-
Φίλε Αποστόλη πολύ ενδιαφέρον το site που μου υπέδειξες. Δυστυχώς όμως η μειωμένη γνώση της γλώσσας δεν μου έδωσε την δυνατότητα να το μελετήσω. Υπάρχει μήπως κάτι σε Ελληνικά;
-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Φίλε Αποστόλη πολύ ενδιαφέρον το site που μου υπέδειξες. Δυστυχώς όμως η μειωμένη γνώση της γλώσσας δεν μου έδωσε την δυνατότητα να το μελετήσω. Υπάρχει μήπως κάτι σε Ελληνικά;Από ότι ξέρω δέν υπάρχει , όμως δώσε μου λίγο χρόνο , κάτι ετοιμάζω στην γλώσσα μας , για τις προδιαγραφές των λιπαντικών και θα είναι φυσικά στην διάθεση όλων των μελών του forum . Πίστεψέ με , θα είναι
πολύ ενδιαφέρον. -
Φίλε Αποστόλη περιμένω με ανυπομονησία. Δεν θέλω να είμαι κουραστικός, αλλά μήπως μπορείς να συμπεριλάβεις και βαλβολίνες;
-
Φίλε Αποστόλη περιμένω με ανυπομονησία. Δεν θέλω να είμαι κουραστικός, αλλά μήπως μπορείς να συμπεριλάβεις και βαλβολίνες;Καί όχι μόνον, και άλλα !
-
Φίλε Αποστόλη συγνώμη αν σε κουράζω. Μήπως έχεις στοιχεία με όρια παρουσιαζόμενων μετάλλων στα λάδια ή τις βαλβολίνες. Δηλαδή ποια ποσοστά θεωρούνται φυσική φθορά και πια μεγέθη συνιστούν υπερβολική φθορά ή βλάβη; Στοιχεία τέτοια βρήκα μόνο για κινητήρες αεροσκαφών.
-
Σίγουρα ο κατασκευαστής ξέρει πότε θα πρέπει να γίνεται η αλλαγή λαδιών. Επειδή έχω αλλάξει αρκετά αυτοκίνητα διαφορετικών κατασκευστών και προελεύσεων συνιστώ οι αλλάγες να γίνονται όσον το δυνατόν συχνότερα (μην το παρακάνουμε π.χ. 150.000 χλμ.). Καλό θα είναι τσιγγουνίες να μην γίνονται σε τόσο ζωτικής σημασιάς για τον κινητήρα θέμα. Επίσης να μην περνάμε τον ένα χρόνο γιατί να το θέσουμε πολύ απλά το λάδι 'κόβει' (χάνουν τα πρόσθετα τις ιδιότητές τους).
-
Φίλε Αποστόλη συγνώμη αν σε κουράζω. Μήπως έχεις στοιχεία με όρια παρουσιαζόμενων μετάλλων στα λάδια ή τις βαλβολίνες. Δηλαδή ποια ποσοστά θεωρούνται φυσική φθορά και πια μεγέθη συνιστούν υπερβολική φθορά ή βλάβη; Στοιχεία τέτοια βρήκα μόνο για κινητήρες αεροσκαφών.Είναι έξω απο τις γνώσεις μου , πάντως θα ψάξω στις πηγές μου και θα επανέλθω.
-
Οκ λοιπόν μετά από όλα αυτά αποφάσισα να αλλάζω λάδια σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Υπενθυμίζω καινούργιο Skoda Octavia 4x4 turbo. Στο βιβλιαράκι συντήρησης λέει μεταβλητό διάστημα αλλαγής λαδιών QG1, με προδιαγραφή VW 503.00. Το λάδι είναι 0W-30. Βγάζει ένδειξη στο ταμπλό για την αλλαγή λαδιών, ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης, και πιστεύω και τις ώρες λειτουργίας κινητήρα (το ανέφερε κάποιος), μια και έχει τέτοιο μετρητή το αυτοκίνητο.
Το λιγότερο διάστημα που θα βγάλει ένδειξη μάλλον είναι 15.000χλμ, για το μέγιστο λέει να μην ξεπεράσουμε τα 30.000, ή 2 χρόνια.
Μια και κάνω πολλά χιλιόμετρα (1000 την εβδομάδα), δεν θέλω να αλλάζω πιό συχνά, γιατί θα έχω σημαντικά μεγαλύτερο κόστος. Βέβαια θα πει κάποιος ότι αν τα φτύσει ο κινητήρας τότε θα τα δώσω μαζεμένα (και περισσότερα βέβαια). Ελπίζω πως όχι.
Υπόψη το κόστος για 1 λίτρο από το συγκεκριμένο λάδι είναι 19Ε (τιμή αντιπροσωπείας).
Κατανάλωση λαδιού στα πρώτα 5000χλμ είχα γύρω στα 300cc, με συντιρητική χρήση θα έλεγα.
Μετά από 3-4 χρόνια θα σας πω που βρισκόμαστε...
-
Ο χρήστης apostolis έγραψε:
Φίλε Αποστόλη συγνώμη αν σε κουράζω. Μήπως έχεις στοιχεία με όρια παρουσιαζόμενων μετάλλων στα λάδια ή τις βαλβολίνες. Δηλαδή ποια ποσοστά θεωρούνται φυσική φθορά και πια μεγέθη συνιστούν υπερβολική φθορά ή βλάβη; Στοιχεία τέτοια βρήκα μόνο για κινητήρες αεροσκαφών.
Είναι έξω απο τις γνώσεις μου , πάντως θα ψάξω στις πηγές μου και θα επανέλθω.
Μανώλη , Χρόνια Πολλά και Καλό μήνα !
Επανέρχομαι , για όσα υποσχέθηκα :
Τα υπολείμματα μετάλλων ή / καί ενώσεις τους , που ανιχνεύονται στις χημικές αναλύσεις των χρησιμοποιημένων λιπαντικών , δεν μπορούν να έχουν γενικώς όρια , απλά η ύπαρξη και η ποσότητα / σύνθεσή τους ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ (ανάλογα με το λιπαινόμενο σύστημα,
το λιπαντικό, τις συνθήκες λειτουργίας , τα διαστήματα αλλαγών κ.ά.)
είναι αυτά τα στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν σε υποθέσεις / συμπεράσματα .Πάντως , το ότι είναι ΚΡΙΣΙΜΗ η ανίχνευσή τους , αυτό προκύπτει και απο το γεγονός ότι μία σωστή ανάλυση χρησιμοποιημένου λιπαντικού , ξεκινάει απο την δειγματοληψία σε ... ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ δοχείο , ΑΠ' ΕΥΘΕΙΑΣ απο το σημείο ροής του συστήματος !
Περί προδιαγραφών , σε αμέσως επόμενο post.
Αποστόλης
-
Ευχαριστώ Αποστόλη για τη μέχρι τώρα βοήθεια σου. Περιμένω με ανυπομονησία τα στοιχεία που μας υποσχέθηκες. Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι, μια και μας μπήκε απότομα.
-
Ευχαριστώ Αποστόλη για τη μέχρι τώρα βοήθεια σου. Περιμένω με ανυπομονησία τα στοιχεία που μας υποσχέθηκες. Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι, μια και μας μπήκε απότομα.Επίσης , ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ , πάντως να ξέρεις , πως όταν κάνεις βούτιά , στο ... Λυβικό , θα το ... καταλάβω , απο την δροσιά που θα νιώσω ,
λόγω ..... συμforumίστικης τηλεπάθειας .Να δείς , που με αυτά και με αυτά , (περί καλοκαιριού και Κρήτης) μου έχεις ... χαλάσει την απαραίτητη αυτοσυγκέντρωση που χρειάζεται για τις προδιαγραφές !
Αποστόλης.
P.S. Απο Χάνι Κοκκίνη , περνάς ? -
Φίλε Αποστόλη πολύ ενδιαφέρον το site που μου υπέδειξες. Δυστυχώς όμως η μειωμένη γνώση της γλώσσας δεν μου έδωσε την δυνατότητα να το μελετήσω. Υπάρχει μήπως κάτι σε Ελληνικά;
Από ότι ξέρω δέν υπάρχει , όμως δώσε μου λίγο χρόνο , κάτι ετοιμάζω στην γλώσσα μας , για τις προδιαγραφές των λιπαντικών και θα είναι φυσικά στην διάθεση όλων των μελών του forum . Πίστεψέ με , θα είναι
πολύ ενδιαφέρον.Άν και ... κομματάκι ανακόλουθος (δέν είναι ελληνικές οι παραπομπές ) , πάμε :
ΒΑΛΒΟΛΙΝΕΣ (προδιαγραφές κατά API )
GL-1 Λιπαντικά χωρίς πρόσθετα, για λίπανση κιβωτίων ταχυτήτων
πού λειτουργούν κάτω απο ήπιες συνθήκες ( χαμηλές πιέσεις
καί μικρές ταχύτητες ).GL-2 Λιπαντικά , με πρόσθετα , γιά ατέρμονες (worm gear).
GL-3 Λιπαντικά , με πρόσθετα , για κιβώτια ταχυτήτων και ελικοειδή
κωνικά γρανάζια (spiral bevel) , πού λειτουργούν σε ήπιες έως
μέτριες συνθήκες ταχύτητας και φορτίου.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ
για υποειδή (Hypoid) γρανάζια.GL-4 Λιπαντικά , με ειδικά πρόσθετα , για ελικοειδή κωνικά γρανάζια
(spiral bevel) ΚΑΙ υποειδή ( hypoid) γρανάζια που λειτουργούν
σε συνθήκες υψηλών ταχυτήτων/χαμηλών ροπών ή
χαμηλών ταχυτήτων / υψηλών ροπών.GL-5 Λιπαντικά , με ειδικά πρόσθετα, για υποειδή (hypoid) ΚΥΡΙΩΣ
γρανάζια , πού λειτουργούν σε συνθήκες ΥΨΗΛΩΝ ταχυτήτων
ΚΑΙ ροπών , με ταυτόχρονες ΑΠΟΤΟΜΕΣ αλλαγές φορτίων.Στις ΒΑΛΒΟΛΙΝΕΣ ΕΙΔΙΚΑ , δέν ισχύει ότι στα λιπαντικά κινητήρων, όπου
η νεότερη / υψηλότερη προδιαγραφή καλύπτει (κατά κανόνα) την προηγούμενη , αλλά ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να ακολουθείται η προδιαγραφή του κατασκευαστή του συστήματος μετάδοσης , επειδή υπάρχει περίπτωση
ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΑΛΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΑΛΛΟΜΕΝΗΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΝΑ
ΔΙΑΒΡΩΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ !Ο κατάλογος των προδιαγραφών κατά API είναι στην ¨:
http://api-ep.api.org/filelibrary/Guidechart2002.pdf
Ο κατάλογος των εταιρειών λιπαντικών που προϊόντα τους είναι πιστοποιημένα κατά API είναι στην :
Καί ένα πολύ ενδιαφέρον site είναι :
Ελπίζω να βάλω έτσι ένα λιθαράκι στην .... αποκωδικοποίηση των ...ψιλών
γραμμάτων που αναγράφονται στις συσκευασίες των λιπαντικών και ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ .
(είναι χρήσιμη η ανασκόπηση προηγούμενου post μου , στις 13/04/2003 ,
στο ίδιο topic.)Αποστόλης.
-
Βρήκα ένα ενδιαφέρον εισαγωγικό άρθρο για τα συνθετικά λάδια (στα αγγλικά δυστυχώς):
http://www.vwtrendsweb.com/tech/0304vwt_oil/index.html
Στο τέλος έχει συγκεντρωμένες προδιαγραφές για πολλά προϊόντα της αμερικάνικης αγοράς. -
Ευχαριστώ Αποστόλη για τη μέχρι τώρα βοήθεια σου. Περιμένω με ανυπομονησία τα στοιχεία που μας υποσχέθηκες. Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι, μια και μας μπήκε απότομα.
Επίσης , ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ , πάντως να ξέρεις , πως όταν κάνεις βούτιά , στο ... Λυβικό , θα το ... καταλάβω , απο την δροσιά που θα νιώσω ,
λόγω ..... συμforumίστικης τηλεπάθειας .Να δείς , που με αυτά και με αυτά , (περί καλοκαιριού και Κρήτης) μου έχεις ... χαλάσει την απαραίτητη αυτοσυγκέντρωση που χρειάζεται για τις προδιαγραφές !
Αποστόλης.
P.S. Απο Χάνι Κοκκίνη , περνάς ?Ίσως δεν ένιωσες τη δροσιά γιατί η πρώτη βουτιά έγινε στο Κρητικό πέλαγος, στο Τομπρούκ. Αν θυμάσαι που είναι απαντώ και στη δεύτερη ερώτηση σου.
Το μεγάλο μου δράμα είναι ότι ενώ το Λυβικό πέλαγος είναι λίγα μέτρα από το σημείο εργασίας μου και το βλέπω καθημερινά από το παράθυρο μου, οι πιθανότητες βουτιάς είναι μηδαμινές.
Πάντως να μην είμαστε και αχάριστοι, η θάλασσα δεν μας λύπη αφού είναι μια γκαζιά από το σπίτι μας.
Πάντως το θέαμα είναι μοναδικό, να τσαλαβουτάς στην παραλία και απέναντι σου να βλέπεις τον Ψηλορείτη ακόμα χιονισμένο.
Σε ευχαριστώ για τα στοιχεία που μας έδωσες και περιμένω και άλλα. Σε μικρό και άγιο μην τάξεις!!! -
Ego eho ena Punto Sporting 1.2 16V kai apo tote pou stamatisa ta SELENIA isihase ke i tsepi mou kai to amaxi mou. To sigekrimeno ladi kathe proi pou xekinousa to amaxi ekane tin mihani na vgazi ena iho san TAP TAP TAP. Molis alaxa ladi isihasa terma oi thorivi. Meta sta misa hiliometra to ladi ihe mini miso kai mavro. Rotodas veltiotes stin Ameriki(ime omogenis) ti ladi na valo sto Punto gia kaliteri litourgia, mou protinan to Castrol GTX 20/50 kai STP voithitiko. Apo tin stigmi pou evala to GTX stamatisan i arithmies tou kinitira ta diafora TAP TAP kai to amaxi litourgi apsoga. To hrisimopoio edo ke ena hrono kai to ladi vgeni apo to amaxi san na min ehei doulepsi i mihani katholou. Makria apo Selenia simvouli diki mou.(isos na min simfonite me to Castrol alla i mihani tou Punto leitourgi apsoga)
-
Ο χρήστης Blind Guardian έγραψε:
Ego eho ena Punto Sporting 1.2 16V kai apo tote pou stamatisa ta SELENIA isihase ke i tsepi mou kai to amaxi mou. To sigekrimeno ladi kathe proi pou xekinousa to amaxi ekane tin mihani na vgazi ena iho san TAP TAP TAP. Molis alaxa ladi isihasa terma oi thorivi. Meta sta misa hiliometra to ladi ihe mini miso kai mavro. Rotodas veltiotes stin Ameriki(ime omogenis) ti ladi na valo sto Punto gia kaliteri litourgia, mou protinan to Castrol GTX 20/50 kai STP voithitiko. Apo tin stigmi pou evala to GTX stamatisan i arithmies tou kinitira ta diafora TAP TAP kai to amaxi litourgi apsoga. To hrisimopoio edo ke ena hrono kai to ladi vgeni apo to amaxi san na min ehei doulepsi i mihani katholou. Makria apo Selenia simvouli diki mou.(isos na min simfonite me to Castrol alla i mihani tou Punto leitourgi apsoga)Λίγο χοντρό δεν είναι το 20/50;
Σε τι συνθήκες χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο; Πόσα χιλιόμετρα έχεις κάνει; Μήπως έχεις φθορά στα ελατήρια των εμβόλων και το χοντρό λάδι απλός κρύβει προσωρινά το πρόβλημα; Τι τύπο ακριβός χρησιμοποιούσες παλιότερα, εννοώ πόσα SAE (ιξώδες π.χ. 10/40 ή 20/50 ή απλό 30). Στα πόσα χιλιόμετρα αλλάζεις το καινούργιο λάδι: -
Ego eho ena Punto Sporting 1.2 16V kai apo tote pou stamatisa ta SELENIA isihase ke i tsepi mou kai to amaxi mou. To sigekrimeno ladi kathe proi pou xekinousa to amaxi ekane tin mihani na vgazi ena iho san TAP TAP TAP. Molis alaxa ladi isihasa terma oi thorivi. Meta sta misa hiliometra to ladi ihe mini miso kai mavro. Rotodas veltiotes stin Ameriki(ime omogenis) ti ladi na valo sto Punto gia kaliteri litourgia, mou protinan to Castrol GTX 20/50 kai STP voithitiko. Apo tin stigmi pou evala to GTX stamatisan i arithmies tou kinitira ta diafora TAP TAP kai to amaxi litourgi apsoga. To hrisimopoio edo ke ena hrono kai to ladi vgeni apo to amaxi san na min ehei doulepsi i mihani katholou. Makria apo Selenia simvouli diki mou.(isos na min simfonite me to Castrol alla i mihani tou Punto leitourgi apsoga)
Λίγο χοντρό δεν είναι το 20/50;
Σε τι συνθήκες χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο; Πόσα χιλιόμετρα έχεις κάνει; Μήπως έχεις φθορά στα ελατήρια των εμβόλων και το χοντρό λάδι απλός κρύβει προσωρινά το πρόβλημα; Τι τύπο ακριβός χρησιμοποιούσες παλιότερα, εννοώ πόσα SAE (ιξώδες π.χ. 10/40 ή 20/50 ή απλό 30). Στα πόσα χιλιόμετρα αλλάζεις το καινούργιο λάδι:Μανώλη ,
ο φιλος Blind Guardian , ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕ ΣΤΟ Forum , επί τη ευκαιρία (!) ,
μάλλον χρησιμοποιεί ΠΟΛΥ 'ΧΟΝΤΡΟ' λιπαντικό .
Πληροφοριακά , για τις (μέσες) κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας ,
προτείνονται τα παρακάτω :PUNTO (I) up to 9/99 , 1242 cc, 85 PS , eng. code 176 B 9.000
Λιπαντικό 15w - 40 , προδιαγραφών API : SG , ACEA : A2-96 (3,75 lit)PUNTO (II) FROM 10/99 , 1242cc , 80 PS , eng. dode 188 A 5.000
Λιπαντικό 10w - 40 , προδιαγραφών API : SH , ACEA : A3-96 (2,8 lit)Τα παραπάνω , σε συνδυασμό με (από όπως ο Blind Guardian αναφέρει )
την χρήση λιπαντικού ΣΥΝΘΕΤΟΥ δείκτου ιξώδους 20w-50 , με ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΟΥ (!) , σε κινητήρα τέτοιον ,
σημαίνουν : 1 . o κινητήρας ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ επισκευή λόγω κατάστασής του ,
ή 2. ο κινητήρας θα ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΣΕ ... ΕΥΘΕΤΟ ΧΡΟΝΟ επισκευή , λόγω
χρησιμοποίησης λιπαντικού λανθασμένων προδιαγραφών !Πάντως , εδώ πού τα λέμε , η αναφορά ' kathe proi pou xekinousa to amaxi ekane tin mixani na vgazi ena ixo san TAP TAP TAP ' ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ
ΣΕ ΧΡΗΣΗ ΛΑΘΟΣ ΛΙΠΑΝΤΙΚΟΥ ( οι συγκεκριμένοι , και όχι μόνο , κινητήρες , επειδή έχουν 'υδραυλικές' βαλβίδες ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ
ΛΙΠΑΙΝΟΝΤΑΙ , σε δύσκολες συνθήκες λειτουργίας και πάνω απο 1 αλλαγή
με ΛΑΘΟΣ λιπαντικό !) Σημ.Συντ. TAP TAP TAP = Πρωϊνός ('κρύος')
θόρυβος 'υδραυλικών' βαλβίδωνΑποστόλης.
-
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου φίλε Αποστόλη. Και εμένα εκεί πήγε το μυαλό μου. Μου θυμίζει κάτι πονηρούς ιδιοκτήτες φορτηγών που για να «σπρώξουν» τα παλιά φορτηγά με μισό κατεστραμμένα διαφορικά και κιβώτια ταχυτήτων τα γέμιζαν με πριονίδι για να μην κάνουν θόρυβο.
-
γιατι η audi + volkswagen δινουν για Α4 και πασσάτ 15,000κμ για λάδια ???
ειναι δυνατον?? -
Ο χρήστης citastak έγραψε:
γιατι η audi + volkswagen δινουν για Α4 και πασσάτ 15,000κμ για λάδια ???
ειναι δυνατον??Δεν ξέρω για τι λάδια δίνουν αυτό το περιθώριο που αναφέρεις. Αν είναι πλήρως συνθετικά δεν είναι υπερβολικά τα διαστήματα. Πάντως για τις συνθήκες της χώρας μας (σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες), θα έλεγα να μην εξαντλούμε αυτά τα διαστήματα. Το κόστος εξάλλου των λαδιών είναι πολύ μικρότερο από αυτό του κινητήρα. Έχεις αλλάξει λάδια; Σε τι κατάσταση ήτανε; Πάντως το χρονικό όριο του ενός χρόνου ανεξαρτήτως χιλιομέτρων δεν πρέπει να το ξεχνάμε.
Αλλαγές Λαδιών: κάθε πότε ?