-
Θα ήθελα την βοήθειά σας από την εμπειρία σας σε χαμηλωμένα αυτοκίνητα.
Πρόσφατα έχω αρχίσει και ψάχνω κάποια πράγματα όσον αφορά την συμπεριφορά του αυτοκινήτου σε σχέση με την ανάρτηση.
Θέλω να αλλάξω αμορτισέρ και ελατήρια στο αυτοκίνητό μου (Almera 1.4) και σκέφτομαι είτε να βάλω από 2.0 είτε να το χαμηλώσω χρησιμοποιώντας κάποια after market επιλογή.
Να σημειώσω ότι είναι μοντέλο '96 οπότε προτάσεις για ανάρτηση Challenge του 98+ δεν μπορούν να εφαρμοστούν δεδομένου ότι το δικό μου έχει 3 εκατοστά κοντίτερα αμορτισέρ μπροστά, άλλη γεωμετρία, μικρότερη ράβδο εσωτερικά στον πίσω άξονα κτλ.Αυτό που με ενδιαφέρει κυρίως είναι αν αλλάζει η συμπεριφορά του αυτοκινήτου στο όριο. Η ισορροπία των δύο αξόνων παραμένει η ίδια;
Το αυτοκίνητό σας έγινε πιο υποστροφικό, υπερστροφικό;
Μήπως μετά το χαμήλωμα το αμάξι πρώτα υποστρέφει και μετά υπερστρέφει, ενώ πριν πήγαινε όλο μαζί; (άσχετα αν το όριο είναι υψηλότερο)
Τέτοιες περιγραφές της οδικής συμπεριφοράς (πριν και μετά) θα με ενδιέφεραν. Δηλαδή πως συμπεριφερεται το αμάξι πριν και μετά το χαμήλωμα μετά το όριο της πρόσφυσης.
Γράψτε αν μπορείτε επιπλέον τι αυτοκίνητο έχετε. -
Πρόσφατα έχω αρχίσει και ψάχνω κάποια πράγματα όσον αφορά την συμπεριφορά του αυτοκινήτου σε σχέση με την ανάρτηση.
Θέλω να αλλάξω αμορτισέρ και ελατήρια στο αυτοκίνητό μου (Almera 1.4) και σκέφτομαι είτε να βάλω από 2.0 είτε να το χαμηλώσω χρησιμοποιώντας κάποια after market επιλογή.
Να σημειώσω ότι είναι μοντέλο '96 οπότε προτάσεις για ανάρτηση Challenge του 98+ δεν μπορούν να εφαρμοστούν δεδομένου ότι το δικό μου έχει 3 εκατοστά κοντίτερα αμορτισέρ μπροστά, άλλη γεωμετρία, μικρότερη ράβδο εσωτερικά στον πίσω άξονα κτλ.Αυτό που με ενδιαφέρει κυρίως είναι αν αλλάζει η συμπεριφορά του αυτοκινήτου στο όριο. Η ισορροπία των δύο αξόνων παραμένει η ίδια;
Μήπως μετά το χαμήλωμα το αμάξι πρώτα υποστρέφει και μετά υπερστρέφει, ενώ πριν πήγαινε όλο μαζί; (άσχετα αν το όριο είναι υψηλότερο)
Τέτοιες περιγραφές της οδικής συμπεριφοράς (πριν και μετά) θα με ενδιέφεραν. Δηλαδή πως συμπεριφερεται το αμάξι πριν και μετά το χαμήλωμα μετά το όριο της πρόσφυσης.
Καλημέρα.
Το αν θα έχεις υπερστροφή ή υποστροφή χοντρικά εξαρτάται από το αν θα σκληρύνει περισσότερο το μπροστά ή το πίσω μέρος.Πχ..
Σε απλό 106 βάζω μπροστινά ελατήρια από rallye, με τα αντίστοιχα αμορτισέρ. 12mm τα δικά μου σε πάχος διατομής, 12.5mm του rallye. Το αποτέλεσμα ήταν ανεβασμένα όρια και σταθερότητα, αλλά υποστροφή όταν γλίστραγε, ειδικά στις φουρκέτες και τη βροχή.Στη συνέχεια αλλάζω και τις πίσω ράβδους στρέψης (προσοχή, όχι αντιστρεπτικές) από 17.8mm σε 19mm, πάλι από rallye. Η υποστροφή αντικαταστάθηκε από ελαφρά υπερστροφή εώς ουδέτερη συμπεριφορά, ανάλογα τους χειρισμούς. Το κοντρόλ και τα όρια ανέβηκαν ακόμη περισσότερο, σε σημείο που ο κινητήρας δείχνει αδύναμος να το βοηθήσει στο στρίψιμο. Το αυτοκίνητο έσφιξε αρκετά σαν σύνολο, χωρίς να κοπανάει. Α, και χαμήλωσε 1 εκατοστό. Το μετρήσαμε στην ευθυγράμμιση και οι γωνίες κάμπερ και σύγκλισης δεν άλλαξαν
Αυτό που μου έμεινε από την μετατροπή, είναι ότι στην καθημερινή χρήση, το αυτοκίνητο είναι πιο ασφαλές και πιο ευχάριστο. Άσε που δεν βρίσκει κάτω με τίποτα... Αξίζει να σκληρύνεις από ελατήρια κυρίως ή αντιστρεπτικές, αλλά μην το παρακάνεις με το χαμήλωμα.
To θέμα είναι ότι αν βάλεις after market ελατήρια χαμηλώματος, δεν έχεις τη δυνατότητα να γνωρίζεις ακριβώς τι αλλαγή κάνεις στη σκληρότητα. Στη θέση σου θα πήγαινα στην αντιπροσωπεία και θα ρώταγα για ελατήρια του δίλιτρου Almera GTI.
-
Ο χρήστης YiannisWalker έγραψε:
Γράψτε αν μπορείτε επιπλέον τι αυτοκίνητο έχετε.στο ερωτημα που θετεις δεν υπαρχει απαντηση παρα μονο απο καποιον που εχει ακριβως το ιδιο αμαξι και για απολυτα συγκεκριμενη μετατροπη
αν καποιος σου δωσει χωρις να ισχυει το παραπανω απλα ή δεν καταλαβαινει ή σε κοροιδευει ή μιλα για το δικο του αμαξι (BTS )και αυτο διοτι αλλαζουν
- κεντρα περιστροφης στον διαμηκη αξονα (το ποσο εξαρταται απο τη γεωμετρια της αναρτησης)
- κεντρα βαρους (το ποσο εξαρταται απο το χαμηλωμα)
- χαρακτηριστικα αντιβυθισης και αντιανυψωσης (το ποσο εξαρταται και παλι απο την γεωμετρια της αναρτησης)
- μεταφορα βαρους στον διαμηκη και εγκαρσιο αξονα τα οποια εξαρτονται απο 1,2,3
- σχετικη σκληροτητα σε roll και καλπασμο (το ποσο εξαρταται απο τα 3,4 και τα χαρακτηριστικα των νεων ελατηριων αμορτισερ που θα βαλεις)
και ολα αυτα χωρις να μπορουμε να ξεχασουμε την επιδραση που εχει ο καθε κινητηρας στις στροφες...
το μονο 'σιγουρο' ειναι οτι οι πιο χαμηλες αναρτησεις ειναι συνηθως και πιο σκληρες αρα και πιο 'απολυτες' οχι ομως αναγκαστικα πιο δυσκολες
παντως και εγω θα προτεινα να ψαξεις τα του διλιτρου...
-
Δεν με ενδιαφέρει μόνο για το δικό μου αμάξι αλλά και γενικότερα.
Απλά επειδή διαβάζω τον τελευταίο καιρό ότι έχουμε ανύψωση του στιγμιαίου κέντρου περιστροφής στα MacPherson από το χαμήλωμα, ανώμαλη μεταβολή του κάμπερ στις στροφές, αλλαγή της γωνίας Άκερμαν κ.α. θέλω να καταλήζω αν όλα αυτά ισχύουν και επηρεάζουν πρακτικά την συμπεριφορά του αυτοκινήτου μετά το όριο της πρόσφυσης ή πρόκειται για θεωρητικές λεπτομέριες που δεν γίνονται αισθητές στην πράξη και δεν επηρεάζεται τόσο σημαντικά η ισορροπία.Γνωρίζω και τα σχετικά για την επίδραση της σχετικής θέσης των στιγμιαίων κέντρων περιστροφής και του κέντρου βάρους.
Απλά θέλω να μάθω στην πράξη τι ισχύει...Αν δλδ το αμάξι παραμένει σωστό μετά από μία τέτοιου είδους μετατροπή. Σ
-
Ο χρήστης YiannisWalker έγραψε:
Απλά θέλω να μάθω στην πράξη τι ισχύει...Αν δλδ το αμάξι παραμένει σωστό μετά από μία τέτοιου είδους μετατροπή. ΣΈθιξες ένα πολύ σημαντικό θέμα .
Κατά την γνώμη μου, για να είναι σωστό στην πράξη, πρέπει:
-Να έχει 'σωστό' κάμπερ και σύγκλιση. Ένα καλό κριτήριο για αυτό είναι η ομοιόμορφη φθορά του ελαστικού, καθώς επίσης κάποιες συνηθισμένες τιμές, πχ σύγκλιση 0 εώς 0.1 μοίρες.
-Να έχει το κατάλληλο ύψος για την σκληρότητα του, ώστε να μην τερματίζουν εύκολα οι αναρτήσεις. Τα bump stop δεν είναι για να παίζουν τον ρόλο της ανάρτησης...
-Να είναι 'ζυγισμένο' από ελατήρια, ώστε να είναι όσο το δυνατόν ουδέτερο.
-Να έχει αμορτισέρ κατάλληλο για το ύψος του, ώστε να έχει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά απόσβεσης, σε μικρότερη διαδρομή.
Βέβαια, οι περισσότεροι πετάνε 4 ελατήρια 6 πόντων και δεν το ψάχνουν παραπέρα....Και ας έχει 2μοίρες σύγκλιση μπροστά...
Για να γλυτώσεις τον πονοκέφαλο, βάζεις ανάρτηση από μεγαλύτερο μοντέλο, και έτσι είσαι σίγουρος ότι αυτό που κάνεις είναι δοκιμασμένο από τον κατασκευαστή στο θέμα της οδικής συμπεριφοράς...
-
Τελικά δεν έχω καταλάβει γιατί χαμηλώνονται τα αμάξια! Και ο φίλος στους 4τροχούς που γράφει για τις αναρτήσεις, μόνο αρνητικά είπε τελικά για το χαμήλωμα νομίζω. Έτσι είναι;
Ακόμα σύμφωνα με αυτα που εχει γράψει, το κέντρο περιστροφής όταν χαμηλώνουμε το αμάξι, κατεβαίνει πιο πολύ από το 'κέντρο βάρους' με αποτέλεσμα το αμάξι να έχει την τάση να γέρνει πιο πολύ προφανώς(αν δεν βάλουμε πιο σκληρά ελατήρια, αν και παντα βάζουμε)!!
Επιπρόσθετα, με αυτή τη λογική, αν ΨΗΛΩΣΟΥΜΕ το αμάξι, θα μειώσουμε την 'επιβατική' ακτίνα αφού το κέντρο βάρους θα ψηλώσει πιο λίγο σε σχέση με το κέντρο περιστροφής και άρα το αμάξι θα γέρνει πιο λίγο; -
Σε αυτοκίνητα με McPherson το χαμήλωμα προκαλεί (όταν το ψαλίδι ξεπεράσει την οριζόντια θέση κυρίως) αύξηση της απόστασης μεταξύ του στιγμιαίου κέντρου περιστροφής και του κέντρου βάρους του αυτοκινήτου. Από αυτήν την απόσταση εξαρτάται πόσο θα γύρει το αμάξωμα του αυτοκινήτου πάνω στην ανάρτησή του.
Αν ελαχιστοποιήσουμε την απόσταση του στιγμιαίου κέντρο περιστροφής από το κέντρο βάρους (αυτό μπορεί να συμβαίνει και με τις εργοστασιακές ρυθμίσεις, δεν είναι απαραίτητο να το ψηλώσουμε) τότε ναι μεν οι κλίσεις το αμαξώματος θα μειωθούν αλλά επειδή το αυτοκίνητο είναι ψηλό (σχετικά πάντα) έχουμε μεγαλύτερη μεταφορά φορτίου στις στροφές στους εξωτερικούς τροχούς (αλλά και κατά τον διαμήκη άξονα) με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να έχει χαμηλώτερα όρια (διότι πατάει με τους 2 τροχούς περισσότερο και όχι με τους 4, οι εσωτερικοί που έχουν πολυ μικρό φορτίο,δεν έχουν και πρόσφυση)Αυτό ουσιαστικά προσφέρει το χαμήλωμα. Μικρότερες μεταφορές βάρους, καλύτερο 'πάτημα'. Όμως υπάρχουν τα μειονεκτήματα που προαναφέραμε. Αν βάλει κανείς σκληρά ελατήρια και το αμάξι δεν γέρνει, γλυτώνει και τις κακές μεταβολές στο κάμπερ. Στο περίπου μπορεί να φτιαχτεί και η σύγκλιση (το χαμήλωμα ΑΠΑΙΤΕΙ ευθυγράμμιση) αλλά και πάλι δεν θα επιτευχθεί σωστή σύγκλιση σε όλες τις γωνίες στροφής.
Αυτά τα θετικά-αρνητικά είναι που με οδήγησαν στο να γράψω αυτό το topic. 2 χαμηλωμένα αυτοκίνητα που έχω οδηγήσει είχαν πιο περίεργη συμπεριφορά από την νορμαλ ρύθμιση. Συμπεριφορά υποστροφής-υπερστροφής, αλλά είχαν ωραία αίσθηση.Όμως δεν ενέπνεαν για ρυθμούς πάνω από το όριο της πρόσφυσης γιατί δεν ήταν ομοιογενή.
Γι'αυτό περιμένω ακόμα εντυπώσεις...
-
λοιπον
συμφωνω βασικα με ολα οσα λεχθηκαν αλλα το θεμα εχει και πιο περα...προσωπικα θα χαμηλωνα το αυτοκινητο μου τοσο ωστε χωρις να βαλω πολυ πιο σκληρα ελατηρια (αντε 20-30% πανω) να μην βρισκει με τιποτα στο bump stop
αυτο τι σημαινει
αν στησω ενα αμαξι γυμνο με ενα καθισμα μπορω να το χαμηλωσω περισσοτερο απο το αντοιστιχο οικογενιακο το οποιο μπορει να κλειθει να μεταφερει ακομα και 500 κιλα παραπανω
διοτι απλουστατα με την ιδια αναρτηση το πρωτο θα στεκεται σε ολες τις περιπτωσεις αρκετα ψηλοτεραειχα επαφη (και οδηγικη) με δυο χαμηλωμενα
-το γνωστο rallye στους δυο ποντους με στανταρ εξοπλισμο και δυο ατομα που μετραν για τρια και οι εντυπωσεις ηταν μονο θετικες
-σε μια dedra, νομιζω στους 2,5 για την οποια δεν μπορω να εκφρασω σχετικη γνωμη διοτι ποτε δεν την οδηγησα νορμαλ αλλα οπως ηταν μου αρεσεεπισης κατι που δεν λεχθηκε ειναι οτι το χαμηλωμενο εχει καλυτερη αεροδυναμικη τοσο σε οπισθελκουσα οσο και σε αντωση...
και οτι ειναι πιο δυσκολο να τουμπαρει διοτι ειναι πιο φετα...παντως για καποιον που παει σχετικα γρηγορα και ειναι ελαφρυς (θεωρω το δευτερο απαραιτητη προυποθεση για το πρωτο διοτι ειναι τουλαχιστον ηλιθιο να τρεχεις μονιμως με αλλα 3 ή 4 κεφαλια μεσα) προφανως η overall ρυθμιση του εργοστασιου δεν του παει γαντι και ενα ελαφρο χαμηλωμα σε συνδοιασμο με λιγο πιο σκληρη αναρτηση, σε σιγκριση παντα με το βαρος μονο θετικη επιδραση μπορει να εχει
-
για χαμηλωμα μεχρι 3-3,5 ποντους η αναρτηση θα δουλευει σωστα η ειναι κατι σχετικο?
-
Ο χρήστης jimded έγραψε:
για χαμηλωμα μεχρι 3-3,5 ποντους η αναρτηση θα δουλευει σωστα η ειναι κατι σχετικο?σιγουρα ειναι σχετικο (σχεδιασμος αναρτησης)
αλλα επισης σιγουρα δεν ειναι δυνατο με 2-3 ποντους να χαλαει η γεωμετρια διοτι το αμαξι ειναι σχεδιασμενο να κινηται και φορτομενο δηλαδη μπορει και χαμηλοτερα
λαμβανοντας υποψη το σιγουρο κερδος σε κεντρο βαρους μαλλον (χωρις αυτο να ειναι απολυτο) ενα τετοιο μικρο χαμηλωμα ειναι θετικο -
εγω τετοιο χαμηλωμα σκεφτομαι να κανω μεταξυ 2-3 ποντων ,
ειναι το πιο λογικο για παραπανω δε νομιζω το κερδος του χαμηλοτερου κεντρου βαρους να αντισταθμιζεται απο τα αλλα μειονεκτηματα που θα προκειψουν μιας και οδηγαμε στους ελληνικες δρομους... -
Γιαννη,ακομα και αν οι προβληματισμοι σου ισχυουν περι συμπεριφορας στο οριο(και περα απο αυτο ) προτεινω να το χαμηλωσεις μεχρι τρεις ποντους.
Εξαλλου και τα after market αυτα πακετα προοριζονται για χρηση δρομου,παλι για ενα μεσο οδηγο,οποτε πιστευω οτι δεν θα ειναι πιο επικινδυνη η οδικη συμπεριφορα του.Κατα κανονα,χαμηλωνοντας και σκληραινοντας τα ελατηρια,βελτιωνετααι η υποστροφη.
Αυτο ειναι κατι που θα το καταλαβεις στην πρωτη στροφη.
Επισης θα αναιβουν λοιπον τα ορια προσφυσης.
Απο εκει και επειτα το ποσο απολυτο θα ξγινει και ποσο θα αλλαξει η συμπεριφορα του στο οριο,ειναι κατι που αλλαζει σε καθε αυτοκινητο.
Ας πουμε στο πολο μου,ειχα πολυ υποστροφη και καθολου υπερστροφη σε νορμαλ οδοστρωμα.Οταν το χαμηλωσα βελτιωθηκε η υποστροφη και αυξηθηκε η υπερστροφη,και το ενα διαδεχοταν το αλλο στο οριο.
Επισης αυτα δεν γινονταν προοδευτικα αλλα αρκετα αποτομα.Στο 206 τωρα,αν το χαμηλωσω λενε αλλοι που το εχουν κανει οτι βελτιωνονται οι τασεις υπερστροφης,αρα καθε αμαξι αλλαζει τα δεδομενα του.
Καλο θα ειναι να μαθεις ενα αλμερα challenge πως συμπεριφερεται,για να δεις περιπου τι σε περιμενει.
-
Σωστό αυτό που λες predator (ότι το αμάξι είναι φτιαγμένο να κινείται και φορτωμένο), το χαμήλωμα το κέντρου βάρους είναι δεδομένο (αλίμονο, αφού κατεβαίνει όλο το αμάξωμα...), τώρα όσον αφορά την οδική συμπεριφορά θα μου επιτρέψετε να εξακολουθήσω να έχω τις αμφιβολίες μου.
-
Φίλος που χαμήλωσε Civic VTi, λέει ότι έχασε πολύ από την -ήδη μέτρια- αίσθηση που είχε στο τιμόνι.
-
Παιδιά εγώ που χαμήλωσα το δικό μου κατα 3,5 πόντους, πρακτικά το βλεπω πιο σταθερό και πιο απόλυτο στην καθημερινή μου χρήση. Παλαιότερα λόγω βάρους (κάτι παραπάνω από 1,5 τόνο) το αυτοκίνητο στις παρατεταμένες στροφές και στις φουρκέτες μπορώ να πώ ότι έγερνα αρκετά και χωρίς να τρέχω σαν τον παλαβό. Τώρα βλέπω το τιμόνι να έχει καλύτερη απόκριση και οι κλίσεις έχουν μειωθεί αισθητά. Γενικότερα πάντως δεν κάνω υπερβολές με το αυτοκίνητο (αν θέλω να τρέξω μπορώ να ξεχαρμανιάσω και στο playstation που είναι ακίνδυνο, χεχε) και είμαι πολύ ευχαριστημένος οδηγικά και οπτικά. το μόνο σημαντικό μειονέκτημα θεωρώ ότι είναι η μεγαλύτερη προσοχή για λακούβες και όείναι ότι σε κάποια απότομα σημεία με σαμαράκια κλπ το αυτοκίνητο μπορεί εύκολα να βρεί από κάτω.
-
Επειδή έχουμε το ίδιο αμάξι και είμαι χαμηλωμένος εδώ και χρόνια...ελατήρια από GTi μην βάλεις με τίποτα. Το σύνολο κινητήρας-κιβώτιο του SR20DE είναι πιο βαρύ από το δικό μας και το αμάξι θα κάθεται σούζα! Εγώ σου προτείνω KYB Excel G και Eibach ελατήρια για το 1.4 μοντέλο του '96.
Μετά την αλλαγή υπολόγισε ελάχιστες κλίσεις στην στροφή, ελάχιστη άνεση και αφθονο κοπανημα ειδικά πίσω, πολυ αυξημενα ορια προσφυσης και σταθεροτητα, καλυτερο τιμονι, απολυτη συμπεριφορα, ψιλοθεμα επαφης με ραμπες, πλοια κτλ. Η χαρακτηριστικη υπερστροφη του Ν15 εχει σχεδον εξαφανιστει.
-
Στο τσακ τον προλαβες!
-
Ο χρήστης Angel!!!! έγραψε:
Στο τσακ τον προλαβες!Δυστυχως δεν τον προλαβε!Το απογευμα τα εβαλε!
Του ειπα οτι επρεπε να περιμενει λιγο ακομα αλλα αυτος βιαζοταν.Λες και αν περιμενε αλλες δυο ολυμπιαδες θα γινοταν κατι!
Αλλαγές στην οδική συμπεριφορά μετά το χαμήλωμα (Help)