-
Και άντε, τα σκας στην VW και φοράς το DSG. Άμα θέλω μικρομεσαίο άλλης μάρκας, θα το πάρω χειροκίνητο ή θα επιλέξω ένα 4χυτο αυτόματο της κακιάς ώρας; Πόσες και ποιές εταιρίες δίνουν κάτι της προκοπής για τα μικρομεσαία οχήματα;
Θα πρέπει να πάρω VAG με το στανιό δλδ; -
Δεν μου αρέσει ο όρος 'μέσος οδηγός' γιατί είναι συνώνυμος του ΜΠΟΥΦΟΣ. Χρησιμοποιώ τον όρο 'κανονικός οδηγός'.
Ένας κανονικός οδηγός χρησιμοποιεί άνετα χειροκίνητο κιβώτιο, φθηνά και οικονομικά. Βέβαια είναι πιο άνετη η οδήγηση με αυτόματο κιβώτιο - αν κάνεις πολλά χιλιόμετρα σε πόλη, σκέφτεσαι το αυτόματο, έξω από την πόλη δεν έχει διαφορά (όποιο έχει περισσότερες σχέσεις είναι καλύτερο).
-
Κι όμως τα ρομποτικά είναι οικονομικότερα του χειροκίνητου στο αυτόματο mode. Το επιβεβαιώνει και ο pater
-
Ο χρήστης Alexel έγραψε:
Και άντε, τα σκας στην VW και φοράς το DSG. Άμα θέλω μικρομεσαίο άλλης μάρκας, θα το πάρω χειροκίνητο ή θα επιλέξω ένα 4χυτο αυτόματο της κακιάς ώρας; Πόσες και ποιές εταιρίες δίνουν κάτι της προκοπής για τα μικρομεσαία οχήματα;
Θα πρέπει να πάρω VAG με το στανιό δλδ;Δεν είναι μόνο το DSG αξιόλογο κιβώτιο.
Αυτόματα: Παραδοσιακό με μετατροπέα ροπής, παραδοσιακό με μετατροπέα ροπής και χειροκίνητη λειτουργία, αυτόματος συμπλέκτης (π.χ. easy), αυτόματος συμπλέκτης και αυτόματη λειτουργία, σειριακή λειτουργία, διπλοσύμπλεκτα, CVT, CVT με προεπιλεγμένες 'χειροκίνητες' σχέσεις, σε 3, 4, 5, 6, 7 και 8 ταχύτητες και αν θέλετε και χωρίς να παίρνετε τα χέρια από το τιμόνι.
Χειροκίνητα: Συγχρονισμένα γρανάζια, 4 ταχύτητες, 5 ταχύτητες, 6 ταχύτητες, με την όπισθεν πίσω δεξιά, μπροστά αριστερά και δαχτυλίδι, μπροστά αριστερά και πατητή, πρώτη dog-leg και όλα αυτά σε λιγότερο από 30 μόλις χρόνια.
Εξέλιξη σου λέει μετά...
-
Πήγαινα με λεωφορείο και κοίταζα μέσα στα αυτοκίνητα. Δεν ξέρω από επίσημες στατιστικές αλλά υπήρχαν αρκετά αυτόματα αυτοκίνητα! Και δεν μιλάω μόνο για τζιπάρες, μεγάλες Mercedes, BMW και Lexus. Υπήρχαν κι αρκετά πιο ταπεινά αυτόματα!
-
παιζουν κατι ξεκαρφωτα μικρα με αυτοματο που και που...πχ ειχα δει κλιο 2 αυτοματο μια φορα και μου κανε πολυ εντυπωση...
εφοσον υπαρχει διαθεσιμο κιβωτιο τυπου dsg ειναι απλα χαζομαρα να παρεις χειροκινητο...αν ειναι και ανθεκτικο γλυτωνεις και τις μαλακοκατασκευες που εχουν μερικες εταιρειες στα χειροκινητα..
-
Ο χρήστης Alexel έγραψε:
Και άντε, τα σκας στην VW και φοράς το DSG. Άμα θέλω μικρομεσαίο άλλης μάρκας, θα το πάρω χειροκίνητο ή θα επιλέξω ένα 4χυτο αυτόματο της κακιάς ώρας; Πόσες και ποιές εταιρίες δίνουν κάτι της προκοπής για τα μικρομεσαία οχήματα;Σε αυτό έχεις ένα δίκιο. Λίγα είναι τα μικρά/μεσαία αυτοκίνητα με καλά αυτόματα. Όταν έψαχνα κάτι σε μικρό μέγεθος (όχι απαραίτητα με χαμηλή τιμή), το μόνο που υπήρχε με σύγχρονο 6τάχυτο αυτόματο ήταν το Mini. Βέβαια δεν το πήρα λόγ κιβωτίου μόνο, μου αρέσει και πολύ...αλλά σε αυτό το μέγεθος δεν είχα και πολλές επιλογές.
Τώρα, γενικα όσον αφορά τη συζήτηση, δέχομαι ότι το χειροκίνητο κιβώτιο σε ένα σπό αυτοκίνητο προσφέρει κάποιες παραπάνω συγκινήσεις, υπό προϋποθέσεις. Πόσοι όμως από εμάς και πόσο συχνά μπορούμε πραγματικά να οδηγήσουμε στο όριο, όπου το χειροκίνητο κιβώτιο κάνει την διαφορά? Πιστεύω ελάχιστοι σε ελάχιστες περιπτώσεις.
Οπότε, όταν ακούω από φίλους μου επιχειρήματα του τύπου: ''Μου αρέσει να αλλάζω ταχύτητες'', ''Θέλω να έχω τον έλεγχο'', κλπ. τέτοια, και μετά διαπιστώνω ότι ούτε πότε πρέπει να αλλαζουν ταχύτητες ξέρουν, ούτε σωστές αλλαγές κάνουν, ούτε στρίβουν με σωστή ταχύτητα (συνήθως 1 σχέση πάνω έχουν), ούτε μπορούν να κάνουν ομαλές εκκινήσεις σε ανηφόρες και κατά 90% οδηγούν στην πόλη....εεεε τότε δεν δικαιολογώ την αγορά χειροκίνητου. Το καταλαβαίνω εάν είναι θέμα οικονομικό ή εάν το αυτοκίνητο που θέλει κάποιος βγαίνει μόνο χειροκίνητο.
-
Έχω μια Skoda Fabia αυτόματη,την είχα πάρει το 2004 και στην αρχή μπερδευόμουν λίγο γιατί συνηθησμένος στο χειροκίνητο έψαχνα να βρω το συμπλέκτη ή πήγαινα να ανεβάσω ή κατεβάσω σχέση στο κιβώτιο.
Για τις διαδρομές που κάνω αυτά τα 4 χρόνια μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος από τη συμπεριφορά του,βέβαια σε μεγάλες ανηφόρες έχει ένα θεματάκι,σε γενικές γραμμές πάντως δεν έχω πρόβλημα.Έχει το παρακάτω:
-
Για την πολη αξιζει μονο το αυτοματο η οτι αλλο ημι .
Ο πραγματικος οδηγος εχει χειροκινητο με συμπλεκτη και ετσι καταλαβαινει και ο ιδιος αν ξερει να οδηγει.
Εκτος αν μετακομησε η Ελλαδα στη Νεβαδα των ΗΠΑ και δεν το καταλαβαμε! -
Ο χρήστης coupeas έγραψε:
Για την πολη αξιζει μονο το αυτοματο η οτι αλλο ημι .
**Ο πραγματικος οδηγος εχει χειροκινητο με συμπλεκτη και ετσι καταλαβαινει και ο ιδιος αν ξερει να οδηγει.**Εκτος αν μετακομησε η Ελλαδα στη Νεβαδα των ΗΠΑ και δεν το καταλαβαμε!Έτσι έτσι ζητω τα cliché
-
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Έτσι έτσι ζητω τα clichéΕπειδή τα περισσότερα αμάξια μου ήταν αυτόματα έχω ακούσει πολλά.
Μερικοί με κοιτούσαν περίεργα και με ρωτούσαν αν έχω κάποια αναπηρία.Πάντως αν κάνεις πολλά ταξίδια και δεν οδηγάς στην πόλη, το χειροκίνητο μάλλον είναι καλύτερο (πιο φτηνό και πιο οικονομικό). Για αμάξι πόλης δεν το συζητώ, το αυτόματο είναι μονόδρομος.
-
Σήμερα μετά από μέρες χρησιμοποίησα το χειροκίνητο σαραβαλάκι και θημήθηκα...
Χαζοσπιναρίσματα και torque steer για να ξεκινήσεις στην ελληνική παλιοάσφαλτο με -
Τα είπες ΟΛΑ Onyx!
Είναι και το θέμα που έχω με όσους μου λένε ότι θέλουν χειροκίνητο για να έχουν καλύτερο έλεγχο κλπ. τέτοια και το 95% αυτών δεν ξέρουν ούτε να κάνουν σωστές αλλαγές, ούτε με τη σ΄χεση να κινηθούν ούτε πότε πρέπει να κατεβάσουν ταχύτητα (έχω δεί κατεβάσμα και μέσα στην στροφή ή μετά την στροφή...!!). Επίσης, μια άλλη σκέψη: Στην Αμερική που είχα πάει πρόσφατα, μου έκανε εντύπωση πόσο γρήγορα ξεκίναγαν όλοι στο φανάρι (ενώ εδώ έχεις 10 αυτοκίνητα μπροστά, ανάβει πράσινο και περιμένεις 10-15'' μέχρι να ξεκινήσεις), σαν να ήταν δεμένοι ο ένας με τον άλλο. Μετά σκέφτηκα ότι αφού το 90% είναι αυτόματα, ξεκινάνε πολύ πιο γρήγορα από ότι με το χειροκίνητο.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Χαζοσπιναρίσματα και torque steer για να ξεκινήσεις στην ελληνική παλιοάσφαλτο με -
onyx,απλα εγραψες αυτα που θελουν να πουμε ολοι οι fan των αυτοματων αντι χειροκινητου.ειδικα και στις ανηφορες στα καινουριου τυπου αυτοματα δεν χρειαζεται να ανησυχεις ακομα και για να μην τσουλησει προς τα πισω το αμαξι,απλα δεν γινεται!!
-
Εχετε οδηγήσει ποτέ αυτόματο (παλαιάς κοπής) με κινητήρα 1000κ.ε.? Εγώ ναί ...
Νοικιάρικο στην Κύπρο που έκανε το 0-100 στα 25' (ή ποτέ, στην ανηφόρα).
Πολύ γέλιο...
-
Τελείως αυτόματο δέν έχω οδηγήσει.
Αλλά,μετά από 4μισυ χρόνια με το σμάρτ,δύσκολα θα μπώ στο τριπάκι να γυρίσω σε χειροκίνητο. Το σμάρτ έχει 2 επιλογές:είτε αυτόματο καθαρά,είτε-όταν έχεις κέφια-ημιαυτόματο/σειριακό 6τάχυτο,δηλαδή μοχλός εμπρός ανεβάζεις-μοχλός πίσω κατεβάζεις. Όπως τα παπάκια.Εάν ανεβάζοντας φτάσεις στο όριο στροφών ανεβάζει μόνο του την επόμενη σχέση. Επίσης άνετα κατεβάζεις 2 σχέσεις,πχ από 4η->2α. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από αυτό σε όλες του τίς εκφάνσεις-και σαν αυτόματο(σε πόλη ή ταξίδι)και σαν σειριακό σε στροφιλίκι.
Γενικά,πιστεύω ότι το χειροκίνητο κιβώτιο είναι η πιό παλιά τεχνολογία που κουβαλάει το σύγχρονο αυτοκίνητο.Πρέπει σιγά σιγά να γίνει μεταστροφή της βιομηχανίας πρός τέτοια κιβώτια. Θα ήταν χαράς ευαγγέλια και για όλες τίς κυρίες που δυσκολεύονται(και δυσκολεύουν τα χειροκίνητα!)
Και κάτι άλλο:
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΠΟΤΕ ΤΑΞΙ ΜΕ ΑΥΤΟΜΑΤΟ;;;;!!!! -
Ο χρήστης stratospuma έγραψε:
Και κάτι άλλο:
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΠΟΤΕ ΤΑΞΙ ΜΕ ΑΥΤΟΜΑΤΟ;;;;!!!!Δεν ετυχε μαλλον.Εγω στα 3 τελευταια (δεν πρεπει να εχω μπει πανω απο 5 φορες σε ταξι) που εχω μπει ειχαν αυτοματο σασμαν.
-
Ο χρήστης stratospuma έγραψε:
Τελείως αυτόματο δέν έχω οδηγήσει.
Αλλά,μετά από 4μισυ χρόνια με το σμάρτ,δύσκολα θα μπώ στο τριπάκι να γυρίσω σε χειροκίνητο. Το σμάρτ έχει 2 επιλογές:είτε αυτόματο καθαρά,είτε-όταν έχεις κέφια-ημιαυτόματο/σειριακό 6τάχυτο,δηλαδή μοχλός εμπρός ανεβάζεις-μοχλός πίσω κατεβάζεις. Όπως τα παπάκια.Εάν ανεβάζοντας φτάσεις στο όριο στροφών ανεβάζει μόνο του την επόμενη σχέση. Επίσης άνετα κατεβάζεις 2 σχέσεις,πχ από 4η->2α. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από αυτό σε όλες του τίς εκφάνσεις-και σαν αυτόματο(σε πόλη ή ταξίδι)και σαν σειριακό σε στροφιλίκι.
Γενικά,πιστεύω ότι το χειροκίνητο κιβώτιο είναι η πιό παλιά τεχνολογία που κουβαλάει το σύγχρονο αυτοκίνητο.Πρέπει σιγά σιγά να γίνει μεταστροφή της βιομηχανίας πρός τέτοια κιβώτια. Θα ήταν χαράς ευαγγέλια και για όλες τίς κυρίες που δυσκολεύονται(και δυσκολεύουν τα χειροκίνητα!)
Και κάτι άλλο:
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΠΟΤΕ ΤΑΞΙ ΜΕ ΑΥΤΟΜΑΤΟ;;;;!!!!Εγώ έχω δει, αλλά εκτός Αττικής!
Μάλιστα κατάλαβα πως κάτι δεν πήγαινε καλά πριν μπω στο ταξί, όταν τον είδα πόσο αστραπιαία περνούσε από 1η σε όπισθεν και τούμπαλιν για να κάνει αναστροφή σε στενό κομμάτι!
Ο κύριος λόγος υποθέτω που δεν έχουν αυτόματο είναι ότι ανεβάζει την κατανάλωση αλλά και ο φόβος για την περίπτωση βλάβης (που δεν ανταποκρίνεται και τόσο στην πραγματικότητα). -
Όλα τα μερσεντές ταξί που έχω δει είναι αυτόματα.
Οι κινητήρες των μερσεντές ταξί βγάζουν άνετα πάνω από 1.000.000 χλμ. Για τα σασμάν δεν ξέρω, θα ρωτήσω.Οδηγώ αυτόματα σασμάν αλλά το επόμενο αμάξι μάλλον θα είναι χειροκίνητο για οικονομία και μικρότερη τιμή αγοράς.
@onyx - έτσι είναι τα χειροκίνητα γιατί ξέχασες να τα οδηγάς.
Κι εγώ τα σπινιάρω μερικές φορές ή πέφτουν πολύ οι στροφές στην εκκίνηση, μετά χρησιμοποιώ μόνο τις μονές ταχύτητες για λιγότερες αλλαγές.
Αυτόματα vs χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων