-
Γούστα είναι! Απλά με το χειροκίνητο έχεις περισσότερη εμπλοκή σε αυτό πού λέγεται οδήγηση. Τα ημιαυτόματα βγήκαν για να ξεπεράσουν τα ανθρώπινα όρια (όσο καλός και να 'σαι δε μπορείς να φτάσεις τον συγχρονισμό και το χρόνο αλλαγής σε ένα manual από ένα σειριακό/ημιαυτόματο τύπου DSG, F1, SMG κτλ.)
-
Στο Αυτόματο, τι είναι το 'P, R, D, 1 και 2' ?
-
Ο χρήστης Nikoleta έγραψε:
Στο Αυτόματο, τι είναι το 'P, R, D, 1 και 2' ?(P)ark
(R)everse
(D)riveΟι επιλογες 1,2 κλειδωνουν το κιβωτιο στην 1η ταχυτητα ή στις 2 πρωτες αντιστοιχα.
-
Αν το '(R)everse' είναι για να πας πίσω.
Το '(D)rive' είναι για να οδηγήσεις
τοτο το (P)ark γιατί είναι για να παρκάρεις? -
Ναι.
Παρκάρεις τραβώντας το χειρόφρενο, αφήνεις το φρένο και βάζεις το κιβώτιο στο Ρ.
Να αποφεύγεις να ζορίζεις το κιβώτιο σε κατηφόρες παρκάροντας χωρίς χειρόφρενο μόνο με τον λεβιέ ταχυτήτων στο Ρ.
-
Δεν κατάλαβα....
Δηλαδή όταν απλά το σταματάς το αυτοκίνητο στην θέση του, βάζεις το κιβωτιο στο 'Ρ' όπως κάνουμε αντίστοιχα στα μηχανικά που βάζουμε την 1η ταχυτητα ή την οπισθεν αν είμαστε σε δρόμο με κλίση κτλ για ασφάλεια?
-
Ναι.
-
Ωραία thanks!
-
Όταν σταματάς τότε πρώτη σου επιλογή είναι να τραβήξεις χειρόφρενο. Το κιβώτιο μπορείς να το έχεις στο N. Συμπληρωματικά όμως μπορείς να το βάλεις στη θέση P και με αυτό τον τρόπο κλειδώνοντας μηχανικά τη μετάδοση, μπλοκάρεις τους κινητήριους τροχούς και έχεις κάτι σαν ένα επιπλέον ''χειρόφρενο'' πέραν του κλασσικού. Αυτό βολεύει όταν είσαι σταματημένος σε δρόμο με κλίση διότι με τραβηγμένο το χειρόφρενο και την μετάδοση στο Ρ, ξεκινάς τον κινητήρα και ακολούθως επιλέγεις π.χ. D ή 1 για να ξεκινήσεις λύνοντας ταυτόχρονα με το χέρι σου το χειρόφρενο.
Εντούτοις μπορείς να σταματήσεις, να μην δέσεις το χειρόφρενο και να βάλεις το αυτόματο κιβώτιο στη θέση Ρ. Σε αυτή την περίπτωση όμως να θυμάσαι ότι το αυτόματο κιβώτιο φθείρεται περισσότερο χώρια που μπορεί να ξεχαστείς και να βάλλεις το λεβιέ σε άλλη θέση χωρίς το αυτοκίνητο να είναι δεμένο με αποτέλεσμα να τσουλήσει.
Καλύτερα λοιπόν να δένεις το χειρόφρενο και να χρησιμοποιείς το Ρ συμπληρωματικά. -
αυτοματα και παλι αυτοματα!!!και αυτα που ακουω περι σπορ οδηγησης με χειροκινητο,η οποια δεν γινεται με αυτοματο,αυτα ειναι @@@!!!!!στα σημερινα αυτοματα πλεον,οι αποκρισεις ειναι αρκετα καλες και συνηθως νιωθεις τις αλλαγες σαν να τις κανει κατι αορατο στη στιγμη που θα τις εκανες και εσυ.Επισης,αν μαθεις λιγο καιρο το χειρισμο του πενταλ μπορεις να επιτυχεις διαφορες συμπεριφορες,και αντιδρασεις που μπορουν να σε 'κολλησουν' και στο καθισμα ανετα.βεβαια,με την πρωτη βολτα δεν ειναι ευκολο αυτο,αλλα απαξ' και μαθεις να χρησιμοποιεις το πενταλ,ειναι πολυ πιο 'παιχνιδιαρικη' η οδηγηση..
-
Ειδικά στην εκκίνηση φεύγεις χωρίς σπινάρισμα αλλά λόγω μετατροπέα ροπής (επιπλέον πολλαπλασιασμός της ροπής) κολλάς πολύ ωραία στο κάθισμα. Και μετά η αίσθηση συνεχούς επιτάχυνσης με ένα δυνατό αυτόματο είναι άπαιχτη.
Σε εμένα (ΒMW) αν δεν το βάλω στο P δεν μπορώ να βγάλω το κλειδί... οπότε δεν είναι θέμα επιλογής, αναγκαστικά πρέπει να βάλω P για να μου απελευθερώσει το κλειδί.
Εκτός από P, R, N, D μπορεί να έχει αριθμούς τόσους όσες ταχύτητες έχει μείον μία. Έτσι για 5τάχυτο θα έχει 4,3,2,1. Μερικά έχουν L (για Low που βοηθάει σε ξεκίνημα σε ανηφόρες, τράβηγμα τρέιλερ κλπ οπότε ξεκινάει με 1η και κρατάει πολύ τις ταχύτητες), αν έχουν L μπορεί να μην έχουν την 1 ή να μην έχουν καθόλου νούμερα.
Σε ημιαυτόματα ή αυτόματα με χειροκίνητη επιλογή μπορεί να έχεις και θέση Μ (για Manual που σου επιτρέπει την χειροκίνητη επιλογή ταχυτήτων είτε με το μοχλό προς κάποια κατεύθυνση ανάλογα με τον κατασκευαστή είτε με χειριστήρια στο τιμόνι κουμπιά ή χερουλάκια).
Μερικές BMW έχουν και θέση DS που περιλαμβάνει την λειτουργία sport (και μεταπίπτει σε Μ αν επιλέξεις ταχύτητα με κίνηση του μοχλού).
Αλλιώς μπορεί να έχεις και κουμπιά, S (για Sport όπου ξεκινάει με 1η και κρατάει τις ταχύτητες πολύ και αλλάζει πιο απότομα) και W (για winter χειμώνα, ξεκινάει με 2α και αλλάζει χαμηλά και απαλά για να μην σπινάρεις στα χιόνια).Όπως ειπώθηκε και πιο πριν τα σύγχρονα αυτόματα είναι τόσο έξυπνα (δεν σε αφήνουν ξεκρέμαστο σε στροφή, βοηθάνε στο φρενάρισμα κλπ) που σε ελάχιστες περιπτώσεις, θεωρώ λιγότερο από 1% του χρόνου ή των χλμ που διανύεις μπορεί να χρειαστείς την χειροκίνητη λειτουργία τους ή να ζηλέψεις τα χειροκίνητα κιβώτια.
-
Αυτό που μου λείπει, οδηγώντας την 335 με αυτόματο, είναι το 'παιχνίδι' που μπορείς να κάνεις με το χ/κίνητο σε χαμηλές ταχύτητες, πχ.σε κλειστή στροφή με κατέβασμα ταχύτητας όπου, με το πόδι ουσιαστικά ελεγχεις την ταχύτητα εμπλοκής οπότε σε βοηθάει να θέλεις επίτηδες να αποσταθεροποιήσεις το αυτοκίνητο....
Και κάτι λιγότερο σοβαρό αλλά μου λείπει πολύ: με το αυτόματο δεν μπορείς να παίζεις με το γκάζι στο νεκρό τόσο εύκολα ιδίως όταν έχεις ένα ιδιαίτερα καλόηχο αυτοκίνητο, π.χ.350Ζ
-
Xειροκινητο με συμπλεκτη για να εχουμε την ουσια της οδηγησης!
-
Ήμουν πάντα υπέρμαχος του απλού τυπικού μηχανικού κιβωτίου ταχυτήτων μέχρι που έζησα για κοντά 2.000 χλμ. σε όλα τα είδη δρόμων με μια αυτόματη CLK (W209).
Στην πόλη τα πράγματα είναι πολύ απλά, γκάζι ξεκινάς, φρένο σταματάς και αν είναι λίγο ανηφορικός ο δρόμος δεν πατάς τίποτα και μένει ακινητοποιημένο το όχημα. Πολύ ευκολότερο το παρκάρισμα, ειδικά σε δρόμους με έντονη κλίση όπου με ένα συμβατικό θα μάρσαρες πολλές φορές πιο έντονα από όσο χρειάζεται.
Στην Εθνική οδό χαλαρά τα πράγματα, βάζεις και το cruise control και είσαι άρχοντας.
Σε επαρχιακές οδούς, η προσπέραση είναι απλή υπόθεση, απλά βυθίζεις το γκάζι στο πάτωμα, kickdown και τελείωσε. Η λειτουργία του συγκεκριμένου κιβωτίου για σβέλτη οδήγηση δεν με προβλημάτισε. Βέβαια δεν προσπάθησα να πιέσω ιδιαίτερα το όχημα στις στροφές.Είναι πιστεύω θέμα χαρακτήρα αυτοκινήτου και τρόπου οδήγησης. Αν είσαι τύπος που γουστάρει ανα πάσα ώρα και στιγμή να το χώνει στις στροφές, να μπαίνει με όσα και να βγαίνει με άλλα τόσα, σίγουρα το αυτόματο δεν είναι για σένα. Αν από την άλλη είσαι τύπος ταξιδιάρης και γουστάρεις να βγαίνεις ατσαλάκωτος και κυριλέ αλλά ενίοτε να κινηθείς και σβέλτα, το αυτόματο θα σε αποζημειώσει και με το παραπάνω.
-
Auto πλήν εξαιρετικά σπορ πισωκίνητων περιπτώσεων.
Άλλη φάση να μην ανακατεύεις, ειδικά μέσα στην πόλη.
-
Ο χρήστης sv2 έγραψε:
Την θέση μου την ξέρετε.Μετατροπέας ροπής .Ολα τα άλλα είναι ημίμετρα.
Το συμπέρασμα το έχω βγάλει μετά από 1.000.000 χλμ με χειροκίνητα ,50.000 χλμ με ημιαυτόματα (Cambiocorsa,F1,SMG,PDK ) και 300.000 χλμ με κλασσικά αυτόματα με μετατροπέα ροπής .+1000 στα πιο πανω αν και απο το DSG δεν ειχα παραπονο.... Στην Thesis που εχει αυτοματο αλλα και απλη εναλλαγη σε σειριακο το θεμα ειναι αν μπορει να γινει πιο γρηγορη η αλλαγη των ταχυτητων με επανασχεδασμο του συστηματος. Εαν γινεται πιο γργηγορη τοτα δεν θες κατι περισσωτερο.....
-
Εμένα μου κάνει οτιδήποτε, αρκεί να μήν είναι MA ή BE
-
-
Μια γερμανική μελέτη πριν κάποια χρόνια ανέδειξε ότι ο οδηγός με χειροκίνητο κιβώτιο θα πρέπει στα 100 χλμ. να αλλάζει 5.000 φορές ταχύτητα!!!
Οπότε για μένα δεν τίθεται θέμα: τα χειροκίνητα κιβώτια είναι αναχρονιστικά...
Να σου όμως που πριν καιρό μου είχαν δώσει επί γερμανικού εδάφους για μια βδομάδα ένα ΤΤ χειροκίνητο (8J Spider)...
Ως φανατικός αυτοματάκιας μουρμούριζα στην αρχή που δεν είχε Tiptronic, αλλά μετά τα πρώτα 10 χλμ. απέκτησα ένα τέτοιο ηλίθιο χαμόγελο στην φάτσα μου, που έκανε ένα μήνα να μου φύγει.
Το κιβώτιό του ήταν απλά κ@ύλα και δεν θα με χαλούσε διόλου να το είχα με ένα τέτοιο θαυμάσιο κιβώτιο.Τελικά όλα είναι σχετικά...
-
Μετά από 1.5 χρόνο με το Mini, το οποίο έχει 6αρι αυτόματο (το κλασσικό με μετατροπέα ροπής), δηλώνω ενθουσιασμένος από το κιβώτιο. Στην πόλη χαλαρά στο Drive....στην Εθνική στο DS (Sport) και σε στροφιλίκια & επαρχιακούς δρόμους, χειροκίνητη λειτουργία και κάνεις ότι θές (και φρενάρεις με τον κινητήρα). Αντίστοιχα δουλεύει και του πατέρα μου στην 330xi (Ε46), μόνο που είναι 5τάχυτο.
Τα καινούργια αυτόματα είναι τόσο προηγμένα, που δεν υστερούν πουθενά. Αντίθετα, δεν έχεις καθόλου φθορές στον συμπλέκτη/δίσκο (αφού δεν υπάρχει) και όσο κουρασμένος και να είσαι, κάνεις πάντα τέλεια αλλαγή.
Αυτόματα vs χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων