-
Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγχω τα αμορτισέρ μου είναι να βρώ ένα φανάρι όπου η άσφαλτος έχει κάνει κύματα (καθόλου δύσκολο). Φρενάροντας δυνατά πάνω στην ανώμαλη άσφαλτο (προσέχοντας το καθρέφτη για τους πίσω) παρατηρώ αν οι τροχοί μπλοκάρουν εύκολα στις ανωμαλίες. Αν μπορούν και ακολουθούν τις ανωμαλίες της ασφάλτου τα αμορτισέρ είναι καλά.
Με μετρήσεις των αμορτισέρ % ή αν κάνουν καλό ταξίδι ή κρατάνε στις στροφές δεν βγαίνει άκρη.
-
Εδω και καμια εβδομαδα το αμαξακι κανει κατι περιεργα τριξιματα απο πισω και χαμηλα ειδικα στις στροφες και ενιοτε και σε καποιες λακουβες
Ειναι ενα Saxo 1.1 που φτανει παρα 500 χλμ στα 100.000 χλμ.
Παω καρφωτος για αμορτισερ καινουργια ??
ΥΓ Ηδη εχουν αλλαχτει μια φορα στις 52.000 χλμ
-
Ο χρήστης ΚΩΣΤΑΣ 1970 έγραψε:
Εδω και καμια εβδομαδα το αμαξακι κανει κατι περιεργα τριξιματα απο πισω και χαμηλα ειδικα στις στροφες και ενιοτε και σε καποιες λακουβεςΕιναι ενα Saxo 1.1 που φτανει παρα 500 χλμ στα 100.000 χλμ.
Μπορεί να είναι κάτι άλλο, και όχι τα αμορτισέρ.
Π.χ. οι βίδες που στηρίζουν τα πλακάκια της πίσω αντιστρεπτικής.
Ή τα ρουλεμάν του άξονα.Πώς ακριβώς είναι αυτό το τρίξιμο που λες?
Χμ... τα αμορτισέρ των Saxo/106 δεν αντέχουν και πολύ.
Ειδικά αν τα ζορίζεις στις στροφές (αν υπερθερμαίνονται) και αν κινείσαι σε κακοτράχαλους δρόμους, μπορεί να μη βγάλουν ούτε 30.000Km.
Τα δικά μου (106) έχουν 25.000km και ειδικά τα πίσω έχουν 'πέσει' αισθητά.Οπότε πάλι καλά να λες που σου έβγαλαν 50.000...
Πάντως ένα σετ καινούργιων αμορτισέρ στην Peugeot κοστίζει μόλις 180 ευρώ, και στη Citroen ενδεχομένως ακόμη φθηνότερα, οπότε θα πρότεινα να τα αλλάξεις καλού κακού.
-
Ο χρήστης Alex_Design έγραψε:
Εδω και καμια εβδομαδα το αμαξακι κανει κατι περιεργα τριξιματα απο πισω και χαμηλα ειδικα στις στροφες και ενιοτε και σε καποιες λακουβες
Ειναι ενα Saxo 1.1 που φτανει παρα 500 χλμ στα 100.000 χλμ.
Μπορεί να είναι κάτι άλλο, και όχι τα αμορτισέρ.
Π.χ. οι βίδες που στηρίζουν τα πλακάκια της πίσω αντιστρεπτικής.
Ή τα ρουλεμάν του άξονα.Πώς ακριβώς είναι αυτό το τρίξιμο που λες?
Χμ... τα αμορτισέρ των Saxo/106 δεν αντέχουν και πολύ.
Ειδικά αν τα ζορίζεις στις στροφές (αν υπερθερμαίνονται) και αν κινείσαι σε κακοτράχαλους δρόμους, μπορεί να μη βγάλουν ούτε 30.000Km.
Τα δικά μου (106) έχουν 25.000km και ειδικά τα πίσω έχουν 'πέσει' αισθητά.Οπότε πάλι καλά να λες που σου έβγαλαν 50.000...
Πάντως ένα σετ καινούργιων αμορτισέρ στην Peugeot κοστίζει μόλις 180 ευρώ, και στη Citroen ενδεχομένως ακόμη φθηνότερα, οπότε θα πρότεινα να τα αλλάξεις καλού κακού.
Alex σε ευχαριστω για την απαντηση, εχω μεταφερει το θεμα στο CITROEN FORUM...τελικα δεν ειναι αμορτισερ, αλλα σινεμπλοκ και ζανφορ, θα το παω την πεμπτη στο συνεργειο
-
Ποια αμορτισέρ θεωρούνται καλυτέρα :
Του μονού θαλάμου ή του διπλού ? -
Ο χρήστης nik_marin έγραψε:
Ποια αμορτισέρ θεωρούνται καλυτέρα :
Του μονού θαλάμου ή του διπλού ?Mono-tube
ή
Twin-tube ????Κανείς?
-
Δεν υπάρχει καλύτερο και χειρότερο.
Υπάρχει κατάλληλο ή λιγότερο κατάλληλο για τη χρήση που θέλουμε.Παρατηρώντας τη γκάμα κάποιων εταιριών ίσως μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα:
H Bilstein για πολλά αυτοκίνητα δίνει τα Sport & Sprint και σαν twin-tube και σαν mono-tube κατασκευή.
Τα mono-tube είναι αυτά που τα ζώα αποκαλούν 'χοντρομπούκαλα'...
(είναι και upside down παρεπιπτόντως)
Η διαφορά στην τιμή μεταξύ τους είναι απειροελάχιστη.
Τώρα, γιατί να επιλέξεις το ένα έναντι του άλλου δεν το γνωρίζω.Οι κορυφαίες αγωνιστικές ή 'ημιαγωνιστικές' λύσεις των Proflex, Ohlins κτλ. αν δεν κάνω λάθος είναι mono-tube.
Η εξωτική γιαπωνέζικη Tein φτιάχνει όλα τα 'φτηνά' μοντέλα της μέχρι τη μέση της γκάμας σαν twin-tube και τα ακριβότερα μοντέλα που έχουν σαφή προορισμό πίστας κτλ. σαν mono-tube.
Το μοντέλο 'Flex' που αποτελεί κατά κάποιο τρόπο τη χρυσή τομή της γκάμας ήταν twin-tube, αλλά πρόσφατα έμαθα ότι βγαίνει πλέον και σαν 'Mono Flex', με ίδια κατ΄τα άλλα χαρακτηριστικά.
Και πάλι δεν ξέρω ποιά Flex πρέπει να πάρει κάποιος αν για το αυτοκίνητό του βγαίνουν και οι 2 υλοποιήσεις.Το σίγουρο είναι ότι κάθε διάταξη έχει τα προτερήματα και τα μειονεκτήματά της γι'αυτό και τέτοιοι μεγάλοι κατασκευαστές τις χρησιμοποιούν και τις δύο.
Το συμπέρασμα που είχα βγάλει εγώ ήταν ότι τα mono-tube αποτελούν πιο εξεζητημένη λύση με θυσίες στην άνεση και προσανατολισμό στην πίστα.
Οι κορυφαίες αγωνιστικές ή 'ημιαγωνιστικές' λύσεις των Proflex, Ohlins κτλ. αν δεν κάνω λάθος είναι mono-tube.
Η παραπάνω άποψη όμως αποδείχθηκε λάθος όταν έμαθα ότι η σειρά CS της Tein που έχει φτιαχτεί για άνεση, είναι κι'αυτή mono-tube.Ας μας διαφωτίσει κάποιος...
-
Έχω μια απορία την οποία θα ήθελα να μου λύσετε αν μπορείτε. Προ καιρού διαφώνησα με έναν φίλο μου ως προς το αν είναι δυνατόν σε μέτρηση αναρτήσεων να δείξει το μηχάνημα απόσβεση 100%. Εγώ ήξερα ότι αυτό δεν είναι δυνατόν ακόμα και για καινούργια αμορτισέρ, εκείνος επέμενε ότι έχει δει απόσβεση 100% τόσο σε ανάρτηση Bilstein PSS9 σε Mercedes C-Class, όσο και σε Kayaba AGX σε Golf IV και μάλιστα και μετά από καιρό απ' την αγορά και την τοποθέτηση. Τι ισχύει τελικά; Απόσβεση 100% αν δεν κάνω λάθος και θυμάμαι καλά τα αντίστοιχου περιεχομένου μαθήματα που έχω κάνει στο Πολυτεχνείο σημαίνει ότι δεν πραγματοποιείται ταλάντωση αλλά αντίθετα η όποια συμπίεση ή εκτόνωση της ανάρτησης μηδενίζεται απ' ευθείας.
-
Και εσύ έχεις δίκιο και αυτός.
Γιατί πολύ απλά ο ένας μετράει μήλα και ο άλλος πορτοκάλια!Αυτό που λες εσύ είναι ένα θεωρητικό νούμερο, όταν σε ένα σύστημα ανάρτησης δεν υπάρχει κανένα ελαστικό μέρος. Αν αντί για αμορτισέρ και ελατήρια βάλουμε σιδερένιες βέργες, και αντί για ελαστικά μείνουμε με τις ζάντες, τότε από το δρόμο μέχρι το top mount όσο και αν ταρακουνήσουμε το αυτοκίνητο δε θα έχουμε ούτε χιλιοστό συμπίεσης.
Αυτό είναι ένα θεωρητικό 100% και αναφέρεται στη σκληρότητα της ανάρτησης. Δηλαδή αν μια ανάρτηση δείξει 80% θα είναι σίγουρα πιο σκληρή για τον οδηγό από μια που δείχνει 60%.
Και το νούμερο που θα δούμε δεν εξαρτάται μόνο από την καλή η κακή κατάσταση της ανάρτησής μας, αλλά από τα χαρακτηριστικά της.
Δηλαδή μια μαλακή ανάρτηση και ολοκαίνουργια να είναι, θα δείξει 60%.Τα 'αμορτισερόμετρα' όμως στα οποία βάζουμε τα αυτοκίνητά μας για να δούμε την κατάσταση των αμορτισέρ δεν μετράνε αυτό.
Ανεβοκατεβάζουν τον τροχό με μεγάλη συχνότητα και αυτό που τους ενδιαφέρει είναι κατά πόσο η ανάρτηση μπορεί να ακολουθήσει αυτό το ρυθμό.
Αν ο τροχός δεν χάσει καθόλου την επαφή του με το 'έδαφος', τότε η ανάρτηση δουλεύει σωστά. Και τότε μπορούμε να πούμε ότι ο τροχός έμεινε σε επαφή με το δρόμο για το 100% της δοκιμασίας, άρα δουλεύει τέλεια.
Μπορείς να βάλεις πολλές αναρτήσεις διαφορετικής σκληρότητας σε ένα αυτοκίνητα και όλες να δείξουν 100%, αν δουλεύουν σωστά.Με λίγα λόγια εσύ μιλάς για σκληρότητα 100% και ο φίλος σου για απόδοση/κατάσταση 100%.
Τελείως μπακάλικα τα γράφω -δεν τα ξέρω κι αλλιώς- αλλά πιστεύω να σε κάλυψα.
-
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!
Με κάλυψες σε μεγάλο βαθμό αν και δε μπορώ να καταλάβω τότε ποιός ο λόγος ύπαρξης του αμορτισερόμετρου. Αφού θα δείξει διαφορετικά ποσοστά εξαρχής αναλόγως του αν πρόκειται για σκληρή ανάρτηση ή για μαλακή πώς βγαίνει το συμπέρασμα του αν χρειάζεται αλλαγή ή όχι;
Από προσωπική εμπειρία θυμάμαι ότι είχα πάει να μετρήσω τα αμορτισέρ του αυτοκινήτου μου τύπου Bilstein (τα μαύρα) με ελατήρια χαμηλώματος H&R 3 πόντων και παρότι έδειξε ποσοστό κοντά στο 70% αν θυμάμαι καλά μου είπαν ότι ήταν μια χαρά. Το αυτοκίνητο είχε διανύσει το πολύ 10.000 χλμ με αυτά τα αμορτισέρ. Αν αντί για τα μαύρα αμορτισέρ είχα τα κίτρινα που είναι πιο σκληρά αυτό το ποσοστό θα σήμαινε ότι θέλουν αλλαγή; -
Mια μικρή παρατήρηση σχετικά με την λειτουργία του αμορτισερ. Το αμορτισερ δεν είναι υπεύθυνο για την απόσβεση των ανωμαλιών ή αναπηδήσεων, αλλά το ελατήριο τα κάνει αυτά. Ο λόγος ύπαρξης του αμορτισέρ είναι να εκτονώνει ελεγχόμενα την αποθηκευμένη ενέργεια του ελατηρίου. Δηλαδή όταν το ελατήριο συμπιέζεται από ανωμαλία, αποθηκεύει την ενέργεια αυτή και αμέσως μετά (όταν δεν ασκείται άλλη δύναμη πάνω του) την εκτονώνει.
Ετσι σε ένα αμορτισερόμετρο θα μετρήσουμε κατά πόσο μπορεί το αμορτισερ να ελέγξει το ελατήριο από τις συνεχόμενες αναπηδήσεις. Αν το αυτοκίνητο αρχίσει να ταλαντώνεται, τότε το αμορτισέρ αποτυγχάνει ενώ αν διατηρεί συνέχεια το ελαστικό στον δρόμο, τότε επιτυγχάνει.
(Μπακάλικα όλα αυτά...)
-
Το αμορτισέρ αποσβαίνει κατά τη συμπίεση και κατά την εκτόνωση. Αρκετοί προτιμούν αμορτισέρ με μικρή απόσβεση στην αποσυμπίεση (να κατεβαίνει γρήγορα ο τροχός σε λακούβα) αλλά ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να έχεις χαμηλή απόσβεση (ή ανύπαρκτη) κατά τη συμπίεση της ανάρτησης - θα τερματίζει πολύ εύκολα.
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!
Με κάλυψες σε μεγάλο βαθμό αν και δε μπορώ να καταλάβω τότε ποιός ο λόγος ύπαρξης του αμορτισερόμετρου. Αφού θα δείξει διαφορετικά ποσοστά εξαρχής αναλόγως του αν πρόκειται για σκληρή ανάρτηση ή για μαλακή πώς βγαίνει το συμπέρασμα του αν χρειάζεται αλλαγή ή όχι;
Από προσωπική εμπειρία θυμάμαι ότι είχα πάει να μετρήσω τα αμορτισέρ του αυτοκινήτου μου τύπου Bilstein (τα μαύρα) με ελατήρια χαμηλώματος H&R 3 πόντων και παρότι έδειξε ποσοστό κοντά στο 70% αν θυμάμαι καλά μου είπαν ότι ήταν μια χαρά. Το αυτοκίνητο είχε διανύσει το πολύ 10.000 χλμ με αυτά τα αμορτισέρ. Αν αντί για τα μαύρα αμορτισέρ είχα τα κίτρινα που είναι πιο σκληρά αυτό το ποσοστό θα σήμαινε ότι θέλουν αλλαγή;Εγκλημα, κι ακομα μεγαλυτερο εγκλημα απο αυτους που αναλαμβανουν τετοια εγχειρηματα προκειμενου να παρουν τη 'δουλεια' απο καποιον συναδερφο τους που θελει να στησει σωστα ενα αμαξι
Ειπαμε....εδω ειναι ελλαδισταν,κανεις δεν υποκειτε σε κανενος ειδους ελεγχο κι ο οποιοσδηποτε 'χειρουργος' μπορει να ασχολειθει με οτιδηποτε.
Προσωπικα αν ερχοσουν σε μενα δεν υπηρχε περιπτωση να αναλαβω το θανατο σου.Εχω ηδη διωξει πολλους και αισθανομαι τα μεγιστα οταν ξαναερχονται και κλαινε τα λεφτα που δωσανε (με 200 ευρω δε στηνεις αμαξι,τελεια και παυλα) αφου το αμαξι και κοπαναει ασχημα και δεν εχει ΤΑ κρατηματα.
Το λεω και παλι.Πρωτα αμορτισερ και μετα ελατηρια η και τα θυο μαζι ΣΕΤ.
-
Ο χρήστης G60POWER έγραψε:
Προσωπικα αν ερχοσουν σε μενα δεν υπηρχε περιπτωση να αναλαβω το θανατο σου. Εχω ηδη διωξει πολλους...Αυτό που λες σε τιμά!
Ας υπάρξουν επιτέλους και μερικοί που χαίρονται να στήνουν σωστά το αυτοκίνητο του πελάτη και να μην του πουλάνε πράγματα που υποτίθεται ότι πραγματοποιούν τις παράλογες απαιτήσεις του...Πραγματικά αηδιάζω όταν ακούω 'μηχανικούς' να προτείνουν aftermarket σετ ανάρτησης και να λένε 'Α, αφού θες άνεση τότε θα σου βάλω τα μαύρα, που είναι πιο μαλακά...'
Έλα ρε μεγάλε, πήγαινε να το πεις και στη Bilstein αυτό που βάζει αυτά τα 'κίτρινα' και κοπανιέται ο κόσμος άδικα... -
Μια ερώτηση.....!
Όσο και αν έχω ψάξει για αμορτισέρ δεν έχει βγάλει καμμιά εταιρεία ακόμα για το αμάξι μας και ας έχει περάσει ένας χρόνος απο όταν βγήκε (Νέο Mitsubishi Colt)
Το πρόβλημα εντείνεται ακόμα παραπάνω απο το γεγονός ότι τα μαμίσα αμορτισέρ που φοράει (Sachs) είναι γενικά προβληματικά. Προβληματικά σημαίνει οτι στα περισσότερα αμάξια (ιδιαίτερα στις πρώτες φουρνιές) τα πίσω αμορτισέρ σκάγανε....δηλαδή έβγαζαν τα υγρά τους μετά απο κάποια χιλιόμετρα ! Επιπλέον τον χειμώνα όπου οι θερμοκρασίες είναι κάτω απο 15-10 βαθμούς αργούν να δουλέψουν σωστά. Κοπανάνε...δεν αποσβαίνουν με λίγα λόγια. Μόλις γράψεις 15-20 km και δουλέψουν - ζεσταθούν γενικότερα δουλεύουν πολύ καλύτερα Αυτό προφανώς σημαίνει οτι επηρεάζονται απο την θερμοκρασία ! Τώρα που οι θερμοκρασίες είναι μόνιμα υψηλές τα αμορτισέρ δουλεύουν πάντα μαλακά !
Όλα τα παραπάνω δεν είναι προσωπικές ικασίες αλλά ομαδικές επιβεβαιώσεις που είναι κάτοχοι του αυτοκινήτου και μάλιστα επιβεβαιώνεται και απο εξουσιοδοτημένα. Τα πίσω αλλάχτηκαν προφανώς σε εγγύηση αλλά τα μπροστά εφόσον δεν έχουν διαρροή δεν μπορεί να γίνει κάτι !
Όπως καταλαβαίνετε το πρόβλημα είναι σοβαρό όταν θέλεις αλλά δεν υπάρχει κάποιο αμορτισέρ για να αντικαταστήσεις τα 'μαμά'
Οι μόνες λύσεις που υπάρχουν είναι Coil Over KW ή LEDA ή PSS9 που το κόστος τους είναι απαγορευτικό και όχι τόσο value for money (ειδικά για το 1300 άρι αυτοκινητάκι μου)
Έχω ακούσει και ξέρω 1-2 στην Αθήνα που αναλαμβάνουν ακόμα και τα εργοστασιακά αμορτισέρ να τα λύσουν....και να τα φτιάξουν όπως επιθυμείς όπως λένε με την διαφορά οτι γίνονται λαδιού και όχι διπλής ενέργειας αερίου λαδιού!
Έχω ακούσει επίσης για μαγαζιά που 'προσαρμόζουν' επώνυμα αμορτισέρ (Koni, Bilstein κτλ) στο αμάξι σου βλέποντας τα γόνατα και ταιριάζοντας το αντίστοιχο απο κάποιο άλλο αυτοκίνητο.
Και οι δύο λύσεις μου φαίνονται επίφοβες αν και έχω παραδείγμα γνωστού που πραγματοποίησε την πρώτη λύση και πραγματικά το αυτοκινητό του είναι και βελούδο και στρίβει χωρίς να 'βαρκιάζει' να κοπανάει κτλ
Θα ήθελα πολύ να ακούσω την αποψή σας τόσο για το πρόβλημα των 'μαμίσιων' αμορτισέρ όσο και ποια θα ήταν η καλύτερη λύση για το πρόβλημα μας!
Προφανώς και η πιο safe θα είναι να βγάλει η KONI ή η Bisltein ένα αμοριτσέρ για το αμάξι μας αλλά πραγματικά δεν θέλω να ξαναπεράσω άλλο έναν χειμώνα με αυτά τα αμορτισέρ
-
Θα σου πρότεινα να κοιτάξεις την λύση Μαρακάκη.
Βελτίωση/τροποποίηση των εργοστασιακών αμορτισέρ με τρόπο που να καλύπτει τις δικές σου επιθυμίες.
Και επίσης επισκευαζόμενα....εγω αυτό θα κάνω πάντως.
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Θα σου πρότεινα να κοιτάξεις την λύση Μαρακάκη.
Βελτίωση/τροποποίηση των εργοστασιακών αμορτισέρ με τρόπο που να καλύπτει τις δικές σου επιθυμίες.
Και επίσης επισκευαζόμενα....εγω αυτό θα κάνω πάντως.
...και εμένα αυτό μου τριβελίζει το μυαλό,παρόλο που έχω βρει σε εξαιρετική τιμή Bilstein Sport για το δικό μου...
-
Ο χρήστης G60POWER έγραψε:
...Bilstein (τα μαύρα) με ελατήρια χαμηλώματος H&R 3 πόντων...
Εγκλημα, κι ακομα μεγαλυτερο εγκλημα απο αυτους που αναλαμβανουν τετοια εγχειρηματα προκειμενου να παρουν τη 'δουλεια' απο καποιον συναδερφο τους που θελει να στησει σωστα ενα αμαξι
Ειπαμε....εδω ειναι ελλαδισταν,κανεις δεν υποκειτε σε κανενος ειδους ελεγχο κι ο οποιοσδηποτε 'χειρουργος' μπορει να ασχολειθει με οτιδηποτε.
Προσωπικα αν ερχοσουν σε μενα δεν υπηρχε περιπτωση να αναλαβω το θανατο σου.
...
Το λεω και παλι.Πρωτα αμορτισερ και μετα ελατηρια η και τα θυο μαζι ΣΕΤ.Το ότι αμορτισέρ και ελατήρια δε συμβαδίζουν το γνωρίζω, η κατάσταση όμως έχει ως εξής: Προ τριετίας το αυτοκίνητο με τα εργοστασιακά αμορτισέρ και ελατήρια είχε γίνει βάρκα, έπαιρνε απίστευτες κλίσεις, βυθιζόταν πολύ στο φρενάρισμα και στην επιτάχυνση και γενικά παρουσίαζε άθλια οδική συμπεριφορά. Πήγα λοιπόν και τοποθέτησα τα μαύρα Bilstein μιας και εκείνη την εποχή δε με ενδιέφερε η δημιουργία ενός σπορ αυτοκινήτου αλλά απλά ενός ασφαλούς αυτοκινήτου. Μετά από ένα χρόνο περίπου αποφάσισα να βελτιώσω το σπορ χαρακτήρα του αυτοκινήτου και πήγα και τοποθέτησα τα ελατήρια H&R. Σκοπός μου δεν ήταν να χαμηλώσω το αμάξι αλλά απλά να το σκληρύνω. Μου προτάθηκε η επιλογή της τοποθέτησης ελατηρίων εργοστασιακού ύψους με +10% σκληρότητα αλλά μου φάνηκε πολύ μικρή μεταβολή (μπορεί να έκανα και λάθος σε αυτό) και προτίμησα τη λύση ελατηρίων χαμηλώματος με μεγαλύτερο ποσοστό σκλήρυνσης. Τα H&R προτιμήθηκαν γιατί αποτελούσαν τη μέση λύση σκλήρυνσης και θα συμβαδίζαν σε μεγαλύτερο βαθμό με τα αμορτισέρ απ' ότι π.χ. τα Eibach τα οποία είναι ιδιαίτερα πιο σκληρά από τα H&R. Με το συνδυασμό μαύρων Bilstein και H&R βελτιώθηκε πολύ η οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου και απέκτησε έναν περισσότερο σπορ χαρακτήρα. Προσωπικά δεν έχω νοιώσει ποτέ να με εγκαταλείπει η ανάρτηση μιας και τα ελαστικά είναι αυτά που δεν ανταποκρίνονται πλέον στην ανάρτηση λόγω μικρής διάστασης (175/65-13) και ως εκ τούτου και οικογενειακού χαρακτήρα. Θα έλεγα ότι με την ανάρτηση αυτή το αυτοκίνητο σε πληροφορεί για τις αντιδράσεις του και σου αφήνει πάντα περιθώρια αντίδρασης.
Φυσικά και αναγνωρίζω την όποια ασυμβατότητα μεταξύ ελατηρίων και αμορτισέρ, ποτέ όμως δεν έχω κινδυνέψει από το συνδυασμό αυτό. Σκοπεύω βέβαια κάποια στιγμή να αντικαταστήσω τα αμορτισέρ, μάλλον με τα ρυθμιζόμενα της Koni, αυτό όμως που ήθελα να πω είναι μη βγάζετε εύκολα αυθαίρετα συμπεράσματα. Το αυτοκίνητο δεν είναι επικίνδυνο και σίγουρα είναι πολύ πιο ασφαλές με τα H&R απ' ότι με τα εργοστασιακά ελατήρια.
Ούτως ή άλλως ποτέ δεν είπα ότι σκοπός μου ήταν η δημιουργία ενός αυτοκινήτου πίστας. Για ένα Fiat Tipo μιλάμε το οποίο πλέον είναι πολύ πιο ασφαλές απ' ότι η εργοστασιακή του μορφή και το οποίο μπορεί να σταθεί αξιοπρεπώς στο δρόμο και γιατί όχι μια στο τόσο να αποδειχτεί γρηγορότερο στη στροφή από πολλά νεώτερα και πιο σύγχρονα αυτοκίνητα. -
@ asef: egw sto Getz mou eixa sta mama amortiser ki ebala elatiria eibach (paromoio me esena). To amaksi mporw na pw pws exase se kratima kai exase oli tin proodeytikotita pou eixe. O logos aplos... alla tote den mporousa na ton skeftw!
Pws einai dynaton na leitourgisoun ta amortiser ths hyundai me ta eibach??? Ola ta ergostasiaka amortiser einai kataskeyasmena gia na leitourgoun me ta antistoixa elathria, kai ANTISTROFA. Otan ta sygkekrimena amortiser exoun katskeyastei na exoun thn X diadromi, na exoun to Y bound kai rebound kai ola ayta me ta MAMA elathria tote den paizei na leitourghsei TIPOTA SWSTA (oute elathria - oute amortieser)! Epomenws me thn topo8etisi elatiriwn xamilwmatos - sklirothtas to mono pou kataferneis einai na teleiwseis ta amortiser sou grigorotero kai na xalaseis thn omoiogeneia tou autokinitou sou!
Den lew pws to autokinito mou apo ekei pou empaine se mia strofi me 80-90 twra empaine me 70. Isws empaine kai kalytera alla eniw8es asafeia pleon kai pws to synolo htan anomoiogenes kai den leitourgouse.
Sthn arxh skeftika pws isws htan i idea mou, alla molis ebala ta kitrina KONI katalaba pws den htan h idea mou..... Ekei katalaba ti simainei beltiwsh sthn anarthsh. Den lew sthsimo, giati an allakseis antistreptikes, baleis kamia 8olompara... tote.........
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Φυσικά και αναγνωρίζω την όποια ασυμβατότητα μεταξύ ελατηρίων και αμορτισέρ, ποτέ όμως δεν έχω κινδυνέψει από το συνδυασμό αυτό. Σκοπεύω βέβαια κάποια στιγμή να αντικαταστήσω τα αμορτισέρ, μάλλον με τα ρυθμιζόμενα της Koni, αυτό όμως που ήθελα να πω είναι μη βγάζετε εύκολα αυθαίρετα συμπεράσματα. Το αυτοκίνητο δεν είναι επικίνδυνο και σίγουρα είναι πολύ πιο ασφαλές με τα H&R απ' ότι με τα εργοστασιακά ελατήρια.
O συνδυασμός μαύρα Bilstein με ελατήρια χαμηλώματος είναι ΓΝΩΣΤΟΣ θανατηφόρος. Το ότι είδες βελτίωση έχει σχέση με τις απαιτήσεις σου. Τα H&R προφανώς σου περιττεύουν. Εάν πιέσεις πραγματικά την ανάρτησή σου θα δεις ότι τα μαύρα Bilstein αδυνατούν να ελέγξουν τις ταλαντώσεις και σε αυτό το σημείο γίνονται άκρως επικίνδυνα. Επίσης θα δεις πόσο γρήγορα θα βγουν off. Εκτός κι αν δεν πιέζεις καθόλου οπότε δεν θα δεις τίποτα. Όσο πιέσεις τόσο κίνδυνο θα πάρεις. Ναι, το αυτοκίνητό σου με μαύρα Bilstein και H&R είναι επικίνδυνο σε συνθήκες πραγματικής πίεσης. Όταν βάλεις κάποια κατάλληλα αμορτισέρ ίσως να το καταλάβεις κι από μόνος σου (αργά ή γρήγορα).
Ελάχιστοι μπορούμε να πιέσουμε την ανάρτησή μας τόσο ώστε να καταλάβουμε πώς λειτουργεί υπό πίεση. Δυστυχώς το ανακαλύπτουμε όταν θα συμβεί κάτι αναπάντεχο στο δρόμο και θα σπρώξουμε άθελά μας την ανάρτηση στα όριά της. Αφού χάσουμε τον έλεγχο και καταλήξουμε όπου καταλήξουμε (ανώδυνα-επώδυνα) τότε ΠΑΝΤΑ αναρωτιόμαστε τί θα βοηθούσε έστω και λίγο ώστε να μην χαθεί ή έστω να ξαναβρεθεί (ο έλεγχος). Και έχει σημασία φυσικά να μην έχουμε τελειώσει οδηγικά εμείς πριν την ανάρτηση, γιατί συνήθως αυτό συμβαίνει.
Περί Αναρτήσεων