες.)
Δες και στο http://www.drschrick.de για περισσοτερες λεπτομερειες..
Καλη τυχη. -
Τα χαρακτηριστικά των εκκεντροφόρων δεν είναι μόνο η γωνία και το βύθισμα αλλά ολόκληρο το προφίλ που δύσκολα περιγράφεται! Και εκεί είναι και οι διαφορές, στο ρυθμό ή κλίση ή όπως το λένε.
Ναι έχει σημασία ποιος βάζει τον καινούργιο εκκεντροφόρο. Δεν μπορώ να ξέρω την τακτική-ηθική-εμπειρία-τεχνικό υπόβαθρο των μηχανικών. Αν υποθέσουμε ότι μπει σωστά και ρονταριστεί σωστά (με κάποιο ειδικό λάδι νομίζω για αυτή τη δουλειά) κανονικά πρέπει έστω σε κάποιες στροφές να υπάρχει κάποια βελτίωση από την αρχή. Εκτός αν τοποθετήθηκε εκκεντροφόρος υπερβολικός ή ακατάλληλος για χρήση στον συγκεκριμένο κινητήρα. Ίσως να χρειάζονται ελατήρια βαλβίδων. Πάντως για να ολοκληρωθεί η βελτίωση πρέπει να προσαρμοστεί κατάλληλα και το σύστημα τροφοδοσίας (φίλτρο αέρα, ρύθμιση εγκεφάλου ή παλιά πείραγμα καρμπυρατέρ). Αυτά επικουρούν στην σωστή λειτουργία του εκκεντροφόρου και την πλήρη εκμετάλλευσή του. Επίσης μπορούν να βοηθήσουν μεγαλύτερες βαλβίδες, ροϊκή εξέλιξη, γυαλίσματα, καλύτερη πολλαπλή εξαγωγής, εξάτμιση κλπ.....
Συμφωνώ με τη χρήση 3ης η 4ης ταχύτητας κατά τις μετρήσεις και για σπαστές και αλληλεπικαλυπτόμενες μετρήσεις (2000-4000, 3000-5000, 4-6κ, 5-κόφτη) για να έχεις καλύτερη ανάλυση των αποτελεσμάτων σου.
Για το χρονισμό τα είπε άλλος, υπάρχουν σημάδια ή από την τρύπα του μπουζί. Αν ο εκκ είναι ειδικά για τον κινητήρα δεν πρέπει να θέλει καμιά ρύθμιση χρονισμού (ή θα περιλαμβάνεται στην κατασκευή του) και άλλωστε δεν μπορείς και να τον βάλεις με λάθος χρονισμό αν δεν έχεις ρυθμιζόμενα γρανάζια!
Από τη στιγμή που έχεις το επιταχυνσιόμετρο δεν ξέρω αν θες να δώσεις λεφτά απλά για να δείς ένα νούμερο! Το οποίο διαφέρει από δυναμόμετρο σε δυναμόμετρο. Και που δεν έχεις με τι να το συγκρίνεις (εκτός αν το είχες μετρήσει και πριν την μετατροπή στο ίδιο δυναμόμετρο). Ακόμα και με ένα απλό χρονόμετρο σε συγκεκριμένη ευθεία με 3η ή 4η μπορείς να ανιχνεύσεις τυχόν βελτίωση! Πολύ περισσότερο λοιπόν με το επιταχυνσιόμετρο.... -
Συγγνώμη, το Mini Cooper δεν είναι δεκαεξαβάλβιδο; Πώς έχει μόνο ένα εκκεντροφόρο; Από τους πίνακες τεχνικών στοιχείων βλέπω ότι, τόσο το
ΟΝΕ 1.6 όσο και το Cooper είναι δεκαεξαβάλβιδα.
Φίλε onyx, μπορείς να τον βάλεις με λάθος χρονισμό, αν κάνεις λάθος ολόκληρο δόντι (που δεν είναι και πολύ δύσκολο ) έστω και αν το γρανάζι δεν είναι ρυθμιζόμενο. -
Ο χρήστης TheoRallye έγραψε:
....μπορείς να τον βάλεις με λάθος χρονισμό, αν κάνεις λάθος ολόκληρο δόντι (που δεν είναι και πολύ δύσκολο )...Ούπς, βέβαια έχεις απόλυτο δίκιο, είπα κοτσάνα!
-
Συγγνώμη, το Mini Cooper δεν είναι δεκαεξαβάλβιδο; Πώς έχει μόνο ένα εκκεντροφόρο; Από τους πίνακες τεχνικών στοιχείων βλέπω ότι, τόσο το
ΟΝΕ 1.6 όσο και το Cooper είναι δεκαεξαβάλβιδα.Ναι είναι 16βάλβιδο, όμως έχει 1 μόνο εκκεντροφόρο! Δεν γνωρίζω γιατί υπάρχει αυτή η σχεδιαστική ιδιαιτερότητα στον κινητήρα. Πιθανά για λόγους περιορισμού όγκου ... ποιός ξέρει. Βλέπεις στον σχεδιασμό του μοτερ (Tritec Pentagon 1.6, 115 ίπποι, ατμοσφαιρικός) έχει βάλει το χέρι της περισσότερο η chrysler και λιγότερο η BMW.
Φίλε Onyx !
Το αυτοκίνητο έχει δυναμομετρηθεί ήδη (πριν τις μετατροπές) και θα δυναμομετρηθεί και πάλι στο ίδιο αδρανειακό δυναμόμετρο (dynojet @ speedbox) σε ημέρα με ίδιες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, με καύσιμο από το ίδιο βενζινάδικο και με ίδιες πιέσεις ελλαστικών. Σε ότι αφορά τώρα το πακέτο βελτίωσης, πέραν του εκκεντροφόρου έχει ήδη παραγγελθεί κιτ εισαγωγής (Viper Pipercross) και εντός της εβδομάδας θα γίνει νέο upgrade στο προγραμμα διαχείρισης του κινητήρα. Το σύστημα εξαγωγής από χταπόδι μέχρι τελικό έχει ήδη αντικατασταθεί με Supersprint 50χιλ. (χταπόδι 4-2-1, μεσαίο) και Remus (τελικό). Ο εκκεντροφόρος της Schrick που τοποθετήθηκε προορίζεται ειδικά για το συγκεκριμένο μοντέλο και θεωρείτε 'fast street' και όχι 'racing'.
Βέβαια το ερώτημα μετά απ'όλα αυτά είναι: Καλά ρε καραγκιόζη αφού δίνεις ένα κάρο χιλιάρικα για βελτιώσεις (αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας μάλιστα), γιατί δεν αγόραζες το Cooper S (160+ ίπποι μαμά) από την αρχή να ξεμπερδέψεις ...
Απάντηση: Γιατί είχε 5 μήνες λίστα αναμονής και γιατί (βλακωδώς) δεν είχα κάνει test drive στο απλό cooper πρωτού το αγοράσω ... Σνιφ! Σνιφ! Αντε είπα πάλι τον πόνο μου
Τουλάχιστον ας με ακούσουν οι υποψήφιοι αγοραστές του Cooper και ας κάνουν την χάρη (στον εαυτό και την τσέπη τους) να αγοράσουν το Cooper S και όχι το απλό
-
To έψαξα λίγο και, όπως πολύ σωστά λες Ευτύχη, είναι με ένα εκκεντροφόρο επικεφαλής. Επίσης δεν υπαρχει ιμάντας χρονισμού αν κατάλαβα καλά, αλλά αλυσίδα.
Το site του κατασκευαστή των μοτέρ του ΜΙΝΙ:
http://www.tritecmotors.com.br/english/motors/16L.htm#
Πόσο στοίχισε ο εκκεντροφόρος, αν δεν είμαι αδιάκριτος; -
Πόσο στοίχισε ο εκκεντροφόρος, αν δεν είμαι αδιάκριτος;
Καμία αδιακρισία. Το συνολικό κόστος ήταν 678 ευρώ. Από αυτά 440 ευρώ περίπου αφορούσαν στο ανταλλακτικό και 240 περίπου στα εργατικά. Περισσότερες λεπτομέρειες για το που τοποθετήθηκε ο εκκεντροφόρος κτλ δεν μπορώ να δώσω μέσω δημόσιας απάντησης για ευνόητους λόγους (τουλάχιστον όχι πρωτού έχω πλήρη εικόνα της ιπποδύναμης και των επιδόσεων του αυτοκινήτου).
-
Ξέρω είναι θεωρητικό και ακούγεται λίγο τραβηγμένο αλλά.....
Έτυχε να διαβάσω μερικά πράματα σήμερα και σκέφτηκα ότι εφόσον ένας εκκεντροφόρος βασικά επηρεάζει το πόσο καύσιμο μίγμα μπαίνει μέσα στους κυλίνδρους αυξάνει την συμπίεση (δυναμικά) και μπορεί να οδηγεί πιο εύκολα σε πειράκια! Τότε ο εγκέφαλος μειώνει το αβάνς οπότε δεν βλέπεις παραπάνω ισχύ!
Αν δεν βάζεις βενζίνη πολλών οκτανίων για δοκίμασε να βάλεις μήπως κάνει διαφορά! -
Φίλε onyx, το αποκλείω, διότι ακόμη και στην ακραία περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο (δεν νομίζω ούτως ή άλλως), ο εγκέφαλος θα έκοβε αβάνς στις στροφές μέγιστης ροπής πάνω-κάτω. Στις υπόλοιπες στροφές που η ροπή θα ήταν πιο χαμηλή από τη μέγιστη εργοστασιακή (άρα και η πραγματική συμπίεση) δε θα υπήρχε τέτοιο πρόβλημα και θα είχαμε εκεί το 'κέρδος'. Νομίζω είναι λίγο τραβηγμένο ως υπόθεση, όπως έγραψες κι εσύ.
-
Έχω δημοσιεύσει κάποια από τα δεδομένα των σχετικών μετρήσεων στο:
http://www.zweiter.org/MiniAdventures/index.htm
Σκοπός αυτής της πολύ πρόχειρης παρουσίασης είναι, όχι φυσικά το να βρώ κάποια on-line έτοιμη και προκατ λύση στο ζήτημα αποδόσης που υπάρχει, αλλά να προφυλάξω του φίλους συνφορουμιστές από παραπλήσιες 'στα κουτουρού' επεμβάσεις.
Βλέπετε, η βελτίωση ατμοσφαιρικών τουτού φαίνεται ότι απαιτεί απείρως περιπλοκότερες προσεγγίσεις από εκείνες του στυλ 'αλλάζω φιλτροχοάνη και τελικό εξάτμισης και ακούω τα άλογα μου να ζευγαρώνουν'. Η προσθήκη/αντικατάσταση μεμονωμένων εξαρτημάτων ακόμα και όταν αυτά προέρχονται από καταξιωμένους και αξιόπιστους κατασκευαστές (στην περίπτωση μου Schrick, Remus, Supersprint, Superchips, K&N, Pipercross) ΔΕΝ αποτελεί εγγύηση βελτίωσης επιδόσεων. Αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης των (καλών) βελτιωτικών οίκων τελικά ... η παροχή ενός ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ, αποτελεσματικού και αξιόπιστου 'πακέτου βελτίωσης'.
Χαιρετώ,
Ευτύχης -
Ευτύχη, είναι λίγο αργά τώρα και επίσης δεν μπορώ να βοηθήσω...αλλά έχεις (ή είχες) σκεφτεί βελτίωση σε κάποιον οίκο βελτίωσης BMW, όπως AC Schnitzer, Breyton κλπ?
Ξέρω ότι έχουνε ολοκληρωμένες βελτιώσεις για το ΜΙΝΙ.
-
Ο χρήστης Fanis75 έγραψε:
Ευτύχη, είναι λίγο αργά τώρα και επίσης δεν μπορώ να βοηθήσω...αλλά έχεις (ή είχες) σκεφτεί βελτίωση σε κάποιον οίκο βελτίωσης BMW, όπως AC Schnitzer, Breyton κλπ?Ξέρω ότι έχουνε ολοκληρωμένες βελτιώσεις για το ΜΙΝΙ.
Φίλε Fanis75,
Ο Schnitzer όπως επίσης και οι HAMANN, BREYTON κτλ παρέχουν απ'όσο ξέρω ολοκληρωμένα πακέτα βελτίωσης μόνο για το Mini Cooper S και όχι για το απλό Cooper (το οποίο κακώς προτίμησα να αγοράσω). Η μόνη εναλλακτική λύση, με διαθεσιμότητα και πλήρη υποστήριξη στην Ελλάδα, είναι το επίσημο JCW kit βελτίωσης (http://www.johncooper.co.uk) το οποίο όμως είναι εξαιρετικά υπερτιμημένο.
-Ευτύχης
-
Φίλε μου, το link που έδωσες δεν ανοίγει σε μένα.
Τελικά έχεις αλλάξει μόνο εκκεντροφόρους ή και άλλα πράγματα; Π΄ντως για να μην έχεις δει βελτίωση μάλλον κάτι πρέπει να έχει γίνει λάθος. Τα διάφορα πράγματα που λες πρέπει να συνδυάζονται σωστά για το καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά κάποια βελτίωση θα έπρεπε να έχεις δει πιστεύω. -
Φίλε Θεοδόση,
Παράξενο ... το λινκ δείχνει να παίζει κανονικά. Το ξαναδίνω πάντως μήπως υπήρξε κάποιο πρόβλημα:
http://www.zweiter.org/MiniAdventures/index.htm
Όπως θα διαπιστώσεις άν ρίξεις μια ματιά στο παραπάνω link, έχω αλλάξει αρκετά πράγματα, όμως τα όποια 'κέρδη' σε ιπποδύναμη και ροπή είναι κατά πολύ μικρότερα αυτών που θα περίμενε κανείς διαβάζοντας τα όσα ισχυρίζονται οι κατασκευαστές τους. Το συγκεκριμένο thread αφορά μόνον την αλλαγή στην συμπεριφορά του κινητήρα μετά την αλλαγή του εκκεντροφόρου και όχι τις άλλες μετατροπές.
Υ.Γ. Το link είναι case sensitive, δηλ για να δουλέψει πρέπει να το πληκτρολογήσεις ακριβώς όπως είναι γραμμένο (πεζά-κεφαλαία) ή απλά να κάνεις κλικ πάνω του.
-
Φίλε μου Ευτύχη,εγω είδα τις δυναμομετρήσεις και δεν νομίζω οτι δεν πήρες αυτά που περίμενες κατα βάση.
Η καμπύλη ιπποδύναμης ανέβηκε στις ψηλές στροφές και έπεσε στις χαμηλότερες,με άλλα λόγια έγινε μια μετατόπιση της καμπύλης ροπής προς τα δεξιά (ψηλές στροφές).Αυτό ακριβώς κάνουν οι 'άγριότεροι' εκεντροφόροι,δηλαδή κερδίζεις ψηλά και χάνεις χαμηλά.Πιθανόν ένα διαφορετικό mapping της ανάφλεξης (κονώς πρόγραμμα) να αμβλύνει τις διαφοροποιήσεις αυτές και να δώσει λίγη ακόμη ροπή σε όλο το φάσμα ώστε να φτάσεις τους στόχους που έχεις θέσει με την αγορά των εκκεντροφόρων.
Ας μην ξεχνάμε οτι ακριβώς γι'αυτό γεννήθηκαν και τα vvt-i συστήματα,δηλαδή για να παρακάμψουν το πρόβλημα που έχεις εσύ τώρα...
Τεχνικό: Τοποθέτηση-Χρονισμός Εκκεντροφόρων - Απορίες